Jälkipeli: Loimu-legenda Ossi Rumpunen siirtyi työelämään, lentistä unohtamatta

Raision Loimun pitkäaikainen pelaaja Ossi Rumpunen lopetti uransa pääsarjatasolla ja siirtyi työelämän puolelle. Luokanopettajan virka löytyi Raision Friisilän koulusta. Raision Loimun pitkäaikainen pelaaja Ossi Rumpunen lopetti uransa pääsarjatasolla ja siirtyi työelämän puolelle. Luokanopettajan virka löytyi Raision Friisilän koulusta. Kuva: Hannu Tuominen

Ossi Rumpunen on palannut ”rikospaikalle”. Siitä on kulunut parikymmentä vuotta, kun Pikku-Ossi aloitti kolmannen luokan Friisilän koulun musiikkiluokalla. Nyt samainen mies astelee koulun käytävillä luokanopettajana. Maisteri Rumpunen on siirtynyt sujuvasti ammattilaiskentiltä työelämään – lentopalloa unohtamatta.

Kyse ei ole mistään hätiköidystä päätöksestä, vaan Rumpunen on määrätietoisesti suunnitellut tulevaisuuttaan jo peliuransa aikana. Ossi kuuluu niihin huippu-urheilijoihin, jotka ovat oivaltaneet yhdistää mutkattomasti opiskelun ja urheilun. Kun ammattilaisura päättyi, ei ollut pelkoa tyhjän päälle putoamisesta.

Palataan kuitenkin ensin vuosikymmeniä taaksepäin Ossin lapsuuteen. Voisi kuvitella, että lentopallo oli Rumpusen perheessä luonnollinen lajivalinta. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ollut.

– Isoveljen Tomin kanssa harrastettiin kaikkia mahdollisia lajeja, hiihtoa ja yleisurheiluakin. Pelasin jalkapalloa vielä 15-vuotiaana Raisiossa. Kun sekä jalkapalloa ja lentopalloa harjoiteltiin ympäri vuoden, piti tehdä lajivalinta. Valitsin lentopallon, mutta sain ihan itse päättää. Valinta ei ollut itsestäänselvyys. Päätöstäni helpotti, kun olin lentopallossa yltänyt nuorten maajoukkueeseen.

Rumpusta kutsuttiin jo alle kolmekymppisenä Loimu-legendaksi. Se lienee urheilussa melko harvinaista, mutta harvinaista on ollut myös Ossin pitkäaikainen sitoutuminen kasvattajaseuraansa.

– Toki sain pyyntöjä muualle, mutta pysyin Loimussa. Päätökseeni vaikutti myös opiskelut Turun yliopistossa. Ulkomaille olisi ehkä pitänyt lähteä jo aikaisemmin, mutta sitten opiskelut olisivat jääneet roikkumaan.

Loimu-uraan tuli lyhyt katkos, kun Rumpunen pelasi kahdesti ammattilaisena Saksassa. Visiitti ulkomaille tuli peliuran loppuvaiheessa, mutta viimeisen kauden Rumpunen pelasi vielä tutussa seurassaan Raisiossa. Päätös lopettaa pelaaminen pääsarjatasolla syntyi hyvissä ajoin.

– Aika hyvä tarjous olisi pitänyt tulla ulkomailta, jos olisin halunnut jatkaa pelaamista ammattilaisena. Katsoin tärkeämmäksi siirtyä normaaliin työelämään, kun opiskelutkin olivat tulleet päätökseen.

Rumpunen oivalsi jo uransa alussa, että lentopalloa pelaamalla ei Suomessa sukanvarteen kerry isoja summia tulevaisuutta varten. Opiskelut ja ammattiin valmistuminen on kulkenut Ossilla peliuran rinnalla. Kotoa on myös vahvasti annettu ymmärtää, että opinnot pitää suorittaa kunnolla.

– Lukioikäisenä päätin panostaa kaiken lentopalloon. Aloitin Aurajoen urheilulukiossa, mutta toisena vuotena siirryin Kuortaneen urheilulukioon. Siellä opiskelivat monet nuorten maajoukkueen lentopalloilijat. Kehityin siellä pelaajana, mutta kolmantena vuonna palasin takaisin Aurajoen urheilulukioon.

Yhteä siirron syynä oli Rumpusen nousu Loimun liigajoukkueeseen.

– Loimussa sain harjoitella ja pelata itseäni kovempien pelaajien kanssa. Se kehitti eniten. Käytännössä sain myös pelata kolmessa eri joukkueessa eri sarjatasoilla.

Rumpusen tavoitteellisuudesta kertoo myös armeijan suorittaminen pitkän kaavan mukaan. Vänrikki Rumpunen suoritti asepalveluksen Lahden urheilujoukoissa.

Viimeistään armeijan jälkeen oli selvää, että lentopalloilijan pitää myös opiskella tulevaisuuttaan varten. Rumpuselle avautui mahdollisuus opiskella Turun yliopistossa luokanopettajaksi.

– Opettajakorkeakoulussa oli paljon pakollisia opintoja. Hyvin pitkälle pelaamisen ja opiskelun yhteensovittaminen onnistui, kun hoiti asiansa hyvin. Asiat mutkistuvat, jos jätät hommat hoitamatta. Silloin et saa opettajilta ymmärrystä. Ja urheilijalle on usein parempi, kun elämässä on muutakin.

Rumpunen myös korostaa, että jokaisen tulee tehdä sellainen valinta, joka sopii itselleen parhaiten.

– Se on paljon itsestään kiinni. Joskus on hyvä, jos pystyy hieman venyttämään opiskelujaan ja valmistuu peliuran ohella. Nykyinen opettajakollegani Rajalan Henri teki päinvastoin kuin minä. Hän opiskeli vasta vanhempana peliuran jälkeen. Työt aloitimme koulussa kuitenkin yhtä aikaa.

Syntyy vaikutelma, että Rumpunen on luokassaan omimmillaan. Eikä ihme, sillä monivuotinen rooli joukkueen kapteenina antoi opettajan työkalupakkiin hyvät apuvälineet.

– Tämäkin on tiimipelaamista. Pitää osata hallita ryhmää ja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Kuten kapteenin roolissa tässäkin joutuu miettimään, miten haluamani asia menisi mahdollisimman hyvin perille. Lentopallossa oli jo useita erilaisia persoonia erilaisista kulttuureista.

Vaikka Rumpusen pelit pääsarjatasolla päättyivät, jatkuu ura toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Tuto Volleyssa.

– Kaikki parhaat kaverini pelasivat jo Tutossa. Siirrostani sinne aluksi vain vitsailtiin, mutta kesällä päätin jatkaa pelaamista. Divarissa pelataan tosissaan. En osaisikaan pelata ”vasemmalla kädellä”. Yksi syy, miksi halusinkin jatkaa, oli tieto siitä, että harjoituksissa mennään tosissaan. Muuten ajankäyttöni on nyt helpompaa. Tavallista arkea on helpompi rytmittää.

Tuto on sarjan kärkijoukkueita. Jos joukkue nousisi Mestaruusliigaan, olisi Rumpusen perheessä iso mietinnän paikka. Vieläkö perheen pelimiehen ura jatkuisi liigatasolla? Ikä ei ainakaan ole esteenä.

Hannu Tuominen

Pari vuotta vanhempi isoveli Tomi Rumpunen (vas.) pelaa Ossin tavoin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Molemmat ovat siirtyneet sujuvasti normaaliin työelämään. Pari vuotta vanhempi isoveli Tomi Rumpunen (vas.) pelaa Ossin tavoin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Molemmat ovat siirtyneet sujuvasti normaaliin työelämään. Kuva: Hannu Tuominen
 Ossi Rumpunen pelasi pitkään Loimussa. Nyt oranssipaita on vaihtunut Tuto Volleyn peliasuun. Ossi Rumpunen pelasi pitkään Loimussa. Nyt oranssipaita on vaihtunut Tuto Volleyn peliasuun. Kuva: Hannu Tuominen

Terveisiä Raision kaupungille

Haunisten allas Raisiossa.

Raision kaupungin keskustassa on Raision seurakunta. Seurakunta on ainoa, joka jakaa ruoka-apua raisiolaisille. Vähävaraiset nuoret, työttömät ja eläkeläiset saavat ainoastaan seurakunnalta ruoka-apua ja vaateapua, seurakunta maksaa myös vähävaraisten laskuja.

Koronalla ei vaikutusta kirkosta eroamiseen

Eroakirkosta.fi-palvelun 17 toimintavuoden aikana valtionkirkot on jättänyt sivuston kautta 750 000 suomalaista. Evankelis-luterllaisen kirkon jäsenmäärä on vähentynyt näiden 17 vuoden aikana 650 000 jäsenellä, kastamisesta ja kirkkoon liittymisistä huolimatta. Prosentuaalisesti kirkon jäsenmäärä on pudonnut yli 15 prosenttiyksikköä, ja on nyt noin 68 prosenttia.

Turkulainen Janina Arola Vuoden kirjanpitäjä

Janina Arola.

Taloushallinnon ammattilaisten kollegoilleen myöntämä Vuoden kirjanpitäjä -tunnustus annettiin kahdelle kirjanpitäjälle, turkulaiselle Janina Arolalle ja helsinkiläiselle Helena Hoville . Tunnustus jaettiin perjantaina virtuaalisesti järjestetyssä Accountor Finagon Tilitoimistopäivässä.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten palveluissa ennätysmäärä avunhakijoita

75 vuotta täyttäneen Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten palveluissa on apua tarvitsevia perheitä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Liitossa autetaan vuodessa yli 16 000 ihmistä, joista lapsia on 5 500. Määrä on kasvanut yli kolmanneksella viimeisen viiden vuoden aikana.

Suurmarkkinoilla mukana yrittäjiä 25 maasta

Kansainväliset suurmarkkinat järjestetään nyt lokakuun alussa.

TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus järjestää elo–lokakuussa turvallisuustoimenpiteitä noudattaen yhdeksän kaupunkia käsittävän Suurmarkkinakiertueen. Samassa kokonaisuudessa ovat Kansainväliset ja Suomalaiset Suurmarkkinat.

Koronan rajoitustoimet hyydyttivät monet sosiaalihuollon palvelut, erityisesti asunnottomat kärsivät

Moni työikäinen jäi koronaepidemian aikana viime keväänä ilman tarvitsemiaan sosiaalihuollon palveluita. Erityisen heikosti palveluita saivat ne, jotka ovat muutenkin heikoimmassa asemassa, selviää THL:n julkaisemasta katsauksesta.

Onnenonkija-elokuvan ulkoilmanäytöksessä noin 500 katsojapaikkaa

Onnenonkija-elokuva esitetään Paavo Nurmen stadionilla 10. lokakuuta.

Elokuvapäivä 10. lokakuuta tuo jälleen Turussa kuvatun elokuvan ulkoilmaelokuvanäytökseen turkulaisille tutulle maamerkille. Tänä syksynä katsotaan romanttinen komedia Onnenonkija Paavo Nurmi stadionin katetussa katsomossa. Näytöksen avaa elokuvan tähti Olavi Uusivirta . Maksuttomia katsomopaikkoja aletaan pian jakaa Elokuvapäivän kanavissa.

Eurojackpotin potti nousee 31 miljoonaan euroon

Eurojackpotin kierroksen 39/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia. Ensi viikolla pelissä on tarjolla 31 miljoonan euron potti.

Niinistö, Marin ja THL saavat koronaviestinnästä puhtaat paperit

Koronaviestinnästä saavat eniten kiitosta tasavallan presidentti Sauli Niinistö (69 % erittäin tai melko hyvä arvosana) ja pääministeri Sanna Marin (67 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Enemmistö kansasta antaa hyvän arvion myös THL:n edustajille (61 %) ja maan hallitukselle kokonaisuutena (57 %).

Jos metsään haluat mennä nyt

Omalla kohdallani kyse ei ehkä ole niinkään vapaasta tahdosta kuin tilanteen pakosta. Jos päättää muuttaa maalle, täytyy hyväksyä se, että asfalttitie vaihtuu tietyn pisteen jälkeen hiekkaiseksi ja katuvalot eivät yllä joka kolkkaan. On siis vähintäänkin todennäköistä, että suurin osa ulkoiluista sijoittuu luonnon helmaan.

Elomaa: Koirien terveyden kustannuksella pyörivä rodunjalostus saatava loppumaan

Koirien rodunjalostuksesta käydään kiivasta keskustelua. Kolmannen kauden kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan (ps.) mielestä eläinten terveydelle haitalliseen rodunjalostukseen tulisi puuttua tiukemmin lainsäädännön keinoin. Monet koirarodut kärsivät vakavista terveyshaitoista, kuten hengenahdistuksesta ja raajojen kehityshäiriöistä liiallisen jalostuksen seurauksena.

Veneiden nosto ja kuljettaminen aiheuttaa vahinkoja syksyllä

Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee joka syksy veneiden nostossa ja kuljetuksessa sattuneita vahinkoja.

Veneilykauden päätös on tuonut trailerit, nosturit ja veneiden huoltajat satamiin ja rannoille. Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee joka syksy veneiden nostossa ja kuljetuksessa sattuneita vahinkoja.

Turku saa uuden kirjatapahtuman

Turussa järjestetään uusi kolmipäiväinen kirjanmyyntitapahtuma 2.–4. lokakuuta. Vanhojen kirjojen myyjät ja ystävät täyttävät Seurakuntien toimitalon pääsalin Eerikinkadun alkupäässä.

Funikulaarin kokonaiskustannukset noin 5,5 miljoonaa euroa

Funikulaarin sijoituspaikan muutos nosti eniten kustannuksia suunnitellusta.

Loppuraportin mukaan funikulaarin rakentamisen kokonaiskustannukset olivat lopulta noin 5,5 miljoonaa euroa. Alkuperäisestä arviosta kustannuksia nostivat useat tekijät.

Hirvikolaririski syksyllä suurin

Täytetty hirvi ja lunastuskuntoon mennyt auto kiersivät Suomea viime vuonna.

Hirvionnettomuuksien vaara on suurimmillaan aina syksyn tullen ja metsästyskauden alkaessa. Viime vuonna tapahtui yli 2 000 onnettomuutta. Jokainen autoilija voi itse pienentää onnettomuusriskiä omalla ajokäyttäytymisellään. Tarkkana kannattaa olla erityisesti hämäräajossa ja hirvistä varoittavien liikennemerkkien ilmoittamalla alueella.

Eloranta: Asiakasmaksulain myötä terveydenhoidon maksut vähenevät ja samalla saavutettavuus paranee

Asiakasmaksulaki on sote-palvelujen saavutettavuutta parantava uudistus, arvioi kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.). Lain päätarkoituksena on poistaa ja vähentää sote-palveluiden asiakasmaksuja.

Suomalaisten nettovarallisuus nousi uuteen huippuun

Tilastokeskus kertoi, että suomalaiskotitaloudet ovat vaurastuneet yhä enemmän koronakeväänä. Vuoden toisella neljänneksellä suomalaisten kotitalouksien rahoitusvarat kasvoivat 17,0 miljardia euroa kohoten 334,7 miljardiin euroon. Kotitalouksien velat puolestaan lisääntyivät 2,6 miljardia nousten 186,5 miljardiin euroon. Näiden muutosten seurauksena kotitalouksien nettorahoitusvarat kasvoivat 14,4 miljardilla eurolla ja nettorahoitusvaroja oli 148,2 miljardia euroa.

Poliisi: Pöytyän taposta epäilty yhteishaluinen, vastannut esitettyihin kysymyksiin

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on vanginnut Sini Ruohosen taposta epäillyn miehen. Poliisin mukaan epäilty on ollut kuulusteluissa yhteistyökykyinen ja vastannut hänelle esitettyihin kysymyksiin. Ruohosen ruumis löytyi maastosta, eri paikasta kuin missä henkirikos on tapahtunut.

Urheilu

Aika oli sopiva Matti Nuutisen paluulle Ura Basketiin

Ura Basketin nuori joukkue saa Matti Nuutisesta monipuolisen johtohahmon.

Ura Basketin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Granströmin ei tarvitse peitellä tyytyväisyyttään, kun seura on allekirjoittanut kolmevuotisen sopimuksen Matti Nuutisen kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen viime vuosien runkoon kuuluneen oman kasvatin kotiuttaminen vetää suun muikeaksi.

José Riveiro jatkaa Interin päävalmentajana myös ensi kaudella

José Riveiro.

Inter on solminut ensi kauden kattavan jatkosopimuksen päävalmentaja José Riveiron kanssa. Myös hänen valmennustiimissään tällä kaudella toimineet apuvalmentaja Sergio Almenara ja fysiikkavalmentaja Michel Bellver ovat tehneet jatkosopimukset samalle ajalle.

Kankaisten Golfin jäsenmäärä ennätyslukemissa

Kankaisten Golfin jäsenmäärä kasvoi suhteellisti eniten junioreissa. Sekä pojissa että tytöissä kasvu oli 30 prosenttia.

Suomen Golfliitto on julkaissut seurojen viralliset jäsenmäärät kauden 2020 osalta. Kankaisten Golfin kauden 2020 virallinen jäsenmäärä on 1 791, kun se vuosi sitten oli 1 534. Kasvua edelliseen vuoteen siis lähes 17 prosenttia. Koko Suomen golfseurojen yhteenlaskettu jäsenmäärä on 148 190. Se kasvoi 7 962 pelaajalla, eli lähes kuudella prosenttia.

Åboraakkeli: Tepsin tasonmittaus tamperelaisittain

Janne Kainulainen.

TPS nostettiin monissa ennakkokaavailuissa yhdeksi miesten F-liigan suurista suosikeista yhdessä viime vuosina salibandykenttiä hallinneen Tampereen Classicin ohella.

Otteluanalyysi: Maalivahti Murray pysäytti Interin nollaan

Inter jäi ilman maaleja myös Honkaa vastaan.

Riittävästi tilanteita, ei maalia. Tämä oli Interin kohtalona jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa Honkaa vastaan Kupittaalla. Peli päättyi maalittomaan tasapeliin. Inter säilytti asemansa sarjan kolmosena, mutta Honka vaanii pinnan päässä ja kärki uhkaa karata. Eroa Helsingin Jalkapalloklubiin ja Kuopion Palloseuraan on kuusi pistettä, mutta Inter on pelannut ottelun enemmän kuin HJK ja kaksi ottelua enemmän kuin KuPS.

Rytmisen voimistelun SM-kilpailut käydään Turussa

Rytmisen voimistelun naisten yksilöiden SM-kilpailut kisataan 26.–27. syyskuuta Turussa. Mestaruudet ratkotaan sekä neliottelussa että kullakin välineellä erikseen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.