Koronaviruksen takia urheiluseurojen harjoituksetkin menivät tauolle – tai sitten ei

Salibandyliigan finaalit saattavat jäädä tänä keväänä kokonaan pelaamatta. Koronavirus ei pelkästään tyhjennä katsomoita, vaan voi myös lopettaa koko kauden. Salibandyliigan finaalit saattavat jäädä tänä keväänä kokonaan pelaamatta. Koronavirus ei pelkästään tyhjennä katsomoita, vaan voi myös lopettaa koko kauden. Kuva: Hannu Tuominen

Valtioneuvoston ohjeet koronaviruksen varalta ovat toistaiseksi vain ohjeistus, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijoiden lausuntoihin. Pakolliseksi se muuttuisi vasta, jos käyttöön otetaan niin sanottu valmiuslaki tai jos aluehallintovirastot (Avi) näin omilla alueillaan määräävät.

Toistaiseksi annettu ohjeistus mahdollistaa urheiluseuroille paljon tulkinnanvaraa.

Urheiluseurojen tekemien seurakohtaisten päätösten takana on usein lajiliiton tekemät päätökset ja vahvat suositukset. Näyttääkin siltä, että saman lajin eri seurojen tulkinnat ja tehdyt päätökset ovat perin yhteneväisiä.

Eri urheilulajien väliltä löytyykin jo tulkitsemiseroja.

Suomen Palloliiton hallitus päätti keskeyttää kilpailutoiminnan maaliskuun loppuun asti. Miesten Suomen Cupin neljännesvälieräottelut piti pelata ilman yleisöä tulevana viikonloppuna. Tämä koski myös KaaPon ottelua Kuopion Palloseuraa vastaan. Ottelu on siirretty.

Suomen Cupin ottelu Jippo–FC Inter oli tarkoitus pelata myös lauantaina Joensuussa. Tämäkin ottelu siirtyy pelattavaksi myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Lisäksi Palloliitto suosittelee koronaviruksen leviämisen estämiseksi seuroja keskeyttämään harjoitus- ja turnaustapahtumat maaliskuun loppuun asti. TPS ja Inter ovat jo ilmoittaneet, että kaikki joukkueharjoitukset ja pelitoiminta on keskeytetty maaliskuun loppuun saakka. Interin edustusjoukkueen joukkueharjoitukset jäävät myös tauolle. Pelaajat harjoittelevat omatoimisesti, kunnes toisin ilmoitetaan.

Koripalloliitto ilmoitti miesten ja naisten Korisliigojen ja I divisioonien osalta sarjatoiminnan pysäyttämisestä toistaiseksi. Koripallon muut sarjat päätettiin lopettaa tältä kaudelta.

Koripalloliitto myös ohjeistaa, että harjoitustoiminnan osalta kukin jäsenseura tekee omat päätöksensä. Koripalloliiton suositus on noudattaa viranomaissuosituksia. Ura Basket päätti pysäyttää kaiken harjoittelu- ja kerhotoiminnan kahden viikon ajaksi. Myös Turun NMKY:n koripalloharjoitukset peruttiin toistaiseksi.

Lentopallon puolella Raision Loimun junioreilla kaikki harjoitusvuorot on peruttu toistaiseksi. Kilpailutoiminnassa Mestaruusliiga on keskeytetty.

Jääkiekossa koronaviruksen leviämisen takia liiton alaiset sarjat lopetettiin. Jääkiekkoliiton alaisia sarjoja ovat esimerkiksi Naisten Liiga ja Mestis. Näin Tuto Hockey lähti ennenaikaiselle kesälomalle. Tehty päätös koskee myös juniorikiekkoa. Koska kiekkokausi oli muutenkin jo lopuillaan, muun muassa TPS:n junioreiden harjoitukset lopetettiin. Liigan osalta ei vielä tiedetä, pelataanko pudotuspelit.

Turkulaisen salibandyn osalta Valtioneuvoston oheistus tuli pahimpaan mahdolliseen aikaan. Salibandyliitto päätti, että pääsarjojen osalta (liiga ja divari) kilpailutoiminta pysäytetään toistaiseksi ja muiden sarjojen osalta pelikausi päättyy välittömästi kauden 2019-2020 osalta. Vielä ei tiedetä, pelaako TPS Salibandy Suomen mestaruudesta ja FBC Turku Salibandyliigaan noususta. Molempien seurojen harjoitustoiminta on tauolla.

FBC Turun osalta tilannetta hankaloittaa se, että seura operoi yksityisenä yrittäjänä kolmea salibandykenttää. Kulut juoksevat, vaikka kentillä ei pelattaisi. Sama kiusallinen tilanne koskee myös kaikkia muitakin seuroja, joilla on omistuksessaan omia liikuntatiloja. Ongelmia tulee myös niille seuroille, jotka ovat tehneet kausisopimuksia yksityisten hallien kanssa. Maksulliset vuorot tulisi maksaa tauosta huolimatta. Turun kaupungin vuorojen osalta tilanne on parempi. Peruutetusta vuorosta ei tule seuralle kustannuksia, mutta käyttämätön vuoro näkyy veronmaksajan kukkarossa.

Turun Seudun Urheiluakatemia tiedotti, että koulupäivien aikana toteutettava valmennustoiminta keskeytetään toistaiseksi, vähintään ensi viikon ajaksi.

Turun Urheiluliitto ilmoitti ensi jatkavansa toimintaa normaalisti, mutta kertoivat jo seuraavana päivän keskeyttävänsä toiminnan varotoimenpiteenä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Muista seuroista poiketen Raision Urheilijoiden uintijaosto jatkaa harrastetoimintaa normaalisti. Seurat noudattavat Suomen Olympiakomitean antamaa ohjeistusta, jonka mukaan perusterveet lapset, nuoret ja nuoret aikuiset eivät kuulu riskiryhmään eli urheiluseurojen harrastetoiminta näille kohderyhmille voi toistaiseksi jatkua. Suomen Uimaliitto on peruuttanut kaikki kilpailutapahtumat toukokuun loppuun saakka, koskien myös vesipallo-otteluita.

Käytännössä riski koronavirustartunnalle on pieni urheiluseuran harjoituksissa, koska koulut ovat joka tapauksessa toiminnassa. Jos koulut päätetään sulkea, harjoitustoiminta keskeytyy niissäkin seuroissa, jotka toistaiseksi toimivat normaalisti.

Aika näyttää, ylireagoitiinko Suomessa. Toistaiseksi on vaikeaa arvioida, onko toteutetuista suosituksista ollut enemmän haittaa kuin hyötyä.

Omat ongelmansa on lajiliitoilla, kun ne joutuvat pähkäilemään kesän kynnyksellä, miten ratkaistaan urheilullisesti keskeytettyjen sarjojen mestarit, nousijat ja putoajat.

Hannu Tuominen

Juttua muokattu 13.3. klo 16.48: Myös Turun Uimarit on keskeyttänyt valmennustoimintansa toistaiseksi.

Suomessa 1 163 koronatartuntaa, kuolleita yhdeksän

Suomessa on todettu 28. maaliskuuta kello 9.30:een mennessä yhteensä 1 163 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa ovid-19-tautitapausta.

Yrittäjät: Yksinyrittäjätuki hyvä alku

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti perjantai-iltana yksinyrittäjätuesta, jota kunnat alkavat jakaa yksinyrittäjille. Tukeen varataan sataan miljoonaa euroa eduskunnan torstaina päättämästä miljardin euron tukisummasta.

Turku näyttävästi mukana maailman suurimmassa ilmastotapahtumassa WWF:n Earth Hourissa

Ihmiset eri puolilla maapalloa sammuttavat valonsa tunniksi kello 20.30-21.30.

Miljoonat ihmiset näyttävät jälleen Earth Hourissa, kuinka huoli ilmastosta ja luonnosta koskettaa ihmisiä ympäri maailmaa. Koronaviruksen vuoksi Earth Houria vietetään tänä vuonna turvallisesti kotona ja somessa. Lisäksi tunnettujen maamerkkien valot sammuvat useissa kunnissa ja kaupungeissa ympäri Suomen.

Alkutuotannon kriittiset alat tarvitsevat pikaisesti Suomeen 1 500 työntekijää

Suomessa on päätetty rajoittaa rajaliikennettä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Poikkeustilanteesta johtuen moni maa- ja puutarhatilan yritys on jäänyt vaille tarvitsemaansa ulkomaista kausityövoimaa.

Ukulele säestää ilmastovalomerkkiä

Jarmo Julkunen.

Kansainvälinen Earth Hour kiinnittää huomiota ympäristön tilaan ja ilmastokriisiin lauantaina 28. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Valot sammuvat tunniksi eri puolilla maailmaa ilmaisten huolta ilmastonmuutoksesta.

Poliisi: Uudenmaan rajalla 121 käännytystä ensimmäisenä yönä, vain yksi sakko

Poliisi aloitti Uudenmaan liikkumisrajoituksen valvonnan lauantaina 28. maaliskuuta kello 00.00 yhteistyössä puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa. Liikkumisrajoituksen valvontaa on toteutettu yön aikana tarkistuspisteillä sekä liikkuvan valvonnan avulla.

Yöpymisten kokonaismäärä kasvoi 7,7 prosenttia alkuvuonna

Yöpymisten muutos tammi-helmikuu 2020/2019, %.

Suomen majoitusliikkeissä yövyttiin tammi-helmikuussa yhteensä 3,51 miljoonaa kertaa. Määrä oli 7,7 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Kotimaisille matkailijoille kirjattiin 2,19 miljoonaa yöpymisvuorokautta ja ulkomaisille 1,33 miljoonaa vuorokautta. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 10,3 prosenttia ja ulkomaisten lisääntyivät 3,8 prosenttia edellisvuodesta.

Junien ravintolapalvelut sulkeutuvat lauantaina

VR:n kaukoliikenteen ravintolapalvelut suljetaan koronapandemian takia toistaiseksi lauantaista 28. maaliskuuta alkaen. Suurin osa asemien ravintola-, kioski- ja kahvilapalveluista on suljettu jo aiemmin. Myös Kolarin yöjunaliikenne jää tauolle, sillä suuret hiihtokeskukset ovat sulkeutuneet. Viimeiset Kolarin yöjunat kulkevat alkavana viikonloppuna.

Eurojackpotin potti nousee 90 miljoonaan euroon

Eurojackpotin kierroksen 13/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla monikansallisen pelin potti nousee maksimilukemiin 90 miljoonaan euroon. Suomeen tuli perjantain arvonnassa yksi 5+1-tulos, jolla helsinkiläinen nettipelaaja voitti 659 000 euroa. Lisäksi Pudasjärvelle osui 155 000 euron voitto 5+0-tuloksella.

Kuluttajien luottamus heikkeni maaliskuussa, omaan talouteen uskottiin

Kuluttajien luottamusindikaattori.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli maaliskuussa -7,1, kun se helmikuussa oli -4,5 ja tammikuussa -4,6. Viime vuoden maaliskuussa luottamusindikaattori sai arvon -2,3. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,7. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 2.–19. maaliskuuta 1 053 Suomessa asuvaa henkilöä. Valtaosa vastauksista saatiin ennen maaliskuun 13. päivää eli ennen hallituksen koronaviruspandemiaan liittyviä rajoitustoimia. Tilastokeskus julkaisee varsinaista kyselytietoa pandemian talousvaikutuksista huhtikuun aikana .

Poliisi joustaa ajo-oikeuden voimassa pysymiseksi tarvittavien lääkärinlausuntojen esittämisessä

Tietyissä tilanteissa poliisille tulee esittää lääkärinlausunto ajo-oikeuden voimassa pysymiseksi. Koronaviruksen takia terveydenhuolto on ruuhkautunut ja kiireettömiä lääkäriaikoja voi olla vaikea saada. Poliisi ottaa tämän huomioon ja joustaa mahdollisimman paljon asioiden käsittelyssä.

Paavo Nurmi Games siirtyi elokuulle

Paavo Nurmen kisat pidetään kesäkuun sijasta 11. elokuuta.

Paavo Nurmi Games siirtyy koronavirusepidemian takia elokuulle. Yleisurheilun World Athletics Continental Tour -kilpailusarjan kultakategorian kilpailun piti olla kesäkuun 9. päivänä, mutta se järjestetään Turussa tiistaina 11. elokuuta.

Ulkomailta saapuvien kontrolli tiukentuu

Lentokentällä on kiristetty tuntuvasti toimia ihmisten ohjaamiseksi turvallisesti kotiin tai karanteeniin.

Turun lentoaseman matkustajamäärästä 76 prosenttia kansainvälisistä lennoista

Matkustajat ulkomaan ja kotimaan lennoilla vuonna 2019.

Suomen lentokenttien kautta lensi viime vuonna yhteensä 26,3 miljoonaa matkustajaa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajia kertyi 22,0 miljoonaa ja muilla kotimaan lentoasemilla yhteensä 4,3 miljoonaa matkustajaa. Helsinki-Vantaan lentoaseman osuus oli 84 prosenttia kotimaan kenttien koko matkustajamääristä. Oulun lentoasemalla matkustajia oli 1,1 miljoonaa, Rovaniemen lentokentällä 0,7 miljoonaa ja Turun lentokentällä 0,5 miljoonaa matkustajaa.

Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Kuntaliitto ovat valmistelleet rahoitusmallin yksinyrittäjille koronavirustilanteessa. Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta rahoitusta koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin. Haku on tarkoitus avata sen jälkeen, kun mallin ja toimeenpanon yksityiskohdat on saatu ratkaistua.

Merivartiosto: Suomen rajojen ylikulkuun liittyvät rajoitukset koskevat myös merialuetta

Suomi on rajoittanut väliaikaisesti ulkorajojen rajanylitysliikennettä ja palauttanut rajavalvonnan väliaikaisesti sisärajoille 19. maaliskuuta kello 00.00 alkaen 13. huhtikuuta kello 24:ään saakkai. Toimenpiteillä torjuntaan Covid-19-pandemian kansanterveydelle aiheuttamia uhkia.

Citykanien vähittäinen luontoevoluutio

Minä , mies ja kaksi nelijalkaista asumme nykyään oman mittapuumme mukaan maalla. Kyse on varsin subjektiivisesta landekäsityksestä, joka perustuu lähinnä seuraavaan pyhään kolminaisuuteen: meillä on piha, pihalla kasvaa lukuisia omenapuita sekä muuta kasvustoa ja lähimiljöö koostuu asfalttiviidakon sijaan puistosta, puskista ja pihanurmista.

KoroNalle-tempaus yhdistää käsityön ja luovuuden

KoroNalle tempaus sopii tehtäväksi yhdessä kodeissa, se voi olla myös kotikoulua viettävien lasten käsityöprojekti.

Käsityön suosio on noussut viime päivinä entisestään, moni kotona oleva on kaivanut keskeneräiset käsityöt kaapista ajankuluksi tai päättänyt nyt viimein opetella vaikka sen kuuluisan villasukan neulomisen. Onneksi netti on ohjeita pullollaan ja myös alueelliset taitoyhdistykset ovat vauhdilla kehittäneet uusi ohjeita, vinkkejä ja tekemispaketteja käsityöhön hurahtaneille kun perinteinen kurssitoiminta on tauolla.

Urheilu

Paavo Nurmi Games siirtyi elokuulle

Paavo Nurmen kisat pidetään kesäkuun sijasta 11. elokuuta.

Paavo Nurmi Games siirtyy koronavirusepidemian takia elokuulle. Yleisurheilun World Athletics Continental Tour -kilpailusarjan kultakategorian kilpailun piti olla kesäkuun 9. päivänä, mutta se järjestetään Turussa tiistaina 11. elokuuta.

Jälkipeli: Liigajoukkueet ovat tauolla, mutta FC Interin Jani Meriläinen näkee tilanteessa positiivisiakin näkökulmia

Veikkausliigajoukkueet siirtyivät tauolle. FC Inter ja TPS ehtivät pelata jo yhden kiihkeän keskinäisen ottelun Suomen cupissa. Veikkausliigan oletetaan alkavan kesäkuussa. Nyt pelaajat harjoittelevat omatoimisesti.

Kupittaan jalkapallokentät ovat hiljentyneet, mutta aluksi eivät aivan täysin. Siellä täällä ennen kenttien kokonaan sulkemista näkyi raikkaassa kevätilmassa yksittäisiä pelaajia pallottelemassa, laukomassa ja venyttelemässä. Nyt, kun Turun kaupunki sulki ulkoliikuntapaikat, ovat kentät pysyneet tyhjinä. Turussa, kuten kaikkialla Suomessa, myös Veikkausliigapelaajat ovat siirtyneet omatoimijaksolle.

Åboraakkeli: Hyötyykö Suomi olympialaisten siirrosta?

Tokion uusi olympiastadion on valmiina. Mutta nähdäänkö siellä kisoja?

Järkipäätös Tokion olympialaisten siirtämisestä tuli yllättävänkin nopeasti. Terveysseikkojen lisäksi päätös on hyvä myös urheilullisesti. Jos kisat olisi väkisin yritetty viedä läpi, olisi kisoissa saatettu nähdä poikkeuksellisen keskenkuntoisia urheilijoita eli tavallista huonompia tuloksia.

TPS:n jalkapallomiehistö kesälaitumille ennenaikaisesti

TPS-pelaajat on päästetty kesälomalle jo nyt.

Koronavirus ja sen leviämisen ehkäisemiseen liittyvät toimenpiteet ovat aiheuttaneet myös TPS:n Veikkausliigajoukkueelle monenlaisia muutoksia. Veikkausliigakausi alkaa vasta kesäkuussa. Se vaikuttaa monen muun asian lisäksi myös pelaajien lakisääteisiin lomiin. Vuosiloman pituuden on oltava yhtäjaksoisesti vähintään kaksi viikkoa ja vuosiloman aikana pelaajalle ei saa määrätä harjoittelua tai muitakaan työvelvoitteita.

Goesch starttasi Australiassa

 Henrik Goesch.

Turun Urheiluliittoa edustava triathlonisti Henrik Goesch pääsi aloittamaan kilpailukautensa Australiassa viime viikonloppuna. Viimeiset puoli vuotta Australiassa asunut Goesch osallistui Mooloolabassa sprinttimatkan kisaan. Talviharjoittelussaan pitkien matkojen harjoituksiin keskittynyt Goesch selvitti reitin ajassa reilussa 57 minuutissa ollen lopputuloksissa 46.

Jälkipeli: Moni pelaaja lopettaa Mikael Sandbergin tavoin parhaassa pelimiehen iässä

Kaudeksi 2016-17 Mikael Sandberg (kuvissa vas.) palasi kasvattajaseuraansa Turun NMKY:hyn (Kristika Turkuun) useamman Korisliigakauden jälkeen. Samalla myös Sandbergin opinnot alkoivat edistyä Turun kauppakorkeakoulussa. Ura Basketin nousu Korisliigaan mahdollisti Sandbergille vielä yhden kauden pelaamisen korkeimmalla sarjatasolla.

On kevät 2019. Kaarinalainen Ura Basket pelaa liigakarsintaotteluita loimaalaisia vastaan. Ura säilyttää Korisliigapaikkansa otteluvoitoin 2-0. Viimeisessä karsintaottelussa Uran Mikael Sandberg heittää parikymmentä pistettä ja ottaa toistakymmentä levypalloa. Ottelu jää ”Ässän” koripallouran viimeiseksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.