Jälkipeli: Kiekkoselostaja Markku Silvennoinen ei laske työtunteja

Markku Silvennoisen ääni on tullut jo monelle tutuksi TPS:n kiekko-otteluiden selostuksista. Auran Aallot aloitti vuosikymmeniä sitten ottelutunnelmien välittämisen, mutta nyt Silvennoisen nykyinen työnantaja on Radio City. Markku Silvennoisen ääni on tullut jo monelle tutuksi TPS:n kiekko-otteluiden selostuksista. Auran Aallot aloitti vuosikymmeniä sitten ottelutunnelmien välittämisen, mutta nyt Silvennoisen nykyinen työnantaja on Radio City. Kuva: Hannu Tuominen

Taivaalta putoaa jalkarätin kokoisia märkiä lumihiutaleita. Sohjoinen loska lentää tuulilasiin tienpinnasta. Puolenyön aikaa tulee nautittua kahvikupponen huoltoasemalla. Onneksi kotiin on matkaa enää alle 300 kilometriä. Aamuyöstä ollaan jo Turussa.

On vaikea uskoa kiekkoselostaja Markku Silvennoisen kertomaa väitettä.

– Olen unelma-ammatissani. Tätä olen halunnut tehdä jo pikkupojasta alkaen. Kuuntelin haltioituneena esikuvani Juha-Pekka Jalon lätkäselostuksia Auran Aalloilla. Tällaiset pitkät ajomatkat eivät tunnu missään. Monenlaisia hanttihommia on tullut elämäni aikana tehtyä, joten tämä on pikkupojan unelma. Osaan nauttia tästä joka päivä, vakuuttaa Silvennoinen.

Tällä kertaa matkaan on lähdetty jo hyvissä ajoin edellisen päivän puolella. Ottelupaikkakunnalle pitää saapua ajoissa. Selostajan työpäivästä tulee pitkä.

– Tämä ei ole kellokorttihommia. Teen tätä keikkaluonteisesti freelancerina eli yksityisyrittäjänä. Ei tässä voi laskea erikseen työtunteja.

Pitkät ajomatkat, ahtaat selostuskopit ja epäsäännöllinen vuorokausirytmi on lätkäselostajan arkea. Glamour on tästä kaukana. Paitsi kerran Silvennoinenkin pääsi nauttimaan kirkkaitten valojen loisteesta. Auran Aaltojen Silvennoisen selostama otteluilta oli ehdolla Radiogaalassa Vuoden paikallisradio-ohjelmaksi.

– Pukujuhlat eivät ole minun juttuni, mutta kun kuulin, että olen yksi ehdokkaista, piti sellainen hankkia. Hienossa tilaisuudessa tuli vastaan superjulkkiksia upeat asut yllään. Minulla oli vuokrapuku ja TPS-kravatti kaulassa. Puvun taskuun olin rustannut valmiiksi kaiken varalta pienen muistilapun puhettani varten, jospa olisin tullut valituksi. Ja niinhän siinä sitten kävi.

Radioselostajaksi ei ryhdytä tuosta vaan. Silvennoisenkin kohdalla on tarvittu tuuria.

– Minulla on käynyt järjetön säkä. Kyseessä on sattumusten sarja. Suoritin ammattikorkeakoulussa journalistiopintoja. Auran Aallot tarvitsi tuuraajaa iltapäiväohjelmaan. Kaverini, jonka tyttöystävä oli töissä Auran Aalloilla, ehdotti minua. Kävin antamassa ääninäytteen ja pääsin töihin.

Pari kertaa viikossa tehdyt iltapäiväjuonnot eivät liittyneet mitenkään urheiluun, mutta Auran Aalloilla oli kiekko-otteluiden selostaja vaihtumassa. Silvennoinen oli jo selostanut TPS:n jalkapallo-otteluita streemilähetyksinä internetiin.

– Minua suunniteltiin aluksi Auran Aalloilla jääkiekkolähetysten studioisännäksi. Neuvottelut selostajaehdokkaiden kanssa kuitenkin kariutuivat ja yllättäen minua ehdotettiin pääselostajaksi. Ilmeisesti myös TPS:n puolelta oli näytetty vihreää valoa. Tavallaan kyse oli onnekkaasta sattumasta. Nyt on menossa kuudes kausi. Yli 500 selostettua ottelua on takana.

Silvennoinen jatkaa J-P Jalon aloittamaa mustavalkoista perinnettä. Jalon aloittaessa vuosikymmeniä sitten paikallisradiokanavat olivat uutta. J-P hehkutti selostuksissaan estotta turkulaista joukkuetta. Tapa vakiintui, ja vaikka Silvennoisen työnantaja on vaihtunut, perinne jatkuu.

– Teen tätä turkulaisille. Selostan niille, jotka kuuntelevat tätä Tepsin takia. Näkökulma on mustavalkoinen. Pyrin kuitenkin olemaan rehellinen. Kerron suoraan, jos TPS pelaa huonosti.

TPS:n otteluselostukset olivat kolmenkymmenen vuoden ajan Auran Aaltojen perinteistä ohjelmatarjontaa. Osa kuuntelijoista saattaa vieläkin virittää erheellisesti radiokanavansa tutulle kanavalle, vaikka Silvennoisen työnantaja on vaihtunut. Kun tekee itsenäisenä yrittäjänä selostuskeikkoja, joutuu välillä kokemaan stressaavia aikoja.

– Radio City on halunnut tätä jo vuosia, ja nyt se voitti tarjouskilpailun. Minä seurasin vain sivusta ja rukoilin, että työni joka tapauksessa jatkuisi. Ei tämä tilanne ollut minun kohdallani ensimmäinen. On sitä roikuttu löysässä hirressä aikaisemminkin. Tällä kertaa kuitenkin, kun selostusvuosia on jo takana, oli luottavainen olo. TPS on ollut minuun tyytyväinen, mutta uudella työnantajallahan voi olla omat suunnitelmansa.

Vaikka työnantaja on vaihtunut, suuria muutoksia ei ole tapahtunut.

– Perustyöni eli selostaminen ei muuttunut, mutta nyt tätä tehdään isommalla organisaatiolla. Radio City haluaa rakentaa uutta tuotettaan ja ovat uskoneet sen minun käsiini. Jokainen liigapaikkakuntahan tuottaa kanavalle omaa osuuttaan. Itse vastaan Turun Palloseurasta. Auran Aalloilla tein myös studiolähetyksiä, mutta nyt vain selostan.

Vaikka selostaminen on Silvennoiselle työtä, se menee usein myös vahvasti tunteisiin. Vuosien myötä pelaajat ja valmentajat ovat tulleet läheisiksi.

– Vaikka en kaukalon ulkopuolella kaveeraakaan pelaajien kanssa, tunneside joukkueeseen on vahva. Toivottavasti se myös välittyy selostuksistani.

Silvennoinen näkee kiekkomaailman laajemmin kuin vain sen, mitä tapahtuu kaukalossa.

– Tässä on kyse ihmisten työpaikoista. Minä saan palkkani, vaikka TPS konttaisi. Kalle Kaskisen potkut ja Antero Niittymäen lähtö olivat minulle kovia paikkoja. Simon Suorannan pelaajasopimuksen purkaminen kosketti minuakin. Kaskisen kanssa olin lähes päivittäin tekemisissä ja kyllä hänen potkuistaan tuli minullekin fyysisesti paha olo. Harmittaa, kun sosiaalisessa mediassa ihmiset kirjoittavat pelaajista ja valmentajista ikään kuin he eivät olisi ihmisiä. Viedään ihmisarvo, jos tekee kaukalossa virheen. Lyödään lyömisen vuoksi.

Pitkän selostusmatkan päätteeksi Silvennoisen Radio Cityn tarroilla koristeltu auto saapuu lopulta yön pimeydessä Turkuun. Tällä kertaa uni maistuu lätkäselostajalle omassa sängyssä, mutta jo seuraavana päivänä pitää valmistautua ylihuomiseen TPS-otteluun. Sekin on vieraspeli, mutta onneksi Helsinkiin ajomatka on jo edelliskertaa inhimillisempi.

Hannu Tuominen

Nykytekniikka mahdollistaa uusia työtapoja. Silvennoisen ottelun jälkeiseen videoklippiin tallentuu Ilari Filppulan ajatuksia illan ottelusta. Nykytekniikka mahdollistaa uusia työtapoja. Silvennoisen ottelun jälkeiseen videoklippiin tallentuu Ilari Filppulan ajatuksia illan ottelusta. Kuva: Hannu Tuominen

Turun seudun pääpyöräilyreiteille uudenlaiset opasteet

Turun kaupunkiseudulla uusitaan pyöräilyn viitoitusta ja opastusta uuden tieliikennelain mukaisilla opasteilla. Tänä kesänä opasteet uusitaan Turusta Lietoon, Turusta Varissuon kautta Piikkiöön ja Turusta Kaarinan keskustan kautta Piikkiöön johtavilla reiteillä. Kullekin reitille on annettu oma numero, joka on merkitty myös viittoihin ja opasteisiin. Opastusta uusitaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja kuntien yhteistyönä. Tänä kesänä uusittavat opasteet toteutetaan Turun kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) ohjelman rahoituksella.

Turun yliopisto ylsi Shanghai Rankingissa maailman parhaiden yliopistojen joukkoon 23 tieteenalalla

Shanghai Rankingin kesäkuun lopulla julkaisema Global Ranking of Academic Subjects 2020 -yliopistovertailu sijoitti yhteensä yli 4 000 yliopistoa 54 eri tieteenalalla. Turun yliopisto listattiin maailman parhaiden yliopistojen joukkoon yhteensä 23 tieteenalalla.

Sinilevämäärät viime viikon tasolla Lounais-Suomessa

Sinilevähavaintojen määrä on pysynyt viime viikon tasolla kovista tuulista ja sateista huolimatta. Tuulet ovat saaneet sinilevälautat sekoittumaan veteen, mutta levää on paikoin yhä runsaasti. Suurin osa sinilevähavainnoista on kuitenkin vähäisiä.

Lounais-Suomen palvelualojen työpaikat ryhtyneet työsuojelutoimiin koronan vuoksi

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat ovat tehneet keväällä ja alkukesällä 2020 koronavirukseen liittyvää valvontaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Valvonnan kohteena ovat olleet kaupan, ravintola-alan sekä kiinteistö- ja siivousalan työpaikat. Tarkastuksia kampanjassa on tehty lähes sata. Työnantajat ovat ottaneet valvontakampanjan positiivisesti vastaan.

Kahdeksan tavoittelee Turun tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovastin virkaa

Turun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherran eli tuomiorovastin viran hakuaika päättyi klo 14. Virkaa ovat hakeneet Kalle Elonheimo , TT, Paimion seurakunnan kappalainen, Anna-Kaisa Hautala , Säkylä-Köyliön seurakunnan vs. kirkkoherra, Pasi Jaakkola , TT, Turun Mikaelinseurakunnan kappalainen, Jani Kairavuo , Naantalin seurakunnan kirkkoherra, Sari Lehti , Raision seurakunnan kirkkoherra, Aulikki Mäkinen , TT, Kuopion Männistön seurakunnan kirkkoherra, Ville Niittynen , VTT, Kaarinan seurakunnan kirkkoherra ja Ari Paavilainen , Tampereen Harjun seurakunnan kirkkoherra.

Kivakesä kulmilla tarjoaa tekemistä lapsille ja työtä nuorille

Uusi Kivakesä kulmilla -kokonaisuus tarjoaa tänä kesänä avointa ja maksutonta ohjelmaa lapsille ja perheille pääosin ulkona. Toiminta on suunnattu pääsääntöisesti ala-asteikäisille, mutta myös tätä vanhemmat ja nuoremmat lapset ovat tervetulleita. Päivittäistä toimintaa on ollut järjestämässä ammattilaisten apuna nuoria kesätyöntekijöitä.

Päällystystyö Skanssin liikenneympyrässä

Jyrsintä- ja päällystystyö kaventaa ajokaistaa Skanssin liikenneympyrässä 2.–3.7. ja 6.7. Päivittäinen työaika on kello 9–18. Paikalla ovat liikenteenohjaajat ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Turun taidemuseo avautuu yleisölle 7. heinäkuuta

Turun taidemuseo avaa ovensa 7. heinäkuuta uusin ja uusiutunein näyttelyin. Nyt avautuva kokoelmanäyttely Pari sanaa keräämisestä kertoo mukaansatempaavalla otteella Turun taidemuseon kokoelman historiasta, karttumisesta ja teosten lainamatkoista maailmalla. Samalla selviää, millaista ammattitaitoa museossa tarvitaan, kun taidetta säilytetään, ylläpidetään, tutkitaan ja saatetaan yleisön koettavaksi.

Yleisötilaisuuksien järjestämisrajoituksia lievennetään elokuussa

Aluehallintovirastot ovat tänään antaneet määräykset elokuun yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisestä. Alle 500 hengen tilaisuudet sallitaan. Yli 500 hengen tilaisuuksia voi järjestää, jos järjestelyissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Suomen kansainvälisin lähiö Varissuo esittäytyy kuvina pääkirjaston kesänäyttelyssä

– Uusi, aikaisempaa parempi kertomus Varissuosta on nyt ajankohtainen. Suomen kansainvälisimmällä lähiöllä on mahdollisuus kehittyä rosoiseksi kaupunkikulttuurin keskukseksi, joka houkuttaa rohkeuteen ja luovuuteen, sanoo Yhdessä-yhdistyksen vastaava toiminnanohjaaja Duha Elsayed .

Metsäpalojen lentotähystykseen puoli miljoonaa euroa lisämäärärahaa

Metsäpalojen lentotähystys on lentokoneilla tapahtuvaa valvontaa maastopalojen havaitsemiseksi. Toiminta kattaa koko Suomen ja sillä pyritään ehkäisemään maastopalojen leviäminen suureksi, havaitsemalla ne ajoissa. Maastopaloiksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.

Lohikunnan myymälästä Herttuan Herkku

Turkulaisen Lohikunta Oy:n myymälä nn palannut Lohikunnan omaksi toiminnaksi. Myymälää vajaan vuoden vetänyt paraislainen kalastaja Ari Oksanen keskittyy jatkossa enemmän kalastamiseen. Kotimaiset kirjolohet ja fileet tulevat myymälään Lohikunnan omasta laitoksesta mahdollisimman tuoreina. Lisäksi myymälässä on saatavana myös tuoretta kotimaista luonnonkalaa saatavuuden mukaan.

Läntisessä Turussa sähkökatkoja

Sähköverkon vika on aiheuttanut sähkönjakelun keskeytyksen osassa Kaerlaa, Kärsämäkeä ja Runosmäkeä. Vian arvioitu korjausaika on tänään kello 15.10 mennessä.

Voin sähköpotkulautoihin kiinteähintaiset päivä- ja kuukausipassit

Sähköpotkulautayritys Voi tuo markkinoille uudet passituotteet, joiden ansiosta asiakkaat voivat ajaa rajoittamattoman määrän matkoja kiinteään päivä- tai kuukausihintaan.

Kysely: Joka kolmannen työikäisen mielestä osa töistä on "paskatöitä"

Yli puolet työikäisistä suomalaisista ei olisi valmis tekemään mitä tahansa työtä, vaikka he olisivat työttömänä. Kolmasosa on sitä mieltä, että kaikki työ ei ole arvokasta, vaan ”paskatyötä” on olemassa. Alle kolmasosa eli 28 prosenttia työikäisistä suomalaisista olisi työttömänä valmis vastaanottamaan mitä tahansa työtä. 53 prosentille ei kelpaisi mikä tahansa työ ja 19 prosenttia ei osannut sanoa. Tämä selvisi henkilöstöpalveluyritys Bolt.Worksin teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1 000 suomalaista.

Turn On luottaa neljännelläkin levyllään juurevan rokin voimaan

Jukka Salmi (kesk.) antoi Hannu Leidénille (vasemmalla) ja äänittäjä Eero Kaukomiehelle vapaat kädet, kun Turn Onin uuden levyn soundeja sorvattiin.

Turkulainen Turn On on luottanut perustamisestaan 2013 lähtien luottanut juurevan rokin voimaan. Jo kolmen albumin verran Turn Onin soundi on syntynyt perinteisen rokin bluesrokin synteesistä. Amerikasta kumpuava juurevuus on se maaperä, josta Turn Oninkin materiaali versoo.

Tutkimus: #koronalle-haaste kuroi umpeen sosiaalista etäisyyttä

Pandemianaikaista leikkiä ja leluaktivismia tarkasteleva tutkimus käsittelee kansainväliseksi ilmiöksi muodostunutta nallejahtia. Koronapandemia vaikutti myös leluleikkiin. Maaliskuun 2020 alkupuolella suomalaiset ryhtyivät asettamaan nalleja kotiensa ikkunoihin ohikulkijoita ilahduttaakseen. Nalleja tuotiin ikkunoihin yhtä aikaa Uudessa Seelannissa, Australiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Satakunnantien asfaltointityöt alkavat huomenna

Asfaltointityö häiritsee liikennettä Satakunnantien ja Markulantien risteyksessä keskiviikosta kello 9 alkaen ja aiheuttaa haittaa molemmissa ajosuunnissa. Työ tehdään ajoradalla kaista kerrallaan. Työn arvioitu kesto on kello 9–13. Paikalla liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Kaupunki
Urheilu

Otteluanalyysi: Inter vaikeuksien kautta ansaittuun avausvoittoon

Elias Mastokangas teki Interin avausmaalin.

Vihdoinkin. Jalkapallon Veikkausliiga saatiin pitkän koronakevään jälkeen viivästyneesti käyntiin myös Turussa, kun Inter kohtasi avausottelussaan Rovaniemen Palloseuran. Inter nousi vaikeuksien kautta ansaittuun voittoon Rovaniemen Palloseurasta maalein 3-1 (1-0).

TPS:n Perttu Kytöhonka urheilutoimenjohtajaksi Kauniaisiin

Perttu Kytöhonka.

TPS Salibandyn valmennuksen kehityspäällikkö Perttu Kytöhonka aloittaa elokuussa työt Kauniaisissa GrIFK:n urheilutoimenjohtajana. Pesti ei kuitenkaan vaikuta Kytöhongan toimeen TPS:ssä. GrIFK:n salibandyn miesten edustusjoukkue pelaa Suomisarjan B-lohkossa. Kauniaislaisten naisten edustusjoukkue pelaa 3. divisioonaa. TPS:ssä Kytöhonka on toiminut eri rooleissa 1990-luvulta lähtien.

Inter ja TPS lähtevät erilaisin odotuksin tänään alkavaan Veikkausliigaan

Interin ja TPS:n väliset derbyt ovat täällä taas. Kauden ensimmäinen paikallistaisto pelataan 23. elokuuta.

Vihdoin tänään heinäkuun 1. päivän iltana on tilanne, jota suomalainen jalkapalloväki on odottanut pitkän kevään ajan. Veikkausliigakausi käynnistyy. TPS aloittaa keskiviikkona SJK:ta vastaan vieraskentällä. Interin kauden avausottelu on torstaina Kupittaalla. Vastaan sarja-avauksessa tulee RoPS.

Puukkokatsomo: Tutolla pelkkää välisarjaa

Mestiksen otteluohjelma laitettiin kunnolla uusiksi kaudeksi 2020–21. Maantieteellä on alkavalla kaudella suuri merkitys. Esimerkiksi Tuto kohtaa muun muassa K-Vantaan ja FPS:n useaan otteeseen kauden aikana, monen mielestä liian moneen.

Jälkipeli: Impivaaran viesti suunnistettiin ensimmäisen kerran

Koronaviruksen ansiosta suunnistajalegenda Janne Salmi keksi hienon idean. Kauden tärkeimmät tapahtumat Tiomilan ja Jukolan viestitapahtumat peruuntuivat tältä kesältä. Jotain korvaavaa piti kehitellä tilalle. Syntyi ajatus Impivaaran viestistä, kesäyön kisasta Sauvon Ahtelasta Turun Impivaaraan.

Makwan Amirkhani yrittää palata voittojen tielle Danny Henryä vastaan

Makwan Amirkhani kohtaa Danny Henryn UFC:ssä 11. heinäkuuta.

Kun vapaaottelija Makwan Amirkhanin seuraava UFC-vastus julkistettiin, tuli se monelle lajia enemmänkin seuraavalle ainakin pienenä yllätyksenä. Skotlantilainen Danny Henry on kuitenkin Amirkhanin kannalta likipitäen täydellinen vastustaja seuraavaan otteluun.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.