Jälkipeli: Juuso Wahlstenin muisto elää vahvana

Turun Palloseura ehti järjestää Juuso Wahlstenille ikimuistoiset 80-vuotisjuhlat Turkuhallissa. Pojat Jali ja Sami kannattelivat Juusoa, kun hän kävi vielä kerran pudottamassa aloituskiekon jäälle. Turun Palloseura ehti järjestää Juuso Wahlstenille ikimuistoiset 80-vuotisjuhlat Turkuhallissa. Pojat Jali ja Sami kannattelivat Juusoa, kun hän kävi vielä kerran pudottamassa aloituskiekon jäälle. Kuva: Hannu Tuominen

Siitä on reilu vuosi aikaa, kun kiekkolegenda Juhani Wahlstenin sunnuntainen pyörälenkki päättyi yllättäen. 81-vuotiaan pumppu petti ja jääkiekon suuri visionääri siirtyi isommille pelikentille.

”Juuso” jätti kuitenkin vahvan jäljen, ei pelkästään turkulaiseen ja suomalaiseen jääkiekkoon, vaan myös paljon laajemminkin. Wahlsten oli kosmopoliitti, jonka asiantuntevuutta arvostettiin myös maamme rajojen ulkopuolella. On osuvasti todettu: jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, Juuso olisi sen keksinyt.

Wahlstenin kirjallisen tuotannon eräs tärkeimmistä teoksista on hänen kirjoittama oma elämänkerta. Juuso – aikaansa edellä julkaistiin samana vuonna, kun hänen elämänkumppaninsa Leena menehtyi. Vuonna 2011 ilmestynyt tuhti teos todistaa, miten yli 70-vuotiaan pelimiehen muisti pelasi yhä moitteettomasti.

Vaikka liikunnanopettajana toiminut Wahlsten oli aina pitänyt huolta fyysisestä kunnostaan, jokainen läheltä seurannut huomasi, miten jääkiekkoleijonan askel alkoi viimeisten vuosien aikana lyhentyä. Onneksi Turun Palloseura ehti järjestää kiekkosankarilleen ikimuistoiset 80-vuotisjuhlat Turkuhallissa. Pojat Jali ja Sami olivat saapuneet maailmalta juhlistamaan isänsä syntymäpäiviä. Jälkipolvi kannatteli Juusoa, kun hän kävi vielä kerran pudottamassa aloituskiekon jäälle.

Wahlstenia on kutsuttu monilla eri titteleillä ajattelijasta uudistajaan. Kun lukee hänen elämänkertaansa, päällimmäinen tunne on hämmennys. Miten yksi ihminen on voinutkaan elää niin värikkään ja ennen kaikkea monipuolisen elämän. Helpommalla pääsisi, jos tyytyisi vain kertomaan, mitä kaikkea jääkiekon sanansaattaja ei ehtinyt elämänsä aikana toteuttaa.

Juuson hyvin tunteneet tietävät, että vain osa hänen lukuisista suunnitelmistaan toteutui. Wahlsten oli pioneeri, aikaansa edellä oleva visionääri, joka uusilla ajatuksillaan ja metodeillaan ajoittain hämmensi perinteisiin tapoihin tottuneita seuratyöntekijöitä. Sanonta ”kukaan ei ole profeetta omalla maallaan”, sopii hyvin Wahlstenin kohdalle. Juusolla oli valtava auktoriteetti, jonka edessä monella tuli löysät pöksyyn, on Wahlstenin hyvä ystävä ja vanha ketjukaveri Juhani Tamminen todennut.

Wahlstenin meriittilista on häkellyttävä, kun ottaa huomioon, että hän on nuorena aloittanut lätkäharrastuksensa ulkojäiltä. Tarvittaessa luistelua ja pelaamista varten aurattiin tilaa lammenjäältä. Mailat tehtiin aluksi itse, myöhemmin puusepällä. SM-sarjakausi alkoi vasta, kun luonnonjäät saatiin jäädytettyä. Kaudessa oli aluksi vain kahdeksan ottelua.

Wahlsten edustaa jääkiekon uudisraivaajien sukupolvea ajalta, jolloin kiekkoilijat olivat vielä kakkosluokan urheilijoita. Wahlsten on itse todennut olleensa Suomen ensimmäinen kesäharjoitteluun panostanut jääkiekkoilija. Hän juoksi pitkiä lenkkejä ja hyppi portaissa lyijyliivit päällä. Juuson harjoitusmäärät eivät kalpene nykypäivän ammattikiekkoilijaan verrattuna.

Syksyllä 2007 Turkuhallin orsille nostettiin pelipaita numero kahdeksan. Wahlstenin TPS:ssä tekemä elämäntyö palkittiin pelinumeron jäädyttämisellä. Seuraikoni oli ollut monessa mukana. Jo aikaisemmin kunniapaikalle oli nostettu Timo Nummelinin ja Hannu Virran pelipaidat. Ilman Wahlstenia jälkimmäisen pelipaita numero 23 tuskin olisi lainkaan Turku-hallin katossa.

Juuso valmensi Lokit-nimistä TPS:n juniorijoukkuetta oman pelaajauransa jälkeen. Virta kuului joukkueeseen. Lokeista varattiin ennätyksellisesti kuusi turkulaista pelaajaa NHL:ään vuonna 1981. Puolet sen vuoden NHL-varatuista oli Wahlstenin valmennettavia. Eikä pedagogi Wahlsten opettanut vain pelin periaatteita, vaan antoi myös ison annoksen arvokkaita elämänohjeita. Siihen kuuluivat hyvät käytöstavat ja toisen huomioon ottaminen.

Kiekkolähettiläs matkusti mitä eksoottisimpiin paikkoihin levittääkseen rakastamansa lajin ilosanomaa. Tuskin kukaan toinen edes yrittäisi juurruttaa jääkiekkoa Turkkiin tai Kanariansaarille. Wahlsten näki eksoottiset kohteet uusina mahdollisuuksina.

Wahlstenin kansainvälisen toiminnan alkuaikoina maailma oli erilainen kuin nyt. Yhteyttä pidettiin postitse lähettämällä kirjeitä ja soittamalla lankapuhelimeen. Se ei kuitenkaan estänyt Juusoa luomasta laajaa kontaktiverkkoa. Elinikäisiä ystäviä kertyi monia eri puolilta maailmaa.

Turun puolessa Wahlstenin kotona puhelin pirahti useasti. Arvostettu kiekkoammattilainen sai kutsuja valmentamaan, pitämään seminaareja ja koulutustilaisuuksia. Joskus kaukainen ystävä kutsui Juuson perheineen luoksensa vain lomailemaan ja muistelemaan yhdessä elettyjä hetkiä.

Aivan oma tarinansa on Espanjan Katalonia ja FC Barcelona, jossa Wahlsten kävi levittämässä jääkiekkotietouttaan valmentajana. Hän ei saanut pelata, koska olisi ollut ylivoimainen. Harva suomalainen valmentaja on voinut Suomessa kävellä seuralta saatu aito FC Barcelonan sinipunainen takki yllään. Pesti yhdessä maailman tunnetuimassa seurassa oli täysin poikkeuksellista 1970-luvulla, ja vielä lätkävalmentajana jalkapallon mahtiseurassa. Erityistä oli se, kun etelän lämmössä Barcelonassa oli jo 1970-luvun alussa jäähalli. Turussa Kupittaan tekojään kattamista vasta harkittiin.

Kansainvälisiä töitä riitti muun muassa Itävallan Klangenfurtissa, Saksan Füssenissä ja Sveitsin Davosissa. Hilkulla oli, ettei Wahlstenista olisi tullut ensimmäinen eurooppalainen valmentaja NHL:ssä. Kanadalaisvalmentaja Scotty Bowman, yhdeksänkertainen Stanley Cup -voittaja, houkutteli turkulaista kahdesti taalajäille, mutta sopimusta ei kuitenkaan koskaan syntynyt.

Jotain kertoo Wahlstenin rakkaudesta lajiin, kun NHL:ään kosiskeltu ammattilainen valmensi uransa myöhempinä vuosina Salon Palloilijoiden kolmosdivisioonajoukkuetta. Haaste ja peli ovat aina samat, olivat kyseessä sitten juniorit, ammattilaiset tai harrastajat. Aloitin pelaamisen ja valmentamisen amatöörinä, lopetin ammattilaisena amatöörien kanssa, toteaa Wahlsten elämänkerrassaan.

Eräs esimerkki Wahlstenin aikaansa edellä olevista toimintatavoista oli se, kun hän toi valmentajana kasettisoittimen pukukoppiin. Vastaavaa ei ollut Turun Palloseuran ensimmäinen kanadalaisvahvistus RobertBobbyLamoureux nähnyt edes jääkiekon kotimaassa Kanadassa. Tosin kasetissa oli vain yksi kappale, I never promised you a rose garden. Sitä toistamalla luotiin pukukoppiin tunnelmaa!

1970-luvulla Turussa ei ollut kuin Kupittaan jäähalli. Jääaikaa ei ollut tarpeeksi kaikille joukkueille. Wahlsten ehdotti täysin poikkeuksellista toimintatapaa ehdottamalla yhteistyötä juniorikiekossa kaikkien turkulaisten seurojen kanssa. Useat pitivät ehdotusta omituisena, koska silloin perinteinen porvariseura joutuisi tekemään yhteistyötä TUL:n seurojen kanssa.

Wahlstenin ajatus kuitenkin toteutui, kun Turun Nuorisokiekko perustettiin. Siihen liittyivät TPS, TuTo, TuWe, Kiekko-67 ja Turun Kisa-Veikot. Nuorisokiekosta tuli Turun jääkiekkoseurojen yhteistyöelin. Impivaaran ja Varissuon jäähallien rakentaminen mahdollisti jäävuorojen oikeudenmukaisen jakamisen. Nuorisokiekko on erään Euroopan suurimman nuorisojääkiekkotapahtuman, Turku-turnauksen, järjestäjä. Se konkretisoi turkulaisen kiekkolähettilään tärkeintä missiota: nuorten liikkuminen.

Hannu Tuominen

Neljä TPS-legendaa: Reijo Leppänen, Juhani Wahlsten, Rauli Tammelin ja Timo Nummelin. Neljä TPS-legendaa: Reijo Leppänen, Juhani Wahlsten, Rauli Tammelin ja Timo Nummelin. Kuva: Hannu Tuominen
Juhani Wahlstenin hyvä ystävä oli TPS:n ensimmäinen kanukkivahvistus Robert ”Bobby” Lamoureux. Juuson elämänkerrassa kerrotaan myös värikkään kanadalaisen tarina. Juhani Wahlstenin hyvä ystävä oli TPS:n ensimmäinen kanukkivahvistus Robert ”Bobby” Lamoureux. Juuson elämänkerrassa kerrotaan myös värikkään kanadalaisen tarina. Kuva: Hannu Tuominen

Muista vastuusi, jos törmäät eläimeen

Isomman eläimen kuten poron kanssa kolaroitaessa on aina ilmoitettava asiasta poliisille.

Liikenneturva muistuttaa, että eläimeen törmätessä on huolehdittava kaikkien tielläliikkujien turvallisuudesta ja siitä, ettei eläin joudu kärsimään. Luontokappaletta autetaan, jos se suinkin on mahdollista. Isomman eläimen kanssa kolaroitaessa on aina ilmoitettava asiasta poliisille. Myös onnettomuuteen joutuneesta lemmikistä, koirasta tai kissasta pitää ilmoittaa poliisille, jos omistaja ei ole paikalla. Lemmikki on myös toimitettava hoitoon, vaikkei omistajaa tavoitettaisikaan.

Muotikauppojen asiakasmäärät eivät ole palanneet normaaleiksi

Koronakriisin alkuvaiheiden asiakaskadon jälkeen touko- ja kesäkuussa asiakaskäyntien määrät ovat kääntyneet kasvuun, mutta normaalitilanteesta ollaan yhä kaukana. Kesäkuussa muotivaatteiden kauppa supistui edelleen 0,2 prosenttia ja kenkäkauppa 2,6 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Urheilukaupassa kasvu jatkuu.

Arttu Wiskari, Mokoma, Kaija Koo ja Popeda Karjurockin maalaisidylliin

Popeda esiintyy Lokalahdessa.

Lokalahdessa rokki soi ja tanner tömisee, kun 13.–15. elokuuta järjestettävä, perinteinen Karjurock tuo juhlakansan jälleen keskelle maalaisidylliä. Kolmipäiväisen festarin starttaa tuttuun tapaan torstain perhepäivä ja perjantaina sekä lauantaina juhlitaan yöhön asti maan eturivin artistien johdolla.

Viileä sää rauhoittanut sinilevätilannetta Lounais-Suomessa

Sinilevähavaintojen määrä Lounais-Suomessa on vähentynyt viileän, sateisen ja tuulisen sään seurauksena. Meri- ja sisävesialueilla on tehty etupäässä vähäisiä sinilevähavaintoja.

Peltosirkun väheneminen jatkuu

Peltosirkku.

BirdLife Suomen vuoden lintu on äärimmäisen uhanalainen peltosirkku. Lintuharrastajien kevään ja kesän aikana toteuttamissa kartoituksissa on tänä vuonna löydetty lähes tuhat peltosirkkureviiriä. Eniten peltosirkkuja on havaittu Pohjanmaalla, joka on nykyisin lajin vahvinta esiintymisaluetta. Paikoin hyvin kattavat inventoinnit osoittavat peltosirkun hävinneen kokonaan laajoilta alueilta, kuten monista sisämaan maakunnista.

Turun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset julki, eniten hakijoita kauppatieteisiin

Turun yliopistoon haki tänä keväänä korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa 30 766 hakijaa. Ensisijaisia hakijoita oli 9 685. Hakijamäärä jatkaa kasvamistaan: viime vuonna kokonaishakijamäärä oli yhteensä 27 011, joista ensisijaisia hakijoita oli 9 310.

Kustavi Suomen mökkivaltaisin kunta

Kustavin kunnassa on mökkejä kuusi kertaa enemmän kuin vakituisesti asuttuja asuntoja.

Varsinais-Suomen Kustavin kunnassa on mökkejä kuusi kertaa enemmän kuin vakituisesti asuttuja asuntoja, mikä tekee siitä Suomen mökkivaltaisimman kunnan. Mökkikauppa jatkuu vilkkaana – kesäkuussa OP Kotien kautta myytiin mökkejä 37 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Turun terveysasemien ja suun terveydenhuollon puhelinpalveluissa ruuhkaa

Ajanvarauspuhelimeen otetaan nyt paljon yhteyttä. Kevään aikana Turun terveysasemille ja suun terveydenhuoltoon syntyi koronaepidemian ja poikkeusajan takia ns. hoitovelkaa, kun aikoja peruutettiin ja moni myös siirsi terveysasioidensa hoitamisen myöhempään ajankohtaan. Nyt kun aikoja varataan paljon ja samaan aikaan osa henkilökunnasta on lomalla ja töissä on kesäsijaisia, puhelinpalvelu ruuhkautuu.

Saaristo Open toteutuu elokuun lopussa

Apulanta nähdään Saaristo Openissa.

Viime vuonna loppuunmyyty Saaristo Open järjestetään tänä kesänä 11. kerran Kaarinan Hovirinnan rannassa 27.–29. elokuuta.

Kehätien toisen vaiheen työt Kauselan ja Pukkilan välillä alkavat elokuussa

Väylävirasto ja Kreate Oy allekirjoittivat 3. heinäkuuta sopimuksen siirtymisestä E18 Turun kehätien toisen rakennusvaiheen osalta toteutusvaiheeseen. Toisen rakennusvaiheen toteutetaan Suunnittele ja toteuta -urakkamallilla (STk), joka sisältää kehitysvaiheen. Kehitysvaihe kesti kolme kuukautta.

JVG, Lauri Tähkä ja Kaija Koo nousevat festarikesän avaavan SunFestin lavalle Naantalissa heinäkuun lopussa

Lauri Tähkä nousee SunFestin lavalle Naantalissa.

Naantali SunFest järjestetään 31.7.–1.8.2020 Naantalin Kirkkopuistossa. Festivaali juhlitaan ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä. Lavan valtaavat JVG, Lauri Tähkä , Vesala , Kaija Koo , Antti Ketonen sekä Vesterinen yhtyeineen. Kirkkokonserteissa tänä vuonna esiintyvät Teräsbetoni-yhtyeestäkin tuttu Jarkko Ahola sekä Antti Railio .

TPS ja Zach Budish purkivat pelaajasopimuksen

Zach Budish.

Turun Palloseuran ja yhdysvaltalaishyökkääjä Zach Budishin tiet eroavat. TPS:n ja Budishin välinen, tulevaa kautta koskenut pelaajasopimus purettiin seuran mukaan yhteisymmärryksessä.

Asetus koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä lausunnolle

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnolle juuri valmistuneen asetusluonnoksen koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä. Asetuksella on tarkoitus velvoittaa koiranomistajat koirien yksilölliseen tunnistamiseen ja rekisteröimiseen viranomaisrekisteriin.

Väkivaltarikoksista tuomittujen määrä laskee edelleen

Vuonna 2019 väkivaltarikoksista tuomittujen määrä väheni ja keskimääräinen vankiluku ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä kasvoi.

Rikosseuraamuslaitos on julkaissut vuoden 2019 tilastollisen vuosikirjan, josta saa ajankohtaisen kuvan Rikosseuraamuslaitoksen asiakas- ja vankimääristä sekä toiminnasta. Väkivaltarikoksista tuomittujen määrä väheni ja keskimääräinen vankiluku ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä kasvoi. Pitkällä aikavälillä uusintarikollisuuden määrä on vähentynyt.

Rahastoihin uusia merkintöjä yli puoli miljardia euroa

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin kesäkuussa nettomääräisesti yhteensä 536 miljoonaa euroa. Rahastopääoma kehittyi myös suotuisan markkinakehityksen vuoksi. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuun lopussa 117 miljardia euroa. Kesäkuun Rahastoraportti sisältää ESG-luokituksen, joka kertoo, miten hyvin rahaston omistuksista on saatavilla vastuullisuuteen liittyvää tietoa.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Aninkaistensillalla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Aninkaistensillalla. Työ tehdään yksi ajokaista kerrallaan.

Korona lisäsi suomalaisten yksinoloa

Koronan aikana on huomattu yksinolon lisääntyminen. Suomalaisten sosiaalinen etäisyys on tutkimusten mukaan muuttunut tosin jo aiemmin. Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä on tarkastellut ajankäyttöaineistojen avulla sosiaalisen vuorovaikutuksen muutosta 1980-luvulta 2010-luvulle. Ryhmä osallistui myös kansainväliseen tutkimukseen, jossa vertailtiin lasten ja nuorten ajankäyttöä Suomessa, Englannissa ja Espanjassa.

Nautelankosken museolla vanhojen moottoripyörien päivä

Lempi Ojala ja Maire Nuppula sekä ARIEL-moottoripyörä Akseli Hietarinnan kuvaamina 1930-luvulla Liedossa.

Nautelankosken museon pihalla pääsee lauantaina 11. heinäkuuta kello 12–16 katselemaan vanhoja moottoripyöriä muutaman tunnin ajan. Vanhin esittelyssä oleva moottoripyörä on vuoden 1937 mallia oleva saksalainen NSU. Nähtävillä on myös muutamia tšekkiläisiä 1950-luvun Jawa-moottoripyöriä ja venäläinen sivuvaunullinen moottoripyörä K70 vuodelta 1966.

Urheilu

TPS ja Zach Budish purkivat pelaajasopimuksen

Zach Budish.

Turun Palloseuran ja yhdysvaltalaishyökkääjä Zach Budishin tiet eroavat. TPS:n ja Budishin välinen, tulevaa kautta koskenut pelaajasopimus purettiin seuran mukaan yhteisymmärryksessä.

Loimulle uusi passari ja keskitorjuja

Nick Amado.

Raision Loimu on solminut kaksi pelaajasopimusta. Joukkue on käytännössä valmis alkavaan Mestaruusliiga-kauteen. Uudet oranssipaitaan sonnustautuvat pelaajat ovat 1+1-vuotisen sopimusen tehnyt passari Lasse Jylhä (23 vuotta, 192 senttiä) ja yksivuotisen sopimuksen tehnyt jenkkikeskitorjuja Nick Amado (25, 198).

Otteluanalyysi: Omat koirat purivat, Ilves vei pisteet vajaanakin

Tommi Pikkaraisen TPS:lta on pistetili vielä avaamatta liigassa.

Hissijoukkue TPS sai jalkapallon Veikkausliigan kauden kotistartissaan hyvän mahdollisuuden ottaa avauspisteet. Ilveksen Tatu Miettunen hölmöili itsensä kentältä kahdella varoituksella nopeaan tahtiin ja raitapaidat saivat ylivoiman. Kotijoukkue ei kuitenkaan pystynyt sitä hyödyntämään. Itse asiassa yhden miehen ylivoima ei näkynyt kentällä juuri mitenkään.

Frisbeegolfin kotimainen kärkikiertue vierailee Turussa

Seppo Paju.

Frisbeegolfin kotimaisen kärkikiertueen Prodigy Disc Pro Tourin toinen osakilpailu järjestetään 10.–12. heinäkuuta Turussa, Aninkaisten frisbeegolfradalla.

Röhler, Vetter ja Hofmann heittävät Turussa

Thomas Röhleron heittänyt Paavo Nurmi Gamesissä kuudesti ja voittanut kisan kahdesti.

Saksan keihäänheiton superkolmikko Thomas Röhler , Johannes Vetter ja Andreas Hofmann kilpailee 11. elokuuta Turun Paavo Nurmi Gamesissa, mutta ei ilman huomattavia erityistoimia. Sama tiukka protokolla on voimassa myös muiden kansainvälisten urheilijoiden kanssa.

Kilosport on tärkeä osa Turun alueen sisäpalloiluhistoriaa

Eletään aikaa, kun Suomessa kärvistellään lamavuosien kurimuksessa. Uudet investoinnit ovat pysähdyksissä. Tämä ei haittaa erästä juuri armeijasta päässyttä nuorukaista. Yliopistonovet eivät ensi yrittämällä aukene. Mutta sekään ei haittaa, onhan sulkapallon pelaaminen mukavaa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.