Perusopetuksen oppilailta pyydetään ilmoittautumista kouluruokailuun Turun kouluihin

Turun kaupunki alkaa pyytää ilmoittautumisia kouluruokailuun. Koulussa ruokailijoiden määrä on vähentynyt lasten siirryttyä pääosin etäopetukseen. Kouluruokailu on Turussa järjestetty poikkeusoloihin siirtymisestä lähtien joka päivä ja kaikilla oppilailla on edelleenkin oikeus kouluruokailuun.

Etäopetuksessa olevien oppilaiden kouluruokailun käytäntöä muutetaan maanantaista 30. maaliskuuta alkaen siten, että ruokailuun ilmoittaudutaan ennakkoon.

– Ilmoittautuminen varmistaa sen, että kaikille halukkaille pystytään tarjoamaan ateria ja toisaalta se on järkevää hävikin ehkäisemiseksi. Ruokailun organisoinnilla tällä tavalla varmistetaan myös turvalliset ruokailuolosuhteet oppilaille ja koulujen henkilökunnalle, sanoo perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen.

Oppilaat voivat mennä kouluihin ruokailemaan tai hakea ruoka-annoksen mukaan. Kouluruokailu on maksutonta. Kouluruokailun järjestävällä Arkealla on tarjota kertakäyttöastiat ruokaa hakeville.

Ruokailuun tulee ilmoittautua edellisenä arkipäivänä klo 12 mennessä, esimerkiksi maanantain ruokailuun ilmoittaudutaan perjantaina klo 12 mennessä. Huoltajia tiedotetaan ja ohjeistetaan tarkemmin Wilmassa.

Ruokailu tai ruoka-annoksen mukaan hakeminen järjestetään vain osassa kouluja. Ruokailuaika tai ruoan hakuaika on arkipäivisin klo 11–12.

Syömään tullessa tulee muistaa yleiset koronaohjeet eli metrin turvaväli toisiin ihmisiin ja hyvä käsihygienia. Ruokaillessa tulee istua väljästi, esimerkiksi joka toiseen tuoliin ja pöytään. Syömään ei myöskään saa tulla porukalla.

Ruokailupaikaksi on ohjeistettu valitsemaan kotia lähinnä oleva koulu, jotta kontaktien määrä pysyy mahdollisimman pienenä.

Kouluruokailu järjestetään seuraavissa kouluissa: Aunelan koulu, Cygnauksen koulu, Haarlan koulu, Hannunniitun koulu, Hepokullan koulu, Ilpoisten koulu, Jäkärlän koulu, Lausteen koulu, Luostarivuoren koulu, Luostarivuoren yksikkö, Luostarivuoren koulu, Martin yksikkö, Mikaelin koulu, Koulukadun yksikkö, Moision koulu, Nummen koulu, Nummen yksikkö, Paattisten koulu, Pansion koulu, Pääskyvuoren koulu, Rieskalähteen koulu, Sirkkalan koulu, Syvälahden koulu, Teräsrautelan koulu, Suikkilan yksikkö, Teräsrautelan koulu, Teräsrautelan yksikkö, Varissuon koulu, Vasaramäen koulu, Lehmuskujan yksikkö, Vasaramäen koulu, Syreenikujan yksikkö (alkaen 6.4.), Vähä-Heikkilän koulu, Wäinö Aaltosen koulu ja Ylimaarian koulu.

Koronatilanne on aiheuttanut joitakin muutoksia Turun varhaiskasvatusyksiköissä. Turussa on suljettu tilapäisesti vähäisen asiakasmäärän takia Koivulan päiväkodin Turunmaan yksikkö sekä Ilpoisten ja Kärsämäen kouluilla toimivat esiopetusryhmät. Lapset on ohjattu lähimpiin aukioleviin yksiköihin. Huoltajia on tiedotettu asiasta Wilman kautta.

Jos poikkeustilanne aiheuttaa lisämuutoksia, niin niistä tiedotetaan huoltajia Wilman kautta.

Turun iltalukio toimii toistaiseksi verkossa. Turun kaupungin ylläpitämien päivälukioiden ja Turun ammatti-instituutin nuoret tutkinto-opiskelijat voivat ilmoittautua opiskelemaan normaaliin tapaan maksutta. Alkavan viidennen jakson aikatauluun saattaa tulla jonkin verran muutoksia.

Kesälukion tarjonta on myös julkaistu. Jos rajoitustoimet jatkuvat, kaikki opetus toteutetaan verkossa. Kanslia palvelee verkossa sähköpostitse.

Myös Turun seudun toisen asteen etä- ja verkko-opetusrengas tarjoaa opintoja Turun lukioiden ja Turun ammatti-instituutin opiskelijoille.

Turun ammatti-instituutissa on siirrytty etätyöskentelyyn ja verkko-opetuksen erilaisia välineitä ja tapoja on otettu käyttöön.

Työelämässä tapahtuva oppiminen jatkuu sovitusti niillä työpaikoilla, joissa se pystytään asianmukaisesti toteuttamaan ottaen huomioon turvallisuusnäkökohdat. Jos työelämässä tapahtuva oppiminen keskeytyy jostakin syystä, tulee ottaa välittömästi yhteyttä omaan vastuuopettajaan. Vastuuopettajan kanssa sovitaan ja suunnitellaan kevään opintojen suorittaminen esim. etäopintoina.

Opinto-ohjaus on siirtynyt myös etäyhteyksien päähän. Ohjaustyötä pystytään tekemään laadukkaasti myös verkon välityksellä.

Turun ammatti-instituutin opiskelijoilla on mahdollisuus lainata etäopiskeluun kannettava tietokone. Lainattavat koneet ovat niin kutsuttujaeko-pc-koneita eli kaupungin käytöstä poistettuja kannettavia, joiden kiintolevyt on tyhjennetty.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Poliisi tutkii Stålarminkadulla tapahtunutta henkirikosta, yksi pidätetty

Poliisi tutkii Stålarminkadulla keskiviikkona iltapäivällä tapahtunutta henkirikosta. Henkirikos tapahtui Stålarminkadun päiväkodin lähellä olevassa talossa yksityisasunnossa.

Yksi elämän tärkeimmistä valinnoista tehdään ”alttarilla”, joka muistuttaa sänkykauppaa - varo näitä virheitä patjaostoksilla

Sängyn valintaa voisi rinnastaa hauskasti puolison valintaan.

Patjan ja tyynyn valintaa voisi kuvailla yhtä tärkeäksi kuin puolison valintaa. Nariseva ja kuoppainen kumppani ei ilahduta ketään.

Leväseurannan viimeisellä viikolla sinilevähavaintoja vain muutamalla järvellä Lounais-Suomessa

Leväseurannan havainnot viikolla 40/2020.

Lounais-Suomen sinilevätilanne on kuluneella viikolla ollut viime viikon kaltainen ja sinileviä on havaittu vain muutamalla sisävesien havaintopaikalla. Viime viikon tapaan yhdelläkään merialueen havaintopaikalla ei havaittu sinilevää tällä viikolla.

Vanhusten asumispalveluissa tarjoillaan Vanhustenviikolla asukkaiden lempiruokia

Turun kaupungin vanhusten asumispalveluyksiköissä vietetään Vanhustenviikon (4.–11.10.) kunniaksi lempiruokaviikkoa. Ruokalistalle on koottu ruokia, joita asumispalveluyksiköiden asukkaat ovat erityisesti toivoneet kesä–heinäkuun aikana tehdyssä kyselyssä.

Varhaiskasvatuksessa käytetään yhä useammin palveluseteliä

Varhaiskasvatuksen jakautuminen kunnan/kuntayhtymien oman tai ostopalveluna toteutetun päiväkotitoiminnan, perhepäivähoidon ja kuntien myöntämien palvelusetelien sekä Kelan yksityisen hoidon tuen välillä 2019, %.

Palvelusetelin käyttö varhaiskasvatuksessa on lisääntynyt edelleen. Varhaiskasvatukseen osallistuneista lapsista 13 prosenttia (31 856 lasta) osallistui varhaiskasvatukseen paikoissa, joiden valinnassa perheet olivat hyödyntäneet kunnan myöntämää palveluseteliä.

Pikisaaren katujen kunnostus käynnistyy reunapuiden poistolla

Hirvensalon Pikisaaressa käynnistetään katujen kunnostaminen poistamalla reunapuita. Merenkävijänkadun ja Valaanpyytäjänkadun varsilta poistetaan hyväksyttyyn katusuunnitelmaan perustuen viisi mäntyä ja 20 tammea ja pensasaitaa noin kymmenen metriä. Poistettavista tammista viisi on vanhempaa ikäluokkaa.

Tuomiokirkon terassilla vieraili kesällä yli 76 500 kävijää

Tuomiokirkon terassin asiakkaat kiittelivät laadukkaita palveluja.

Turussa toimi kesällä kaksi yhteisterassialuetta, toinen Tuomiokirkkotorilla ja -puistossa ja toinen Hämähäkkitontilla. Erityisen suosituksi nousi Tuomiokirkon terassi, josta tuli kesän puhutuin kohde Turussa.

Syyskuu tavanomaista lämpimämpi

Etenkin maan länsiosassa syyskuu oli harvinaisen lämmin. Sademäärät vaihtelivat poikkeuksellisen suurista tavanomaista pienempiin, eniten satoi maan keskivaiheilla. Ailan päivänä Suomen ylitti ajankohtaan nähden poikkeuksellisen voimakas myrsky.

Varhaiskasvatus ja opetus Kellosoittajan koulutalosta Koulukadulle ja Sepänkadulle

Varhaiskasvatus- ja opetustoiminta siirretään Kellosoittajan koulutalosta muualle.

Kellonsoittajan koulutaloon (Kellonsoittajankatu 9–11) on tehty kesällä kuntotutkimus, jossa selvitettiin väistötiloina käytettävien kerrosten 1–3 kunto. Turun kaupunki tiedotti tutkimustuloksista keskiviikkona. Uudet sijoittumissuunnitelmat esitellään kasvatus- ja opetuslautakunnalle 7. lokakuuta.

Koko maan hätätyöilmoitukset käsitellään Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueella

Työsuojeluviranomainen keskittää hätätyöilmoitusten käsittelyn 1. lokakuuta alkaen Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle. Tähän saakka hätätyöilmoituksia on käsitelty kaikkien aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueilla.

Timo Laine aloitti Turun Tiedepuiston hankejohtajana

Timo Laine.

Timo Laine on aloittanut Turun kaupungin kärkihankkeisiin kuuluvan Turun Tiedepuiston hankejohtajana 1. lokakuuta. Laine toimii myös seudun kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n tytäryhtiön Turun teknologia- ja tiedepuisto Oy:n toimitusjohtajana.

Suurin osa Turussa koronan saaneista edelleen nuoria aikuisia

Turussa on todettu kaiken kaikkiaan 336 koronavirustartuntaa (THL 30.9. kello 11). Edelleen suurin osa sairastuneista on nuoria aikuisia. Koronatilanteen kehittymistä seurataan Turussa aktiivisesti koko ajan. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vetämä alueellinen ohjausryhmä kokoontuu perjantaina keskustelemaan alueellisista suosituksista.

Koronavirus heijastuu uniin

Uuden koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan on tutkimuksissa havaittu vaikuttaneen ihmisten painajaisiin. Helsingin yliopiston Sleep & Mind -ryhmä tutki unia tekoälyn avulla.

Äidin ja tyttären yhteisnäyttely Aulagallerissa Raisiossa

Riitta ja Anni Lintuaho ripustavat näyttelynsä Raision kaupunginkirjaston Aulagalleriaan 2.–30. lokakuuta. Äidin ja tyttären yhteisnäyttelyssä seikkaillaan ilon tunteissa ja luonnon rauhallisuudessa.

Paimiossa leikataan ja kaadetaan huonokuntoisia koivuja

Paimiossa Alvar Aallontiellä (mt 2343) Vistan koivurivillä ja Sähköyhtiöntiellä (mt 181) Oinilan koivukujanteella käynnistyy koivujen hoitoleikkaus ja liikenneturvallisuudelle vaarallisten puiden kaatotyö. Puita poistetaan kahdelta koivukujanteelta noin 15 ja hoito- ja rakenneleikkauksia tehdään 170.

Turun vankilaan valtakunnallinen kahdeksanpaikkainen varmuusosasto

Varmuusosasto aloittaa toimintansa 1.1.2021 Turun vankilassa.

Turun vankilaan perustetaan kahdeksanpaikkainen valtakunnallinen varmuusosasto. Uusi varmuusosasto tarvitaan järjestäytyneen rikollisuuden vankeusaikaisten vaikutusmahdollisuuksien vähentämiseksi. Varmuusosasto aloittaa toimintansa 1.1.2021.

DaisyLadies muuttaa entisen Förituvan tiloihin Sairashuoneenkadulle

DaisyLadies ry juhlistaa uuden tilan DaisyKodin avajaisia keskiviikkona 7. lokakuuta kello 11–16 osoitteessa Sairashuoneenkatu 1.

Palliatiivinen keskus aloitti Tyksissä, elämän loppuvaiheen hoitoa kehitetään

Sirkku Jyrkkiö.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyksissä) on aloittanut toimintansa Palliatiivinen keskus. Uusi keskus toimii konsultoimalla ja kehittämällä elämän loppuvaiheen hoitoa sairaalan sisällä sekä tiiviissä yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa.

Urheilu

TPS-puolustus vahvistuu Ville Lajusella

Ville Lajunen on nähty myös Leijona-paidassa.

Turun Palloseura on solminut kuluvan kauden mittaisen sopimuksen puolustaja Ville Lajusen kanssa. 32-vuotias Lajunen liittyy TPS:n jääkiekkomiehistön mukaan tulevana maanantaina ja hänen sopimuksessaan on mukana KHL-pykälä.

Engström, Haukioja ja Kagayama jatkavat Interissä myös ensi kaudella

Jesper Engström ja Anthony Annan.

Inter on käyttänyt Jesper Engströmin , Martti Haukiojan ja Taiki Kagayaman sopimuksissa olleet optiot. Kuluvalle kaudelle Interiin siirtynyt kolmikko nähdään sinimustassa paidassa myös kaudella 2021.

Liigan keskeyttäminen aiheutti jääkiekkoseuroille noin 15 miljoonan euron tulonmenetyksen

Liigaseurat ennakoivat alustavissa budjeteissaan alkavan kauden tulojen putoavan noin kymmenen miljoonaa euroa, jos kausi pystyttäisiin viemään suhteellisen normaalisti läpi.

Kausi 2019–20 olisi ollut jääkiekon liigaseuroille taloudellisesti vahva ilman covid-19-pandemian vuoksi kesken jäänyttä kautta, käy ilmi EY:n raportista. Liigan keskeyttäminen aiheutti seuroille EY:n arvion mukaan noin 15 miljoonan euron tulonmenetyksen. Seurat ennakoivat alustavissa budjeteissaan alkavan kauden tulojen putoavan noin kymmenen miljoonaa euroa, jos kausi pystyttäisiin viemään suhteellisen normaalisti läpi.

Otteluanalyysi: Inter juhli FC Lahden kustannuksella

Anthony Annan juhli pelin jälkeen maaliaan ja voittoa.

Tulihan se sieltä. Kuusi voitotonta ottelua, kolme peliä ilman tehtyä maalia. Tämän putken Inter katkaisi komealla 3-0-voitolla FC Lahdesta. Interin valmentaja José Riveiro oli Honka-ottelun jälkeen vakuuttunut siitä, että maaleja alkaa tulla, sillä peli oli jo sillä tasolla ja maalitilanteita oli riittävästi. Ja oikeassa hän oli. Inter jatkoi siitä, mihin Honkaa vastaan jäi. Kun riittävän kauan ja riittävän sitkeästi yrittää, niin palkintohan siitä seuraa.

Lauri Korpikoski jatkaa TPS:n kapteenina

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran Liiga-joukkueen uuden kauden kapteenisto on selvillä. Kapteenisto ratkaistiin maanantaina joukkueen yhteisellä äänestyksellä.

Makwan Amirkhani kohtaa Edson Barbozan

Makwan Amirkhani.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani ottelee Abu Dhabin Fight Islandiksi nimetyllä Yas Islandin saarella viikkoa suunniteltua aiemmin. Hän kohtaa 10. lokakuuta potkuyrkkeilytaustaisen Edson Barbozan , joka on parhaimmillaan sijoitettu UFC:ssä kevytsarjan neljänneksi. Mies ottelee nykyään yhtä sarjaa alempana.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.