Jälkipeli: Poika Jarno Johansson peri pelimiehen geenit isä Kari Johanssonilta

Jarno Johansson on ollut salibandyn turkulaisia lajipioneereja. Isä Kari Johansson on ollut eräs suomalaisen jääkiekon uranuurtajista. Jarno Johansson on ollut salibandyn turkulaisia lajipioneereja. Isä Kari Johansson on ollut eräs suomalaisen jääkiekon uranuurtajista. Kuva: Hannu Tuominen

– Joo, mutta salibandy oli siihen aikaan ihan eri laji. Harrastin kilpailumielessä muitakin lajeja ja olinhan pelannut koko ikäni eri mailapelejä.

Näin vaatimattomasti toteaa Jarno Johansson erikoisesta saavutuksestaan. Hän nousi nopeasti alasarjoista salibandyn liigapelaajaksi ja ylsi jopa maajoukkueen porteille. Eletään 1990-lukua, kun salibandyn suosio lähti voimakkaaseen kasvuun.

Urheilulliset saavutukset eivät yllätä, kun tietää Jarnon liikunnalliset taustat ja perityt geenit. Jos poika Johansson on ollut salibandyn turkulaisia lajipioneereja, on isä Kari Johansson ollut eräs suomalaisen jääkiekon uranuurtajista. Tuton ja TPS:n pitkäaikainen hyökkääjä oli urallaan SM-sarjan parhaita maalintekijöitä. Kari Johansson edusti Suomea 1960-luvulla kahdesti MM-kisoissa, Wienissä ja Tukholmassa sekä kerran olympialaisissa, Grenoblessa.

Kari kuului siihen tutolaisten ryhmään, joka syksyllä 1975 siirtyi Turun Palloseuraan. Fuusiojoukkue juhli kauden päätteeksi Suomen mestaruutta. Isä Johanssonin peliura päättyi vuonna 1984, mutta hän jatkoi vielä sen jälkeen valmennustehtävissä. Johansson pelasi pääsarjatasolla yhteensä 361 ottelua, joissa syntyi lähes yhtä monta tehopistettä. Suomen mestaruuden lisäksi hän saavutti yhden SM-hopean ja kolme SM-pronssia. Tilastoihin ikuistettiin 57 maaottelua.

Meriittiensä ansiosta Johanssonin pelipaita, numero 16, on ripustettu Kupittaan jäähallin katto-orsille. Taannoin Tuton 70-vuotisjuhlaottelun yhteydessä ”Jonnin” pelipaita ilmestyi Urpo Ylösen ja Seppo Lindströmin paidan viereen.

– Pikkupoikana isän peliuran aikana tuli paljon pyörittyä halleilla, mutta isä ei missään vaiheessa työntänyt minua minkään erityisen lajin pariin. Hän ei ole myöskään koskaan valmentanut minua. Jääkiekkoa pelasin muutaman vuoden, mutta koska aloitin sen myöhemmin kuin muut, tunsin jääväni vähän jalkoihin.

Jarnon lajiksi valikoitui jalkapallo. Myös sitä oma isä oli pelannut nuoruudessaan Turun Tovereissa.

Poika Johansson valitsi lajikseen salibandyn. Isä Johansson muistetaan jääkiekosta. Poika Johansson valitsi lajikseen salibandyn. Isä Johansson muistetaan jääkiekosta. Kuva: Anssi Koskinen / Tuto Hockeyn arkisto

– Olen pelannut koko lapsuuteni ja nuoruuteni jalkapalloa. Hannuniitun nappuloista aloitin. Nappulaliigasta siirryin ensin Tutoon ja vuonna 1988, kun olin B-juniori-ikäinen, Timo Sinkkonen pyysi minua mukaan Turun Palloseuraan. Kasassa oli tasokas ikäryhmä, sillä joukkueessa pelasivat muun muassa Petteri Nummelin, Jasse Jalonen, Petteri Viljanen ja Olli Kangaslahti. Voitimme B-junioreiden Suomen mestaruuden.

Ylioppilasvuonna Aurajoen urheilupainotteisessa lukiossa Jarnon jalkapallon harrastaminen jäi vähemmälle. Tavoitteellinen opiskelu oli etusijalla. Liikuntatunneilla uusi trendilaji, sähly, tuli entistä tutummaksi.

– Liikunnanopettajamme Hannu Rautala antoi meidän oppilaiden pelata, mitä halusimme. Niinpä pelasimme siihen aikaan paljon sählyä.

Sähly oli vankistanut asemaansa suosittuna lajina myös yliopistomaailmassa. Salibandy jalostui nopeasti sählystä omaksi lajikseen. Suomen Salibandyliitto perustettiin vuonna 1985. Muutamaa vuotta myöhemmin Åbo Akademin opiskelijavetoinen Idrottsklubben Academia, IKA, oli ensimmäinen turkulainen Salibandyliiton sarjoihin osallistunut seura.

– Armeijan jälkeen syksyllä 1993 aloitin opiskelut lääketieteellisessä. Innostuin myös salibandystä ja liityin raisiolaiseen SCR-nimiseen seuraan. Se oli lähinnä jalkapalloseura, mutta valmentajamme Kari Kannisto ilmoitti yhden joukkueen salibandyn nelosdivariin. Se taisi olla kaudella 1993–94 alin sarjataso.

Koska Idrottsklubben Academia oli yliopiston alainen, joukkueen pelaajat halusivat perustaa oikean salibandyseuran. Sen nimeksi tuli IKA SBS, Ikään Kuin Akateeminen Salibandyseura. Joukkue aloitti 2. divisioonasta syksyllä 1989, mutta nousi ensin 1. divisioonaan ja lopulta ensimmäisenä turkulaisena joukkueena Salibandyliigaan keväällä 1994.

– Keväällä 1994 olin pelaamassa yliopiston sählysarjaa Iskerissä. Salibandyn turkulainen pioneeri Janne Aho oli silloin paikalla ja hän pyysi minua mukaan IKA:aan. Joukkuehan oli samaisena keväänä noussut Salibandyliigaan.

Näin synnynnäinen pelimies ja maalintekijä Johansson nousi alasarjoista suoraan pääsarjatason liigapelaajaksi – eikä pelkästään kolmosketjun täytemieheksi, vaan heti joukkueen parhaimmaksi pisteidentekijäksi. Maaleja syntyi ensimmäisellä liigakaudella lähes maali per ottelu. Taito tehdä maaleja oli ilmiselvästi periytynyt isältä pojalle.

Laidalla pelanneen lahjakkaan turkulaisen taidot noteerattiin laajemminkin.

– Pääsin näyttämään taitojani viikonlopun ajaksi maajoukkueleirille. Minua ei kuitenkaan valittu. Olisihan se ollut katastrofi, jos minut olisi valittu vuoden pelaamisen jälkeen maajoukkueeseen.

Kari Johanssonin pelipaita on nostettu Kupittaan jäähallin kattoon. Kari Johanssonin pelipaita on nostettu Kupittaan jäähallin kattoon. Kuva: Hannu Tuominen

IKA SBS:n tarina tuli päätökseen joukkueen tippuessa heti ensimmäisen liigakauden jälkeen pääsarjatasolta.

– IKA:ssa oli ihan hyviä pelaajia, mutta rinkimme oli liian pieni. Jos joku loukkaantui, meillä ei ollut laittaa uutta tilalle. IKA:n tarinan päättyessä jatkoin TPS:ssä. Pelaaminen sopi mainiosti vastapainona opiskelulle.

Kesällä 1995 kolme seuraa, IKA SBS, XL ja Team Bundys yhdistyivät TPS Salibandyksi. Kolmen seuran yhdistäminen osoittautui kuitenkin ennakoitua vaikeammaksi. Eri seurojen parhaat pelaajat muodostivat TPS Salibandyn ykkösjoukkueen. Todellisuudessa joukkueen sisälle muodostui kolme erillistä kuppikuntaa.

– Olimme toistemme kilpailijoita samassa joukkueessa. Se ei ollut tervettä. Joukkue olisi pitänyt viedä ensin jonnekin metsään yhdessä ”painimaan”, luomaan joukkuehenkeä.

IKA:n sarjapaikan perinyt TPS Salibandy putosi heti sarjaporrasta alemmaksi 2. divisioonaan.

TPS nousi nopeasti takaisin 1. divisioonaan, mutta pääsy liigatasolle osoittautui mahdottomaksi. Johansson jatkoi pistetehtailujaan ollen ensimmäinen tepsiläinen, joka rikkoi sadan pisteen rajan. Lääketieteen opiskelut etenivät siihen tahtiin, että se muutti myös Johanssonin peliurasuunnitelmia.

– Valmistuin lääkäriksi ja sain töitä Raumalta. Jaksoin vielä syksyn 1999 reissata Rauman ja Turun väliä, eli jatkoin pelaamista TPS:n divarijoukkueessa. SBS Porin liigavalmentaja Jari Vahtera oli pyytänyt minua jo useamman kerran Poriin. Siirto sinne tapahtui lopulta luontaisesti, sillä saimme molemmat, puolisoni ja minä, töitä Porista.

IKA SBS oli Turun ensimmäinen salibandyn liigaseura. Pelaajat kokoontuivat muistelemaan vuosikymmeniä sitten saavutettua liigapaikkaa. Jarno Johansson on eturivissä oikealla. IKA SBS oli Turun ensimmäinen salibandyn liigaseura. Pelaajat kokoontuivat muistelemaan vuosikymmeniä sitten saavutettua liigapaikkaa. Jarno Johansson on eturivissä oikealla. Kuva: Anssi Koskinen

Johansson pelasi kevään 2000 SBS Porin liigajoukkueessa. Kausi päättyi jälleen putoamiseen. Jarnon pelit olivat sujuneet kuitenkin hyvin, sillä kevään otteluissa syntyi vielä kuusi maalia.

– Seuraavalla kaudella pelasin SBS Porin kakkosjoukkueessa, mutta kauden 2000-2001 jälkeen työkuvioiden ja pelaamisen yhdistäminen kävi liian vaikeaksi. Oli helppo tehdä lopettamispäätös, kun perheeseen syntyi samanaikaisesti esikoinenkin.

Urheilu ei ole jäänyt liikunnallisessa perheessä. Johanssonin kolme poikaa on ohjattu urheilun pariin. Isä on ollut mukana muun muassa TPS:n kortteliliigan vetäjänä.

Jälkipolvi tiedostaa isän ja isoisän saavutukset urheilussa, mutta poikia ihmetyttää eräs tilastoihin merkattu yksityiskohta. Molemmilla herrasmiespelaajilla jäähyjen määrä on hämmästyttävän pieni. Isä Jarnon kohdalle on merkitty kuudessa vuodessa yhteensä vain kymmenen jäähyminuuttia. Perheen pojan toteamus, ethän sä iskä ole saanut siellä mitään aikaiseksi, vaatii selityksen.

– Se on luonnekysymys. Pappa sekä minä olimme taitopelaajia. Kiekko tai pallo otettiin pois vastustajalta näppäryydellä ja juonikkuudella.

Hannu Tuominen

Ei pätkän vertaa välittämistä

Kirjoittaja on huolissaan siitä, ettei turvavälejä kunnioiteta enää.

Suomen hallitus on ansiokkaasti asettanut erilaisia asetuksia rajoituksiksi koronan vuoksi. Ainakin Ruotsiin verrattuna toimenpiteet ovat onnistuneet, sillä onhan Ruotsissa kuolleisuuskin lähes viisitoista kertaa suurempi kuin Suomessa (5000/350). Nyt näitä rajoituksia ollaan Suomessa pikku hiljaa purettu kehottaen vielä tarkkuuteen muun muassa käsihygeniassa ja turvaväleissä.

Muista vastuusi, jos törmäät eläimeen

Isomman eläimen kuten poron kanssa kolaroitaessa on aina ilmoitettava asiasta poliisille.

Liikenneturva muistuttaa, että eläimeen törmätessä on huolehdittava kaikkien tielläliikkujien turvallisuudesta ja siitä, ettei eläin joudu kärsimään. Luontokappaletta autetaan, jos se suinkin on mahdollista. Isomman eläimen kanssa kolaroitaessa on aina ilmoitettava asiasta poliisille. Myös onnettomuuteen joutuneesta lemmikistä, koirasta tai kissasta pitää ilmoittaa poliisille, jos omistaja ei ole paikalla. Lemmikki on myös toimitettava hoitoon, vaikkei omistajaa tavoitettaisikaan.

Muotikauppojen asiakasmäärät eivät ole palanneet normaaleiksi

Koronakriisin alkuvaiheiden asiakaskadon jälkeen touko- ja kesäkuussa asiakaskäyntien määrät ovat kääntyneet kasvuun, mutta normaalitilanteesta ollaan yhä kaukana. Kesäkuussa muotivaatteiden kauppa supistui edelleen 0,2 prosenttia ja kenkäkauppa 2,6 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Urheilukaupassa kasvu jatkuu.

Arttu Wiskari, Mokoma, Kaija Koo ja Popeda Karjurockin maalaisidylliin

Popeda esiintyy Lokalahdessa.

Lokalahdessa rokki soi ja tanner tömisee, kun 13.–15. elokuuta järjestettävä, perinteinen Karjurock tuo juhlakansan jälleen keskelle maalaisidylliä. Kolmipäiväisen festarin starttaa tuttuun tapaan torstain perhepäivä ja perjantaina sekä lauantaina juhlitaan yöhön asti maan eturivin artistien johdolla.

Viileä sää rauhoittanut sinilevätilannetta Lounais-Suomessa

Sinilevähavaintojen määrä Lounais-Suomessa on vähentynyt viileän, sateisen ja tuulisen sään seurauksena. Meri- ja sisävesialueilla on tehty etupäässä vähäisiä sinilevähavaintoja.

Peltosirkun väheneminen jatkuu

Peltosirkku.

BirdLife Suomen vuoden lintu on äärimmäisen uhanalainen peltosirkku. Lintuharrastajien kevään ja kesän aikana toteuttamissa kartoituksissa on tänä vuonna löydetty lähes tuhat peltosirkkureviiriä. Eniten peltosirkkuja on havaittu Pohjanmaalla, joka on nykyisin lajin vahvinta esiintymisaluetta. Paikoin hyvin kattavat inventoinnit osoittavat peltosirkun hävinneen kokonaan laajoilta alueilta, kuten monista sisämaan maakunnista.

Turun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset julki, eniten hakijoita kauppatieteisiin

Turun yliopistoon haki tänä keväänä korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa 30 766 hakijaa. Ensisijaisia hakijoita oli 9 685. Hakijamäärä jatkaa kasvamistaan: viime vuonna kokonaishakijamäärä oli yhteensä 27 011, joista ensisijaisia hakijoita oli 9 310.

Kustavi Suomen mökkivaltaisin kunta

Kustavin kunnassa on mökkejä kuusi kertaa enemmän kuin vakituisesti asuttuja asuntoja.

Varsinais-Suomen Kustavin kunnassa on mökkejä kuusi kertaa enemmän kuin vakituisesti asuttuja asuntoja, mikä tekee siitä Suomen mökkivaltaisimman kunnan. Mökkikauppa jatkuu vilkkaana – kesäkuussa OP Kotien kautta myytiin mökkejä 37 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Turun terveysasemien ja suun terveydenhuollon puhelinpalveluissa ruuhkaa

Ajanvarauspuhelimeen otetaan nyt paljon yhteyttä. Kevään aikana Turun terveysasemille ja suun terveydenhuoltoon syntyi koronaepidemian ja poikkeusajan takia ns. hoitovelkaa, kun aikoja peruutettiin ja moni myös siirsi terveysasioidensa hoitamisen myöhempään ajankohtaan. Nyt kun aikoja varataan paljon ja samaan aikaan osa henkilökunnasta on lomalla ja töissä on kesäsijaisia, puhelinpalvelu ruuhkautuu.

Saaristo Open toteutuu elokuun lopussa

Apulanta nähdään Saaristo Openissa.

Viime vuonna loppuunmyyty Saaristo Open järjestetään tänä kesänä 11. kerran Kaarinan Hovirinnan rannassa 27.–29. elokuuta.

Kehätien toisen vaiheen työt Kauselan ja Pukkilan välillä alkavat elokuussa

Väylävirasto ja Kreate Oy allekirjoittivat 3. heinäkuuta sopimuksen siirtymisestä E18 Turun kehätien toisen rakennusvaiheen osalta toteutusvaiheeseen. Toisen rakennusvaiheen toteutetaan Suunnittele ja toteuta -urakkamallilla (STk), joka sisältää kehitysvaiheen. Kehitysvaihe kesti kolme kuukautta.

JVG, Lauri Tähkä ja Kaija Koo nousevat festarikesän avaavan SunFestin lavalle Naantalissa heinäkuun lopussa

Lauri Tähkä nousee SunFestin lavalle Naantalissa.

Naantali SunFest järjestetään 31.7.–1.8.2020 Naantalin Kirkkopuistossa. Festivaali juhlitaan ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä. Lavan valtaavat JVG, Lauri Tähkä , Vesala , Kaija Koo , Antti Ketonen sekä Vesterinen yhtyeineen. Kirkkokonserteissa tänä vuonna esiintyvät Teräsbetoni-yhtyeestäkin tuttu Jarkko Ahola sekä Antti Railio .

TPS ja Zach Budish purkivat pelaajasopimuksen

Zach Budish.

Turun Palloseuran ja yhdysvaltalaishyökkääjä Zach Budishin tiet eroavat. TPS:n ja Budishin välinen, tulevaa kautta koskenut pelaajasopimus purettiin seuran mukaan yhteisymmärryksessä.

Asetus koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä lausunnolle

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnolle juuri valmistuneen asetusluonnoksen koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä. Asetuksella on tarkoitus velvoittaa koiranomistajat koirien yksilölliseen tunnistamiseen ja rekisteröimiseen viranomaisrekisteriin.

Väkivaltarikoksista tuomittujen määrä laskee edelleen

Vuonna 2019 väkivaltarikoksista tuomittujen määrä väheni ja keskimääräinen vankiluku ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä kasvoi.

Rikosseuraamuslaitos on julkaissut vuoden 2019 tilastollisen vuosikirjan, josta saa ajankohtaisen kuvan Rikosseuraamuslaitoksen asiakas- ja vankimääristä sekä toiminnasta. Väkivaltarikoksista tuomittujen määrä väheni ja keskimääräinen vankiluku ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä kasvoi. Pitkällä aikavälillä uusintarikollisuuden määrä on vähentynyt.

Rahastoihin uusia merkintöjä yli puoli miljardia euroa

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin kesäkuussa nettomääräisesti yhteensä 536 miljoonaa euroa. Rahastopääoma kehittyi myös suotuisan markkinakehityksen vuoksi. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuun lopussa 117 miljardia euroa. Kesäkuun Rahastoraportti sisältää ESG-luokituksen, joka kertoo, miten hyvin rahaston omistuksista on saatavilla vastuullisuuteen liittyvää tietoa.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Aninkaistensillalla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Aninkaistensillalla. Työ tehdään yksi ajokaista kerrallaan.

Korona lisäsi suomalaisten yksinoloa

Koronan aikana on huomattu yksinolon lisääntyminen. Suomalaisten sosiaalinen etäisyys on tutkimusten mukaan muuttunut tosin jo aiemmin. Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä on tarkastellut ajankäyttöaineistojen avulla sosiaalisen vuorovaikutuksen muutosta 1980-luvulta 2010-luvulle. Ryhmä osallistui myös kansainväliseen tutkimukseen, jossa vertailtiin lasten ja nuorten ajankäyttöä Suomessa, Englannissa ja Espanjassa.

Urheilu

TPS ja Zach Budish purkivat pelaajasopimuksen

Zach Budish.

Turun Palloseuran ja yhdysvaltalaishyökkääjä Zach Budishin tiet eroavat. TPS:n ja Budishin välinen, tulevaa kautta koskenut pelaajasopimus purettiin seuran mukaan yhteisymmärryksessä.

Loimulle uusi passari ja keskitorjuja

Nick Amado.

Raision Loimu on solminut kaksi pelaajasopimusta. Joukkue on käytännössä valmis alkavaan Mestaruusliiga-kauteen. Uudet oranssipaitaan sonnustautuvat pelaajat ovat 1+1-vuotisen sopimusen tehnyt passari Lasse Jylhä (23 vuotta, 192 senttiä) ja yksivuotisen sopimuksen tehnyt jenkkikeskitorjuja Nick Amado (25, 198).

Otteluanalyysi: Omat koirat purivat, Ilves vei pisteet vajaanakin

Tommi Pikkaraisen TPS:lta on pistetili vielä avaamatta liigassa.

Hissijoukkue TPS sai jalkapallon Veikkausliigan kauden kotistartissaan hyvän mahdollisuuden ottaa avauspisteet. Ilveksen Tatu Miettunen hölmöili itsensä kentältä kahdella varoituksella nopeaan tahtiin ja raitapaidat saivat ylivoiman. Kotijoukkue ei kuitenkaan pystynyt sitä hyödyntämään. Itse asiassa yhden miehen ylivoima ei näkynyt kentällä juuri mitenkään.

Frisbeegolfin kotimainen kärkikiertue vierailee Turussa

Seppo Paju.

Frisbeegolfin kotimaisen kärkikiertueen Prodigy Disc Pro Tourin toinen osakilpailu järjestetään 10.–12. heinäkuuta Turussa, Aninkaisten frisbeegolfradalla.

Röhler, Vetter ja Hofmann heittävät Turussa

Thomas Röhleron heittänyt Paavo Nurmi Gamesissä kuudesti ja voittanut kisan kahdesti.

Saksan keihäänheiton superkolmikko Thomas Röhler , Johannes Vetter ja Andreas Hofmann kilpailee 11. elokuuta Turun Paavo Nurmi Gamesissa, mutta ei ilman huomattavia erityistoimia. Sama tiukka protokolla on voimassa myös muiden kansainvälisten urheilijoiden kanssa.

Kilosport on tärkeä osa Turun alueen sisäpalloiluhistoriaa

Eletään aikaa, kun Suomessa kärvistellään lamavuosien kurimuksessa. Uudet investoinnit ovat pysähdyksissä. Tämä ei haittaa erästä juuri armeijasta päässyttä nuorukaista. Yliopistonovet eivät ensi yrittämällä aukene. Mutta sekään ei haittaa, onhan sulkapallon pelaaminen mukavaa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.