50 vuotta työtä paremman näön puolesta

Optinäön ystävällinen ja ammattitaitoinen tiimi Johanna, Jarkko ja Tiina tekevät työtä, jotta oikein valittu voimakkuus ja asiakkaan omat värit huomioiva kehys parantaa käyttäjänsä näkömukavuutta sekä elämänlaatua. Optinäön ystävällinen ja ammattitaitoinen tiimi Johanna, Jarkko ja Tiina tekevät työtä, jotta oikein valittu voimakkuus ja asiakkaan omat värit huomioiva kehys parantaa käyttäjänsä näkömukavuutta sekä elämänlaatua.

50 vuotta täyttävä Optinäkö perustuu tarinaan perheyrityksestä, jota on rakennettu kahden pariskunnan voimin. Rakkaus alaan sekä näkemisen ammattitaitoon on kulkenut sukupolvelta toiselle ja kivijalan yritys on pysynyt viisi vuosikymmentä samoilla sijoillaan Kauppiaskadulla. Yksityistä, ketjuuntumatonta perheyritystä on pyörittänyt kaksi pariskuntaa kahdessa sukupolvessa. Yrityksen perustivat Mauri ja Virpi Alanen vuonna 1970. Nyt yrittäjäpariskuntana toimii heidän tytär Johanna Vilén ja tämän mies Jarkko Vilén, joka valittiin vuoden 2019 optikoksi Nordic Optical Awardsin toimesta.

- Kai voin todeta ammattini tulleen äidinmaidon mukana. Olin äidin vatsassa, kun he perustivat tämän yrityksen vuoden 1970 kesällä. Aloimme seurustella Jarkon kanssa jo ennen kuin lähdimme vuonna 1992 Helsinkiin opiskelemaan optikoiksi. Minä kannustin hänet opiskelujen pariin hänen tarkkuutensa ja perfektionismin myötä, mikä sopii tähän ammattiin täydellisesti. Myöhemmin opiskelimme kumpikin optometristeiksi, kertoo nuorena ensin lentoemännän ammatista haaveillut Johanna.

Yhteiset unelmat toteutuivat

Optinäkö sai alkunsa Alasten yhteisistä tulevaisuuden haaveista. Pariskunnan unelmiin kuuluivat oman optikkoliikkeen perustaminen ja omakotitalon hankkiminen. Kummatkin toteutuivat, vaikka myöhemmin omakotitalosta luovuttiin, koska se vei liikaa aikaa työn ja veneilyn ohella.

Mauri Alanen oli aloittanut vuonna 1964 silmälasihiojana Turun Optisessa liikkeessä, koska äiti oli kehottanut hankkimaan kunnon työn. Optikon työt alkoivat kiinnostaa 60-luvun puolivälissä ja Mauri lähti opiskelemaan Helsingin optikko-opistoon. Virpi oli suorittanut kauppaopiston ja tehnyt paperitöitä Tuberkuloositoimistossa Turussa ja Tampereella.

Kehystrendit aina tärkeässä asemassa

Kun Optinäkö avattiin kesäkuussa 1970, haluttiin sisutuksessa toteuttaa uusia ideoita. Kehykset asetettiin hyllyihin asiakkaiden vapaasti sovitettavaksi. Tällainen trendi oli vallassa jo Ruotsissa.

- Myyvä kehysmerkki 70-luvun alussa oli Itävaltalainen Silhouette, joka on edelleen myynnissä liikkeessä. 1980-luvulla suosituiksi tulivat Stella Polaris -kehykset, joiden suosion vuoksi 1980-luvulla Optinäön henkilöstön lukumäärä oli suurimmillaan seitsemän henkilöä, koska siihen aikaan Stella-lasien valmistamiseen kului kuudesta kahdeksan tuntia. Noista ajoista lähtien juontaa meidän uskomme mittatilaustyönä tehtäviin silmälaseihin ja asiakaskohtaiseen näkömukavuuden räätälöintiin. 2020-luvulla se tarkoittaa yksilöllisiä linssiratkaisuja, Silhouetten ja Lindbergin räätälöiviä kehysmalleja ja asiakkaan kasvoille täydellisesti mitoitettuja 3D-printattuja Yuniku-laseja, Vilenit kertovat.

Sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 2014

Johanna ja Jarkko Vilén pyörittävät tällä hetkellä perheyritystä. Ammattiylpeys ja rakkaus alaa kohtaan sekä ongelmanratkaisukyky yhdistävät yrittäjäpariskuntaa.

- Jotkut kysyvät, että eikö ole hankala olla pariskuntana samassa paikassa töissä. Meillä ei koskaan ole ollut ongelmaa siitä, vaan tiimityö on toiminut kodin lisäksi yrityksessä. Olemme pitkän linjan perheyritys, mutta pysymme jatkuvasti ajan hermoilla koulutuksien ja trendien kanssa. Pienenä yrityksenä voimme antaa parastamme yksilöllisessä asiakaspalvelussa, Vilénit toteavat.

Heidän lisäkseen töissä on pitkäaikainen työntekijä Tiina Mäkelä, joka on viihtynyt talossa pitkään. Optinäon henkilökunta on aina pysynyt vuosia yrityksessä, kuten 1970-luvun alusta mukana ollut ja vuonna 2017 eläkkeelle jäänyt Hannu Lundelin.

Viikolla 12 maanantaista 16.3. alkaen Optinäössä juhlistetaan 50. juhlavuotta. Katso juhlaviikon ohjelma osoitteesta optinäkö.fi.

Kiveniskemiä joka neljännellä

Noin joka neljännellä (24 prosenttia) autoilijalla on tuulilasissaan kiveniskemä. 17 prosenttia taas kertoo, että tuulilasissa on naarmuja, ja joka kymmenennen (8 prosenttia) tuulilasissa on jopa halkeama.

Kala on loistava D-vitamiinin lähde

Moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta. Tärkeää vitamiinia saa auringosta, mutta pohjoisessa ainoastaan keskikesällä D-vitamiinia saa auringonvalon kautta riittävästi. Maukas ja helppo tapa saada päivän D-vitamiiniannos on nauttia kala-ateria, kerrotaan Pro Kala ry:stä. Kaloissa oleva vitamiini on D3-muotoa, joka imeytyy hyvin.

Kombucha on raikas kesäjuoma

Krister Hällin ja Kirsi Seivon Kombucha – kaikki valmistuksesta ja paljon reseptejä (Kustantamo S&S) soveltuu vasta-alkajille ja kokeneemmillekin harrastajille. Kombucha on teestä hapattamalla valmistettava juoma, josta on tullut trendikäs vaihtoehto alkoholille ja virvoitusjuomille.

Muista suojautua auringolta

Ulkona oleskellessa kannattaa suojautua UV-säteilyltä. Säteily on voimakkaimmillaan juhannuksen aikoihin. Pilviselläkin säällä voi palaa, sillä ohuet yläpilvet eivät vaimenna UV-säteilyä juuri lainkaan.

Ekotekoja omassa puutarhassa

Luonnon monimuotoisuutta voi lisätä ja ilmastonmuutosta hillitä omassa puutarhassaankin. Rehevä puutarha vaimentaa luonnon ääri-ilmiöiden vaikutuksia ja sitoo vettä ja ravinteita itseensä. Mitä enemmän kasveja, sitä enemmän hiilidioksidia ilmakehästä poistuu. Luonnon monimuotoisuuden kannalta paras vaihtoehto on ”hoitamaton” puutarha rikkaruohoineen.

Naantali julkaisi ympäristöohjelmansa

Naantalin kaupungin ympäristöohjelma vuosille 2020–2024 on valmistunut. Naantalin kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman kokouksessaan 16.3.2020, ja kuluneen kevään aikana ohjelmasta on laadittu kaupunkilaisille esite, joka on nyt saatavilla kaupungin asiointipisteestä ja luettavissa verkossa. Kaupungin verkkosivuilla voi myös tutustua varsinaiseen ympäristöohjelmaan.

Turun AMK esittää 171 lisäaloituspaikkaa hallituksen lupaamalla lisärahoituksella

Osana hallituksen lisätalousarvion koronaelvytyspakettia opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt, että korkeakoulut ottaisivat yhteensä 4800 opiskelijaa suunniteltua enemmän tämän kevään hausta hallituksen myöntämällä lisärahoituksella. Turun ammattikorkeakoulu on valmis ottamaan perustutkintoihin yhteensä 171 opiskelijaa nyt käynnissä olevan haun ylitäyttönä.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Vuosittainen leväseuranta käynnistyi jälleen

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen leväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 35 havaintopaikasta, joista 21 sijaitsee meri- ja 14 sisävesialueilla. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannassa jo vuodesta 1998. Lisäksi Suomen Rotarit osallistuvat valtakunnallisesti tänä kesänä sinileväseurantaan ja heidän seurannassaan on Lounais-Suomen alueella kaikkiaan 40 havaintopaikkaa.

Turun kehätien liikenne kiertotielle Pukkilan liittymässä

Pukkilan eritasoliittymän rakentamisen myötä kehätien liikenne Yhdystien kohdalla siirretään kiertotielle ja samassa yhteydessä liittymä Suopohjantieltä Turun kehätielle suljetaan 8. kesäkuuta alkaen.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

Saariston sydän voitti Turun kauppatorin suunnittelukilpailun

Turun kauppatorin suunnittelukilpailun voittajatyö on nimeltään Saariston sydän. Tuomaristo ja turkulaiset olivat samaa mieltä siitä, että Saariston sydän oli viidestä ehdokkaasta paras kokonaissuunnitelma. Voittajatyön takana on työryhmä Sigge-Valoa-Loci.

Huumekuski kärähti Raision keskustassa

Poliisipartio pysäytti varhain torstaiaamuna kello 5 Raisiossa Kirkkoväärtinkujalla henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia. Hänellä on viimeisen vuoden aikana viisi aiempaa epäiltyä ajokortitta-ajoa.

Poliisi pysäytti piripäissään ja varastetuilla kilvillä autoilleen miehen Turussa

Poliisipartio pysäytti eilen keskiviikkona kello 20.55 Turussa Vanhalla Littoistentiellä henkilöauton, jossa oli autoon kuulumattomat rekisterikilvet, jotka oli ilmoitettu anastetuiksi. Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa ajokorttia, ja hän kertoi käyttävänsä päivittäin amfetamiinia.

V-S Yrittäjien puheenjohtaja: Tunnin juna piristysruiske koko elinkeinoelämälle

Jyrki Hakkarainen (vas.), Mikael Pentikäinen ja V-S Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Hallitus päätti keskiviikkona lisätalousarviossa merkittävistä panostuksista infrastruktuuriin. Osana pakettia Tunnin juna nytkähti liikkeelle Espoon kaupunkiradan ja Turun ratapihan rakentamisella.

Tullin mukaan kolmannes huvipuistoissa myytävistä leluista lainvastaisia

Tulli tutki kevään aikana 28 lelua, jotka oli tarkoitettu huvipuistoissa myytäviksi tai jaettaviksi. Tullilaboratoriossa tutkituista leluista 11 ei täyttänyt lelulainsäädännön asettamia vaatimuksia.

Maalle muutto kiinnostaa

Noin 70 prosenttia suomalaisista kiinnostaa maalle muutto. Asia selviää ASV Arctic Smart Village oy:n Metropolia Ammattikorkeakoululta tilaamasta markkinatutkimuksesta, joka teetettiin osana HIPPA - Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hanketta. Tutkimukseen osallistui 384 vastaajaa.

Pyöräile oikein yksisuuntaisella kadulla

Uusi tieliikennelaki mahdollistaa pyöräilyn molempiin suuntiin yksisuuntaisilla kaduilla. Tästä kerrotaan lisäkilvellä. Yksisuuntaisella kadulla ei siis saa automaattisesti ajaa kumpaankin suuntaan, vaan pyöräilijän tulee varmistaa, onko se juuri tietyllä katuosuudella sallittua. Vilkas pyöräilyreitti voidaan jatkossa merkitä pyöräkaduksi. Pyöräkadulla voi liikkua myös muita ajoneuvoja.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Haaste futiskentille

Jalkapalloväki pidättää hengitystään tällä viikolla, sillä Veikkausliiga on luvannut julkistaa otteluohjelmansa perjantaina 5. kesäkuuta.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

TPS:n kiekkonaisille jenkkipakki

TPS:n naisten jääkiekkojoukkue on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen amerikkalaispuolustaja Katie Robinsonin kanssa. Robinson kiekkoili viime kaudella yliopistosarja NCAA:ssa Minnesotan joukkueessa. Robinson on jo kolmas uusi amerikkalaispelaaja aiemmin kiinnitettyjen Sophie McGovernin ja Kirsten Wattsin lisäksi. Uutena pelaajana TPS:ään saapuu myös hyökkääjä Pihla Hämeenniemi HPK:sta.

Kansallisen Liigan otteluohjelma varmistui – TPS:n kotiavaus 17. kesäkuuta

Kansallisen Liigan uusi otteluohjelma kaudelle 2020 on valmistunut. Kansallisessa Liigassa pelataan tällä kaudella vain kaksinkertainen sarja, ilman ylempää ja alempaa loppusarjaa. Kaikki kymmenen joukkuetta pelaavat siis yhteensä 18 ottelua. Kansallisen Liigan kausi päättyy 7. marraskuuta.

Hirvisuo täydentää TPS:n salibandymiehistön

TPS:n tulevan kauden salibandymiehistö on kasassa. Kauteen hyvin maltillisin muutoksin lähtevä joukkue haluaa jatkaa siitä, mihin menneen kauden dominoivissa puolivälieräpeleissään jäi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.