Jälkipeli: Juuso Wahlstenin muisto elää vahvana

Turun Palloseura ehti järjestää Juuso Wahlstenille ikimuistoiset 80-vuotisjuhlat Turkuhallissa. Pojat Jali ja Sami kannattelivat Juusoa, kun hän kävi vielä kerran pudottamassa aloituskiekon jäälle. Turun Palloseura ehti järjestää Juuso Wahlstenille ikimuistoiset 80-vuotisjuhlat Turkuhallissa. Pojat Jali ja Sami kannattelivat Juusoa, kun hän kävi vielä kerran pudottamassa aloituskiekon jäälle. Kuva: Hannu Tuominen

Siitä on reilu vuosi aikaa, kun kiekkolegenda Juhani Wahlstenin sunnuntainen pyörälenkki päättyi yllättäen. 81-vuotiaan pumppu petti ja jääkiekon suuri visionääri siirtyi isommille pelikentille.

”Juuso” jätti kuitenkin vahvan jäljen, ei pelkästään turkulaiseen ja suomalaiseen jääkiekkoon, vaan myös paljon laajemminkin. Wahlsten oli kosmopoliitti, jonka asiantuntevuutta arvostettiin myös maamme rajojen ulkopuolella. On osuvasti todettu: jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, Juuso olisi sen keksinyt.

Wahlstenin kirjallisen tuotannon eräs tärkeimmistä teoksista on hänen kirjoittama oma elämänkerta. Juuso – aikaansa edellä julkaistiin samana vuonna, kun hänen elämänkumppaninsa Leena menehtyi. Vuonna 2011 ilmestynyt tuhti teos todistaa, miten yli 70-vuotiaan pelimiehen muisti pelasi yhä moitteettomasti.

Vaikka liikunnanopettajana toiminut Wahlsten oli aina pitänyt huolta fyysisestä kunnostaan, jokainen läheltä seurannut huomasi, miten jääkiekkoleijonan askel alkoi viimeisten vuosien aikana lyhentyä. Onneksi Turun Palloseura ehti järjestää kiekkosankarilleen ikimuistoiset 80-vuotisjuhlat Turkuhallissa. Pojat Jali ja Sami olivat saapuneet maailmalta juhlistamaan isänsä syntymäpäiviä. Jälkipolvi kannatteli Juusoa, kun hän kävi vielä kerran pudottamassa aloituskiekon jäälle.

Wahlstenia on kutsuttu monilla eri titteleillä ajattelijasta uudistajaan. Kun lukee hänen elämänkertaansa, päällimmäinen tunne on hämmennys. Miten yksi ihminen on voinutkaan elää niin värikkään ja ennen kaikkea monipuolisen elämän. Helpommalla pääsisi, jos tyytyisi vain kertomaan, mitä kaikkea jääkiekon sanansaattaja ei ehtinyt elämänsä aikana toteuttaa.

Juuson hyvin tunteneet tietävät, että vain osa hänen lukuisista suunnitelmistaan toteutui. Wahlsten oli pioneeri, aikaansa edellä oleva visionääri, joka uusilla ajatuksillaan ja metodeillaan ajoittain hämmensi perinteisiin tapoihin tottuneita seuratyöntekijöitä. Sanonta ”kukaan ei ole profeetta omalla maallaan”, sopii hyvin Wahlstenin kohdalle. Juusolla oli valtava auktoriteetti, jonka edessä monella tuli löysät pöksyyn, on Wahlstenin hyvä ystävä ja vanha ketjukaveri Juhani Tamminen todennut.

Wahlstenin meriittilista on häkellyttävä, kun ottaa huomioon, että hän on nuorena aloittanut lätkäharrastuksensa ulkojäiltä. Tarvittaessa luistelua ja pelaamista varten aurattiin tilaa lammenjäältä. Mailat tehtiin aluksi itse, myöhemmin puusepällä. SM-sarjakausi alkoi vasta, kun luonnonjäät saatiin jäädytettyä. Kaudessa oli aluksi vain kahdeksan ottelua.

Wahlsten edustaa jääkiekon uudisraivaajien sukupolvea ajalta, jolloin kiekkoilijat olivat vielä kakkosluokan urheilijoita. Wahlsten on itse todennut olleensa Suomen ensimmäinen kesäharjoitteluun panostanut jääkiekkoilija. Hän juoksi pitkiä lenkkejä ja hyppi portaissa lyijyliivit päällä. Juuson harjoitusmäärät eivät kalpene nykypäivän ammattikiekkoilijaan verrattuna.

Syksyllä 2007 Turkuhallin orsille nostettiin pelipaita numero kahdeksan. Wahlstenin TPS:ssä tekemä elämäntyö palkittiin pelinumeron jäädyttämisellä. Seuraikoni oli ollut monessa mukana. Jo aikaisemmin kunniapaikalle oli nostettu Timo Nummelinin ja Hannu Virran pelipaidat. Ilman Wahlstenia jälkimmäisen pelipaita numero 23 tuskin olisi lainkaan Turku-hallin katossa.

Juuso valmensi Lokit-nimistä TPS:n juniorijoukkuetta oman pelaajauransa jälkeen. Virta kuului joukkueeseen. Lokeista varattiin ennätyksellisesti kuusi turkulaista pelaajaa NHL:ään vuonna 1981. Puolet sen vuoden NHL-varatuista oli Wahlstenin valmennettavia. Eikä pedagogi Wahlsten opettanut vain pelin periaatteita, vaan antoi myös ison annoksen arvokkaita elämänohjeita. Siihen kuuluivat hyvät käytöstavat ja toisen huomioon ottaminen.

Kiekkolähettiläs matkusti mitä eksoottisimpiin paikkoihin levittääkseen rakastamansa lajin ilosanomaa. Tuskin kukaan toinen edes yrittäisi juurruttaa jääkiekkoa Turkkiin tai Kanariansaarille. Wahlsten näki eksoottiset kohteet uusina mahdollisuuksina.

Wahlstenin kansainvälisen toiminnan alkuaikoina maailma oli erilainen kuin nyt. Yhteyttä pidettiin postitse lähettämällä kirjeitä ja soittamalla lankapuhelimeen. Se ei kuitenkaan estänyt Juusoa luomasta laajaa kontaktiverkkoa. Elinikäisiä ystäviä kertyi monia eri puolilta maailmaa.

Turun puolessa Wahlstenin kotona puhelin pirahti useasti. Arvostettu kiekkoammattilainen sai kutsuja valmentamaan, pitämään seminaareja ja koulutustilaisuuksia. Joskus kaukainen ystävä kutsui Juuson perheineen luoksensa vain lomailemaan ja muistelemaan yhdessä elettyjä hetkiä.

Aivan oma tarinansa on Espanjan Katalonia ja FC Barcelona, jossa Wahlsten kävi levittämässä jääkiekkotietouttaan valmentajana. Hän ei saanut pelata, koska olisi ollut ylivoimainen. Harva suomalainen valmentaja on voinut Suomessa kävellä seuralta saatu aito FC Barcelonan sinipunainen takki yllään. Pesti yhdessä maailman tunnetuimassa seurassa oli täysin poikkeuksellista 1970-luvulla, ja vielä lätkävalmentajana jalkapallon mahtiseurassa. Erityistä oli se, kun etelän lämmössä Barcelonassa oli jo 1970-luvun alussa jäähalli. Turussa Kupittaan tekojään kattamista vasta harkittiin.

Kansainvälisiä töitä riitti muun muassa Itävallan Klangenfurtissa, Saksan Füssenissä ja Sveitsin Davosissa. Hilkulla oli, ettei Wahlstenista olisi tullut ensimmäinen eurooppalainen valmentaja NHL:ssä. Kanadalaisvalmentaja Scotty Bowman, yhdeksänkertainen Stanley Cup -voittaja, houkutteli turkulaista kahdesti taalajäille, mutta sopimusta ei kuitenkaan koskaan syntynyt.

Jotain kertoo Wahlstenin rakkaudesta lajiin, kun NHL:ään kosiskeltu ammattilainen valmensi uransa myöhempinä vuosina Salon Palloilijoiden kolmosdivisioonajoukkuetta. Haaste ja peli ovat aina samat, olivat kyseessä sitten juniorit, ammattilaiset tai harrastajat. Aloitin pelaamisen ja valmentamisen amatöörinä, lopetin ammattilaisena amatöörien kanssa, toteaa Wahlsten elämänkerrassaan.

Eräs esimerkki Wahlstenin aikaansa edellä olevista toimintatavoista oli se, kun hän toi valmentajana kasettisoittimen pukukoppiin. Vastaavaa ei ollut Turun Palloseuran ensimmäinen kanadalaisvahvistus RobertBobbyLamoureux nähnyt edes jääkiekon kotimaassa Kanadassa. Tosin kasetissa oli vain yksi kappale, I never promised you a rose garden. Sitä toistamalla luotiin pukukoppiin tunnelmaa!

1970-luvulla Turussa ei ollut kuin Kupittaan jäähalli. Jääaikaa ei ollut tarpeeksi kaikille joukkueille. Wahlsten ehdotti täysin poikkeuksellista toimintatapaa ehdottamalla yhteistyötä juniorikiekossa kaikkien turkulaisten seurojen kanssa. Useat pitivät ehdotusta omituisena, koska silloin perinteinen porvariseura joutuisi tekemään yhteistyötä TUL:n seurojen kanssa.

Wahlstenin ajatus kuitenkin toteutui, kun Turun Nuorisokiekko perustettiin. Siihen liittyivät TPS, TuTo, TuWe, Kiekko-67 ja Turun Kisa-Veikot. Nuorisokiekosta tuli Turun jääkiekkoseurojen yhteistyöelin. Impivaaran ja Varissuon jäähallien rakentaminen mahdollisti jäävuorojen oikeudenmukaisen jakamisen. Nuorisokiekko on erään Euroopan suurimman nuorisojääkiekkotapahtuman, Turku-turnauksen, järjestäjä. Se konkretisoi turkulaisen kiekkolähettilään tärkeintä missiota: nuorten liikkuminen.

Hannu Tuominen

Neljä TPS-legendaa: Reijo Leppänen, Juhani Wahlsten, Rauli Tammelin ja Timo Nummelin. Neljä TPS-legendaa: Reijo Leppänen, Juhani Wahlsten, Rauli Tammelin ja Timo Nummelin. Kuva: Hannu Tuominen
Juhani Wahlstenin hyvä ystävä oli TPS:n ensimmäinen kanukkivahvistus Robert ”Bobby” Lamoureux. Juuson elämänkerrassa kerrotaan myös värikkään kanadalaisen tarina. Juhani Wahlstenin hyvä ystävä oli TPS:n ensimmäinen kanukkivahvistus Robert ”Bobby” Lamoureux. Juuson elämänkerrassa kerrotaan myös värikkään kanadalaisen tarina. Kuva: Hannu Tuominen

Lauri Korpikoski jatkaa TPS:n kapteenina

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran Liiga-joukkueen uuden kauden kapteenisto on selvillä. Kapteenisto ratkaistiin maanantaina joukkueen yhteisellä äänestyksellä.

Yksi elämän tärkeimmistä valinnoista tehdään ”alttarilla”, joka muistuttaa sänkykauppaa - varo näitä virheitä patjaostoksilla

Sängyn valintaa voisi rinnastaa hauskasti puolison valintaan.

Patjan ja tyynyn valintaa voisi kuvailla yhtä tärkeäksi kuin puolison valintaa. Nariseva ja kuoppainen kumppani ei ilahduta ketään.

Pankaa skuutit ruotuun

Sähköpotkulauta pitäisi pysäköidä pystyyn siten, että siitä ei ole haittaa jalankulkijoille tai liikenteelle.

Mikäli skuutti on jätetty vaaralliseen tai muuten sopimattomaan paikkaan, korjattakoon ne kaupungin puolesta pois, kiikutetaan ne varastoon tai löytötavaratoimistoon josta niiden omistaja saa ne noutaa 50 euron kappalekorvausta vastaan.

Paraisten Keskuspuistossa istutetaan kukkasipuleja

Paraisten kaupungin kulttuuriyksikkö ja viheryksikkö järjestävät osana vuoden kulttuurifestivaali Kulttuuriparlamenttia kukkasipuleiden istutustapahtuman Paraisten Keskuspuistossa tiistaina 6. lokakuuta kello 14–17.

Ykköstielle kaistakohtaisia vaihtuvia nopeusrajoituksia

Kaistakohtaisia vaihtuvia nopeusrajoituksia toteutetaan ensimmäistä kertaa Suomessa vilkkaimmin liikennöidyille Kehä I:n ja Kehä II:n väliselle tieosuudelle Turunväylälle ykköstielle. Eri kaistoille voidaan näyttää yhtä aikaa eri nopeusrajoituksia esimerkiksi silloin, kun liikenne uhkaa ruuhkautua erkaneville rampeille johtavilla kaistoilla.

Kela: Nuorille suunnatut matalan kynnyksen kuntoutuspalvelut osoittautuivat tarpeellisiksi ja tuloksellisiksi

Neljässä Kelan rahoittamassa hankkeessa kehitettiin ryhmämuotoisia kuntoutuspalveluita nuorille. Hankkeiden tulokset osoittavat, että nuoret tarvitsevat heille räätälöityjä kuntoutuspalveluita. Nuoren tilanteen selvittely on keskeistä, kun häntä ohjataan oikeanlaiseen palveluun. Kuntoutuksen ammattilaisilta kuntoutustyö vaati ammattitaitoa ja inhimillistä otetta.

Lapsiperheen oma vegaanikeittokirja

Elina Innasen ja Suvi Auvisen Lapsiperheen vegaanikeittokirja – Helppo arki Chocochilin resepteillä (Kustannusyhtiö Kosmos) on Suomen ensimmäinen vegaaninen keittokirja koko perheen makuun. Lapsiperheen vegaanikeittokirjaan on koottu kuuden viikon ruokalista yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa, herkuttelua unohtamatta.

Ahvenanmaan yhteyksiä ja huoltovarmuutta turvaavat tuetut laivareitit hakuun

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt uusia hakuja merenkulun julkisen palvelun velvoitteen mukaisille reiteille, joille on mahdollista myöntää niin sanottua koronatukea. Uusiksi reiteiksi on määritelty kolme Ahvenanmaan yhteyksiä turvaavaa reittiä.

Turkulaisilta kysytään historiallisen keskustan ja yliopistojen alueesta

Turun historiallisen keskustan kehittäminen etenee. Maanantaina avautuu kaikille avoin kysely , jossa kartoitetaan kaupunkilaisten näkemyksiä alueen vahvuuksista ja ongelmakohdista. Kysely on avoinna 28.9.–9.10.

Uudet kasvainmerkkiaineet parantavat munasarjasyövän diagnostiikkaa ja taudin seurantaa

Liina Salminen.

Perinteisen kasvainmerkkiaineen, CA125:n, syöpäspesifeihin sokerirakenteisiin perustuvat uudet kasvainmerkkiaineet parantavat epiteliaalisen munasarjasyövän diagnostiikkaa, seurantaa ja uusineen taudin havaitsemista. Nestemäisellä biopsialla löydetään täsmähoidon kohteita reaaliaikaisesti.

Åbot antaa tekoälyyn pohjautuvaa koronaneuvontaa lähes sadalla kielellä

Turun kaupunki ottaa käyttöön tekoälyä käyttävän neuvontabotin koronaohjeistuksen levittämisessä. Åbot-neuvontabotin tarkoitus on varmistaa, että Turun kaupungin voimassa oleva koronaohjeistus on löydettävissä kaikilla tärkeimmillä Turussa käytetyillä kielillä

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä sunnuntaina 11. lokakuuta.

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä sunnuntaina 11. lokakuuta kello 12−15. Messussa saarnaa pastori Päivi Nuotio-Niemi . Liturgina toimii Katariinanseurakunnan kappalainen Johanna Viirros ja kanttorina Markku Lautjärvi . Ari Rantanen ja lauluryhmä Rafaelin enkelit laulavat.

Työkyvyttömyyseläkkeen uusi verkkohakemus käyttöön

Työkyvyttömyyseläkkeen uusi verkkohakemus otetaan käyttöön 26. syyskuuta. Kelan henkilöasiakkaat voivat jatkossa hakea työkyvyttömyyseläkettä uudella verkkohakemuksella.

Jyrsintä- ja päällystystyö sulkee ajokaistan Mittumaarintiellä

Jyrsintä- ja päällystystyötä tehdään Mittumaarintiellä Paattistentien ja Yli-Maariankadun välillä maanantaista perjantaihin asti.

Vuoden 2012 nobelisti Brian Kobilka käynnistää BioCity Turun syksyn seminaarisarjan

BioCity Turku -tutkijayhteisön syksyn Frontiers of Science -seminaarisarja käynnistyy lokakuussa. Ensimmäinen esiintyjä on vuoden 2012 nobelisti Brian K. Kobilka , jonka esitys Structural insights into G protein coupled receptor activation kuullaan lokakuun 8. päivänä klo 18.00 alkaen.

Makwan Amirkhani kohtaa Edson Barbozan

Makwan Amirkhani.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani ottelee Abu Dhabin Fight Islandiksi nimetyllä Yas Islandin saarella viikkoa suunniteltua aiemmin. Hän kohtaa 10. lokakuuta potkuyrkkeilytaustaisen Edson Barbozan , joka on parhaimmillaan sijoitettu UFC:ssä kevytsarjan neljänneksi. Mies ottelee nykyään yhtä sarjaa alempana.

Uudessa mobiilipelissä käsitellään ihmisten moninaisuutta koululaisen näkökulmasta

Pelimo on syksyllä julkaistava mobiilipeli, jossa ihmisten moninaisuutta käsitellään koululaisen näkökulmasta. Pelin tarkoituksena on auttaa lapsia asettumaan toisen asemaan sekä ymmärtämään ihmisten välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä kiinnostavalla tavalla.

Vihertyö sulkee ajokaistan Pansiontiellä

Pansiontiellä tehdään vihertyötä Pahaniemensillan ja Suikkilantien risteyksen välillä maanantaista perjantaihin asti.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter juhli FC Lahden kustannuksella

Anthony Annan juhli pelin jälkeen maaliaan ja voittoa.

Tulihan se sieltä. Kuusi voitotonta ottelua, kolme peliä ilman tehtyä maalia. Tämän putken Inter katkaisi komealla 3-0-voitolla FC Lahdesta. Interin valmentaja José Riveiro oli Honka-ottelun jälkeen vakuuttunut siitä, että maaleja alkaa tulla, sillä peli oli jo sillä tasolla ja maalitilanteita oli riittävästi. Ja oikeassa hän oli. Inter jatkoi siitä, mihin Honkaa vastaan jäi. Kun riittävän kauan ja riittävän sitkeästi yrittää, niin palkintohan siitä seuraa.

Lauri Korpikoski jatkaa TPS:n kapteenina

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran Liiga-joukkueen uuden kauden kapteenisto on selvillä. Kapteenisto ratkaistiin maanantaina joukkueen yhteisellä äänestyksellä.

Makwan Amirkhani kohtaa Edson Barbozan

Makwan Amirkhani.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani ottelee Abu Dhabin Fight Islandiksi nimetyllä Yas Islandin saarella viikkoa suunniteltua aiemmin. Hän kohtaa 10. lokakuuta potkuyrkkeilytaustaisen Edson Barbozan , joka on parhaimmillaan sijoitettu UFC:ssä kevytsarjan neljänneksi. Mies ottelee nykyään yhtä sarjaa alempana.

Valta vaihtui rytmisen voimistelun SM-välinefinaaleissa

Elisabeth Jamil , Viliina Sipilä ja Elina Jyrkönen kävivät tasaväkisen kamppailun naisten välinemestaruuksista. Yksikään viime vuoden SM-mitalisteista ei ollut mukana tämän vuoden finaaleissa.

Rytmisen voimistelun SM-kulta Elisabeth Jamilille

Elisabeth Jamil.

Rytmisen voimistelun SM-kilpailut käynnistyivät lauantaina. Turussa naisten ja nuorten neliotteluiden parissa. Tänä vuonna Suomen mestariksi voimisteli Elisabeth Jamil (Imatran Voimistelijat) yhteispisteillä 69,300. Jamil voitti naisten neliottelun SM-kultaa jopa 7,683 pisteen erolla seuraavaksi parhaaseen voimistelijaan.

Aika oli sopiva Matti Nuutisen paluulle Ura Basketiin

Ura Basketin nuori joukkue saa Matti Nuutisesta monipuolisen johtohahmon.

Ura Basketin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Granströmin ei tarvitse peitellä tyytyväisyyttään, kun seura on allekirjoittanut kolmevuotisen sopimuksen Matti Nuutisen kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen viime vuosien runkoon kuuluneen oman kasvatin kotiuttaminen vetää suun muikeaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.