Kysely: Puhelinliittymän valinta koetaan vaikeaksi
Valtaosa viiden viime vuoden aikana liittymää tai liittymätyyppiä vaihtaneista suomalaisista pitää uusille asiakkaille suunnattuja liittymätarjouksia ärsyttävinä, selviää Moi Mobiilin Kantarilla teettämästä kyselytutkimuksesta.
Yli puolet (52%) kyselyyn vastanneista pitää uuden puhelinliittymän valintaa vaikeana. Enemmistö myös uskoo maksavansa tällä hetkellä liikaa oman kotitaloutensa liittymistä. Ärsyttävintä liittymäkaupassa ovat ihmisten mielestä uusille asiakkaille suunnatut, heidän omia liittymiään edullisemmat tarjoukset.
Kyselyn mukaan puhelinliittymä hankitaan edelleen yleisimmin myymälästä ja sen valintaan kaivataan usein myyjän apua. Viimeisimmän puhelinliittymänsä kertoo hankkineensa verkkokaupasta vain joka viides vastaaja (19 %).
– Verkkokauppaostaminen on yleistä, mutta ihmiset ostavat mieluummin kuitenkin muuta kautta, kuten liikkeestä. Syynä siihen on se, että he haluavat keskustella myyjän kanssa (41 %). Meidän liittymissämme se näkyy siten, että chat-tuen merkitys on suuri. Asiakkaistamme 30 prosenttia on keskustellut chatissä ennen ostopäätöstään, sanoo Moi Mobiilin toimitusjohtaja Petri Lahtinen.
Toinen syy siihen, että liittymän ostaminen verkosta epäilyttää, on se, että ihmiset uskovat saavansa myyjältä kovemman tarjouksen.
– Liittymäkaupoissa uskotaan edelleen halvimpien hintojen löytyvän myymälöistä. Ihmisille tulee tunne siitä, että verkkokaupassa on kallista, kun siellä ei ole tarjouksia eikä pysty tinkimään. Tämä ei tietenkään perustu faktaan vaan fiilikseen. Pienet kaupantekijäiset saattavat hämärtää kuluttajalta kokonaiskuvan. Valtaosa liittymän liikkeestä tai puhelinmyynnin perusteella hankkineista totesi kuitenkin, että myymälä tai myyjä vain sattui tulemaan vastaan tai puhelinmyyjä soitti hyvään aikaan, toteaa Lahtinen.
Myös uusi puhelin hankitaan mieluiten operaattorin verkkokaupasta tai myymälästä.
Valtaosa vastaajista (68 %) kuitenkin kertoo hakeneensa verkosta tietoa liittymäpalveluista ennen ostopäätöstä.
Peräti 71 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista kertoo, että heitä ärsyttävät operaattorien uusille asiakkaille suunnatut, omia liittymiä edullisemmat tarjoukset. Yli puolet (52 %) myös uskoo maksavansa tällä hetkellä liikaa oman kotitaloutensa liittymistä.
– Aika moni kuluttaja kokee, että hänen pitäisi itse jatkuvasti tarkkailla liittymien hinnoittelua ja sen kehitystä. Peräti 45 prosenttia kyselyyn vastanneista ajatteli, että liittymän päivittämistarve pitäisi juuri nyt tarkistaa, sanoo Lahtinen.
Moi Mobiilin lähes kaikki liittymät myydään ja ostetaan verkkokaupasta.
Monien muiden tuotteiden ja palveluiden verkkoasiointi on paljon yleisempää kuin liittymien. Esimerkiksi matkustuspalveluita ja vaatteita tai kenkiä kertoo ostaneensa verkosta viiden viime vuoden aikana yli puolet kyselyn vastaajista.
Yli puolet kyselyyn vastanneista (56 %) on ostanut viimeisen viiden vuoden aikana verkkokaupasta matkoihin liittyviä palveluita, kuten lento- ja junalippuja tai tehnyt hotellivarauksia. Yli puolet (53 %) on myös hankkinut vaatteita tai kenkiä nettikaupasta. Myös muiden palveluiden ja tuotteiden ostaminen verkon kautta on varsin yleistä, ruokaakin on ostanut verkkokaupasta noin joka viides (19 %) kyselyyn vastannut.
– Verkkokauppa helpottaa vertailua, lisäksi se on kätevää, sillä matkatoimisto on klikkauksen ulottuvilla juuri silloin, kun itselle ja matkustusseuralle sopii. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että suomalaiset ovat varsin hyviä hyödyntämään verkon mahdollisuuksia. Harmittavaa kyllä tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että vanhemmat naiset ja miehet ovat kohderyhmänä kaikista vaikein tavoittaa verkkoasioinnin kautta. Olisi mielestäni tärkeää, että ikääntyvät eivät antaisi periksi vaan pysyisivät mukana digikelkassa, toteaa Lahtinen.
Vain seitsemän prosenttia kyselyyn vastanneista ei ole ostanut verkkokaupasta mitään.
Kyselyn toteutti Kantar nettikyselynä 22.11.–3.12., ja siihen vastasi tuhat suomalaista, jotka ovat hankkineet matkapuhelinliittymän tai vai vaihtaneet liittymätyyppiä viimeisen viiden vuoden aikana.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)