Jälkipeli: Loimu-legenda Ossi Rumpunen siirtyi työelämään, lentistä unohtamatta

Raision Loimun pitkäaikainen pelaaja Ossi Rumpunen lopetti uransa pääsarjatasolla ja siirtyi työelämän puolelle. Luokanopettajan virka löytyi Raision Friisilän koulusta. Raision Loimun pitkäaikainen pelaaja Ossi Rumpunen lopetti uransa pääsarjatasolla ja siirtyi työelämän puolelle. Luokanopettajan virka löytyi Raision Friisilän koulusta. Kuva: Hannu Tuominen

Ossi Rumpunen on palannut ”rikospaikalle”. Siitä on kulunut parikymmentä vuotta, kun Pikku-Ossi aloitti kolmannen luokan Friisilän koulun musiikkiluokalla. Nyt samainen mies astelee koulun käytävillä luokanopettajana. Maisteri Rumpunen on siirtynyt sujuvasti ammattilaiskentiltä työelämään – lentopalloa unohtamatta.

Kyse ei ole mistään hätiköidystä päätöksestä, vaan Rumpunen on määrätietoisesti suunnitellut tulevaisuuttaan jo peliuransa aikana. Ossi kuuluu niihin huippu-urheilijoihin, jotka ovat oivaltaneet yhdistää mutkattomasti opiskelun ja urheilun. Kun ammattilaisura päättyi, ei ollut pelkoa tyhjän päälle putoamisesta.

Palataan kuitenkin ensin vuosikymmeniä taaksepäin Ossin lapsuuteen. Voisi kuvitella, että lentopallo oli Rumpusen perheessä luonnollinen lajivalinta. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ollut.

– Isoveljen Tomin kanssa harrastettiin kaikkia mahdollisia lajeja, hiihtoa ja yleisurheiluakin. Pelasin jalkapalloa vielä 15-vuotiaana Raisiossa. Kun sekä jalkapalloa ja lentopalloa harjoiteltiin ympäri vuoden, piti tehdä lajivalinta. Valitsin lentopallon, mutta sain ihan itse päättää. Valinta ei ollut itsestäänselvyys. Päätöstäni helpotti, kun olin lentopallossa yltänyt nuorten maajoukkueeseen.

Rumpusta kutsuttiin jo alle kolmekymppisenä Loimu-legendaksi. Se lienee urheilussa melko harvinaista, mutta harvinaista on ollut myös Ossin pitkäaikainen sitoutuminen kasvattajaseuraansa.

– Toki sain pyyntöjä muualle, mutta pysyin Loimussa. Päätökseeni vaikutti myös opiskelut Turun yliopistossa. Ulkomaille olisi ehkä pitänyt lähteä jo aikaisemmin, mutta sitten opiskelut olisivat jääneet roikkumaan.

Loimu-uraan tuli lyhyt katkos, kun Rumpunen pelasi kahdesti ammattilaisena Saksassa. Visiitti ulkomaille tuli peliuran loppuvaiheessa, mutta viimeisen kauden Rumpunen pelasi vielä tutussa seurassaan Raisiossa. Päätös lopettaa pelaaminen pääsarjatasolla syntyi hyvissä ajoin.

– Aika hyvä tarjous olisi pitänyt tulla ulkomailta, jos olisin halunnut jatkaa pelaamista ammattilaisena. Katsoin tärkeämmäksi siirtyä normaaliin työelämään, kun opiskelutkin olivat tulleet päätökseen.

Rumpunen oivalsi jo uransa alussa, että lentopalloa pelaamalla ei Suomessa sukanvarteen kerry isoja summia tulevaisuutta varten. Opiskelut ja ammattiin valmistuminen on kulkenut Ossilla peliuran rinnalla. Kotoa on myös vahvasti annettu ymmärtää, että opinnot pitää suorittaa kunnolla.

– Lukioikäisenä päätin panostaa kaiken lentopalloon. Aloitin Aurajoen urheilulukiossa, mutta toisena vuotena siirryin Kuortaneen urheilulukioon. Siellä opiskelivat monet nuorten maajoukkueen lentopalloilijat. Kehityin siellä pelaajana, mutta kolmantena vuonna palasin takaisin Aurajoen urheilulukioon.

Yhteä siirron syynä oli Rumpusen nousu Loimun liigajoukkueeseen.

– Loimussa sain harjoitella ja pelata itseäni kovempien pelaajien kanssa. Se kehitti eniten. Käytännössä sain myös pelata kolmessa eri joukkueessa eri sarjatasoilla.

Rumpusen tavoitteellisuudesta kertoo myös armeijan suorittaminen pitkän kaavan mukaan. Vänrikki Rumpunen suoritti asepalveluksen Lahden urheilujoukoissa.

Viimeistään armeijan jälkeen oli selvää, että lentopalloilijan pitää myös opiskella tulevaisuuttaan varten. Rumpuselle avautui mahdollisuus opiskella Turun yliopistossa luokanopettajaksi.

– Opettajakorkeakoulussa oli paljon pakollisia opintoja. Hyvin pitkälle pelaamisen ja opiskelun yhteensovittaminen onnistui, kun hoiti asiansa hyvin. Asiat mutkistuvat, jos jätät hommat hoitamatta. Silloin et saa opettajilta ymmärrystä. Ja urheilijalle on usein parempi, kun elämässä on muutakin.

Rumpunen myös korostaa, että jokaisen tulee tehdä sellainen valinta, joka sopii itselleen parhaiten.

– Se on paljon itsestään kiinni. Joskus on hyvä, jos pystyy hieman venyttämään opiskelujaan ja valmistuu peliuran ohella. Nykyinen opettajakollegani Rajalan Henri teki päinvastoin kuin minä. Hän opiskeli vasta vanhempana peliuran jälkeen. Työt aloitimme koulussa kuitenkin yhtä aikaa.

Syntyy vaikutelma, että Rumpunen on luokassaan omimmillaan. Eikä ihme, sillä monivuotinen rooli joukkueen kapteenina antoi opettajan työkalupakkiin hyvät apuvälineet.

– Tämäkin on tiimipelaamista. Pitää osata hallita ryhmää ja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Kuten kapteenin roolissa tässäkin joutuu miettimään, miten haluamani asia menisi mahdollisimman hyvin perille. Lentopallossa oli jo useita erilaisia persoonia erilaisista kulttuureista.

Vaikka Rumpusen pelit pääsarjatasolla päättyivät, jatkuu ura toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Tuto Volleyssa.

– Kaikki parhaat kaverini pelasivat jo Tutossa. Siirrostani sinne aluksi vain vitsailtiin, mutta kesällä päätin jatkaa pelaamista. Divarissa pelataan tosissaan. En osaisikaan pelata ”vasemmalla kädellä”. Yksi syy, miksi halusinkin jatkaa, oli tieto siitä, että harjoituksissa mennään tosissaan. Muuten ajankäyttöni on nyt helpompaa. Tavallista arkea on helpompi rytmittää.

Tuto on sarjan kärkijoukkueita. Jos joukkue nousisi Mestaruusliigaan, olisi Rumpusen perheessä iso mietinnän paikka. Vieläkö perheen pelimiehen ura jatkuisi liigatasolla? Ikä ei ainakaan ole esteenä.

Hannu Tuominen

Pari vuotta vanhempi isoveli Tomi Rumpunen (vas.) pelaa Ossin tavoin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Molemmat ovat siirtyneet sujuvasti normaaliin työelämään. Pari vuotta vanhempi isoveli Tomi Rumpunen (vas.) pelaa Ossin tavoin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Molemmat ovat siirtyneet sujuvasti normaaliin työelämään. Kuva: Hannu Tuominen
 Ossi Rumpunen pelasi pitkään Loimussa. Nyt oranssipaita on vaihtunut Tuto Volleyn peliasuun. Ossi Rumpunen pelasi pitkään Loimussa. Nyt oranssipaita on vaihtunut Tuto Volleyn peliasuun. Kuva: Hannu Tuominen

Ilmatieteen laitos: Sää kylmenee pääsiäiseksi

Pääsiäisen pyhinä sataa paikoin vettä, räntää ja lunta. Lämpötila kohoaa päivisin noin viiteen asteeseen Lappia lukuun ottamatta, jossa on päivisinkin pakkasta.

Uusi sivusto kokoaa koronaviruksen vaikutuksia toimitusketjuihin, kuljetusmarkkinoihin ja talouteen

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun toimitusketjujen johtamisen oppiaine on avannut maailmanlaajuiseen jakeluun sivuston , jolla seurataan koronaviruksen vaikutuksia toimitusketjuihin, kuljetusmarkkinoihin ja talouteen laajemminkin. Katsauksia laatii lukuisa joukko toimitusketjujen johtamisen ja logistiikan huippuasiantuntijoita Suomesta ja maailmalta.

Majoitusliikkeiden määrä lähes ennallaan, huone- ja vuodekapasiteetti kasvoi viime vuonna

Vuonna 2019 tilastoitavien majoitusliikkeiden lukumäärä kasvoi kahdella liikkeellä ja huonekapasiteetti kasvoi 358 huoneella ja vuoteitten lukumäärä 836 vuoteella. Kapasiteetin kasvu kohdistui hotelleihin, kun taas leirintäalueiden ja muiden majoitusliikkeiden määrä laski vuoteen 2018 verrattuna. Tilastokeskuksen majoitusliikerekisteriä on päivitetty ympäri vuoden uusilla ja lopettaneilla liikkeillä sekä pysyvillä kapasiteetin muutoksilla vuonna 2019 .

Turkukalenterin virtuaalitapahtumat tarjoavat tekemistä kotioloihin

Olli Mustonen.

Koronaviruspandemia on tyhjentänyt kalenterit ja peruuttanut yleisötapahtumat. Ihmiset ovat vetäytyneet omiin oloihinsa etätöihin eikä kotoa nyt voi vapaa-aikanakaan lähteä harrastamaan, konsertteihin, teattereihin tai muihin tapahtumiin. Tylsyyttä torjumaan tulevat virtuaalitapahtumat, joita löytyy Turkukalenterista.

Poliisi: Lounais-Suomen alueen ravintolat noudattaneet kiitettävästi rajoituksia

Poliisin valvonta osoittaa, että Lounais-Suomen alueella sijaitsevat ravitsemisliikkeet ovat noudattaneet asianmukaisesti uusia rajoituksia ja siirtyneet sallittuun take away -myyntiin.

Influenssaepidemia edelleen käynnissä Varsinais-Suomessa

Influenssaepidemia on edelleen käynnissä. A-influenssaviruksen osalta huippu on ohitettu, mutta B-influenssaviruslöydöksissä on hieman lisääntymistä. A-influenssaepidemia on alkanut heikentyä myös Varsinais-suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) alueella, samoin RSV-epidemia.

Hallitus lupaa lisää tukea yrityksiä kriisin yli pääsemiseksi

Vuodelle 2020 on lisätty merkittävästi yrityksille suunnattuja tukia koronavirustilanteen johdosta. Pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattavaa koronaviruksen vaikutusten ehkäisemiseen tarkoitettua kehittämistukea lisätään 200 miljoonalla eurolla aiempiin päätöksiin verrattuna. Myös Business Finlandin avustusvaltuuksia yritysten tukemiseen korotetaan 100 miljoonalla eurolla.

Swan European Regatta siirtyy vuoteen 2021

Swan-regattaa ei järjesteä ensi heinäkuussa.

Koronavirusepidemian aiheuttaman maailmantilanteen vuoksi Turussa 7.–12. heinäkuuta järjestettäväksi suunniteltu Swan European Regatta siirtyy ensi vuoteen. Päätös tehtiin yksimielisesti purjevenevalmistaja Nautorin sekä regatan järjestelyistä vastaavan Turun Pursiseuran kesken.

Hotelliyöpymisiä runsaat 18,4 miljoonaa viime vuonna

Hotellihuoneiden kuukausittainen käyttöaste ja keskihinta vuosina 2018 ja 2019.

Hotelliyöpymisten kokonaismäärä oli runsaat 18,4 miljoonaa vuorokautta vuonna 2019, mikä oli 4,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Kotimaisille matkailijoille hotelliyöpymisiä kertyi 12,6 miljoonaa vuorokautta ja ulkomaisille matkailijoille noin 5,9 miljoonaa vuorokautta.

Turvapaikanhakijoiden määrä vähentynyt selvästi koronaepidemian aikana

Turvapaikkahakemusten määrä on laskenut selvästi koronavirusepidemian aikana. Suomen rajoilla ei ole toistaiseksi jätetty turvapaikkahakemuksia sen jälkeen, kun rajaliikenteen rajoitukset tulivat voimaan 19. maaliskuuta. Uusia turvapaikkahakemuksia on jätetty ajanjaksolla 19.3.–5.4. yhteensä 36.

Työsuojeluviranomainen: Työnantajan pitää arvioida koronaviruksesta aiheutuvat terveysriskit

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan on tunnistettava työstä ja työolosuhteista aiheutuvat riskit työntekijän terveydelle ja turvallisuudelle. Velvoite koskee myös koronaviruksesta aiheutuvaa terveysvaaraa.

Kutinaa, kirvelyä tai näppylöitä – johtuvatko oireet seksitaudista?

Kaikki seksitaudit voivat olla aluksi piileviä ja oireettomia. Siksi tutkimuksiin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä. Jos lääkärin vastaanotolle tai tutkimuksiin meno jännittää, voi sähköisessä Omaolo-palvelussa tehdä itse oirearvion seksitautiepäilystä.

Kysely: Liki viidennes suomalaisista lisännyt verkko-ostamista koronakriisin aikana

Lähes viidennes suomalaisista kertoo lisänneensä verkko-ostamistaan koronan aiheuttaman poikkeustilan aikana, ilmenee Postin teettämästä Kantar TNS:n kyselystä. Eniten ostamistaan ovat lisänneet 18–34-vuotiaat, mutta kasvua näkyy selkeästi kaikissa ikäryhmissä. Postissa pakettimäärät ovat kasvaneet huimasti ja viime viikolla Posti toimitti asiakkailleen yli miljoona pakettia.

Hallitus tukee kuntia koronakriisissä yli miljardilla eurolla

Hallitus päätti kehysriihessä tukea kuntia yli miljardilla eurolla koronakriisin vuoksi. Hallitus seuraa kuntatalouden kehitystä ja on tarvittaessa valmis täydentämään tukikokonaisuutta myöhemmin tänä vuonna.

Jälleenviennin osuus seitsemän prosenttia Suomen kokonaisviennistä vuonna 2016

Suurimmat jälleenviennin tuoteryhmät ostajanhintaan vuonna 2016, milj. €.

Tilastokeskuksen panos-tuotostilaston mukaan jälleenviennin osuus tavaroiden ja palveluiden viennin ostajanhintaisesta kokonaisarvosta oli seitsemän prosenttia vuonna 2016. Jälleenviennin arvo oli suurin tietokoneiden, elektronisten ja optisten tuotteiden viennissä.

Varustamoille tilapäistä joustoa työeläkevakuutusmaksujen maksamiseen

Merimieseläkekassa voi varustamon pyynnöstä siirtää merimieseläkelain mukaisen eläkevakuutusmaksun eräpäivää enintään kolmella kuukaudella.

Yöpymisten määrän kasvu suurinta Varsinais-Suomessa viime vuonna

Yöpymisten muutos maakunnittain 2019/2018,%.

Manner-Suomessa yöpymisten kasvu oli vuonna 2019 suurinta Varsinais-Suomessa, jossa yöpymisiä tilastoitiin 7,6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Pohjois-Karjalassa yöpymiset lisääntyivät 7,3 prosenttia. Kainuussa yöpymisten kasvu oli noin neljä prosenttia, Etelä-Savossa 1,1 prosenttia ja Uusimaalla kasvua oli noin 7,3 prosenttia.

Venäläiset edelleen suurin matkailijaryhmä majoitusliikkeissä viime vuonna

Yöpymisten muutos 2019/2018, %.

Venäläiset olivat edelleen suurin ulkomaisten matkailijoiden ryhmä Suomen majoitusliikkeissä vuonna 2019. Heille kirjattiin 821 000 yöpymisvuorokautta, mikä oli vajaan prosentin edellisvuotta vähemmän. Venäläisten osuus kaikista ulkomaisista yöpymisvuorokausista säilyi edellisvuoden tapaan 12 prosentissa vuonna 2019.

Urheilu

Åboraakkeli: Milloin pelataan, mitä pelataan?

Jalkapallokauden alku lykkääntyy edelleen. Kukaan ei tiedä, koska pallo jälleen viheriöllä pyörii, mutta jo nyt on selvää, että kesäkuun alussa Veikkausliiga ja muut sarjat eivät käynnisty.

Antti Virtanen jatkaa Tuto Hockeyn valmentajana

Antti Virtanen.

Antti Virtanen jatkaa Tuto Hockeyn valmentajana ensi kaudella. Tommi Elomo jatkaa A-nuorten päävalmentajana.

Jälkipeli: HC TPS:n toimistolla on vahva luottamus tulevaisuuteen

Kotimaisissa urheiluseuroissa eletään tiukkoja aikoja. Vaikka nyt on poikkeukselliset olosuhteet, haluaa HC TPS:n toimitusjohtaja Santtu Jokinen katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen. Synkässä viime kaudessa oli myös positiivisia asioita. Muun muassa Lauri Pajuniemi (vas.) ja Erik Källgren pelasivat hyvät kaudet.

HC TPS:n toimitusjohtaja Santtu Jokisen toteamus kuvaa hyvin, millaista on nykyarki kiekkoseuran toimistolla. Mutta, vaikka väki on väliaikaisesti poistunut, niin työt jatkuvat.

Jälkipeli: Nunnavuoren palloiluhallissa on hyvät olosuhteet lentopallolle

 Nunnavuoren palloiluhalli on tunnelmaltaan hyvä paikka pelata, kun katsomo on täynnä yleisöä. Vastaava määrä katsojia Kupittaan palloiluhallissa tuntuisi vaisulta.

Kupittaan palloiluhallin valmistumista odotettiin kiihkeästi vuosikymmeniä. 1970-luvulla valmistunut Runosmäessä sijaitseva Nunnavuoren palloiluhalli koettiin vanhanaikaiseksi ja ennen kaikkea liian pieneksi.

HC TPS pestasi kuusi pelaajaa

Juhani Jasu (oik.).

Maalivahtiosasto saa kirittäjän TPS:n A-nuorista siirtyvästä Eetu Anttilasta , 20. Anttila on kuulunut edellisen kolmen kauden ajan A-nuorten kantaviin voimiin, jonka myötä hän ansaitsi kahden vuoden Liiga-sopimuksen.

Jälkipeli: Veljessarjan nuorimmainen Tommi Elomo luotsaa Tuton A-nuoria

Tuto A-nuorten päävalmentajana jatkaa ensi kaudella Tommi Elomo. Ajatukset on suunnattu jo tulevaan kauteen. ASM-sarja on tärkeä askel pelaajan kehityksessä.

Tuto Hockeyn A-junioreiden päävalmentaja Tommi Elomon Facebookiin tekemä päivitys kertoo osuvasti, millainen hiostava tilanne on joka kevät Mestis-seuran valmentajalla.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.