Jälkipeli: Don Tami menee tunteisiin – ja se on tarkoituskin

Juhani "Don Tami" Tamminen. Juhani "Don Tami" Tamminen. Kuva: Armas Töykkälä

– Voinko ottaa yhteiskuvan?

Ei voi kuin hämmästellä Juhani Tammisen suosiota, missä tahansa eri puolella Suomea hän liikkuukin. Selfien pyytäjiä on jonoksi asti. Omituista tässä on se, että Tami, etenkin ”Don Tami” on monien mielestä Suomen ärsyttävin henkilö. Ristiriita on siis melkoinen. Tami ei edes yritä tavoitella kaikkien suosiota, silti suosio on vankkumaton.

Sosiaalisen median keskustelupalstat ovat täynnä mielipiteitä, jotka lyttäävät turkulaisen kiekkolegendan. Eniten suivaantuneita kommentteja on saanut MTV:n kiekkolähetyksissä esiintynyt ja erikoisesti pukeutunut hahmo Don Tami. Hahmon ovat oppineet tuntemaan kaikki, jopa sellaiset, jotka eivät edes seuraa jääkiekkoa.

– Ei yksikään pelaajakaan herätä mielenkiintoa, jos hän ei ole taitojensa ohella myös kiinnostava persoona. Tällaisia ovat olleet muun muassa Veli-Pekka Ketola ja Matti Keinonen. Molemmilla on karismaa. Molempia vihattiin ja rakastettiin. Niillä pelaajilla, jotka myyvät pääsylippuja, pitää olla särmää. Sama pätee Don Tamiin, kertoo Tamminen.

Kyse ei ole henkilöstä nimeltä Juhani Tamminen.

Tamin tarina rakentuu useista toisiinsa kytköksissä olevista identiteeteistä: jääkiekon huippuammattilainen, edelläkävijä, bisnesmies, kommentaattori, kirjailija, johtaja, julkisuuden henkilö ja perheenisä. Kyse ei ole henkilöstä nimeltä Juhani Tamminen, vaan brändistä nimeltä Tami. Se koostuu muun muassa värikkäästä pukeutumisesta, sujuvasta verbaliikasta ja rajattomasta itseluottamuksesta.

Kiekkoleijona Tamminen menee itseriittoisilla prinsiipeillään monen ihon alle. Todellisuudessa kyse ei ole pelkästään vuosikymmenien aikana kehittyneestä jääkiekon asiantuntevuudesta, vaan myös tarkoituksellisesta brändin luomisesta. Siihen kuuluu oivallus siitä, miten ihmisten kiinnostavuus persoonaan syntyy ristiriitaisuuksista. Turkulainen onkin eräs Suomen suurimmista mielipiteen jakajista.

– Pitää olla vastustajia ja ihailijoita. Kaikki eivät pidä, mutta moni pitää, sanoo Tamminen.

Tammisen tunteita herättävä rooli vaatii vastavirtaan kulkemista, mikä aiheuttaa kitkaa. Juuri tästä kitkasta syntyy vastakkainasettelu, jonka myötä Tamia joko vihataan tai rakastetaan. Hän uskaltaa olla asioista eri mieltä. Koska tavoitteena ei ole se, että kaikki olisivat samaa mieltä, voi Tami vapaasti herättää keskustelua provosoivilla kommenteillaan. Menestyksen nurjaan puoleen kuuluu myös kritiikki, jota Tamminen on saanut paljon.

Oleellista on se, että ristiriitaisuus on tuonut Tammiselle leveän leivän.

– Kyse on tuotteen brändäämisestä. Se on mahdollistanut jo tuhansien yritysvalmennuskeikkojen pitämisen. Kun yhden tilaisuuden keskihinta on 3 000 euroa, jokainen voi päätellä millaista liikevaihtoa pyöritetään. Don Tami tietysti kiittää myös kaikkia niitä, jotka ovat närkästyneet. He ovat omalta osaltaan mahdollistaneet kannattavan liiketoiminnan.

Ihan sattumaa ei ole sekään, että Tamilla on Facebookissa ja Twitterissä kymmeniä tuhansia seuraajia. Viikon aikana FB-sivustolla vierailee satatuhatta kävijää. Heistä monet nyrpistävät nenäänsä Tammisen tekemille päivityksille. Mutta toiset peukuttavat. Lopputulos näkyy bisneksen sujumisena, mikä on lopullinen tarkoituskin.

Tammisella riittää itsevarmuutta ja verbaalisia taitoja itsensä tuotteistamiseen omasta takaakin ihan riittävästi. Mutta uran varrelle mahtuu niitäkin, jotka ovat joskus jopa tahattomasti auttaneet brändin rakentamisessa. Tästä todisteena on Helsingin Sanomien urheilutoimituksen Juhani Syväsen lanseeraama termi ”Aurinkokuningas”. Se on hyvä esimerkki siitä, miten myös ulkopuoliset tekijät käsikirjoittavat brändin tarinaa.

Tamminen on tietysti hyödyntänyt brändinsä rakentamisessa muiden hänelle sovittamaa roolia Aurinkokuninkaana. Mikä onkaan ollut julkisuuskuvan rakentamisessa tuottoisampaa kuin esiintyä lehtikuvissa kuninkaan kruunu päässä ja valtikka kädessä. Tai miten vuoden 2013 jääkiekon MM-kisojen yhteydessä Hartwall-areenan edustalle pystytettiin Aurinkokuningas-niminen patsas.

Tamminen oli pitkään vakiovieras arvokisojen TV-lähetyksissä YLE:n kanavilla. Miehen sanomiset herättivät jatkuvasti yleisön kiinnostuksen. Tämän ymmärsi myös MTV3, joka tuotteisti Tammisen mediapersoonaa vielä lisää kehittämällä Don Tami -hahmon.

Ilmiö sopi niin hyvin Tamin persoonaan, että moni oletti sen olevan kommentaattorin itsensä kehittämä. Jääkiekkoa aktiivisesti seuraavat tiesivät, että mallia oli otettu ulkomaalaisesta vastaavasta tuotteesta. Tamminen terävänä liikemiehenä oivalsi, että hahmossa on suuri tilaisuus tuotteistamiseen.

MTV3 teki ison panostuksen MM-kisojen sisällön muokkaamiseen. Ari Mennander oli vastuussa tuloksista.

– Mennander on oman alansa absoluuttinen huippu. Hän nosti Maikkarin tuotannon ihan eri tasolle. Hän kehitti sähköä ja vastakkainasettelua lähetyksiin. Televisio antaa mahdollisuuden visuaalisuuteen. Lähdin heti siihen mukaan. Aavistin, että siitä tulee iso juttu.

Tammiselle ehdotettiin Don Tami -hahmoa, jonka hän ottikin mieluusti vastaan. Hahmon esikuvana on värikkäistä, osin provosoivista mielipiteistään tunnettu jääkiekkokommentaattori DonaldDonCherry TV-ohjelmasta Hockey Night in Canada. Kyseessä ei suinkaan ole pelle, vaan visuaalinen kommentaattori. Tammisen ohjelmissa käyttämät vaatteet eivät olleet hänen omasta vaatekaapistaan, vaan MTV3:n stylisti Jemina Hanhijärven valitsemia.

Don Tami ilmentää hahmona urheilun viihteellistymistä. Värikkäällä pukeutumisella ei ole mitään tekemistä itse jääkiekko-ottelun kanssa. Se on keino lisätä TV-lähetyksen viihdearvoa, joka vetoaa niihinkin, jotka eivät lätkästä välitä.

– Olen kokenut, että itseni kannalta saamani palaute on ollut pelkkää plussaa. Jos lähdet tuotteistamaan jotakin juttua, sitä tulee tehdä sata lasissa.

Don Tamin suorasukaisuutta myös arvostettiin. Kun päävalmentaja Lauri Marjamäen johdattama Leijonat pelasi MM-kisoissa huonosti, Don Tami ilmaisi ongelman kursailematta. Vastaavasti kommentaattoreina olleet Marjamäen valmentajakollegat Jukka Jalonen ja Hannu Aravirta suhtautuivat huonoon peliesitykseen varsin myötäsukaisesti.

– Studiossa kerron asian juuri niin kuin se on. Ei minua kiinnosta, mitä mieltä muut ovat. Minun tehtäväni on kommentaattorina arvioida tehtyä työtä, ei henkilöä.

Tamminen ehti olla MTV:llä kuusi vuotta välittämässä katsojille värikkäitä näkemyksiään MM-kisoista. Vaikka vuosia kestänyt yhteistyö MTV3:n ja Tammisen välillä on päättynyt, Don Tami jatkaa omaa elämäänsä.

– Don Tami on minun henkilökohtainen tavaramerkkini. Siitä on luotu oma tuotemerkki, jonka avulla myydään muun muassa pipoja, lippiksiä, kaulahuiveja, T-paitoja, kirjoja, jopa led-valaisimia.

Se millainen on todellinen Juhani Tamminen, tietävät vain ne ihmiset, jotka oikeasti kuuluvat Aurinkokuninkaan ja Don Tamin lähipiiriin, kertoo Tamminen.

Hannu Tuominen

Skopjesta saapuneille matkustajille tehtiin koronatesti Turun lentoasemalla

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri avasivat lauantaina illalla Turun lentoasemalle terveysneuvontapisteen. Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun saapuneet matkustajat testattiin ja ohjeistettiin omaehtoiseen karanteeniin. Lauantai-illan lennolla Turkuun saapui 157 matkustajaa, joille kaikille tehtiin koronatesti.

Hengitysliitto lahjoittaa korkeavirtaushappihoitolaitteen Tyksille

Hengitysliitto hankkii lahjoituksista ja keräyksistä saamillaan varoilla AIRVO 2 -laitteita, joilla helpotetaan erityisesti vaikeaa keuhkosairautta sairastavien hengitystä. Laitteet luovutetaan keskus- ja yliopistosairaaloiden käyttöön eri puolille Suomea.

Liikennevalot ajoittain pois käytöstä Pansiontiellä pylväiden vaihdon vuoksi

Liikennevalot ovat ajoittain pois käytöstä maanantaina ja tiistaina Pansiontiellä Nosturinkadun, Juhana Herttuan puistokadun, Kanslerintien ja Suikkilantien risteyksissä pylväiden vaihtotyön vuoksi.

Poliisilla kiireinen viikonloppu, Lounais-Suomessa 1 307 hälytystehtävää

Poliisilla oli perjantaiaamusta sunnuntaiaamuun helteisessä viikonlopussa Lounais-Suomessa 1 307 hälytystehtävää. Pahimmillaan yli 20 hälytystehtävää oli odotti vapautuvaa partiota. Samalla aikavälillä Lounais-Suomen poliisi on saanut hoidettavakseen 334 erilaista tutkinta-asiaa.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee kaksi ajokaistaa Koulukadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee kaksi ajokaistaa Koulukatu 21:n kohdalla. Työ aloitetaan maanantaina kello 18. Työn arvioitu päättymisajankohta on tiistaiaamuna kello 6.

Loton potti nousee kahdeksaan miljoonaan euroon, Jokerista 40 000 euron voitto Tampereentien Prismassa pelatulle riville

Loton kierroksen 32/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia eikä 6+1 -oikein tuloksia, joten ensi viikolla potti kohoaa kahdeksaan miljoonaan euroon.

Varotoimia jatkettava edelleen

Varsinais-Suomen Demarinaiset on huolissaan siitä, että koronaviruksen vaikutukset naisvaltaisilla aloilla eivät mene nopeasti ohi. Koronavirus leviää edelleen maailmalla emmekä mekään voi olla varmoja syksyn tilanteesta. Varotoimia on jatkettava.

Taiteiden iltapäivä Turun tuomiokirkolla

Tuomiokirkolla vietetään Taiteiden iltäpäivää 13. elokuuta.

Torstaina 13. elokuuta ei tarvitse odottaa Taiteiden yöhön saakka, sillä Turun tuomiokirkolla järjestetään ohjelmaa jo puolestapäivästä lähtien. Keskipäivän lyöntien alla vietetään perinteistä keskipäivän ehtoollista.

Nainen ryösti vanhuksen teräaseella uhaten Turun keskustassa aamupäivällä

Turun keskustassa tapahtuneesta törkeästä ryöstöstä kaivataan havaintoja. 1930-luvulla syntynyt nainen ryöstettiin teräaseella uhaten aamupäivällä Turun keskustassa noin kello 10.30-10.45.

Kirkolliskokous alkaa Turussa ensi maanantaina, istunnot videostriimataan

Kirkolliskokous kokoontuu ensi viikolla uudella kokoonpanollaan Turussa. Toukokuusta poikkeuksellisesti elokuulle siirretty kokous kestää alustavan suunnitelman mukaan maanantaista perjantaihin (10.–14.8.).

Turkulaisdokumentaristien seitsemännessä jaksossa lähdetään jahtaamaan jatulintarhoja

Aleksi Kauppinen ja Iisa Niemi.

Turkulaiskolmikosta koostuvan Vox Turun dokumenttielokuvat käsittelevät Turun seutua, sen historiaa ja ihmisiä. Käsikirjoittaja-ohjaaja-toimittaja Aleksi Kauppinen aloitti videoiden teon viime vuonna ja jaksoja on julkaistu seitsemän. Uusin jakso, joka julkaistiin Youtubessa 1. heinäkuuta, käsittelee Turun seudun jatulintarhoja.

Nuorten EU-keskustelu Turussa – huippukokoukseen haki mukaan 142 nuorta

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi järjestää nuorten EU-huippukokouksen Turussa 27.–28. elokuuta. Nuoret käyvät vuoropuhelua päättäjien kanssa, työskentelevät työryhmissä eri EU-teemojen parissa ja asettavat täysistunnossa painopisteet tapahtuman yhteydessä julkaistavaan julkilausumaan. Nuorten EU-huippukokouksen tulokset esitellään tapahtuman päätteeksi myös komissaari Jutta Urpilaiselle. Tapahtuma on osa Turun Eurooppa-foorumia.

Kupittaan Feeniks Oy täyttää Manu Eventsin jättämän aukon

Santtu Kiili.

Turun Tiedepuistossa sijaitsevia ravintoloita ryhtyy pyörittämään Kupittaan Feeniks Oy. Teknologiakiinteistöt etsi kesäkuussa uutta ravintoloitsijaa BioCityssä, ElectroCityssä ja TriviumCityssä sijaitseviin ravintoloihinsa. Uuden toimijan etsintä tuli ajankohtaiseksi, koska koronarajoitukset ajoivat tiloissa ravintoloita pyörittäneen Manu Events Oy:n taloudellisiin vaikeuksiin. Yritys joutui lopettamaan toimintansa ja irtisanomaan vuokrasopimuksensa Teknologiakiinteistöjen kanssa.

Eurojackpotissa kaksi täysosumaa, Jokerista 20 000 euron voitto Paraisille

Eurojackpotin kierroksen 32/2020 arvonnassa löytyi kaksi täysosumaa. Espanjassa ja Saksassa pelatuilla täysosumilla voitti 38 miljoonaa euroa.

Ynnää fenkolia lisukkeeksi

Muutaman aineksen fenkolisalaatti

Kysely: Kuntaliitoksille selvä ei

Valtaosa suomalaisista (84 %) on sitä mieltä, että talouden rattaat olisi saatava pian liikkeelle. Muuten katoaa pohja kuntapalveluiden ja terveydenhuollon rahoittamiseksi. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. Kolme neljästä (75 %) vaatii, että jatkossa omassa asuinkunnassa pitää tehdä päätökset, mihin palveluihin rahaa ylipäätään laitetaan ja mistä palveluista voidaan leikata.

Minä, keski-ikäistyvä keskinkertaisuus

Yksi aikuistumisen vaikeimmista asioista on oman keskinkertaisuutensa hyväksyminen.

THL: Kymmeniä suomalaisia altistunut koronavirukselle yksityistilaisuudessa Virossa, lähes kaikki altistuneet asetettu karanteeniin

Kymmeniä suomalaisia on altistunut koronavirukselle Virossa järjestetyssä yksityistilaisuudessa. Suurin osa altistuneista on palannut Suomeen. Osallistujiin on oltu yhteydessä ja valtaosa heistä on asetettu varotoimena karanteeniin.

Urheilu

Puukkokatsomo: Eläköön ilmaiskanavat

Tuleva jääkiekkokausi palauttaa jääkiekon Liigan television ilmaiskanaville. Yksi olennainen osa kokonaisuutta on Subilla nähtävä perjantaikierroksen suora ottelu.

Otteluanalyysi: TPS:n kotituska jatkuu

Jonatan Johanssonin TPS:n kotivoittosarake näyttää edelleen nollaa.

TPS:n jalkapallomiehistön uusi päävalmentaja Jonatan Johansson onnistui piiskaamaan joukkueensa ensimmäisessä ottelussaan vierasvoittoon Rovaniemellä. TPS:n ensimmäistä kotiottelua odotettiin kieli pitkällä, mutta turhaan. Honka oli liian vahva vastus. Se voitti pelin ansaitusti maalein 0-2.

Rannikko jatkaa uraansa Vilppaassa

Teemu Rannikko loukkasi polvensa tammikuun alussa, mutta on kuntoutumassa ja jatkamassa uraansa..

Syyskuussa 40 vuotta täyttävä koripalloilija Teemu Rannikko on solminut Salon Vilppaan kanssa yhden vuoden mittaisen jatkosopimuksen, uransa viimeisen.

Amado lopettaa uransa, Loimu joutuu palaamaan pelaajamarkkinoille

Nick Amado.

Raision Loimu kertoi noin kuukausi sitten jenkkikeskitorjuja Nick Amadon täydentävän joukkueen kokoonpanon valmiiksi, mutta nyt raisiolaiset joutuvat käynnistämään uuden keskitorjujan hakuprosessin.

Nykyinen sarjataso kelpaa

Nina Kalmin mukaan naisten Korisliiga on kehittynyt isoin harppauksin viime vuosina, mutta samalla kuilu liigan ja 1. divisioonan välillä on kasvanut. – Vaatii nousijajoukkueelta kovaa panostusta, jos haluaa liigassa säilyä, Kalmi sanoo.

Riennossa yksilöiden kehittäminen on etusijalla

Otteluanalyysi: Inter sarjan kärkeen Furuholmin maaleilla

Timo Furuholm oli jälleen Interin sankari.

IFK Mariehamn jäi Interin jyrän alle Kupittaalla jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa, mutta se oli silti hetken kiinni jopa pisteessä. Inter vei peliä mielin määrin, mutta kun se ei tehnyt paikoistaan toista maalia, maarianhaminalaiset nousivat Albion Ademin rangaistuspotkumaalilla tasoihin pelin lopussa. Inter kuitenkin kuittasi lähes välittömästi ja Timo Furuholm iski ansaitun 2-1-voittomaalin.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.