Jälkipeli: Stefan Strömborg toteuttaa unelmaansa kasvattajaseurassaan – Paraisilla eletään jalkapallobuumia

Stefan Strömborg on ehtinyt nähdä ja kokea jo paljon. Monet jalkapallo-organisaatiot ovat tulleet tutuiksi niin pelaajana, valmentajana kuin myös fysioterapeuttina. Nyt hän toimii kasvattajaseuransa Pargas IF:n valmennuspäällikkönä. Stefan Strömborg on ehtinyt nähdä ja kokea jo paljon. Monet jalkapallo-organisaatiot ovat tulleet tutuiksi niin pelaajana, valmentajana kuin myös fysioterapeuttina. Nyt hän toimii kasvattajaseuransa Pargas IF:n valmennuspäällikkönä. Kuva: Hannu Tuominen

TPS, FC Inter, IFK Mariehamn, ÅIFK, Ekenäs IF, Hangö IK, SJK, GIF Sundsvall ja tietysti se tärkein Pargas IF eli tuttavallisemmin Piffen. Stefan Strömborgin edustamien seurojen lista on pitkä. Monet organisaatiot ovat tulleet tutuiksi niin pelaajana, valmentajana kuin myös fysioterapeuttina.

Kun ”Stefun” ansioluetteloon lisätään vielä monivuotinen kokemus Suomen maajoukkueen toiminnasta, on Piffen onnistunut värväämään seuran valmennuspäälliköksi ja miesten edustusjoukkueen päävalmentajaksi täysiverisen jalkapallon ammattilaisen.

Harvalla Kakkosessa ja vielä viime kaudella Kolmosessa pelanneella joukkueella on valmentaja, jolla on taskussaan Uefan korkein mahdollinen valmentajatutkinto. Sitä täydentää Stefanin fysioterapeutin ammattitaito.

Pienen paikkakunnan ison seuran valmennuspäällikkö, 52-vuotias Strömborg, toteuttaa nyt unelmaansa. Ja mikä parasta, omassa kotikaupungissaan Paraisilla. Neljän lapsen perheenisä on palanut kotimaisemiin ja kasvattajaseuraansa.

– Kyllä se on juuri näin. Olen tosi ylpeä, että oma seurani on halunnut palkata minut. Se mahdollisti kotiin palaamisen, myöntää Strömborg.

Stefan on saanut tehdä vuosikymmenien ajan intohimoisesti töitä lajin parissa, jota rakastaa. Kaikki sai alkunsa nappulaikäisenä.

– Aloitin Paraisten Nappulaliigasta. Täällä oli 1970-luvulla kaksi seuraa, poliittisesti vasemmalla oleva Rehti, joka on TUL:n seura ja lähinnä ruotsinkielisten Piffen. Siksi perustettiin oma erillinen Paraisten Nappulaliiga, joka on suunnattu kaikille kaupungin lapsille. Nappulaiän jälkeen suurin osa siirtyi Piffeniin, osa meni Rehtiin, riippuen perheen yhteiskunnallisesta taustasta.

Piffenin jalkapalloperinteet ovat pitkät. Onpa seuran edustusjoukkue pelannut maamme toiseksi korkeimmalla sarjatasollakin, viimeksi kesällä 1994. Muutama eturivin jalkapalloilijamme on saanut oppinsa Paraisilla. Nimet Jonatan Johansson, Tommy Lindholm ja Mathias Lindström sekä naisjalkapalloilijat Jessica Thorn ja Anna Westerlund ovat tuttuja jalkapalloa seuraaville.

– Vuonna 1985 siirryin Tepsiin B-junnuikäisenä. Halusin lisää haasteita, vaikka meillä oli Paraisillakin ihan hyvä joukkue. Kuljin harjoituksiin Turkuun bussilla, välillä isä ja äiti kuljettivat. Minut valittiin Turun piirin edustusjoukkueeseenkin Piffenin pelaajana.

Menestystäkin tuli.

– Voitimme B-nuorten Suomen mestaruuden. Joukkueessa pelasi useita tulevia pääsarjatason pelaajia, kuten Kim Suominen ja Marko Rajamäki. Itse jäin TPS:n edustuksen ulkopuolelle, vaikka aika lähellä olikin. Vasta myöhemmin pääsin pelaamaan Veikkausliigaa sekä TPS:ssä että FC Interissä.

Pienen Paraisilla syntyneen pikkupojan unelma oli kehittyä jalkapallon ammattilaiseksi. Aikuisiän kynnyksellä realiteetit tulivat vastaan. Strömborg tiedosti koulutuksen ja hyvän ammatin merkityksen.

– Ymmärsin tarpeen kouluttautua. Fysioterapeutin ammatti ja oma klinikka olivat haaveenani. Siirryin Maarianhaminaan pelaamaan ja suoritin samalla opiskeluun liittyvän työharjoittelun.

Pelit Ahvenanmaalla menivät siihen malliin, että Strömborg sai lopulta sopimuksen TPS:n Veikkausliiga-joukkueeseen.

– Kausi Veikkausliigassa meni hyvin, mutta halusin saada uusia kokemuksia elämästä. Siirryin seuraavaksi Ruotsin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. GIF Sundsvall tarjosi töitä sekä pelaajana että fysioterapeuttina.

Oma tarinansa Strömborgin urassa on liittyminen fysioterapeuttina maajoukkueen mukaan.

– Olin pitkään maajoukkueessa konkari Ari Alosen apurina. Hän otti minut mukaan. A-maajoukkueen lisäksi olin vuosien ajan myös nuorempien ikäluokkien maajoukkueissa fysioterapeuttina. Maajoukkueen jälkeen TPS:n hulluina vuosina toimin Mixu Paatelaisen, Martti Kuuselan ja Pasi Rautiaisen valmentamissa joukkueissa.

Vähitellen valmennus tuli vahvasti mukaan Stefanin arkeen.

– Olen nähnyt todella monta harjoitusta ja todella monta hyvää sekä helvetin huonoa valmentajaa monessa eri organisaatiossa. Aloin tehdä valmennustutkintoja.

Aluksi valmentajan ja fysioterapeutin roolit kulkivat rinnan.

– Pekka Lyyski pyysi mukaan Maarianhaminaan. Olin osa valmennustiimiä, yksi apuvalmentajista, mutta toimin samalla myös fysioterapeuttina. Ennen Paraisille paluuta olin vielä Seinäjoella SJK:n Tommi Kautosen valmentaman joukkueen apuvalmentajana sekä fysiikkavalmentajana. Nyt Paraisilla olen ”eläkkeellä” oleva fyssari, sillä päätyöni on valmennus.

Työ valmennuspäällikkönä ja edustuksen valmentajana alkoi hyvin. Heti ensimmäisen kauden päätteeksi joukkue nousi Kakkoseen.

– Nousu oli koko kaupungin juttu. Paraisilla edustuksen pelaajat ovat nuorempien esikuvia. He ovat täällä idoleja, joita seurataan. Esimerkiksi viime kaudella vierasottelussa Yläkentällä ÅIFK:ta vastaan suurin osa katsojista oli Paraisilta.

Puolet edustusjoukkueen pelaajista on seuran omia kasvatteja.

– Seurassa on vahva identiteetti. Haluamme vaalia perinteitä. Kun hankimme uuden pelaajan, otamme huomioon hänet myös ihmisenä. Pelaajan tulee sopia suomenruotsalaiseen kulttuuriin. Hyvinä esimerkkeinä ovat täksi kaudeksi tulleet Matias Lahti tai Tomas Hradecký. Kun edustuksen pelaaja juoksee kentälle, häntä seurataan, pelaako hän itselleen vai joukkueelle. Jos et pelaa joukkueelle, on ihan sama millaisia muita temppuja teet.

Olosuhteet ovat Paraisilla kunnossa. Vastaavista alemmilla sarjatasoilla pelaavat turkulaisjoukkueet voivat vain haaveilla.

– Meillä on muun muassa oma tekonurmikenttä ja oma harjoituskeskus PIF-Center.

Paraisilla kuitenkin ymmärretään tosiasiat.

– Sarjatasona Ykkönen on meidän unelma, mutta Kakkonen on meille optimaalinen sarjataso. Naisten puolella se on Ykkönen.

Vaikka Stefanin tärkein rooli seurassa on valmennus ja seuran kehittäminen, nähdään hänet myös pelaajana viheriön puolella. Kyseessä onkin melkoinen erikoisuus.

– Pelaan Piffenin kakkosjoukkueessa, joka pelaa Vitosta. Sitten olenkin pelannut Suomessa kaikilla sarjatasoilla Veikkausliigasta Kutoseen. Tähän päälle vielä ottelut eri ikämiessarjoissa. Tämä lienee melko harvinaista Suomessa.

Hannu Tuominen

Paraisilla riittää Stefan Strömborgilla (takarivi) työsarkaa. Jalkapallo on pikkukaupungin ykköslaji. Paraisilla riittää Stefan Strömborgilla (takarivi) työsarkaa. Jalkapallo on pikkukaupungin ykköslaji. Kuva: Hannu Tuominen

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Eurojackpotin potti nousi noin 22 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 33/2020 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 22 miljoonaa euroa.

Kolmessa ravintolassa epäily koronavirusaltistuksesta Turussa ja Liedossa

Turkulaisella täysin oireettomalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Henkilö on asioinut kolmessa ravintolassa Turussa ja Liedossa 9.–12. elokuuta mahdollisesti tartuttavana.

Magneettikuvantaminen on välttämätön osa korkeatasoista eturauhassyövän diagnostiikkaa

Eturauhassyöpien vaikeusaste vaihtelee suuresti. Osa syövistä on hyvinkin aggressiivisia, osalla taas ei ole vaikutusta elinaikaan. Perinteisellä diagnostiikalla ei kuitenkaan pystytä poissulkemaan aggressiivista eturauhassyöpää edes kohtuullisella varmuudella. Juha Knaapilan Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoitti, että laadukkaasti toteutetulla eturauhasen magneettikuvantamisella pystytään poissulkemaan aggressiivinen eturauhassyöpä sekä nopeuttamaan oikean diagnoosin saamista ja yksilön kannalta optimaaliseen hoitoon pääsyä.

Ilmanvaihdolla merkittävä vaikutus hoitohenkilöstön altistumiseen viruksille hoitotilanteessa

Ilmanvaihdollisilla ratkaisuilla voidaan suojata hoitohenkilöstöä mahdolliselta virustartunnalta hoitotilanteessa. Turun ammattikorkeakoulun vetämässä Airborne-hankkeessa tutkittiin sairaalan hoitohenkilöstön altistumista ilmavälitteisille infektioille potilaita hoitaessa. Hanke toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston ja Leicesterin yliopistollisen sairaalan kanssa.

Rantaradan ratatyöt pitkittyvät – kaukojunille 10–25 minuutin myöhästymisiä, aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot tauolle

Junamatka Turun ja Helsingin välilä hidastuu ratatöiden takia.

Väyläviraston teettämät ratatyöt Rantaradalla jatkuvat odotettua pidempään, mikä vaikuttaa kaukojunaliikenteeseen Helsingin ja Turun välillä. Ratatöistä aiheutuvien nopeusrajoitusten vuoksi kaukojunat välillä jäävät 10–25 minuuttia aikataulusta myöhään. Lisäksi aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot Helsingin ja Turun välillä jäävät toistaiseksi tauolle. Lähijunaliikenne kulkee normaalisti.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Digitaalisia ja henkilökohtaisia oppimisympäristöjä käytettäessä ohjausvastuuta on hajautettava

Anne-Maria Korhonen löysi väitöskirjassaan käytännön menetelmiä siihen, miten opettajaopiskelijoita voidaan ohjata hyödyntämään henkilökohtaisia oppimisympäristöjä ja digitaalisuutta osaamisensa näkyväksi tekemisessä.

Skopjen lennolla Turkuun lauantaina saapuvat testataan ja asetetaan karanteeniin

Skopjesta Turkuun lauantaina 15. elokuuta saapuvan lennon matkustajille tehdään koronavirustesti ja heidät asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Toimintamalli on samanlainen kuin viime tiistaina 11. elokuuta Skopjesta Turkuun saapuneen lennon matkustajien kohdalla.

Korona siirtää Muumipeikko ja pyrstötähti -animaation ensi-iltaa

Rakastettu, koko perheen elokuvaklassikko, kansallisaarteeksikin kutsuttu Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatio on tulossa elokuvateattereihin teknisesti uudistettuna. Ensi-illan ajankohdaksi on aiemmin julkistettu tulevan syyskuun alku. Yleisestä tilanteesta johtuen SF Studios, Cinematic ja Kindernet Entertainment ovat kuitenkin yhdessä elokuvan yhteistyökumppaneiden kanssa päättäneet siirtää elokuvan ensi-iltaa myöhempään ajankohtaan, jolloin Muumien 75v-juhlavuotta voidaan toivon mukaan juhlia elokuvanäytösten ohella varmemmin myös muilla yleisötapahtumilla.

Treffikokemuksia syvästä päästä

Hulvaton uutuuskirja treffikokemuksista tarjoaa vertaistukea entisille ja nykyisille sinkuille. Tuntuuko sinusta, että päädyt treffeille aina kummajaisten kanssa, kun taas kaikilla ystävilläsi käy flaksi sokkotreffeilläkin? Maiju Markkasen ja Tero Tiittasen kokoama kirja Miten täältä pääsee pois? (Bazar) sisältää yli sata herkullista tarinaa pieleen menneiltä treffeiltä. Se on tarkoitettu jokaiselle, joka on joskus käynyt huonoilla treffeillä, ja toimii myös vertaistukena kaikille niille, jotka ovat deittailussaan jo epätoivon partaalla. Ehkä pieleen menneet treffit eivät olekaan niin paha juttu – ainakaan silloin, jos niistä saa hyvän tarinan.

Turku aloittaa maskien jakamisen vähävaraisten ruoka-apupaikoissa alkuviikolla

Turussa maskien jakaminen vähävaraisille aloitetaan ensi viikon alkupuolella. Ensimmäisessä vaiheessa jakelu käynnistyy vähävaraisten ruoka-apupaikkojen yhteydessä. Lisäksi osa järjestöistä jakaa maskeja omalle asiakaskunnalleen. Diakoniatyössä maskeja jaetaan asiakastapaamisissa. Kangasmaskeja jaetaan niitä tarvitseville kaksi kappaletta.

Muoviroskaa vastaan uusin ratkaisuin

Turun kaupunki ja Itämerihaaste tekevät kesän aikana yhteistyötä Clewat Oy:n kanssa testaamalla uudenlaista Cleansweep-roskienkeräysalusta. Alus siivoaa roskia Aurajoessa 18.−20. elokuuta. Testeillä selvitetään aluksen toimivuutta meren roskaantumisen hillitsemisessä.

Parhaat gluteenittomat piirakat yksiin kansiin

Keliakialiitto julkaisi gluteenittomia piirakkareseptejä sisältävän keittokirjan. Kirjan 45 reseptiä on jaettu vuodenaikojen mukaan. Kevään piirakoissa näkyy pääsiäinen, kesän piirakoissa maistuvat kotimaiset marjat ja kasvikset ja syksyllä sienet. Talven piirakat ovat täyteläisiä.

TFO:n uudeksi intendentiksi esitetään Nikke Isomöttöstä

Nikke Isomöttönen.

Turun filharmonisen orkesterin uudeksi intendentiksi esitetään FM Nikke Isomöttöstä . Turun kaupungin kulttuurilautakunta päättää uuden intendentin valinnasta keskiviikkona 19. elokuuta pidettävässä kulttuurilautakunnan kokouksessa. Isomöttönen toimii tällä hetkellä Jyväskylä Sinfonian viransijaisena intendenttinä ja on aiemmin toiminut muun muassa Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Turnajaisritareita siunataan Tuomiokirkossa

Turun linnan turnajaisten ritarien siunaus järjestetään jälleen Turun tuomiokirkossa torstaina 20. elokuuta kello 18. Keskiaikahenkisessä tilaisuudessa rukoillaan Jumalan varjelusta turnajaisiin osallistuville ritareille, jotka saapuvat paikalle noin viisitoista minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Siunaus onkin monelle osanottajalle turnajaisten alkuhuipentuma, jonka jälkeen uskaltaa panna kaikkensa peliin hengenvaarallisessa lajissa. Katsojat taas pääsevät kokemaan ritariaikaa, kun sotisovissaan kalisevat taistelijat astelevat ylväinä kansallispyhäkön käytävillä.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Neea Karvinen etenee kilpauralla esteen kerrallaan

Neea Karvinen panostaa tällä hetkellä sataprosenttisesti ratsastukseen.

Kuluva vuosi on ollut erikoista aikaa. Erikoisuuskerrointa lisää, jos sattuu viettämään aikansa hevosten kanssa. Tämän tietää Kaarinan Kenttäratsastajia edustava esteratsastaja Neea Karvinen .

Otteluanalyysi: Interin kotitaika kestää

Connor Ruane teki kaksi maalia.

Huh, mikä jännitysnäytelmä! Ja hyvin viihdyttävä. Helsingin IFK piti Interiä piinapenkissä Veikkausliigan kamppailussa Kupittaalla nousemalla altavastaajan asemasta kahdesti tasoihin. HIFK:lla oli lopussa jopa mainio tilaisuus mennä johtoon, mutta Adama Fofanan kuti pamahti tolppaan. Interin loppupuristus tuotti kuitenkin jälleen tulosta. Elias Mastokangas keskitti, Kevin Kouassivi-Benissan syöksyi palloon ja Fofana antoi hänelle selästä vauhtia. Erotuomari Petri Viljanen osoitti pilkkua, josta Connor Ruane iski toistamiseen ja tällä kertaa voitto-osuman 3-2.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.