Tallink-konsernin liikevaihto pieneni, mutta nettovoitto kasvoi lähes 25 prosenttia

Viime vuoden lopun tulos oli Tallink-konsernin paras vastaavan ajanjakson tulos viiteen vuoteen. Viime vuoden lopun tulos oli Tallink-konsernin paras vastaavan ajanjakson tulos viiteen vuoteen. Kuva: Timo Jakonen

Tallink-konsernin nettovoitto oli 49,7 miljoonaa euroa viime vuonna 2019 (40,0 miljoonaa euroa vuonna 2018) ja 5,5 miljoonaa euroa vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä (-1,8 miljoonaa euroa vuonna 2018).

Loka–joulukuun tulos oli yhtiön paras vastaavan ajanjakson tulos viiteen vuoteen. Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että osakkeenomistajille maksetaan osinkoa 0,06 euroa osaketta kohti.

Myös konsernin tulos ennen korkoja, veroja ja poistoja (EBITDA) kasvoi vuonna 2019 ja oli 171,1 miljoonaa euroa (142,8). Tulos parani, vaikka konsernin liikevaihto pieneni hieman edellisvuoteen verrattuna ja oli 949,1 miljoonaa euroa (949,7).

Liikevaihdon 0,6 miljoonan euron lasku johtui pääasiassa yhtiön ydinliiketoiminnan liikevaihdon laskusta seitsemän aluksen telakoinnin ja suunnitellun kunnossapidon seurauksena vuoden alussa. Lisäksi yhtiön operoimien hotellien liikevaihto pieneni, kun niiden määrä laski viidestä neljään vuoden 2018 lopulla.

Taloudellista tulosta vahvistivat matkustajien ennätysmäärät useana peräkkäisenä kuukautena sekä matkustajamäärien kasvu lähes kaikilla maantieteellisillä alueilla. Toisaalta tulosta heikensivät meriliikenteen kiristyvä kilpailu etenkin Suomen ja Viron välisillä reiteillä sekä odotettua heikommat rahtimarkkinat Euroopan talouden epävarmuustekijöiden ja Suomessa vuoden lopulla järjestettyjen lakkojen seurauksena.

– Tiedotimme tammikuussa, että vuosi 2019 oli ennätyksellinen matkustajamäärien osalta. Myös tuloksemme parani vuoteen 2018 verrattuna haasteista huolimatta. Tämä on osoitus koko Tallink-tiimin valtavasta työpanoksesta. Neljännen neljänneksen tuloksemme parani yli seitsemän miljoonaa euroa vuoden 2018 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Vuotemme päättyi hyvissä merkeissä. Emme olisi yltäneet tähän ilman tiimimme vahvaa panosta koko vuoden aikana, sanoo Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene.

– Vuoden 2019 positiiviseen tulokseen vaikuttivat vahva kulujen hallinta, entistä keskitetympi hankintamenettely, liiketoimintojen optimointi, tiettyjen toimintojen automatisointi, energiatehokkuuteen jo aiemmin tehdyt investoinnit ja alustemme polttoaineenkulutuksen väheneminen sekä monet muut kannattavuuden parannustoimet. Myös polttoaineen hinnan osittainen suojaus liiketoimintamme kannalta erittäin suotuisalle tasolle oli hyvä saavutus ja vahvisti osaltaan koko vuoden tulostamme.

– Positiivisen tuloksen lisäksi vuosi 2019 toi monia haasteita. Vuoden alussa telakoimme seitsemän laivaa. Telakointi on välttämätöntä, jotta voimme pitää laivat teknisesti ajan tasalla. Asiakkaiden näkökulmasta laivojen päivitykset ovat kiinnostavia ja piristäviä, mutta ne tarkoittavat myös sitä, että laivoja on liikenteessä tavallista vähemmän. Suunnittelemme telakoinnit aina huolellisesti, jotta välttämättömät työt saadaan tehtyä mahdollisimman nopeasti ja matkustajille aiheutuu mahdollisimman vähän häiriötä. Kun olimme modernisoineet ja päivittäneet aluksiamme ensimmäisellä vuosipuoliskolla, meillä oli yksi yhtiön historian menestyksekkäimmistä sesongeista. Rikoimme matkustajaennätyksiä useana peräkkäisenä kuukautena.

Postityöntekijöiden lakko Suomessa vuoden lopulla vaikutti jonkin verran tulokseen.

– Rahtitoiminnan liikevaihtoomme kohdistui yhä enemmän paineita kilpailun kiristyessä etenkin Viron ja Suomen välisillä reiteillä. Olemme käynnistäneet toimenpiteitä varmistaaksemme kilpailukykymme entistä haasteellisemmilla markkinoilla. Toivomme, että näiltä osin tapahtuu positiivista kehitystä vuoden kuluessa.

Suomen ja Viron välisen reitin matkustajamäärät elpyivät ja liikevaihto kasvoi vuoden toisella puoliskolla, kun Viro alensi alkoholin valmisteveroa vuoden puolivälissä.

– Tallink-konserni teki vuonna 2019 ratkaisevan tärkeitä investointeja yhteensä 60,9 miljoonan euron arvosta. Ne liittyivät laivojen teknisiin parannuksiin ja yleisten tilojen uudistuksiin, joiden avulla vähennetään jatkuvasti ympäristövaikutuksia, sekä nesteytettyä maakaasua polttoaineena käyttävään MyStar-alukseen, jonka avulla jatkamme Tallinnan ja Helsingin välisen elintärkeän yhteyden kehittämistä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ennätysmäärä hakijoita Åbo Akademiin

Korkeakoulujen yhteishaku kandidaatti- ja maisterikoulutuksiin päättyi 1. huhtikuuta. Åbo Akademin osalta hakijamäärä nousi jo kolmatta vuotta.

Maalarinteipillä siistit rajat

Maalarinteippi on toimiva apuväline maalauksessa, jos sitä käytetään oikein. Teippi kannattaa kiinnittää seinään jo pari tuntia ennen maalaamista, jotta se varmasti pysyy. Se pitää irrottaa ennen kuin pinta on ehtinyt kuivua kokonaan, tai muuten se ei välttämättä enää irtoa.

Sepänkatu 2 suljetaan, opetustoiminta siirretään toistaiseksi Topeliuksen kouluun

Ympäristöterveys esittää tulosten pohjalta rakennus- ja lupalautakunnalle Sepänkatu 2:n kiinteistön asettamista käyttökieltoon.

Ympäristöterveys on arvioinut Sepänkatu 2:n kiinteistöstä otettujen mineraalikuitujen seurantanäytteiden tulosten pohjalta, etteivät tilat sovellu opetuskäyttöön. Sepänkatu 2:n opetustoiminta aiotaan siirtää loppukevään ajaksi toisiin tiloihin.

TOK laskee yli sadan tuotteen hintaa pysyvästi Prismoissa

- Haluamme helpottaa asiakkaidemme arkea tekemällä ruokalaskusta pienemmän. Torstaina 2. huhtikuuta laskemme pysyvästi noin sadan tuotteen hintaa kaikissa Turun Osuuskaupan Prismoissa ja noin 1000 tuotteen hintoja S-market Kaarinassa ja S-market Majakkarannassa Turussa. Jo aiemmin syksyllä laskimme hintoja Liedon, Paimion ja Paraisten S-marketeissa sekä S-market Vakka-Suomen kadulla Uudessakaupungissa. Tavoitteenamme on olla näiden alueiden asiakkaiden ykkösvaihtoehto ostospaikkaa valittaessa. Hinnat laskevat suosituimmissa tuotteissa jauhelihasta ja maidosta aina pesuaineisiin, kertoo marketkaupasta vastaava toimialajohtaja Mikko Junttila .

Arnon ostaa AB B.O. Parkin ja vahvistaa jalansijaansa Ruotsissa

Automaation, sähköistyksen ja pilvipalveluiden edelläkävijä Arnon Oy on ostanut ruotsalaisen sähköautomaation ja pneumatiikan tuotteiden valmistajan AB B.O. Parkin.

Suomessa 1 446 koronatartuntaa, kuolleiden määrä ei noussut

Tällä hetkellä potilastilanne raportoidaan erityisvastuualueittain potilassuojan takia, koska muissa kuin HYKS erityisvastuualueilla potilasmäärät ovat pieniä.Sairaanhoitopiirit muodostavat viisi erityisvastuualuetta, joiden keskuksena toimii yliopistollinen keskussairaala.

Testattuja koronanäytteitä on Suomessa noin 24 200 (+ noin 1 600). Laboratoriovarmistettuja koronatapauksia on 1 446 (+62). Tautiin on kuollut 17 ihmistä.

Omakanta helpottaa asiointia myös koronan aikana

Omakanta toimii etänä ja mobiilisti myös pandemian aikana. Viimeistään nyt kannattaa antaa Omakannassa suostumus siihen, että terveydenhuollon yksiköt näkevät myös muiden yksiköiden kirjaamat terveystietosi.

Asuntojen hinnat laskivat hieman helmikuussa viime vuoteen verrattuna

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys kuukausittain, indeksi 2015=100.

Kuukausitason ennakkotietojen mukaan alkuvuonna hinnat ovat laskeneet hieman viime vuoden vastaavasta ajankohdasta pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa. Tammikuuhun 2020 verrattuna hinnat ovat pysyneet lähes samalla tasolla pääkaupunkiseudulla ja nousseet hieman muualla Suomessa.

Varsinais-Suomessa 80 koronatartuntaa, seitsemän sairaalahoidossa

Koronatapausten määrä Varsinais-Suomessa lisääntyy hitaasti. Koko Varsinais-Suomen alueella 80 ihmisellä on todettu koronatartunta 31. maaliskuuta mennessä. Uusia tartuntoja on tiistain jälkeen todettu kahdeksan. Seitsemän potilasta on hoidossa Tyksin sairaaloissa.

Manillan kiinteistön vuokralaisille vuokra-alennus

Manillan vuokralaiset saavat 50 prosentin alennuksen vuokrasta kahdeksi kuukaudeksi.

Pro Manillasäätiö on päättänyt helpottaa koronaepidemian vuoksi ahdinkoon joutuneiden vuokralaistensa tilannetta. Säätiö myöntää 1. huhtikuuta alkaen 50 prosentin vuokra-alennuksen kahdeksi kuukaudeksi kaikille säätiön vuokralaisille. Lisäksi vuokralaisen erillisestä pyynnöstä voidaan vuokranmaksua siirtää kolmella kuukaudella ja siirretyille vuokrille laaditaan yksilöllinen maksuaikataulu takaisinmaksusopimuksineen, enintään 24

Järvien pinnat korkealla, Lounais-Suomen jokien virtaamat kasvuun

Sään lauhtuminen saa etenkin Lounais-Suomeen alkuviikolla kertyneen lumen sulamaan. Lisäksi loppuviikon ennustetut sateet saattavat vetenä tullessaan nostaa etelä- ja lounaisrannikon sekä Pohjanmaan maakunnan jokien pintoja. Virtaamat ovat Etelä-Suomessa pienentyneet maaliskuun loppupuolen vähäsateisen jakson aikana pysyttyään sitä ennen suurina aina marraskuusta jatkuneiden runsaiden sateiden vaikutuksesta. Suurten järvien laskujokien virtaamat pysyvät suurina vielä pitkään. Järvien ja laskujokien rannoilla kannattaa huolehtia laitureiden ja veneiden huolellisesta kiinnityksestä.

Nopea laajakaista -tukiohjelman avulla rakennettu jo 25 000 kilometriä valokuituverkkoa

Rakennetut verkkokilometrit yhteensä 2013-2019.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt yhteensä 76 miljoonaa euroa valtiontukea nopeiden laajakaistaverkkojen rakentamiseen. Tuki on jakautunut yhteensä 48 tuensaajalle ja niiden toteuttamille noin 190 laajakaistahankkeille. Kaikki tuetut verkot on toteutettu valokuidulla, joka mahdollistaa vähintään 100 megabitin symmetriset ja toimintavarmat laajakaistayhteydet.

Huoltovarmuuskeskus laajentaa tukea matkustaja-autolautoille

Huoltovarmuuskeskus varmistaa Helsingin ja Tallinnan välisiä välttämättömiä rekkakuljetusyhteyksiä myöntämällä liikennöintiin taloudellista tukea kolmannelle Suomen ja Viron välissä liikennöivälle alukselle. Tuki myönnetään kuukauden ajaksi ja se liittyy 25. maaliskuuta julkistettuun merikuljetusten varmistamisen kokonaisuuteen.

Maaliskuu tavanomaista lauhempi

Maaliskuu jatkoi lauhaa alkuvuotta. Maan eteläosassa maaliskuu oli harvinaisen lauha, etelärannikolla jopa poikkeuksellisen lauha. Maan lounaisosassa oli tavanomaista sateisempaa.

Tivoli Sariola peruu vierailunsa Turkuun

Tivoli Sariolalla ei tule vapuksi Turkuun. Kiertueen ensimmäiset voierailut on peruttu.

Tivolin kiertueen perinteisesti aloittava Lahden vierailu peruttiin jo aiemmin. Maanantaina jatkettujen rajoitusten takia myös kolme seuraavaa huhti-toukokuulle suunniteltua vierailua eli vierailut Turussa, Kuopiossa ja Iisalmessa joudutaan perumaan.

Työttömyysturvamenot kaksinkertaistumassa tänä vuonna

Työttömien päivärahamenot ja päivärahan saajien määrät ovat kasvamassa yli kaksinkertaisiksi budjetoituun nähden.

Yksin asuvat iäkkäät selviävät luunmurtuman jälkeen yhtä hyvin kuin yhdessä asuvat

Luunmurtumat lisäävät ikääntyneillä henkilöillä terveyden heikkenemisen ja kuoleman riskiä etenkin ensimmäisenä murtuman jälkeisenä vuotena. Yksilölliset erot ovat kuitenkin suuria murtuman jälkeisessä selviytymisessä ja kotona saatu tuki voi olla siinä tärkeässä roolissa. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tuoreen tutkimuksen mukaan yksin tai jonkun kanssa yhdessä asuvien ikääntyneiden henkilöiden välillä ei kuitenkaan ollut eroa murtuman jälkeisessä selviytymisessä

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat loppuvuonna pääkaupunkiseudulla ja laskivat muualla maassa

Vanhojen osakesasuntojen hintojen kehitys neljänneksittäin, indeksi 2015=100.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä 1,6 prosenttia vuoden 2018 vastaavasta ajankohdasta. Muualla Suomessa hinnat laskivat noin kaksi prosenttia. Kolmanteen neljännekseen verrattuna hinnat pysyivät lähes ennallaan pääkaupunkiseudulla ja laskivat muualla maassa 2,6 prosenttia.

Urheilu

Niko Ahoniemi jatkaa Ketterässä

Niko Ahoniemi.

Viimeiset kaksi kautta Tuton runkopelaajiin kuuluneen 24-vuotiaan Niko Ahoniemen ura jatkuu Imatran Ketterässä Mestis-kaudella 2020–21. Ahoniemi teki Ketterän kanssa vuoden sopimuksen. Tamperelaislähtöinen Ahoniemi tuli Tutoon lainalle kesken kauden 2017–18. Tuton paidassa hyökkääjä ehti pelata 78 runkosarjaottelua merkkauttaen niissä tehot 33+34. Pudotuspeleissä Ahoniemi pelasi 29 peliä tehden niissä tehot 8+12.

Erkka Westerlund TPS:n uuden urheilun johtoryhmän ruoriin

Rauli Urama, Erkka Westerlund ja Saku Koivu.

Turun Palloseura vahvistaa urheiluosaamistaan ja vie jääkiekkoseuran toimintansa uudelle tasolle. Seuran urheilutoiminnan suunnittelusta ja seurannasta vastaa 1. toukokuuta alkaen HC TPS:n ja TPS Juniorijääkiekko ry:n yhteinen urheilun johtoryhmä. Ryhmään kuuluvat toukokuussa seuran urheilujohtajana aloittava Rauli Urama , Saku Koivu ja Erkka Westerlund , joka toimii myös johtoryhmän puheenjohtajana.

Nuorten Leijonien Kari Piiroinen Tuton maalille

Nuorissa Leijonissa Suomea edustanut 18-vuotias maalivahti Kari Piiroinen liittyy Tuton vahvuuteen Tapparan yhteistyöpelaajana.

Raatarilan toimenkuva laajenee

Santeri Raatarila.

Salibandyseura FBC:n miesten edustusjoukkueen päävalmentaja kaudella 2020–21 jatkava Santeri Raatarila toimii jatkossa seuran poikajunioreiden valmennuspäällikkönä. Valmennuspäällikön toimenkuvaan kuuluu kokonaisuudessaan pelaajapolun rakentaminen E-junioreista A-junioreihin. Osana uudelleen organisointia FBC käynnistää ensi vuonna A- ja B-junioreiden yhteisen akatemiatoiminnan.

Menestyksen maku: Conny Karlsson hallitsi EM-kuulakisoja Turussa 1997

Conny Karlssonin palkintokaapista löytyy muun muassa kolme Suomen mestaruutta 2000-luvun alkupuolelta.

Heinäkuussa 1997 järjestettiin ensimmäiset yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisat. Turku sai toimia kisojen näyttämönä ja moni suomalainen lähtikin kotikisoihin vahvalla latauksella. Yksi heistä oli kuulantyöntäjä Conny Karlsson , joka pääsi työntämään monen tutun ympäröimänä.

Jälkipeli: Kyllä tästä selvitään, vakuuttaa Tuto Hockeyn toimitusjohtaja Dani Aavinen

Venäläiset KHL-konkarit Alexander Nikulin (vas.) ja Dmitri Megalinsky synnyttivät melkoisen positiivisen pöhinän siirtyessään Tuton Mestis-joukkueeseen.

Tuto Hockeyn Lemminkäisenkadun toimistolla on vauhti päällä – huolimatta vaikeista ajoista. Intoa kevääseen antaa kesken jäänyt, mutta useita mielenkiintoisia tapahtumia sisältynyt viime kausi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.