Kahvi ja teippi yhdessä voivat olla muurahaisille ylittämätön vallitus

Muurahaiset ovat joukkovoiman mestareita, myös ihmisasumuksia vastaan. Muurahaiset ovat joukkovoiman mestareita, myös ihmisasumuksia vastaan. Kuva: Jonny Holmén

Pienet mustat muurahaiset, virallisemmin sokerimuurahaiset tai mauriaiset, tunkevat nyt taloihin. Talon patiolaatoituksen alla, kivijalan halkeamissa tai lattian alla pesäänsä pitävät murkut ovat heränneet ja nyt ne tarvitsevat ruokaa. Mauriaiset ansaitsevat normaalisti leipänsä maataloustuottajina. Tarkemmin sanoen ne ovat eräänlaisia maitotilallisia. Mauriaiskommuuni pitää lehtikirvakarjaa, josta ne saavat ravintoa.

Aikaisin keväällä karja on vielä talviunilla, joten isännät hakevat korvikeravintoa ihmisiltä. Sellaiseksi kelpaa vaikkapa hunaja, ylipäätään mauriaiset pitävät kaikesta makeasta.

Jos ötökkäarmeijan ruokkiminen ei innosta, muurahaiset voi karkottaa helposti joko myrkyillä tai myrkyttömästi. Myrkytön muurahaisten torjuminen kannattaa aloittaa siivoamalla keittiön tasot ja roskiskaappi. Tasoilla ei saisi lojua pullan- tai leivänmuruja, roskiksesta kannattaa siivota ainakin kaikki hedelmien kuoret.

Tiedustele murkkujen reitti. Jos ne näyttävät käyttävän sillanpääasemana lattialistan rakoa, voi rakoon ripotella hieman kuivia kahvinpuruja. Kahvi karkottaa muurahaiset nopeasti. Jos vieraat tunkevat tupaan vaikkapa keittiön yläkaapin ja seinän raosta, ripottele vähän kahvinpuruja leveän teipinpalan keskelle ja taputtele teippi raon tukkeeksi. Teipistä ei ole vastusta muurahaisen terävälle kidalle, mutta teipissä oleva kahvi estää muurahaisia lähestymästä. Jos mahdollista, muurahaisten päälle voi kaataa kiehuvaa vettä, johon on sekoitettu reilusti saippuaa tai suolaa.

Kun muurahaisten kulku- ja sisääntuloväylät on tiedusteltu, ne voi miinoittaa ripottelemalla talkkia. Jostain syystä muurahaiset eivät halua kulkea sen yli. Kaneli toimii samoin kuin talkki. Sitä voi joko sirotella väylille tai siitä voi tehdä muurahaissuihkeen sekoittamalla kanelia veteen.

Koska murkut tunkevat sisälle makeiden ruokien toivossa, niille voi tehdä monenlaisia ansoja. Loukun voi virittää kaatamalla lasin puolilleen siideriä. Makea neste houkuttelee muurahaiset kiipeämään lasiin, mutta ne eivät pääse sieltä enää pois. Jos siideriä ei ole tarjolla, myös lämpimään veteen liuotettu hunaja toimii mainiosti, samoin sokeri tai aspartaami. Jos käytät aspartaamia, kaada laimentamatonta, aspartaamilla makeutettua mehutiivistettä laakeaan astiaan. Aspartaami myrkyttää muurahaiset hengiltä.

Jostain syystä muurahaiset inhoavat myös liitua. Vaikka se vähän erikoiselta kuulostaakin, voit taistella invaasiota vastaan piirtämällä liidulla viivat talosi ympärille. Muurahaiset eivät tahdo kulkea viivojen yli, vaan jättävät näin talon rauhaan. Toista aina sateen jälkeen. Kannattanee valita pihalaatoituksen värinen liitu.

Jos talossasi ei asusta kissoja tai jos haluat pitää myös vieraat kissat poissa, voit suihkuttaa sitruunasuihketta sisätiloissa muurahaisten karkottamiseksi. Temppu toimii myös rajatusti ulkotiloissa, jos tiedät, mistä kohtaa murkut taloosi tulevat.

Myös piparminttuöljy toimii. Sitä voi laittaa rajatusti kulkureiteille. Kaikkien nesteiden käytön suhteen kannattaa olla varovainen, esimerkiksi lastulevystä valmistetut keittiön kalusteet ja jotkin lattian pintamateriaalit eivät ehkä kestä niitä.

Jos päädyt myrkyttämään, valitse myrkkyrakeita tai syöttejä, joissa myrkky on sisäpuolella. Varmista silti, että lapset tai lemmikit eivät pääse myrkkyjä tutkimaan.

Näkemämme mustat muurahaiset ovat todennäköisesti mauriaisten lajiin kuuluvia työläismuurahaisia. Ne lähettää retkilleen kuningatar, joka elää jopa 15 vuotta. Sokerimuurahainen eli mauriainen on yleisin sisätiloissa esiintyvä laji. Yleensä sen pesä on ulkona maassa: ruohomättäissä, kukkapenkissä, laattojen, kivien ja laudankappaleiden alla tai sokkelin vieressä. Rakennuksissa ne asettuvat mielellään kivijalan halkeamiin ja koloihin sekä lattian alle. Sisään se tunkeutuu kevättalvella, keväällä ja kesällä ravinnonhakumatkoillaan.

Jos sokerimuurahaisia esiintyy myös talvella, se johtuu siitä, että pesä on joko talon rakenteissa, talon alla tai talon välittömässä läheisyydessä. Rakennuksen lämpö pitää tavallisesti horrokseen vaipuvat sokerimuurahaiset hereillä ympäri vuoden.

Lähteet: Hyönteismaailma.fi, Wikipedia.

Jarno Keskinen

Mauriaiset ovat makean perään, mutta myös muut hyönteiset maistuvat. Mauriaiset ovat makean perään, mutta myös muut hyönteiset maistuvat. Kuva: Pixabay

Kiveniskemiä joka neljännellä

Noin joka neljännellä (24 prosenttia) autoilijalla on tuulilasissaan kiveniskemä. 17 prosenttia taas kertoo, että tuulilasissa on naarmuja, ja joka kymmenennen (8 prosenttia) tuulilasissa on jopa halkeama.

Kala on loistava D-vitamiinin lähde

Moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta. Tärkeää vitamiinia saa auringosta, mutta pohjoisessa ainoastaan keskikesällä D-vitamiinia saa auringonvalon kautta riittävästi. Maukas ja helppo tapa saada päivän D-vitamiiniannos on nauttia kala-ateria, kerrotaan Pro Kala ry:stä. Kaloissa oleva vitamiini on D3-muotoa, joka imeytyy hyvin.

Kombucha on raikas kesäjuoma

Krister Hällin ja Kirsi Seivon Kombucha – kaikki valmistuksesta ja paljon reseptejä (Kustantamo S&S) soveltuu vasta-alkajille ja kokeneemmillekin harrastajille. Kombucha on teestä hapattamalla valmistettava juoma, josta on tullut trendikäs vaihtoehto alkoholille ja virvoitusjuomille.

Muista suojautua auringolta

Ulkona oleskellessa kannattaa suojautua UV-säteilyltä. Säteily on voimakkaimmillaan juhannuksen aikoihin. Pilviselläkin säällä voi palaa, sillä ohuet yläpilvet eivät vaimenna UV-säteilyä juuri lainkaan.

Ekotekoja omassa puutarhassa

Luonnon monimuotoisuutta voi lisätä ja ilmastonmuutosta hillitä omassa puutarhassaankin. Rehevä puutarha vaimentaa luonnon ääri-ilmiöiden vaikutuksia ja sitoo vettä ja ravinteita itseensä. Mitä enemmän kasveja, sitä enemmän hiilidioksidia ilmakehästä poistuu. Luonnon monimuotoisuuden kannalta paras vaihtoehto on ”hoitamaton” puutarha rikkaruohoineen.

Naantali julkaisi ympäristöohjelmansa

Naantalin kaupungin ympäristöohjelma vuosille 2020–2024 on valmistunut. Naantalin kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman kokouksessaan 16.3.2020, ja kuluneen kevään aikana ohjelmasta on laadittu kaupunkilaisille esite, joka on nyt saatavilla kaupungin asiointipisteestä ja luettavissa verkossa. Kaupungin verkkosivuilla voi myös tutustua varsinaiseen ympäristöohjelmaan.

Turun AMK esittää 171 lisäaloituspaikkaa hallituksen lupaamalla lisärahoituksella

Osana hallituksen lisätalousarvion koronaelvytyspakettia opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt, että korkeakoulut ottaisivat yhteensä 4800 opiskelijaa suunniteltua enemmän tämän kevään hausta hallituksen myöntämällä lisärahoituksella. Turun ammattikorkeakoulu on valmis ottamaan perustutkintoihin yhteensä 171 opiskelijaa nyt käynnissä olevan haun ylitäyttönä.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Vuosittainen leväseuranta käynnistyi jälleen

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen leväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 35 havaintopaikasta, joista 21 sijaitsee meri- ja 14 sisävesialueilla. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannassa jo vuodesta 1998. Lisäksi Suomen Rotarit osallistuvat valtakunnallisesti tänä kesänä sinileväseurantaan ja heidän seurannassaan on Lounais-Suomen alueella kaikkiaan 40 havaintopaikkaa.

Turun kehätien liikenne kiertotielle Pukkilan liittymässä

Pukkilan eritasoliittymän rakentamisen myötä kehätien liikenne Yhdystien kohdalla siirretään kiertotielle ja samassa yhteydessä liittymä Suopohjantieltä Turun kehätielle suljetaan 8. kesäkuuta alkaen.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

Saariston sydän voitti Turun kauppatorin suunnittelukilpailun

Turun kauppatorin suunnittelukilpailun voittajatyö on nimeltään Saariston sydän. Tuomaristo ja turkulaiset olivat samaa mieltä siitä, että Saariston sydän oli viidestä ehdokkaasta paras kokonaissuunnitelma. Voittajatyön takana on työryhmä Sigge-Valoa-Loci.

Huumekuski kärähti Raision keskustassa

Poliisipartio pysäytti varhain torstaiaamuna kello 5 Raisiossa Kirkkoväärtinkujalla henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia. Hänellä on viimeisen vuoden aikana viisi aiempaa epäiltyä ajokortitta-ajoa.

Poliisi pysäytti piripäissään ja varastetuilla kilvillä autoilleen miehen Turussa

Poliisipartio pysäytti eilen keskiviikkona kello 20.55 Turussa Vanhalla Littoistentiellä henkilöauton, jossa oli autoon kuulumattomat rekisterikilvet, jotka oli ilmoitettu anastetuiksi. Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa ajokorttia, ja hän kertoi käyttävänsä päivittäin amfetamiinia.

V-S Yrittäjien puheenjohtaja: Tunnin juna piristysruiske koko elinkeinoelämälle

Jyrki Hakkarainen (vas.), Mikael Pentikäinen ja V-S Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Hallitus päätti keskiviikkona lisätalousarviossa merkittävistä panostuksista infrastruktuuriin. Osana pakettia Tunnin juna nytkähti liikkeelle Espoon kaupunkiradan ja Turun ratapihan rakentamisella.

Tullin mukaan kolmannes huvipuistoissa myytävistä leluista lainvastaisia

Tulli tutki kevään aikana 28 lelua, jotka oli tarkoitettu huvipuistoissa myytäviksi tai jaettaviksi. Tullilaboratoriossa tutkituista leluista 11 ei täyttänyt lelulainsäädännön asettamia vaatimuksia.

Maalle muutto kiinnostaa

Noin 70 prosenttia suomalaisista kiinnostaa maalle muutto. Asia selviää ASV Arctic Smart Village oy:n Metropolia Ammattikorkeakoululta tilaamasta markkinatutkimuksesta, joka teetettiin osana HIPPA - Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hanketta. Tutkimukseen osallistui 384 vastaajaa.

Pyöräile oikein yksisuuntaisella kadulla

Uusi tieliikennelaki mahdollistaa pyöräilyn molempiin suuntiin yksisuuntaisilla kaduilla. Tästä kerrotaan lisäkilvellä. Yksisuuntaisella kadulla ei siis saa automaattisesti ajaa kumpaankin suuntaan, vaan pyöräilijän tulee varmistaa, onko se juuri tietyllä katuosuudella sallittua. Vilkas pyöräilyreitti voidaan jatkossa merkitä pyöräkaduksi. Pyöräkadulla voi liikkua myös muita ajoneuvoja.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Haaste futiskentille

Jalkapalloväki pidättää hengitystään tällä viikolla, sillä Veikkausliiga on luvannut julkistaa otteluohjelmansa perjantaina 5. kesäkuuta.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

TPS:n kiekkonaisille jenkkipakki

TPS:n naisten jääkiekkojoukkue on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen amerikkalaispuolustaja Katie Robinsonin kanssa. Robinson kiekkoili viime kaudella yliopistosarja NCAA:ssa Minnesotan joukkueessa. Robinson on jo kolmas uusi amerikkalaispelaaja aiemmin kiinnitettyjen Sophie McGovernin ja Kirsten Wattsin lisäksi. Uutena pelaajana TPS:ään saapuu myös hyökkääjä Pihla Hämeenniemi HPK:sta.

Kansallisen Liigan otteluohjelma varmistui – TPS:n kotiavaus 17. kesäkuuta

Kansallisen Liigan uusi otteluohjelma kaudelle 2020 on valmistunut. Kansallisessa Liigassa pelataan tällä kaudella vain kaksinkertainen sarja, ilman ylempää ja alempaa loppusarjaa. Kaikki kymmenen joukkuetta pelaavat siis yhteensä 18 ottelua. Kansallisen Liigan kausi päättyy 7. marraskuuta.

Hirvisuo täydentää TPS:n salibandymiehistön

TPS:n tulevan kauden salibandymiehistö on kasassa. Kauteen hyvin maltillisin muutoksin lähtevä joukkue haluaa jatkaa siitä, mihin menneen kauden dominoivissa puolivälieräpeleissään jäi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.