Kolumni: Korona ja kirottu yskä
Yskä tarkoittaa äkkinäistä ilman puristumista äänihuulien välistä. Näin äärimmäisen yksinkertaistettuna Wikipedia-määritelmänä. Laajemmin yskä on hyvin monitahoinen oire, sekä pitkittyneenä pirullinen kaveri.
Tekoyskä on eräänlainen kommunikaation ja ilmaisun tehokeino. Tiedäthän, kun haluat kiinnittää sometiliään tuijottavan hotellivirkailijan huomion. Tai osoittaa puolisosi puhuvan lööperiä. Näin oli ennen. Tänä keväänä yskästä on viattomimpanakin ilmenemismuotonaan tullut rikollinen lainsuojaton. Pienikin yskähdys kylvää suoranaista kauhua kanssaihmisisissä.
Yskä ei ole enää tervetullut edes sinne, missä sitä aiemmin niin tarkkakorvaisesti kuunneltiin ja ymmärrettiin eli lääkäriin. Työterveyslääkärin vastaanoton sijaan yskijät ohjataan keskitetylle hengitystieinfektioasemalle.
Allekirjoittaneella on vuosikymmenien kokemusasiantuntijuus harmittomasta päivittäisestä yskästä, sekä vakavammista versioista. Me pitkän linjan astmaatikot ja muista keuhkosairauksista kärsivät, olemme olleet kevään hieman limassa. Virallinen ohjeistushan on, että pienikin yskä on este kauppaan, töihin tai ylipäänsä minnekään menemiselle. Kirjaimellisesti meikäläiset voisi teljetä karanteenin loppuelämäksi, vaikkei yhdestä yskähdyksestä vankilaan viedä.
Itse omistan persoonallisen tavaramerkkiyskän, joka kuulostaa terveinäkin päivinä lähinnä kumealta tuberkuloosipotilaan tykkitulelta. Jo taaperona tohtori uumoili odotushuoneesta kantautuvan yskäni lähteeksi kahdeksankymppistä henkitorvensa vuosikymmenien tupakoinnilla tervannutta keuhkoahtaumapotilasta. Eräs pappismies nimesi yskäni hirtehisesti tuomionpäivän kelloiksi. Ymmärrettävästi ennen tätä kevättäkin yskähtäessäni ympärilleni on aina ilmestynyt kummasti tilaa.
Enää ei ole vitseille varaa. Ei sanota leikkimielisesti ymmärrän yskän. Jatkuvasti on mietittävä keinoja millä estää häpeällinen yskiminen julkisesti. Ja tietenkin pelättävä sitä, jos yskä muuttuukin joksikin oikeasti vakavaksi oireeksi.
Yskästä on muodostunut kirottu vihollinen. Mutta jossain vielä siintävät ne päivät, jolloin pieni kröhä ei saa meiltä suunniltaan. Ja jos emme muuta tämän pandemian aikana opi, niin takaraivoon on ainakin iskeytynyt turvallinen yskimistekniikka.
Hannele Sivonen