Jälkipeli: Impivaaran viesti suunnistettiin ensimmäisen kerran

Koronaviruksen ansiosta suunnistajalegenda Janne Salmi keksi hienon idean. Kauden tärkeimmät tapahtumat Tiomilan ja Jukolan viestitapahtumat peruuntuivat tältä kesältä. Jotain korvaavaa piti kehitellä tilalle. Syntyi ajatus Impivaaran viestistä, kesäyön kisasta Sauvon Ahtelasta Turun Impivaaraan.

Näin suunnistuskonkari Salmi kertoi uudenlaisen viestitapahtuman synnystä.

– Aikoinaan suosittu Impivaaran juoksu juostiin Nurmijärveltä Helsinkiin, 33 kilometriä polkuja pitkin. Kaikki Suomen huiput olivat mukana. Turun Impivaara sopii hyvin Seitsemän veljestä -teemaan. Olin jo aikaisemmin miettinyt tällaista suunnistustapahtumaa, mutta nyt koronan ansiosta idea tuli ajankohtaiseksi. Aikuisikäisille suunnistajille Jukolan viesti on tärkein syy, miksi useimmat haluavat harjoitella. Tiomila on toinen. Piti keksiä korvaavaa tilalle.

Jukolan viestin historia alkaa vuodesta 1949. Aluksi suunnistettiin paikasta A paikkaan B. Eli lähtö ja maali sijaitsivat eri paikassa. Vielä seuraavana vuonna oli käytössä sama järjestelmä, kunnes siirryttiin nykykäytäntöön, lähtö ja maali ovat samassa paikassa. Vuonna 2020, 70 vuotta myöhemmin palattiin viestihistorian alkujuurille. Matkaa Sauvon Ahtelasta Turun Impivaaraan kertyy yli 100 kilometriä.

– Kun ideaa lähdettiin työstämään, oli voimassa vielä kymmenen hengen kokoontumisrajoitus. Se olisi mahdollistanut vain viiden joukkueen osallistumisen. Kun rajoituksia höllennettiin, niin nyt meillä on lähes kaksikymmentä joukkuetta mukana. Maanomistajilta pyydettiin luvat, tosin reitillä juoksee kerrallaan vain seitsemäntoista juoksijaa.

Osallistumiskutsun sai 30 viime vuoden parasta suunnistusseuraa. Heistä puolet ilmoittautui mukaan. Täydennystä saatiin järjestävien seurojen kakkosjoukkueista ja yhdistelmäporukoista.

– Joukkue muodostuu seitsemästä miehestä ja neljästä naisesta. Viestiosuuksia on yksitoista ja vaihtopaikkoja maastossa on kymmenen. Autolla pääsee perille vaihtopaikkaan, joten seurat itse päättävät, miten logistisesti on paras tapa vaihtaa suunnistajaa.

Osuudet ovat pituuksiltaan ja luonteeltaan vaihtelevia umpimetsästä kaupunkimaiseen ympäristöön.

– Juoksumatkat vaihtelevat. Naisten osuudet ovat pituuksiltaan 6-10 kilometriä ja miesten 9-16 kilometriä. Rasteja on yhteensä 176.

Tärkeintä koko tapahtumassa ei ole, kuka voittaa, vaan tarjota mahdollisuus osallistua mielekkääseen ja kilpailumaiseen harjoitustapahtumaan.

– Osa varmasti ottaa yhtä vakavasti kuin Jukolassa, osa vähän rennommin. Voittaminen on toissijainen. Kesäyön tunnelma jää varmasti kaikkien mieleen.

Isompi suunnistustapahtuma vaatii runsaasti vapaaehtoisia. Impivaaran viestin käytännön järjestelyistä vastasivat Turun Suunnistajat, Paimion Rasti ja Liedon Parma. Samat kolme seuraa ovat yhdessä hakemassa myös veteraanien MM-kisoja Turkuun.

– Ehdotukseni sai heti vastakaikua. Kaikki halusivat tulla mukaan järjestelyihin. Käytännössä järjestelyaika oli lyhyt ja kunnianhimo nousi sitä mukaan, kun suunnittelimme tätä tapahtumaa. Esimerkiksi panostimme karttojen laatuun. Kaikkia suunnistajia on mahdollisuus seurata GPS-laitteella. Kilpailua selostuksineen voi myös seurata läpi yön nettiTV:n välityksellä.

Reitti Sauvosta Turkuun ei kulje pääteitä pitkin, vaan mahdollisimman paljon metsissä.

– Muutama lyhyt pätkä on asfalttitietä. Sauvosta reitti kulkee Paimion hiihtoputken, Rivonmäen ja Veikkarin kautta Lietoon. Halusin ottaa Parmaharjunkin mukaan. Turkuun tullaan Orikedon ja Halisten kautta. Kristillisellä opistolla on viimeinen vaihto ennen Impivaaraa.

Ja sitten itse tapahtumaan.

Kisapäivän iltana 12. kesäkuuta Sauvon Ahtelan lähtöpaikalla vallitsi rauhallinen tunnelma. Poissa oli Jukolan lähtöhässäkkä, sillä Impivaaran viestiin suunnistajat lähtivät matkaan eri aikaan käytössä olleen tasoitusjärjestelmän avulla.

– Muun muassa alle 18v-vuotias ja yli 50-vuotias saa kymmenen hyvitysminuuttia. Alle 20-vuotias ja yli 40-vuotias saa viisi minuuttia jne. Joukkueen saamat hyvitysminuutit lasketaan yhteen. Ennakkoon vahvin joukkue lähtee viimeisenä ajamaan takaa edellä lähteneitä. Käytännössä aikahyvitykset ovat pienempiä kuin todelliset erot, eli viimeisenä lähtevät tulevat ensimmäisinä maaliin. Arvio on, että nopeimmalta joukkueelta menee noin kaksitoista tuntia.

Jo ensimmäisellä vaihtopaikalla Sauvon Suojalassa aisti uuden Impivaaran viestin hyväntuulisen ilmapiirin. Juostaan ja suunnistetaan metsässä tosissaan, mutta ei kuitenkaan otsa kurtussa. Kilpailuun ensimmäisenä matkaan lähtenyt Rasti-Piikkiön viestinviejä Jarkko Hiltunen oli vaihtopaikalla yhtä hymyä, vaikka yli kolmentoista kilometrin matka söi voimia.

– Tärkeä tapahtuma, koska tämä saattaa olla ainoa viestikisa meille tällä kaudella. Ihan harrastelijaporukalla mennään tänään. Ei ole varsinaista tulostavoitetta. Nautitaan, kertoi Rasti-Piikkiön Hiltunen.

Impivaaran viesti oli nyt ensimmäistä kertaa, mutta tapahtuman uusiminen lienee mielessä.

– Moni on jo sitä ehdottanut, mutta normaalisti suunnistajien kilpailukalenteri on kesällä melko täynnä. Elokuun alku voisi olla valoisuuden kannalta vielä mahdollinen.

Hannu Tuominen

Elisan 5G-verkko avautui Kaarinaan

Elisan 5G-verkko on avautunut Kaarinassa. Verkko kattaa keskustan, Rauhalinnan, Ylikylän, Poikluoman, Kairiskulman, Nummennittyn ja Vättilän alueita, ulottuen Piispanristille ja Rauvolaan sekä Hulkkioon saakka.

Härkäpapuja voi valmistaa myös itse

Härkäpavusta ruuaksi käytetään itse pavut, palot silvitään pois. Härkäpapua suositellaan käytettävän vain kypsennettynä.

Härkäpapuja voi valmistaa myös itse. Härkäpavun palko on paksu ja nukkapintainen sisältä. Palosta poimitaan vihreät siemenet eli pavut, jotka tulee ensin keittää niissä esiintyvän lektiinin vuoksi. Keittämisen jälkeen poistetaan pavun pinnalta maitomainen kuori.

Muita kaaleja makeampi suippokaali

Muita kaaleja makeampi suippokaali voi olla väriltään vihreä tai purppura. Suippokaali on löyhäkeräisempi kuin keräkaali. Säilyvyyden parantamiseksi suippokaalista poistetaan nuhjaantuneet päällimmäiset lehdet. Suippokaali sopii miedon ja hieman makean makunsa vuoksi erinomaisesti erilaisiin kaaliraastesalaatteihin sellaisenaan ja vaikkapa hapankaaliksi.

Poistotekstiilit jälleen kiertoon

Lounais-Suomen Jätehuollon Poistotekstiilimyymälä palvelee 17. elokuuta lähtien maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 10–15 sekä torstaisin kello 10–18. Myymälä sijaitsee LSJH:n poistotekstiilihallissa, jossa poistotekstiiliä vastaanotetaan, lajitellaan ja valmistellaan kierrätykseen. Hallin ulkoseinustalla on maksuton poistotekstiilin vastaanotto, jonne asukkaat voivat tuoda käyttökelvottomat, puhtaat ja kuivat kodintekstiilit maksutta.

Asunnon myynti itse helpottuu

Elokuusta alkaen oman asuntonsa voi myydä helposti itse netistä löytyvän uuden asunnonomatoimimyynti.fi-palvelun avulla. Palvelusta voi tilata itselleen asunnon kuvaamisen, videoinnin ja esitteen, ja sieltä saa myös ostosopimus- ja kauppakirjapohjan. Lisämaksusta palveluntarjoaja laittaa myynti-ilmoitukset nettiin.

Turun telakka irtisanoo 166 yt-neuvotteluiden ensimmäisen osan jälkeen

Meyer Turun keväällä alkaneiden yt-neuvottelujen ensimmäinen osa on valmis. Työsuhde päättyy 166:lta. Luvussa on 80 toimihenkilöä ja 86 työntekijää. Telakan tuotantoaikatauluista johtuen neuvottelut jatkuvat yhä varustelu- ja suunnittelu- ja HR-osastojen osalta. Nämä neuvottelut saadaan päätökseen loppuvuoden aikana.

Jaskarock vaikuttaa liikenteeseen Raisiossa lauantaina

Viikonloppuna Raisiossa järjestettävä Jaskarock vaikuttaa liikenteeseen niin, että Varastokatu suljetaan yleiseltä liikenteeltä 14. elokuuta kello 17. Katu avataan liikenteelle Jaskarockin jälkeen. Viimeistään sunnuntaiaamuna 16. elokuuta kello 06 mennessä.

Lounais-Suomen sisävesien sinilevätilanne ennallaan

Lounais-Suomen vakiohavaintopaikkojen sinilevätilanteessa ei kuluneella viikolla ole tapahtunut suuria muutoksia. Sisävesialueilla levätilanne on hyvin edellisviikon kaltainen. Merialueilla havaintoja on tehty osin uusilla havaintopaikoilla ja satelliittikuvien perusteella Selkämerellä havaittiin alkuviikolla avomerialueella laaja sinileväesiintymä, joka ulottui Ahvenanmaalta Vaasan korkeudelle saakka.

Saaristo Open torjuu koronaa itsedesinfioivalla valokatalyysipinnoitteella

Saaristo Openia juhlitaan elokuun viimeisellä viikolla 27. – 29.8.2020 Kaarinassa, Hovirinnan rannalla. Festivaalialueella kosketuspinnat on käsitelty valokatalyysipinnoitteella, joka desinfioi kosketuspinnat minuutin välein. Menetelmä on todettu turvalliseksi jo monissa suomalaisissa huvipuistoissa ja sisäleikkipuistoissa. Jokaiselle asiakkaalle tarjotaan kasvomaski sisääntulon yhteydessä, jos asiakas sellaisen haluaa.

Iäkkään naisen ryöstänyt nainen jäi kiinni, poliisi kiittää yleisövihjeitä

Poliisi on ottanut kiinni naisen, jonka epäillään ryöstäneen 1930-luvulla syntyneen naisen Linnankadulla 8. elokuuta. Rikoksesta epäillystä julkaistiin kuvat eilen. Vuonna 1986 syntynyt epäilty otettiin kiinni Kurjenmäen alueella Turussa tänään aamulla noin kello 8.40 ja hänet on pidätetty. Epäilty saatiin tunnistettua runsaiden vihjeiden perusteella. Poliisi kiittää kaikkia vihjeiden antajia.

Vähäjoen vettä vältettävä kaikessa käytössä

Maarian altaan eteläpäässä ja Aurajokeen laskevassa Vähäjoessa on edelleen suolistobakteereita. Ely-keskus otti 24. kesäkuuta vesinäytteitä 16 eri paikasta Maarian altaan eteläpäästä, Vähäjoen varrelta ja sinne laskevista hulevesiviemäreistä. Näytteiden bakteeripitoisuudet ylittivät edelleen maa- ja metsätalousministeriön sallimat raja-arvot sekä uima- ja talousvedelle asetetut raja-arvot.

Valtatie 10:n parannustyöt muuttavat kevyenliikenteen järjestelyjä Kaarinantien ja Hämeentien risteyksen ympäristössä

Turun kehätie -hankkeen toisen rakennusvaiheeseen kuuluvat valtatie 10:n parannustyöt välillä kehätie–Kaarinantie käynnistyvät elokuussa. Liikennejärjestelyitä otetaan käyttöön pian koulujen syyslukukauden alkamisen jälkeen 20. elokuuta, ja ne aiheuttavat kiertoreittejä jalankulku- ja pyöräilyliikenteelle.

Varsinais-Suomen Keskusta liputtaa Annika Saarikon puheenjohtajuuden puolesta

Annika Saarikko.

Keskustan Varsinais-Suomen piirin vuosikokous päätti eilen yksimielisesti esittää Annikka Saarikkoa Keskustan puheenjohtajaksi. Saarikko on varsinaissuomalainen kolmannen kauden kansanedustaja sekä tiede- ja kulttuuriministeri.

Kodintekniikka käy nyt kaupaksi

Kodin elektroniikan, tietotekniikan, mobiililaitteiden sekä isojen ja pienten kodinkoneiden myynti nousi vuoden ensimmäisellä puoliskolla 9,5 prosenttia verrattuna vuoteen 2019, kertoo Elektroniikan Tukkukauppiaat ry. Voimakkaimmin kasvoivat äänentoistolaitteet (30,0 %) ja kodin tietotekniikka (21,3 %). Kamerakaupan lasku sen sijaan jatkui 11,2 prosentin vauhdilla.

Skopjesta Turkuun tiistaina saapuneella lennolla viidellä koronatartunta

Skopjen tiistaisena 11. elokuuta Turkuun saapuneella lennolla oli 146 matkustajaa. Lennolla matkustaneista 129 testattiin ja heistä viidellä todettiin koronatartunta.

Heinäkuu Museokortti-käyntien kaikkien aikojen ennätyskuukausi

Tänä kesänä Museokorttia on käytetty ennätysmäistä tahtia. Heinäkuussa rikottiin Museokortin historian kaikkien aikojen kuukausiennätys Museokortti-käyntien määrässä. Museokortilla maksettiin heinäkuussa 294 000 museovierailua, joka on 38 prosenttia enemmän vuoden takaiseen verrattuna.

Trumpetit soivat livenä ja verkossa torstaina Turun Taiteiden yössä

Jazz soi jälleen Turun Taiteiden yössä 13. elokuuta mehevästi kahden trumpetistin johdolla. Jukka Eskola yhtyeineen kiertää Turun keskustaa kuorma-auton lavalla ja Ilkka Arola soittaa trionsa kanssa ensimmäisen Jazz City Turun toimistolla taltioitavan verkkokonsertin.

Syksyn messukausi alkaa turvallisuus huomioiden

Syksyn messutapahtumat pääsevät alkuun myös Turun Messukeskuksessa. Puolen vuoden tauon jälkeen ensimmäiset messut järjestetään 12.–13. syyskuuta tarkkoja turvallisuusohjeita noudattaen.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Taikurin jäähyväiset

Lauantai 21. marraskuuta. Merkatkaa tuo päivämäärä nyt kalenteriinne isolla. Jos korona ja elämä suo, marraskuisena lauantai-iltana Kupittaan palloiluhalli täyttyy äärimmilleen täysin siitä riippumatta, miten Ura Basket Korisliigan syksyn on pelannut.

Laitapuolustaja Juri Kinnunen palaa takaisin TPS-paitaan

 Juri Kinnunen palaa TPS-paitaan.

Laitapuolustaja Juri Kinnunen siirtyy loppukauden kattavalla sopimuksella TPS:n Veikkausliigajoukkueen riveihin. 30-vuotias Kinnunen palaa takaisin Turkuun Ykkösessä pelaavasta KPV:sta. Kokkolalaisseuran general manager Matti Laitinen ilmoitti Kinnusen sopimuksen purusta tiistaina. Kinnunen edusti TPS:ää viiden kauden ajan vuosina 2014–18.

Katseet kohdistuvat naisten aitoihin PNG:ssä

Annimari Korte on yksi PNG:n seuratuimmista urheilijoista.

Tiistai-iltana käytävissä Paavo Nurmi Gamesissa suurin suomalaismielenkiinto kohdistuu naisten pika-aitoihin, jossa suomalaiset naisaiturit kisaavat Annimari Kortteen johdolla. Korte on ollut toistaiseksi kuluvalla kaudella paitsi nopea myös tasainen suorittaja. Viime kesänä Suomen ennätyksen 12,72 aitoneen Kortteen paras juoksu kuluvalla kaudella on 12,76. Korte on myös kisan alla ennakoinut Suomen ennätyksen olevan haarukassa Turussa, joko PNG:ssä tai tulevana viikonloppuna kisattavissa Kalevan kisoissa.

White vahvistaa Uraa

Damion Dantzlerin valmentama Ura Basket haalii lisää vahvistuksia.

Ura Basket on kiinnittänyt kolmanneksi ulkomaalaisekseen amerikkalaisen Javan Whiten . Kaarinalaiset odottavat 208-senttiseltä pelurilta muun muassa urheilullisuutta ja kokoisekseen hyvää liikettä sekä hyvää heittopeliä.

Arpa vie Interin Eurooppa-liigassa Unkariin

FC Inter matkustaa Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella Unkariin Budapest Honved FC:n vieraaksi. Ottelu pelataan Budapestissa 27. elokuuta.

Saviniemi paras turkulainen frisbeegolfin SM-kisoissa

Turkulaiset eivät taistelleet mitalisijoista viikonloppuna käydyissä frisbeegolfin SM-kisoissa Sipoossa. Turkulaisen 7K:n heittäjistä paras oli Severi Saviniemi. Yhteistuloksen 18 alle parin heittänyt Saviniemi oli lopputuloksissa jaetulla kuudennella sijalla. Toiseksi paras turkulainen oli jaetulle 17. sijalle sijoittunut Jasper Heino, jonka yhteistulos oli 14 alle parin.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.