Munkki- tai tippaleipärasvaa ei saa kaataa viemäriin

Munkit kuuluvat vappuun, mutta paistorasva ei kuulu viemäriin. Munkit kuuluvat vappuun, mutta paistorasva ei kuulu viemäriin. Kuva: Riitta Salmi

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) koosti vinkit lajitteluun ja kestävämpään vapun viettoon.

Astiat: Kata vappu kestävämmin valitsemalla astiakaapista vappupiknikille ihan oikeaa posliinia. Kun piknikkassia ei tarvitse kuljettaa kotipihaa pidemmälle, ei kertakäyttöastioiden käytölle ole perusteita. Turhaa jätettä ei synny, kun jättää kertakäyttöastiat ostamatta.

Ilmapallot ja vappukrääsä: Kun aikaa on, kannattaa siitä käyttää hetki kaivautumalla mahdollisimman syvälle jemma-nimiseen paikkaan. Usein hetken mielijohteesta ostetut serpentiinit, ilmapallot ja koristeet löytyvät vahingossa jotain muuta hakiessa. Nyt on aikaa etsiä ihan tarkoituksella ja käyttää vanhat pois, ennen kuin hankkii uusia tilalle.

Kangasservietit: Tuliko vappupöytäliinaan tahra, joka ei lähde pois pesussa? Näppärä leikkelee pöytäliinan ja ompelee siitä kestoserviettejä vapun kattaukseen. Kun servietit eivät enää kelpaa illalliskäyttöön, voi niitä käyttää kestotalouspaperina. Ja kun ne eivät sovellu enää talouspaperikäyttöön, voi ne käyttää loppuun autonpesurätteinä. Jos taitoa ei ole omasta takaa, voi tukea pienyrittäjää. Monet myyvät kestotuotteita netissä tai kivijalkaliikkeissä.

Vappuherkut: Mitoita tarjoilumäärät huolella, jotta hävikkiä ei synny. Tänä vuonna vappuherkkuja ei tarvitse jakaa naapuriviltillä köllöttelevien tuttujen kanssa, joten satsaa määrän sijasta laatuun. Jos tuli tehtyä ylimääräistä, laita takaisin jääkaappiin tai pakasta – ja nauti myöhemmin.

Vapun koristeet: Yhdistä kuvaamataito ja käsityöt. Valjasta kotona maleksivat koulu- ja päiväkotilapset virkkaamaan kestoserpentiiniä. Vapun kunniaksi erilaisia koristeita voi askarrella paperista, kepeistä, narusta tai vaikka niistä vessapaperihylsyistä. Vanhoista värikkäistä tekstiileistä voi saumurilla surauttaa iloisen lippuviirin pihapuuta koristamaan. Vain mielikuvitus on rajana!

Näin lajittelet vapun jätteet:

Astiat: Käytä oikeita astioita. Mikäli laiskuus jostain syystä iskee, kuuluu märät ja likaiset kertakäyttöastiat lajitella polttokelpoisen jätteen astiaan, olivatpa ne sitten kartonkia tai muovia.

Grilli ja grillihiilet: Vappuna on juuri oikea aika laittaa grilli tulille! Jos vanha grilli ei enää suostu kuumenemaan tai siihen on tullut reikä, lajitellaan hiili- ja kaasugrilli metalliin, sähkögrilli sähkölaitteisiin. Ne otetaan maksutta vastaan LSJH:n lajitteluasemilla. Jäähdytä grillihiilet kunnolla, ennen kuin lajittelet ne polttokelpoiseen.

Foliopallo: Foliopallot eivät kuulu metallinkeräysastiaan, sillä niissä on muovipinta, vaikka ne metalliselta näyttävätkin. Kun foliopallot vetelevät viimeisiään, vie ne polttokelpoisen jätteen jäteastiaan.

Ilmapallo: Puhjenneet ilmapallot ovat nekin polttokelpoista jätettä. Kaupasta ostettujen ilmapallojen ympärillä olevan muovipakkauksen voi sen sijaan lajitella muovipakkausten keräysastiaan. Muovipakkauksia kerätään Rinki-ekopisteillä sekä monessa taloyhtiössä. Muovipakkauksia otetaan maksutta vastaan myös LSJH:n lajitteluasemilla. Katso lähin vastaanottopaikka osoitteesta www.kierrätys.info.

Keksipaketti: Kartonkinen keksipaketti kiertää hylsykartongiksi kartonkipakkausten keräysastiasta. Muista litistää kartonkipakkaukset kunnolla. Litistämättömät kartonkipakkaukset täyttävät keräysastian alta aikayksikön.

Kuohuviinilasi: Mikäli lasinen kuohuviinilasi menee rikki, lajitellaan sirpaleet polttokelpoiseen jätteeseen. Kuumuutta kestävä juomalasi ei kuulu lasipakkausten keräysastiaan!

Lautanen: Jos posliinilautanen särkyy, kuuluu se lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Jos lautasia tai muita keraamisia astioita, kuten kahvikuppeja, särkyy monta, kannattaa ne jemmata kiikutettavaksi lajitteluasemalle. Siellä ne vastaanotetaan astiakeramiikkana. Astiakeramiikka toimitetaan tiilitehtaalle uusien tiilien raaka-aineeksi.

Lautasliina: Kertakäyttöiset lautasliinat ovat biojätettä, joten vie ne taloyhtiösi biojäteastiaan tai kompostoi omassa kompostorissasi.

Metallitölkki: Älä jätä metallitölkkejä lojumaan luontoon. Vie pantilliset kauppaan ja pantittomat metallinkeräysastiaan.

Munkkirasva: Munkki- tai tippaleipärasvaa ei saa kaataa viemäriin. Pakkaa rasva tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita polttokelpoisen jätteen astiaan.

Perunasalaatti-, nakki- ja lihapullapaketit: Valmisruokien muoviset pakkaukset kuuluu lajitella muovinkeräysastiaan, mikäli saat ne puhtaaksi viileällä vedellä huuhtomalla. Jos huuhtominen viileällä vedellä ei riitä, kuuluu likaiset muovipakkaukset lajitella polttokelpoiseen.

Pullonkorkki: Googlettamalla löytyy jos jonkinmoista askarteluvinkkiä skumppa- ja viinipullonkorkeille. Taitava tekee niistä ovikranssin, avaimenperän tai pannunalusen. Jos askartelu ei inspiroi, lajittele polttokelpoiseen. Skumppapullon korkin metallinen kiristäjä sekä metalliset pullonkorkit lajitellaan metalliin.

Pöytäliina: Tuliko pöytäliinaan tahra, joka ei lähde pois pesussa? Jos omat taidot eivät riitä tuunaamaan pöytäliinasta tyynyliinoja tai serviettejä, älä heitä tekstiilijätettä polttokelpoiseen jätteeseen. Pöytäliinan voi kierrättää poistotekstiilinä! Poistotekstiiliä otetaan maksutta vastaan muun muassa LSJH:n lajitteluasemilla. Lue lisää osoitteesta www.lsjh.fi/poistotekstiilit-keraykseen.

Serpentiini: Jos käytät kaupasta ostettua serpentiiniä, lajittele se käytön jälkeen polttokelpoiseen jätteeseen. Vaikka serpentiini tuntuu paperiselta, se ei kuitenkaan kuulu paperinkeräykseen.

Simapullo: Lasiset tai muoviset pantilliset simapullot kauppojen pullonpalautuspisteisiin, pantittomat lasiset pullot lasinkeräysastiaan. Pantittomat muoviset pullot voi kierrättää muovipakkauksina. Muista irrottaa muovipullosta korkki ja laita pullo ja korkki erikseen astiaan. Vanhoista pulloista saa kattauksiin ilmettä, kun niitä käyttää kynttilänjalkoina tai kukkamaljakkoina.

Sipsipussi: Sipsipussin sisäosa on eittämättä metallimaisen hopeinen. Siitä huolimatta pussi on muovia, joten sen voi kierrättää muovipakkauksena.

Skumppapullo: Pantilliset lasiset kuohuviini- tai samppanjapullot kannattaa palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Pantittomat voi nakata lasinkeräysastiaan.

Suihkuserpentiini: Suihkutettava serpentiini itsessään on polttokelpoista jätettä, mutta se on pakattu ponnekaasupulloon, joka kuuluu lajitella vaarallisiin jätteisiin. Vaarallisia jätteitä otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan LSJH:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla, kiertävissä keräyksissä sekä vaarallisten jätteiden vastaanottopisteillä. Lisätietoa vaarallisista jätteiden vastaanotosta osoitteessa www.lsjh.fi/vaarallisten-jatteiden-vastaanotto.

Take away -ruokapakkaukset: Lähiravintolasta noudettujen vappuherkkujen muovirasiat, styroxpakkaukset ja muovipussit voit lajitella viileällä vedellä huuhtaistuna muovipakkauksiin. Kantamiseen käytetty ruskea paperikassi lajitellaan kartonkipakkauksiin, valkoinen paperikassi soveltuu myös paperinkeräykseen.

Vappukrääsä: Kaikenlaisen turhan muovikrääsän hamstraaminen kannattaa ehdottomasti minimoida. Mikäli vapputavaraan kuitenkin sortuu, kaikenlaiset huiskat, hatut ja naamarit sekä muu ehjä muovikrääsä kannattaa jemmata tulevia vappuja ajatellen. Kun ei joka vuosi osteta uutta, ehkäistään turhan jätteen syntymistä ja säästetään ympäristöä. Mikäli sekalainen muovitavara tulee tiensä päähän, on sille oikea osoite polttokelpoinen jäte.

Ylioppilaslakki: Ylioppilaslakin hienous on siinä, että lika vain lisää uskottavuutta. Mikäli lakki kuitenkin hajoaa käyttökelvottomaksi, lajitellaan se polttokelpoiseen jätteeseen.

Unohdimmeko listasta jonkin mieltäsi askarruttavan jätteen? Ei hätää! Jätteiden ABC:sta löytää kaikkien jätteiden ja jätelajien lajitteluohjeet: www.lsjh.fi/abc.

Vapunaattona 30. huhtikuuta avoinna olevat lajitteluasemat palvelevat poikkeuksellisesti lyhyemmän aikaa tai ovat kokonaan kiinni:

• Topinojan lajitteluasema klo 6.30–18.

• Korvenmäen lajitteluasema klo 7–18.

• Korppoon lajitteluasema on suljettu.

• Yläneen lajitteluasema klo 14–18 asti.

Vapunpäivänä 1. toukokuuta kaikki lajitteluasemat ovat kiinni.

Vapun arkivapaasta sekä koronan aiheuttamista varautumistoimenpiteistä johtuen jäteastiat voidaan tyhjentää päivää tai kahta aiemmin tai myöhemmin.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kiveniskemiä joka neljännellä

Noin joka neljännellä (24 prosenttia) autoilijalla on tuulilasissaan kiveniskemä. 17 prosenttia taas kertoo, että tuulilasissa on naarmuja, ja joka kymmenennen (8 prosenttia) tuulilasissa on jopa halkeama.

Kala on loistava D-vitamiinin lähde

Moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta. Tärkeää vitamiinia saa auringosta, mutta pohjoisessa ainoastaan keskikesällä D-vitamiinia saa auringonvalon kautta riittävästi. Maukas ja helppo tapa saada päivän D-vitamiiniannos on nauttia kala-ateria, kerrotaan Pro Kala ry:stä. Kaloissa oleva vitamiini on D3-muotoa, joka imeytyy hyvin.

Kombucha on raikas kesäjuoma

Krister Hällin ja Kirsi Seivon Kombucha – kaikki valmistuksesta ja paljon reseptejä (Kustantamo S&S) soveltuu vasta-alkajille ja kokeneemmillekin harrastajille. Kombucha on teestä hapattamalla valmistettava juoma, josta on tullut trendikäs vaihtoehto alkoholille ja virvoitusjuomille.

Muista suojautua auringolta

Ulkona oleskellessa kannattaa suojautua UV-säteilyltä. Säteily on voimakkaimmillaan juhannuksen aikoihin. Pilviselläkin säällä voi palaa, sillä ohuet yläpilvet eivät vaimenna UV-säteilyä juuri lainkaan.

Ekotekoja omassa puutarhassa

Luonnon monimuotoisuutta voi lisätä ja ilmastonmuutosta hillitä omassa puutarhassaankin. Rehevä puutarha vaimentaa luonnon ääri-ilmiöiden vaikutuksia ja sitoo vettä ja ravinteita itseensä. Mitä enemmän kasveja, sitä enemmän hiilidioksidia ilmakehästä poistuu. Luonnon monimuotoisuuden kannalta paras vaihtoehto on ”hoitamaton” puutarha rikkaruohoineen.

Naantali julkaisi ympäristöohjelmansa

Naantalin kaupungin ympäristöohjelma vuosille 2020–2024 on valmistunut. Naantalin kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman kokouksessaan 16.3.2020, ja kuluneen kevään aikana ohjelmasta on laadittu kaupunkilaisille esite, joka on nyt saatavilla kaupungin asiointipisteestä ja luettavissa verkossa. Kaupungin verkkosivuilla voi myös tutustua varsinaiseen ympäristöohjelmaan.

Turun AMK esittää 171 lisäaloituspaikkaa hallituksen lupaamalla lisärahoituksella

Osana hallituksen lisätalousarvion koronaelvytyspakettia opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt, että korkeakoulut ottaisivat yhteensä 4800 opiskelijaa suunniteltua enemmän tämän kevään hausta hallituksen myöntämällä lisärahoituksella. Turun ammattikorkeakoulu on valmis ottamaan perustutkintoihin yhteensä 171 opiskelijaa nyt käynnissä olevan haun ylitäyttönä.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Vuosittainen leväseuranta käynnistyi jälleen

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen leväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 35 havaintopaikasta, joista 21 sijaitsee meri- ja 14 sisävesialueilla. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannassa jo vuodesta 1998. Lisäksi Suomen Rotarit osallistuvat valtakunnallisesti tänä kesänä sinileväseurantaan ja heidän seurannassaan on Lounais-Suomen alueella kaikkiaan 40 havaintopaikkaa.

Turun kehätien liikenne kiertotielle Pukkilan liittymässä

Pukkilan eritasoliittymän rakentamisen myötä kehätien liikenne Yhdystien kohdalla siirretään kiertotielle ja samassa yhteydessä liittymä Suopohjantieltä Turun kehätielle suljetaan 8. kesäkuuta alkaen.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

Saariston sydän voitti Turun kauppatorin suunnittelukilpailun

Turun kauppatorin suunnittelukilpailun voittajatyö on nimeltään Saariston sydän. Tuomaristo ja turkulaiset olivat samaa mieltä siitä, että Saariston sydän oli viidestä ehdokkaasta paras kokonaissuunnitelma. Voittajatyön takana on työryhmä Sigge-Valoa-Loci.

Huumekuski kärähti Raision keskustassa

Poliisipartio pysäytti varhain torstaiaamuna kello 5 Raisiossa Kirkkoväärtinkujalla henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia. Hänellä on viimeisen vuoden aikana viisi aiempaa epäiltyä ajokortitta-ajoa.

Poliisi pysäytti piripäissään ja varastetuilla kilvillä autoilleen miehen Turussa

Poliisipartio pysäytti eilen keskiviikkona kello 20.55 Turussa Vanhalla Littoistentiellä henkilöauton, jossa oli autoon kuulumattomat rekisterikilvet, jotka oli ilmoitettu anastetuiksi. Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa ajokorttia, ja hän kertoi käyttävänsä päivittäin amfetamiinia.

V-S Yrittäjien puheenjohtaja: Tunnin juna piristysruiske koko elinkeinoelämälle

Jyrki Hakkarainen (vas.), Mikael Pentikäinen ja V-S Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Hallitus päätti keskiviikkona lisätalousarviossa merkittävistä panostuksista infrastruktuuriin. Osana pakettia Tunnin juna nytkähti liikkeelle Espoon kaupunkiradan ja Turun ratapihan rakentamisella.

Tullin mukaan kolmannes huvipuistoissa myytävistä leluista lainvastaisia

Tulli tutki kevään aikana 28 lelua, jotka oli tarkoitettu huvipuistoissa myytäviksi tai jaettaviksi. Tullilaboratoriossa tutkituista leluista 11 ei täyttänyt lelulainsäädännön asettamia vaatimuksia.

Maalle muutto kiinnostaa

Noin 70 prosenttia suomalaisista kiinnostaa maalle muutto. Asia selviää ASV Arctic Smart Village oy:n Metropolia Ammattikorkeakoululta tilaamasta markkinatutkimuksesta, joka teetettiin osana HIPPA - Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hanketta. Tutkimukseen osallistui 384 vastaajaa.

Pyöräile oikein yksisuuntaisella kadulla

Uusi tieliikennelaki mahdollistaa pyöräilyn molempiin suuntiin yksisuuntaisilla kaduilla. Tästä kerrotaan lisäkilvellä. Yksisuuntaisella kadulla ei siis saa automaattisesti ajaa kumpaankin suuntaan, vaan pyöräilijän tulee varmistaa, onko se juuri tietyllä katuosuudella sallittua. Vilkas pyöräilyreitti voidaan jatkossa merkitä pyöräkaduksi. Pyöräkadulla voi liikkua myös muita ajoneuvoja.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Haaste futiskentille

Jalkapalloväki pidättää hengitystään tällä viikolla, sillä Veikkausliiga on luvannut julkistaa otteluohjelmansa perjantaina 5. kesäkuuta.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

TPS:n kiekkonaisille jenkkipakki

TPS:n naisten jääkiekkojoukkue on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen amerikkalaispuolustaja Katie Robinsonin kanssa. Robinson kiekkoili viime kaudella yliopistosarja NCAA:ssa Minnesotan joukkueessa. Robinson on jo kolmas uusi amerikkalaispelaaja aiemmin kiinnitettyjen Sophie McGovernin ja Kirsten Wattsin lisäksi. Uutena pelaajana TPS:ään saapuu myös hyökkääjä Pihla Hämeenniemi HPK:sta.

Kansallisen Liigan otteluohjelma varmistui – TPS:n kotiavaus 17. kesäkuuta

Kansallisen Liigan uusi otteluohjelma kaudelle 2020 on valmistunut. Kansallisessa Liigassa pelataan tällä kaudella vain kaksinkertainen sarja, ilman ylempää ja alempaa loppusarjaa. Kaikki kymmenen joukkuetta pelaavat siis yhteensä 18 ottelua. Kansallisen Liigan kausi päättyy 7. marraskuuta.

Hirvisuo täydentää TPS:n salibandymiehistön

TPS:n tulevan kauden salibandymiehistö on kasassa. Kauteen hyvin maltillisin muutoksin lähtevä joukkue haluaa jatkaa siitä, mihin menneen kauden dominoivissa puolivälieräpeleissään jäi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.