Jälkipeli: TPS:n tulevaisuudenlupaus Eemil Viro tietää, että maltti on valttia

TPS:n tulevaisuudenlupaus Emil Viro valmistautuu jo tulevaan kauteen. Voimaa pitää saada lisää. VG-62:n kasvatti pitää päänsä kylmänä, vaikka kiekkomaailma kohisee tulevasta NHL-varauksesta. Maltti on valttia, toteaa Viro viisaasti. TPS:n tulevaisuudenlupaus Emil Viro valmistautuu jo tulevaan kauteen. Voimaa pitää saada lisää. VG-62:n kasvatti pitää päänsä kylmänä, vaikka kiekkomaailma kohisee tulevasta NHL-varauksesta. Maltti on valttia, toteaa Viro viisaasti. Kuva: Hannu Tuominen

Pää sopivasti pilvissä, mutta jalat tukevasti maassa. Eemil Viro, Turun Palloseuran tulevaisuudenlupaus, synnyttää heti positiivisen vaikutelman. Harkitseva nuorimies tietää, mitä elämältä haluaa.

NHL on tietysti päällimmäisenä mielessä. Se on selvä. Unelman toteutuminen on myös todennäköisempää, kun kuuntelee juuri aikuisikään yltäneen Viron ajatuksia. Maltti on valttia – siitäkin huolimatta, että Naantalin VG-62:n kasvatti varattaneen jo ensi kesänä NHL:ään. Onpa jopa puhuttu ykköskierroksen varauksesta.

– Kaikkien pikkupoikien unelma on päästä NHL:ään, niin oli minullakin. Kun ikää tulee lisää, huomaa, kuinka realistista se loppujen lopuksi on. Itseni kohdalla se voi olla mahdollista, mutta pelkkä varaaminen ei juurikaan merkitse vielä mitään, kertoo Viro.

Viro tiedostaa, että osa nuorena lähteneistä suomalaisista pelaajista on lyönyt Mikko Rantasen ja Rasmus Ristolaisen tavoin nopeasti NHL:ssä läpi. Jopa niin nopeasti, että heiltä jäi koulut Suomessa kesken. Mutta on myös niitä nuoria pelaajia, joilla isoista ennakko-odotuksista huolimatta ura ei ole lähtenyt raketinlailla lentoon. Osa on tullut maitojunalla takaisin Suomen kasvamaan.

– En juuri kiinnitä huomiota, mitä lehdet minusta kirjoittavat. Haluan keskittyä vain olennaiseen. Moni on sanonut minulle, että on parempi mennä NHL:ään myöhemmin kuin liian aikaisin. Nyt menen kausi kerrallaan ja keväällä 2022 katson, missä mennään.

Turun Kerttulin urheilulukion toisen vuosikurssin opiskelija Viro on yhä naantalilainen. Paras tuki ja turva löytyy omasta kodista sekä äidin tekemästä kotimurkinasta. Se on iso etu nuorelle kehittyvälle pelaajalle. Arki rullaa mutkattomammin, kun ei tarvitse vielä muuttaa muualle.

– Iskä, joka itse suoritti koulut hyvin, on aina meitä lapsia ”rääkännyt” koulun suhteen. Nyt, kun sain liigasopimuksen, se pitkittää lukion suorittamista. Neljässä vuodessa on tarkoitus suorittaa loppuun. Kun voin asua yhä kotona, arkeeni ei ole tullut mitään muuttuvia tekijöitä. Voin keskittyä vain tekemiseen.

Erityisluvalla saatu ajokortti tuli tarpeeseen. Viro kulki talven aikana ahkerasti Naantalista Turkuun. Kodin, koulun ja Turkuhallin yhdistäminen saman päivän aikana on vaatinut joustavaa siirtymistä paikasta toiseen. Myös aikuisten kulkupeli antaa kahdesti päivässä harjoittelevalle liigapelaajalle enemmän uskottavuutta kuin murrosikäisten suosima mopoauto.

– Aina välillä vanhempi kaarti kuittaili mopoautostani, onneksi oli niitä muillakin nuoremmilla pelaajilla.

Viro on syntynyt pääkaupunkiseudulla, mutta muutti perheensä mukana jo varhain Naantaliin. Luistimet sovitettiin pikkupojan jalkaan Eemilin ollessa vasta alle kolmivuotias. Mukaan vanhempien Kirsi ja Tomi Viron vetämään luistelukouluun lähti myös Eemilin kaksoissisar Eerika. Kyse ei ollut yhdestä päähänpistosta.

– Äitini pelasi aikoinaan ringetteä Naantalissa ja isäni on pelannut lätkää Porissa. Luistelukoulun kautta molemmat vanhempani menivät mukaan VG-62:n seuratoimintaan.

Siskon valitessa ringetten, veli keskittyi jatkossa jääkiekkoon. Luistin kulki siihen tahtiin, että Eemilillä oli pian edessään siirto isompiin ympyröihin, Turun Palloseuran junioreihin.

– Siirryin vasta 14–15 -vuotiaana Tepsiin. Se oli suunniteltua, sillä VG:ssä sain kehittyä pelaamalla mahdollisimman paljon. Siinä vaiheessa, kun ero kasvattajaseuran ja isomman seuran välillä kasvoi suureksi, siirryin TPS:ään. En halunnut lähteä liian aikaisin. Naantalissa oli kiva pelata kavereiden kanssa. Nautin siitä, kun pelaaminen oli hauskaa. En ollut kuitenkaan mikään suuri junnutähti.

Eemilin ensimmäinen SM-mitali irtosi TPS:n C-junioreiden voittaessa SM-pronssia. Oman joukkueensa parhaimmistoon kuulunut naantalilainen valittiin ikäluokkansa tähdistökentälliseen ja palkittiin sarjan parhaan puolustajan palkinnolla. Vuosi kuitenkin kasvatti poikia rankalla kädellä.

– Sillä kaudella joukkuekaverimme menehtyminen liikenneonnettomuudessa on jäänyt isona ikävänä muistona mieleeni. Se oli kova paikka koko joukkueelle.

Kuten tapana on, parhaimmat pelaajat pelaavat omaa ikäänsä vanhemmissa joukkueissa. Viro pelasi B-juniori-ikäisenä myös A-nuorten otteluita.

– Joka kaudella tuli pelattua muutama peli ikäistäni vanhempien joukossa.

Viime kaudella (2019–20) Viro pelasi ensimmäisen liigaottelunsa vain 17-vuotiaana Saimaan Palloa vastaan. Syksyn liigadebyytti ei jäänyt ainoaksi.

Puolustajan paikalla pelaavalle Virolle kertyi kolmisenkymmentä liigaottelua. Se on kova lukema kaverille, joka ei ehtinyt kauden aikana kunnolla edes aikuisikään. Maalitili jäi vielä avaamatta, mutta syöttöpisteitä kertyi jo muutama. Mutta mikä tärkeintä, Viro vakiinnutti paikkansa puolustuksessa.

– Eräs vahvuuteni on hyvä luistelu. Olin VG:ssä hän, joka toi hyvänä luistelijana kiekon alhaalta ylös ja punaviivan jälkeen syötin kaverille. Luistelutaitoni kehittymiseen on kiinnitetty paljon huomiota jo lapsena. Pelinlukeminen ja kiekollinen pelaaminen ovat myös vahvuuksiani. Voimaa pitää tietysti saada lisää, jos haluaa pärjätä miesten sarjassa. Erot tasoittuvat, kun tulee ikää lisää. Se tapahtuu töitä tekemällä.

Vaikka TPS joukkueena räpelsi koko viime kauden, oli ensimmäinen liigakausi Virolle menestyksellinen. Tuskin hän vielä vuosi sitten kuvitteli allekirjoittavansa 17-vuotiaana kaksivuotisen liigasopimuksen Turun Palloseuran kanssa. Kyse on pelaajalle itselleen taloudellisesti ihan eri sopimus kuin niin sanottu juniorisopimus.

Viro tietää, että Liigaan pääsee nykyisin nuoremmalla iällä kuin aikaisemmin.

– Itse olen hyötynyt tästä tilanteesta. Pääsemällä pelaamaan miesten kanssa, se kehittää nopeammin. Näin voin nostaa omaa sijoitustani rankinglistoilla. Voin todistaa, että pystyn pelaamaan miesten kanssa ihan hyvällä tasolla. Junnupelit ovat junnupelejä ja miesten pelit ovat miesten pelejä.

Jos NHL-varaus toteutuu ja sen myötä tulisi mahdollisesti siirto Atlantin toiselle puolelle, pitää myös paikallinen kieli olla hallussa.

– Se on minun vahvuuteni. Olin jo alakoulussa kielipainotteisella luokalla. Jos et osaa kommunikoida englanniksi, kaikki menee hankalaksi. Hyvällä kielitaidolla voin vaikuttaa omaan asemaani, rooliini ja myös pelaamiseeni.

Vaikka TPS:n liigajoukkueen pelit päättyvät koronasta huolimatta aikaisin, olisi Viron pelit jatkuneet pitkälle kevääseen. Edustusjoukkueen A-juniori-ikäiset pelaajat vapautuivat oman ikäluokkansa pudotuspeleihin. Nimet Viro, Pajuniemi, Nurmi, Pärssinen ja Anttalainen ilmestyivät kokoonpanoon.

– Ehdin pelata kaksi A-nuorten SM-sarjan pudotuspeliä ennen kuin sarja keskeytettiin. Sääli, sillä meillä olisi ollut hyvä joukkue. Muistan, kun Rantanen ja kumppanit voittivat Suomen mestaruuden keväällä 2015. Tunnelma oli huikea.

Hannu Tuominen

Emil Viro teki liigadebyyttinsä viime kaudella jo 17-vuotiaana. Liigaotteluita kertyi noviisille liki kolmekymmentä. Emil Viro teki liigadebyyttinsä viime kaudella jo 17-vuotiaana. Liigaotteluita kertyi noviisille liki kolmekymmentä. Kuva: Hannu Tuominen

Kiveniskemiä joka neljännellä

Noin joka neljännellä (24 prosenttia) autoilijalla on tuulilasissaan kiveniskemä. 17 prosenttia taas kertoo, että tuulilasissa on naarmuja, ja joka kymmenennen (8 prosenttia) tuulilasissa on jopa halkeama.

Kala on loistava D-vitamiinin lähde

Moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta. Tärkeää vitamiinia saa auringosta, mutta pohjoisessa ainoastaan keskikesällä D-vitamiinia saa auringonvalon kautta riittävästi. Maukas ja helppo tapa saada päivän D-vitamiiniannos on nauttia kala-ateria, kerrotaan Pro Kala ry:stä. Kaloissa oleva vitamiini on D3-muotoa, joka imeytyy hyvin.

Kombucha on raikas kesäjuoma

Krister Hällin ja Kirsi Seivon Kombucha – kaikki valmistuksesta ja paljon reseptejä (Kustantamo S&S) soveltuu vasta-alkajille ja kokeneemmillekin harrastajille. Kombucha on teestä hapattamalla valmistettava juoma, josta on tullut trendikäs vaihtoehto alkoholille ja virvoitusjuomille.

Muista suojautua auringolta

Ulkona oleskellessa kannattaa suojautua UV-säteilyltä. Säteily on voimakkaimmillaan juhannuksen aikoihin. Pilviselläkin säällä voi palaa, sillä ohuet yläpilvet eivät vaimenna UV-säteilyä juuri lainkaan.

Ekotekoja omassa puutarhassa

Luonnon monimuotoisuutta voi lisätä ja ilmastonmuutosta hillitä omassa puutarhassaankin. Rehevä puutarha vaimentaa luonnon ääri-ilmiöiden vaikutuksia ja sitoo vettä ja ravinteita itseensä. Mitä enemmän kasveja, sitä enemmän hiilidioksidia ilmakehästä poistuu. Luonnon monimuotoisuuden kannalta paras vaihtoehto on ”hoitamaton” puutarha rikkaruohoineen.

Naantali julkaisi ympäristöohjelmansa

Naantalin kaupungin ympäristöohjelma vuosille 2020–2024 on valmistunut. Naantalin kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman kokouksessaan 16.3.2020, ja kuluneen kevään aikana ohjelmasta on laadittu kaupunkilaisille esite, joka on nyt saatavilla kaupungin asiointipisteestä ja luettavissa verkossa. Kaupungin verkkosivuilla voi myös tutustua varsinaiseen ympäristöohjelmaan.

Turun AMK esittää 171 lisäaloituspaikkaa hallituksen lupaamalla lisärahoituksella

Osana hallituksen lisätalousarvion koronaelvytyspakettia opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt, että korkeakoulut ottaisivat yhteensä 4800 opiskelijaa suunniteltua enemmän tämän kevään hausta hallituksen myöntämällä lisärahoituksella. Turun ammattikorkeakoulu on valmis ottamaan perustutkintoihin yhteensä 171 opiskelijaa nyt käynnissä olevan haun ylitäyttönä.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Vuosittainen leväseuranta käynnistyi jälleen

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen leväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 35 havaintopaikasta, joista 21 sijaitsee meri- ja 14 sisävesialueilla. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannassa jo vuodesta 1998. Lisäksi Suomen Rotarit osallistuvat valtakunnallisesti tänä kesänä sinileväseurantaan ja heidän seurannassaan on Lounais-Suomen alueella kaikkiaan 40 havaintopaikkaa.

Turun kehätien liikenne kiertotielle Pukkilan liittymässä

Pukkilan eritasoliittymän rakentamisen myötä kehätien liikenne Yhdystien kohdalla siirretään kiertotielle ja samassa yhteydessä liittymä Suopohjantieltä Turun kehätielle suljetaan 8. kesäkuuta alkaen.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

Saariston sydän voitti Turun kauppatorin suunnittelukilpailun

Turun kauppatorin suunnittelukilpailun voittajatyö on nimeltään Saariston sydän. Tuomaristo ja turkulaiset olivat samaa mieltä siitä, että Saariston sydän oli viidestä ehdokkaasta paras kokonaissuunnitelma. Voittajatyön takana on työryhmä Sigge-Valoa-Loci.

Huumekuski kärähti Raision keskustassa

Poliisipartio pysäytti varhain torstaiaamuna kello 5 Raisiossa Kirkkoväärtinkujalla henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia. Hänellä on viimeisen vuoden aikana viisi aiempaa epäiltyä ajokortitta-ajoa.

Poliisi pysäytti piripäissään ja varastetuilla kilvillä autoilleen miehen Turussa

Poliisipartio pysäytti eilen keskiviikkona kello 20.55 Turussa Vanhalla Littoistentiellä henkilöauton, jossa oli autoon kuulumattomat rekisterikilvet, jotka oli ilmoitettu anastetuiksi. Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa ajokorttia, ja hän kertoi käyttävänsä päivittäin amfetamiinia.

V-S Yrittäjien puheenjohtaja: Tunnin juna piristysruiske koko elinkeinoelämälle

Jyrki Hakkarainen (vas.), Mikael Pentikäinen ja V-S Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Hallitus päätti keskiviikkona lisätalousarviossa merkittävistä panostuksista infrastruktuuriin. Osana pakettia Tunnin juna nytkähti liikkeelle Espoon kaupunkiradan ja Turun ratapihan rakentamisella.

Tullin mukaan kolmannes huvipuistoissa myytävistä leluista lainvastaisia

Tulli tutki kevään aikana 28 lelua, jotka oli tarkoitettu huvipuistoissa myytäviksi tai jaettaviksi. Tullilaboratoriossa tutkituista leluista 11 ei täyttänyt lelulainsäädännön asettamia vaatimuksia.

Maalle muutto kiinnostaa

Noin 70 prosenttia suomalaisista kiinnostaa maalle muutto. Asia selviää ASV Arctic Smart Village oy:n Metropolia Ammattikorkeakoululta tilaamasta markkinatutkimuksesta, joka teetettiin osana HIPPA - Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hanketta. Tutkimukseen osallistui 384 vastaajaa.

Pyöräile oikein yksisuuntaisella kadulla

Uusi tieliikennelaki mahdollistaa pyöräilyn molempiin suuntiin yksisuuntaisilla kaduilla. Tästä kerrotaan lisäkilvellä. Yksisuuntaisella kadulla ei siis saa automaattisesti ajaa kumpaankin suuntaan, vaan pyöräilijän tulee varmistaa, onko se juuri tietyllä katuosuudella sallittua. Vilkas pyöräilyreitti voidaan jatkossa merkitä pyöräkaduksi. Pyöräkadulla voi liikkua myös muita ajoneuvoja.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Haaste futiskentille

Jalkapalloväki pidättää hengitystään tällä viikolla, sillä Veikkausliiga on luvannut julkistaa otteluohjelmansa perjantaina 5. kesäkuuta.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

TPS:n kiekkonaisille jenkkipakki

TPS:n naisten jääkiekkojoukkue on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen amerikkalaispuolustaja Katie Robinsonin kanssa. Robinson kiekkoili viime kaudella yliopistosarja NCAA:ssa Minnesotan joukkueessa. Robinson on jo kolmas uusi amerikkalaispelaaja aiemmin kiinnitettyjen Sophie McGovernin ja Kirsten Wattsin lisäksi. Uutena pelaajana TPS:ään saapuu myös hyökkääjä Pihla Hämeenniemi HPK:sta.

Kansallisen Liigan otteluohjelma varmistui – TPS:n kotiavaus 17. kesäkuuta

Kansallisen Liigan uusi otteluohjelma kaudelle 2020 on valmistunut. Kansallisessa Liigassa pelataan tällä kaudella vain kaksinkertainen sarja, ilman ylempää ja alempaa loppusarjaa. Kaikki kymmenen joukkuetta pelaavat siis yhteensä 18 ottelua. Kansallisen Liigan kausi päättyy 7. marraskuuta.

Hirvisuo täydentää TPS:n salibandymiehistön

TPS:n tulevan kauden salibandymiehistö on kasassa. Kauteen hyvin maltillisin muutoksin lähtevä joukkue haluaa jatkaa siitä, mihin menneen kauden dominoivissa puolivälieräpeleissään jäi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.