Jälkipeli: Moni pelaaja lopettaa Mikael Sandbergin tavoin parhaassa pelimiehen iässä

Kaudeksi 2016-17 Mikael Sandberg (kuvissa vas.) palasi kasvattajaseuraansa Turun NMKY:hyn (Kristika Turkuun) useamman Korisliigakauden jälkeen. Samalla myös Sandbergin opinnot alkoivat edistyä Turun kauppakorkeakoulussa. Ura Basketin nousu Korisliigaan mahdollisti Sandbergille vielä yhden kauden pelaamisen korkeimmalla sarjatasolla. Kaudeksi 2016-17 Mikael Sandberg (kuvissa vas.) palasi kasvattajaseuraansa Turun NMKY:hyn (Kristika Turkuun) useamman Korisliigakauden jälkeen. Samalla myös Sandbergin opinnot alkoivat edistyä Turun kauppakorkeakoulussa. Ura Basketin nousu Korisliigaan mahdollisti Sandbergille vielä yhden kauden pelaamisen korkeimmalla sarjatasolla. Kuva: Hannu Tuominen

On kevät 2019. Kaarinalainen Ura Basket pelaa liigakarsintaotteluita loimaalaisia vastaan. Ura säilyttää Korisliigapaikkansa otteluvoitoin 2-0. Viimeisessä karsintaottelussa Uran Mikael Sandberg heittää parikymmentä pistettä ja ottaa toistakymmentä levypalloa. Ottelu jää ”Ässän” koripallouran viimeiseksi.

Sandberg lopettaa 28-vuotiaana, parhaassa pelimiehen iässä.

Eikä hän ole ainoa suomalainen koripalloilija, joka lopettaa silloin, kun on parhaimmillaan. Monella olisi vielä edessään hyviä pelivuosia. Sama ilmiö on nähtävissä Veikkausliigassakin. Sieltäkin kokeneet, juuri alle kolmekymppiset pelaajat puuttuvat.

Syykin on selvä.

Kela opintotukineen on ollut monelle suurin palkanmaksaja, kunnes pelaaja opintojen myötä valmistuu. Kun jääkiekkoilija lopettaa ja siirtyy normaaliin työelämään, hänen palkkansa laskee. Kotimaisen akateemisen koulutuksen saaneen koripalloilijan palkka moninkertaistuu. Perhekin pitäisi perustaa. Osa haaveilee ehkä omasta asunnosta.

– Jos koripallosta haluaa taloudellisesti kannattavan ammatin, pitää olla astetta kovempi pelaaja. Kun saat opiskelut valmiiksi, saat uuden vaihtoehdon. Samalla huomaat, että työelämään siirtyneet opiskelukaverisi tienaavat jo paremmin. Niinpä itsekin miettii siirtymistä työelämään. Matkustaminen arkipäivänä bussilla toiselle puolelle Suomea ei enää olekaan niin kiinnostavaa kuin nuorempana, kertoo Sandberg.

Kun pituutta kertyy reilusti yli pari metriä, on koripallo luonnollinen valinta urheilusta kiinnostuneelle nuorukaiselle. Tosin Sandberg harrasti aluksi kaikkea mahdollista koripallon ohella, kuten futista, lätkää, judoa ja uintia.

– Koripallon harrastaminen alkoi Turun NMKY:n järjestämästä koripallokoulusta. Neljännellä luokalla opettajani Leif Grönroos, joka on toiminut Namikan valmentajana eri ikäryhmissä, houkutteli minut mukaan joukkuetoimintaan. Pituuskasvunikin alkoi ajoissa. Olin jo yläasteella parimetrinen.

Turun NMKY:n kasvatti nousi edustusjoukkueeseen kaudella 2007–08, jolloin joukkue pelasi I-divisioonaa. Koripalloura jatkui useiden vuosien ajan Korisliigassa (Tampereen Pyrintö, Salon Vilpas, Torpan Pojat ja Ura Basket).

Sandbergille kertyi useita kymmeniä ikäkausimaajoukkue-edustuksia.

– Se oli tosi kova ikäluokka. Monet pelaajista ovat myöhemmin menestyneet, kuten esimerkiksi Sasu Salin, Carl Lindblom, Lauri Toivonen, Antto Nikkarinen ja Samuli Vanttaja. Minut nimettiin miesten maajoukkuerinkiin, mutta en saanut koskaan varsinaista kutsua leiritykseen. Olin pari vuotta niin sanotussa haastajamaajoukkueessa.

Sandberg yritti sovittaa opiskelun ja pelaamisen.

– Kun opiskeluni alkoivat Turun kauppakorkeakoulussa, asuin Salossa ja pelasin Korisliigaa. Reissasin opintojen takia Turku-Salo-väliä, mutta opiskelutahtini oli pelaamisen johdosta hitaampi kuin muilla. Etenin koripallon ehdoilla. Vilppaan jälkeen siirryin Tampereen Pyrintöön. Silloin opinnot hidastuivat entisestään. En ottanut siitä murhetta, kun tiesin, että hoidan koulun ennemmin tai myöhemmin, muistelee Sandberg.

Korisliigassa avauskentälliseen mahtuu viisi pelaajaa, joista neljä saa olla verohelpotuksista nauttivaa ulkomaalaispelaajaa. Kun liigassa on joukkueita yhteensä kaksitoista, mahtuu yhtä monta kotimaista pelaajaa avauskentälliseen. Loppujen suomalaispelaajien rooliksi jää seurata penkiltä, kun muut pelaavat.

Ajallisesti Korisliiga vaatii kuitenkin uhrauksia kaikilta pelaajilta, mutta monelle kotimaiselle pelaajalle korvaus jää pieneksi.

Kun kausi päättyy, ulkomaalaisvahvistukset poistuvat maasta. Samalla valmentajilla alkaa joka vuotiset videosulkeiset, kun haetaan uusia amerikkalaisvahvistuksia seuraavalle kaudelle. Juuri ennen kauden alkua ”onnenarvat” saapuvat Suomeen. Jos jenkki osoittautuu huonommaksi kuin kotimainen, niin hankitaan uusi tilalle. Vaihtoruletti pyörii, kunnes löydetään parempi.

– Ulkomaalaisvahvistusten ansiosta Korisliigasta on tullut kovatasoisempi, mutta on eri asia, mikä hinta siitä maksetaan. Kotimaisille roolipelaajille eli joukkueen ei-tähtipelaajille neljän ulkomaalaisen käyttö on pahin mahdollinen päätös. Samalle pelipaikalle tuodaan aina yksi jenkkipelaaja.

Sandberg sai Korisliigassa vaihtelevasti peliaikaa, mutta miehen ansioluetteloon merkattiin kaksi SM-hopeaa. Toinen tuli ToPon ja toinen Pyrinnön riveissä.

– Vähitellen huomasin, että koripallotäyteinen arki ei enää ollut antoisaa. Kaipasin muutakin. Kun opiskelut piti hoitaa, niin siirryin Turkuun pelaamaan divaria. Aloin opiskelemaan normaalisti ja kävin samalla töissäkin.

Kaudeksi 2016-2017 Sandberg palasi kahdeksan vuoden jälkeen kasvattajaseuraansa Turun NMKY:hyn (Kristika Turkuun) ollen sekä oman joukkueensa että koko divarin parhaimpia pelaajia. Hänet valittiin peräkkäisinä kausina Divari B:n ja A:n vuoden pelaajaksi. Viimeisellä divarikaudellaan Sandberg teki ottelua kohden 20 pistettä, nappasi 10.7 levypalloa sekä jakeli 3.7 koriin johtavaa syöttöä.

– Olin jo päättänyt, että en enää pelaa Korisliigassa, mutta kun Ura Basket nousi, pelasin liigassa vielä yhden kauden. Sain jopa tarjouksen Islannista. Olin sinne lähdössäkin, kun opinnot olivat jo melkein valmiina. Peruin sen kuitenkin viime hetkellä. Jos olisin lähtenyt, tuskin minulla olisi nyt tätä hyvää työpaikkaani, sanoo Sandberg.

Kun syksyllä 2012 alkaneet opinnot tulivat maisteri Sandbergilla valmiiksi, oli koripallourakin tullut päätökseen. Oli aika ripustaa koriskengät naulaan ja siirtyä työelämän pariin.

– On ongelma, kun koripalloilija haluaa siirtyä työelämään, ei hänellä välttämättä ole ansioluettelossa kuin eri seurojen nimiä, missä on pelannut. Onneksi olin jo Kristikan aikana oikeissa töissä.

Vastavalmistunut Sandberg näki mielenkiintoisen työnhakuilmoituksen. Ensin hakemus sisälle ja sen jälkeen työhaastattelun myötä muutto pääkaupunkiseudulle.

– Työnantajani on PricewaterhouseCoopers (PwC) ja työnimikkeeni on yrityskauppakonsultti.

Hannu Tuominen

Kun pituutta on yli kaksi metriä, oli Sandberg aina myös tärkeä palanen joukkueensa puolustuspäässä. Kun pituutta on yli kaksi metriä, oli Sandberg aina myös tärkeä palanen joukkueensa puolustuspäässä. Kuva: Hannu Tuominen

Turun yliopiston entinen rehtori, kasvitieteen professori Arne Rousi kuollut

Arne Rousi.

Turun yliopiston entinen rehtori ja kasvitieteen professori Arne Rousi on kuollut 88-vuotiaana. Rousi toimi rehtorina vuosina 1987–93.

Sateet nostaneet vedenpintoja Etelä-Suomessa

Viime päivien runsaat sateet ovat nostaneet paikoin Etelä-Suomen jokien vedenpintoja. Maaperä oli helteisen ja vähäsateisen alkukesän jäljiltä kuivaa, mutta viimeisen kahden viikon aikana sateet ovat täyttäneet maavesivarastoja. Erityisesti lauantain rankkasateet saivat virtaamat paikoin reiluun kasvuun. Vielä alkuviikolla lähinnä kuuroluonteisia sateita esiintyy sääennusteiden mukaan monin paikoin, mutta keskiviikon jälkeen sateet jäänevät taas vähäisiksi.

Aurajoen rannalle syntyi Holz Kollektivin satojen metrien pituinen KaiPuu-yhteisötaideteos

KaiPuu 2020 on yhteisötaiteellinen teos Turussa, Aurajoen rannalla Tuomiokirkkosillan ja  Auransillan välillä.

Aurajoen rannalle on synnytetty Holz Kollektivin puihin kiinnittyvä satojen metrien pituinen KaiPuu yhteisötaideteos. Teos koostuu kaupunkilaisten kaipuun tarinoista.

Kaarinassa jyrsintä- ja päällystystöitä maantiellä 110 Peltolan ja Piikkiön välillä

Jyrsintä- ja päällystystyöt alkavat keskiviikkona 15. heinäkuuta maantiellä 110 Peltolan ja Piikkiön välillä. Tie on päällystettävällä osuudella nelikaistainen Peltolan ja Kaarinan välillä. Päällystystöitä tehdään Peltolan ja Kaarinan välillä molemmilla ajoradoilla, mutta toinen kaista on koko ajan liikenteen käytössä. Työmaan kohdalla on myös alennettu nopeusrajoitusta. Tällä kohteella liikennemäärät ovat päiväaikaan niin suuret, että liikennehaittojen minimoimiseksi työ tehdään yötyönä kello 18–6.

Väittelijä selvitti, millaisilla kuvioilla ruutupaperia voi värittää kompleksisesti

Etienne Moutot.

MSc Etienne Moutot tarkasteli Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan kompleksisia värityksiä ja niiden algoritmeja. Tutkimus koski Nivat'n otaksumaa, joka on toistaiseksi todistamaton matemaattinen väite.

Ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson TPS-paitaan

Turun Palloseura on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen ruotsalaisen puolustajan Johan Ivarssonin kanssa.

Ruokavirasto: Tarkkaile perunakasvustoja koloradonkuoriaisen varalta

Koloradonkuoriainen aiheutti mittavaa tuhoa 2000-luvun alkuvuosina useilla kaakkoissuomalaisilla perunapelloilla.

Suomessa ei ole todettu koloradonkuoriaisesiintymiä kesän 2016 jälkeen. Kuoriaisia voi kulkeutua Suomeen ilmavirtausten mukana niin etelästä kuin idästäkin, jossa niitä esiintyy yleisesti. On myös mahdollista, että kuoriaisia on voinut talvehtia suomalaisissa perunapelloissa. Yleisimmin koloradonkuoriaisia on Suomeen kulkeutunut kaakkoisten ilmavirtausten mukana. Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo ja Uusimaa ovat suurimman riskin alueita.

Työsuojeluviranomaiset käynnistäneet ammattikäyttöön tarkoitettujen henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen

Työsuojeluviranomaiset valvovat tänä vuonna koronavirukselta suojaavien, ammattikäyttöön tarkoitettujen henkilönsuojainten vaatimustenmukaisuutta.

Valaistus- ja kiveystyö jatkuu Piispankadulla ja Kasarmikadulla

Valaistus- ja kiveystyö jatkuu tällä viikolla Piispankadulla ja Kasarminkadulla. Ajokaista on kavennettu molemmilla kaduilla. Paikalla on liikenneopasteet. Työkoneita liikkuu liikenteen seassa. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ilveskanta hienoisessa kasvussa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusimman kanta-arvion mukaan ilveskanta on kasvanut 11 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Vuodesta 2014 alkanut ilvesten määrän lasku näyttäisi pysähtyneen ja kääntyneen loivaan nousuun. Ennen metsästyskautta 2020/2021 Suomessa arvioidaan olevan 2 065–2 170 yli vuoden ikäistä ilvestä.

Ulkovalaistusurakka jatkuu Pansiontiellä

Pansiontien ulkovalaistusurakka jatkuu tällä viikolla Juhana Herttuan puistokadun ja Pahaniemensillan välillä sekä Suikkilantien ja Pansion satamatien välillä.

Ajokiellossa ollut huumekuski poliisin haaviin Satakunnantiellä

Poliisipartiolle ilmoitettiin sunnuntaina kello 20.20 rattijuopumusepäilystä Turussa Satakunnantiellä. Poliisipartio sai havainnon ilmoitetusta autosta ja sai sen pysäytettyä.

Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry järjestää Kupittaalla Kissapiknikin

Kissapiknik järjestetään toista kertaa tiistaina 28. heinäkuuta Kupittaalla.

Viime vuonna suuren suosion saavuttanut Kissapiknik järjestetään toista kertaa tiistaina 28. heinäkuuta kello 17. Järjestäjänä on Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry.

Moottoripyörällä törkeää ylinopeutta Naantalissa, kuskilla ei ajokorttia

Poliisipartio havaitsi Naantalin Aurinkotiellä Maskuntien liikenneympyrästä Naantalin keskustan suuntaan kovaa kiihdyttäneen moottoripyörän sunnuntaina kello 20.50.

Turun Messukeskuksen ja Restelin yhteistyö jatkuu

Resteliin kuuluva Food&Events Tapahtumaravintolat jatkaa Turun Messukuksessa ravintotoiminnasta vastaavana.

Kotimaiseen ravintola-alan yritykseen Resteliin kuuluva Food&Events Tapahtumaravintolat solmi kesäkuussa uuden sopimuksen Turun Messukeskuksen kanssa, joka jatkaa kahden toimijan pitkään kestänyttä yhteistyötä.

Puukauppa jäljessä edellisvuosista

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten puun ostomäärä yksityismetsistä oli tammi−kesäkuussa 18 prosenttia pienempi kuin edellisenä vuonna. Maaliskuusta lähtien puukauppaa on käyty edellisvuoden tahtiin. Sähköisten työkalujen käyttö tuo merkittäviä etuja puukauppaan.

Seppo Paju voitti frisbeegolfin Pro Tour -kilpailun Turussa

Seppo Paju.

Suomen frisbeegolfässä Seppo Paju on voittanut kotimaisen frisbeegolfin kärkikiertueen toisen osakilpailun Turussa Aninkaisten frisbeegolfradalla. Helpolla voitto ei tullut. Suomen kansainvälisesti menestynein ja tunnetuin frisbeegolfaaja sai tasoisensa vastuksen vasta 16-vuotiaasta Severi Saviniemestä , joka onnistui venyttämään kilpailun ratkaisua äkkikuolemapeliin.

Kaivutyö sulkee ajokaistan Kuninkaanväylällä Raisiossa elokuun alkuun asti

Kaivutyö sulkee ajokaistan Kuninkaanväylä 14:n kohdalla Raisiossa ja aiheuttaa haittaa molemmissa ajosuunnissa 3. elokuuta asti. Kevyenliikenteenväylä on kavennettu.

Urheilu

Ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson TPS-paitaan

Turun Palloseura on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen ruotsalaisen puolustajan Johan Ivarssonin kanssa.

Seppo Paju voitti frisbeegolfin Pro Tour -kilpailun Turussa

Seppo Paju.

Suomen frisbeegolfässä Seppo Paju on voittanut kotimaisen frisbeegolfin kärkikiertueen toisen osakilpailun Turussa Aninkaisten frisbeegolfradalla. Helpolla voitto ei tullut. Suomen kansainvälisesti menestynein ja tunnetuin frisbeegolfaaja sai tasoisensa vastuksen vasta 16-vuotiaasta Severi Saviniemestä , joka onnistui venyttämään kilpailun ratkaisua äkkikuolemapeliin.

Jälkipeli: Kansallisessa Liigassa on haasteensa – TPS:ssä vapaaehtoisten työ on korvaamaton

Naisten pääsarjataso on nykyään Kansallinen Liiga. Sarjaa pelataan vahvasti amatööripohjalta. Ottelutapahtumissa vapaaehtoisten seuratyöntekijöiden panos on korvaamaton.

– Naisten edustusjoukkueen taustajoukko toimii vapaaehtoisten avulla. Ainoastaan joukkueen valmennustiimille maksetaan kulukorvauksia. Kukaan ei saa palkkaa. Pelaajillekaan ei makseta, mutta onneksi he eivät kuitenkaan itse joudu maksamaan liigatasolla pelaamisestaan.

Otteluanalyysi: Inter kylvetti Ilvestä, Furuholmille hattutemppu

Mies ja päähine. Kolme maalia tiesi Timo Furuholmille uran toista hattutemppua. Knalli tuli, sateenvarjoa ei sentään tarvittu.

Ilves vieraili Kupittaalla jo toisen kerran tällä viikolla jalkapallon Veikkausliigassa, mutta toinen visiitti ei ollut yhtä iloinen kuin ensimmäinen. Ilves löi tiistaina vajaanakin TPS:n 1-0, mutta nyt tuli Interiltä kunnolla turpaan 5-1. Interin Timo Furuholm löi maalillaan alkutahdit heti 3. minuutilla ja Ilvestä vietiin.

Åboraakkeli: Historian lehdille?

Inter pääsee kamppailemaan cup-kannusta kotiyleisön edessä.

Onneksi pelipaikka ei muuttunut, vaikka jalkapallon miesten Suomen cupin loppuottelun ajankohta vaihtui. Alkuperäisen aikataulun mukaan cup-pokaali piti jakaa toukokuun puolivälissä, mutta poikkeuksellisessa tilanteessa cupin finaali pelataan Kupittaan viheriöllä 3. lokakuuta.

Amerikkalaishyökkääjä Josh Kestner TPS-paitaan

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen sopimuksen amerikkalaishyökkääjä Josh Kestneri n kanssa. 26-vuotias oikean laitahyökkääjän reviirillä viihtyvä Kestner voitti viime kaudella ECHL:n pistepörssin sekä maalikuninkuuden. Hänet valittiin myös koko sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.