Seikkailupuiston kesäkausi alkaa, perinteiset kesätapahtumat peruttu

Seikkailupuisto avautuu, vaikka perintesiet kesätapahtumat on peruttu. Seikkailupuisto avautuu, vaikka perintesiet kesätapahtumat on peruttu. Kuva: Selma Paavola

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston kesäkausi käynnistyy keskiviikkona 3. kesäkuuta. Kesän ohjelmistossa on tekemistä lapsille ja perheille paikan päällä ja myös sähköisesti verkon kautta. Seikkailupuiston perinteiset kesätapahtumat on tänä vuonna peruttu, mutta esimerkiksi juhannuksena taidepajassa on tuttuun tapaan mahdollisuus valmistaa seppeleitä paperikukista. Lisäksi kesäksi valmistuu uusittu Ystävyyden Silta ja luvassa on kolme koululaisille suunnattua taidepainotteista päiväleiriä.

Seikkailupuistoon tulevien pyydetään huomioimaan koronasta aiheutuvat turvallisuusohjeet ja sen, ettei puistoon saa tulla sairaana.

Avajaispäivänä 3. kesäkuuta kello 15 Seikkailupuiston YouTube-kanavalla nähdään striimattuna lastenteatteri Kurnuttavan Sammakon maksuton Pää tyynyyn! -esitys. Ensiesityksen jälkeen se on nähtävillä kaksi viikkoa. Pää tyynyyn! -esitys perustuu Roope Lipastin suomennokseen Jory Johnin ja Benji Daviesin saman nimisestä lastenkirjasta. Se sai ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa viime syksynä.

Seikkailupuiston alueella pyritään järjestämään heinä- ja elokuussa myös ulkona puistoalueella nähtäviä sirkusesityksiä, mikäli epidemiatilanne ei sitä estä.

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston taidepaja on avoinna 3.6.–31.7. maanantaista perjantaihin kello 11–17. Työpaja on maksuton ja se toteutetaan ulkona taidepajakatoksessa. Huonolla säällä työpaja on peruttu. Taidepaja toimii non stop -periaatteella, eikä paikkoja voi ennakkoon varata. Yhteen pöytään otetaan aina yksi perhe kerrallaan ja työvälineet sekä työskentelypaikka puhdistetaan aina asiakkaiden vaihtuessa. Taidepajassa valmistetaan kesän aikana muun muassa lyhtyjä, soittimia, asetelmia savesta ja luonnonmateriaaleista sekä tehdään aurinkovärjäystä tekstiileille. Juhannuksena taidepajassa on tuttuun tapaan mahdollisuus valmistaa seppeleitä paperikukista.

Paikan päällä tapahtuvan ohjelman ohella Seikkailupuisto tarjoaa kesällä myös ohjelmaa verkossa. Seikkis haluaa tarjota edelleen ohjelmaa myös esimerkiksi koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville, jotka eivät voi osallistua toimintaan paikan päällä.

Seikkailupuiston lammen yli johtava Ystävyyden silta on ollut yksi Seikkailupuiston suosituimmista leikkivälineistä. Vanha silta tuli kuitenkin tiensä päähän ja nyt kesäksi valmistuu täysin uusittu silta. Aiemmin silta oli avoinna vain kesäaikaan puiston toimintapisteiden ollessa auki, mutta nyt jatkossa silta on aina avoinna.

Puiston halki virtaava puro avataan, kun silta on valmis. Suihkusientä ei oteta käyttöön vielä kesäkuun alussa, vaan sen kohdalla seurataan epidemiatilanteen kehittymistä. Mahdollisuuksien mukaan suihkusieni avataan myöhemmin kesällä.

Liikennekaupunki ja pomppulinna eivät avaudu vielä kesäkuussa, vaan niiden osalta tilannetta arvioidaan myöhemmin uudelleen. Liikennekaupunki on vapaasti pyöräilijöiden käytettävissä ja muun muassa liikennevalot ovat toiminnassa.

Seikkailupuisto järjestää kesäkuussa kolme koululaisille suunnattua taidepainotteista päiväleiriä. Leiripaikkojen pienen määrän johdosta lapsen voi ilmoittaa tänä kesänä mukaan vain yhdelle leirille. Heinäkuussa järjestetään kolme minileiriä erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Ilmoittautuminen leireille alkaa 20. toukokuuta.

Kuten muutkin leikkipuistoalueet, Seikkailupuiston puistoalue on vapaasti käytettävissä ja aina avoinna. Grillipaikka ei ole tänä kesänä käytettävissä. Puistossa oleskellessaan asiakkaiden tulee huolehtia turvaväleistä eikä puistoon saa tulla kipeänä.

Seikkailutalo on suljettuna kesän ajan, joten oleskeluhuone ei ole käytettävissä, eikä esim. omia eväitä ole mahdollisuus lämmittää. Seikkailupuiston kesäkahvilasta voi ostaa pieniä suolaisia ja makeita herkkuja sekä jäätelöä. Kahvila on avoinna 3. kesäkuuta alkaen keskiviikosta sunnuntaille kello 11–17.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kiveniskemiä joka neljännellä

Noin joka neljännellä (24 prosenttia) autoilijalla on tuulilasissaan kiveniskemä. 17 prosenttia taas kertoo, että tuulilasissa on naarmuja, ja joka kymmenennen (8 prosenttia) tuulilasissa on jopa halkeama.

Kala on loistava D-vitamiinin lähde

Moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta. Tärkeää vitamiinia saa auringosta, mutta pohjoisessa ainoastaan keskikesällä D-vitamiinia saa auringonvalon kautta riittävästi. Maukas ja helppo tapa saada päivän D-vitamiiniannos on nauttia kala-ateria, kerrotaan Pro Kala ry:stä. Kaloissa oleva vitamiini on D3-muotoa, joka imeytyy hyvin.

Kombucha on raikas kesäjuoma

Krister Hällin ja Kirsi Seivon Kombucha – kaikki valmistuksesta ja paljon reseptejä (Kustantamo S&S) soveltuu vasta-alkajille ja kokeneemmillekin harrastajille. Kombucha on teestä hapattamalla valmistettava juoma, josta on tullut trendikäs vaihtoehto alkoholille ja virvoitusjuomille.

Muista suojautua auringolta

Ulkona oleskellessa kannattaa suojautua UV-säteilyltä. Säteily on voimakkaimmillaan juhannuksen aikoihin. Pilviselläkin säällä voi palaa, sillä ohuet yläpilvet eivät vaimenna UV-säteilyä juuri lainkaan.

Ekotekoja omassa puutarhassa

Luonnon monimuotoisuutta voi lisätä ja ilmastonmuutosta hillitä omassa puutarhassaankin. Rehevä puutarha vaimentaa luonnon ääri-ilmiöiden vaikutuksia ja sitoo vettä ja ravinteita itseensä. Mitä enemmän kasveja, sitä enemmän hiilidioksidia ilmakehästä poistuu. Luonnon monimuotoisuuden kannalta paras vaihtoehto on ”hoitamaton” puutarha rikkaruohoineen.

Naantali julkaisi ympäristöohjelmansa

Naantalin kaupungin ympäristöohjelma vuosille 2020–2024 on valmistunut. Naantalin kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman kokouksessaan 16.3.2020, ja kuluneen kevään aikana ohjelmasta on laadittu kaupunkilaisille esite, joka on nyt saatavilla kaupungin asiointipisteestä ja luettavissa verkossa. Kaupungin verkkosivuilla voi myös tutustua varsinaiseen ympäristöohjelmaan.

Turun AMK esittää 171 lisäaloituspaikkaa hallituksen lupaamalla lisärahoituksella

Osana hallituksen lisätalousarvion koronaelvytyspakettia opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt, että korkeakoulut ottaisivat yhteensä 4800 opiskelijaa suunniteltua enemmän tämän kevään hausta hallituksen myöntämällä lisärahoituksella. Turun ammattikorkeakoulu on valmis ottamaan perustutkintoihin yhteensä 171 opiskelijaa nyt käynnissä olevan haun ylitäyttönä.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Vuosittainen leväseuranta käynnistyi jälleen

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen leväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 35 havaintopaikasta, joista 21 sijaitsee meri- ja 14 sisävesialueilla. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannassa jo vuodesta 1998. Lisäksi Suomen Rotarit osallistuvat valtakunnallisesti tänä kesänä sinileväseurantaan ja heidän seurannassaan on Lounais-Suomen alueella kaikkiaan 40 havaintopaikkaa.

Turun kehätien liikenne kiertotielle Pukkilan liittymässä

Pukkilan eritasoliittymän rakentamisen myötä kehätien liikenne Yhdystien kohdalla siirretään kiertotielle ja samassa yhteydessä liittymä Suopohjantieltä Turun kehätielle suljetaan 8. kesäkuuta alkaen.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

Saariston sydän voitti Turun kauppatorin suunnittelukilpailun

Turun kauppatorin suunnittelukilpailun voittajatyö on nimeltään Saariston sydän. Tuomaristo ja turkulaiset olivat samaa mieltä siitä, että Saariston sydän oli viidestä ehdokkaasta paras kokonaissuunnitelma. Voittajatyön takana on työryhmä Sigge-Valoa-Loci.

Huumekuski kärähti Raision keskustassa

Poliisipartio pysäytti varhain torstaiaamuna kello 5 Raisiossa Kirkkoväärtinkujalla henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia. Hänellä on viimeisen vuoden aikana viisi aiempaa epäiltyä ajokortitta-ajoa.

Poliisi pysäytti piripäissään ja varastetuilla kilvillä autoilleen miehen Turussa

Poliisipartio pysäytti eilen keskiviikkona kello 20.55 Turussa Vanhalla Littoistentiellä henkilöauton, jossa oli autoon kuulumattomat rekisterikilvet, jotka oli ilmoitettu anastetuiksi. Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa ajokorttia, ja hän kertoi käyttävänsä päivittäin amfetamiinia.

V-S Yrittäjien puheenjohtaja: Tunnin juna piristysruiske koko elinkeinoelämälle

Jyrki Hakkarainen (vas.), Mikael Pentikäinen ja V-S Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Hallitus päätti keskiviikkona lisätalousarviossa merkittävistä panostuksista infrastruktuuriin. Osana pakettia Tunnin juna nytkähti liikkeelle Espoon kaupunkiradan ja Turun ratapihan rakentamisella.

Tullin mukaan kolmannes huvipuistoissa myytävistä leluista lainvastaisia

Tulli tutki kevään aikana 28 lelua, jotka oli tarkoitettu huvipuistoissa myytäviksi tai jaettaviksi. Tullilaboratoriossa tutkituista leluista 11 ei täyttänyt lelulainsäädännön asettamia vaatimuksia.

Maalle muutto kiinnostaa

Noin 70 prosenttia suomalaisista kiinnostaa maalle muutto. Asia selviää ASV Arctic Smart Village oy:n Metropolia Ammattikorkeakoululta tilaamasta markkinatutkimuksesta, joka teetettiin osana HIPPA - Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hanketta. Tutkimukseen osallistui 384 vastaajaa.

Pyöräile oikein yksisuuntaisella kadulla

Uusi tieliikennelaki mahdollistaa pyöräilyn molempiin suuntiin yksisuuntaisilla kaduilla. Tästä kerrotaan lisäkilvellä. Yksisuuntaisella kadulla ei siis saa automaattisesti ajaa kumpaankin suuntaan, vaan pyöräilijän tulee varmistaa, onko se juuri tietyllä katuosuudella sallittua. Vilkas pyöräilyreitti voidaan jatkossa merkitä pyöräkaduksi. Pyöräkadulla voi liikkua myös muita ajoneuvoja.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Haaste futiskentille

Jalkapalloväki pidättää hengitystään tällä viikolla, sillä Veikkausliiga on luvannut julkistaa otteluohjelmansa perjantaina 5. kesäkuuta.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

TPS:n kiekkonaisille jenkkipakki

TPS:n naisten jääkiekkojoukkue on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen amerikkalaispuolustaja Katie Robinsonin kanssa. Robinson kiekkoili viime kaudella yliopistosarja NCAA:ssa Minnesotan joukkueessa. Robinson on jo kolmas uusi amerikkalaispelaaja aiemmin kiinnitettyjen Sophie McGovernin ja Kirsten Wattsin lisäksi. Uutena pelaajana TPS:ään saapuu myös hyökkääjä Pihla Hämeenniemi HPK:sta.

Kansallisen Liigan otteluohjelma varmistui – TPS:n kotiavaus 17. kesäkuuta

Kansallisen Liigan uusi otteluohjelma kaudelle 2020 on valmistunut. Kansallisessa Liigassa pelataan tällä kaudella vain kaksinkertainen sarja, ilman ylempää ja alempaa loppusarjaa. Kaikki kymmenen joukkuetta pelaavat siis yhteensä 18 ottelua. Kansallisen Liigan kausi päättyy 7. marraskuuta.

Hirvisuo täydentää TPS:n salibandymiehistön

TPS:n tulevan kauden salibandymiehistö on kasassa. Kauteen hyvin maltillisin muutoksin lähtevä joukkue haluaa jatkaa siitä, mihin menneen kauden dominoivissa puolivälieräpeleissään jäi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.