Jälkipeli: Moni pelaaja lopettaa Mikael Sandbergin tavoin parhaassa pelimiehen iässä

Kaudeksi 2016-17 Mikael Sandberg (kuvissa vas.) palasi kasvattajaseuraansa Turun NMKY:hyn (Kristika Turkuun) useamman Korisliigakauden jälkeen. Samalla myös Sandbergin opinnot alkoivat edistyä Turun kauppakorkeakoulussa. Ura Basketin nousu Korisliigaan mahdollisti Sandbergille vielä yhden kauden pelaamisen korkeimmalla sarjatasolla. Kaudeksi 2016-17 Mikael Sandberg (kuvissa vas.) palasi kasvattajaseuraansa Turun NMKY:hyn (Kristika Turkuun) useamman Korisliigakauden jälkeen. Samalla myös Sandbergin opinnot alkoivat edistyä Turun kauppakorkeakoulussa. Ura Basketin nousu Korisliigaan mahdollisti Sandbergille vielä yhden kauden pelaamisen korkeimmalla sarjatasolla. Kuva: Hannu Tuominen

On kevät 2019. Kaarinalainen Ura Basket pelaa liigakarsintaotteluita loimaalaisia vastaan. Ura säilyttää Korisliigapaikkansa otteluvoitoin 2-0. Viimeisessä karsintaottelussa Uran Mikael Sandberg heittää parikymmentä pistettä ja ottaa toistakymmentä levypalloa. Ottelu jää ”Ässän” koripallouran viimeiseksi.

Sandberg lopettaa 28-vuotiaana, parhaassa pelimiehen iässä.

Eikä hän ole ainoa suomalainen koripalloilija, joka lopettaa silloin, kun on parhaimmillaan. Monella olisi vielä edessään hyviä pelivuosia. Sama ilmiö on nähtävissä Veikkausliigassakin. Sieltäkin kokeneet, juuri alle kolmekymppiset pelaajat puuttuvat.

Syykin on selvä.

Kela opintotukineen on ollut monelle suurin palkanmaksaja, kunnes pelaaja opintojen myötä valmistuu. Kun jääkiekkoilija lopettaa ja siirtyy normaaliin työelämään, hänen palkkansa laskee. Kotimaisen akateemisen koulutuksen saaneen koripalloilijan palkka moninkertaistuu. Perhekin pitäisi perustaa. Osa haaveilee ehkä omasta asunnosta.

– Jos koripallosta haluaa taloudellisesti kannattavan ammatin, pitää olla astetta kovempi pelaaja. Kun saat opiskelut valmiiksi, saat uuden vaihtoehdon. Samalla huomaat, että työelämään siirtyneet opiskelukaverisi tienaavat jo paremmin. Niinpä itsekin miettii siirtymistä työelämään. Matkustaminen arkipäivänä bussilla toiselle puolelle Suomea ei enää olekaan niin kiinnostavaa kuin nuorempana, kertoo Sandberg.

Kun pituutta kertyy reilusti yli pari metriä, on koripallo luonnollinen valinta urheilusta kiinnostuneelle nuorukaiselle. Tosin Sandberg harrasti aluksi kaikkea mahdollista koripallon ohella, kuten futista, lätkää, judoa ja uintia.

– Koripallon harrastaminen alkoi Turun NMKY:n järjestämästä koripallokoulusta. Neljännellä luokalla opettajani Leif Grönroos, joka on toiminut Namikan valmentajana eri ikäryhmissä, houkutteli minut mukaan joukkuetoimintaan. Pituuskasvunikin alkoi ajoissa. Olin jo yläasteella parimetrinen.

Turun NMKY:n kasvatti nousi edustusjoukkueeseen kaudella 2007–08, jolloin joukkue pelasi I-divisioonaa. Koripalloura jatkui useiden vuosien ajan Korisliigassa (Tampereen Pyrintö, Salon Vilpas, Torpan Pojat ja Ura Basket).

Sandbergille kertyi useita kymmeniä ikäkausimaajoukkue-edustuksia.

– Se oli tosi kova ikäluokka. Monet pelaajista ovat myöhemmin menestyneet, kuten esimerkiksi Sasu Salin, Carl Lindblom, Lauri Toivonen, Antto Nikkarinen ja Samuli Vanttaja. Minut nimettiin miesten maajoukkuerinkiin, mutta en saanut koskaan varsinaista kutsua leiritykseen. Olin pari vuotta niin sanotussa haastajamaajoukkueessa.

Sandberg yritti sovittaa opiskelun ja pelaamisen.

– Kun opiskeluni alkoivat Turun kauppakorkeakoulussa, asuin Salossa ja pelasin Korisliigaa. Reissasin opintojen takia Turku-Salo-väliä, mutta opiskelutahtini oli pelaamisen johdosta hitaampi kuin muilla. Etenin koripallon ehdoilla. Vilppaan jälkeen siirryin Tampereen Pyrintöön. Silloin opinnot hidastuivat entisestään. En ottanut siitä murhetta, kun tiesin, että hoidan koulun ennemmin tai myöhemmin, muistelee Sandberg.

Korisliigassa avauskentälliseen mahtuu viisi pelaajaa, joista neljä saa olla verohelpotuksista nauttivaa ulkomaalaispelaajaa. Kun liigassa on joukkueita yhteensä kaksitoista, mahtuu yhtä monta kotimaista pelaajaa avauskentälliseen. Loppujen suomalaispelaajien rooliksi jää seurata penkiltä, kun muut pelaavat.

Ajallisesti Korisliiga vaatii kuitenkin uhrauksia kaikilta pelaajilta, mutta monelle kotimaiselle pelaajalle korvaus jää pieneksi.

Kun kausi päättyy, ulkomaalaisvahvistukset poistuvat maasta. Samalla valmentajilla alkaa joka vuotiset videosulkeiset, kun haetaan uusia amerikkalaisvahvistuksia seuraavalle kaudelle. Juuri ennen kauden alkua ”onnenarvat” saapuvat Suomeen. Jos jenkki osoittautuu huonommaksi kuin kotimainen, niin hankitaan uusi tilalle. Vaihtoruletti pyörii, kunnes löydetään parempi.

– Ulkomaalaisvahvistusten ansiosta Korisliigasta on tullut kovatasoisempi, mutta on eri asia, mikä hinta siitä maksetaan. Kotimaisille roolipelaajille eli joukkueen ei-tähtipelaajille neljän ulkomaalaisen käyttö on pahin mahdollinen päätös. Samalle pelipaikalle tuodaan aina yksi jenkkipelaaja.

Sandberg sai Korisliigassa vaihtelevasti peliaikaa, mutta miehen ansioluetteloon merkattiin kaksi SM-hopeaa. Toinen tuli ToPon ja toinen Pyrinnön riveissä.

– Vähitellen huomasin, että koripallotäyteinen arki ei enää ollut antoisaa. Kaipasin muutakin. Kun opiskelut piti hoitaa, niin siirryin Turkuun pelaamaan divaria. Aloin opiskelemaan normaalisti ja kävin samalla töissäkin.

Kaudeksi 2016-2017 Sandberg palasi kahdeksan vuoden jälkeen kasvattajaseuraansa Turun NMKY:hyn (Kristika Turkuun) ollen sekä oman joukkueensa että koko divarin parhaimpia pelaajia. Hänet valittiin peräkkäisinä kausina Divari B:n ja A:n vuoden pelaajaksi. Viimeisellä divarikaudellaan Sandberg teki ottelua kohden 20 pistettä, nappasi 10.7 levypalloa sekä jakeli 3.7 koriin johtavaa syöttöä.

– Olin jo päättänyt, että en enää pelaa Korisliigassa, mutta kun Ura Basket nousi, pelasin liigassa vielä yhden kauden. Sain jopa tarjouksen Islannista. Olin sinne lähdössäkin, kun opinnot olivat jo melkein valmiina. Peruin sen kuitenkin viime hetkellä. Jos olisin lähtenyt, tuskin minulla olisi nyt tätä hyvää työpaikkaani, sanoo Sandberg.

Kun syksyllä 2012 alkaneet opinnot tulivat maisteri Sandbergilla valmiiksi, oli koripallourakin tullut päätökseen. Oli aika ripustaa koriskengät naulaan ja siirtyä työelämän pariin.

– On ongelma, kun koripalloilija haluaa siirtyä työelämään, ei hänellä välttämättä ole ansioluettelossa kuin eri seurojen nimiä, missä on pelannut. Onneksi olin jo Kristikan aikana oikeissa töissä.

Vastavalmistunut Sandberg näki mielenkiintoisen työnhakuilmoituksen. Ensin hakemus sisälle ja sen jälkeen työhaastattelun myötä muutto pääkaupunkiseudulle.

– Työnantajani on PricewaterhouseCoopers (PwC) ja työnimikkeeni on yrityskauppakonsultti.

Hannu Tuominen

Kun pituutta on yli kaksi metriä, oli Sandberg aina myös tärkeä palanen joukkueensa puolustuspäässä. Kun pituutta on yli kaksi metriä, oli Sandberg aina myös tärkeä palanen joukkueensa puolustuspäässä. Kuva: Hannu Tuominen

Terveisiä Raision kaupungille

Haunisten allas Raisiossa.

Raision kaupungin keskustassa on Raision seurakunta. Seurakunta on ainoa, joka jakaa ruoka-apua raisiolaisille. Vähävaraiset nuoret, työttömät ja eläkeläiset saavat ainoastaan seurakunnalta ruoka-apua ja vaateapua, seurakunta maksaa myös vähävaraisten laskuja.

Koronalla ei vaikutusta kirkosta eroamiseen

Eroakirkosta.fi-palvelun 17 toimintavuoden aikana valtionkirkot on jättänyt sivuston kautta 750 000 suomalaista. Evankelis-luterllaisen kirkon jäsenmäärä on vähentynyt näiden 17 vuoden aikana 650 000 jäsenellä, kastamisesta ja kirkkoon liittymisistä huolimatta. Prosentuaalisesti kirkon jäsenmäärä on pudonnut yli 15 prosenttiyksikköä, ja on nyt noin 68 prosenttia.

Turkulainen Janina Arola Vuoden kirjanpitäjä

Janina Arola.

Taloushallinnon ammattilaisten kollegoilleen myöntämä Vuoden kirjanpitäjä -tunnustus annettiin kahdelle kirjanpitäjälle, turkulaiselle Janina Arolalle ja helsinkiläiselle Helena Hoville . Tunnustus jaettiin perjantaina virtuaalisesti järjestetyssä Accountor Finagon Tilitoimistopäivässä.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten palveluissa ennätysmäärä avunhakijoita

75 vuotta täyttäneen Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten palveluissa on apua tarvitsevia perheitä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Liitossa autetaan vuodessa yli 16 000 ihmistä, joista lapsia on 5 500. Määrä on kasvanut yli kolmanneksella viimeisen viiden vuoden aikana.

Suurmarkkinoilla mukana yrittäjiä 25 maasta

Kansainväliset suurmarkkinat järjestetään nyt lokakuun alussa.

TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus järjestää elo–lokakuussa turvallisuustoimenpiteitä noudattaen yhdeksän kaupunkia käsittävän Suurmarkkinakiertueen. Samassa kokonaisuudessa ovat Kansainväliset ja Suomalaiset Suurmarkkinat.

Koronan rajoitustoimet hyydyttivät monet sosiaalihuollon palvelut, erityisesti asunnottomat kärsivät

Moni työikäinen jäi koronaepidemian aikana viime keväänä ilman tarvitsemiaan sosiaalihuollon palveluita. Erityisen heikosti palveluita saivat ne, jotka ovat muutenkin heikoimmassa asemassa, selviää THL:n julkaisemasta katsauksesta.

Onnenonkija-elokuvan ulkoilmanäytöksessä noin 500 katsojapaikkaa

Onnenonkija-elokuva esitetään Paavo Nurmen stadionilla 10. lokakuuta.

Elokuvapäivä 10. lokakuuta tuo jälleen Turussa kuvatun elokuvan ulkoilmaelokuvanäytökseen turkulaisille tutulle maamerkille. Tänä syksynä katsotaan romanttinen komedia Onnenonkija Paavo Nurmi stadionin katetussa katsomossa. Näytöksen avaa elokuvan tähti Olavi Uusivirta . Maksuttomia katsomopaikkoja aletaan pian jakaa Elokuvapäivän kanavissa.

Eurojackpotin potti nousee 31 miljoonaan euroon

Eurojackpotin kierroksen 39/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia. Ensi viikolla pelissä on tarjolla 31 miljoonan euron potti.

Niinistö, Marin ja THL saavat koronaviestinnästä puhtaat paperit

Koronaviestinnästä saavat eniten kiitosta tasavallan presidentti Sauli Niinistö (69 % erittäin tai melko hyvä arvosana) ja pääministeri Sanna Marin (67 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Enemmistö kansasta antaa hyvän arvion myös THL:n edustajille (61 %) ja maan hallitukselle kokonaisuutena (57 %).

Jos metsään haluat mennä nyt

Omalla kohdallani kyse ei ehkä ole niinkään vapaasta tahdosta kuin tilanteen pakosta. Jos päättää muuttaa maalle, täytyy hyväksyä se, että asfalttitie vaihtuu tietyn pisteen jälkeen hiekkaiseksi ja katuvalot eivät yllä joka kolkkaan. On siis vähintäänkin todennäköistä, että suurin osa ulkoiluista sijoittuu luonnon helmaan.

Elomaa: Koirien terveyden kustannuksella pyörivä rodunjalostus saatava loppumaan

Koirien rodunjalostuksesta käydään kiivasta keskustelua. Kolmannen kauden kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan (ps.) mielestä eläinten terveydelle haitalliseen rodunjalostukseen tulisi puuttua tiukemmin lainsäädännön keinoin. Monet koirarodut kärsivät vakavista terveyshaitoista, kuten hengenahdistuksesta ja raajojen kehityshäiriöistä liiallisen jalostuksen seurauksena.

Veneiden nosto ja kuljettaminen aiheuttaa vahinkoja syksyllä

Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee joka syksy veneiden nostossa ja kuljetuksessa sattuneita vahinkoja.

Veneilykauden päätös on tuonut trailerit, nosturit ja veneiden huoltajat satamiin ja rannoille. Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee joka syksy veneiden nostossa ja kuljetuksessa sattuneita vahinkoja.

Turku saa uuden kirjatapahtuman

Turussa järjestetään uusi kolmipäiväinen kirjanmyyntitapahtuma 2.–4. lokakuuta. Vanhojen kirjojen myyjät ja ystävät täyttävät Seurakuntien toimitalon pääsalin Eerikinkadun alkupäässä.

Funikulaarin kokonaiskustannukset noin 5,5 miljoonaa euroa

Funikulaarin sijoituspaikan muutos nosti eniten kustannuksia suunnitellusta.

Loppuraportin mukaan funikulaarin rakentamisen kokonaiskustannukset olivat lopulta noin 5,5 miljoonaa euroa. Alkuperäisestä arviosta kustannuksia nostivat useat tekijät.

Hirvikolaririski syksyllä suurin

Täytetty hirvi ja lunastuskuntoon mennyt auto kiersivät Suomea viime vuonna.

Hirvionnettomuuksien vaara on suurimmillaan aina syksyn tullen ja metsästyskauden alkaessa. Viime vuonna tapahtui yli 2 000 onnettomuutta. Jokainen autoilija voi itse pienentää onnettomuusriskiä omalla ajokäyttäytymisellään. Tarkkana kannattaa olla erityisesti hämäräajossa ja hirvistä varoittavien liikennemerkkien ilmoittamalla alueella.

Eloranta: Asiakasmaksulain myötä terveydenhoidon maksut vähenevät ja samalla saavutettavuus paranee

Asiakasmaksulaki on sote-palvelujen saavutettavuutta parantava uudistus, arvioi kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.). Lain päätarkoituksena on poistaa ja vähentää sote-palveluiden asiakasmaksuja.

Suomalaisten nettovarallisuus nousi uuteen huippuun

Tilastokeskus kertoi, että suomalaiskotitaloudet ovat vaurastuneet yhä enemmän koronakeväänä. Vuoden toisella neljänneksellä suomalaisten kotitalouksien rahoitusvarat kasvoivat 17,0 miljardia euroa kohoten 334,7 miljardiin euroon. Kotitalouksien velat puolestaan lisääntyivät 2,6 miljardia nousten 186,5 miljardiin euroon. Näiden muutosten seurauksena kotitalouksien nettorahoitusvarat kasvoivat 14,4 miljardilla eurolla ja nettorahoitusvaroja oli 148,2 miljardia euroa.

Poliisi: Pöytyän taposta epäilty yhteishaluinen, vastannut esitettyihin kysymyksiin

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on vanginnut Sini Ruohosen taposta epäillyn miehen. Poliisin mukaan epäilty on ollut kuulusteluissa yhteistyökykyinen ja vastannut hänelle esitettyihin kysymyksiin. Ruohosen ruumis löytyi maastosta, eri paikasta kuin missä henkirikos on tapahtunut.

Urheilu

Aika oli sopiva Matti Nuutisen paluulle Ura Basketiin

Ura Basketin nuori joukkue saa Matti Nuutisesta monipuolisen johtohahmon.

Ura Basketin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Granströmin ei tarvitse peitellä tyytyväisyyttään, kun seura on allekirjoittanut kolmevuotisen sopimuksen Matti Nuutisen kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen viime vuosien runkoon kuuluneen oman kasvatin kotiuttaminen vetää suun muikeaksi.

José Riveiro jatkaa Interin päävalmentajana myös ensi kaudella

José Riveiro.

Inter on solminut ensi kauden kattavan jatkosopimuksen päävalmentaja José Riveiron kanssa. Myös hänen valmennustiimissään tällä kaudella toimineet apuvalmentaja Sergio Almenara ja fysiikkavalmentaja Michel Bellver ovat tehneet jatkosopimukset samalle ajalle.

Kankaisten Golfin jäsenmäärä ennätyslukemissa

Kankaisten Golfin jäsenmäärä kasvoi suhteellisti eniten junioreissa. Sekä pojissa että tytöissä kasvu oli 30 prosenttia.

Suomen Golfliitto on julkaissut seurojen viralliset jäsenmäärät kauden 2020 osalta. Kankaisten Golfin kauden 2020 virallinen jäsenmäärä on 1 791, kun se vuosi sitten oli 1 534. Kasvua edelliseen vuoteen siis lähes 17 prosenttia. Koko Suomen golfseurojen yhteenlaskettu jäsenmäärä on 148 190. Se kasvoi 7 962 pelaajalla, eli lähes kuudella prosenttia.

Åboraakkeli: Tepsin tasonmittaus tamperelaisittain

Janne Kainulainen.

TPS nostettiin monissa ennakkokaavailuissa yhdeksi miesten F-liigan suurista suosikeista yhdessä viime vuosina salibandykenttiä hallinneen Tampereen Classicin ohella.

Otteluanalyysi: Maalivahti Murray pysäytti Interin nollaan

Inter jäi ilman maaleja myös Honkaa vastaan.

Riittävästi tilanteita, ei maalia. Tämä oli Interin kohtalona jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa Honkaa vastaan Kupittaalla. Peli päättyi maalittomaan tasapeliin. Inter säilytti asemansa sarjan kolmosena, mutta Honka vaanii pinnan päässä ja kärki uhkaa karata. Eroa Helsingin Jalkapalloklubiin ja Kuopion Palloseuraan on kuusi pistettä, mutta Inter on pelannut ottelun enemmän kuin HJK ja kaksi ottelua enemmän kuin KuPS.

Rytmisen voimistelun SM-kilpailut käydään Turussa

Rytmisen voimistelun naisten yksilöiden SM-kilpailut kisataan 26.–27. syyskuuta Turussa. Mestaruudet ratkotaan sekä neliottelussa että kullakin välineellä erikseen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.