Jälkipeli: Kyllä tästä selvitään, vakuuttaa Tuto Hockeyn toimitusjohtaja Dani Aavinen

Venäläiset KHL-konkarit Alexander Nikulin (vas.) ja Dmitri Megalinsky synnyttivät melkoisen positiivisen pöhinän siirtyessään Tuton Mestis-joukkueeseen. Venäläiset KHL-konkarit Alexander Nikulin (vas.) ja Dmitri Megalinsky synnyttivät melkoisen positiivisen pöhinän siirtyessään Tuton Mestis-joukkueeseen. Kuva: Hannu Tuominen

Tuto Hockeyn Lemminkäisenkadun toimistolla on vauhti päällä – huolimatta vaikeista ajoista. Intoa kevääseen antaa kesken jäänyt, mutta useita mielenkiintoisia tapahtumia sisältynyt viime kausi.

– Paljon jäi positiivista viime kaudesta, vaikka itseni kohdalla alku oli haastava. Tulin mukaan syksyllä vasta kauden kynnyksellä, kertoo Tuto Hockeyn toimitusjohtaja Dani Aavinen.

Kaupungin värikkäintä lätkää, luvataan Tuton tutussa sloganissa. Kaudesta tulikin värikkäämpi kuin mitä edes seuran toimistolla osattiin odottaa.

Jonne Virtasen avulla saimme myös paljon hyvää palautetta. Joukkue pelasi hyökkäysvoittoista valmentaja Antti Virtasen näköistä raikasta peliä. Yleisö piti näkemästään. Olimme koko kauden tasaisen sarjan kärkijoukoissa taistelemassa kotiedusta.

Kauden yksi kohokohdista oli 90-vuotisjuhlaottelu ja Jouni Tuomisen pelinumeron jäädyttäminen.

– Juhlaottelu paidannostoineen oli iso ponnistus. Silloin tehtiin ympäripyöreitä päiviä, mutta se kannatti.

Kauden ollessa jo pitkällä, nähtiin Turussa Mestis-tasolla jotain ainutlaatuista. Tuton kokoonpanoon ilmestyivät yhteensä lähes 900 KHL-peliä pelanneet venäläiset Alexander Nikulin ja Dmitri Megalinsky. Korona-virus päätti KHL-konkareidenkin pestin Turussa.

– Kaverit lähtivät junalla kotiin Moskovaan. Molemmat olivat todella vaikuttuneita Mestiksen pelin tasosta ja nopeudesta, mutta ennen kaikkea suomalaisesta urheilujohtamiskulttuurista. Siinä lienee valtava kontrasti siihen, mihin olivat tottuneet KHL:ssä, otaksuu Aavinen.

Moni on kysellyt, nähdäänkö heitä ensi kaudella Turussa.

– Meidän pelaajabudjetilla ei ole mitään mahdollisuuksia palkata tämän tason pelimiehiä koko kaudeksi. En edes ehdottanut. He ovat ehkä liian vanhoja KHL:ään ja Keski-Euroopassa eivät venäläiset pelaajat ole kuulemma kovin haluttuja. Nikulin oli Mestiksen kärkipelaajia. Hän mahtuisi suomalaiseen liigajoukkueeseenkin.

Naapuriseura TPS konttasi pahasti koko kauden ajan. Voisi olettaa, että Tuto hyötyi tilanteesta.

– Pitkässä juoksussa TPS:n urheilullinen menestys on tälle alueelle tärkeää. Se herättää nukkuvia kiekon ystäviä katsomoon, josta hyötyvät kaikki kiekkoseurat. Hetkelliset alisuorittamiset saattavat antaa pienemmille seuroille mahdollisuuden loistaa ja hyötyä tilanteesta, pitkän päälle alisuorittaminen ei ole niidenkään etu, muistuttaa Aavinen.

Vaikka Tuton toimistolla katseet on jo käännetty tulevaisuuteen, paljon jäi viime kaudesta jossiteltavaa. Pudotuspelit jäivät pelaamatta.

– Tulonmenetyksen suuruutta ei voi koskaan varmuudella tietää, mutta ehkä noin 40 000, jopa yli 200 000 euroa, riippuen menestyksestä. Viivan alle jäävät summat olisivat olleet tietysti pienempiä. Pudotuspelin tuotoilla olisimme saaneet kassavirtaa, mikä mahdollistaisi, että pyörä pyörii. Playoffs-pelien peruminen teki ison loven kevään tuloihin.

Kaikesta huolimatta Tutolla meni taloudellisesti paremmin kuin vuosiin. Yleisömäärä kasvoi viime vuodesta 17 prosenttia, ollen 1 317 katsojaa. Tämä lukema on Mestiksen paras. Aitioiden, kuten Legenda-klubin ja päätyravintoloiden osalta kauden täyttöaste oli ennätyskorkea.

– Tästä tilikaudesta olisi ollut mahdollista tehdä hyvä tulos. Se voi vieläkin olla yllättävän hyvä. Suurin ongelma on kassavirta, jääkiekkojoukkueen pahin päivittäinen ongelma. Käytännössä se tarkoittaa laskujen maksamista. Siihen tämä tilanne iskee nyt pahiten kaikilla seuroilla. Tulot loppuivat kuin veitsellä leikaten, mutta kulut eivät lopu.

Kassakriisiin ajautuneet seurat ovat ryhtyneet toimenpiteisiin.

– Seurat kehittävät nyt erilaisia ratkaisuja. Esimerkiksi seuraavan kauden kausikorttien ja kannatustukituotteiden myynti on jo alkanut. Positiivista on se, että nyt on 1,5 kuukautta enemmän aikaa rakentaa seuraava kautta.

Vaikka uutta kautta suunnitellaan jo täysillä, tulevaisuus on kuitenkin yhä vaikeasti ennustettavissa.

– Tämä tilanne voi iskeä meihin ja muihin seuroihin todella kovalla kädellä. Kukaan ei vielä tiedä, mitä tulee tapahtumaan eikä kukaan ei voi tietää heijastusvaikutuksista. Tämä voi olla kuolinisku joillekin urheiluseuroille.

Aavinen korostaa selviytymisessä seurayhteisön merkitystä.

– Seurayhteisö on isossa roolissa, eli mikä on seuran merkitys yhteisölle, seuran kannattajille. Jos yhteisö on vakavarainen ja se saadaan puhaltamaan yhteiseen hiileen, siinä piilee selviämisen avaimet.

Hannu Tuominen

Tuton viime kauden eräs kohokodista oli 90-vuotisjuhlaottelu ja Jouni Tuomisen pelinumeron (20) jäädyttäminen. Tuton viime kauden eräs kohokodista oli 90-vuotisjuhlaottelu ja Jouni Tuomisen pelinumeron (20) jäädyttäminen. Kuva: Hannu Tuominen
Mestiksen pudotuspeli jäivät pelaamatta. Harmi, sillä etenkin kauden lopussa turkulaista yleisöä saapui runsaasti Kupittaalle. Mestiksen pudotuspeli jäivät pelaamatta. Harmi, sillä etenkin kauden lopussa turkulaista yleisöä saapui runsaasti Kupittaalle. Kuva: Hannu Tuominen

Kysely: Kouluruokailun järjestämisessä etäopetuksessa eroja

Aluehallintovirasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat selvittäneet koronaepidemiaan liittyen varhaiskasvatuksen tilannetta viikolla 44 ja perusopetuksen tilannetta viikolla 46. Kysely suunnattiin varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjille.

Alaselän kivut ja vireysongelmat ovat yleisiä - lue miten näyttelijä Monika Lindeman selätti selkäkivut

Uusi sänky helpotti Monika Lindemanin pitkään jatkuneita selkäkipuja ja paransi vireystilaa.

Kymmenen vuotta jatkunut alaselän kipu, huonontunut unenlaatu ja heikentynyt vireystila korjaantuivat lopulta uuden sängyn avulla. Sänky on muuten paras paikka repliikkien opetteluun, paljastaa Monika.

Elintarvikeala vähensi ruokahävikkiä yli kolme miljoonaa kiloa materiaalitehokkuuden sitoumuksella

Reilut kolme miljoonaa kiloa ruokahävikkiä vähennettiin suorilla hävikin vähentämiseen tähtäävillä keinoilla, kuten hävikin seurantaa ja mittaamista kehittämällä, tilaus-toimitusketjua optimoimalla sekä päivittäistavarakaupassa hävikin syntyä ehkäisevin myyntitavoin, kuten viimeisen käyttöpäivän tuotteita punalaputtamalla.

Elintarvikeala allekirjoitti ensimmäisenä toimialana Suomessa materiaalitehokkuuden sitoumuksen, jossa asetettiin tavoitteet ja mittarit materiaalitehokkuuden parantamiselle vuosille 2019–21. Motivan julkaisemat tiedot sitoumuksen ensimmäisen raportointikauden tuloksista paljastavat elintarvikealan yritysten saavuttaneen materiaalitehokkuutta parantavilla toimilla miljoonien eurojen kustannussäästöjä ja vähentäneen ruokahävikkiään merkittävästi.

Nordea: Kotitalouksilla jää rahaa säästöön asuntolainan ohella

Koronapandemia on lisännyt suomalaisten varautumista tulevaisuuteen. Nordean teettämän tutkimuksen mukaan peräti 84 prosenttia suomalaisista asuntovelallisista säästääkin myös lainanlyhennyksen ohella säännöllisesti tai epäsäännöllisesti.

Mielenterveyshäiriöt yhteydessä merkittävästi heikompaan työmarkkinamenestykseen

Henri Salokangas.

VTM Henri Salokangas käsittelee väitöskirjassaan mielenterveyshäiriöiden ja taloudellisen toiminnan yhteyksiä. Väitöskirjan tutkimusartikkelit tuottavat uutta tietoa muuttoliikkeen vaikutuksista pitkän aikavälin mielenterveyshäiriöihin sekä mielenterveyshäiriöiden yhteyksistä työmarkkinamenestykseen. Salokankaan mukaan laadukkaiden suomalaisten rekisteriaineistojen avulla on mahdollista selvittää vakavien mielenterveysongelmiin liittyviä kysymyksiä erityisesti pitkällä aikajänteellä.

Aluehallintovirasto: Oppilaalta ei voi evätä opetussuunnitelman mukaista opetusta koulun sisäisiin käytäntöihin vedoten

Lounais-Suomen aluehallintovirasto korostaa tuoreessa kantelupäätöksessä, että koulun sisäiset ohjeet ja toimintakulttuuri eivät voi olla ristiriidassa voimassa olevan lainsäädännön ja opetussuunnitelman kanssa. Oppilaan oikeutta saada opetussuunnitelman mukaista opetusta ei voi evätä ilman asianmukaista perustetta.

Näyttely kohtalon hetkistä katkenneella laivalla

Ragny uppoaa.

Forum Marinumissa lähestytään joulua tällä kertaa tummansävyisesti. Merikeskuksen uutuusnäyttelyssä Merenkulkijan joulu – Ihmepelastus Atlantilla muistetaan 50 vuoden takaista M/T Ragnyn laivaonnettomuutta. Osa miehistöstä selvisi kuin ihmeen kaupalla, mutta tapahtuma vei mukanaan myös ihmishenkiä.

Ulkomailla syntyneiden vanhempien lapset Suomessa muita lapsia heikommassa asemassa

Vuonna 1997 Suomessa syntyneessä ikäluokassa ulkomailla syntyneiden vanhempien lapset olivat vielä suhteellisen pieni joukko.

Suurin osa lapsiperheistä, joissa on ulkomailla syntynyt vanhempi, ovat hyvinvoivia. Toisaalta monella hyvinvoinnin osa-alueella näillä perheillä menee keskimääräistä heikommin. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Nuorisotutkimusverkoston laajasta tutkimuksesta, jossa tutkittiin kaikkia Suomessa vuonna 1997 syntyneitä lapsia.

Turun Hope ry:n joululahjakeräys käynnistyy

Vapaaehtoisvoimin toimiva Turun Hope ry toteuttaa perinteisen joululahjakeräyksen vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille. Lahjoja voi toimittaa Turun Hopen tiloihin Hakakadulle jo nyt. Lisäksi joululahjoja vastaanotetaan 28.11.–19.12. Kauppakeskus Hansassa.

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ajokaistaa Autokadulla Orikedolla

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ajokaistaa Autokatu 5:n kohdalla Orikedolla ja aiheuttaa haittaa molemmissa ajosuunnissa 26.11.-4.12.

Elisa avasi 5G-verkon Naantaliin ja laajensi verkkoa Turussa

Naantaliin on avautunut Elisan 5G-verkko. Turkuun viime vuoden alussa avattua verkkoa on laajennettu merkittävästi.

Kirjan talo muuttuu runokaupaksi

Sara Koiranen (vas.) ja Suvi Hirvonen.

Kirjan talo – Bokens hus ry järjestää yhteistyössä Osuuskunta Kirjasimen kanssa 26.–29. marraskuuta tiloissaan pop up -runokaupan. Runokaupassa on neljän päivän ajan myynnissä runoutta sekä muuta kirjallisuutta useilta kustantajilta.

Pienikin verkko-ostos saattaa ensi vuonna vaatia vahvan tunnistautumisen

Vuodenvaihteen jälkeen kannattaa vahvaa tunnistusvälinettä, käytännössä pankkitunnuksia, pitää aina mukanaan. Tammikuun alussa 2021 päättyy toisen maksupalveludirektiivin (PSD2) siirtymäaika, ja vahvan tunnistamisen vaatimus koskee sen jälkeen kaikkea sähköisesti tapahtuvaa maksamista. Esimerkiksi pienikin mobiilikauppaosto tai vaikkapa polttoaineen maksaminen tankkaussovelluksella saattaa vaatia vahvan tunnistautumisen. Vahvan tunnistautumisen tarkoitus on lisätä maksamisen turvallisuutta ja kuluttajan suojaa.

Symphonic Ellington -konsertti keikalla.fi:n livestream-lähetyksenä

Antti Rissanen (oik.) johtaa Symphonic Ellington -konsertin.

Turun filharmonisen orkesterin ja Turku Jazz Orchestran Symphonic Ellington -konsertista torstaina 26. marraskuuta kello 19 Turun konserttitalossa lähetetään suora verkkolähetys keikalla.fi-alustan kautta. Konsertti paikan päällä on loppuunmyyty. Keikalla.fi-alustan livestream-tallenne on katsottavissa 7 päivän ajan tapahtuman jälkeen.

Huumausaineiden käyttö ja haitat lisääntyneet merkittävästi 2000-luvulla

Huumeiden kokeilu ja ongelmakäyttö ovat pääsääntöisesti lisääntyneet Suomessa koko 2000-luvun. Sekä huumeiden vuoksi hoitoon hakeutuneiden että ja huumekuolemien määrä ovat kasvaneet viime vuosina. Samoin tilastoidut huumausainerikokset ja huumaantuneena ajaminen ovat lisääntyneet viisi vuotta peräkkäin.

Koronavilkku näyttää nyt myös altistumisilmoitusten määrän ja ajankohdat, pitkäaikaista altistumista koskenut vika korjattu

Koronavilkku-sovelluksesta on julkaistu uusi päivitysversio torstaina 19. marraskuuta. Versio 1.3 sisältää käyttömukavuutta parantavia ominaisuuksia ja korjaa pitkäaikaisia altistumisia koskeneen vian.

Turkuseuran puheenjohtajaksi Maija Palonheimo

Maija Palonheimo.

Turkuseuran uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Maija Palonheimo . Valinnan teki yhdistyksen syyskokous 25. marraskuuta.

Aleksi Anttalainen ja TPS kahden vuoden jatkosopimukseen

Aleksi Anttalainen.

Turun Palloseura ja puolustaja Aleksi Anttalainen ovat solmineet kahden vuoden jatkosopimuksen. 21-vuotias turkulaispelaaja nähdään TPS:n takalinjoilla täten ainakin kevääseen 2023 saakka.

Urheilu

Aleksi Anttalainen ja TPS kahden vuoden jatkosopimukseen

Aleksi Anttalainen.

Turun Palloseura ja puolustaja Aleksi Anttalainen ovat solmineet kahden vuoden jatkosopimuksen. 21-vuotias turkulaispelaaja nähdään TPS:n takalinjoilla täten ainakin kevääseen 2023 saakka.

Euroopan parhaat naisgolfaajat ottavat toisistaan mittaa kesällä Turussa

Suomen Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvosella (vas.) ja Aura Golfin toiminnanjohtaja Sami Perellä on syytä iloon, kun Ladies European Tour palaa Suomeen.

Naisgolffareiden maanosan kovin tour Ladies European Tour saapuu kesällä 2021 kymmenen vuoden tauon jälkeen Suomeen. Maanosan parhaat naispelaajat golfaavat Aura Golfissa 18.–20. kesäkuuta.

Juho Hyvärinen siirtyy Interiin

TPS:n laitahyökkääjä Santeri Haarala (oik.) kilpajuoksussa RoPS:n Juho Hyvärisen kanssa.

Inter on solminut kaudet 2021 ja 2022 kattavan pelaajasopimuksen nuorten maajoukkuepuolustaja Juho Hyvärisen kanssa. Rovaniemeltä kotoisin oleva 20-vuotias Hyvärinen siirtyy FC Interiin kasvattajaseurastaan RoPS:sta.

Rasmus Tirrosen lainasopimus Ässien kanssa jatkuu

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran maalivahti Rasmus Tirronen jatkaa Porin Ässien riveissä marraskuun loppuun asti.

Puukkokatsomo: Tepsin hissivuodet jatkuvat

Sami Rähmönen.

Kaksi kertaa FC TPS on tippunut vierasmaalisäännön perusteella Veikkausliigasta. Se voi tuntua kohtuuttoman pahalta varsinkin nyt, kun Sami Rähmösen ja Mika Ääritalon upeat urat saivat surullisen lopun.

Paavo Nurmi Games kaksipäiväiseksi ensi kesänä

Daniel Ståhl oli viime kesänä kiekkoringin ykkönen Urheilupuistossa.

Paavo Nurmi Games kasvaa kesällä 2021 kaksipäiväiseksi ja jatkaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) Continental Tourin Kultaisessa liigassa. Kisapäivät ovat 7.–8. kesäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.