Jälkipeli: Impivaaran viesti suunnistettiin ensimmäisen kerran

Koronaviruksen ansiosta suunnistajalegenda Janne Salmi keksi hienon idean. Kauden tärkeimmät tapahtumat Tiomilan ja Jukolan viestitapahtumat peruuntuivat tältä kesältä. Jotain korvaavaa piti kehitellä tilalle. Syntyi ajatus Impivaaran viestistä, kesäyön kisasta Sauvon Ahtelasta Turun Impivaaraan.

Näin suunnistuskonkari Salmi kertoi uudenlaisen viestitapahtuman synnystä.

– Aikoinaan suosittu Impivaaran juoksu juostiin Nurmijärveltä Helsinkiin, 33 kilometriä polkuja pitkin. Kaikki Suomen huiput olivat mukana. Turun Impivaara sopii hyvin Seitsemän veljestä -teemaan. Olin jo aikaisemmin miettinyt tällaista suunnistustapahtumaa, mutta nyt koronan ansiosta idea tuli ajankohtaiseksi. Aikuisikäisille suunnistajille Jukolan viesti on tärkein syy, miksi useimmat haluavat harjoitella. Tiomila on toinen. Piti keksiä korvaavaa tilalle.

Jukolan viestin historia alkaa vuodesta 1949. Aluksi suunnistettiin paikasta A paikkaan B. Eli lähtö ja maali sijaitsivat eri paikassa. Vielä seuraavana vuonna oli käytössä sama järjestelmä, kunnes siirryttiin nykykäytäntöön, lähtö ja maali ovat samassa paikassa. Vuonna 2020, 70 vuotta myöhemmin palattiin viestihistorian alkujuurille. Matkaa Sauvon Ahtelasta Turun Impivaaraan kertyy yli 100 kilometriä.

– Kun ideaa lähdettiin työstämään, oli voimassa vielä kymmenen hengen kokoontumisrajoitus. Se olisi mahdollistanut vain viiden joukkueen osallistumisen. Kun rajoituksia höllennettiin, niin nyt meillä on lähes kaksikymmentä joukkuetta mukana. Maanomistajilta pyydettiin luvat, tosin reitillä juoksee kerrallaan vain seitsemäntoista juoksijaa.

Osallistumiskutsun sai 30 viime vuoden parasta suunnistusseuraa. Heistä puolet ilmoittautui mukaan. Täydennystä saatiin järjestävien seurojen kakkosjoukkueista ja yhdistelmäporukoista.

– Joukkue muodostuu seitsemästä miehestä ja neljästä naisesta. Viestiosuuksia on yksitoista ja vaihtopaikkoja maastossa on kymmenen. Autolla pääsee perille vaihtopaikkaan, joten seurat itse päättävät, miten logistisesti on paras tapa vaihtaa suunnistajaa.

Osuudet ovat pituuksiltaan ja luonteeltaan vaihtelevia umpimetsästä kaupunkimaiseen ympäristöön.

– Juoksumatkat vaihtelevat. Naisten osuudet ovat pituuksiltaan 6-10 kilometriä ja miesten 9-16 kilometriä. Rasteja on yhteensä 176.

Tärkeintä koko tapahtumassa ei ole, kuka voittaa, vaan tarjota mahdollisuus osallistua mielekkääseen ja kilpailumaiseen harjoitustapahtumaan.

– Osa varmasti ottaa yhtä vakavasti kuin Jukolassa, osa vähän rennommin. Voittaminen on toissijainen. Kesäyön tunnelma jää varmasti kaikkien mieleen.

Isompi suunnistustapahtuma vaatii runsaasti vapaaehtoisia. Impivaaran viestin käytännön järjestelyistä vastasivat Turun Suunnistajat, Paimion Rasti ja Liedon Parma. Samat kolme seuraa ovat yhdessä hakemassa myös veteraanien MM-kisoja Turkuun.

– Ehdotukseni sai heti vastakaikua. Kaikki halusivat tulla mukaan järjestelyihin. Käytännössä järjestelyaika oli lyhyt ja kunnianhimo nousi sitä mukaan, kun suunnittelimme tätä tapahtumaa. Esimerkiksi panostimme karttojen laatuun. Kaikkia suunnistajia on mahdollisuus seurata GPS-laitteella. Kilpailua selostuksineen voi myös seurata läpi yön nettiTV:n välityksellä.

Reitti Sauvosta Turkuun ei kulje pääteitä pitkin, vaan mahdollisimman paljon metsissä.

– Muutama lyhyt pätkä on asfalttitietä. Sauvosta reitti kulkee Paimion hiihtoputken, Rivonmäen ja Veikkarin kautta Lietoon. Halusin ottaa Parmaharjunkin mukaan. Turkuun tullaan Orikedon ja Halisten kautta. Kristillisellä opistolla on viimeinen vaihto ennen Impivaaraa.

Ja sitten itse tapahtumaan.

Kisapäivän iltana 12. kesäkuuta Sauvon Ahtelan lähtöpaikalla vallitsi rauhallinen tunnelma. Poissa oli Jukolan lähtöhässäkkä, sillä Impivaaran viestiin suunnistajat lähtivät matkaan eri aikaan käytössä olleen tasoitusjärjestelmän avulla.

– Muun muassa alle 18v-vuotias ja yli 50-vuotias saa kymmenen hyvitysminuuttia. Alle 20-vuotias ja yli 40-vuotias saa viisi minuuttia jne. Joukkueen saamat hyvitysminuutit lasketaan yhteen. Ennakkoon vahvin joukkue lähtee viimeisenä ajamaan takaa edellä lähteneitä. Käytännössä aikahyvitykset ovat pienempiä kuin todelliset erot, eli viimeisenä lähtevät tulevat ensimmäisinä maaliin. Arvio on, että nopeimmalta joukkueelta menee noin kaksitoista tuntia.

Jo ensimmäisellä vaihtopaikalla Sauvon Suojalassa aisti uuden Impivaaran viestin hyväntuulisen ilmapiirin. Juostaan ja suunnistetaan metsässä tosissaan, mutta ei kuitenkaan otsa kurtussa. Kilpailuun ensimmäisenä matkaan lähtenyt Rasti-Piikkiön viestinviejä Jarkko Hiltunen oli vaihtopaikalla yhtä hymyä, vaikka yli kolmentoista kilometrin matka söi voimia.

– Tärkeä tapahtuma, koska tämä saattaa olla ainoa viestikisa meille tällä kaudella. Ihan harrastelijaporukalla mennään tänään. Ei ole varsinaista tulostavoitetta. Nautitaan, kertoi Rasti-Piikkiön Hiltunen.

Impivaaran viesti oli nyt ensimmäistä kertaa, mutta tapahtuman uusiminen lienee mielessä.

– Moni on jo sitä ehdottanut, mutta normaalisti suunnistajien kilpailukalenteri on kesällä melko täynnä. Elokuun alku voisi olla valoisuuden kannalta vielä mahdollinen.

Hannu Tuominen

Vaisaaren päiväkodissa korona-altistus

Vaisaaren päiväkodissa Raisiossa on ollut korona-altistus 13.-15. tammikuuta. Päiväkodin henkilökunta ja noin 30 lasta on asetettu karanteeniin.

Vältä putkirikot varmistamalla, että putket ovat suojassa jäätymiseltä

Putkien rikkoutumisesta johtuvia vahinkoja sattuu etenkin mökeissä ja muissa kiinteistöissä, joissa ei olla jatkuvasti paikalla.

Varaudu sään nopeisiin vaihteluihin tarkkailemalla, että lämpötila pysyy riittävän korkealla kaikissa tiloissa, joissa on vesiputkisto. Jos peruslämpö on esimerkiksi mökillä tai varastossa säädetty matalalle, sitä voi nyt olla syytä nostaa tai lisätä muuten tilan lämmitystä. Jos putket jäätyvät, pyydä sulattamiseen ammattilaisen apua.

Ulkomailta tuodut koronatartunnat lisääntyvät edelleen Varsinais-Suomessa, suosituksia jatketaan 7. helmikuuta saakka

Vaikka koronatartuntojen määrä Varsinais-Suomessa on laskusuunnassa, epidemiatilanne ei salli suositusten höllentämistä. Maakunnan tartunnoista 15–20 prosenttia tulee ulkomailta.

Kaupunginvaltuutettu Niko Aaltonen Turun Kokoomuksen varapuheenjohtajaksi

Niko Aaltonen.

Kokoomuksen Turun aluejärjestö valitsi 13. tammikuuta pidetyssä järjestäytymiskokouksessaan hallitukselleen varapuheenjohtajan. Varapuheenjohtajaksi hallitus valitsi kaupunginvaltuutettu Niko Aaltosen .

Koronavuosi kasvatti kulttuurin ja tieteen kulutusta verkossa

Nuijamaan kansakoulun oppilaita hiihtolomalla 1900-luvun alussa. Museoviraston aineistoja selattiin Finna.fi-hakupalvelussa eniten vuonna 2020.

Finna.fi-tiedonhakupalvelussa vierailtiin viime vuonna ennätykselliset 2,9 miljoonaa kertaa. Käyntimäärät kasvoivat edellisvuoteen verrattuna 16 prosenttia. Finna.fi-palvelun avulla kävijät pääsevät nauttimaan virtuaalisesti liki 400 kirjaston, museon ja arkiston aarteista.

Moni suomalainen liikkuisi hissillä mieluiten yksin

Suomalaiset tarkastavat hississä peilikuvansa, tahtovat omaa rauhaa ja muistavat vikatilanteet, paljastaa Kone-yhtiön teettämä tutkimus.

Ilmastolukupiiri kannustaa keskustelemaan

Raision kaupunginkirjastossa alkaa tammikuussa ilmastolukupiiri, jossa pohditaan ilmastoon liittyviä kysymyksiä. Lukupiiri kokoontuu yhteensä viisi kertaa kerran kuukaudessa lauantaisin kirjaston Raisio-huoneessa. Huone on suljettu tila, jossa voidaan pitää riittävät turvavälit.

Hollantilaismiehet salakuljettivat elimistössään kokaiinia Turun kautta Suomeen

Keskusrikospoliisi ja Lounais-Suomen poliisilaitos ovat tutkineet yhdessä laajaa rikoskokonaisuutta, johon on liittynyt kokaiinin salakuljetusta Hollannista Suomeen ja sen levitystä Turun ja Helsingin seuduille.

Linnanniemen tulevaisuus kiinnostaa turkulaisia

Kilpailun voitti työ Kolme palaa.

Turkulaiset kommentoivat Linnanniemen kansainvälisessä ideakilpailussa menestyneitä kilpailutöitä ja esittivät omia visioitaan alueen kehittämiseksi 30.10.–15.11. järjestetyssä pop up -näyttelyssä. Näyttelyn ja sitä täydentäneen monipuolisen tapahtumasarjan tavoitteena oli tutustuttaa kaupunkilaiset Linnanniemeen sekä osallistaa heitä alueen kehittämiseen. Tapahtumasta ja sen yhteydessä kerätyistä kommenteista koostettu raportti on julkaistu verkkojulkaisuna.

COR Group mukaan turkulaiseen kallokirurgisia implantteja valmistavaan Skulle Implantsiin

COR Group, yksi Suomen suurimmista terveydenhoitoalan konserneista, on ryhtynyt osakkaaksi turkulaiseen Skulle Implants Oy:öön, joka hakee vauhtia kansainväliseen kasvuun kirurgisten implanttien markkinoilla. Yrityksen patentoima GLACE-implanttiteknologia on maailmanlaajuisesti ainoalaatuinen ratkaisu, jossa yhdistyy luun luonnollista kasvua aktivoiva bioaktiivinen lasi ja kuitukomposiittilujite. Oman luun korjaaminen ja korvaaminen tällä metallittomalla biomateriaalilla tuo huomattavia etuja niin potilaille kuin sairaaloillekin verrattuna perinteisiin titaani- ja muovi-implantteihin.

Vuodenvaihteen ilotulitteista kymmenen silmävammaa, tulipalot työllistivät pelastuslaitoksia

Silmävammojen määrä lisääntyi edellisestä vuodenvaihteesta, mutta pysyi samalla tasolla kuin sitä edeltävinä kolmena vuonna. Kuva on vuodelta 2016.

Kymmenen henkilöä sai ilotulitteesta sairaalahoitoa vaatineen silmävamman vuodenvaihteessa. Yksi loukkaantuminen aiheutui sytyttämättömän tähtisädetikun osumisesta silmään ja yksi silmävamma eläinten karkotukseen tarkoitetulla P1-tuotteella. Silmävammoja saaneiden joukossa oli myös alaikäisiä.

Taviolta kirjallinen kysymys pankkipalvelujen saatavuudesta

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio on jättänyt eduskunnassa 19. tammikuuta kirjallisen kysymyksen pankkien palveluiden saatavuudesta ja käytettävyydestä. Tavio kysyy, miten palveluiden saatavuus turvataan ihmisille, jotka eivät käytä pankkien Internet-sivustoja ja sovelluksia sujuvasti.

Ennätyksellisen hiljainen liikennevuosi

Koronapandemia sai liikenteen vaimenemaan ennen näkemättömällä tavalla viime vuonna. Liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin keräämien tietojen mukaan vuoden tieliikenteen määrä supistui ennakkotietojen mukaan pääteillä noin kymmenen prosenttia, lentojen määrät Suomen ilmatilassa liki 60 prosenttia ja junien määrät raiteilla neljä prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös laivaliikenteessä nähtiin ennätysmäinen supistuminen matkustajaliikenteessä.

Länsikeskuksen Citymarketin remontti alkaa

Länsikeskuksen Citymarket-kauppias Juha Jylli.

K-Citymarket Länsikeskuksen täysin uudistava mittava remontti on alkamaisillaan. Uudistusta tehdään yli kymmenellä miljoonalla eurolla. Liiketilojen kokonaisuudistus käsittää paitsi kauppatilojen remontoinnin kokonaisuudessaan, myös kattavan talotekniikan uudistuksen.

Käteisen käytön väheneminen kiihtyi koronavuonna

OP:n asiakkaat vähensivät käteisasiointia kaikissa kanavissa koronavuonna 2020. Asiakkaat nostivat automaateista käteistä viime vuonna noin 800 miljoonaa euroa vähemmän kuin toissa vuonna. Käteisen käytön vähenemisen uskotaan jatkuvan myös tänä vuonna.

Tutkijat selvittivät kaksisuuntaisen mielialahäiriön syntymekanismia

Markus J. Rantala.

Tutkijoiden mukaan kaksisuuntainen mielialahäiriö johtuu ihmisen sisäisen kellon toimintahäiriöstä, joka on seurausta kroonisesta stressistä sekä matala-asteisesta tulehduksesta. Unen määrän ja laadun heikkeneminen laukaisee maniajakson, jonka aikana krooninen stressi ja neuroinflammaatio lisääntyvät. Tästä syntyvä noidankehä näyttäytyy mielialojen aaltoiluna manian ja masennuksen välillä.

Lapset ja nuoret käyttävät paljon opiskeluhuoltopalveluja ja kokevat saavansa niistä apua

Suuri osa Kouluterveyskyselyyn vastanneista perusopetuksen oppilaista, lukiolaisista ja ammattiin opiskelevista oli käyttänyt koulun terveydenhoitajan, lääkärin, kuraattorin tai psykologin palveluja lukuvuonna 2018–19. Useimmat olivat kokeneet pääsyn palveluihin helpoksi ja saaneet tukea hyvinvointiinsa. Tiedot selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta vuoden 2019 Kouluterveyskyselyyn pohjautuvasta tutkimuksesta.

Muoviroskaa ja mikromuovia löytyy ympäri Suomen rannikkoa

Mitä pienempiä hiukkasia tutkitaan, sitä enemmän muovia löytyy. Aurajoesta kerättiin 500 muoviroskaa vuonna 2015.

Mikromuovia ja suurikokoisempia muoviroskia löytyy Suomen hiekkarannoilta aina Perämereltä Suomenlahden itäosaan saakka. Yleinen ja selkeästi erottuva muoviroskatyyppi on eläimillekin vahingollinen tupakantumppi. Ympäristöjärjestö WWF keräsi tietoa Itämeren rantojen muoveista viime vuoden keväällä ja syksyllä. Näytteet on nyt analysoitu.

Urheilu

Lassi Järvenpää siirtyy Inter-paitaan

Lassi Järvenpää.

Puolustaja Lassi Järvenpää siirtyy IFK Mariehamnista Interiin. Seura on solminut 24-vuotiaan Järvenpään kanssa yksivuotisen sopimuksen, jossa on myös seuran optio toisesta vuodesta.

Ukko-Pekka Luukkonen siirtyy takaisin Pohjois-Amerikkaan

Ukko-Pekka Luukkonen.

Turun Palloseuran maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen siirtyy TPS:n vahvuudesta Pohjois-Amerikkaan. NHL-seura Buffalo Sabres kutsui ”Upin” AHL-seuransa Rochesterin vahvuuteen välittömästi.

Jasper Jalonen kaksivuotiseen sopimukseen TPS:n kanssa

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja Jasper Jalonen on solminut kaksivuotisen sopimuksen kasvattajaseuransa TPS:n kanssa. 15-vuotias Jalonen pelasi kaudella 2020 pääasiassa TPS:n P17-ikäluokan joukkueessa.

Seuratulkki Tapio Peltomaa kotouttaa maahanmuuttajia jalkapallon parissa

Tapio Peltomaa pitää jalkapalloa hyvänä tapana integroitua yhteiskuntaan. – Näen yhtäläisyyksiä kaupunkikulttuurin ja jalkapallokulttuurin välillä. Jalkapallo on globaali laji, jonka merkitys myös kaupunkien imagolle ympäri maailmaa on suuri, hän sanoo.

Turun Nappulaliiga on yksi niistä seuroista, jotka ovat olleet mukana Suomen Palloliiton vuonna 2019 käynnistämässä hankkeessa Kotouttamisen edistäminen seuratoiminnassa. Mukana olevat seurat ovat saaneet toteuttaa käytännössä hanketta melko vapaasti. Nappulaliiga lähti toteuttamaan hanketta seuratulkkitoiminnan avulla.

Ykkösessä kauttaan aloittelevalla TPS:llä ei ole pulaa tulijoista

Mika Laurikaisen mukaan TPS:n rakennustyö etenee hyvässä aikataulussa, vaikka vielä tarvitaankin paljon pelaajia.

Alkuvuosi on kiireistä aikaa FC TPS:n urheilujohtaja Mika Laurikaisen kalenterissa, kun ensi kauden joukkueenrakennus on kiihkeimmillään. Jalkapallon Suomen Cup alkaa jo helmikuun alussa. Laurikaisen mukaan Palloseuran tavoitteena on saada joukkue valmiiksi helmikuun lopulla.

Hyökkääjä Elmo Heinonen jatkaa TPS:n riveissä

Elmo Heinonen.

Hyökkääjä Elmo Heinonen jatkaa TPS:n riveissä. Hänen lainasopimustaan TPS:n riveissä on jatkettu puolella vuodella ja se ulottuu nyt kesäkuun 2021 loppuun asti.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.