Otteluanalyysi: Inter vaikeuksien kautta ansaittuun avausvoittoon

Elias Mastokangas teki Interin avausmaalin. Elias Mastokangas teki Interin avausmaalin. Kuva: Jori Liimatainen

Vihdoinkin. Jalkapallon Veikkausliiga saatiin pitkän koronakevään jälkeen viivästyneesti käyntiin myös Turussa, kun Inter kohtasi avausottelussaan Rovaniemen Palloseuran. Inter nousi vaikeuksien kautta ansaittuun voittoon Rovaniemen Palloseurasta maalein 3-1 (1-0).

Inter aloitti heti kovalla myllytyksellä ja peli näytti saavan oikean suunnan, kun Elias Mastokangas survoi pallon läheltä sisään ennen kuin puoli tuntia oli kasassa. Paikkoja oli senkin jälkeen, mutta Inter ei kyennyt tappamaan peliä. Ja kävi niin kuin usein käy. Aleksandr Kokko tasoitti, kun RoPS sai aikaiseksi toisen laukauksensa kohti maalia. Inter osoitti kuitenkin henkistä vahvuutta puristamalla lopussa ansaittuun voittoon Aleksi Paanasen ja Rick Kettingin maaleilla. Turhan vaikeaksi Inter päästi pelin, vaikka se oli pelillisesti täysin ylivoimainen läpi ottelun.

Maalit: 27. Elias Mastokangas 1-0, 67. Aleksandr Kokko (Jussi Niska) 1-1, 81. Aleksi Paananen 2-1, 88. Rick Ketting (Alvaro Muniz).

Yleisöä: 1 487.

Kentän kunkku: Connor Ruane, Inter. Laitalinkin vasen jalka tekee pahaa jälkeä tällä kaudella. Laukauksia, keskityksiä, erikoistilanteita. Interin vaarallisimmat hyökkäykset nousivat Ruanen kautta. Taiki Kagayama ei ollut RoPS-ottelussa parhaimmillaan, mutta hänen ja Ruanen yhteispelistä nähtiin väläyksiä. Akseli on vaarallinen ase Interille.

Illan erikoisuus: Erikoisjärjestelyt. Ehkei niitä voi enää erikoisuutena pitää, mutta ne vaikuttavat. Yleisöä oli paikalla alle 1 500. Turvavälejä yritettiin pitää. Lehdistötilaisuutta ei pidetty lainkaan. RoPS juoksi kentälle olympiakatsomon alta eli sen pukukoppi oli vanhalla puolelle, jotta pelaajat eivät törmäilisi toisiinsa samalla käytävällä. Näillä mennään. Onkohan vielä joskus paluuta vanhaan?

Matsin surkeinta: Koronaepidemia vaikuttaa kaikkeen, myös Turkuun pääsemiseen. RoPS tuli Turkuun junalla, mutta Helsingin kautta, sillä Turku on motissa, eikä esimerkiksi yöjunia kulje. Pitkä oli pohjoisen poikien matka molempiin suuntiin. Ehkä myös se vaikutti laimeahkoon peliesitykseen.

Tuhlaajapoika: Alvaro Muniz oli Interin ahkerin laukaisija neljällä maalilaukauksella. Ruuti oli kuitenkin märkää, eikä tulosta tullut. Muniz antoi kuitenkin kolmanteen maaliin oivan syötön.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Inter-vahti Aati Marttisella ei ollut paljon hommia. Yksi pallo livahti silti selän taakse. Se ei ollut hänen vikansa. Peli, jossa vähän työtä, on nurinkurisesti usein hankala maalivahdille.

Analyysi: Pelin sävel oli selvä alusta asti. Inter vei laukaukset 19-4 ja kulmapotkut 10-1. Silti peli pysyi tuloksellisesti tiukkana loppuhetkille asti. Miksi? Siksi, ettei Inter kyennyt niittaamaan ratkaisevia osumia aiemmin, vaikka paikkoja oli. Timo Furuholm ampui tolppaan, Connor Ruane ylärimaan ja RoPS:n maalivahti Martin Kompallalla oli muutenkin riittävästi puuhaa koko ajan.

Vaikka kausi on vasta käynnistymässä, Inter on ehtinyt osoittaa henkistä kovuutta, jota voittava joukkue tarvitsee. Inter teki maalit, kun niitä välttämättä tarvittiin. Se lupaa hyvää jatkolle, sillä itseluottamus on ominaisuus, joka lisääntyy tekojen ja onnistumisten avulla.

Inter oli viime kaudella melkoinen maalikone. Kun Filip Valencic ja Mika Ojala jättivät seuran, kysyttiin tekeekö Inter enää maaleja ja kuka ne tekee. Kysymyksiin on saatu vastauksia. Kyllä, Inter tekee edelleen maaleja ja se tekee niitä paljon. Vastuu tuntuu jakautuvan aikaisempaa laajemmalle, mutta lupauksia herättävää on se, että Elias Mastokangas on ottamassa paikkansa hyökkäyskolmikosta ja tekee sen vakuuttavasti. Hyökkääjän kohdalla se tarkoittaa maalien tekemistä.

Inter lähti heti ottelun alussa jahtaamaan rovaniemeläisiä lujaa korkealla prässillä ja se kantoi hedelmää. RoPS ei pystynyt avaamaan peliä, menetti palloja ja tilanteita syntyi. Mikään joukkue ei pysty prässäämään koko ottelua samalla intensiteetillä, joten myös Interin tahti hiipui, mutta siitä huolimatta Inter sai kerta toisensa jälkeen pallon lähelle miesylivoiman. Se oli paremmin organisoitu joukkue. Vain viimeistelyssä oli toivomisen varaa.

Valmentaja Jose Riveiro oli tehnyt muutoksia avauskokoonpanoon, mikä on viisasta. Pelirytmi on tiukka, koko materiaali on valjastettava käyttöön, jotta vireys säilyy ja loukkaantumisilta vältytään. Aati Marttinen asteli maalinsuulle, Martti Haukioja puolustukseen ja Noah Nurmi keskikentälle. Rotaatiota tarvitaan, sillä esimerkiksi cup-peleissä loistanut Kagayama ja Kevin Kouassivi-Benissan vaikuttivat väsyneiltä. Heiltä on lupa odottaa enemmän.

RoPS:lta puuttui viisi sairaslistalla olevaa pelaajaa ja yksi on vailla pelilupaa. Joukkueesta ei sen takia kannata vielä tehdä isompia johtopäätöksiä. Sen verran voinee veikata, että tarjolla taitaa todennäköisemmin olla häntäpään kahinat kuin mitalitaistot.

Inter: Aati Marttinen; Rick Ketting, Juuso Hämäläinen, Martti Haukioja (78. Arttu Hoskonen), Connor Ruane, Alvaro Muniz (90. Anthony Annan), Noah Nurmi (46. Aleksi Paananen), Kevin Kouassivi-Benissan; Elias Mastokangas, Timo Furuholm, Taiki Kagayama (70. Liliu).

RoPS: Martin Kompalla; Jussi Niska, Atte Sihvonen, Zurab Tsiskaridze (41. Erik Kantola), Juho Hyvärinen; Tuomas Kaukua, Obed Malolo, Rasmus Degerman (37. Veka Pyyny), Raymond Gyasi; Aleksandr Kokko (70. Matias Tamminen), Daniel Carr.

Erotuomari: Mattias Gestranius.

Varoitukset: Nurmi, Inter. Sihvonen, Kompalla ja Carr, RoPS.

Lasse Virtanen

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Eurojackpotin potti nousi noin 22 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 33/2020 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 22 miljoonaa euroa.

Kolmessa ravintolassa epäily koronavirusaltistuksesta Turussa ja Liedossa

Turkulaisella täysin oireettomalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Henkilö on asioinut kolmessa ravintolassa Turussa ja Liedossa 9.–12. elokuuta mahdollisesti tartuttavana.

Magneettikuvantaminen on välttämätön osa korkeatasoista eturauhassyövän diagnostiikkaa

Eturauhassyöpien vaikeusaste vaihtelee suuresti. Osa syövistä on hyvinkin aggressiivisia, osalla taas ei ole vaikutusta elinaikaan. Perinteisellä diagnostiikalla ei kuitenkaan pystytä poissulkemaan aggressiivista eturauhassyöpää edes kohtuullisella varmuudella. Juha Knaapilan Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoitti, että laadukkaasti toteutetulla eturauhasen magneettikuvantamisella pystytään poissulkemaan aggressiivinen eturauhassyöpä sekä nopeuttamaan oikean diagnoosin saamista ja yksilön kannalta optimaaliseen hoitoon pääsyä.

Ilmanvaihdolla merkittävä vaikutus hoitohenkilöstön altistumiseen viruksille hoitotilanteessa

Ilmanvaihdollisilla ratkaisuilla voidaan suojata hoitohenkilöstöä mahdolliselta virustartunnalta hoitotilanteessa. Turun ammattikorkeakoulun vetämässä Airborne-hankkeessa tutkittiin sairaalan hoitohenkilöstön altistumista ilmavälitteisille infektioille potilaita hoitaessa. Hanke toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston ja Leicesterin yliopistollisen sairaalan kanssa.

Rantaradan ratatyöt pitkittyvät – kaukojunille 10–25 minuutin myöhästymisiä, aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot tauolle

Junamatka Turun ja Helsingin välilä hidastuu ratatöiden takia.

Väyläviraston teettämät ratatyöt Rantaradalla jatkuvat odotettua pidempään, mikä vaikuttaa kaukojunaliikenteeseen Helsingin ja Turun välillä. Ratatöistä aiheutuvien nopeusrajoitusten vuoksi kaukojunat välillä jäävät 10–25 minuuttia aikataulusta myöhään. Lisäksi aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot Helsingin ja Turun välillä jäävät toistaiseksi tauolle. Lähijunaliikenne kulkee normaalisti.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Digitaalisia ja henkilökohtaisia oppimisympäristöjä käytettäessä ohjausvastuuta on hajautettava

Anne-Maria Korhonen löysi väitöskirjassaan käytännön menetelmiä siihen, miten opettajaopiskelijoita voidaan ohjata hyödyntämään henkilökohtaisia oppimisympäristöjä ja digitaalisuutta osaamisensa näkyväksi tekemisessä.

Skopjen lennolla Turkuun lauantaina saapuvat testataan ja asetetaan karanteeniin

Skopjesta Turkuun lauantaina 15. elokuuta saapuvan lennon matkustajille tehdään koronavirustesti ja heidät asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Toimintamalli on samanlainen kuin viime tiistaina 11. elokuuta Skopjesta Turkuun saapuneen lennon matkustajien kohdalla.

Korona siirtää Muumipeikko ja pyrstötähti -animaation ensi-iltaa

Rakastettu, koko perheen elokuvaklassikko, kansallisaarteeksikin kutsuttu Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatio on tulossa elokuvateattereihin teknisesti uudistettuna. Ensi-illan ajankohdaksi on aiemmin julkistettu tulevan syyskuun alku. Yleisestä tilanteesta johtuen SF Studios, Cinematic ja Kindernet Entertainment ovat kuitenkin yhdessä elokuvan yhteistyökumppaneiden kanssa päättäneet siirtää elokuvan ensi-iltaa myöhempään ajankohtaan, jolloin Muumien 75v-juhlavuotta voidaan toivon mukaan juhlia elokuvanäytösten ohella varmemmin myös muilla yleisötapahtumilla.

Treffikokemuksia syvästä päästä

Hulvaton uutuuskirja treffikokemuksista tarjoaa vertaistukea entisille ja nykyisille sinkuille. Tuntuuko sinusta, että päädyt treffeille aina kummajaisten kanssa, kun taas kaikilla ystävilläsi käy flaksi sokkotreffeilläkin? Maiju Markkasen ja Tero Tiittasen kokoama kirja Miten täältä pääsee pois? (Bazar) sisältää yli sata herkullista tarinaa pieleen menneiltä treffeiltä. Se on tarkoitettu jokaiselle, joka on joskus käynyt huonoilla treffeillä, ja toimii myös vertaistukena kaikille niille, jotka ovat deittailussaan jo epätoivon partaalla. Ehkä pieleen menneet treffit eivät olekaan niin paha juttu – ainakaan silloin, jos niistä saa hyvän tarinan.

Turku aloittaa maskien jakamisen vähävaraisten ruoka-apupaikoissa alkuviikolla

Turussa maskien jakaminen vähävaraisille aloitetaan ensi viikon alkupuolella. Ensimmäisessä vaiheessa jakelu käynnistyy vähävaraisten ruoka-apupaikkojen yhteydessä. Lisäksi osa järjestöistä jakaa maskeja omalle asiakaskunnalleen. Diakoniatyössä maskeja jaetaan asiakastapaamisissa. Kangasmaskeja jaetaan niitä tarvitseville kaksi kappaletta.

Muoviroskaa vastaan uusin ratkaisuin

Turun kaupunki ja Itämerihaaste tekevät kesän aikana yhteistyötä Clewat Oy:n kanssa testaamalla uudenlaista Cleansweep-roskienkeräysalusta. Alus siivoaa roskia Aurajoessa 18.−20. elokuuta. Testeillä selvitetään aluksen toimivuutta meren roskaantumisen hillitsemisessä.

Parhaat gluteenittomat piirakat yksiin kansiin

Keliakialiitto julkaisi gluteenittomia piirakkareseptejä sisältävän keittokirjan. Kirjan 45 reseptiä on jaettu vuodenaikojen mukaan. Kevään piirakoissa näkyy pääsiäinen, kesän piirakoissa maistuvat kotimaiset marjat ja kasvikset ja syksyllä sienet. Talven piirakat ovat täyteläisiä.

TFO:n uudeksi intendentiksi esitetään Nikke Isomöttöstä

Nikke Isomöttönen.

Turun filharmonisen orkesterin uudeksi intendentiksi esitetään FM Nikke Isomöttöstä . Turun kaupungin kulttuurilautakunta päättää uuden intendentin valinnasta keskiviikkona 19. elokuuta pidettävässä kulttuurilautakunnan kokouksessa. Isomöttönen toimii tällä hetkellä Jyväskylä Sinfonian viransijaisena intendenttinä ja on aiemmin toiminut muun muassa Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Turnajaisritareita siunataan Tuomiokirkossa

Turun linnan turnajaisten ritarien siunaus järjestetään jälleen Turun tuomiokirkossa torstaina 20. elokuuta kello 18. Keskiaikahenkisessä tilaisuudessa rukoillaan Jumalan varjelusta turnajaisiin osallistuville ritareille, jotka saapuvat paikalle noin viisitoista minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Siunaus onkin monelle osanottajalle turnajaisten alkuhuipentuma, jonka jälkeen uskaltaa panna kaikkensa peliin hengenvaarallisessa lajissa. Katsojat taas pääsevät kokemaan ritariaikaa, kun sotisovissaan kalisevat taistelijat astelevat ylväinä kansallispyhäkön käytävillä.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman palaa Inter-paitaan

Benjamin Källman.

Viimeksi kaksi vuotta sitten Veikkausliigassa pelannut Benjamin Källman palaa lainalta Interin vahvuuteen. Viime vuosina kaikkiaan neljässä eri seurassa lainasopimuksilla pelanneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli kuluvan vuoden mittainen lainasopimus Norjan liigan Haugesundiin, mutta osapuolet päätyivät lainan ennenaikaiseen päättämiseen.

Neea Karvinen etenee kilpauralla esteen kerrallaan

Neea Karvinen panostaa tällä hetkellä sataprosenttisesti ratsastukseen.

Kuluva vuosi on ollut erikoista aikaa. Erikoisuuskerrointa lisää, jos sattuu viettämään aikansa hevosten kanssa. Tämän tietää Kaarinan Kenttäratsastajia edustava esteratsastaja Neea Karvinen .

Otteluanalyysi: Interin kotitaika kestää

Connor Ruane teki kaksi maalia.

Huh, mikä jännitysnäytelmä! Ja hyvin viihdyttävä. Helsingin IFK piti Interiä piinapenkissä Veikkausliigan kamppailussa Kupittaalla nousemalla altavastaajan asemasta kahdesti tasoihin. HIFK:lla oli lopussa jopa mainio tilaisuus mennä johtoon, mutta Adama Fofanan kuti pamahti tolppaan. Interin loppupuristus tuotti kuitenkin jälleen tulosta. Elias Mastokangas keskitti, Kevin Kouassivi-Benissan syöksyi palloon ja Fofana antoi hänelle selästä vauhtia. Erotuomari Petri Viljanen osoitti pilkkua, josta Connor Ruane iski toistamiseen ja tällä kertaa voitto-osuman 3-2.

Kansallisen Liigan FC Honka–TPS siirtyy koronaepäilyjen takia

Lauantaina 15. elokuuta pelattavaksi suunniteltu naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ottelu FC Honka–TPS siirtyy pelattavaksi lauantaina 12. syyskuuta.

Santeri Haarala vahvistamaan TPS:n hyökkäyspäätä

Hyökkääjä Santeri Haarala vahvistaa FC TPS:n hyökkäyspäätä 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haarala on edustanut alkukauden Kakkosen B-lohkon kärjessä olevaa Ilves/2:sta, jossa hän ehti viimeistelemään viidessä ottelussa peräti kahdeksan maalia.

TPS:n Rasmus Tirronen leikkaukseen

Rasmus Tirronen.

TPS:n jääkiekkomiehistön ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkaukseen. Tirronen kärsii yläraajavammasta. Tirronen leikataan tänään perjantaina.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.