Kilosport on tärkeä osa Turun alueen sisäpalloiluhistoriaa

Eletään aikaa, kun Suomessa kärvistellään lamavuosien kurimuksessa. Uudet investoinnit ovat pysähdyksissä. Tämä ei haittaa erästä juuri armeijasta päässyttä nuorukaista. Yliopistonovet eivät ensi yrittämällä aukene. Mutta sekään ei haittaa, onhan sulkapallon pelaaminen mukavaa.

Näin ajatteli nuori visionääri Petri Kannisto 1980-luvun lopulla. Hänellä oli mielessään poikkeuksellinen uusi idea.

– Halusin sulkapalloilijana oman hallin kilpapelaajien harjoittelupaikaksi. Itse en ymmärtänyt lamasta mitään, mutta huomasin, että tyhjiä teollisuushalleja oli vapaina. Ilman lamaa ei olisi perustamaani Kilosportia.

Kannisto oli hurahtanut sulkapalloon jo nuorena.

– Olin ekaluokkalainen, kun kaverini isä tutustutti minut sulkapalloon. Siihen aikaan en edes kehdannut kertoa muille, että harrastan sulkapalloa. Se ei ollut trendikästä. Kun Pontus Jäntti pärjäsi, lajin suosio kasvoi. Itse harjoittelin Nunnavuoren ja Aunelan palloiluhalleissa.

Kolmekymmentä vuotta sitten Suomessa oli perin vähän yksityisiä palloiluhalleja.

– Pari ystävääni olivat perustaneet oman yrityksen. Lähdin siihen mukaan ja aloin myymään mailoja. Lopulta olin yksin yrityksen omistajana. Toin maahan merkkimailoja ja välitin niitä urheilukauppoihin. Aluksi yritykseni toiminta olikin vain sulkapallomailabisnestä. Sitten syntyi ajatus perustaa oma sulkapallohalli.

Syksyllä 1991 löytyi sopiva vuokrattava tyhjä halli Raisiosta osoitteesta Sahakatu 2.

– Kyseessä oli Kone-Rentin omistama kiinteistö, missä toimi Kilopultti-niminen yritys. Vuokraamani hallin sisälle mahtui viisi sulkapallokenttää, tilat minigolfradalle ja pressuseinä golf-lyöntejä varten. Kun alkupääomaa ei ollut, tein markkinointimielessä Kilopultin logosta Kilosportin logon, joka on yhä käytössä.

Aloitteleva yrittäjä Kannisto hyötyi lamavuosista.

– Sain neuvoteltua edullisen vuokrasopimuksen. Maksoin vuokraa prosentteina hallin tuotoista. Tämä kertoo lama-ajan tilanteesta, sillä tyhjäksi jäänyt halli piti saada tavalla tai toisella uuteen käyttöön.

Kilosportin toiminta-ajatus monipuolistui, kun uusi trendilaji, salibandy, yleistyi Suomessa. Raision Kilosport on eräs ensimmäisistä paikoista Turussa, missä voitiin pelata salibandyä oikeassa kaukalossa.

– Kun asiakkaat kyselivät mahdollisuutta salibandyn pelaamiseen, piti vastata kysyntään. En tiennyt uudesta lajista mitään, mutta hankimme Kosofinnin puukaukalon salibandyä varten. Lopulta hallissa oli kaksikin kaukaloa. Toinen, pienempi sählykaukalo, tuli minigolfratojen paikalle.

Muutaman vuoden kuluttua tuli ajankohtaiseksi siirtyminen uusiin tiloihin Kaarinan Piispanristille.

– Syynä muuttoon oli vaatimus kiinteämaksuiseen vuokrasopimukseen, joka olisi ollut minulle paljon kalliimpi vaihtoehto. Siirryimme Kaarinaan syksyllä 1997. Hetken aikaa olivat molemmat hallit käytössäni.

Kaarinan Kilosportin tiloissa toimi aikaisemmin Tennis Center tenniskenttineen. Alun perin rakennus oli muovitehdas.

– Kiinteistön omisti eläkkeellä oleva muovitehtailija. Minun tavoite oli olla ensin vuokralaisena ja myöhemmin ostaa koko kiinteistö. Pelkällä pelaamisella on vaikea kerätä pääomaa tulevaisuutta varten, mutta kiinteistön ja tontin omistaminen antaa siihen paremmat mahdollisuudet.

Veluuripintaiset tenniskentät saivat väistyä ja tilalle tulivat sulkapallokentät. Osa tilasta varattiin salibandylle.

– Sulkapallo on kuin salibandyä. Aloituskynnys on matala ja molemmat ovat edullisia. Saat nopeasti onnistumisia. Salibandyssä on vielä se etu, että huonompikin pelaaja voi voittaa olemalla oikeassa joukkueessa.

Kilosportin toiminta perustuu monipuolisuuteen.

– Esimerkiksi squash oli ensimmäinen iso buumi. Yritykset menivät kuitenkin nurin, kun umpinaista koppia ei voitu käyttää mihinkään muuhun. Kilosportissa samaa kenttää voi käyttää sulkapallon tai sählyn pelaamiseen. Lisäksi meillä on kuntosali ja sisäpadelkenttä. Jokainen neliö pitää yrittää käyttää hyväksi.

Kilosportille tuli mahdollisuus laajentua Paimioon. Vanhan ykköstien varrella sijaitsi automuseosta salibandykäyttöön muutettu halli.

– Meillä oli halu laajentaa. Ostin Paimion hallin 2007. Se toimi kylmäasema-periaatteella Paimion Ruoskan ollessa hallin suurin käyttäjä. Vähitellen halli alkoi rapistumaan ja niillä tuotoilla olisi ollut vaikea kunnostaa tiloja. Oli pakko puhaltaa peli poikki. Matto jyrsittiin irti ja rakennus vuokrattiin muuhun käyttöön. Nyt tiloissa toimii useampikin yritys.

Turussa on ajoittain eletty aikoja, kun salibandyn pelaamiseen soveltuvia kenttiä on ollut vähän. Eräs kriittinen hetki koettiin, kun Raunistulassa sijaitsevaa salibandyhallia pyörittävä Turun Pallosalit Oy ajautui konkurssiin 2009.

Pelastajaksi tuli kaarinalainen Kilosport.

– Näin koin itsekin tilanteen. Parhaimmillaan Kilosportilla oli kuusi kaukaloa Turun alueella. Ehkä Paimio olisi jäänyt hankkimatta, jos olisin tiennyt Pallosalien menevän konkurssiin. Laajentuminen Turkuun tuli hieman yllättäen. Toimimme Raunistulassa neljän vuoden ajan, mutta luovuimme siitä vuonna 2013.

Kilosport on tullut tutuksi monille juniori-ikäisille salibandyn pelaajille. Käytössä oleva kaukalo on alimittainen virallisiin aikuisten salibandyotteluihin. Niinpä Kannistolta on usein udeltu, onko Kilosportiin suunnitteilla täysimittainen kenttä kaukaloineen.

– Pöytälaatikossani on suunnitelmat täysimittaisesta salibandykentästä. Tontillani on tilaa laajentaa. Jossain vaiheessa se oli ajatuksena ajankohtainen. Liiketaloudellisesti salibandy on jo ehkä nähnyt suurimman kasvunsa. Harrastajat ovat järjestäytyneet seuroiksi, eivätkä ole meille enää tärkein kohderyhmä. Sarjatoiminnassa olevilla joukkueilla on omat vaatimuksensa, kuten katsomot, kentän turva-alueet ja hallin korkeus. Kun lajia harrastetaan kuntoliikuntamuotona, riittää pienempikin kaukalo.

Vuosien aikana moni perustettu sisäpalloiluun erikoistunut halliyhtiö on lopettanut toimintansa. Kilosport on poikkeus. Lamavuosina perustettu yritys on ehtinyt jo keski-iän kynnykselle. Vuoden kuluttua vietetään Kilosportin 30-vuotisjuhlia.

Hannu Tuominen

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Eurojackpotin potti nousi noin 22 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 33/2020 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 22 miljoonaa euroa.

Kolmessa ravintolassa epäily koronavirusaltistuksesta Turussa ja Liedossa

Turkulaisella täysin oireettomalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Henkilö on asioinut kolmessa ravintolassa Turussa ja Liedossa 9.–12. elokuuta mahdollisesti tartuttavana.

Magneettikuvantaminen on välttämätön osa korkeatasoista eturauhassyövän diagnostiikkaa

Eturauhassyöpien vaikeusaste vaihtelee suuresti. Osa syövistä on hyvinkin aggressiivisia, osalla taas ei ole vaikutusta elinaikaan. Perinteisellä diagnostiikalla ei kuitenkaan pystytä poissulkemaan aggressiivista eturauhassyöpää edes kohtuullisella varmuudella. Juha Knaapilan Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoitti, että laadukkaasti toteutetulla eturauhasen magneettikuvantamisella pystytään poissulkemaan aggressiivinen eturauhassyöpä sekä nopeuttamaan oikean diagnoosin saamista ja yksilön kannalta optimaaliseen hoitoon pääsyä.

Ilmanvaihdolla merkittävä vaikutus hoitohenkilöstön altistumiseen viruksille hoitotilanteessa

Ilmanvaihdollisilla ratkaisuilla voidaan suojata hoitohenkilöstöä mahdolliselta virustartunnalta hoitotilanteessa. Turun ammattikorkeakoulun vetämässä Airborne-hankkeessa tutkittiin sairaalan hoitohenkilöstön altistumista ilmavälitteisille infektioille potilaita hoitaessa. Hanke toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston ja Leicesterin yliopistollisen sairaalan kanssa.

Rantaradan ratatyöt pitkittyvät – kaukojunille 10–25 minuutin myöhästymisiä, aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot tauolle

Junamatka Turun ja Helsingin välilä hidastuu ratatöiden takia.

Väyläviraston teettämät ratatyöt Rantaradalla jatkuvat odotettua pidempään, mikä vaikuttaa kaukojunaliikenteeseen Helsingin ja Turun välillä. Ratatöistä aiheutuvien nopeusrajoitusten vuoksi kaukojunat välillä jäävät 10–25 minuuttia aikataulusta myöhään. Lisäksi aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot Helsingin ja Turun välillä jäävät toistaiseksi tauolle. Lähijunaliikenne kulkee normaalisti.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Digitaalisia ja henkilökohtaisia oppimisympäristöjä käytettäessä ohjausvastuuta on hajautettava

Anne-Maria Korhonen löysi väitöskirjassaan käytännön menetelmiä siihen, miten opettajaopiskelijoita voidaan ohjata hyödyntämään henkilökohtaisia oppimisympäristöjä ja digitaalisuutta osaamisensa näkyväksi tekemisessä.

Skopjen lennolla Turkuun lauantaina saapuvat testataan ja asetetaan karanteeniin

Skopjesta Turkuun lauantaina 15. elokuuta saapuvan lennon matkustajille tehdään koronavirustesti ja heidät asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Toimintamalli on samanlainen kuin viime tiistaina 11. elokuuta Skopjesta Turkuun saapuneen lennon matkustajien kohdalla.

Korona siirtää Muumipeikko ja pyrstötähti -animaation ensi-iltaa

Rakastettu, koko perheen elokuvaklassikko, kansallisaarteeksikin kutsuttu Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatio on tulossa elokuvateattereihin teknisesti uudistettuna. Ensi-illan ajankohdaksi on aiemmin julkistettu tulevan syyskuun alku. Yleisestä tilanteesta johtuen SF Studios, Cinematic ja Kindernet Entertainment ovat kuitenkin yhdessä elokuvan yhteistyökumppaneiden kanssa päättäneet siirtää elokuvan ensi-iltaa myöhempään ajankohtaan, jolloin Muumien 75v-juhlavuotta voidaan toivon mukaan juhlia elokuvanäytösten ohella varmemmin myös muilla yleisötapahtumilla.

Treffikokemuksia syvästä päästä

Hulvaton uutuuskirja treffikokemuksista tarjoaa vertaistukea entisille ja nykyisille sinkuille. Tuntuuko sinusta, että päädyt treffeille aina kummajaisten kanssa, kun taas kaikilla ystävilläsi käy flaksi sokkotreffeilläkin? Maiju Markkasen ja Tero Tiittasen kokoama kirja Miten täältä pääsee pois? (Bazar) sisältää yli sata herkullista tarinaa pieleen menneiltä treffeiltä. Se on tarkoitettu jokaiselle, joka on joskus käynyt huonoilla treffeillä, ja toimii myös vertaistukena kaikille niille, jotka ovat deittailussaan jo epätoivon partaalla. Ehkä pieleen menneet treffit eivät olekaan niin paha juttu – ainakaan silloin, jos niistä saa hyvän tarinan.

Turku aloittaa maskien jakamisen vähävaraisten ruoka-apupaikoissa alkuviikolla

Turussa maskien jakaminen vähävaraisille aloitetaan ensi viikon alkupuolella. Ensimmäisessä vaiheessa jakelu käynnistyy vähävaraisten ruoka-apupaikkojen yhteydessä. Lisäksi osa järjestöistä jakaa maskeja omalle asiakaskunnalleen. Diakoniatyössä maskeja jaetaan asiakastapaamisissa. Kangasmaskeja jaetaan niitä tarvitseville kaksi kappaletta.

Muoviroskaa vastaan uusin ratkaisuin

Turun kaupunki ja Itämerihaaste tekevät kesän aikana yhteistyötä Clewat Oy:n kanssa testaamalla uudenlaista Cleansweep-roskienkeräysalusta. Alus siivoaa roskia Aurajoessa 18.−20. elokuuta. Testeillä selvitetään aluksen toimivuutta meren roskaantumisen hillitsemisessä.

Parhaat gluteenittomat piirakat yksiin kansiin

Keliakialiitto julkaisi gluteenittomia piirakkareseptejä sisältävän keittokirjan. Kirjan 45 reseptiä on jaettu vuodenaikojen mukaan. Kevään piirakoissa näkyy pääsiäinen, kesän piirakoissa maistuvat kotimaiset marjat ja kasvikset ja syksyllä sienet. Talven piirakat ovat täyteläisiä.

TFO:n uudeksi intendentiksi esitetään Nikke Isomöttöstä

Nikke Isomöttönen.

Turun filharmonisen orkesterin uudeksi intendentiksi esitetään FM Nikke Isomöttöstä . Turun kaupungin kulttuurilautakunta päättää uuden intendentin valinnasta keskiviikkona 19. elokuuta pidettävässä kulttuurilautakunnan kokouksessa. Isomöttönen toimii tällä hetkellä Jyväskylä Sinfonian viransijaisena intendenttinä ja on aiemmin toiminut muun muassa Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Turnajaisritareita siunataan Tuomiokirkossa

Turun linnan turnajaisten ritarien siunaus järjestetään jälleen Turun tuomiokirkossa torstaina 20. elokuuta kello 18. Keskiaikahenkisessä tilaisuudessa rukoillaan Jumalan varjelusta turnajaisiin osallistuville ritareille, jotka saapuvat paikalle noin viisitoista minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Siunaus onkin monelle osanottajalle turnajaisten alkuhuipentuma, jonka jälkeen uskaltaa panna kaikkensa peliin hengenvaarallisessa lajissa. Katsojat taas pääsevät kokemaan ritariaikaa, kun sotisovissaan kalisevat taistelijat astelevat ylväinä kansallispyhäkön käytävillä.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Neea Karvinen etenee kilpauralla esteen kerrallaan

Neea Karvinen panostaa tällä hetkellä sataprosenttisesti ratsastukseen.

Kuluva vuosi on ollut erikoista aikaa. Erikoisuuskerrointa lisää, jos sattuu viettämään aikansa hevosten kanssa. Tämän tietää Kaarinan Kenttäratsastajia edustava esteratsastaja Neea Karvinen .

Otteluanalyysi: Interin kotitaika kestää

Connor Ruane teki kaksi maalia.

Huh, mikä jännitysnäytelmä! Ja hyvin viihdyttävä. Helsingin IFK piti Interiä piinapenkissä Veikkausliigan kamppailussa Kupittaalla nousemalla altavastaajan asemasta kahdesti tasoihin. HIFK:lla oli lopussa jopa mainio tilaisuus mennä johtoon, mutta Adama Fofanan kuti pamahti tolppaan. Interin loppupuristus tuotti kuitenkin jälleen tulosta. Elias Mastokangas keskitti, Kevin Kouassivi-Benissan syöksyi palloon ja Fofana antoi hänelle selästä vauhtia. Erotuomari Petri Viljanen osoitti pilkkua, josta Connor Ruane iski toistamiseen ja tällä kertaa voitto-osuman 3-2.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.