Jälkipeli: Mergim Kelmendi aloitti pöytätenniksen tosissaan laustelaiskavereidensa kannustamana

Mergim Kelmendi muutti vuosia sitten Kosovosta Suomeen. Kavereiden pelatessa jalkapalloa Mergim löysi pöytätenniksen. Nyt hän on Turun Pyrkivän pingispelaaja, joka kilpailemisen ohella valmentaa nuoria. Mergim Kelmendi muutti vuosia sitten Kosovosta Suomeen. Kavereiden pelatessa jalkapalloa Mergim löysi pöytätenniksen. Nyt hän on Turun Pyrkivän pingispelaaja, joka kilpailemisen ohella valmentaa nuoria. Kuva: Hannu Tuominen

Taidan olla poikkeus. Kaikki kosovolaiset kaverini ihmettelevät, miksi en pelaa jalkapalloa, vaan pöytätennistä, kertoo Turun Pyrkivän innokas pingispelaaja Mergim Kelmendi.

Pingis on maailmalla suuri urheilulaji. Vaikka pingis on muualla suosittua, on laji ollut pitkään Suomessa ja Turussa marginaalissa. Vielä 1980-luvulla pöytätennis sai meilläkin julkisuutta. Laji näkyi televisiossa ja lehtien urheilusivut kirjoittivat lajista säännöllisesti isoja tarinoita.

Pahin alennustila koettiin muutamia vuosia sitten. Lisenssipelaajien määrä romahti. Seurojen junioritoimintakin pääsi pahasti näivettymään. Nyt suunta on ylöspäin. Benedek Oláhin menestys ja hänen saamansa julkisuus on auttanut.

Turun Pyrkivä ja Kelmendin tapaiset pingiskerhoja vetävät pelaajat ovat isossa roolissa, jotta Turussa lapset pääsevät opettelemaan pöytätenniksen taitoja. Pyrkivä on ainoa seura Turussa, joka tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa pingistä kilpailumielessä.

Kelmendin erikoinen lajivalinta on ollut osin sattumaa. Hän on syntynyt Kosovossa, lähellä pääkaupunki Pristinaa.

– Kun pommitukset alkoivat, perheeni häädettiin omasta talostamme. Sen jälkeen asuimme vuokralla Pristinassa ennen lähtöä pääkaupungista. Meidät vietiin ensin junalla Makedonian puolelle ja sitten lensimme Suomeen. Emme tienneet, minne meidät viedään eikä meillä ollut mitään mukana, ei edes passeja. Olin silloin 7-vuotias.

Kelmendin perhe sijoitettiin aluksi Ouluun vastaanottokotiin, josta matka jatkui Tammisaareen. Kahden vuoden kuluttua Suomeen saapumisen jälkeen perhe sai oleskeluluvan.

– Menin kouluun ensimmäiselle luokalle. Luokassani oli useita muitakin maahanmuuttajia. Meidän piti oppia ensimmäiseksi suomen kieli.

Mergim tutustui pöytätennikseen Lausteen nuorisotalolla.

– Tykkäsin heti lajista ja pelasin paljon kavereiden sekä ohjaajien kanssa. He olivat sitä mieltä, että minun kannattaisi mennä harrastamaan pöytätennistä urheiluseuraan. Juuri tuolloin nuorisotalolla oli yksi pingistä harrastava pelaaja, Toivo Karhu, joka oli jo joukkueessa. Hänen avullaan liityin vuonna 2007 Turun Pyrkivään.

Kelmendin innostus lajiin kasvoi, kun kilpailuissakin alkoi tulla menestystä.

– Muistan, kun kävin ensimmäisen kerran kilpailussa vuonna 2008 Kosken Kisoissa ja olin heti palkinnoilla. Olen pärjännyt hyvin oman tasoni kisoissa. Olen vuosittain yltänyt palkinnoille muutaman kerran. Kaksi kertaa olen ollut SM-kisoissa kuudentoista parhaan joukossa. Viime vuonna olin jo kahdeksan joukossa eli lähellä mitalia.

Arkeen kuuluu myös lasten valmentaminen.

– Olen ollut kaksi vuotta valmentamassa pingiskoululaisia. Tykkään kovasti valmentaa junioreita. Auttaminen liittyy myös työuraani. Olen käynyt lähihoitajan koulutuksen ja olen nykyisin päiväkodissa töissä.

Lajin tulevaisuuden kannalta oleellista on, että nuoria saadaan mukaan toimintaan.

– Kalevi Kaimio aloitti Pyrkivän pöytätennistoiminnan 40 vuotta sitten. Nyt meillä on 20–30 junioria, jotka käyvät säännöllisesti pari kertaa viikossa pelaamassa. Osa myös kilpailee. Uusia jäseniä saadaan muun muassa kertomalla lajista kouluissa. Pingispöytiäkin on tullut jonkin verran lisää kouluihin, kertoo Pyrkivän pöytätenniksen puuhamies Matti Haverinen.

Kynnys pingisharrastuksen aloittamiselle on matala.

– Laji on edullinen. Seuralta saa tarvittaessa mailat ja pallot käyttöönsä. Kaikilla on muutenkin sisäpeliasusteet. Meillä on ryhmässä kolme vetäjää, jotka ohjaavat ja valmentavat. Riittävä määrä päteviä ohjaajia onkin ensiarvoisen tärkeää. Kelmendi on yksi meidän pingiskerhon vetäjistä.

Hannu Tuominen

Raunistulassa sijaitseva liikuntakeskus Alfa tarjoaa hyvät mahdollisuudet Turussa pöytätenniksen harjoitteluun. Raunistulassa sijaitseva liikuntakeskus Alfa tarjoaa hyvät mahdollisuudet Turussa pöytätenniksen harjoitteluun. Kuva: Hannu Tuominen

Lapsille ja nuorille tarjolla paljon kesälomatoimintaa Turussa

Turkulaisille lapsille ja nuorille on tarjolla runsaasti toimintaa koulujen kesälomilla. Uudet toiminnot on kehitetty aiempien vuosien kokemusten ja asiakaspalautteiden pohjalta.

Läpiajoliikenne katkaistaan Kristiinankadulla kesäksi

Kristiinankatu on kesäkatuna Eerikinkadun ja Linnankadun välillä elokuun loppuun asti. Kristiinankadun läpiajoliikennettä rajoitetaan Linnankadun ja Eerikinkadun välisellä osuudella 1.6.–31.8. Kadunvarsipysäköinti poistuu kesäkadun ajaksi ja jalankulkijoille varataan lisää tilaa kadulta.

Uusi hanke yhdistää yksinäiset aidoksi kaveriporukaksi

Turussa kesällä toteutettava PARAS. KESÄ. IKINÄ. (PKI) -hanke tuo yhteen yksinäiset ihmiset, jotka kaipaavat uusia kaveri- ja ystävyyssuhteita. Hankkeen tavoitteena on tarjota pilottiin osallistuville kesäksi mukavaa ja maksutonta yhteistoimintaa – juuri sellaista tekemistä, mitä tavalliset kaveriporukat normaalistikin kesällä tekevät.

Hirvensalon rinnevalaistuksen hinta tuplaantui

Hirvensalon rinteen valaistuksen hinta tuplaantui alkuperäisarviosta.

Turun kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi on päätöspöytäkirjallaan hyväksynyt Hirvensalon hiihtokeskuksen rinnevalaistuksen kustannusarvion muutoksen. Uusi kustannusarvio on 627 000 euroa.

Poliisi määräsi sanktioita suojatiesääntöjen rikkomisesta ja jalkakäytävillä ajamisesta

Poliisi määräsi lukuisia liikennevirhemaksuja ja sakkoja suojaamattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvontaviikolla, joka järjestettiin 22.–26. toukokuuta. Valvontaviikon tavoitteena oli valvoa suojatiesääntöjen noudattamista ja suojaamattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymistä ja turvallisuutta. Valvonnassa puututtiin lähinnä sellaiseen liikennekäyttäytymiseen, joka vaaransi jalankulkijoiden, polkupyöräilijöiden ja kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajien turvallisuutta.

Sähköpotkulautayhtiö Voin turvallisuustapahtuma kannustaa erityisesti keski-ikäisiä ja sitä vanhempia testaamaan sähköpotkulautoja

Varvintorilla voi kokeilla turvallisessa ympäristössä ja henkilöstön avustuksella, miltä tuntuu ajaa sähköpotkulautaa.

Sähköpotkulautayhtiö Voi järjestää keskiviikkona 31. toukokuuta kello 11–14 Varvintorilla yhdessä Liikenneturvan kanssa turvallisuustapahtuman, jossa voi kokeilla turvallisessa ympäristössä ja henkilöstön avustuksella, miltä tuntuu ajaa sähköpotkulautaa. Paikalle rakennetaan lisäksi jurrirata, jossa selviää, miksi humaltuneena ei kannata hypätä skuutin selkään.

Verohallinto: Kesätyöntekijä, muista toimittaa verokortti työnantajallesi

Moni nuori aloittaa kesätyöt touko–kesäkuussa. Verohallinto muistuttaa, että kesätyöntekijöiden pitää toimittaa työnantajalleen verokortti, jotta palkasta ei pidätetä 60 prosenttia veroa. Yli 15-vuotiaiden verokortit löytyvät OmaVerosta, jonne huoltaja voi tarvittaessa kirjautua alaikäisen puolesta.

Kaarinaan uusi poistotekstiilin keräyspiste

Lounais-Suomen Jätehuolto on lisännyt uusia poistotekstiilin keräyspisteitä alueelleen.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on lisännyt uusia poistotekstiilin keräyspisteitä alueelleen. Uudet pisteet löytyvät yhteyskumppanien toimitiloista Salosta, Kaarinasta ja Taalintehtaalta.

Huoltaja voi nyt asioida OmaKelassa lapsensa puolesta

Huoltaja voi nyt hakea OmaKelassa alaikäisen lapsensa puolesta joitakin etuuksia ja lähettää liitteitä. Huoltajan asiointia OmaKelassa kehitetään koko ajan.

Toimeentulotuen saajien määrä väheni edelleen viime vuonna

Toimeentulotuen kotitaloudet, henkilöt ja kustannukset (1000 €, 2022 hinnoin) vuosina 1995–2022.

Toimeentulotukea saaneiden kotitalouksien määrä väheni viisi prosenttia ja toimeentulotukea saaneiden henkilöiden kuusi prosenttia verrattuna vuoteen 2021.

Aikuisväestöstä 10–40 prosenttia herkistyy tuoksuille

Tuoksuille herkistyneet elävät nyt jännittäviä aikoja, pahimmillaan miettivät uskaltaako vastata saapuviin kutsuihin kyllä vai ei. Monella on kokemusta siitä, miten joutuu poistumaan julkisilta paikoilta tai liikennevälineistä kanssaihmisten käyttämien voimakkaiden ja suuren tuoksukuorman aiheuttaman oireilun takia.

Väitös: Broilerintuotannosta tullut osa suomalaista kirjallista kulttuuria

Helena Ääri.

Broilerikanoja kuvataan suomalaisessa kaunokirjallisuudessa usein ja jatkuvasti moninaistuvin tavoin. Broilereita esiintyy niin rikoskirjallisuudessa, romanttisessa viihteessä, sarjakuvissa kuin niin sanotussa taideproosassakin. FM Helinä Äären väitöstutkimuksessa selvisi, millaiset kanoja koskevat käsitykset ovat kulttuurissamme laajasti jaettuja.

Naantalin, Raision ja Ruskon lapsiperheiden hyvinvointikyselyn pohjalta tehdään kehitystyötä

Naantali, Raisio ja Rusko toteuttivat huhtikuussa yhteisen hyvinvointikyselyn alueensa lapsiperheille. Kyselyn avulla kunnat keräsivät lapsiperheiden kokemustietoa perheen hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Kyselyyn vastasi yhteensä 865 henkilöä, joista 327 asui Naantalin, 328 Raision ja 210 Ruskon alueella.

Sakari Alhopuron säätiö lahjoitti liki 900 000 euroa tutkimukseen

Sakari Alhopuron säätiö jakoi tänä vuonna apurahoja yhteensä 18:lle lääketieteen ja luonnontieteen tutkijalle. Heistä 7 eli yli kolmannes saa jatkorahoitusta säätiön tuella aiemmin käynnistyneen tutkimushankkeensa jatkamiseen. Säätiö korostaa pitkäjänteisen tutkimustyön tärkeyttä.

Työeläkevarat kasvoivat kolme miljardia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä

Suomalaisten työeläkevarat kasvoivat kolme miljardia vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Varoja oli maaliskuun päättyessä 241 miljardia euroa. Varojen kasvu tuli lähes täysin osakesijoituksista.

Yhä harvemmat saavat kotihoidon palveluja, vaikka palvelujen tarve on jyrkässä kasvussa

Kotihoitoa säännöllisesti saavien määrä on vähentynyt, vaikka palvelujen tarve on jyrkässä kasvussa. Viime vuonna 114 000 asiakasta sai kotihoidon palveluja säännöllisesti, mikä on noin kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021. Yli puolet (59 %) säännöllisen kotihoidon asiakkaista sai kotihoidon palveluja päivittäin.

Itäinen Rantakatu poikki liikenteeltä heinäkuussa

Infran rakennuttamispäällikkö Jukka Mäenpää on päätöspöytäkirjallaan päättänyt, että Itäisen Rantakatun Myllyahteen ja Kaskenkadun välillä voidaan sulkea työnaikaisesti aikavälillä 3.7.–4.8. ja tarvittaessa 1.7.–4.8.2024. Päätös voidaan panna täytäntöön ennen sen lainvoimaiseksi tuloa mahdollisista valituksista huolimatta.

Kela muistuttaa lääkäreitä edullisempien biologisten lääkkeiden määräämisestä

Kela lähettää tänä keväänä lääkemääräyspalautetta lääkäreille, jotka ovat määränneet kalliita biologisia lääkkeitä, vaikka niille olisi ollut saatavilla vastaavia edullisempia vaihtoehtoja. Tavoitteena on kannustaa lääkäreitä kiinnittämään huomiota lääkkeiden hintoihin.

Urheilu

Tuto Volley etsii viimeistä palaa ilman kiirettä

Tuto Volley haluaa olla myös Jani Niskakankaan alaisuudessa vahva torjuntajoukkue.

Lentopallon Mestaruusliigan Tuto Volley on tehnyt kevään aikana kovasti töitä ensi kauden joukkueen kasaamisessa. Niinpä joukkue onkin ollut lähes valmiina jo toukokuun alusta lähtien.

Eetu Huuhtanen ja Jussi Niska Interistä Pikkuhuuhkajiin

Eetu Huuhtanen.

Alle 21-vuotiaiden maajoukkue (2002 ja myöhemmin syntyneet) pelaa kesäkuussa kaksi maaottelua. Syksyllä alkaviin EM-karsintoihin valmistautuva Pikkuhuuhkajat kohtaa Puolan (15.6.) ja Slovenian (20.6.) vieraissa.

Karppinen D-finaalin viides EM-soudussa

Olli-Pekka Karppisen urakka olympiasoudun EM-kilpailuissa Bledissä päättyi miesten yksikön D-finaalin viidenteen sijaan. Kilpailuiden ainoa suomalaissoutaja oli positiivisin mielin.

Åboraakkeli: F-liigan drafti – kuriositeetti vai muuta?

Kuka on kaikkien aikojen ensimmäinen F-liigaan varattu pelaaja ja mikä seura hänet varasi?

Otteluanalyysi: TPS ratkaisi rangaistuspotkusta, jota ei olisi pitänyt tuomita

Ratkaisun hetki. Erotuomari Lassi Siukkola näyttää SalPan Michael Johnille punaista ja pallo viedään pilkulle.

Dramaattinen ottelu. Kehnosti jalkapalloilun Ykkösen aloittanut TPS oli jälleen suurissa vaikeuksissa ”paikallispelissä” Salon Palloilijoita vastaan, mutta pystyi kuin pystyikin kääntämään pelin tappioasemasta voitoksi. Kotijoukkue sai merkittävää apua erotuomari Lassi Siukkolalta , joka kotipelissä Gnistania vastaan ajoi kentältä kevyin perustein TPS-pelaajan. Nyt punaista korttia katseli SalPan toppari Michael John , joka heittäytyi peittämään Joonas Lakkamäen laukausta.

Karppinen D-finaaliin EM-soudussa

Olli-Pekka Karppinen ei onnistunut toivomallaan tavalla olympiasoudun EM-kilpailujen keräilyerissä Slovenian Bledissä. Karppinen tavoitteli miesten yksikössä keräilyeristä paikkaa 12 parhaan joukkoon. Hän jäi kuitenkin eränsä viidenneksi, mikä vei A-/B-välierän sijaan C/D-välierään. Siellä hän oli neljäs, mikä toi paikan D-finaaliin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.