Tosiostajat edelleen liikkeellä, asuntojen yksityisnäyttöjä varataan vilkkaasti

Esittelyt tehdään käytännössä kaikki yksityisesittelyinä. Esittelyt tehdään käytännössä kaikki yksityisesittelyinä. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL teki koronakriisin ajan toisen jäsenkyselyn 26. maaliskuuta. Kyselyyn vastasi lähes 80 prosenttia jäsenyrityksistä Suomessa. SKVL jäsenyritysten toimipisteitä on lähes 500 ja välittäjiä lähes 1 600 ympäri Suomea. Markkinakyselyt tehdään poikkeuksellisesti lyhyin aikavälein.

Asunnonvaihtajat ovat sopeutuneet tilanteeseen ja jatkavat kaupankäyntiä muuttunein muodoin.

– Ensimmäisten kahden poikkeustilaviikon jälkeen on välitysala ja asunnonvaihtajat löytäneet uudet toimitapansa ja sopeutuneet uuteen normaaliin, raportoi Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Esittelyt tehdään käytännössä kaikki yksityisesittelyinä. Esittelyissä noudatetaan tiukkoja turvallisuustoimenpiteitä ja kanssakäymistä vältetään erityisjärjestelyin. Yksityisesittelyiden määrän kasvusta tai pysymisestä ennallaan raportoi noin 60 prosenttia välittäjistä Suomessa. Myös sähköisten ja jopa live videoesittelyiden käyttö on yleistynyt. 16 prosenttia välittäjistä raportoi, että sähköinen asiointi on lisääntynyt paljon, 50% kertoo että sähköinen asiointi on lisääntynyt jonkin verran viimeisten kahden viikon aikana.

Juuri kuumimpana mökkikauppasesonkina alkava rajoitus iskee kovaa mökkikauppaan. Jopa 65 prosenttia välittäjistä raportoi Uudenmaan eristämisen vaikuttavan loma-asuntokauppaan. 2–3 tunnin ajomatkan säteellä ja kauempaakin sijaitsevat mökit jäävät nyt erityksen vuoksi Uusmaalaisten ostajien tavoittamattomiin yksityisesittelyjen osalta. Kohteisiin voidaan toki tutustua sähköisillä apuvälineillä.

Hanko ja Uudenmaan etelärannikko selviää paremmin rajoituksista ja Hangossa onkin raportoitu selvää loma-asuntokaupan vilkastumista kaupankäynnissä ja kiinnostuksessa.

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa ja Etelä-Suomessa jopa 35 prosenttia välittäjistä raportoi selvää tai merkittävää vaikutusta perjantaina alkaneilla Uudenmaan liikkumisrajoituksilla.

– Asuntokauppa käy olosuhteisiin nähden yllättävän hyvin. Ostajat, jotka ovat liikkeellä ovat valmiita tekemään päätöksiä nopeammin kuin kriisiä edeltävänä aikana, kertoo Mannerberg.

Asuntokaupan kokonaismäärässä on luonnollisesti selvää rauhoittumista korona tilanteen aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Erityisesti yli 70-vuotiaiden ja muihin riskiryhmiin kuuluvien osalta on toimeksiantoja laitettu odottamaan tilanteen ohimenoa.

Kyselyn perusteella toteutuneissa kauppahinnoissa ei ole muutoksia korona tilannetta edeltävään aikaan. Tarjonnan vähentyminen ja kysynnän jatkuminen saattaa jopa vaikuttaa siten että hintojen nousua tapahtuu kuten markkinoilla yleensä. Hintakehitys määräytyy kuten normaalistikin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Alueilla, joissa tarjonta on edeltävänä aikanakin ollut suurempi kuin kysyntä voidaan odottaa, että hinnoissa ei tule nousua, mikäli kauppoja toteutuu.

Viimeisten kahden viikon aikana asuntokauppamäärissä on huomattavasti vähemmän laskua kuin moni odotti. Noin 50 prosenttia välittäjistä raportoi kauppamäärien säilyneen ennallaan. Noin viisi prosenttia raportoi kauppamäärän kasvua. Noin 20 prosenttia raportoi kymmenen prosenttia laskua kauppamäärissä. Noin 30 prosenttia raportoi vielä suurempaa laskua. Turun seudulla, Keski-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa kauppamäärät ovat laskeneet vähiten.

Vuokra-asuntojen kysynnässä kymmenen prosenttia välittäjistä raportoi kysynnän lisääntymistä. 65 prosenttia raportoi tilanteen säilyneen ennallaan. Noin 30 prosenttia on havainnut kysynnän vähentymistä. Pohjois-Suomessa jopa 25 prosenttia raportoi lisääntymistä vuokra-asuntojen kysynnässä. Vuokrien määrässä ei ole havaittu muutoksia.

Noin 12 prosenttia välittäjistä raportoi sijoittajien haluavan myydä asuntojaan. Noin neljä prosenttia raportoi että sijoittajat ovat myös lisänneet ostohalukkuuttaan. 84 prosenttia välittäjistä kuitenkin ei ole havainnut mitään muutosta sijoittajien liikehdinnässä. Pörssin voimakkaat vaihtelut ovat lisänneet asuntosijoittamisen vakauden tuomaa turvaa ja jo olemassa olevista sijoituksista pidetään kiinni.

Suurimmalle osalle liikkeellä olevista ostajista henkilökohtainen taloustilanne ei kyselyn tulosten perusteella näy ostopäätöksissä. Noin kymmenen prosenttia ostajista on kertonut, että asuntolainan saanti on vaikeutunut paljon. Lisäksi noin 30 prosenttia kertoo että lainan saannissa on ollut hiukan vaikeampaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uudet opiskelijat elokuussa Turun yliopiston kampuksille, vanhat aloittavat pääosin etänä

Turun yliopistossa lukuvuoden 2020–2021 ensimmäinen periodi järjestetään pääosin etäopetuksena. Poikkeuksen muodostavat uudet tutkinto-opiskelijat, joiden orientaatio yliopistoyhteisöön järjestetään terveys ja turvallisuus huomioiden Turun, Porin ja Rauman kampuksilla.

Kasvata vihannekset itse

Syötävien kasvien viljely kotona on yhä suositumpaa. Plantagenin trendiraportin mukaan 77 prosenttia suomalaisista aikoo ensi kesänä viljellä vihanneksia kotona tai on kiinnostunut viljelystä. Keittiöpuutarhan voi pystyttää esimerkiksi parvekkeelle.

Keväisiä herkkuja juhlapöytään

Tänä vuonna juhlia ei kouluissa järjestetä, mutta läheisten kanssa voi mennä piknikille tai järjestää juhlat pihalla, vinkataan Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta. Tärkeintä ulkona juhliessa on huomioida hygienia ja ruokien säilyvyys. Kannattaa tehdä ajatuksella ja vähän, mutta hyvää.

Alkukesällä syödään voikukkaa

Voikukan lehdet ja nuput ovat syötäviä ja ne voi hyödyntää heti alkukesästä. Kannattaa etsiä varjopaikan voikukkia, joiden lehdet ovat mahdollisimman vähän liuskoittuneet. Varjossa lehtiin syntyy vähemmän karvaita makuaineita kuin auringossa kasvaneisiin. Käytä terälehtiä salaateissa, leivonnaisissa, keitoissa ja muhennoksissa. Myös voikukan juuret voi hyödyntää keitettyinä.

Toukotalkoot-kampanja muistuttaa kodinhoidon tarkistuskierroksesta

Kotona oleskelun lomassa kannattaa kodissa tehdä tarkastuskierros. Vuosittain järjestettävän Toukotalkoot-kampanjan tarkistuslistat löytyvät netistä. Ne sisältävät toimenpiteitä, jotka ovat asukkaan itsensä vastuulla, mutta usein unohtuvat. Omakotitaloille, rivitaloille ja kerrostaloille on omat listansa. Listalla olevien toimien lisäksi kannattaa huolehtia ilmanvaihdon suodattimien puhtaudesta.

Vuorovaikutuksella potkua yrittämiseen

Laura Niemi.

KTM Laura Niemen 29. toukokuuta Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirja keskittyy erityisesti uuden arvon yhteisluonnin monimutkaiseen ilmiöön. Väitöskirja tarjoaa uudenlaista näkökulmaa erityisesti päätöksentekoon, toimintatapoihin ja kontekstiin, jossa uusi arvo luodaan.

Lounais-Suomen poliisi tutkinut laajaa lasten hyväksikäyttötapausta

Lounais-Suomen poliisi on kevään aikana tutkinut rikoskokonaisuutta, missä poliisi epäilee varsinaissuomalaisen nuoren kantasuomalaisen miehen syyllistyneen törkeään lapsenraiskaukseen, törkeisiin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävien kuvien levittämiseen, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittäväien kuvien hallussapitoon ja lukuisiin lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin.

Föli-fillari käyttöön kuudella eurolla kuussa

Föli-fillarien uusi hinnoittelu astui voimaan tänään 1. kesäkuuta. Kaupunkilaiset voivat kokeilla kaupunkipyöräilyä maksutta kuukauden ajan, kun he ottavat uuden kuukausiveloitteisen käyttöoikeuden käyttöön kesäkuun aikana.

Ruotsalaispuolustaja Oliver Bohm TPS:n haaviin

Turun Palloseuran jääkiekkomiehistö on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen ruotsalaispuolustaja Oliver Bohmin kanssa.

Åbo Akademin valintakoe järjestettiin onnistuneesti etäyhteyksin

Åbo Akademin valintakokeen ensimmäinen vaihe sujui onnistuneesti. Maanantaina 1. kesäkuuta 2020 järjestettyyn sähköiseen etäkokeeseen osallistui runsaat 800 hakijaa.

Tuore infograafi tukee uutta liiketoimintaa yhdistämällä elintarvikekuljetukset muihin kuljetuksiin

Kun elintarvikekuljetuksia ja muita kuljetuksia yhdistetään, voittajia ovat sekä kuljetusyrittäjä että elintarvikealan yrittäjä. Uusi Elintarvikekuljetukset ja niiden yhdistely muihin kuljetuksiin -infograafi auttaa yrityksiä kuljetusten yhdistelyn suunnittelussa.

Turun Linnanniemen ideakilpaan 129 ehdotusta

Turun linnan ympäristön ja Aurajokisuun länsirannan alueen kansainväliseen ideakilpailuun jätettiin ennätysmäärä ehdotuksia. Määräaikaan 28. toukokuuta mennessä saapui peräti 129 ehdotusta. Ehdotusten määrällä mitattuna Linnanniemen kilpailu nousee yhdeksi kaikkien aikojen kiinnostavimmaksi aluesuunnittelukohteeksi Suomessa.

Pohjoisen Turun kunnossapito Infraroad Oy:lle

Turun pohjoisen alueen kunnossapidon alueurakan kilpailutus on ratkennut. Palveluntuottajaksi on valittu Infraroad Oy. Uusi palveluntuottaja aloittaa lokakuun 1. päivänä kuluvaa vuotta. Sopimuskausi on enintään viisi vuotta.

Haku seurakuntien päiväkerhoihin alkoi

Haku elokuussa starttaaviin seurakuntien päiväkerhoihin on alkanut. Ilmoittautumisaikaa on 21. kesäkuuta saakka. Päiväkerhotoiminta on maksutonta ja tarjolla on päiväkerhoja 3–5-vuotiaille sekä oma päiväkerhoryhmä 2 vuotta täyttäneille.

Poikkeusaikana maistuu liha

Koronakriisin aikana lisääntynyt etätyöskentely ja kotona vietetty aika näkyy myös suomalaisten suosimissa ruoka-aineissa. Kotikeittiöissä tehdään ruokaa aiempaa suunnitelmallisemmin, sillä valmistettavien tuotteiden, kuten jauhelihan ja siipikarjan, ja myös ruokamakkaroiden hyödyntäminen arjen ruoanlaitossa on noussut.

Itsemurhat seis somessa

Suomen itsemurhaluvut ovat Euroopan mittakaavassa hälyttävän korkeat. MIELI Suomen Mielenterveys ry tukee suomenkielisen Chatsafe-ohjeistuksen avulla nuoria, jotka keskustelevat itsemurhista sosiaalisessa mediassa.

Viemäri- ja vesijohtotyö Keihästiellä

Viemäri- ja vesijohtotyöt haittaavat liikennettä Keihästie 8:n kohdalla tästä päivästä alkaen 10. kesäkuuta asti. Katu Keihästie 8:n kohdalla suljettu. Tonteille ajo sallittu. Paikalla liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Muumit opettavat yksinäisyydestä

Koneen Säätiön myöntämän 25 000 euron Vuoden Tiedekynä -palkinnon saa tänä vuonna filosofi Sanna Tirkkosen artikkeli Y ksinäisyyden tunteet teoksessa Muumipappa ja meri . Artikkeli on julkaistu Psykoterapia -lehdessä 3/2019. Artikkelissa tarkastellaan Tove Janssonin romaania Muumipappa ja meri kertomuksena kriisiytyneestä, varsin hyväosaisesta perheestä ja sen jäsenten kokemasta yksinäisyydestä.

Urheilu

Ruotsalaispuolustaja Oliver Bohm TPS:n haaviin

Turun Palloseuran jääkiekkomiehistö on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen ruotsalaispuolustaja Oliver Bohmin kanssa.

Johan Kotavuo Forssasta Kristikan ritaripaitaan

Kuvassa Ugin James Crowder ja Forssan Johan Kotavuo.

Turun Kristikan koripallomiehistö on vahvistanut rivejään forssalaislähtöisellä Johan Kotavuolla . 24-vuotiaan takamiehen sopimus kattaa kauden 2020–21. Kotavuo on pelannut FoKoPo:n edustusjoukkueessa vuodesta 2013 lähtien. Kotavuo on kunnostautunut hyvänä syöttelijänä, antaen viime vuosina noin kuusi koriin johtanutta syöttöä ottelua kohden. Toissakaudella hän voitti 1. divisioona A:n syöttötilaston.

Scratch Tour kiertää seudun golfkenttiä kesällä

Kansainvälisestikin menestynyt Oona Vartiainen on yksi Scratch Tourin avauskisaan osallistuvista nimekkäistä golfareista.

– Viime vuonna harjoiteltiin. Tänä vuonna nostetaan pykälällä kaikkea tekemistä ja tehdään jokaisesta kisasta päivän kestävä tapahtuma, linjaa golfin Scratch Tourin puuhamies Lauri Leppänen .

Puukkokatsomo: Aidosta muoviin

Turkulaiselle jalkapalloromantikolle täydellisen kesäillan rakennusaineet ovat perinteiset: lämmin kesäilta, auringonpaiste, paljon väkeä ja hyväkuntoinen nurmimatto. Hyvänä päivänä oma joukkue vielä nappaa kolme sarjapistettä.

Ryan Manoogian ja Ignacio Luengas vahvistamaan Loimua

Raision Loimu on hankkinut kaksi vahvistusta hihaosastolleen. Liberon tontille Aatu Kulmalan kanssa peliajasta kisaamaan saapuu viime kaudella Rovaniemellä pelannut yhdysvaltalainen Ryan Manoogian (27, 185 senttiä) ja yleispelaajaosastolle liittyy nuorten suomalaistalenttien rinnalle argentiinalainen Ignacio Luengas (24, 204).

Jälkipeli: Juuso Pärssinen – pojasta polvi paranee

Juuso Pärssinen on toisen polven jääkiekkoilija. Isä Timo ylsi taalajäille asti, mutta oletettavasti jälkipolvi pistää vielä paremmaksi. Juuso vakiinnutti viime kaudella paikkansa TPS:n liigajoukkueessa. Lukiokin on tuli samalla suoritettua.

Isä Timo Pärssinen ei ollut junnutähti. Ei päässyt edes Pohjola-leirille, minne valitaan ikäluokkansa lupaavimmat pelaajat. Mutta niin vain isä-Pärssinen, Mestiksestä kiekkomaailman eliittiin yltänyt pelaaja, värvättiin taalakaukaloihin. Isä-Pärssinen sai kaudella 2001–02 tililleen Anaheim Ducksin riveissä 17 NHL-ottelua.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.