Jälkipeli: Kaiken kokenut Iku Viitanen selosti TPS:n otteluita suurella intohimolla

Iku Viitanen on ollut elämänsä aikana monessa mukana. Parikymmentä vuotta sitten hän välitti tunnelmia TPS:n jääkiekko-otteluista. Pudotuspeleissä käytetystä ”tuubasta” tuli kuuluisuus. Iku Viitanen on ollut elämänsä aikana monessa mukana. Parikymmentä vuotta sitten hän välitti tunnelmia TPS:n jääkiekko-otteluista. Pudotuspeleissä käytetystä ”tuubasta” tuli kuuluisuus. Kuva: Hannu Tuominen

– Emme ole puolueellisia, vaan olemme erittäin puolueellisia.

Siinä tiivistettynä Team Päämiehen lähtökohta Turun Palloseuran jääkiekko-otteluiden selostamiselle. Kyseessä oli parikymmentä vuotta sitten radioasema Auran Aalloilla toiminut kahden hengen tiimi, joka välitti perin värikkääseen tyyliin ottelutunnelmia turkulaisille jääkiekon ystäville.

Team Päämiehen muodostivat alun perin kaksi henkilöä: Iku Viitanen ja Harri Moisio.

Juha-Pekka Jalo toimi suunnannäyttäjänä. Paikallisradiotoiminnan aloitettua 1980-luvulla Jalon ääni tuli tutuksi monille. Urheiluselostukset olivat olleet siihen asti vain Ylen kanavien yksinoikeus. Paikallisradioiden ansiosta selostus muuttui värikkäämmäksi, kun selostaja saattoi olla vapaasti kotijoukkueen puolella.

Ja mikä oli Jalon hehkuttaessa turkulaisen joukkueen otteita kaukalossa, kun samoihin aikoihin osuivat TPS:n ja valmentaja Hannu Jortikan kultaiset vuodet triplamestaruuksineen.

Jortikka palasi uudestaan TPS:n pääkäskijäksi vuonna 1998. Jälleen oli tuloksena peräjälkeen kolme Suomen mestaruutta. Näistä kahta viimeistä pääsi hehkuttamaan myös Team Päämies.

Viitasen ja Moision valinta selostajapariksi ei ollut sattumaa. Moisio tuli Auran Aalloille vuonna 1994 studioisännäksi TPS:n pelatessa jääkiekon SM-liigassa vieraspelejään.

Viitanen värvättiin hieman myöhemmin. Hänen roolinsa oli aluksi toimia ”plankkiapinana”, eli hänen tehtävänä oli välittää ottelutunnelmia kaukalonlaidalta. Viitanen aloitti Turkka Talosen selostaessa TPS:n otteluita.

– Television SuperSportin otteluselostuksiin haettiin kielitaitoista kaukalonlaitatoimittajaa kaudelle 1996–97. Yhden näyttömatsin jälkeen liityin plankkiapinaksi. Selostuksen korkeakoulu alkoi esikuvani JP Jalon opissa. Näin läheltä, miten perusteellisesti hän valmistautui otteluihin. Se jätti minuun lähtemättömän jäljen.

Jalon jälkeen Viitanen jatkoi Talosen kanssa.

– Tulin Auran Aalloille juontajaksi loppuvuodesta 1996. Kesällä 1997 Talonen tiedusteli kiinnostustani plankkiapinan hommiin TPS:n otteluihin. Näin korkeakouluni jatkui Turkan ohjaamana.

Plankkiapina Viitaselle tulivat tutuiksi monet sen aikaiset TPS-valmentajat, kuten Vladimir Jursinov, Jukka Koivu, Hannu Virta ja Kari Jalonen.

– Sijoituin mikrofonin kanssa vaihtoaitioiden väliin. Koivu oli innokas analysoimaan kesken pelin pienessäkin ajassa mitä on tapahtunut ja mitä tulee tapahtumaan. Se ei ollut mitään turhaa lätinää, vaan asiantuntijan puhetta. Jortikan aikana vuorostaan Jalonen ja Virta kommentoivat mielellään. Homma toimi loistavasti.

Vuonna 1999 Viitaselle tarjottiin mahdollisuutta siirtyä kaukalonlaidalta selostuskoppiin. Näin syntyi Team Päämies, joka oli idealtaan täysin poikkeuksellista.

– Halusin ottaa mallia historiallisen hurjasta parivaljakosta, eli radioselostajakaksikosta JP Jalo ja Juha Lindgren. Heidän tapansa selostaa iski minuun kuin metrin halko. Hurja mittapuu, mutta oli alusta asti selvää, että selostajia pitää olla kaksi ja sen pitää olla myytävä tuote. Moisio oli tuohon aikaan kaverini, joten selostajakaksikon toinen puoli oli itsestäänselvyys.

Parivaljakko Viitanen–Moisio tulivat Talosen tilalle. He halusivat tuoda mukanaan jotain uutta ja erilaista.

– Meillä oli Team Päämiehen kanssa selostamisen ohella show-meininkiä. Pehmensimme jääkiekon karua sanomaa. Kun oli kaksi ukkoa selostamassa otteluita, se antoi meille paljon mahdollisuuksia.

Selostuskaksikon nimen taustalla oli yhteistyökuvio matkapuhelimia myyneen ketjun kanssa.

– Auran Aaltojen myyntipuoli järjesti niin, että yritys osti meidän selostusnimen. Emme olleet selostajina Viitanen ja Moisio, vaan aina otteluselostajana oli Team Päämies. Se oli kahden miehen show, eli se ei henkilöitynyt vain yhteen mieheen. Näin kiekkoselostuksista tehtiin entistäkin kaupallisempi tuote mainoksineen. Kännykkäkauppa oli siihen aikaan kuumimmillaan. Olemme varmaan kiekkopuolella ainoa parivaljakko, jonka nimi on myyty.

Kuuntelijoilta tullut palaute oli suoraa. Uusi tapa herätti ihmetystä.

– Vertailukohtina käytettiin tietysti JP:tä ja Turkkaa ja emmehän me sille tasolle alussa yllettykään. Tosin Turkalla oli sama ongelma, kun hän tuli Jalon jälkeen. Kuuntelijoiden muutosvastarinta oli kova. Murskaavan alkukritiikin jälkeen hammasta purren mentiin eteenpäin. Useimmat päätyivät pitämään, osa ei. Lähestymiskulmamme oli viihteellisyys itse peliä unohtamatta.

Team Päämiehen toisella kaudella kokoonpanoon tuli muutos. Moision tilalle tuli Pete Poskiparta.

– Kun Moisiosta tuli päätoimittaja kesällä 2000, yhteistyö selostuskopissa ei enää toiminut. Annoin päätoimittajalleni potkut ja pyysin Peten mukaan. Poskiparralla on ihan hillitön huumorintaju. Jo silloin hän teki myös taikatemppuja. Pelimatkoilla kädet kävivät, kun Pete harjoitteli korttipakalla.

Keväällä 1999 TPS oli voittanut Jortikan johdolla mestaruuden. Se oli ”Jortsun” toisen triplasarjan ensimmäinen mestaruus. TPS oli seuraavan kauden (1999–2000) ennakkosuosikki, huolimatta, että joukkue oli uusiutunut melkoisesti. Tuloksena oli runkosarjan komea voitto ja SM-liigan uusi piste-ennätys.

TPS eteni loppuotteluihin pudottamalla ensin puolivälierissä Ilveksen ja välierissä HIFK:n. Loppuotteluvastustaja oli tuttuun tapaan Helsingin Jokerit.

Ottelusarja oli jo turkulaisille katkolla kotonaan, mutta Jokereiden voittaessa ratkaisu siirtyi Helsinkiin ja neljänteen otteluun. Team Päämies oli tietysti paikalla. Menomatka meni junassa TPS-kannattajien seurassa.

Ottelu päättyi TPS:n voittoon ja Suomen mestaruuteen. Kotimatkasta tuli ikimuistoinen, sillä Team Päämies sai palata kotiin Kanadan maljan ja pelaajien kanssa TPS:n omassa bussissa. Parivaljakko välitti voittotunnelmia suoraan juhlahumua täynnä olleesta linja-autosta.

– TPS:n mestaruudet ovat olleet kaikki ikimuistoisia, mutta vuoden 2000 mestaruuden ratkettua radiolähetyksen tekeminen bussissa kotimatkalla Turkuun yhdessä joukkueen kanssa on unohtumaton elämys. Muistan, miten jo Salon kohdalla ensimmäiset autot olivat vastassa vilkuttamassa meille valoja.

Kausi 2000–01 oli valmentaja Jortikalle erityinen. Hänellä oli mahdollisuus uusia historiallinen triplansa. Ongelma oli jälleen joukkueen suuri vaihtuvuus. Poissa olivat Esa Keskinen, Kari Harila, Tomi Kallio ja Kai Nurminen. Paikkaajiksi tulivat muun muassa Niko Kapanen ja Henrik Tallinder. Otteet kaukalossa vaihtelivat, mutta tuloksena oli kuitenkin sarjan toinen tila ennen Jokereita.

Niin vain TPS eteni jälleen loppuotteluun. Oulun Kärpät oli pudottanut yllättäen ennakkosuosikki Jokerit. Oululaisten meno hyytyi kuitenkin ottelusarjassa TPS:n vastaan. Turkulaisten loppuotteluvastustaja oli Tampereen Tappara.

TPS matkusti Tampereelle Hakametsän halliin johtaen sarjaa 2–1. Kalle Sahlstedt oli ratkaissut kotivoiton edellisessä ottelussa turkulaisille ja sama mies oli myös isossa roolissa Tampereella. Suomen mestaruus ratkesi vasta jatkoajalla. Maalintekijänä Sahlstedt. Tälläkin kertaa Team Päämies sai tulla yötä myöten Kanadan maljan kera Turkuun. Voittojuhlat järjestettiin Turku-hallissa.

– Tunnelma jatkobileissä oli mahtava Turkuhallissa ja Hamburger Börsissä sekä seuraavana päivänä Turun torilla. Aivan hillitön fiilis.

Oma tarinansa muodostui pudotuspeleissä käytössä olleesta ”playoff-tuubasta”. Maalin syntyessä Team Päämies töräytti ilmoille kaamean äänen – ikään kuin ennakoiden nykyään Turkuhallissa käytössä olevaa maalitorvea.

– Löysin tuuban Auran Aaltojen romuvarastosta. TPS:n pelaaja Marco Tuokko, todellinen pelimannimies, valisti meitä kertomalla, että kyseessä on baritonitorvi. Tuokko oli torvesta niin innoissaan, että kuljetti sitä mestaruuskauden jälkeen kaikkialle.

Viitanen tuntee paikallisen urheilumaailman läpikotaisin, onhan hän ollut uransa varrella monissa eri tehtävissä. Iku tuntee hyvin turkulaisen amerikkalaisen jalkapallon. Onpa hänet nähty käsipallomaailmassakin.

– Kim Rafkin kysyi minua HC Denniksen ”toiminnanjohtajaksi” kesällä 2003 ja samanaikaisesti Juhani Tamminen tiedusteli halukkuuttani lähteä kuulutus- ja viihdepuolen hommiin Porin Ässiin. Molemmat pestit kestivät kaksi kautta.

Tammisen ja Viitasen tiet kohtasivat uudestaan, kun Tami toimi Tuto Hockeyn taustajoukoissa. Tavoite oli nostaa Tuto takaisin parrasvaloihin.

– Tammisen myötävaikutuksella Tuton otteluselostukset Radio Sadan kanavalla kaudella 2011–12 yhdessä JP Jalon kanssa oli mahtava kokemus. Kiersin pääasiallisesti vierasmatseissa joukkueen mukana. Oli kuin olisin palannut 1980-luvun alkuun, jolloin kiersin bändini kanssa ympäriinsä. Todellista me-henkeä ja huikeaa reissaamista. Pääsin näkemään joukkueen tekemistä aitiopaikalta.

Viime vuosina Viitanen on nähty eräällä arvostetuimmalla paikalla Turussa, TPS:n jääkiekko-otteluiden kuuluttajana. Legenda Aulis Virtasen perintö on Turussa tarkoin varjeltu ammatti. Tosin Viitasen kädet ovat tarkoin sidotut. Kaikilla liigapaikkakunnilla kuulutetaan samalla tavoin.

– Suomen Jääkiekkoliitto antaa viralliset kuulutusohjeet. Monisivuiseen ohjeistukseen on minuutin tarkkuudella kirjattu ylös tarkat sanamuodot, mitä tulee sanoa ottelun aikana kussakin tilanteessa. Muun muassa maalintekijät ja syöttäjät kuulutetaan tismalleen samalla tavalla kaikissa liigaotteluissa.

Harri Moisio (vas.) ja Iku Viitanen, Team Päämiehen selostajakaksikko syyskuussa 1999,jolloin mailat olivat puuta ja selostajat rautaa. Harri Moisio (vas.) ja Iku Viitanen, Team Päämiehen selostajakaksikko syyskuussa 1999,jolloin mailat olivat puuta ja selostajat rautaa. Kuva: Johnny Holmén

Kiveniskemiä joka neljännellä

Noin joka neljännellä (24 prosenttia) autoilijalla on tuulilasissaan kiveniskemä. 17 prosenttia taas kertoo, että tuulilasissa on naarmuja, ja joka kymmenennen (8 prosenttia) tuulilasissa on jopa halkeama.

Kala on loistava D-vitamiinin lähde

Moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta. Tärkeää vitamiinia saa auringosta, mutta pohjoisessa ainoastaan keskikesällä D-vitamiinia saa auringonvalon kautta riittävästi. Maukas ja helppo tapa saada päivän D-vitamiiniannos on nauttia kala-ateria, kerrotaan Pro Kala ry:stä. Kaloissa oleva vitamiini on D3-muotoa, joka imeytyy hyvin.

Kombucha on raikas kesäjuoma

Krister Hällin ja Kirsi Seivon Kombucha – kaikki valmistuksesta ja paljon reseptejä (Kustantamo S&S) soveltuu vasta-alkajille ja kokeneemmillekin harrastajille. Kombucha on teestä hapattamalla valmistettava juoma, josta on tullut trendikäs vaihtoehto alkoholille ja virvoitusjuomille.

Muista suojautua auringolta

Ulkona oleskellessa kannattaa suojautua UV-säteilyltä. Säteily on voimakkaimmillaan juhannuksen aikoihin. Pilviselläkin säällä voi palaa, sillä ohuet yläpilvet eivät vaimenna UV-säteilyä juuri lainkaan.

Ekotekoja omassa puutarhassa

Luonnon monimuotoisuutta voi lisätä ja ilmastonmuutosta hillitä omassa puutarhassaankin. Rehevä puutarha vaimentaa luonnon ääri-ilmiöiden vaikutuksia ja sitoo vettä ja ravinteita itseensä. Mitä enemmän kasveja, sitä enemmän hiilidioksidia ilmakehästä poistuu. Luonnon monimuotoisuuden kannalta paras vaihtoehto on ”hoitamaton” puutarha rikkaruohoineen.

Naantali julkaisi ympäristöohjelmansa

Naantalin kaupungin ympäristöohjelma vuosille 2020–2024 on valmistunut. Naantalin kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman kokouksessaan 16.3.2020, ja kuluneen kevään aikana ohjelmasta on laadittu kaupunkilaisille esite, joka on nyt saatavilla kaupungin asiointipisteestä ja luettavissa verkossa. Kaupungin verkkosivuilla voi myös tutustua varsinaiseen ympäristöohjelmaan.

Turun AMK esittää 171 lisäaloituspaikkaa hallituksen lupaamalla lisärahoituksella

Osana hallituksen lisätalousarvion koronaelvytyspakettia opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt, että korkeakoulut ottaisivat yhteensä 4800 opiskelijaa suunniteltua enemmän tämän kevään hausta hallituksen myöntämällä lisärahoituksella. Turun ammattikorkeakoulu on valmis ottamaan perustutkintoihin yhteensä 171 opiskelijaa nyt käynnissä olevan haun ylitäyttönä.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Vuosittainen leväseuranta käynnistyi jälleen

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen leväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 35 havaintopaikasta, joista 21 sijaitsee meri- ja 14 sisävesialueilla. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannassa jo vuodesta 1998. Lisäksi Suomen Rotarit osallistuvat valtakunnallisesti tänä kesänä sinileväseurantaan ja heidän seurannassaan on Lounais-Suomen alueella kaikkiaan 40 havaintopaikkaa.

Turun kehätien liikenne kiertotielle Pukkilan liittymässä

Pukkilan eritasoliittymän rakentamisen myötä kehätien liikenne Yhdystien kohdalla siirretään kiertotielle ja samassa yhteydessä liittymä Suopohjantieltä Turun kehätielle suljetaan 8. kesäkuuta alkaen.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

Saariston sydän voitti Turun kauppatorin suunnittelukilpailun

Turun kauppatorin suunnittelukilpailun voittajatyö on nimeltään Saariston sydän. Tuomaristo ja turkulaiset olivat samaa mieltä siitä, että Saariston sydän oli viidestä ehdokkaasta paras kokonaissuunnitelma. Voittajatyön takana on työryhmä Sigge-Valoa-Loci.

Huumekuski kärähti Raision keskustassa

Poliisipartio pysäytti varhain torstaiaamuna kello 5 Raisiossa Kirkkoväärtinkujalla henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia. Hänellä on viimeisen vuoden aikana viisi aiempaa epäiltyä ajokortitta-ajoa.

Poliisi pysäytti piripäissään ja varastetuilla kilvillä autoilleen miehen Turussa

Poliisipartio pysäytti eilen keskiviikkona kello 20.55 Turussa Vanhalla Littoistentiellä henkilöauton, jossa oli autoon kuulumattomat rekisterikilvet, jotka oli ilmoitettu anastetuiksi. Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa ajokorttia, ja hän kertoi käyttävänsä päivittäin amfetamiinia.

V-S Yrittäjien puheenjohtaja: Tunnin juna piristysruiske koko elinkeinoelämälle

Jyrki Hakkarainen (vas.), Mikael Pentikäinen ja V-S Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Hallitus päätti keskiviikkona lisätalousarviossa merkittävistä panostuksista infrastruktuuriin. Osana pakettia Tunnin juna nytkähti liikkeelle Espoon kaupunkiradan ja Turun ratapihan rakentamisella.

Tullin mukaan kolmannes huvipuistoissa myytävistä leluista lainvastaisia

Tulli tutki kevään aikana 28 lelua, jotka oli tarkoitettu huvipuistoissa myytäviksi tai jaettaviksi. Tullilaboratoriossa tutkituista leluista 11 ei täyttänyt lelulainsäädännön asettamia vaatimuksia.

Maalle muutto kiinnostaa

Noin 70 prosenttia suomalaisista kiinnostaa maalle muutto. Asia selviää ASV Arctic Smart Village oy:n Metropolia Ammattikorkeakoululta tilaamasta markkinatutkimuksesta, joka teetettiin osana HIPPA - Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hanketta. Tutkimukseen osallistui 384 vastaajaa.

Pyöräile oikein yksisuuntaisella kadulla

Uusi tieliikennelaki mahdollistaa pyöräilyn molempiin suuntiin yksisuuntaisilla kaduilla. Tästä kerrotaan lisäkilvellä. Yksisuuntaisella kadulla ei siis saa automaattisesti ajaa kumpaankin suuntaan, vaan pyöräilijän tulee varmistaa, onko se juuri tietyllä katuosuudella sallittua. Vilkas pyöräilyreitti voidaan jatkossa merkitä pyöräkaduksi. Pyöräkadulla voi liikkua myös muita ajoneuvoja.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Haaste futiskentille

Jalkapalloväki pidättää hengitystään tällä viikolla, sillä Veikkausliiga on luvannut julkistaa otteluohjelmansa perjantaina 5. kesäkuuta.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

TPS:n kiekkonaisille jenkkipakki

TPS:n naisten jääkiekkojoukkue on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen amerikkalaispuolustaja Katie Robinsonin kanssa. Robinson kiekkoili viime kaudella yliopistosarja NCAA:ssa Minnesotan joukkueessa. Robinson on jo kolmas uusi amerikkalaispelaaja aiemmin kiinnitettyjen Sophie McGovernin ja Kirsten Wattsin lisäksi. Uutena pelaajana TPS:ään saapuu myös hyökkääjä Pihla Hämeenniemi HPK:sta.

Kansallisen Liigan otteluohjelma varmistui – TPS:n kotiavaus 17. kesäkuuta

Kansallisen Liigan uusi otteluohjelma kaudelle 2020 on valmistunut. Kansallisessa Liigassa pelataan tällä kaudella vain kaksinkertainen sarja, ilman ylempää ja alempaa loppusarjaa. Kaikki kymmenen joukkuetta pelaavat siis yhteensä 18 ottelua. Kansallisen Liigan kausi päättyy 7. marraskuuta.

Hirvisuo täydentää TPS:n salibandymiehistön

TPS:n tulevan kauden salibandymiehistö on kasassa. Kauteen hyvin maltillisin muutoksin lähtevä joukkue haluaa jatkaa siitä, mihin menneen kauden dominoivissa puolivälieräpeleissään jäi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.