Turun kesässä tapahtuu heinä–elokuussa

Kuva: Jori Liimatainen

2.7. Turku–Tukholma Uittamon Paviljongilla. Turun nuoren teatterin musiikkipainotteinen komedia vie Itämeren aalloille. Laivaan on lastattu romantiikkaa, kolahtavia musiikkinumeroita ja kommelluksia yläkanteen asti. Turku–Tukholma-näytelmän on käsikirjoittanut Marika Vapaavuori ja Uittamon paviljonkiin sen ohjaaPekko Honkasalo. Lavalla ovat TNT:n näyttelijälupaukset. Näytelmän ensi-ilta on 2. heinäkuuta ja esityskausi jatkuu 15. elokuuta saakka. Esityksiä on joka viikko tiistaina, keskiviikkona, torstaina ja lauantaina. Kaikkiaan laivaan noustaan puolentoista kuukauden aikana 25 kertaa. Kaikki esitykset alkavat kello 19.

2.7. Helppo ero Emma Teatterissa. Naantalin perinteinen kesäteatterikausi starttaa heinäkuun alussa. Satu Rasilankäsikirjoittaman jaMikko Koukinohjaamassa komediassa pääsee lavalle Emma Teatterin todellinen dream team, eli monta vuotta Naantalissa kesää viettänyt näyttelijäjoukko: Miska Kaukonen, Teemu Aromaa,Tom Petäjä ja Linda Wiklund. Helppo ero jatkaa Emman lavalla 22. elokuuta saakka.

2.7. Inter-RoPS Kupittaalla kello 18.30. Veikkausliigakausi pääsee viimein pyörähtämään käyntiin. Viime kauden hopeamitalisti Interin osalta kausi alkaa kotiottelulla, jossa vastaan tulee sarjan häntäpäähän viime kaudella sijoittunut RoPS.

3.7. Stand upia Ruissalon tapahtumatelakalla kello 18. Linnateatterin All Stars -kokonaisuuteen kuuluvassa stand up -illassa naurattavat pitkän linjan komediataiturit Mika Eirtovaara ja André Wickström.

4.7. Appivanhempien ABC Ruissalon tapahtumatelakalla kello 18. Linnateatterin All Stars -kokonaisuuteen kuuluvassa komediassa näyttelevät Jukka Rasila ja Mika Räinä. Linnateatterin suosituimpiin esityksiin lukeutuvan näytelmän on ohjannut Kalle Lamberg. Appivanhempien ABC:stä on kesän aikana tapahtumatelakalla kaikkiaan neljä esitystä. Muut esityspäivät ovat 25. ja 31. heinäkuuta sekä 1. elokuuta.

7.7. TPS-Ilves Kupittaalla kello 18.30. Veikkausliigaan paluun tehneen TPS:n osalta kotiavaus tapahtuu Ilvestä vastaan. Ilves oli viime kaudella yksi sarjan positiivisimpia joukkueita ja sijoittui lopulta neljänneksi.

11.7. Neljän tähden stand up -show Ruissalon tapahtumatelakalla kello 18. Puolitoistatuntisen nauruspektaakkelin tarjoilevat Ali Jahangiri, Heikki Vilja, Paul Westlake jaUrsula Herlin.

15.7. Kahden kauppa Ruissalon tapahtumatelakalla kello 18. Avioliiton koko kaarta päästään tarkastelemaan Linnateatterin menestyskomediassa neljänä peräkkäisenä iltana. Näytelmässä tosielämän pariskunta Kari-Pekka Toivonen ja Merja Larivaara johdattelevat ihmissuhteiden pyörteisiin. Muut esitykset 16., 17. ja 18. heinäkuuta. Kaikki näytökset alkavat kello 18.

22.7. Piru naiseksi Ruissalon tapahtumatelakalla kello 18. Parisuhteen monimutkaisuutta tutkailee myös Jaana Saarisenja Jukka Rasilan tähdittämä Piru Naiseksi. Myös tätä pyöritystä on luvassa neljän näytöksen verran. 23. heinäkuuta näytös alkaa kello 18 ja 24. heinäkuuta näytökset alkavat kello 13 ja kello 18.

31.7.–1.8. Aura Fest Kupittaanpuistossa. 11. kertaa järjestettävässä rytmimusiikkifestivaalilla esiintymässä iso nippu kotimaan kärkinimiä, muun muassa Sanni, Abreu, Gasellit ja Teflon Brothers.

11.8. Paavo Nurmi Games. Kotimaan yleisurheilukesän viime vuosien ykköstapahtuma valtaa jälleen Urheilupuiston. Vaikka tänä vuonna ei kansainvälisiä tähtiä niin paljon kuin aiempina vuosina, on edessä kovan luokan kisat. Tämän vuoden lajikattaukseen kuuluu yhteensä 12 lajia.

13.–16.8. Kalevan kisat. Yleisurheilun superviikko jatkuu Turussa perinteisillä Kalevan kisoilla. Vaikka arvokisat peruuntuivatkin, SM-kisat tuovat kaupunkiin koko suomalaisen yleisurheilun kerman. Edellisen kerran Kalevan kisat urheiltiin Turussa kulttuuripääkaupunkivuonna 2011, joten hetkeen SM-mitaleistakaan ei Turussa ole oteltu.

28.–29.8. Saaristo Open. Kaarinan Hovirinnassa festivaalikesän perinteisesti avannut Saaristo Open on tänä vuonna se festivaali, joka kesän saattelee unten maille. Lavalla totuttuun tapaan kotimaisia ykköskorin artisteja.

Ilkka Lappi

Kuva: Ari-Matti Ruuska
Kuva: Lennart Holmberg
Kuva: Kimmo Brandt

Mielenterveyshäiriöt yhteydessä merkittävästi heikompaan työmarkkinamenestykseen

Henri Salokangas.

VTM Henri Salokangas käsittelee väitöskirjassaan mielenterveyshäiriöiden ja taloudellisen toiminnan yhteyksiä. Väitöskirjan tutkimusartikkelit tuottavat uutta tietoa muuttoliikkeen vaikutuksista pitkän aikavälin mielenterveyshäiriöihin sekä mielenterveyshäiriöiden yhteyksistä työmarkkinamenestykseen. Salokankaan mukaan laadukkaiden suomalaisten rekisteriaineistojen avulla on mahdollista selvittää vakavien mielenterveysongelmiin liittyviä kysymyksiä erityisesti pitkällä aikajänteellä.

Alaselän kivut ja vireysongelmat ovat yleisiä - lue miten näyttelijä Monika Lindeman selätti selkäkivut

Uusi sänky helpotti Monika Lindemanin pitkään jatkuneita selkäkipuja ja paransi vireystilaa.

Kymmenen vuotta jatkunut alaselän kipu, huonontunut unenlaatu ja heikentynyt vireystila korjaantuivat lopulta uuden sängyn avulla. Sänky on muuten paras paikka repliikkien opetteluun, paljastaa Monika.

Aluehallintovirasto: Oppilaalta ei voi evätä opetussuunnitelman mukaista opetusta koulun sisäisiin käytäntöihin vedoten

Lounais-Suomen aluehallintovirasto korostaa tuoreessa kantelupäätöksessä, että koulun sisäiset ohjeet ja toimintakulttuuri eivät voi olla ristiriidassa voimassa olevan lainsäädännön ja opetussuunnitelman kanssa. Oppilaan oikeutta saada opetussuunnitelman mukaista opetusta ei voi evätä ilman asianmukaista perustetta.

Näyttely kohtalon hetkistä katkenneella laivalla

Ragny uppoaa.

Forum Marinumissa lähestytään joulua tällä kertaa tummansävyisesti. Merikeskuksen uutuusnäyttelyssä Merenkulkijan joulu – Ihmepelastus Atlantilla muistetaan 50 vuoden takaista M/T Ragnyn laivaonnettomuutta. Osa miehistöstä selvisi kuin ihmeen kaupalla, mutta tapahtuma vei mukanaan myös ihmishenkiä.

Ulkomailla syntyneiden vanhempien lapset Suomessa muita lapsia heikommassa asemassa

Vuonna 1997 Suomessa syntyneessä ikäluokassa ulkomailla syntyneiden vanhempien lapset olivat vielä suhteellisen pieni joukko.

Suurin osa lapsiperheistä, joissa on ulkomailla syntynyt vanhempi, ovat hyvinvoivia. Toisaalta monella hyvinvoinnin osa-alueella näillä perheillä menee keskimääräistä heikommin. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Nuorisotutkimusverkoston laajasta tutkimuksesta, jossa tutkittiin kaikkia Suomessa vuonna 1997 syntyneitä lapsia.

Turun Hope ry:n joululahjakeräys käynnistyy

Vapaaehtoisvoimin toimiva Turun Hope ry toteuttaa perinteisen joululahjakeräyksen vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille. Lahjoja voi toimittaa Turun Hopen tiloihin Hakakadulle jo nyt. Lisäksi joululahjoja vastaanotetaan 28.11.–19.12. Kauppakeskus Hansassa.

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ajokaistaa Autokadulla Orikedolla

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ajokaistaa Autokatu 5:n kohdalla Orikedolla ja aiheuttaa haittaa molemmissa ajosuunnissa 26.11.-4.12.

Elisa avasi 5G-verkon Naantaliin ja laajensi verkkoa Turussa

Naantaliin on avautunut Elisan 5G-verkko. Turkuun viime vuoden alussa avattua verkkoa on laajennettu merkittävästi.

Kirjan talo muuttuu runokaupaksi

Sara Koiranen (vas.) ja Suvi Hirvonen.

Kirjan talo – Bokens hus ry järjestää yhteistyössä Osuuskunta Kirjasimen kanssa 26.–29. marraskuuta tiloissaan pop up -runokaupan. Runokaupassa on neljän päivän ajan myynnissä runoutta sekä muuta kirjallisuutta useilta kustantajilta.

Pienikin verkko-ostos saattaa ensi vuonna vaatia vahvan tunnistautumisen

Vuodenvaihteen jälkeen kannattaa vahvaa tunnistusvälinettä, käytännössä pankkitunnuksia, pitää aina mukanaan. Tammikuun alussa 2021 päättyy toisen maksupalveludirektiivin (PSD2) siirtymäaika, ja vahvan tunnistamisen vaatimus koskee sen jälkeen kaikkea sähköisesti tapahtuvaa maksamista. Esimerkiksi pienikin mobiilikauppaosto tai vaikkapa polttoaineen maksaminen tankkaussovelluksella saattaa vaatia vahvan tunnistautumisen. Vahvan tunnistautumisen tarkoitus on lisätä maksamisen turvallisuutta ja kuluttajan suojaa.

Symphonic Ellington -konsertti keikalla.fi:n livestream-lähetyksenä

Antti Rissanen (oik.) johtaa Symphonic Ellington -konsertin.

Turun filharmonisen orkesterin ja Turku Jazz Orchestran Symphonic Ellington -konsertista torstaina 26. marraskuuta kello 19 Turun konserttitalossa lähetetään suora verkkolähetys keikalla.fi-alustan kautta. Konsertti paikan päällä on loppuunmyyty. Keikalla.fi-alustan livestream-tallenne on katsottavissa 7 päivän ajan tapahtuman jälkeen.

Huumausaineiden käyttö ja haitat lisääntyneet merkittävästi 2000-luvulla

Huumeiden kokeilu ja ongelmakäyttö ovat pääsääntöisesti lisääntyneet Suomessa koko 2000-luvun. Sekä huumeiden vuoksi hoitoon hakeutuneiden että ja huumekuolemien määrä ovat kasvaneet viime vuosina. Samoin tilastoidut huumausainerikokset ja huumaantuneena ajaminen ovat lisääntyneet viisi vuotta peräkkäin.

Koronavilkku näyttää nyt myös altistumisilmoitusten määrän ja ajankohdat, pitkäaikaista altistumista koskenut vika korjattu

Koronavilkku-sovelluksesta on julkaistu uusi päivitysversio torstaina 19. marraskuuta. Versio 1.3 sisältää käyttömukavuutta parantavia ominaisuuksia ja korjaa pitkäaikaisia altistumisia koskeneen vian.

Turkuseuran puheenjohtajaksi Maija Palonheimo

Maija Palonheimo.

Turkuseuran uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Maija Palonheimo . Valinnan teki yhdistyksen syyskokous 25. marraskuuta.

Aleksi Anttalainen ja TPS kahden vuoden jatkosopimukseen

Aleksi Anttalainen.

Turun Palloseura ja puolustaja Aleksi Anttalainen ovat solmineet kahden vuoden jatkosopimuksen. 21-vuotias turkulaispelaaja nähdään TPS:n takalinjoilla täten ainakin kevääseen 2023 saakka.

Joka neljäs suomalainen ilmoittaisi poliisille, jos läheinen olisi lähdössä päihtyneenä rattiin

Kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen ilmoittaisi poliisille, jos läheinen tai tuttava olisi lähdössä päihtyneenä rattiin. Myös läheisen ajoon erittäin väsyneenä pyrittäisiin puuttumaan, mutta ei aivan yhtä hanakasti. Poliisin mukaan väsynyt kuljettaja voi olla yhtä vaarallinen kuin päihtynyt kuski. Ennen rattiin istumista on aina tärkeää pysähtyä miettimään omaa ajokuntoa.

Tallink Silja Oy vähentää Suomessa sata työpaikkaa, lomautukset jatkuvat

Tallink Silja Oy vähentää Suomessa arviolta sata työpaikkaa.

Tallink Silja Oy:n lokakuun alussa alkaneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelut koskivat suunnitelmaa vähentää noin 120 työpaikkaa, tehdä organisaatiorakenteen muutoksia sekä toteuttaa lisälomautuksia koronapandemian vaikutusten vuoksi.

Tämän vuoden viljasato 2000-luvun kolmanneksi pienin

Vuoden 2020 viljasadon pääviljan, ohran, sato jäi viidenneksen keskimääräisestä. Samoin kävi vehnä- ja ruissadoille. Sen sijaan kaurasato ylittää kymmenen vuoden keskisadon kymmenyksellä.

Urheilu

Aleksi Anttalainen ja TPS kahden vuoden jatkosopimukseen

Aleksi Anttalainen.

Turun Palloseura ja puolustaja Aleksi Anttalainen ovat solmineet kahden vuoden jatkosopimuksen. 21-vuotias turkulaispelaaja nähdään TPS:n takalinjoilla täten ainakin kevääseen 2023 saakka.

Euroopan parhaat naisgolfaajat ottavat toisistaan mittaa kesällä Turussa

Suomen Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvosella (vas.) ja Aura Golfin toiminnanjohtaja Sami Perellä on syytä iloon, kun Ladies European Tour palaa Suomeen.

Naisgolffareiden maanosan kovin tour Ladies European Tour saapuu kesällä 2021 kymmenen vuoden tauon jälkeen Suomeen. Maanosan parhaat naispelaajat golfaavat Aura Golfissa 18.–20. kesäkuuta.

Juho Hyvärinen siirtyy Interiin

TPS:n laitahyökkääjä Santeri Haarala (oik.) kilpajuoksussa RoPS:n Juho Hyvärisen kanssa.

Inter on solminut kaudet 2021 ja 2022 kattavan pelaajasopimuksen nuorten maajoukkuepuolustaja Juho Hyvärisen kanssa. Rovaniemeltä kotoisin oleva 20-vuotias Hyvärinen siirtyy FC Interiin kasvattajaseurastaan RoPS:sta.

Rasmus Tirrosen lainasopimus Ässien kanssa jatkuu

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran maalivahti Rasmus Tirronen jatkaa Porin Ässien riveissä marraskuun loppuun asti.

Puukkokatsomo: Tepsin hissivuodet jatkuvat

Sami Rähmönen.

Kaksi kertaa FC TPS on tippunut vierasmaalisäännön perusteella Veikkausliigasta. Se voi tuntua kohtuuttoman pahalta varsinkin nyt, kun Sami Rähmösen ja Mika Ääritalon upeat urat saivat surullisen lopun.

Paavo Nurmi Games kaksipäiväiseksi ensi kesänä

Daniel Ståhl oli viime kesänä kiekkoringin ykkönen Urheilupuistossa.

Paavo Nurmi Games kasvaa kesällä 2021 kaksipäiväiseksi ja jatkaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) Continental Tourin Kultaisessa liigassa. Kisapäivät ovat 7.–8. kesäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.