Vetoja suolaisessa vedessä – soutaja Pertti Karppisen olympiatripla saa edelleen ihon kananlihalle

Soudun kolminkertainen olympiavoittaja Pertti Karppinen oli urallaan täysin ylivoimainen lajissaan.  Soudun kolminkertainen olympiavoittaja Pertti Karppinen oli urallaan täysin ylivoimainen lajissaan. Kuva: Lennart Holmberg

SoutajaPertti Karppinen on viimeisin varsinaissuomalainen olympiavoittaja. Isokokoisen raisiolaisen rauhallinen olemus ja kylmän viileä taktikointi pehmitti kaikki muut maailman huiput peräti kolmissa peräkkäisissä olympialaisissa. Karppinen kahmi vielä MM-tasollakin kuusi henkilökohtaista mitalia, joista kaksi oli sitä kirkkainta väriä.

Karppisen yksikkösoudun kultaputki alkoi Montrealin kisoissa vuonna 1976. Järjestyksessään ensimmäinen kultamitali oli ehkä se yllätyksellisin kulta. Hän selvisi ensinnäkin loppukilpailuun vasta keräilyerän kautta. Ja toiseksi loppukilpailun piti olla vahvimman ennakkosuosikin, Länsi-Saksan Peter-Michael Kolben, heiniä. Kolbe johtikin kisaa lähes koko matkan, mutta Karppinen puristi hänen ohitseen aivan matkan lopussa.

– Yllättävä sikäli, että Kolbe oli selkeä ennakkosuosikki. Mutta jälkeenpäin kun omaa kehityskaarta katsoo, niin oliko se niin iso yllätys, Karppinen pohtii.

– Sain talvella virkavapaata harjoitteluun ja valmistauduin Montrealiin erittäin hyvin, hän tarkentaa.

Karppisen voitonkulku jatkui Moskovassa vuonna 1980. Vahvin kilpakumppani Kolbe puuttui kokonaan Moskovasta, koska Saksan läntinen puoli kuului maihin, jotka boikotoivat Yhdysvaltain vanavedessä koko kisoja. Karppinen johti omaa matkaansa alusta loppuun asti ja saavutti ehkä sen helpoimman olympiakultansa.

– Ei se helppo voitto ollut, sillä sain finaalissa huonon radan. DDR:n ja Neuvostoliiton soutajat saivat siitä ison edun. Vaikka Kolbe ei ollut Moskovassa mukana, voitin hänet silloin kahtena vuotena peräkkäin kaikissa keskinäisissä kisoissa, Karppinen muistuttaa.

Seuraavat boikottikisat järjestettiin Los Angelesissa vuonna 1984. Tällä kertaa poissaolollaan loisti sosialistisen maailman enemmistö. Samalle lähtöviivalle saatiin kuitenkin jälleen Karppinen ja Kolbe. Voitosta käytiinkin armoton taistelu, mutta niin vaan Karppinen puristi kolmannen olympiavoittonsa saksalaisen nenän edestä.

– Olin voittanut Kolben jo aikaisemmin kesällä. Se oli kova taistelu ja pääsin viimeisellä 250 metrillä ohi. Hän oli jäänyt myös alkuerissä taakse, mutta antoi finaalissa kovemman vastuksen, Karppinen muistelee.

Karppinen jatkoi huimaa uraansa vielä Soulin ja Barcelonan olympialaisissa, joissa hän molemmissa venyi vielä kymmenen parhaan joukkoon. Kolbekin yritti vielä Soulissa tavoitella kultamitalia.

– Myös Kolbe jatkoi Souliin asti, mutta voiton vei silloin Itä-Saksan Thomas Lange. Voitin itse pikkufinaalin ja tulin seitsemänneksi. Soulin olympiavuonna oli kaikenlaista häslinkiä ja päätin jatkaa vielä Barcelonaan asti. Barcelonan finaali oli viimeinen kilpailuni yksiköissä.

Karppinen ja kovin kilpakumppani Kolbe olivat yhteisen kilpauransa aikana asiallisissa, mutta hieman etäisissä väleissä. Molemmat harjoittelivat tahoillaan ja kilpailuissa fokus oli itse kisassa.

– Tietysti aina tervehdittiin ja itse kisoissa yleensä jompikumpi voitti. Hän asui uransa aikana myös Norjassa, josta hänen toimittajapuolisonsa oli. Kolbe palasi kuitenkin Saksaan ja näin hänen 65-vuotishaastattelunsa. Sormus oli jälleen sormessa, Karppinen pani merkille.

Karppinen suoritti lajiharjoittelunsa aikanaan pääasiassa Turun seudun suolaisilla vesillä. Hänen veneensä eteni rivakkaa tahtia Pitkäsalmessa mantereen ja Hirvensalon välissä. Joskus olympiavoittaja nähtiin jopa Aurajoessa.

– Välillä harjoituslenkki venyi Kakskertaan tai Kuusiston sillalle asti. Tuuli ja jäätilanne vaikuttivat, minne mentiin. Aurajoelle tultiin kuitenkin harvemmin, hän toteaa.

Talvisin Karppinen harjoitteli Kupittaan urheiluhallissa. Kotona sai vielä kyytiä oma soutulaite. Juoksulenkit johtivat yleensä Raisiosta Naantalin puolelle aina Nesteelle asti – ja takaisin. Ulkomailla hän leireili pääasiassa italiassa, Espanjassa ja Saksassa.

On sanomattakin selvää, että Karppinen dominoi kotimaisia kilpailuja vuosikaudet. Hän ei hävinnyt yksikkökilpailussa kertaakaan toiselle suomalaiselle. Karppinen saavutti vielä 56-vuotiaana vuonna 2009 SM-pronssia pariairokaksikoissa Juho-poikansa kanssa.

Soutumestari keskittyy nyt Eeva-tyttärensä valmentamiseen valmennuspäällikkö Ilona Hiltusen apuna. Eeva Karppinen on opiskellut korkeakouluissa USA:ssa ja Ruotsissa ja rakentaa omaa siviiliuraansa, mutta hän on silti edelleen maailman huippuja lajissaan.

Pertti Karppisen fantastinen urheilu-ura asettuu oikeisiin mittasuhteisiin, kun listaa ne muutamat suomalaiset, jotka ovat ylipäätään voittaneet olympiakultaa kolmissa peräkkäisissä kisoissa. He ovat Karppisen lisäksi juoksijasuuruus Paavo Nurmi ja hiihtäjä Veikko Hakulinen.

Heikki Möttönen

Lauri Korpikoski jatkaa TPS:n kapteenina

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran Liiga-joukkueen uuden kauden kapteenisto on selvillä. Kapteenisto ratkaistiin maanantaina joukkueen yhteisellä äänestyksellä.

Yksi elämän tärkeimmistä valinnoista tehdään ”alttarilla”, joka muistuttaa sänkykauppaa - varo näitä virheitä patjaostoksilla

Sängyn valintaa voisi rinnastaa hauskasti puolison valintaan.

Patjan ja tyynyn valintaa voisi kuvailla yhtä tärkeäksi kuin puolison valintaa. Nariseva ja kuoppainen kumppani ei ilahduta ketään.

Pankaa skuutit ruotuun

Sähköpotkulauta pitäisi pysäköidä pystyyn siten, että siitä ei ole haittaa jalankulkijoille tai liikenteelle.

Mikäli skuutti on jätetty vaaralliseen tai muuten sopimattomaan paikkaan, korjattakoon ne kaupungin puolesta pois, kiikutetaan ne varastoon tai löytötavaratoimistoon josta niiden omistaja saa ne noutaa 50 euron kappalekorvausta vastaan.

Paraisten Keskuspuistossa istutetaan kukkasipuleja

Paraisten kaupungin kulttuuriyksikkö ja viheryksikkö järjestävät osana vuoden kulttuurifestivaali Kulttuuriparlamenttia kukkasipuleiden istutustapahtuman Paraisten Keskuspuistossa tiistaina 6. lokakuuta kello 14–17.

Ykköstielle kaistakohtaisia vaihtuvia nopeusrajoituksia

Kaistakohtaisia vaihtuvia nopeusrajoituksia toteutetaan ensimmäistä kertaa Suomessa vilkkaimmin liikennöidyille Kehä I:n ja Kehä II:n väliselle tieosuudelle Turunväylälle ykköstielle. Eri kaistoille voidaan näyttää yhtä aikaa eri nopeusrajoituksia esimerkiksi silloin, kun liikenne uhkaa ruuhkautua erkaneville rampeille johtavilla kaistoilla.

Kela: Nuorille suunnatut matalan kynnyksen kuntoutuspalvelut osoittautuivat tarpeellisiksi ja tuloksellisiksi

Neljässä Kelan rahoittamassa hankkeessa kehitettiin ryhmämuotoisia kuntoutuspalveluita nuorille. Hankkeiden tulokset osoittavat, että nuoret tarvitsevat heille räätälöityjä kuntoutuspalveluita. Nuoren tilanteen selvittely on keskeistä, kun häntä ohjataan oikeanlaiseen palveluun. Kuntoutuksen ammattilaisilta kuntoutustyö vaati ammattitaitoa ja inhimillistä otetta.

Lapsiperheen oma vegaanikeittokirja

Elina Innasen ja Suvi Auvisen Lapsiperheen vegaanikeittokirja – Helppo arki Chocochilin resepteillä (Kustannusyhtiö Kosmos) on Suomen ensimmäinen vegaaninen keittokirja koko perheen makuun. Lapsiperheen vegaanikeittokirjaan on koottu kuuden viikon ruokalista yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa, herkuttelua unohtamatta.

Ahvenanmaan yhteyksiä ja huoltovarmuutta turvaavat tuetut laivareitit hakuun

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt uusia hakuja merenkulun julkisen palvelun velvoitteen mukaisille reiteille, joille on mahdollista myöntää niin sanottua koronatukea. Uusiksi reiteiksi on määritelty kolme Ahvenanmaan yhteyksiä turvaavaa reittiä.

Turkulaisilta kysytään historiallisen keskustan ja yliopistojen alueesta

Turun historiallisen keskustan kehittäminen etenee. Maanantaina avautuu kaikille avoin kysely , jossa kartoitetaan kaupunkilaisten näkemyksiä alueen vahvuuksista ja ongelmakohdista. Kysely on avoinna 28.9.–9.10.

Uudet kasvainmerkkiaineet parantavat munasarjasyövän diagnostiikkaa ja taudin seurantaa

Liina Salminen.

Perinteisen kasvainmerkkiaineen, CA125:n, syöpäspesifeihin sokerirakenteisiin perustuvat uudet kasvainmerkkiaineet parantavat epiteliaalisen munasarjasyövän diagnostiikkaa, seurantaa ja uusineen taudin havaitsemista. Nestemäisellä biopsialla löydetään täsmähoidon kohteita reaaliaikaisesti.

Åbot antaa tekoälyyn pohjautuvaa koronaneuvontaa lähes sadalla kielellä

Turun kaupunki ottaa käyttöön tekoälyä käyttävän neuvontabotin koronaohjeistuksen levittämisessä. Åbot-neuvontabotin tarkoitus on varmistaa, että Turun kaupungin voimassa oleva koronaohjeistus on löydettävissä kaikilla tärkeimmillä Turussa käytetyillä kielillä

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä sunnuntaina 11. lokakuuta.

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä sunnuntaina 11. lokakuuta kello 12−15. Messussa saarnaa pastori Päivi Nuotio-Niemi . Liturgina toimii Katariinanseurakunnan kappalainen Johanna Viirros ja kanttorina Markku Lautjärvi . Ari Rantanen ja lauluryhmä Rafaelin enkelit laulavat.

Työkyvyttömyyseläkkeen uusi verkkohakemus käyttöön

Työkyvyttömyyseläkkeen uusi verkkohakemus otetaan käyttöön 26. syyskuuta. Kelan henkilöasiakkaat voivat jatkossa hakea työkyvyttömyyseläkettä uudella verkkohakemuksella.

Jyrsintä- ja päällystystyö sulkee ajokaistan Mittumaarintiellä

Jyrsintä- ja päällystystyötä tehdään Mittumaarintiellä Paattistentien ja Yli-Maariankadun välillä maanantaista perjantaihin asti.

Vuoden 2012 nobelisti Brian Kobilka käynnistää BioCity Turun syksyn seminaarisarjan

BioCity Turku -tutkijayhteisön syksyn Frontiers of Science -seminaarisarja käynnistyy lokakuussa. Ensimmäinen esiintyjä on vuoden 2012 nobelisti Brian K. Kobilka , jonka esitys Structural insights into G protein coupled receptor activation kuullaan lokakuun 8. päivänä klo 18.00 alkaen.

Makwan Amirkhani kohtaa Edson Barbozan

Makwan Amirkhani.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani ottelee Abu Dhabin Fight Islandiksi nimetyllä Yas Islandin saarella viikkoa suunniteltua aiemmin. Hän kohtaa 10. lokakuuta potkuyrkkeilytaustaisen Edson Barbozan , joka on parhaimmillaan sijoitettu UFC:ssä kevytsarjan neljänneksi. Mies ottelee nykyään yhtä sarjaa alempana.

Uudessa mobiilipelissä käsitellään ihmisten moninaisuutta koululaisen näkökulmasta

Pelimo on syksyllä julkaistava mobiilipeli, jossa ihmisten moninaisuutta käsitellään koululaisen näkökulmasta. Pelin tarkoituksena on auttaa lapsia asettumaan toisen asemaan sekä ymmärtämään ihmisten välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä kiinnostavalla tavalla.

Vihertyö sulkee ajokaistan Pansiontiellä

Pansiontiellä tehdään vihertyötä Pahaniemensillan ja Suikkilantien risteyksen välillä maanantaista perjantaihin asti.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter juhli FC Lahden kustannuksella

Anthony Annan juhli pelin jälkeen maaliaan ja voittoa.

Tulihan se sieltä. Kuusi voitotonta ottelua, kolme peliä ilman tehtyä maalia. Tämän putken Inter katkaisi komealla 3-0-voitolla FC Lahdesta. Interin valmentaja José Riveiro oli Honka-ottelun jälkeen vakuuttunut siitä, että maaleja alkaa tulla, sillä peli oli jo sillä tasolla ja maalitilanteita oli riittävästi. Ja oikeassa hän oli. Inter jatkoi siitä, mihin Honkaa vastaan jäi. Kun riittävän kauan ja riittävän sitkeästi yrittää, niin palkintohan siitä seuraa.

Lauri Korpikoski jatkaa TPS:n kapteenina

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran Liiga-joukkueen uuden kauden kapteenisto on selvillä. Kapteenisto ratkaistiin maanantaina joukkueen yhteisellä äänestyksellä.

Makwan Amirkhani kohtaa Edson Barbozan

Makwan Amirkhani.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani ottelee Abu Dhabin Fight Islandiksi nimetyllä Yas Islandin saarella viikkoa suunniteltua aiemmin. Hän kohtaa 10. lokakuuta potkuyrkkeilytaustaisen Edson Barbozan , joka on parhaimmillaan sijoitettu UFC:ssä kevytsarjan neljänneksi. Mies ottelee nykyään yhtä sarjaa alempana.

Valta vaihtui rytmisen voimistelun SM-välinefinaaleissa

Elisabeth Jamil , Viliina Sipilä ja Elina Jyrkönen kävivät tasaväkisen kamppailun naisten välinemestaruuksista. Yksikään viime vuoden SM-mitalisteista ei ollut mukana tämän vuoden finaaleissa.

Rytmisen voimistelun SM-kulta Elisabeth Jamilille

Elisabeth Jamil.

Rytmisen voimistelun SM-kilpailut käynnistyivät lauantaina. Turussa naisten ja nuorten neliotteluiden parissa. Tänä vuonna Suomen mestariksi voimisteli Elisabeth Jamil (Imatran Voimistelijat) yhteispisteillä 69,300. Jamil voitti naisten neliottelun SM-kultaa jopa 7,683 pisteen erolla seuraavaksi parhaaseen voimistelijaan.

Aika oli sopiva Matti Nuutisen paluulle Ura Basketiin

Ura Basketin nuori joukkue saa Matti Nuutisesta monipuolisen johtohahmon.

Ura Basketin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Granströmin ei tarvitse peitellä tyytyväisyyttään, kun seura on allekirjoittanut kolmevuotisen sopimuksen Matti Nuutisen kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen viime vuosien runkoon kuuluneen oman kasvatin kotiuttaminen vetää suun muikeaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.