Jälkipeli: Kiekkoselostaja Markku Silvennoinen ei laske työtunteja

Markku Silvennoisen ääni on tullut jo monelle tutuksi TPS:n kiekko-otteluiden selostuksista. Auran Aallot aloitti vuosikymmeniä sitten ottelutunnelmien välittämisen, mutta nyt Silvennoisen nykyinen työnantaja on Radio City. Markku Silvennoisen ääni on tullut jo monelle tutuksi TPS:n kiekko-otteluiden selostuksista. Auran Aallot aloitti vuosikymmeniä sitten ottelutunnelmien välittämisen, mutta nyt Silvennoisen nykyinen työnantaja on Radio City. Kuva: Hannu Tuominen

Taivaalta putoaa jalkarätin kokoisia märkiä lumihiutaleita. Sohjoinen loska lentää tuulilasiin tienpinnasta. Puolenyön aikaa tulee nautittua kahvikupponen huoltoasemalla. Onneksi kotiin on matkaa enää alle 300 kilometriä. Aamuyöstä ollaan jo Turussa.

On vaikea uskoa kiekkoselostaja Markku Silvennoisen kertomaa väitettä.

– Olen unelma-ammatissani. Tätä olen halunnut tehdä jo pikkupojasta alkaen. Kuuntelin haltioituneena esikuvani Juha-Pekka Jalon lätkäselostuksia Auran Aalloilla. Tällaiset pitkät ajomatkat eivät tunnu missään. Monenlaisia hanttihommia on tullut elämäni aikana tehtyä, joten tämä on pikkupojan unelma. Osaan nauttia tästä joka päivä, vakuuttaa Silvennoinen.

Tällä kertaa matkaan on lähdetty jo hyvissä ajoin edellisen päivän puolella. Ottelupaikkakunnalle pitää saapua ajoissa. Selostajan työpäivästä tulee pitkä.

– Tämä ei ole kellokorttihommia. Teen tätä keikkaluonteisesti freelancerina eli yksityisyrittäjänä. Ei tässä voi laskea erikseen työtunteja.

Pitkät ajomatkat, ahtaat selostuskopit ja epäsäännöllinen vuorokausirytmi on lätkäselostajan arkea. Glamour on tästä kaukana. Paitsi kerran Silvennoinenkin pääsi nauttimaan kirkkaitten valojen loisteesta. Auran Aaltojen Silvennoisen selostama otteluilta oli ehdolla Radiogaalassa Vuoden paikallisradio-ohjelmaksi.

– Pukujuhlat eivät ole minun juttuni, mutta kun kuulin, että olen yksi ehdokkaista, piti sellainen hankkia. Hienossa tilaisuudessa tuli vastaan superjulkkiksia upeat asut yllään. Minulla oli vuokrapuku ja TPS-kravatti kaulassa. Puvun taskuun olin rustannut valmiiksi kaiken varalta pienen muistilapun puhettani varten, jospa olisin tullut valituksi. Ja niinhän siinä sitten kävi.

Radioselostajaksi ei ryhdytä tuosta vaan. Silvennoisenkin kohdalla on tarvittu tuuria.

– Minulla on käynyt järjetön säkä. Kyseessä on sattumusten sarja. Suoritin ammattikorkeakoulussa journalistiopintoja. Auran Aallot tarvitsi tuuraajaa iltapäiväohjelmaan. Kaverini, jonka tyttöystävä oli töissä Auran Aalloilla, ehdotti minua. Kävin antamassa ääninäytteen ja pääsin töihin.

Pari kertaa viikossa tehdyt iltapäiväjuonnot eivät liittyneet mitenkään urheiluun, mutta Auran Aalloilla oli kiekko-otteluiden selostaja vaihtumassa. Silvennoinen oli jo selostanut TPS:n jalkapallo-otteluita streemilähetyksinä internetiin.

– Minua suunniteltiin aluksi Auran Aalloilla jääkiekkolähetysten studioisännäksi. Neuvottelut selostajaehdokkaiden kanssa kuitenkin kariutuivat ja yllättäen minua ehdotettiin pääselostajaksi. Ilmeisesti myös TPS:n puolelta oli näytetty vihreää valoa. Tavallaan kyse oli onnekkaasta sattumasta. Nyt on menossa kuudes kausi. Yli 500 selostettua ottelua on takana.

Silvennoinen jatkaa J-P Jalon aloittamaa mustavalkoista perinnettä. Jalon aloittaessa vuosikymmeniä sitten paikallisradiokanavat olivat uutta. J-P hehkutti selostuksissaan estotta turkulaista joukkuetta. Tapa vakiintui, ja vaikka Silvennoisen työnantaja on vaihtunut, perinne jatkuu.

– Teen tätä turkulaisille. Selostan niille, jotka kuuntelevat tätä Tepsin takia. Näkökulma on mustavalkoinen. Pyrin kuitenkin olemaan rehellinen. Kerron suoraan, jos TPS pelaa huonosti.

TPS:n otteluselostukset olivat kolmenkymmenen vuoden ajan Auran Aaltojen perinteistä ohjelmatarjontaa. Osa kuuntelijoista saattaa vieläkin virittää erheellisesti radiokanavansa tutulle kanavalle, vaikka Silvennoisen työnantaja on vaihtunut. Kun tekee itsenäisenä yrittäjänä selostuskeikkoja, joutuu välillä kokemaan stressaavia aikoja.

– Radio City on halunnut tätä jo vuosia, ja nyt se voitti tarjouskilpailun. Minä seurasin vain sivusta ja rukoilin, että työni joka tapauksessa jatkuisi. Ei tämä tilanne ollut minun kohdallani ensimmäinen. On sitä roikuttu löysässä hirressä aikaisemminkin. Tällä kertaa kuitenkin, kun selostusvuosia on jo takana, oli luottavainen olo. TPS on ollut minuun tyytyväinen, mutta uudella työnantajallahan voi olla omat suunnitelmansa.

Vaikka työnantaja on vaihtunut, suuria muutoksia ei ole tapahtunut.

– Perustyöni eli selostaminen ei muuttunut, mutta nyt tätä tehdään isommalla organisaatiolla. Radio City haluaa rakentaa uutta tuotettaan ja ovat uskoneet sen minun käsiini. Jokainen liigapaikkakuntahan tuottaa kanavalle omaa osuuttaan. Itse vastaan Turun Palloseurasta. Auran Aalloilla tein myös studiolähetyksiä, mutta nyt vain selostan.

Vaikka selostaminen on Silvennoiselle työtä, se menee usein myös vahvasti tunteisiin. Vuosien myötä pelaajat ja valmentajat ovat tulleet läheisiksi.

– Vaikka en kaukalon ulkopuolella kaveeraakaan pelaajien kanssa, tunneside joukkueeseen on vahva. Toivottavasti se myös välittyy selostuksistani.

Silvennoinen näkee kiekkomaailman laajemmin kuin vain sen, mitä tapahtuu kaukalossa.

– Tässä on kyse ihmisten työpaikoista. Minä saan palkkani, vaikka TPS konttaisi. Kalle Kaskisen potkut ja Antero Niittymäen lähtö olivat minulle kovia paikkoja. Simon Suorannan pelaajasopimuksen purkaminen kosketti minuakin. Kaskisen kanssa olin lähes päivittäin tekemisissä ja kyllä hänen potkuistaan tuli minullekin fyysisesti paha olo. Harmittaa, kun sosiaalisessa mediassa ihmiset kirjoittavat pelaajista ja valmentajista ikään kuin he eivät olisi ihmisiä. Viedään ihmisarvo, jos tekee kaukalossa virheen. Lyödään lyömisen vuoksi.

Pitkän selostusmatkan päätteeksi Silvennoisen Radio Cityn tarroilla koristeltu auto saapuu lopulta yön pimeydessä Turkuun. Tällä kertaa uni maistuu lätkäselostajalle omassa sängyssä, mutta jo seuraavana päivänä pitää valmistautua ylihuomiseen TPS-otteluun. Sekin on vieraspeli, mutta onneksi Helsinkiin ajomatka on jo edelliskertaa inhimillisempi.

Hannu Tuominen

Nykytekniikka mahdollistaa uusia työtapoja. Silvennoisen ottelun jälkeiseen videoklippiin tallentuu Ilari Filppulan ajatuksia illan ottelusta. Nykytekniikka mahdollistaa uusia työtapoja. Silvennoisen ottelun jälkeiseen videoklippiin tallentuu Ilari Filppulan ajatuksia illan ottelusta. Kuva: Hannu Tuominen

Selvitysryhmä arvioi koronakriisin taloudellisia vaikutuksia

Työ- ja elinkeinoministeriö ja valtionvarainministeriö ovat asettaneet ministeriöiden oman analyysin tueksi selvitystyöryhmän laatimaan asiantuntija-arvion koronakriisin vaikutuksista ja toimenpiteistä, joilla Suomen taloudelle aiheutuvia vaurioita voidaan rajoittaa. Työryhmä arvioi myös toimia, joilla Suomi palautetaan kriisin jälkeen kestävän kasvun, korkean työllisyyden ja kestävän julkisen talouden uralle.

Kauppakeskus Hansa keskeyttää vuokran perimisen määräajaksi ravintoloilta ja kahviloilta

Hansassa ei peritä kahviloilta tai ravintoloilta vuokraa huhti- ja toukokuussa.

Kauppakeskus Hansa Ky:n omistajat ovat päättäneet keskeyttää ravintola- ja kahvilatoimijoiden vuokrien veloittamisen 1.4.–31.5. Hansakorttelissa. Tavoitteena on vuokralaisten liiketoiminnan jatkuvuuden edellytysten parantaminen.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat koko viime vuonna eniten Helsingissä ja Turussa

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys neljänneksittäin, indeksi 2015=100.

Ennakkotietojen mukaan koko vuonna 2019 vanhojen kerros- ja rivitalojen hinnat nousivat hieman koko maassa. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat yli kaksi prosenttia, ja muualla maassa ne laskivat hieman.

Turun ammattikorkeakoulu hakijamäärissä kolmanneksi suosituin

Korkeakoulujen yhteishaku päättyi 1. huhtikuuta kello 15. Turun ammattikorkeakoululla oli yhteishaussa tarjolla yli 60 koulutusta tekniikan, liiketalouden, kulttuurin ja sosiaali- ja terveysalalla. Hakijoita koulutuksiin oli yli 16 000. Aloituspaikkoja nyt haettavissa koulutuksissa on noin 2 000.

Ennätysmäärä hakijoita Åbo Akademiin

Korkeakoulujen yhteishaku kandidaatti- ja maisterikoulutuksiin päättyi 1. huhtikuuta. Åbo Akademin osalta hakijamäärä nousi jo kolmatta vuotta.

Maalarinteipillä siistit rajat

Maalarinteippi on toimiva apuväline maalauksessa, jos sitä käytetään oikein. Teippi kannattaa kiinnittää seinään jo pari tuntia ennen maalaamista, jotta se varmasti pysyy. Se pitää irrottaa ennen kuin pinta on ehtinyt kuivua kokonaan, tai muuten se ei välttämättä enää irtoa.

Sepänkatu 2 suljetaan, opetustoiminta siirretään toistaiseksi Topeliuksen kouluun

Ympäristöterveys esittää tulosten pohjalta rakennus- ja lupalautakunnalle Sepänkatu 2:n kiinteistön asettamista käyttökieltoon.

Ympäristöterveys on arvioinut Sepänkatu 2:n kiinteistöstä otettujen mineraalikuitujen seurantanäytteiden tulosten pohjalta, etteivät tilat sovellu opetuskäyttöön. Sepänkatu 2:n opetustoiminta aiotaan siirtää loppukevään ajaksi toisiin tiloihin.

TOK laskee yli sadan tuotteen hintaa pysyvästi Prismoissa

- Haluamme helpottaa asiakkaidemme arkea tekemällä ruokalaskusta pienemmän. Torstaina 2. huhtikuuta laskemme pysyvästi noin sadan tuotteen hintaa kaikissa Turun Osuuskaupan Prismoissa ja noin 1000 tuotteen hintoja S-market Kaarinassa ja S-market Majakkarannassa Turussa. Jo aiemmin syksyllä laskimme hintoja Liedon, Paimion ja Paraisten S-marketeissa sekä S-market Vakka-Suomen kadulla Uudessakaupungissa. Tavoitteenamme on olla näiden alueiden asiakkaiden ykkösvaihtoehto ostospaikkaa valittaessa. Hinnat laskevat suosituimmissa tuotteissa jauhelihasta ja maidosta aina pesuaineisiin, kertoo marketkaupasta vastaava toimialajohtaja Mikko Junttila .

Arnon ostaa AB B.O. Parkin ja vahvistaa jalansijaansa Ruotsissa

Automaation, sähköistyksen ja pilvipalveluiden edelläkävijä Arnon Oy on ostanut ruotsalaisen sähköautomaation ja pneumatiikan tuotteiden valmistajan AB B.O. Parkin.

Suomessa 1 446 koronatartuntaa, kuolleiden määrä ei noussut

Tällä hetkellä potilastilanne raportoidaan erityisvastuualueittain potilassuojan takia, koska muissa kuin HYKS erityisvastuualueilla potilasmäärät ovat pieniä.Sairaanhoitopiirit muodostavat viisi erityisvastuualuetta, joiden keskuksena toimii yliopistollinen keskussairaala.

Testattuja koronanäytteitä on Suomessa noin 24 200 (+ noin 1 600). Laboratoriovarmistettuja koronatapauksia on 1 446 (+62). Tautiin on kuollut 17 ihmistä.

Omakanta helpottaa asiointia myös koronan aikana

Omakanta toimii etänä ja mobiilisti myös pandemian aikana. Viimeistään nyt kannattaa antaa Omakannassa suostumus siihen, että terveydenhuollon yksiköt näkevät myös muiden yksiköiden kirjaamat terveystietosi.

Asuntojen hinnat laskivat hieman helmikuussa viime vuoteen verrattuna

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys kuukausittain, indeksi 2015=100.

Kuukausitason ennakkotietojen mukaan alkuvuonna hinnat ovat laskeneet hieman viime vuoden vastaavasta ajankohdasta pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa. Tammikuuhun 2020 verrattuna hinnat ovat pysyneet lähes samalla tasolla pääkaupunkiseudulla ja nousseet hieman muualla Suomessa.

Varsinais-Suomessa 80 koronatartuntaa, seitsemän sairaalahoidossa

Koronatapausten määrä Varsinais-Suomessa lisääntyy hitaasti. Koko Varsinais-Suomen alueella 80 ihmisellä on todettu koronatartunta 31. maaliskuuta mennessä. Uusia tartuntoja on tiistain jälkeen todettu kahdeksan. Seitsemän potilasta on hoidossa Tyksin sairaaloissa.

Manillan kiinteistön vuokralaisille vuokra-alennus

Manillan vuokralaiset saavat 50 prosentin alennuksen vuokrasta kahdeksi kuukaudeksi.

Pro Manillasäätiö on päättänyt helpottaa koronaepidemian vuoksi ahdinkoon joutuneiden vuokralaistensa tilannetta. Säätiö myöntää 1. huhtikuuta alkaen 50 prosentin vuokra-alennuksen kahdeksi kuukaudeksi kaikille säätiön vuokralaisille. Lisäksi vuokralaisen erillisestä pyynnöstä voidaan vuokranmaksua siirtää kolmella kuukaudella ja siirretyille vuokrille laaditaan yksilöllinen maksuaikataulu takaisinmaksusopimuksineen, enintään 24

Järvien pinnat korkealla, Lounais-Suomen jokien virtaamat kasvuun

Sään lauhtuminen saa etenkin Lounais-Suomeen alkuviikolla kertyneen lumen sulamaan. Lisäksi loppuviikon ennustetut sateet saattavat vetenä tullessaan nostaa etelä- ja lounaisrannikon sekä Pohjanmaan maakunnan jokien pintoja. Virtaamat ovat Etelä-Suomessa pienentyneet maaliskuun loppupuolen vähäsateisen jakson aikana pysyttyään sitä ennen suurina aina marraskuusta jatkuneiden runsaiden sateiden vaikutuksesta. Suurten järvien laskujokien virtaamat pysyvät suurina vielä pitkään. Järvien ja laskujokien rannoilla kannattaa huolehtia laitureiden ja veneiden huolellisesta kiinnityksestä.

Nopea laajakaista -tukiohjelman avulla rakennettu jo 25 000 kilometriä valokuituverkkoa

Rakennetut verkkokilometrit yhteensä 2013-2019.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt yhteensä 76 miljoonaa euroa valtiontukea nopeiden laajakaistaverkkojen rakentamiseen. Tuki on jakautunut yhteensä 48 tuensaajalle ja niiden toteuttamille noin 190 laajakaistahankkeille. Kaikki tuetut verkot on toteutettu valokuidulla, joka mahdollistaa vähintään 100 megabitin symmetriset ja toimintavarmat laajakaistayhteydet.

Huoltovarmuuskeskus laajentaa tukea matkustaja-autolautoille

Huoltovarmuuskeskus varmistaa Helsingin ja Tallinnan välisiä välttämättömiä rekkakuljetusyhteyksiä myöntämällä liikennöintiin taloudellista tukea kolmannelle Suomen ja Viron välissä liikennöivälle alukselle. Tuki myönnetään kuukauden ajaksi ja se liittyy 25. maaliskuuta julkistettuun merikuljetusten varmistamisen kokonaisuuteen.

Maaliskuu tavanomaista lauhempi

Maaliskuu jatkoi lauhaa alkuvuotta. Maan eteläosassa maaliskuu oli harvinaisen lauha, etelärannikolla jopa poikkeuksellisen lauha. Maan lounaisosassa oli tavanomaista sateisempaa.

Urheilu

Niko Ahoniemi jatkaa Ketterässä

Niko Ahoniemi.

Viimeiset kaksi kautta Tuton runkopelaajiin kuuluneen 24-vuotiaan Niko Ahoniemen ura jatkuu Imatran Ketterässä Mestis-kaudella 2020–21. Ahoniemi teki Ketterän kanssa vuoden sopimuksen. Tamperelaislähtöinen Ahoniemi tuli Tutoon lainalle kesken kauden 2017–18. Tuton paidassa hyökkääjä ehti pelata 78 runkosarjaottelua merkkauttaen niissä tehot 33+34. Pudotuspeleissä Ahoniemi pelasi 29 peliä tehden niissä tehot 8+12.

Erkka Westerlund TPS:n uuden urheilun johtoryhmän ruoriin

Rauli Urama, Erkka Westerlund ja Saku Koivu.

Turun Palloseura vahvistaa urheiluosaamistaan ja vie jääkiekkoseuran toimintansa uudelle tasolle. Seuran urheilutoiminnan suunnittelusta ja seurannasta vastaa 1. toukokuuta alkaen HC TPS:n ja TPS Juniorijääkiekko ry:n yhteinen urheilun johtoryhmä. Ryhmään kuuluvat toukokuussa seuran urheilujohtajana aloittava Rauli Urama , Saku Koivu ja Erkka Westerlund , joka toimii myös johtoryhmän puheenjohtajana.

Nuorten Leijonien Kari Piiroinen Tuton maalille

Nuorissa Leijonissa Suomea edustanut 18-vuotias maalivahti Kari Piiroinen liittyy Tuton vahvuuteen Tapparan yhteistyöpelaajana.

Raatarilan toimenkuva laajenee

Santeri Raatarila.

Salibandyseura FBC:n miesten edustusjoukkueen päävalmentaja kaudella 2020–21 jatkava Santeri Raatarila toimii jatkossa seuran poikajunioreiden valmennuspäällikkönä. Valmennuspäällikön toimenkuvaan kuuluu kokonaisuudessaan pelaajapolun rakentaminen E-junioreista A-junioreihin. Osana uudelleen organisointia FBC käynnistää ensi vuonna A- ja B-junioreiden yhteisen akatemiatoiminnan.

Menestyksen maku: Conny Karlsson hallitsi EM-kuulakisoja Turussa 1997

Conny Karlssonin palkintokaapista löytyy muun muassa kolme Suomen mestaruutta 2000-luvun alkupuolelta.

Heinäkuussa 1997 järjestettiin ensimmäiset yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisat. Turku sai toimia kisojen näyttämönä ja moni suomalainen lähtikin kotikisoihin vahvalla latauksella. Yksi heistä oli kuulantyöntäjä Conny Karlsson , joka pääsi työntämään monen tutun ympäröimänä.

Jälkipeli: Kyllä tästä selvitään, vakuuttaa Tuto Hockeyn toimitusjohtaja Dani Aavinen

Venäläiset KHL-konkarit Alexander Nikulin (vas.) ja Dmitri Megalinsky synnyttivät melkoisen positiivisen pöhinän siirtyessään Tuton Mestis-joukkueeseen.

Tuto Hockeyn Lemminkäisenkadun toimistolla on vauhti päällä – huolimatta vaikeista ajoista. Intoa kevääseen antaa kesken jäänyt, mutta useita mielenkiintoisia tapahtumia sisältynyt viime kausi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.