Jälkipeli: Don Tami menee tunteisiin – ja se on tarkoituskin

Juhani "Don Tami" Tamminen. Juhani "Don Tami" Tamminen. Kuva: Armas Töykkälä

– Voinko ottaa yhteiskuvan?

Ei voi kuin hämmästellä Juhani Tammisen suosiota, missä tahansa eri puolella Suomea hän liikkuukin. Selfien pyytäjiä on jonoksi asti. Omituista tässä on se, että Tami, etenkin ”Don Tami” on monien mielestä Suomen ärsyttävin henkilö. Ristiriita on siis melkoinen. Tami ei edes yritä tavoitella kaikkien suosiota, silti suosio on vankkumaton.

Sosiaalisen median keskustelupalstat ovat täynnä mielipiteitä, jotka lyttäävät turkulaisen kiekkolegendan. Eniten suivaantuneita kommentteja on saanut MTV:n kiekkolähetyksissä esiintynyt ja erikoisesti pukeutunut hahmo Don Tami. Hahmon ovat oppineet tuntemaan kaikki, jopa sellaiset, jotka eivät edes seuraa jääkiekkoa.

– Ei yksikään pelaajakaan herätä mielenkiintoa, jos hän ei ole taitojensa ohella myös kiinnostava persoona. Tällaisia ovat olleet muun muassa Veli-Pekka Ketola ja Matti Keinonen. Molemmilla on karismaa. Molempia vihattiin ja rakastettiin. Niillä pelaajilla, jotka myyvät pääsylippuja, pitää olla särmää. Sama pätee Don Tamiin, kertoo Tamminen.

Kyse ei ole henkilöstä nimeltä Juhani Tamminen.

Tamin tarina rakentuu useista toisiinsa kytköksissä olevista identiteeteistä: jääkiekon huippuammattilainen, edelläkävijä, bisnesmies, kommentaattori, kirjailija, johtaja, julkisuuden henkilö ja perheenisä. Kyse ei ole henkilöstä nimeltä Juhani Tamminen, vaan brändistä nimeltä Tami. Se koostuu muun muassa värikkäästä pukeutumisesta, sujuvasta verbaliikasta ja rajattomasta itseluottamuksesta.

Kiekkoleijona Tamminen menee itseriittoisilla prinsiipeillään monen ihon alle. Todellisuudessa kyse ei ole pelkästään vuosikymmenien aikana kehittyneestä jääkiekon asiantuntevuudesta, vaan myös tarkoituksellisesta brändin luomisesta. Siihen kuuluu oivallus siitä, miten ihmisten kiinnostavuus persoonaan syntyy ristiriitaisuuksista. Turkulainen onkin eräs Suomen suurimmista mielipiteen jakajista.

– Pitää olla vastustajia ja ihailijoita. Kaikki eivät pidä, mutta moni pitää, sanoo Tamminen.

Tammisen tunteita herättävä rooli vaatii vastavirtaan kulkemista, mikä aiheuttaa kitkaa. Juuri tästä kitkasta syntyy vastakkainasettelu, jonka myötä Tamia joko vihataan tai rakastetaan. Hän uskaltaa olla asioista eri mieltä. Koska tavoitteena ei ole se, että kaikki olisivat samaa mieltä, voi Tami vapaasti herättää keskustelua provosoivilla kommenteillaan. Menestyksen nurjaan puoleen kuuluu myös kritiikki, jota Tamminen on saanut paljon.

Oleellista on se, että ristiriitaisuus on tuonut Tammiselle leveän leivän.

– Kyse on tuotteen brändäämisestä. Se on mahdollistanut jo tuhansien yritysvalmennuskeikkojen pitämisen. Kun yhden tilaisuuden keskihinta on 3 000 euroa, jokainen voi päätellä millaista liikevaihtoa pyöritetään. Don Tami tietysti kiittää myös kaikkia niitä, jotka ovat närkästyneet. He ovat omalta osaltaan mahdollistaneet kannattavan liiketoiminnan.

Ihan sattumaa ei ole sekään, että Tamilla on Facebookissa ja Twitterissä kymmeniä tuhansia seuraajia. Viikon aikana FB-sivustolla vierailee satatuhatta kävijää. Heistä monet nyrpistävät nenäänsä Tammisen tekemille päivityksille. Mutta toiset peukuttavat. Lopputulos näkyy bisneksen sujumisena, mikä on lopullinen tarkoituskin.

Tammisella riittää itsevarmuutta ja verbaalisia taitoja itsensä tuotteistamiseen omasta takaakin ihan riittävästi. Mutta uran varrelle mahtuu niitäkin, jotka ovat joskus jopa tahattomasti auttaneet brändin rakentamisessa. Tästä todisteena on Helsingin Sanomien urheilutoimituksen Juhani Syväsen lanseeraama termi ”Aurinkokuningas”. Se on hyvä esimerkki siitä, miten myös ulkopuoliset tekijät käsikirjoittavat brändin tarinaa.

Tamminen on tietysti hyödyntänyt brändinsä rakentamisessa muiden hänelle sovittamaa roolia Aurinkokuninkaana. Mikä onkaan ollut julkisuuskuvan rakentamisessa tuottoisampaa kuin esiintyä lehtikuvissa kuninkaan kruunu päässä ja valtikka kädessä. Tai miten vuoden 2013 jääkiekon MM-kisojen yhteydessä Hartwall-areenan edustalle pystytettiin Aurinkokuningas-niminen patsas.

Tamminen oli pitkään vakiovieras arvokisojen TV-lähetyksissä YLE:n kanavilla. Miehen sanomiset herättivät jatkuvasti yleisön kiinnostuksen. Tämän ymmärsi myös MTV3, joka tuotteisti Tammisen mediapersoonaa vielä lisää kehittämällä Don Tami -hahmon.

Ilmiö sopi niin hyvin Tamin persoonaan, että moni oletti sen olevan kommentaattorin itsensä kehittämä. Jääkiekkoa aktiivisesti seuraavat tiesivät, että mallia oli otettu ulkomaalaisesta vastaavasta tuotteesta. Tamminen terävänä liikemiehenä oivalsi, että hahmossa on suuri tilaisuus tuotteistamiseen.

MTV3 teki ison panostuksen MM-kisojen sisällön muokkaamiseen. Ari Mennander oli vastuussa tuloksista.

– Mennander on oman alansa absoluuttinen huippu. Hän nosti Maikkarin tuotannon ihan eri tasolle. Hän kehitti sähköä ja vastakkainasettelua lähetyksiin. Televisio antaa mahdollisuuden visuaalisuuteen. Lähdin heti siihen mukaan. Aavistin, että siitä tulee iso juttu.

Tammiselle ehdotettiin Don Tami -hahmoa, jonka hän ottikin mieluusti vastaan. Hahmon esikuvana on värikkäistä, osin provosoivista mielipiteistään tunnettu jääkiekkokommentaattori DonaldDonCherry TV-ohjelmasta Hockey Night in Canada. Kyseessä ei suinkaan ole pelle, vaan visuaalinen kommentaattori. Tammisen ohjelmissa käyttämät vaatteet eivät olleet hänen omasta vaatekaapistaan, vaan MTV3:n stylisti Jemina Hanhijärven valitsemia.

Don Tami ilmentää hahmona urheilun viihteellistymistä. Värikkäällä pukeutumisella ei ole mitään tekemistä itse jääkiekko-ottelun kanssa. Se on keino lisätä TV-lähetyksen viihdearvoa, joka vetoaa niihinkin, jotka eivät lätkästä välitä.

– Olen kokenut, että itseni kannalta saamani palaute on ollut pelkkää plussaa. Jos lähdet tuotteistamaan jotakin juttua, sitä tulee tehdä sata lasissa.

Don Tamin suorasukaisuutta myös arvostettiin. Kun päävalmentaja Lauri Marjamäen johdattama Leijonat pelasi MM-kisoissa huonosti, Don Tami ilmaisi ongelman kursailematta. Vastaavasti kommentaattoreina olleet Marjamäen valmentajakollegat Jukka Jalonen ja Hannu Aravirta suhtautuivat huonoon peliesitykseen varsin myötäsukaisesti.

– Studiossa kerron asian juuri niin kuin se on. Ei minua kiinnosta, mitä mieltä muut ovat. Minun tehtäväni on kommentaattorina arvioida tehtyä työtä, ei henkilöä.

Tamminen ehti olla MTV:llä kuusi vuotta välittämässä katsojille värikkäitä näkemyksiään MM-kisoista. Vaikka vuosia kestänyt yhteistyö MTV3:n ja Tammisen välillä on päättynyt, Don Tami jatkaa omaa elämäänsä.

– Don Tami on minun henkilökohtainen tavaramerkkini. Siitä on luotu oma tuotemerkki, jonka avulla myydään muun muassa pipoja, lippiksiä, kaulahuiveja, T-paitoja, kirjoja, jopa led-valaisimia.

Se millainen on todellinen Juhani Tamminen, tietävät vain ne ihmiset, jotka oikeasti kuuluvat Aurinkokuninkaan ja Don Tamin lähipiiriin, kertoo Tamminen.

Hannu Tuominen

Kiveniskemiä joka neljännellä

Noin joka neljännellä (24 prosenttia) autoilijalla on tuulilasissaan kiveniskemä. 17 prosenttia taas kertoo, että tuulilasissa on naarmuja, ja joka kymmenennen (8 prosenttia) tuulilasissa on jopa halkeama.

Kala on loistava D-vitamiinin lähde

Moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta. Tärkeää vitamiinia saa auringosta, mutta pohjoisessa ainoastaan keskikesällä D-vitamiinia saa auringonvalon kautta riittävästi. Maukas ja helppo tapa saada päivän D-vitamiiniannos on nauttia kala-ateria, kerrotaan Pro Kala ry:stä. Kaloissa oleva vitamiini on D3-muotoa, joka imeytyy hyvin.

Kombucha on raikas kesäjuoma

Krister Hällin ja Kirsi Seivon Kombucha – kaikki valmistuksesta ja paljon reseptejä (Kustantamo S&S) soveltuu vasta-alkajille ja kokeneemmillekin harrastajille. Kombucha on teestä hapattamalla valmistettava juoma, josta on tullut trendikäs vaihtoehto alkoholille ja virvoitusjuomille.

Muista suojautua auringolta

Ulkona oleskellessa kannattaa suojautua UV-säteilyltä. Säteily on voimakkaimmillaan juhannuksen aikoihin. Pilviselläkin säällä voi palaa, sillä ohuet yläpilvet eivät vaimenna UV-säteilyä juuri lainkaan.

Ekotekoja omassa puutarhassa

Luonnon monimuotoisuutta voi lisätä ja ilmastonmuutosta hillitä omassa puutarhassaankin. Rehevä puutarha vaimentaa luonnon ääri-ilmiöiden vaikutuksia ja sitoo vettä ja ravinteita itseensä. Mitä enemmän kasveja, sitä enemmän hiilidioksidia ilmakehästä poistuu. Luonnon monimuotoisuuden kannalta paras vaihtoehto on ”hoitamaton” puutarha rikkaruohoineen.

Naantali julkaisi ympäristöohjelmansa

Naantalin kaupungin ympäristöohjelma vuosille 2020–2024 on valmistunut. Naantalin kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman kokouksessaan 16.3.2020, ja kuluneen kevään aikana ohjelmasta on laadittu kaupunkilaisille esite, joka on nyt saatavilla kaupungin asiointipisteestä ja luettavissa verkossa. Kaupungin verkkosivuilla voi myös tutustua varsinaiseen ympäristöohjelmaan.

Turun AMK esittää 171 lisäaloituspaikkaa hallituksen lupaamalla lisärahoituksella

Osana hallituksen lisätalousarvion koronaelvytyspakettia opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt, että korkeakoulut ottaisivat yhteensä 4800 opiskelijaa suunniteltua enemmän tämän kevään hausta hallituksen myöntämällä lisärahoituksella. Turun ammattikorkeakoulu on valmis ottamaan perustutkintoihin yhteensä 171 opiskelijaa nyt käynnissä olevan haun ylitäyttönä.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Vuosittainen leväseuranta käynnistyi jälleen

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen leväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 35 havaintopaikasta, joista 21 sijaitsee meri- ja 14 sisävesialueilla. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannassa jo vuodesta 1998. Lisäksi Suomen Rotarit osallistuvat valtakunnallisesti tänä kesänä sinileväseurantaan ja heidän seurannassaan on Lounais-Suomen alueella kaikkiaan 40 havaintopaikkaa.

Turun kehätien liikenne kiertotielle Pukkilan liittymässä

Pukkilan eritasoliittymän rakentamisen myötä kehätien liikenne Yhdystien kohdalla siirretään kiertotielle ja samassa yhteydessä liittymä Suopohjantieltä Turun kehätielle suljetaan 8. kesäkuuta alkaen.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

Saariston sydän voitti Turun kauppatorin suunnittelukilpailun

Turun kauppatorin suunnittelukilpailun voittajatyö on nimeltään Saariston sydän. Tuomaristo ja turkulaiset olivat samaa mieltä siitä, että Saariston sydän oli viidestä ehdokkaasta paras kokonaissuunnitelma. Voittajatyön takana on työryhmä Sigge-Valoa-Loci.

Huumekuski kärähti Raision keskustassa

Poliisipartio pysäytti varhain torstaiaamuna kello 5 Raisiossa Kirkkoväärtinkujalla henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia. Hänellä on viimeisen vuoden aikana viisi aiempaa epäiltyä ajokortitta-ajoa.

Poliisi pysäytti piripäissään ja varastetuilla kilvillä autoilleen miehen Turussa

Poliisipartio pysäytti eilen keskiviikkona kello 20.55 Turussa Vanhalla Littoistentiellä henkilöauton, jossa oli autoon kuulumattomat rekisterikilvet, jotka oli ilmoitettu anastetuiksi. Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa ajokorttia, ja hän kertoi käyttävänsä päivittäin amfetamiinia.

V-S Yrittäjien puheenjohtaja: Tunnin juna piristysruiske koko elinkeinoelämälle

Jyrki Hakkarainen (vas.), Mikael Pentikäinen ja V-S Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Hallitus päätti keskiviikkona lisätalousarviossa merkittävistä panostuksista infrastruktuuriin. Osana pakettia Tunnin juna nytkähti liikkeelle Espoon kaupunkiradan ja Turun ratapihan rakentamisella.

Tullin mukaan kolmannes huvipuistoissa myytävistä leluista lainvastaisia

Tulli tutki kevään aikana 28 lelua, jotka oli tarkoitettu huvipuistoissa myytäviksi tai jaettaviksi. Tullilaboratoriossa tutkituista leluista 11 ei täyttänyt lelulainsäädännön asettamia vaatimuksia.

Maalle muutto kiinnostaa

Noin 70 prosenttia suomalaisista kiinnostaa maalle muutto. Asia selviää ASV Arctic Smart Village oy:n Metropolia Ammattikorkeakoululta tilaamasta markkinatutkimuksesta, joka teetettiin osana HIPPA - Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hanketta. Tutkimukseen osallistui 384 vastaajaa.

Pyöräile oikein yksisuuntaisella kadulla

Uusi tieliikennelaki mahdollistaa pyöräilyn molempiin suuntiin yksisuuntaisilla kaduilla. Tästä kerrotaan lisäkilvellä. Yksisuuntaisella kadulla ei siis saa automaattisesti ajaa kumpaankin suuntaan, vaan pyöräilijän tulee varmistaa, onko se juuri tietyllä katuosuudella sallittua. Vilkas pyöräilyreitti voidaan jatkossa merkitä pyöräkaduksi. Pyöräkadulla voi liikkua myös muita ajoneuvoja.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Haaste futiskentille

Jalkapalloväki pidättää hengitystään tällä viikolla, sillä Veikkausliiga on luvannut julkistaa otteluohjelmansa perjantaina 5. kesäkuuta.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

TPS:n kiekkonaisille jenkkipakki

TPS:n naisten jääkiekkojoukkue on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen amerikkalaispuolustaja Katie Robinsonin kanssa. Robinson kiekkoili viime kaudella yliopistosarja NCAA:ssa Minnesotan joukkueessa. Robinson on jo kolmas uusi amerikkalaispelaaja aiemmin kiinnitettyjen Sophie McGovernin ja Kirsten Wattsin lisäksi. Uutena pelaajana TPS:ään saapuu myös hyökkääjä Pihla Hämeenniemi HPK:sta.

Kansallisen Liigan otteluohjelma varmistui – TPS:n kotiavaus 17. kesäkuuta

Kansallisen Liigan uusi otteluohjelma kaudelle 2020 on valmistunut. Kansallisessa Liigassa pelataan tällä kaudella vain kaksinkertainen sarja, ilman ylempää ja alempaa loppusarjaa. Kaikki kymmenen joukkuetta pelaavat siis yhteensä 18 ottelua. Kansallisen Liigan kausi päättyy 7. marraskuuta.

Hirvisuo täydentää TPS:n salibandymiehistön

TPS:n tulevan kauden salibandymiehistö on kasassa. Kauteen hyvin maltillisin muutoksin lähtevä joukkue haluaa jatkaa siitä, mihin menneen kauden dominoivissa puolivälieräpeleissään jäi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.