Turun Osuuskaupan liikevaihto kasvoi mutta tulos heikkeni

Seurahuone oli yksi TOK:n viime vuoden suurinvestoinneista. Seurahuone oli yksi TOK:n viime vuoden suurinvestoinneista. Kuva: Jane Iltanen

Turun Osuuskauppa jatkoi viime vuonna mittavia investointeja Varsinais-Suomessa ja investoinnit kohosivat lähes 37 miljoonaan euroon. Merkittävimpiä ovat uusi Prisma Piispanristi, täydellisesti saneerattu Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone sekä laajennettu ja uusittu Original Sokos Hotel Wiklund ja Wiklundin uudet ravintolat.

– Vahva investointitahti näkyi tuloskehityksessä ja odotetusti tulos jäi edellisvuodesta. Uudistuksilla kuitenkin rakennamme ja luomme kestävän pohjan kilpailukykyiselle liiketoiminnalle pitkälle tulevaisuuteen ja samalla asiakasomistajat pääsevät nauttimaan entistä paremmista palveluista, sanoo Turun Osuuskaupan toimitusjohtaja Antti Heikkinen.

Turun Osuuskaupan tulos ilman kertaluonteisia eriä oli 5,4 miljoonaa euroa (vuonna 2018 11,3 miljoonaa euroa). Vakavaraisuus on 46,8 prosenttia (47 %).

Turun Osuuskaupan liikevaihto oli 599,2 miljoonaa euroa vuonna 2019 (595,4) ja kasvoi edellisvuodesta 0,6 prosenttia.

Market-toimialan liikevaihto oli 436,6 miljoonaa euroa (426,5) ja se kasvoi edellisestä vuodesta 2,4 prosenttia. Toimipaikkojen uudistukset sekä valikoimien ja palvelujen kehittäminen vaikuttivat liikevaihdon kasvuun, vaikka verkostosta puuttui ensimmäiset neljä kuukautta Prisma Piispanristi, joka valmistui huhtikuussa.

Tavaratalokaupan liikevaihto oli 21,8 miljoonaa euroa (24,0) ja se laski edelliseen vuoteen verrattuna 9,1 prosenttia. Myynti laski erityisesti Sokos Wiklundilla, jossa oli käynnissä merkittävät kiinteistön uudistustyöt. Keskusta-alueen uudistukset toivat haasteita liiketoimintaan.

Matkailu- ja ravitsemistoimialan liikevaihto oli 41,2 miljoonaa euroa (40,6), jossa oli kasvua edellisvuoteen 1,4 prosenttia. Majoituskaupan liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta 2,6 prosenttia huolimatta siitä, että Original Sokos Hotel Hamburger Börsin liiketoiminta päättyi keväällä.

Yli vuoden remontissa ollut Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone sekä laajennettu ja uudistettu Original Sokos Hotel Wiklund avattiin keväällä täydentämään hotellitarjontaa. Ravintolakaupan liikevaihto laski noin yhden prosentin. Liikevaihdon laskuun vaikutti merkittävästi Original Hotel Hamburger Börsin ravintoloiden sulkeminen keväällä sekä keskusta-alueen rakennustyöt.

Liikennemyymälätoimialan liikevaihto oli 95,1 miljoonaa euroa (99,1), jossa oli laskua edellisvuoteen 4,0 prosenttia. Liikevaihtoa laskivat polttonesteiden myynnin volyymin negatiivinen kehitys sekä ABC Auranlaakson sulkeminen.

Investoinnit maakuntaan olivat yhteensä 36,6 miljoonaa euroa (51,2), joka oli 6,1 prosenttia liikevaihdosta (8,6 %).

Marketkaupassa investointien painopiste oli verkoston uudistamisessa. Uusi Prisma Piispanristi ja sen yhteydessä toimiva kahvila Presso sekä Sale Rymättylä avattiin huhtikuussa. Lisäksi toukokuussa avattiin uusi S-market Piikkiö ja kesäkuussa uudistettu S-market Naantali.

Original Sokos Hotel Wiklund sekä Wiklundin yhteydessä toimivat ravintolat Trattoria ja VENN avattiin maaliskuussa. Odotettu Wiklundin kattobaari, Walo Rooftop Bar, aukesi vapuksi ja on saavuttanut huikean suosion niin kaupunkilaisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa. Wiklundin kokous- ja tapahtumatilat valmistuivat viime keväänä. Viime vuonna avattiin yli vuoden remontissa ollut Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone sekä ravintola Gunnar Eatery & Bar.

Investoinnit jatkuvat merkittävinä kuluvana vuonna ja kohonnevat noin 30 miljoonaan euroon. Huhtikuussa avataan Turun Pitkämäkeen uusi S-market Manhattan, kesällä valmistuu S-market Paraisten uudistus ja uudistunut S-market Lieto on valmis jouluun mennessä. Keväällä aloitetaan S-markettien konseptiuudistus ja kaikki S-marketit päivittyvät ilmeen mukaisiksi seuraavan kahden vuoden aikana. Marketkaupassa laajennetaan myös ruoan verkkokauppaa ja useita verkkokaupan noutopisteitä avataan tämän vuoden aikana. Vuonna 2018 aloitetut Original Sokos Hotel Kupittaan rakentamistyöt saadaan keväällä päätökseen ja uusi hotelli ravintoloineen avataan toukokuussa. Myös Radisson Blu Marina Palacen laajennussuunnitelmat etenevät kevään aikana. Wiklundin korttelin uudistus- ja kehitystyöt jatkuvat edelleen vuoden 2020 aikana. Kevään aikana avataan kauneuden ja hyvinvoinnin erikoisliike Emotion Kauppakeskus Myllyyn nykyisen Sokoksen tilalle.

Turun Osuuskauppaan liittyi vuoden aikana 6 852 uutta asiakasomistajaa (7 622). Asiakasomistajamäärä vuoden lopussa oli 160 915 (157 590). Toimialueen kotitalouksista Turun Osuuskaupan asiakasomistajia oli vuodenvaihteessa 66,9 prosenttia (66,7).

Viime vuonna asiakasomistajat saivat Bonusta 20,1 miljoonaa euroa (18,9). Lisäksi maksettiin kymmenen prosentin korko täyteen maksetulle osuusmaksulle, yhteensä 1,5 miljoonaa euroa (1,5) sekä maksutapaetua 0,5 miljoonaa euroa (0,5). Yhteensä asiakasomistajat saivat rahana maksettavia etuja noin 22 miljoonaa euroa.

Turun Osuuskauppa on yksi Varsinais-Suomen suurimmista työllistäjistä ja henkilöstön määrä oli vuoden 2019 lopussa 2 228 henkilöä (2 235). Turun Osuuskauppaa työllistää kesällä noin 300 nuorta sekä noin 300 Tutustu ja tienaa -harjoittelijaa.

Turun Osuuskaupassa marketkaupan liikevaihdon odotetaan kasvavan vuonna 2020. Erityisesti S-market Manhattanin avaaminen keväällä vaikuttaa myönteisesti liikevaihdon kasvuun. Majoitus- ja ravitsemistoimialan arvioidaan kasvavan edellisvuodesta. Liikevaihdon kasvuun vaikuttaa keväällä avattava Original Sokos Hotel Kupittaa. Viime keväänä avatut Solo Sokos Hotel Seurahuone ja Original Sokos Hotel Wiklundin ravintoloineen ovat toiminnassa täyden vuoden.

Turun Osuuskaupan liikevaihdon ja operatiivisen tuloksen ennakoidaan kasvavan vuonna 2020 hieman edellisvuodesta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun seudun pääpyöräilyreiteille uudenlaiset opasteet

Turun kaupunkiseudulla uusitaan pyöräilyn viitoitusta ja opastusta uuden tieliikennelain mukaisilla opasteilla. Tänä kesänä opasteet uusitaan Turusta Lietoon, Turusta Varissuon kautta Piikkiöön ja Turusta Kaarinan keskustan kautta Piikkiöön johtavilla reiteillä. Kullekin reitille on annettu oma numero, joka on merkitty myös viittoihin ja opasteisiin. Opastusta uusitaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja kuntien yhteistyönä. Tänä kesänä uusittavat opasteet toteutetaan Turun kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) ohjelman rahoituksella.

Turun yliopisto ylsi Shanghai Rankingissa maailman parhaiden yliopistojen joukkoon 23 tieteenalalla

Shanghai Rankingin kesäkuun lopulla julkaisema Global Ranking of Academic Subjects 2020 -yliopistovertailu sijoitti yhteensä yli 4 000 yliopistoa 54 eri tieteenalalla. Turun yliopisto listattiin maailman parhaiden yliopistojen joukkoon yhteensä 23 tieteenalalla.

Sinilevämäärät viime viikon tasolla Lounais-Suomessa

Sinilevähavaintojen määrä on pysynyt viime viikon tasolla kovista tuulista ja sateista huolimatta. Tuulet ovat saaneet sinilevälautat sekoittumaan veteen, mutta levää on paikoin yhä runsaasti. Suurin osa sinilevähavainnoista on kuitenkin vähäisiä.

Lounais-Suomen palvelualojen työpaikat ryhtyneet työsuojelutoimiin koronan vuoksi

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat ovat tehneet keväällä ja alkukesällä 2020 koronavirukseen liittyvää valvontaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Valvonnan kohteena ovat olleet kaupan, ravintola-alan sekä kiinteistö- ja siivousalan työpaikat. Tarkastuksia kampanjassa on tehty lähes sata. Työnantajat ovat ottaneet valvontakampanjan positiivisesti vastaan.

Kahdeksan tavoittelee Turun tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovastin virkaa

Turun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherran eli tuomiorovastin viran hakuaika päättyi klo 14. Virkaa ovat hakeneet Kalle Elonheimo , TT, Paimion seurakunnan kappalainen, Anna-Kaisa Hautala , Säkylä-Köyliön seurakunnan vs. kirkkoherra, Pasi Jaakkola , TT, Turun Mikaelinseurakunnan kappalainen, Jani Kairavuo , Naantalin seurakunnan kirkkoherra, Sari Lehti , Raision seurakunnan kirkkoherra, Aulikki Mäkinen , TT, Kuopion Männistön seurakunnan kirkkoherra, Ville Niittynen , VTT, Kaarinan seurakunnan kirkkoherra ja Ari Paavilainen , Tampereen Harjun seurakunnan kirkkoherra.

Kivakesä kulmilla tarjoaa tekemistä lapsille ja työtä nuorille

Uusi Kivakesä kulmilla -kokonaisuus tarjoaa tänä kesänä avointa ja maksutonta ohjelmaa lapsille ja perheille pääosin ulkona. Toiminta on suunnattu pääsääntöisesti ala-asteikäisille, mutta myös tätä vanhemmat ja nuoremmat lapset ovat tervetulleita. Päivittäistä toimintaa on ollut järjestämässä ammattilaisten apuna nuoria kesätyöntekijöitä.

Päällystystyö Skanssin liikenneympyrässä

Jyrsintä- ja päällystystyö kaventaa ajokaistaa Skanssin liikenneympyrässä 2.–3.7. ja 6.7. Päivittäinen työaika on kello 9–18. Paikalla ovat liikenteenohjaajat ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Turun taidemuseo avautuu yleisölle 7. heinäkuuta

Turun taidemuseo avaa ovensa 7. heinäkuuta uusin ja uusiutunein näyttelyin. Nyt avautuva kokoelmanäyttely Pari sanaa keräämisestä kertoo mukaansatempaavalla otteella Turun taidemuseon kokoelman historiasta, karttumisesta ja teosten lainamatkoista maailmalla. Samalla selviää, millaista ammattitaitoa museossa tarvitaan, kun taidetta säilytetään, ylläpidetään, tutkitaan ja saatetaan yleisön koettavaksi.

Yleisötilaisuuksien järjestämisrajoituksia lievennetään elokuussa

Aluehallintovirastot ovat tänään antaneet määräykset elokuun yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisestä. Alle 500 hengen tilaisuudet sallitaan. Yli 500 hengen tilaisuuksia voi järjestää, jos järjestelyissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Suomen kansainvälisin lähiö Varissuo esittäytyy kuvina pääkirjaston kesänäyttelyssä

– Uusi, aikaisempaa parempi kertomus Varissuosta on nyt ajankohtainen. Suomen kansainvälisimmällä lähiöllä on mahdollisuus kehittyä rosoiseksi kaupunkikulttuurin keskukseksi, joka houkuttaa rohkeuteen ja luovuuteen, sanoo Yhdessä-yhdistyksen vastaava toiminnanohjaaja Duha Elsayed .

Metsäpalojen lentotähystykseen puoli miljoonaa euroa lisämäärärahaa

Metsäpalojen lentotähystys on lentokoneilla tapahtuvaa valvontaa maastopalojen havaitsemiseksi. Toiminta kattaa koko Suomen ja sillä pyritään ehkäisemään maastopalojen leviäminen suureksi, havaitsemalla ne ajoissa. Maastopaloiksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.

Lohikunnan myymälästä Herttuan Herkku

Turkulaisen Lohikunta Oy:n myymälä nn palannut Lohikunnan omaksi toiminnaksi. Myymälää vajaan vuoden vetänyt paraislainen kalastaja Ari Oksanen keskittyy jatkossa enemmän kalastamiseen. Kotimaiset kirjolohet ja fileet tulevat myymälään Lohikunnan omasta laitoksesta mahdollisimman tuoreina. Lisäksi myymälässä on saatavana myös tuoretta kotimaista luonnonkalaa saatavuuden mukaan.

Läntisessä Turussa sähkökatkoja

Sähköverkon vika on aiheuttanut sähkönjakelun keskeytyksen osassa Kaerlaa, Kärsämäkeä ja Runosmäkeä. Vian arvioitu korjausaika on tänään kello 15.10 mennessä.

Voin sähköpotkulautoihin kiinteähintaiset päivä- ja kuukausipassit

Sähköpotkulautayritys Voi tuo markkinoille uudet passituotteet, joiden ansiosta asiakkaat voivat ajaa rajoittamattoman määrän matkoja kiinteään päivä- tai kuukausihintaan.

Kysely: Joka kolmannen työikäisen mielestä osa töistä on "paskatöitä"

Yli puolet työikäisistä suomalaisista ei olisi valmis tekemään mitä tahansa työtä, vaikka he olisivat työttömänä. Kolmasosa on sitä mieltä, että kaikki työ ei ole arvokasta, vaan ”paskatyötä” on olemassa. Alle kolmasosa eli 28 prosenttia työikäisistä suomalaisista olisi työttömänä valmis vastaanottamaan mitä tahansa työtä. 53 prosentille ei kelpaisi mikä tahansa työ ja 19 prosenttia ei osannut sanoa. Tämä selvisi henkilöstöpalveluyritys Bolt.Worksin teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1 000 suomalaista.

Turn On luottaa neljännelläkin levyllään juurevan rokin voimaan

Jukka Salmi (kesk.) antoi Hannu Leidénille (vasemmalla) ja äänittäjä Eero Kaukomiehelle vapaat kädet, kun Turn Onin uuden levyn soundeja sorvattiin.

Turkulainen Turn On on luottanut perustamisestaan 2013 lähtien luottanut juurevan rokin voimaan. Jo kolmen albumin verran Turn Onin soundi on syntynyt perinteisen rokin bluesrokin synteesistä. Amerikasta kumpuava juurevuus on se maaperä, josta Turn Oninkin materiaali versoo.

Tutkimus: #koronalle-haaste kuroi umpeen sosiaalista etäisyyttä

Pandemianaikaista leikkiä ja leluaktivismia tarkasteleva tutkimus käsittelee kansainväliseksi ilmiöksi muodostunutta nallejahtia. Koronapandemia vaikutti myös leluleikkiin. Maaliskuun 2020 alkupuolella suomalaiset ryhtyivät asettamaan nalleja kotiensa ikkunoihin ohikulkijoita ilahduttaakseen. Nalleja tuotiin ikkunoihin yhtä aikaa Uudessa Seelannissa, Australiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Satakunnantien asfaltointityöt alkavat huomenna

Asfaltointityö häiritsee liikennettä Satakunnantien ja Markulantien risteyksessä keskiviikosta kello 9 alkaen ja aiheuttaa haittaa molemmissa ajosuunnissa. Työ tehdään ajoradalla kaista kerrallaan. Työn arvioitu kesto on kello 9–13. Paikalla liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Kaupunki
Urheilu

Otteluanalyysi: Inter vaikeuksien kautta ansaittuun avausvoittoon

Elias Mastokangas teki Interin avausmaalin.

Vihdoinkin. Jalkapallon Veikkausliiga saatiin pitkän koronakevään jälkeen viivästyneesti käyntiin myös Turussa, kun Inter kohtasi avausottelussaan Rovaniemen Palloseuran. Inter nousi vaikeuksien kautta ansaittuun voittoon Rovaniemen Palloseurasta maalein 3-1 (1-0).

TPS:n Perttu Kytöhonka urheilutoimenjohtajaksi Kauniaisiin

Perttu Kytöhonka.

TPS Salibandyn valmennuksen kehityspäällikkö Perttu Kytöhonka aloittaa elokuussa työt Kauniaisissa GrIFK:n urheilutoimenjohtajana. Pesti ei kuitenkaan vaikuta Kytöhongan toimeen TPS:ssä. GrIFK:n salibandyn miesten edustusjoukkue pelaa Suomisarjan B-lohkossa. Kauniaislaisten naisten edustusjoukkue pelaa 3. divisioonaa. TPS:ssä Kytöhonka on toiminut eri rooleissa 1990-luvulta lähtien.

Inter ja TPS lähtevät erilaisin odotuksin tänään alkavaan Veikkausliigaan

Interin ja TPS:n väliset derbyt ovat täällä taas. Kauden ensimmäinen paikallistaisto pelataan 23. elokuuta.

Vihdoin tänään heinäkuun 1. päivän iltana on tilanne, jota suomalainen jalkapalloväki on odottanut pitkän kevään ajan. Veikkausliigakausi käynnistyy. TPS aloittaa keskiviikkona SJK:ta vastaan vieraskentällä. Interin kauden avausottelu on torstaina Kupittaalla. Vastaan sarja-avauksessa tulee RoPS.

Puukkokatsomo: Tutolla pelkkää välisarjaa

Mestiksen otteluohjelma laitettiin kunnolla uusiksi kaudeksi 2020–21. Maantieteellä on alkavalla kaudella suuri merkitys. Esimerkiksi Tuto kohtaa muun muassa K-Vantaan ja FPS:n useaan otteeseen kauden aikana, monen mielestä liian moneen.

Jälkipeli: Impivaaran viesti suunnistettiin ensimmäisen kerran

Koronaviruksen ansiosta suunnistajalegenda Janne Salmi keksi hienon idean. Kauden tärkeimmät tapahtumat Tiomilan ja Jukolan viestitapahtumat peruuntuivat tältä kesältä. Jotain korvaavaa piti kehitellä tilalle. Syntyi ajatus Impivaaran viestistä, kesäyön kisasta Sauvon Ahtelasta Turun Impivaaraan.

Makwan Amirkhani yrittää palata voittojen tielle Danny Henryä vastaan

Makwan Amirkhani kohtaa Danny Henryn UFC:ssä 11. heinäkuuta.

Kun vapaaottelija Makwan Amirkhanin seuraava UFC-vastus julkistettiin, tuli se monelle lajia enemmänkin seuraavalle ainakin pienenä yllätyksenä. Skotlantilainen Danny Henry on kuitenkin Amirkhanin kannalta likipitäen täydellinen vastustaja seuraavaan otteluun.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.