Jälkipeli: HC TPS:n toimistolla on vahva luottamus tulevaisuuteen

Kotimaisissa urheiluseuroissa eletään tiukkoja aikoja. Vaikka nyt on poikkeukselliset olosuhteet, haluaa HC TPS:n toimitusjohtaja Santtu Jokinen katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen. Synkässä viime kaudessa oli myös positiivisia asioita. Muun muassa Lauri Pajuniemi (vas.) ja Erik Källgren pelasivat hyvät kaudet. Kotimaisissa urheiluseuroissa eletään tiukkoja aikoja. Vaikka nyt on poikkeukselliset olosuhteet, haluaa HC TPS:n toimitusjohtaja Santtu Jokinen katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen. Synkässä viime kaudessa oli myös positiivisia asioita. Muun muassa Lauri Pajuniemi (vas.) ja Erik Källgren pelasivat hyvät kaudet. Kuva: Hannu Tuominen

– Soita ovikelloa. Ei täällä ole ketään muita.

HC TPS:n toimitusjohtaja Santtu Jokisen toteamus kuvaa hyvin, millaista on nykyarki kiekkoseuran toimistolla. Mutta, vaikka väki on väliaikaisesti poistunut, niin työt jatkuvat.

Kiekkokauden päätyttyä kevät on liigaseuroille vuoden kiireisintä aikaa. Seuraavaa kautta suunnitellaan, tai ainakin yritetään suunnitella, mahdollisimman tehokkaasti. Tuskin pari vuotta sitten HC TPS:n toimitusjohtajaksi valittu Jokinen osasi edes pahimmissa painajaisunissa kuvitella, millainen työrupeama onkaan edessä.

– Jos sanoisin, että yhtäkään päivää en vaihtaisi, niin valehtelisin. Valtava työmäärä syö energiavaroja, mutta onneksi ei kuitenkaan olla vielä lähelläkään kuilunreunalla. Kaikesta selvitään, mutta onhan tämä ollut ylivoimaisesti elämäni kovin työvuosi. Kaikki on hyvin niin kauan, kun on selvä visio, mihin suuntaan pitää mennä, toteaa Jokinen.

Jo kauden aikana oli nähtävissä, että TPS:n urheilullinen menestys ei tule olemaan toivotunlainen. Nousut ja laskut ovat kuitenkin osa urheilua. Yksikään joukkue ei voi olla vuodesta toiseen sarjataulukon kärkipäässä. Tämä lainalaisuus on opittu ymmärtämään seuratoiminnassa. Urheilullinen menestymättömyys saadaan ennemmin tai myöhemmin käännettyä.

Sen sijaan täysin yllättäen tullut koronaviruspandemia on jotain, mihin yksikään urheiluseura ei voinut varautua. Yhtäkään seurajohtajaa ei lohduta tieto, että muutkin liigaseurat ovat samoissa ongelmissa. Tosiasia on se, että nyt Suomessa ei ainoastaan mietitä, miten oma seura selviää kesän yli, vaan onko seura ylipäätään olemassa vielä jatkossakin.

Tässä tilanteessa liigaseurojen toimitusjohtajat, Jokinen mukaan lukien, ovat tilanteessa, missä joudutaan tekemään kipeitäkin ratkaisuja.

– Vaikka ajatukset ovat osaksi jo ensi kaudessa, on lyhyemmällä aikavälillä päällimmäisenä tunteena epävarmuus. Tämä ei koske pelkästään Turun Palloseuraa eikä ylipäätään liigajoukkueita, vaan esimerkiksi koko Turun talousaluetta. Ilmassa on paljon kysymysmerkkejä. Mitä, jos Suomessa on syksyllä miljoona työtöntä? Yli puolet meidän liikevaihdosta tulee yhteistyökumppaneiden avulla. Iso huoli on, miten he tulevat pärjäämään.

Seuran sisälläkään kyse ei ole pelkästään yhdestä lätkäjoukkueesta.

– TPS-yhteisöön kuuluu kannattajat, seniorit, juniorit, alumnit, jalkapallo- ja salibandyosastot jne. Tässä on kyse koko 100-vuotisen seuran toiminnasta.

Taloudellisen tilanteen yllättävä kiristyminen osui pahaan hetkeen. HC TPS oli tehnyt pitkään tappiota, mutta viimeisten vuosien aika suunta oli laskeva. Nollamerkkinen tulos alkoi olla jossain vaiheessa jo realismia. Moni olettaa, että TPS:n taustalla olevien miljonäärien rahat riittävät loputtomiin.

– Piikki ei todellakaan ole auki. Paine on entistä kovempi. Omistajat ovat viimeiset vuodet rahoittaneet toimintaamme, mutta tavoite on saada talous tasapainoon. Kuluja tulemme pienentämään jatkossakin niin paljon kuin mahdollista. Kustannusrakenne rakennetaan tulojen perusteella.

Ilman virusepidemiaakin taloudellisia haasteita olisi ollut ihan riittämiin, sillä TPS:n heikko urheilullinen menestys näkyi yleisömäärissä. Katsojakeskiarvo jäi tuhannen ihmisen verran tavoitelluista. Väkeä kävi Turkuhallissa vähiten koko sen olemassaolonsa aikana.

Marko Virtasen ottaessa valmennusvastuun, joukkue olisi tarvinnut 1,7 pistettä ottelua kohden yltääkseen pudotuspeleihin. Tämä ei onnistunut. Kauden kulminaatiopisteeksi muodostui peräkkäiset ottelut Porin Ässiä vastaan. Tuloksena oli kuitenkin kaksi tappiota. Kauden erikoisuus oli TPS:n surkea kotisaldo, sillä joukkue voitti 29 kotiottelustaan vain seitsemän. Pudotuspelien ulkopuolelle jäämisellä ei loppujen lopuksi ollut merkitystä, koska kausi keskeytettiin.

Pelaajapalkkiot lohkaisevat ison osan joukkueen budjetista. Rahalla voi yrittää rakentaa voittavan ja mielenkiintoisen joukkueen, vaikka sekään ei aina takaa menestystä. TPS:n aloittamat yt-neuvottelut eivät koske urheilujohtoa ja itse joukkuetta. Helpoimmalla pääsisi, jos seuralla ei olisi kallispalkkaisia pelaajia. Kyse on kuitenkin kiusallisesta noidankehästä: mitä huonompi joukkue, sitä epätodennäköisempää on hyvä menestys. Lopputulos näkyy yleisömäärissä.

– Raha ei tee autuaaksi, siitä on todisteena viime kaudelta hyvin pärjännyt KooKoo. Mestaruutta ei voi ostaa. Pitää kuitenkin olla realistinen pelaajabudjetti, jonka avulla voi menestyä. Sen jälkeen tarvitaan vielä paljon työtä, osaamista ja vähän tuuriakin.

Nyt HC TPS:n suunnittelemat toimenpiteet koskettavat toistaiseksi muita seuran työntekijöitä sekä myös ravintola- ja tapahtumatoiminnasta vastaava Turku Liveä.

– Pelaaja- ja valmentajapalkkiot ovat suurin menoerä. Ennen pelaajien määräaikaisiin sopimuksiin ei voitu puuttua. Nyt lakimuutoksen jälkeen pelaajien ja valmentajien kanssa voidaan keskustella palkan alentamista tai lomautuksista. Näin on toimittu jo monissa ulkomaisissa sarjoissa. On mahdollista, että myös kotimaiset liigajoukkueet joutuvat selviytyäkseen lomauttamaan pelaajia.

Pelaajien lomauttaminen synnyttäisi mielenkiintoisen tilanteen pelaajamarkkinoilla.

– Lomauttaminen tarkoittaa myös sitä, että lomautettavilla pelaajilla olisi välittömästi oikeus purkaa sopimus. Osa vaihtaisi seuraa tai neuvottelisi itselleen uuden sopimuksen oman seuransa kanssa.

Kuten pitääkin, katseet on TPS-organisaatiossa suunnattu jo tulevaankin. Seura julkaisi Liiga-joukkueen koko valmennusryhmänsä (Raimo Helminen, Kimmo Rintanen, Sami Salo ja Ari Moisanen). Kun mukaan lasketaan vielä huoltoryhmä (Matti Aarnio, Tero Hyökki, Aki Berg ja Ville Vahalahti), saadaan kasaan taustaryhmä, jossa on tuhansien kiekkopelien kokemus. Janne Hietaniemi ottaa vastuulleen videovalmentajan ja joukkueenjohtajan tehtävät. Liigajoukkueen fysiikkavalmennuksesta vastaa Risto Rosendahl. Uusia pelaajasopimuksiakin on jo tehty.

TPS julkisti myös urheilun johtoryhmänsä, joka vastaa seuran urheilutoiminnan suunnittelusta ja seurannasta. Tiimin henkilöt – HC TPS:n hallituksen jäsen Erkka Westerlund, tuleva urheilujohtaja Rauli Urama ja paluun seuratoimintaan palaava TPS-ikoni Saku Koivu – tuovat tulevaisuudelle uskottavuutta. Tosin muutama vuosi sitten tavoitteet olivat silloinkin kovia, mutta ne eivät toteutuneet.

Mennyt kausi oli sysimusta, mutta ei ehkä sittenkään ihan kokonaan. Pelaajahankinnat eivät onnistuneet, mutta hyviäkin hankintoja tuli. Sellaisiksi voi laskea Tutosta siirtyneen Joel Janatuisen sekä maalivahtiosastolle tulleen Ruotsin apu Erik Källgrenin. Janatuinen sijoittui joukkueen maalipörssissä viidenneksi. Källgren tarjosi joukkueelleen mahdollisuuden taistella pudotuspelipaikasta.

Turkulaisten kauden parhaasta kehityksestä vastasi 20-vuotias hyökkääjä Lauri Pajuniemi. Verkko heilui peräti 26 kertaa. Pajuniemi sijoittui Liigan maalipörssissä kolmanneksi. Ensi kaudelle Pajuniemelle on tarjolla iso rooli joukkueessa. Myös nuoret Juuso Pärssinen ja Eemil Viro kannattaa mainita.

Parasta TPS:n kaudessa oli hienosti seuran toimintaa kuvaava dokumentti Liiga DOC: TPS valossa ja varjossa. Siinä seurataan tiiviisti joukkueen taistelua viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Katastrofaalinen kausi antaa kolmiosaiselle sarjalle vahvan tunnelautauksen. Seurajohdolle pitää nostaa hattua ennakkoluulottomasta rohkeudestaan suostua dokumentin tekoon. Voisi olettaa, että kameroiden ja mikrofonien vieminen pukukoppiin, pelaajien ja valmentajien yksityiseen tilaa, olisi ollut vain häiritsevää.

– Mietimme pitkään, lähdemmekö mukaan. Tekotapa oli ihan uutta Suomessa. Kysyimme myös pelaajien, valmentajien ja huoltajien mielipidettä. Olemme saaneet ohjelmasta paljon positiivista palautetta.

Hyvin toteutettu dokumentti tuotti harvoin nähtyä materiaalia liigajoukkueen arjesta. Lopputuloksena oli inhimillinen kuvaus pelaajien, valmentajien ja seuratyöntekijöiden lähes loppuun asti kestäneestä uskosta ja toivosta sekä tappioiden synnyttämästä tuskasta. Dokumentti on yhä nähtävänä TPS:n omalla Youtube-kanavalla.

Vaikka ajat ovat nyt haasteellisia, Turkuhallin TPS-toimistolla tiedetään, että pettymysten sietäminen ja niistä ylipääseminen ovat voittamisen edellytys.

Hannu Tuominen

Ilmeet menivät TPS:n vaihtoaitiossa usein vakaviksi, kun peli ei kulkenut. Ilmeet menivät TPS:n vaihtoaitiossa usein vakaviksi, kun peli ei kulkenut. Kuva: Hannu Tuominen

Uudet opiskelijat elokuussa Turun yliopiston kampuksille, vanhat aloittavat pääosin etänä

Turun yliopistossa lukuvuoden 2020–2021 ensimmäinen periodi järjestetään pääosin etäopetuksena. Poikkeuksen muodostavat uudet tutkinto-opiskelijat, joiden orientaatio yliopistoyhteisöön järjestetään terveys ja turvallisuus huomioiden Turun, Porin ja Rauman kampuksilla.

Kasvata vihannekset itse

Syötävien kasvien viljely kotona on yhä suositumpaa. Plantagenin trendiraportin mukaan 77 prosenttia suomalaisista aikoo ensi kesänä viljellä vihanneksia kotona tai on kiinnostunut viljelystä. Keittiöpuutarhan voi pystyttää esimerkiksi parvekkeelle.

Keväisiä herkkuja juhlapöytään

Tänä vuonna juhlia ei kouluissa järjestetä, mutta läheisten kanssa voi mennä piknikille tai järjestää juhlat pihalla, vinkataan Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta. Tärkeintä ulkona juhliessa on huomioida hygienia ja ruokien säilyvyys. Kannattaa tehdä ajatuksella ja vähän, mutta hyvää.

Alkukesällä syödään voikukkaa

Voikukan lehdet ja nuput ovat syötäviä ja ne voi hyödyntää heti alkukesästä. Kannattaa etsiä varjopaikan voikukkia, joiden lehdet ovat mahdollisimman vähän liuskoittuneet. Varjossa lehtiin syntyy vähemmän karvaita makuaineita kuin auringossa kasvaneisiin. Käytä terälehtiä salaateissa, leivonnaisissa, keitoissa ja muhennoksissa. Myös voikukan juuret voi hyödyntää keitettyinä.

Toukotalkoot-kampanja muistuttaa kodinhoidon tarkistuskierroksesta

Kotona oleskelun lomassa kannattaa kodissa tehdä tarkastuskierros. Vuosittain järjestettävän Toukotalkoot-kampanjan tarkistuslistat löytyvät netistä. Ne sisältävät toimenpiteitä, jotka ovat asukkaan itsensä vastuulla, mutta usein unohtuvat. Omakotitaloille, rivitaloille ja kerrostaloille on omat listansa. Listalla olevien toimien lisäksi kannattaa huolehtia ilmanvaihdon suodattimien puhtaudesta.

Vuorovaikutuksella potkua yrittämiseen

Laura Niemi.

KTM Laura Niemen 29. toukokuuta Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirja keskittyy erityisesti uuden arvon yhteisluonnin monimutkaiseen ilmiöön. Väitöskirja tarjoaa uudenlaista näkökulmaa erityisesti päätöksentekoon, toimintatapoihin ja kontekstiin, jossa uusi arvo luodaan.

Lounais-Suomen poliisi tutkinut laajaa lasten hyväksikäyttötapausta

Lounais-Suomen poliisi on kevään aikana tutkinut rikoskokonaisuutta, missä poliisi epäilee varsinaissuomalaisen nuoren kantasuomalaisen miehen syyllistyneen törkeään lapsenraiskaukseen, törkeisiin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävien kuvien levittämiseen, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittäväien kuvien hallussapitoon ja lukuisiin lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin.

Föli-fillari käyttöön kuudella eurolla kuussa

Föli-fillarien uusi hinnoittelu astui voimaan tänään 1. kesäkuuta. Kaupunkilaiset voivat kokeilla kaupunkipyöräilyä maksutta kuukauden ajan, kun he ottavat uuden kuukausiveloitteisen käyttöoikeuden käyttöön kesäkuun aikana.

Ruotsalaispuolustaja Oliver Bohm TPS:n haaviin

Turun Palloseuran jääkiekkomiehistö on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen ruotsalaispuolustaja Oliver Bohmin kanssa.

Åbo Akademin valintakoe järjestettiin onnistuneesti etäyhteyksin

Åbo Akademin valintakokeen ensimmäinen vaihe sujui onnistuneesti. Maanantaina 1. kesäkuuta 2020 järjestettyyn sähköiseen etäkokeeseen osallistui runsaat 800 hakijaa.

Tuore infograafi tukee uutta liiketoimintaa yhdistämällä elintarvikekuljetukset muihin kuljetuksiin

Kun elintarvikekuljetuksia ja muita kuljetuksia yhdistetään, voittajia ovat sekä kuljetusyrittäjä että elintarvikealan yrittäjä. Uusi Elintarvikekuljetukset ja niiden yhdistely muihin kuljetuksiin -infograafi auttaa yrityksiä kuljetusten yhdistelyn suunnittelussa.

Turun Linnanniemen ideakilpaan 129 ehdotusta

Turun linnan ympäristön ja Aurajokisuun länsirannan alueen kansainväliseen ideakilpailuun jätettiin ennätysmäärä ehdotuksia. Määräaikaan 28. toukokuuta mennessä saapui peräti 129 ehdotusta. Ehdotusten määrällä mitattuna Linnanniemen kilpailu nousee yhdeksi kaikkien aikojen kiinnostavimmaksi aluesuunnittelukohteeksi Suomessa.

Pohjoisen Turun kunnossapito Infraroad Oy:lle

Turun pohjoisen alueen kunnossapidon alueurakan kilpailutus on ratkennut. Palveluntuottajaksi on valittu Infraroad Oy. Uusi palveluntuottaja aloittaa lokakuun 1. päivänä kuluvaa vuotta. Sopimuskausi on enintään viisi vuotta.

Haku seurakuntien päiväkerhoihin alkoi

Haku elokuussa starttaaviin seurakuntien päiväkerhoihin on alkanut. Ilmoittautumisaikaa on 21. kesäkuuta saakka. Päiväkerhotoiminta on maksutonta ja tarjolla on päiväkerhoja 3–5-vuotiaille sekä oma päiväkerhoryhmä 2 vuotta täyttäneille.

Poikkeusaikana maistuu liha

Koronakriisin aikana lisääntynyt etätyöskentely ja kotona vietetty aika näkyy myös suomalaisten suosimissa ruoka-aineissa. Kotikeittiöissä tehdään ruokaa aiempaa suunnitelmallisemmin, sillä valmistettavien tuotteiden, kuten jauhelihan ja siipikarjan, ja myös ruokamakkaroiden hyödyntäminen arjen ruoanlaitossa on noussut.

Itsemurhat seis somessa

Suomen itsemurhaluvut ovat Euroopan mittakaavassa hälyttävän korkeat. MIELI Suomen Mielenterveys ry tukee suomenkielisen Chatsafe-ohjeistuksen avulla nuoria, jotka keskustelevat itsemurhista sosiaalisessa mediassa.

Viemäri- ja vesijohtotyö Keihästiellä

Viemäri- ja vesijohtotyöt haittaavat liikennettä Keihästie 8:n kohdalla tästä päivästä alkaen 10. kesäkuuta asti. Katu Keihästie 8:n kohdalla suljettu. Tonteille ajo sallittu. Paikalla liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Muumit opettavat yksinäisyydestä

Koneen Säätiön myöntämän 25 000 euron Vuoden Tiedekynä -palkinnon saa tänä vuonna filosofi Sanna Tirkkosen artikkeli Y ksinäisyyden tunteet teoksessa Muumipappa ja meri . Artikkeli on julkaistu Psykoterapia -lehdessä 3/2019. Artikkelissa tarkastellaan Tove Janssonin romaania Muumipappa ja meri kertomuksena kriisiytyneestä, varsin hyväosaisesta perheestä ja sen jäsenten kokemasta yksinäisyydestä.

Urheilu

Ruotsalaispuolustaja Oliver Bohm TPS:n haaviin

Turun Palloseuran jääkiekkomiehistö on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen ruotsalaispuolustaja Oliver Bohmin kanssa.

Johan Kotavuo Forssasta Kristikan ritaripaitaan

Kuvassa Ugin James Crowder ja Forssan Johan Kotavuo.

Turun Kristikan koripallomiehistö on vahvistanut rivejään forssalaislähtöisellä Johan Kotavuolla . 24-vuotiaan takamiehen sopimus kattaa kauden 2020–21. Kotavuo on pelannut FoKoPo:n edustusjoukkueessa vuodesta 2013 lähtien. Kotavuo on kunnostautunut hyvänä syöttelijänä, antaen viime vuosina noin kuusi koriin johtanutta syöttöä ottelua kohden. Toissakaudella hän voitti 1. divisioona A:n syöttötilaston.

Scratch Tour kiertää seudun golfkenttiä kesällä

Kansainvälisestikin menestynyt Oona Vartiainen on yksi Scratch Tourin avauskisaan osallistuvista nimekkäistä golfareista.

– Viime vuonna harjoiteltiin. Tänä vuonna nostetaan pykälällä kaikkea tekemistä ja tehdään jokaisesta kisasta päivän kestävä tapahtuma, linjaa golfin Scratch Tourin puuhamies Lauri Leppänen .

Puukkokatsomo: Aidosta muoviin

Turkulaiselle jalkapalloromantikolle täydellisen kesäillan rakennusaineet ovat perinteiset: lämmin kesäilta, auringonpaiste, paljon väkeä ja hyväkuntoinen nurmimatto. Hyvänä päivänä oma joukkue vielä nappaa kolme sarjapistettä.

Ryan Manoogian ja Ignacio Luengas vahvistamaan Loimua

Raision Loimu on hankkinut kaksi vahvistusta hihaosastolleen. Liberon tontille Aatu Kulmalan kanssa peliajasta kisaamaan saapuu viime kaudella Rovaniemellä pelannut yhdysvaltalainen Ryan Manoogian (27, 185 senttiä) ja yleispelaajaosastolle liittyy nuorten suomalaistalenttien rinnalle argentiinalainen Ignacio Luengas (24, 204).

Jälkipeli: Juuso Pärssinen – pojasta polvi paranee

Juuso Pärssinen on toisen polven jääkiekkoilija. Isä Timo ylsi taalajäille asti, mutta oletettavasti jälkipolvi pistää vielä paremmaksi. Juuso vakiinnutti viime kaudella paikkansa TPS:n liigajoukkueessa. Lukiokin on tuli samalla suoritettua.

Isä Timo Pärssinen ei ollut junnutähti. Ei päässyt edes Pohjola-leirille, minne valitaan ikäluokkansa lupaavimmat pelaajat. Mutta niin vain isä-Pärssinen, Mestiksestä kiekkomaailman eliittiin yltänyt pelaaja, värvättiin taalakaukaloihin. Isä-Pärssinen sai kaudella 2001–02 tililleen Anaheim Ducksin riveissä 17 NHL-ottelua.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.