Tutkimus: Lukioilla laajasti yhteistyötä korkeakoulujen ja työelämän kanssa

29. tammikuuta julkaistun tutkimuksen mukaan lukioiden korkeakoulu- ja työelämäyhteistyö sekä kansainvälinen toiminta on varsin laajaa ja monimuotoista. Toisaalta yhteistyö on jossain määrin epäsystemaattista ja koordinoimatonta, ja perustuu pitkälti yksittäisten toimijoiden ja oppilaitosten välisiin kontakteihin. Erityisesti pienissä lukioissa toiminta ei ole vielä vakiintunutta.

Uusi lukiolaki edellyttää lukioilta entistä tiiviimpää yhteistyötä korkeakoulujen sekä työelämän kanssa. Yhteistyön tulisi myös tukea lukioiden kansainvälistymistä. Vaikka lukiot tarjoavat runsaasti erilaisia yhteistyömahdollisuuksia, lukiolaisten osallistuminen yhteistyöhön on sekä rehtorikyselyn että tapaustutkimusten perusteella keskimäärin melko vähäistä. Eniten osallistutaan abipäivien tyyppisiin tutustumisiin ja muihin vierailuihin.

Lukion tarjoamia mahdollisuuksia korkeakouluyhteistyöhön ja työelämätutustumisiin ei vielä tunnisteta kovin hyvin. Opiskelijat kokevat, että osallistuminen painottuu esittelyihin ja tapahtumiin ja yhteistyökursseille osallistuminen on vaativaa ja hankalaa. Yhteistyöhön kaivataan enemmän käytännön näkökulmaa, esimerkiksi millaista korkeakouluopiskelu on korkeakouluopiskelijoiden itsensä kertomana.

Opettajien ja opinto-ohjaajien mukaan yhteistyön lisäämiselle asetetut tavoitteet ovat hyviä, mutta käytännön toteutuksessa on monia haasteita. Heitä huolettavat opiskelijoiden jaksaminen, opiskelijoiden motivointi osallistumaan sekä opettajien ja opinto-ohjaajien oma, lisääntynyt työtaakka. Opettajat kokevat hyvin järjestetyt tutustumiset ja vierailut työpaikoille hyödyllisiksi. Enemmän kaivataan kuitenkin systemaattisuutta, koordinaatiota ja riittäviä resursseja yhteistyön organisointiin.

Abiturientit kokevat jatkuvista uudistuksista lukioissa ja korkeakouluissa huolta, ahdistusta ja epätietoisuutta. Tietoa muutoksista ei koeta olevan riittävästi ja oikea-aikaisesti. Sekä opettajat ja opinto-ohjaajat että abiturientit pelkäävät korkeakoulujen opiskelijavalintauudistuksen vähentävän lukiolaisten intoa osallistua ylimääräiseksi koettuun toimintaan.

Yhteistyön lisäämisellä halutaan sujuvoittaa ja nopeuttaa siirtymistä korkeakoulutukseen ja edelleen työmarkkinoille. Osa abiturienteista tietää, mihin hakee opiskelemaan lukion jälkeen, mutta valtaosalla jatkokoulutussuunnitelmat ovat auki vielä lukion päättövaiheessa. Näiden nuorten valintoihin hyvin järjestetyllä yhteistyöllä voisi olla vaikutusta. Rehtorit uskoivat yhteistyön vaikuttavuuteen vahvemmin kuin opettajat ja opinto-ohjaavat tai abiturientit.

Vaikuttavuuden näkökulmasta yhteistyön tulisi olla jatkossa systemaattista ja koordinoitua, kaikki lukiot ja lukiolaiset tasavertaisesti tavoittavaa toimintaa.

Siirtymät sujuviksi – Lukioiden korkeakoulu- ja työelämäyhteistyö (SISU) -hankkeen toteuttivat Koulutussosiologian tutkimuskeskus RUSE ja Koulutuksen tutkimuslaitos KTL osana valtioneuvoston vuoden 2019 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

TPS aloittaa F-liigan välierissä perjantaina, FBC karsinnoissa lauantaina

TPS:n välieräpelit käynnistyvät perjantaina.

Salibandyn F-liigan miesten sarjan välierät alkavat perjantaina, kun Raholassa sekä Kupittaalla saadaan varmasti värikkäät ottelusarjat vauhtiin.

Haitalliset lapsuuskokemukset lisäävät itsensä vahingoittamisen riskiä

Nuorten itsensä vahingoittaminen on verrattain yleistä, ja sen vaikutukset koskettavat myös heidän lähipiiriään. Lapsuusajan kokemusten lisäksi vahingoittamiseen vaikuttaa myös perheen tulotaso.

Saaristo-festivaali avasi ovet kansainvälisille esiintyjille

Icona Pop nähdään Hovirinnan rannalla.

Nimensä Saaristo Openista pelkäksi Saaristoksi muuttanut Varsinais-Suomen perinteinen festarikauden avaustapahtuma on julkistanut ohjelmistonsa on viimeiset täydennykset.

Tehovalvonnassa kiinni 122 rattijuoppoa

Poliisi teki koko maassa tehostettua rattijuopumusvalvontaa perjantaista 24. maaliskuuta kello 18 alkaen sunnuntaihin 26. maaliskuuta kello 6:een asti.

Färikäst – Poimintoja Turun monikielisestä historiasta -näyttely avautuu Brinkkalan galleriassa

Färikäst – Poimintoja Turun monikielisestä historiasta käsittelee Turun kaupungin kielellistä historiaa 1200-luvulta nykypäivään. Arkeologinen esineistö, historiallinen aikajana sekä kirjallinen materiaali johdattavat kävijän kaupungin nykytilanteeseen, jossa monet kielet ja kulttuurit kukoistavat.

Laivamatkailu kilpailee kotimaanmatkailun kanssa

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK selvitti laajalla kyselytutkimuksella suomalaisten laivamatkailijoiden rahankäyttöä sekä laivoilla että Virossa ja Ruotsissa. Suomalaiset kuluttivat vuonna 2022 rahaa yhteensä noin 700 miljoonaa euroa. Suomalaiset ostavat matkoiltaan alkoholin, tupakan ja makeisten lisäksi myös kosmetiikkaa, vaatteita, elintarvikkeita, leluja ja lääkkeitä.

Okku Kalliokoski Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen E-vastuualueen johtajaksi

Okku Kalliokoski.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on nimittänyt Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtajan virkaan Okku Kalliokosken ajalle 1.4.2023–31.3.2028.

Asuntokauppa hyytyi viime vuonna eniten suurissa kaupungeissa

Asuntomarkkinat olivat viime vuoden alussa lähes normaalilla tasolla. Venäjän aloittaessa hyökkäyksen Ukrainaan moni asia muuttui myös asuntomarkkinoilla ja epävarmuus kasvoi. Maaliskuussa asuntokauppa hiipui vuoden 2021 lukuihin verrattuna jo huomattavasti.

40 prosenttia suomalaisista sai Kela-korvausta yksityisestä sairaanhoidosta viime vuonna

2,26 miljoonaa suomalaista eli hieman yli 40 prosenttia väestöstä sai viime vuonna Kela-korvauksia yksityisestä sairaanhoidosta. Määrä kasvoi koronapandemian aiheuttaman pudotuksen jälkeen. Eniten yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten saajia on Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Helsingissä.

Raision kaupungin tilinpäätös reilusti ylijäämäinen, väkiluku ylitti ensimmäisen kerran 25 000 asukkaan rajan

Raision kaupungin viime vuoden taloudellinen tulos on reilusti ylijäämäinen. Talousvuodessa näkyy asukasluvun ja verotulojen kehitys ja valtion koronatukien merkitys. Tuloksesta osa varataan Tiedonpuiston koulun uudisrakennushankkeeseen.

Aboa Maren ruorissa vahdinvaihto

Riku Anttila.

Merikapteeni Riku Anttila on aloittanut koulutuskeskus Aboa Maren johtajana 1. helmikuuta. Anttila jatkaa Micael Vuorion aiemmassa tehtävässä tekniikan ja merenkulun varaprefektinä Noviassa, STCW-vastaavana Axxellin merenkulun koulutuksessa ja Aboa Mare Oy:n toimitusjohtajana.

Väitös: Silmänpohjan solujen sähköinen viestintä säätelee verkkokalvon uusiutumista

Silmän verkkokalvon epiteelisolujen ionikuljetuksessa tapahtuu päivittäin muutoksia, jotka ovat merkittäviä verkkokalvon näköaistinsolujen uusiutumiselle. Näin osoittaa FM Julia Fadjukov Tampereen yliopistossa tarkastettavalla väitöstutkimuksellaan.

Yrittäjien osinkoverotuksen kiristäminen jakaa mielipiteitä

Suomalaisista 36 prosenttia katsoo, että yrittäjien omasta yhtiöstään nostamien osinkojen verotusta pitäisi kiristää, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksesta. Toista mieltä on 37 prosenttia.

Kalastajilla eniten puutteita pyydysten merkinnöissä ja kalastonhoitomaksussa

Kalatalouden Keskusliitto teki viime vuoden lopulla 1680 kalastuksenvalvojalle suunnatun kyselyn, johon vastasi 637 kalastuksenvalvojaa. Kyselyn perusteella kalastuksenvalvojat kohtaavat valvontatyössä eniten puutteita pyydysten merkitsemisessä. Toiseksi ja kolmanneksi yleisimpiä puutteita olivat kalastonhoitomaksun unohtaminen kotiin tai maksamatta jättäminen. Kalastuksenvalvojat nimesivät 57 eri puutetta, joista valtaosa liittyi kalastuslupiin.

Nenäsumute suojaa koronavirustartunnalta ja toimii myös virusmuunnoksia vastaan

Helsingin yliopistossa kehitetty koronavirustartunnalta suojaava molekyyli toimii myös uusimpia immuunipuolustusta kiertäviä muunnoksia vastaan.

Tutkijat ovat kehittäneet molekyylin, joka estää nenään annosteltuna erittäin tehokkaasti kaikkien tunnettujen koronavirusmuunnosten aiheuttaman taudin. Molekyyli voi olla ratkaiseva ase varautumisessa tuleviin pandemioihin, sillä sen on tarkoitus estää sekä viruksen tartunta että sen leviäminen.

Lasten ja nuorten ylipaino yleisempää maaseutumaisilla asuinalueilla

Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus ovat maaseutumaisilla alueilla yleisempiä kuin kaupunkimaisilla alueilla niin alle kouluikäisten, alakouluikäisten kuin yläkouluikäistenkin ikäryhmissä. Tiedot käyvät ilmi THL:n tuoreesta tutkimuksesta. Sen tulokset perustuvat yli puolen miljoonan 2–16-vuotiaan lapsen ja nuoren lastenneuvoloiden ja kouluterveydenhuollon terveystarkastuksissa vuonna 2019 mitattuihin paino- ja pituustietoihin.

Bachin Johannes-passio kruunaa hiljaisen viikon Maarian kirkossa

Johannes-passio johdattaa kuulijansa Jeesuksen kärsimysten tielle. Maarian kirkon alttarilla oleva krusifiksi 1300-luvulta, taustalla 1400-luvun alttarikaappi.

Hiljaisen viikon keskiviikkona, 5. huhtikuuta kello 18, Maarian kirkossa soi Johann Sebastian Bachin Johannes-passio . Passio on musiikillinen kertomus, joka myötäelää Jeesuksen kärsimyksen tien vangitsemisesta hautaan saakka, mutta toivo ylösnousemuksesta on jo mukana. Musiikki ja tekstit raapivat kuulijan sieluun väkevän kuvan Jeesuksen elämän viimeisistä vaiheista intensiivisten aarioiden, koraalien ja kuorolaulun kautta. Rooleissa kuullaan lukuisia laulun mestareita: Kertojana eli evankelistana on Eero Hartikainen , Jeesuksena laulaa Jouni Kuorikoski , Pilatuksena Jarno Tuominen . Passiokuoron muodostavat Verbum Sonans sekä Chorus Cathedralis Iuniorum (CCI).

Asuttavuuskonsepti sai hyvän vastaanoton Brysselissä

Euroopan pienten saarten verkosto, jossa myös Suomi on edustettuna, nosti EU-tason keskusteluun saariyhteisöjen yhteisiä haasteita ja mahdollisuuksia. Euroopan pienten saarten verkostoa, ESIN:ää (European Small Islands Federation), edustanut valtuuskunta oli vierailulla Brysselissä 7.–8. maaliskuuta nostaakseen esille kaikkia Euroopan saaria koskevia teemoja. Suomesta valtuuskunnan vierailuilla olivat mukana Jan Koivuranta ja Pia Prost , molemmat Finlands öar – Suomen saaret ry:n (FÖSS:n) hallituksen jäseniä. Prost edusti myös Åbo Akademin Saaristoinstituuttia.

Urheilu

TPS aloittaa F-liigan välierissä perjantaina, FBC karsinnoissa lauantaina

TPS:n välieräpelit käynnistyvät perjantaina.

Salibandyn F-liigan miesten sarjan välierät alkavat perjantaina, kun Raholassa sekä Kupittaalla saadaan varmasti värikkäät ottelusarjat vauhtiin.

Turkulaisten joukkue kuudenneksi kilpa-aerobicin maailmancupkilpailuissa Portugalissa

Suomalaisjoukkue sijoittui kuudenneksi kilpa-aerobicin maailmancupkilpailuissa Cantanhedessä, Portugalissa. Suomalaisista finaaliin osallistui yksi joukkue: Hilda Laaksonen , Adeelia Koponen ja Nanne Teinikivi (Turun Urheiluliitto). Tiukassa kilpailussa joukkueen sijoitus pysyi samana, kuin karsintakilpailussa. Joukkueen pisteet sen sijaan nousivat, ollen lopulta 18,664. Lauantaina joukkueen pisteet olivat 18,564.

Salibandyn naisten MM2027-tapahtumaa haetaan Turkuun

Pekka Ilmivalta.

Salibandyliitto hakee vuoden 2026 miesten MM-kisoja järjestettäväksi Tampereella ja seuraavan vuoden naisten MM-tapahtumaa pidettäväksi Turussa. Asiasta päätti Salibandyliiton hallitus. Valinnat tekee MM-kisojen järjestelyoikeuksia hallinnoiva IFF eli Kansainvälinen Salibandyliitto.

RNK Flyers vei toisen SM-finaalin ja on voiton päässä Suomen mestaruudesta

Ringeten SM-finaaleissa nähtiin sunnuntaina toinen näytös NoU Ringeten ja RNK Flyersin välillä. Sunnuntain ottelun sankareiksi nousivat maaleja liukuhihnalta takonut Anne Pohjola ja maalinsuulla upeasti torjunut Maria Perkkola , joiden johdolla vierasjoukkue RNK nappasi 1–8 voiton ja toisen kiinnityksen Suomen mestaruudesta.

Yhdessä tehokkaammin kauhoen – Turkulaisten uintiseurojen yhdistymistä valmisteltiin pitkään

Tero Laine näkee, että uimarin kriittisiin vuosiin pitää panostaa, paitsi yksilön myös seuran. – On suuri haaste, että saadaan tuettua vaikkapa nuorten EM-tasolla olevaa urheilijaa niin, että hän nousee aikuisten EM-tasolle.

Turkulainen uinti astui uuteen aikaan maaliskuussa, kun Aurajoen Uinti ja Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry. ÅSK yhdistyivät. Fuusion muodostama seura tunnetaan nimellä Uinti Turku.

Loimu iski mitalipeleihin

Loimun välieräsarja Akaa-Volleyta vastaan alkaa torstaina.

Raision Loimu iski itsensä välieriin lentopalloilun Mestaruusliigassa selättämällä Hurrikaani-Loimaan perjantaina Loimaalla puhtaasti luvuin 0–3 (27-29, 22-25, 19-25). Välieräpaikka on vuoden 2001 mestaruuskevään jälkeen vasta kolmas kaikkien aikojen menestyneimmälle suomalaiselle lentopalloseuralle. Tällä vuosituhannella Raisiossa on juhlittu liigamatalia vain kahdesti, joten nälkää riittää joukkueen lisäksi myös koko oranssimustalla seurayhteisöllä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.