Jälkipeli: Moni pelaaja lopettaa Mikael Sandbergin tavoin parhaassa pelimiehen iässä

Kaudeksi 2016-17 Mikael Sandberg (kuvissa vas.) palasi kasvattajaseuraansa Turun NMKY:hyn (Kristika Turkuun) useamman Korisliigakauden jälkeen. Samalla myös Sandbergin opinnot alkoivat edistyä Turun kauppakorkeakoulussa. Ura Basketin nousu Korisliigaan mahdollisti Sandbergille vielä yhden kauden pelaamisen korkeimmalla sarjatasolla. Kaudeksi 2016-17 Mikael Sandberg (kuvissa vas.) palasi kasvattajaseuraansa Turun NMKY:hyn (Kristika Turkuun) useamman Korisliigakauden jälkeen. Samalla myös Sandbergin opinnot alkoivat edistyä Turun kauppakorkeakoulussa. Ura Basketin nousu Korisliigaan mahdollisti Sandbergille vielä yhden kauden pelaamisen korkeimmalla sarjatasolla. Kuva: Hannu Tuominen

On kevät 2019. Kaarinalainen Ura Basket pelaa liigakarsintaotteluita loimaalaisia vastaan. Ura säilyttää Korisliigapaikkansa otteluvoitoin 2-0. Viimeisessä karsintaottelussa Uran Mikael Sandberg heittää parikymmentä pistettä ja ottaa toistakymmentä levypalloa. Ottelu jää ”Ässän” koripallouran viimeiseksi.

Sandberg lopettaa 28-vuotiaana, parhaassa pelimiehen iässä.

Eikä hän ole ainoa suomalainen koripalloilija, joka lopettaa silloin, kun on parhaimmillaan. Monella olisi vielä edessään hyviä pelivuosia. Sama ilmiö on nähtävissä Veikkausliigassakin. Sieltäkin kokeneet, juuri alle kolmekymppiset pelaajat puuttuvat.

Syykin on selvä.

Kela opintotukineen on ollut monelle suurin palkanmaksaja, kunnes pelaaja opintojen myötä valmistuu. Kun jääkiekkoilija lopettaa ja siirtyy normaaliin työelämään, hänen palkkansa laskee. Kotimaisen akateemisen koulutuksen saaneen koripalloilijan palkka moninkertaistuu. Perhekin pitäisi perustaa. Osa haaveilee ehkä omasta asunnosta.

– Jos koripallosta haluaa taloudellisesti kannattavan ammatin, pitää olla astetta kovempi pelaaja. Kun saat opiskelut valmiiksi, saat uuden vaihtoehdon. Samalla huomaat, että työelämään siirtyneet opiskelukaverisi tienaavat jo paremmin. Niinpä itsekin miettii siirtymistä työelämään. Matkustaminen arkipäivänä bussilla toiselle puolelle Suomea ei enää olekaan niin kiinnostavaa kuin nuorempana, kertoo Sandberg.

Kun pituutta kertyy reilusti yli pari metriä, on koripallo luonnollinen valinta urheilusta kiinnostuneelle nuorukaiselle. Tosin Sandberg harrasti aluksi kaikkea mahdollista koripallon ohella, kuten futista, lätkää, judoa ja uintia.

– Koripallon harrastaminen alkoi Turun NMKY:n järjestämästä koripallokoulusta. Neljännellä luokalla opettajani Leif Grönroos, joka on toiminut Namikan valmentajana eri ikäryhmissä, houkutteli minut mukaan joukkuetoimintaan. Pituuskasvunikin alkoi ajoissa. Olin jo yläasteella parimetrinen.

Turun NMKY:n kasvatti nousi edustusjoukkueeseen kaudella 2007–08, jolloin joukkue pelasi I-divisioonaa. Koripalloura jatkui useiden vuosien ajan Korisliigassa (Tampereen Pyrintö, Salon Vilpas, Torpan Pojat ja Ura Basket).

Sandbergille kertyi useita kymmeniä ikäkausimaajoukkue-edustuksia.

– Se oli tosi kova ikäluokka. Monet pelaajista ovat myöhemmin menestyneet, kuten esimerkiksi Sasu Salin, Carl Lindblom, Lauri Toivonen, Antto Nikkarinen ja Samuli Vanttaja. Minut nimettiin miesten maajoukkuerinkiin, mutta en saanut koskaan varsinaista kutsua leiritykseen. Olin pari vuotta niin sanotussa haastajamaajoukkueessa.

Sandberg yritti sovittaa opiskelun ja pelaamisen.

– Kun opiskeluni alkoivat Turun kauppakorkeakoulussa, asuin Salossa ja pelasin Korisliigaa. Reissasin opintojen takia Turku-Salo-väliä, mutta opiskelutahtini oli pelaamisen johdosta hitaampi kuin muilla. Etenin koripallon ehdoilla. Vilppaan jälkeen siirryin Tampereen Pyrintöön. Silloin opinnot hidastuivat entisestään. En ottanut siitä murhetta, kun tiesin, että hoidan koulun ennemmin tai myöhemmin, muistelee Sandberg.

Korisliigassa avauskentälliseen mahtuu viisi pelaajaa, joista neljä saa olla verohelpotuksista nauttivaa ulkomaalaispelaajaa. Kun liigassa on joukkueita yhteensä kaksitoista, mahtuu yhtä monta kotimaista pelaajaa avauskentälliseen. Loppujen suomalaispelaajien rooliksi jää seurata penkiltä, kun muut pelaavat.

Ajallisesti Korisliiga vaatii kuitenkin uhrauksia kaikilta pelaajilta, mutta monelle kotimaiselle pelaajalle korvaus jää pieneksi.

Kun kausi päättyy, ulkomaalaisvahvistukset poistuvat maasta. Samalla valmentajilla alkaa joka vuotiset videosulkeiset, kun haetaan uusia amerikkalaisvahvistuksia seuraavalle kaudelle. Juuri ennen kauden alkua ”onnenarvat” saapuvat Suomeen. Jos jenkki osoittautuu huonommaksi kuin kotimainen, niin hankitaan uusi tilalle. Vaihtoruletti pyörii, kunnes löydetään parempi.

– Ulkomaalaisvahvistusten ansiosta Korisliigasta on tullut kovatasoisempi, mutta on eri asia, mikä hinta siitä maksetaan. Kotimaisille roolipelaajille eli joukkueen ei-tähtipelaajille neljän ulkomaalaisen käyttö on pahin mahdollinen päätös. Samalle pelipaikalle tuodaan aina yksi jenkkipelaaja.

Sandberg sai Korisliigassa vaihtelevasti peliaikaa, mutta miehen ansioluetteloon merkattiin kaksi SM-hopeaa. Toinen tuli ToPon ja toinen Pyrinnön riveissä.

– Vähitellen huomasin, että koripallotäyteinen arki ei enää ollut antoisaa. Kaipasin muutakin. Kun opiskelut piti hoitaa, niin siirryin Turkuun pelaamaan divaria. Aloin opiskelemaan normaalisti ja kävin samalla töissäkin.

Kaudeksi 2016-2017 Sandberg palasi kahdeksan vuoden jälkeen kasvattajaseuraansa Turun NMKY:hyn (Kristika Turkuun) ollen sekä oman joukkueensa että koko divarin parhaimpia pelaajia. Hänet valittiin peräkkäisinä kausina Divari B:n ja A:n vuoden pelaajaksi. Viimeisellä divarikaudellaan Sandberg teki ottelua kohden 20 pistettä, nappasi 10.7 levypalloa sekä jakeli 3.7 koriin johtavaa syöttöä.

– Olin jo päättänyt, että en enää pelaa Korisliigassa, mutta kun Ura Basket nousi, pelasin liigassa vielä yhden kauden. Sain jopa tarjouksen Islannista. Olin sinne lähdössäkin, kun opinnot olivat jo melkein valmiina. Peruin sen kuitenkin viime hetkellä. Jos olisin lähtenyt, tuskin minulla olisi nyt tätä hyvää työpaikkaani, sanoo Sandberg.

Kun syksyllä 2012 alkaneet opinnot tulivat maisteri Sandbergilla valmiiksi, oli koripallourakin tullut päätökseen. Oli aika ripustaa koriskengät naulaan ja siirtyä työelämän pariin.

– On ongelma, kun koripalloilija haluaa siirtyä työelämään, ei hänellä välttämättä ole ansioluettelossa kuin eri seurojen nimiä, missä on pelannut. Onneksi olin jo Kristikan aikana oikeissa töissä.

Vastavalmistunut Sandberg näki mielenkiintoisen työnhakuilmoituksen. Ensin hakemus sisälle ja sen jälkeen työhaastattelun myötä muutto pääkaupunkiseudulle.

– Työnantajani on PricewaterhouseCoopers (PwC) ja työnimikkeeni on yrityskauppakonsultti.

Hannu Tuominen

Kun pituutta on yli kaksi metriä, oli Sandberg aina myös tärkeä palanen joukkueensa puolustuspäässä. Kun pituutta on yli kaksi metriä, oli Sandberg aina myös tärkeä palanen joukkueensa puolustuspäässä. Kuva: Hannu Tuominen

Uudet opiskelijat elokuussa Turun yliopiston kampuksille, vanhat aloittavat pääosin etänä

Turun yliopistossa lukuvuoden 2020–2021 ensimmäinen periodi järjestetään pääosin etäopetuksena. Poikkeuksen muodostavat uudet tutkinto-opiskelijat, joiden orientaatio yliopistoyhteisöön järjestetään terveys ja turvallisuus huomioiden Turun, Porin ja Rauman kampuksilla.

Kasvata vihannekset itse

Syötävien kasvien viljely kotona on yhä suositumpaa. Plantagenin trendiraportin mukaan 77 prosenttia suomalaisista aikoo ensi kesänä viljellä vihanneksia kotona tai on kiinnostunut viljelystä. Keittiöpuutarhan voi pystyttää esimerkiksi parvekkeelle.

Keväisiä herkkuja juhlapöytään

Tänä vuonna juhlia ei kouluissa järjestetä, mutta läheisten kanssa voi mennä piknikille tai järjestää juhlat pihalla, vinkataan Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta. Tärkeintä ulkona juhliessa on huomioida hygienia ja ruokien säilyvyys. Kannattaa tehdä ajatuksella ja vähän, mutta hyvää.

Alkukesällä syödään voikukkaa

Voikukan lehdet ja nuput ovat syötäviä ja ne voi hyödyntää heti alkukesästä. Kannattaa etsiä varjopaikan voikukkia, joiden lehdet ovat mahdollisimman vähän liuskoittuneet. Varjossa lehtiin syntyy vähemmän karvaita makuaineita kuin auringossa kasvaneisiin. Käytä terälehtiä salaateissa, leivonnaisissa, keitoissa ja muhennoksissa. Myös voikukan juuret voi hyödyntää keitettyinä.

Toukotalkoot-kampanja muistuttaa kodinhoidon tarkistuskierroksesta

Kotona oleskelun lomassa kannattaa kodissa tehdä tarkastuskierros. Vuosittain järjestettävän Toukotalkoot-kampanjan tarkistuslistat löytyvät netistä. Ne sisältävät toimenpiteitä, jotka ovat asukkaan itsensä vastuulla, mutta usein unohtuvat. Omakotitaloille, rivitaloille ja kerrostaloille on omat listansa. Listalla olevien toimien lisäksi kannattaa huolehtia ilmanvaihdon suodattimien puhtaudesta.

Vuorovaikutuksella potkua yrittämiseen

Laura Niemi.

KTM Laura Niemen 29. toukokuuta Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirja keskittyy erityisesti uuden arvon yhteisluonnin monimutkaiseen ilmiöön. Väitöskirja tarjoaa uudenlaista näkökulmaa erityisesti päätöksentekoon, toimintatapoihin ja kontekstiin, jossa uusi arvo luodaan.

Lounais-Suomen poliisi tutkinut laajaa lasten hyväksikäyttötapausta

Lounais-Suomen poliisi on kevään aikana tutkinut rikoskokonaisuutta, missä poliisi epäilee varsinaissuomalaisen nuoren kantasuomalaisen miehen syyllistyneen törkeään lapsenraiskaukseen, törkeisiin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävien kuvien levittämiseen, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittäväien kuvien hallussapitoon ja lukuisiin lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin.

Föli-fillari käyttöön kuudella eurolla kuussa

Föli-fillarien uusi hinnoittelu astui voimaan tänään 1. kesäkuuta. Kaupunkilaiset voivat kokeilla kaupunkipyöräilyä maksutta kuukauden ajan, kun he ottavat uuden kuukausiveloitteisen käyttöoikeuden käyttöön kesäkuun aikana.

Ruotsalaispuolustaja Oliver Bohm TPS:n haaviin

Turun Palloseuran jääkiekkomiehistö on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen ruotsalaispuolustaja Oliver Bohmin kanssa.

Åbo Akademin valintakoe järjestettiin onnistuneesti etäyhteyksin

Åbo Akademin valintakokeen ensimmäinen vaihe sujui onnistuneesti. Maanantaina 1. kesäkuuta 2020 järjestettyyn sähköiseen etäkokeeseen osallistui runsaat 800 hakijaa.

Tuore infograafi tukee uutta liiketoimintaa yhdistämällä elintarvikekuljetukset muihin kuljetuksiin

Kun elintarvikekuljetuksia ja muita kuljetuksia yhdistetään, voittajia ovat sekä kuljetusyrittäjä että elintarvikealan yrittäjä. Uusi Elintarvikekuljetukset ja niiden yhdistely muihin kuljetuksiin -infograafi auttaa yrityksiä kuljetusten yhdistelyn suunnittelussa.

Turun Linnanniemen ideakilpaan 129 ehdotusta

Turun linnan ympäristön ja Aurajokisuun länsirannan alueen kansainväliseen ideakilpailuun jätettiin ennätysmäärä ehdotuksia. Määräaikaan 28. toukokuuta mennessä saapui peräti 129 ehdotusta. Ehdotusten määrällä mitattuna Linnanniemen kilpailu nousee yhdeksi kaikkien aikojen kiinnostavimmaksi aluesuunnittelukohteeksi Suomessa.

Pohjoisen Turun kunnossapito Infraroad Oy:lle

Turun pohjoisen alueen kunnossapidon alueurakan kilpailutus on ratkennut. Palveluntuottajaksi on valittu Infraroad Oy. Uusi palveluntuottaja aloittaa lokakuun 1. päivänä kuluvaa vuotta. Sopimuskausi on enintään viisi vuotta.

Haku seurakuntien päiväkerhoihin alkoi

Haku elokuussa starttaaviin seurakuntien päiväkerhoihin on alkanut. Ilmoittautumisaikaa on 21. kesäkuuta saakka. Päiväkerhotoiminta on maksutonta ja tarjolla on päiväkerhoja 3–5-vuotiaille sekä oma päiväkerhoryhmä 2 vuotta täyttäneille.

Poikkeusaikana maistuu liha

Koronakriisin aikana lisääntynyt etätyöskentely ja kotona vietetty aika näkyy myös suomalaisten suosimissa ruoka-aineissa. Kotikeittiöissä tehdään ruokaa aiempaa suunnitelmallisemmin, sillä valmistettavien tuotteiden, kuten jauhelihan ja siipikarjan, ja myös ruokamakkaroiden hyödyntäminen arjen ruoanlaitossa on noussut.

Itsemurhat seis somessa

Suomen itsemurhaluvut ovat Euroopan mittakaavassa hälyttävän korkeat. MIELI Suomen Mielenterveys ry tukee suomenkielisen Chatsafe-ohjeistuksen avulla nuoria, jotka keskustelevat itsemurhista sosiaalisessa mediassa.

Viemäri- ja vesijohtotyö Keihästiellä

Viemäri- ja vesijohtotyöt haittaavat liikennettä Keihästie 8:n kohdalla tästä päivästä alkaen 10. kesäkuuta asti. Katu Keihästie 8:n kohdalla suljettu. Tonteille ajo sallittu. Paikalla liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Muumit opettavat yksinäisyydestä

Koneen Säätiön myöntämän 25 000 euron Vuoden Tiedekynä -palkinnon saa tänä vuonna filosofi Sanna Tirkkosen artikkeli Y ksinäisyyden tunteet teoksessa Muumipappa ja meri . Artikkeli on julkaistu Psykoterapia -lehdessä 3/2019. Artikkelissa tarkastellaan Tove Janssonin romaania Muumipappa ja meri kertomuksena kriisiytyneestä, varsin hyväosaisesta perheestä ja sen jäsenten kokemasta yksinäisyydestä.

Urheilu

Ruotsalaispuolustaja Oliver Bohm TPS:n haaviin

Turun Palloseuran jääkiekkomiehistö on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen ruotsalaispuolustaja Oliver Bohmin kanssa.

Johan Kotavuo Forssasta Kristikan ritaripaitaan

Kuvassa Ugin James Crowder ja Forssan Johan Kotavuo.

Turun Kristikan koripallomiehistö on vahvistanut rivejään forssalaislähtöisellä Johan Kotavuolla . 24-vuotiaan takamiehen sopimus kattaa kauden 2020–21. Kotavuo on pelannut FoKoPo:n edustusjoukkueessa vuodesta 2013 lähtien. Kotavuo on kunnostautunut hyvänä syöttelijänä, antaen viime vuosina noin kuusi koriin johtanutta syöttöä ottelua kohden. Toissakaudella hän voitti 1. divisioona A:n syöttötilaston.

Scratch Tour kiertää seudun golfkenttiä kesällä

Kansainvälisestikin menestynyt Oona Vartiainen on yksi Scratch Tourin avauskisaan osallistuvista nimekkäistä golfareista.

– Viime vuonna harjoiteltiin. Tänä vuonna nostetaan pykälällä kaikkea tekemistä ja tehdään jokaisesta kisasta päivän kestävä tapahtuma, linjaa golfin Scratch Tourin puuhamies Lauri Leppänen .

Puukkokatsomo: Aidosta muoviin

Turkulaiselle jalkapalloromantikolle täydellisen kesäillan rakennusaineet ovat perinteiset: lämmin kesäilta, auringonpaiste, paljon väkeä ja hyväkuntoinen nurmimatto. Hyvänä päivänä oma joukkue vielä nappaa kolme sarjapistettä.

Ryan Manoogian ja Ignacio Luengas vahvistamaan Loimua

Raision Loimu on hankkinut kaksi vahvistusta hihaosastolleen. Liberon tontille Aatu Kulmalan kanssa peliajasta kisaamaan saapuu viime kaudella Rovaniemellä pelannut yhdysvaltalainen Ryan Manoogian (27, 185 senttiä) ja yleispelaajaosastolle liittyy nuorten suomalaistalenttien rinnalle argentiinalainen Ignacio Luengas (24, 204).

Jälkipeli: Juuso Pärssinen – pojasta polvi paranee

Juuso Pärssinen on toisen polven jääkiekkoilija. Isä Timo ylsi taalajäille asti, mutta oletettavasti jälkipolvi pistää vielä paremmaksi. Juuso vakiinnutti viime kaudella paikkansa TPS:n liigajoukkueessa. Lukiokin on tuli samalla suoritettua.

Isä Timo Pärssinen ei ollut junnutähti. Ei päässyt edes Pohjola-leirille, minne valitaan ikäluokkansa lupaavimmat pelaajat. Mutta niin vain isä-Pärssinen, Mestiksestä kiekkomaailman eliittiin yltänyt pelaaja, värvättiin taalakaukaloihin. Isä-Pärssinen sai kaudella 2001–02 tililleen Anaheim Ducksin riveissä 17 NHL-ottelua.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.