Jälkipeli: Impivaaran viesti suunnistettiin ensimmäisen kerran

Koronaviruksen ansiosta suunnistajalegenda Janne Salmi keksi hienon idean. Kauden tärkeimmät tapahtumat Tiomilan ja Jukolan viestitapahtumat peruuntuivat tältä kesältä. Jotain korvaavaa piti kehitellä tilalle. Syntyi ajatus Impivaaran viestistä, kesäyön kisasta Sauvon Ahtelasta Turun Impivaaraan.

Näin suunnistuskonkari Salmi kertoi uudenlaisen viestitapahtuman synnystä.

– Aikoinaan suosittu Impivaaran juoksu juostiin Nurmijärveltä Helsinkiin, 33 kilometriä polkuja pitkin. Kaikki Suomen huiput olivat mukana. Turun Impivaara sopii hyvin Seitsemän veljestä -teemaan. Olin jo aikaisemmin miettinyt tällaista suunnistustapahtumaa, mutta nyt koronan ansiosta idea tuli ajankohtaiseksi. Aikuisikäisille suunnistajille Jukolan viesti on tärkein syy, miksi useimmat haluavat harjoitella. Tiomila on toinen. Piti keksiä korvaavaa tilalle.

Jukolan viestin historia alkaa vuodesta 1949. Aluksi suunnistettiin paikasta A paikkaan B. Eli lähtö ja maali sijaitsivat eri paikassa. Vielä seuraavana vuonna oli käytössä sama järjestelmä, kunnes siirryttiin nykykäytäntöön, lähtö ja maali ovat samassa paikassa. Vuonna 2020, 70 vuotta myöhemmin palattiin viestihistorian alkujuurille. Matkaa Sauvon Ahtelasta Turun Impivaaraan kertyy yli 100 kilometriä.

– Kun ideaa lähdettiin työstämään, oli voimassa vielä kymmenen hengen kokoontumisrajoitus. Se olisi mahdollistanut vain viiden joukkueen osallistumisen. Kun rajoituksia höllennettiin, niin nyt meillä on lähes kaksikymmentä joukkuetta mukana. Maanomistajilta pyydettiin luvat, tosin reitillä juoksee kerrallaan vain seitsemäntoista juoksijaa.

Osallistumiskutsun sai 30 viime vuoden parasta suunnistusseuraa. Heistä puolet ilmoittautui mukaan. Täydennystä saatiin järjestävien seurojen kakkosjoukkueista ja yhdistelmäporukoista.

– Joukkue muodostuu seitsemästä miehestä ja neljästä naisesta. Viestiosuuksia on yksitoista ja vaihtopaikkoja maastossa on kymmenen. Autolla pääsee perille vaihtopaikkaan, joten seurat itse päättävät, miten logistisesti on paras tapa vaihtaa suunnistajaa.

Osuudet ovat pituuksiltaan ja luonteeltaan vaihtelevia umpimetsästä kaupunkimaiseen ympäristöön.

– Juoksumatkat vaihtelevat. Naisten osuudet ovat pituuksiltaan 6-10 kilometriä ja miesten 9-16 kilometriä. Rasteja on yhteensä 176.

Tärkeintä koko tapahtumassa ei ole, kuka voittaa, vaan tarjota mahdollisuus osallistua mielekkääseen ja kilpailumaiseen harjoitustapahtumaan.

– Osa varmasti ottaa yhtä vakavasti kuin Jukolassa, osa vähän rennommin. Voittaminen on toissijainen. Kesäyön tunnelma jää varmasti kaikkien mieleen.

Isompi suunnistustapahtuma vaatii runsaasti vapaaehtoisia. Impivaaran viestin käytännön järjestelyistä vastasivat Turun Suunnistajat, Paimion Rasti ja Liedon Parma. Samat kolme seuraa ovat yhdessä hakemassa myös veteraanien MM-kisoja Turkuun.

– Ehdotukseni sai heti vastakaikua. Kaikki halusivat tulla mukaan järjestelyihin. Käytännössä järjestelyaika oli lyhyt ja kunnianhimo nousi sitä mukaan, kun suunnittelimme tätä tapahtumaa. Esimerkiksi panostimme karttojen laatuun. Kaikkia suunnistajia on mahdollisuus seurata GPS-laitteella. Kilpailua selostuksineen voi myös seurata läpi yön nettiTV:n välityksellä.

Reitti Sauvosta Turkuun ei kulje pääteitä pitkin, vaan mahdollisimman paljon metsissä.

– Muutama lyhyt pätkä on asfalttitietä. Sauvosta reitti kulkee Paimion hiihtoputken, Rivonmäen ja Veikkarin kautta Lietoon. Halusin ottaa Parmaharjunkin mukaan. Turkuun tullaan Orikedon ja Halisten kautta. Kristillisellä opistolla on viimeinen vaihto ennen Impivaaraa.

Ja sitten itse tapahtumaan.

Kisapäivän iltana 12. kesäkuuta Sauvon Ahtelan lähtöpaikalla vallitsi rauhallinen tunnelma. Poissa oli Jukolan lähtöhässäkkä, sillä Impivaaran viestiin suunnistajat lähtivät matkaan eri aikaan käytössä olleen tasoitusjärjestelmän avulla.

– Muun muassa alle 18v-vuotias ja yli 50-vuotias saa kymmenen hyvitysminuuttia. Alle 20-vuotias ja yli 40-vuotias saa viisi minuuttia jne. Joukkueen saamat hyvitysminuutit lasketaan yhteen. Ennakkoon vahvin joukkue lähtee viimeisenä ajamaan takaa edellä lähteneitä. Käytännössä aikahyvitykset ovat pienempiä kuin todelliset erot, eli viimeisenä lähtevät tulevat ensimmäisinä maaliin. Arvio on, että nopeimmalta joukkueelta menee noin kaksitoista tuntia.

Jo ensimmäisellä vaihtopaikalla Sauvon Suojalassa aisti uuden Impivaaran viestin hyväntuulisen ilmapiirin. Juostaan ja suunnistetaan metsässä tosissaan, mutta ei kuitenkaan otsa kurtussa. Kilpailuun ensimmäisenä matkaan lähtenyt Rasti-Piikkiön viestinviejä Jarkko Hiltunen oli vaihtopaikalla yhtä hymyä, vaikka yli kolmentoista kilometrin matka söi voimia.

– Tärkeä tapahtuma, koska tämä saattaa olla ainoa viestikisa meille tällä kaudella. Ihan harrastelijaporukalla mennään tänään. Ei ole varsinaista tulostavoitetta. Nautitaan, kertoi Rasti-Piikkiön Hiltunen.

Impivaaran viesti oli nyt ensimmäistä kertaa, mutta tapahtuman uusiminen lienee mielessä.

– Moni on jo sitä ehdottanut, mutta normaalisti suunnistajien kilpailukalenteri on kesällä melko täynnä. Elokuun alku voisi olla valoisuuden kannalta vielä mahdollinen.

Hannu Tuominen

Muista vastuusi, jos törmäät eläimeen

Isomman eläimen kuten poron kanssa kolaroitaessa on aina ilmoitettava asiasta poliisille.

Liikenneturva muistuttaa, että eläimeen törmätessä on huolehdittava kaikkien tielläliikkujien turvallisuudesta ja siitä, ettei eläin joudu kärsimään. Luontokappaletta autetaan, jos se suinkin on mahdollista. Isomman eläimen kanssa kolaroitaessa on aina ilmoitettava asiasta poliisille. Myös onnettomuuteen joutuneesta lemmikistä, koirasta tai kissasta pitää ilmoittaa poliisille, jos omistaja ei ole paikalla. Lemmikki on myös toimitettava hoitoon, vaikkei omistajaa tavoitettaisikaan.

Muotikauppojen asiakasmäärät eivät ole palanneet normaaleiksi

Koronakriisin alkuvaiheiden asiakaskadon jälkeen touko- ja kesäkuussa asiakaskäyntien määrät ovat kääntyneet kasvuun, mutta normaalitilanteesta ollaan yhä kaukana. Kesäkuussa muotivaatteiden kauppa supistui edelleen 0,2 prosenttia ja kenkäkauppa 2,6 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Urheilukaupassa kasvu jatkuu.

Arttu Wiskari, Mokoma, Kaija Koo ja Popeda Karjurockin maalaisidylliin

Popeda esiintyy Lokalahdessa.

Lokalahdessa rokki soi ja tanner tömisee, kun 13.–15. elokuuta järjestettävä, perinteinen Karjurock tuo juhlakansan jälleen keskelle maalaisidylliä. Kolmipäiväisen festarin starttaa tuttuun tapaan torstain perhepäivä ja perjantaina sekä lauantaina juhlitaan yöhön asti maan eturivin artistien johdolla.

Viileä sää rauhoittanut sinilevätilannetta Lounais-Suomessa

Sinilevähavaintojen määrä Lounais-Suomessa on vähentynyt viileän, sateisen ja tuulisen sään seurauksena. Meri- ja sisävesialueilla on tehty etupäässä vähäisiä sinilevähavaintoja.

Peltosirkun väheneminen jatkuu

Peltosirkku.

BirdLife Suomen vuoden lintu on äärimmäisen uhanalainen peltosirkku. Lintuharrastajien kevään ja kesän aikana toteuttamissa kartoituksissa on tänä vuonna löydetty lähes tuhat peltosirkkureviiriä. Eniten peltosirkkuja on havaittu Pohjanmaalla, joka on nykyisin lajin vahvinta esiintymisaluetta. Paikoin hyvin kattavat inventoinnit osoittavat peltosirkun hävinneen kokonaan laajoilta alueilta, kuten monista sisämaan maakunnista.

Turun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset julki, eniten hakijoita kauppatieteisiin

Turun yliopistoon haki tänä keväänä korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa 30 766 hakijaa. Ensisijaisia hakijoita oli 9 685. Hakijamäärä jatkaa kasvamistaan: viime vuonna kokonaishakijamäärä oli yhteensä 27 011, joista ensisijaisia hakijoita oli 9 310.

Kustavi Suomen mökkivaltaisin kunta

Kustavin kunnassa on mökkejä kuusi kertaa enemmän kuin vakituisesti asuttuja asuntoja.

Varsinais-Suomen Kustavin kunnassa on mökkejä kuusi kertaa enemmän kuin vakituisesti asuttuja asuntoja, mikä tekee siitä Suomen mökkivaltaisimman kunnan. Mökkikauppa jatkuu vilkkaana – kesäkuussa OP Kotien kautta myytiin mökkejä 37 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Turun terveysasemien ja suun terveydenhuollon puhelinpalveluissa ruuhkaa

Ajanvarauspuhelimeen otetaan nyt paljon yhteyttä. Kevään aikana Turun terveysasemille ja suun terveydenhuoltoon syntyi koronaepidemian ja poikkeusajan takia ns. hoitovelkaa, kun aikoja peruutettiin ja moni myös siirsi terveysasioidensa hoitamisen myöhempään ajankohtaan. Nyt kun aikoja varataan paljon ja samaan aikaan osa henkilökunnasta on lomalla ja töissä on kesäsijaisia, puhelinpalvelu ruuhkautuu.

Saaristo Open toteutuu elokuun lopussa

Apulanta nähdään Saaristo Openissa.

Viime vuonna loppuunmyyty Saaristo Open järjestetään tänä kesänä 11. kerran Kaarinan Hovirinnan rannassa 27.–29. elokuuta.

Kehätien toisen vaiheen työt Kauselan ja Pukkilan välillä alkavat elokuussa

Väylävirasto ja Kreate Oy allekirjoittivat 3. heinäkuuta sopimuksen siirtymisestä E18 Turun kehätien toisen rakennusvaiheen osalta toteutusvaiheeseen. Toisen rakennusvaiheen toteutetaan Suunnittele ja toteuta -urakkamallilla (STk), joka sisältää kehitysvaiheen. Kehitysvaihe kesti kolme kuukautta.

JVG, Lauri Tähkä ja Kaija Koo nousevat festarikesän avaavan SunFestin lavalle Naantalissa heinäkuun lopussa

Lauri Tähkä nousee SunFestin lavalle Naantalissa.

Naantali SunFest järjestetään 31.7.–1.8.2020 Naantalin Kirkkopuistossa. Festivaali juhlitaan ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä. Lavan valtaavat JVG, Lauri Tähkä , Vesala , Kaija Koo , Antti Ketonen sekä Vesterinen yhtyeineen. Kirkkokonserteissa tänä vuonna esiintyvät Teräsbetoni-yhtyeestäkin tuttu Jarkko Ahola sekä Antti Railio .

TPS ja Zach Budish purkivat pelaajasopimuksen

Zach Budish.

Turun Palloseuran ja yhdysvaltalaishyökkääjä Zach Budishin tiet eroavat. TPS:n ja Budishin välinen, tulevaa kautta koskenut pelaajasopimus purettiin seuran mukaan yhteisymmärryksessä.

Asetus koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä lausunnolle

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnolle juuri valmistuneen asetusluonnoksen koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä. Asetuksella on tarkoitus velvoittaa koiranomistajat koirien yksilölliseen tunnistamiseen ja rekisteröimiseen viranomaisrekisteriin.

Väkivaltarikoksista tuomittujen määrä laskee edelleen

Vuonna 2019 väkivaltarikoksista tuomittujen määrä väheni ja keskimääräinen vankiluku ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä kasvoi.

Rikosseuraamuslaitos on julkaissut vuoden 2019 tilastollisen vuosikirjan, josta saa ajankohtaisen kuvan Rikosseuraamuslaitoksen asiakas- ja vankimääristä sekä toiminnasta. Väkivaltarikoksista tuomittujen määrä väheni ja keskimääräinen vankiluku ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä kasvoi. Pitkällä aikavälillä uusintarikollisuuden määrä on vähentynyt.

Rahastoihin uusia merkintöjä yli puoli miljardia euroa

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin kesäkuussa nettomääräisesti yhteensä 536 miljoonaa euroa. Rahastopääoma kehittyi myös suotuisan markkinakehityksen vuoksi. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuun lopussa 117 miljardia euroa. Kesäkuun Rahastoraportti sisältää ESG-luokituksen, joka kertoo, miten hyvin rahaston omistuksista on saatavilla vastuullisuuteen liittyvää tietoa.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Aninkaistensillalla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Aninkaistensillalla. Työ tehdään yksi ajokaista kerrallaan.

Korona lisäsi suomalaisten yksinoloa

Koronan aikana on huomattu yksinolon lisääntyminen. Suomalaisten sosiaalinen etäisyys on tutkimusten mukaan muuttunut tosin jo aiemmin. Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä on tarkastellut ajankäyttöaineistojen avulla sosiaalisen vuorovaikutuksen muutosta 1980-luvulta 2010-luvulle. Ryhmä osallistui myös kansainväliseen tutkimukseen, jossa vertailtiin lasten ja nuorten ajankäyttöä Suomessa, Englannissa ja Espanjassa.

Nautelankosken museolla vanhojen moottoripyörien päivä

Lempi Ojala ja Maire Nuppula sekä ARIEL-moottoripyörä Akseli Hietarinnan kuvaamina 1930-luvulla Liedossa.

Nautelankosken museon pihalla pääsee lauantaina 11. heinäkuuta kello 12–16 katselemaan vanhoja moottoripyöriä muutaman tunnin ajan. Vanhin esittelyssä oleva moottoripyörä on vuoden 1937 mallia oleva saksalainen NSU. Nähtävillä on myös muutamia tšekkiläisiä 1950-luvun Jawa-moottoripyöriä ja venäläinen sivuvaunullinen moottoripyörä K70 vuodelta 1966.

Urheilu

TPS ja Zach Budish purkivat pelaajasopimuksen

Zach Budish.

Turun Palloseuran ja yhdysvaltalaishyökkääjä Zach Budishin tiet eroavat. TPS:n ja Budishin välinen, tulevaa kautta koskenut pelaajasopimus purettiin seuran mukaan yhteisymmärryksessä.

Loimulle uusi passari ja keskitorjuja

Nick Amado.

Raision Loimu on solminut kaksi pelaajasopimusta. Joukkue on käytännössä valmis alkavaan Mestaruusliiga-kauteen. Uudet oranssipaitaan sonnustautuvat pelaajat ovat 1+1-vuotisen sopimusen tehnyt passari Lasse Jylhä (23 vuotta, 192 senttiä) ja yksivuotisen sopimuksen tehnyt jenkkikeskitorjuja Nick Amado (25, 198).

Otteluanalyysi: Omat koirat purivat, Ilves vei pisteet vajaanakin

Tommi Pikkaraisen TPS:lta on pistetili vielä avaamatta liigassa.

Hissijoukkue TPS sai jalkapallon Veikkausliigan kauden kotistartissaan hyvän mahdollisuuden ottaa avauspisteet. Ilveksen Tatu Miettunen hölmöili itsensä kentältä kahdella varoituksella nopeaan tahtiin ja raitapaidat saivat ylivoiman. Kotijoukkue ei kuitenkaan pystynyt sitä hyödyntämään. Itse asiassa yhden miehen ylivoima ei näkynyt kentällä juuri mitenkään.

Frisbeegolfin kotimainen kärkikiertue vierailee Turussa

Seppo Paju.

Frisbeegolfin kotimaisen kärkikiertueen Prodigy Disc Pro Tourin toinen osakilpailu järjestetään 10.–12. heinäkuuta Turussa, Aninkaisten frisbeegolfradalla.

Röhler, Vetter ja Hofmann heittävät Turussa

Thomas Röhleron heittänyt Paavo Nurmi Gamesissä kuudesti ja voittanut kisan kahdesti.

Saksan keihäänheiton superkolmikko Thomas Röhler , Johannes Vetter ja Andreas Hofmann kilpailee 11. elokuuta Turun Paavo Nurmi Gamesissa, mutta ei ilman huomattavia erityistoimia. Sama tiukka protokolla on voimassa myös muiden kansainvälisten urheilijoiden kanssa.

Kilosport on tärkeä osa Turun alueen sisäpalloiluhistoriaa

Eletään aikaa, kun Suomessa kärvistellään lamavuosien kurimuksessa. Uudet investoinnit ovat pysähdyksissä. Tämä ei haittaa erästä juuri armeijasta päässyttä nuorukaista. Yliopistonovet eivät ensi yrittämällä aukene. Mutta sekään ei haittaa, onhan sulkapallon pelaaminen mukavaa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.