Jälkipeli: Jalkapallo on ollut Pauno Kymäläisen arkea koko elämän ajan

Leikekirjoihin on tallentunut paljon pitkän jalkapallonuran tehneen TPS-legenda Pauno Kymäläisen muistoja. Leikekirjoihin on tallentunut paljon pitkän jalkapallonuran tehneen TPS-legenda Pauno Kymäläisen muistoja. Kuva: Pauno Kymäläisen arkisto

Naantalilaisen VG-62:n maakuntasarjaan 1960-luvulla nousseen joukkueen varamies, Turun Pyrkivän Suomisarja-joukkueen lupaava puolustaja, konttoristi ja parkettien partaveitsi, neljä kertaa peräkkäin Naantalin Vuoden urheilijaksi ja kerran Unikeoksi valittu taiteilijaluonteen omaava boheemi jalkapalloilija.

Laitapuolustajana aloittanutta ja lopulta liberona pelannutta TPS-legendaa Pauno Kymäläistä voi kuvailla monin eri sanoin.

Ei tähän koskaan totu, leukaili toimittajille totuttuun tapaansa Kymäläinen syksyllä 1975. ”Paken” kaulaan oli kauden päätteeksi ripustettu mitali Suomen mestaruuden kunniaksi. Se oli Kymäläiselle jo kolmas mestaruus viiden vuoden sisällä. Tuskin kukaan aavisti silloin, että nyt yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin vuoden 1975 mestaruus on jäänyt raitapaitojen toistaiseksi viimeiseksi.

Vaikka Kymäläinen on jättänyt jalkapalloviheriöt, on yksi asia varma: yhtäkään Kupittaan Veikkausliigaottelua ei nykyään aloiteta ennen kuin Kymäläinen on asettunut muistiinpanovälineineen katsomon lehtereille. Kotimaisen jalkapalloasiantuntijan tarkkailuraporttien avulla Veikkaus laskee pelikertoimia.

Matka Raumalta Pallo-Iirojen nappulaliigasta aina TPS:n ja maajoukkueen kapteeniksi on ollut pitkä sekä värikäs. 366 ottelullaan Kymäläinen on jalkapallossa seurahistorian toiseksi eniten TPS-paidassa esiintynyt pelaaja. Edellä on vain Heikki Suhonen, TPS:n Kunniagalleriaan jo valittu pelaaja. Olettaa sopii, että Kymäläinen on seuraava.

Kymäläisen lopettaessa peliuransa vuonna 1986, kolmen kullan lisäksi tilastoihin on ikuistettu kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Kun kuusitoista kautta tuli täyteen Turun Palloseurassa, seura ilmoitti: Kiitos ei. Uutta sopimusta ei tarjottu, vaikka Kymäläisellä olisi ollut ehkä pelihalujakin. Samalla ja samalla tavoin päättyi myös Suhosen peliura.

Kymäläinen kuuluu siihen ikäpolveen, jolloin nuorempana pelattiin eri palloilulajeja. Aikuisiällä huipputasollakin työelämä yhdistettiin jalkapallon harrastamiseen.

– Aktiiviaikoinani en edes ajatellut ammattilaisuutta, vaan jalkapallo kulki elämässäni siviilielämän mukana, on Kymäläinen todennut.

Niinpä, kun tuli aika ripustaa nappulakengät viimeistä kertaa pukukopin naulaan, siirtyminen normaaliin siviilielämään tapahtui ongelmitta. Entisaikojen pääsarjatason pelaajat eivät lopettaessaan pudonneet tyhjän päälle.

Oma erityinen tarinansa on Kymäläisen maajoukkueura. Ensimmäinen kutsu tuli jo 1970-luvulla, mutta maajoukkueen vakiokokoonpanoon Kymäläinen nousi vasta ”vanhoilla päivillään” 32-vuotiaana seitsemän vuotta ensimmäisestä maaotteluaan myöhemmin. Kymäläinen on Jari Litmasen jälkeen vanhin Suomen maajoukkueen kapteenina toiminut pelaaja. Valmentaja Martti Kuuselan luottotoppari oli maajoukkueen mukana vielä 36-vuotiaana. Kymäläinen pelasi yhteensä 39 A-maaottelua.

Talvella 1987 Porista kuului kummia. Porin Pallo-Toverit ajautui tilanteeseen, missä SM-sarjassa pelaavalla joukkueella ei ollut valmentajaa. Pikainen apu löytyi Turusta. Ilman TPS-sopimusta jäänyt Kymäläinen allekirjoitti porilaisten kanssa pelaajavalmentajasopimuksen.

PPT:n Petri Sulonen oli siirtynyt liberon paikalta Turun Palloseuraan Kymäläisen tontille. Miehet siis vaihtoivat paikkoja keskenään. Tosin Kymäläisen pelit pelaajana jäivät Porissa vähiin. Popliinitakki puvun päällä pysyi valmentaja Kymäläisen päällä. Tarvetta ei ollut kentälle, sillä PPT oli kesän sensaatiojoukkue. Varmaksi putoajaksi oletettu porilaisjoukkue taistelikin mitaleista.

Kevään 1987 avausottelussaan PPT tuli Kymäläisen johdolla Turkuun. Ennakko-odotuksista huolimatta Kymäläinen ei pelannut vanhaa joukkuettaan vastaan. Valmentaja Kymäläinen kehitti taktiikan vahvaa ennakkosuosikkia vastaan, minkä turvin TPS joutui tyytymään tasapeliin.

Kauden ensimmäisessä kotiottelussaan PPT voitti Helsingin Jalkapalloklubin. Voittoja alkoikin tulla siihen tahtiin, että PPT:n menestystä pidettiin sensaationa. Moni asiantuntija olisi valinnut Kymäläisen jopa Vuoden valmentajaksi.

Kymäläisen valmennustaitoja tarvittiin Turussa kaudella 1993, silloinkin pika-aikataululla. TPS antoi kesken kauden potkut Raimo Toivaselle ja Göran Enckelmanille. Kymäläinen tuli tilalle yhdessä Tomi Jalon kanssa. Kausi jäi Kymäläisen osalta aikuistasolla viimeiseksi valmentajana, vaikka hänellä on korkein mahdollinen suomalainen valmentajatutkinto. Ympyrä sulkeutui, kun Pake ilmaantui Naantalin Kuparivuoren kentälle VG-62:n juniorivalmentajan roolissa.

Hannu Tuominen

Kymäläinen (kuvan keskellä) ja monia tuttuja 1980-luvun pelikavereita. Kymäläinen (kuvan keskellä) ja monia tuttuja 1980-luvun pelikavereita. Kuva: Pauno Kymäläisen arkisto
VG-62:n Maakuntasarjaan noussut joukkue 1960-luvulta. Varamies Kymäläinen on oikealla. VG-62:n Maakuntasarjaan noussut joukkue 1960-luvulta. Varamies Kymäläinen on oikealla. Kuva: Pauno Kymäläisen arkisto
 - Pelinumerot valittiin aikoinaan pelipaikkojen mukaan. Ensimmäisellä kaudellani 1971 numeroni oli 10, koska aloitin keskikentällä. Kaudesta 1972 alkaen olin pitkään numero 2, koska pelipaikkana oli oikea laitapuolustaja. Jouni Jalosen lopetettua siirryin toppariksi, jolloin sain numeron 3, muistelee Kymäläinen. - Pelinumerot valittiin aikoinaan pelipaikkojen mukaan. Ensimmäisellä kaudellani 1971 numeroni oli 10, koska aloitin keskikentällä. Kaudesta 1972 alkaen olin pitkään numero 2, koska pelipaikkana oli oikea laitapuolustaja. Jouni Jalosen lopetettua siirryin toppariksi, jolloin sain numeron 3, muistelee Kymäläinen. Kuva: Pauno Kymäläisen arkisto

Lauri Korpikoski jatkaa TPS:n kapteenina

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran Liiga-joukkueen uuden kauden kapteenisto on selvillä. Kapteenisto ratkaistiin maanantaina joukkueen yhteisellä äänestyksellä.

Yksi elämän tärkeimmistä valinnoista tehdään ”alttarilla”, joka muistuttaa sänkykauppaa - varo näitä virheitä patjaostoksilla

Sängyn valintaa voisi rinnastaa hauskasti puolison valintaan.

Patjan ja tyynyn valintaa voisi kuvailla yhtä tärkeäksi kuin puolison valintaa. Nariseva ja kuoppainen kumppani ei ilahduta ketään.

Pankaa skuutit ruotuun

Sähköpotkulauta pitäisi pysäköidä pystyyn siten, että siitä ei ole haittaa jalankulkijoille tai liikenteelle.

Mikäli skuutti on jätetty vaaralliseen tai muuten sopimattomaan paikkaan, korjattakoon ne kaupungin puolesta pois, kiikutetaan ne varastoon tai löytötavaratoimistoon josta niiden omistaja saa ne noutaa 50 euron kappalekorvausta vastaan.

Paraisten Keskuspuistossa istutetaan kukkasipuleja

Paraisten kaupungin kulttuuriyksikkö ja viheryksikkö järjestävät osana vuoden kulttuurifestivaali Kulttuuriparlamenttia kukkasipuleiden istutustapahtuman Paraisten Keskuspuistossa tiistaina 6. lokakuuta kello 14–17.

Ykköstielle kaistakohtaisia vaihtuvia nopeusrajoituksia

Kaistakohtaisia vaihtuvia nopeusrajoituksia toteutetaan ensimmäistä kertaa Suomessa vilkkaimmin liikennöidyille Kehä I:n ja Kehä II:n väliselle tieosuudelle Turunväylälle ykköstielle. Eri kaistoille voidaan näyttää yhtä aikaa eri nopeusrajoituksia esimerkiksi silloin, kun liikenne uhkaa ruuhkautua erkaneville rampeille johtavilla kaistoilla.

Kela: Nuorille suunnatut matalan kynnyksen kuntoutuspalvelut osoittautuivat tarpeellisiksi ja tuloksellisiksi

Neljässä Kelan rahoittamassa hankkeessa kehitettiin ryhmämuotoisia kuntoutuspalveluita nuorille. Hankkeiden tulokset osoittavat, että nuoret tarvitsevat heille räätälöityjä kuntoutuspalveluita. Nuoren tilanteen selvittely on keskeistä, kun häntä ohjataan oikeanlaiseen palveluun. Kuntoutuksen ammattilaisilta kuntoutustyö vaati ammattitaitoa ja inhimillistä otetta.

Lapsiperheen oma vegaanikeittokirja

Elina Innasen ja Suvi Auvisen Lapsiperheen vegaanikeittokirja – Helppo arki Chocochilin resepteillä (Kustannusyhtiö Kosmos) on Suomen ensimmäinen vegaaninen keittokirja koko perheen makuun. Lapsiperheen vegaanikeittokirjaan on koottu kuuden viikon ruokalista yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa, herkuttelua unohtamatta.

Ahvenanmaan yhteyksiä ja huoltovarmuutta turvaavat tuetut laivareitit hakuun

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt uusia hakuja merenkulun julkisen palvelun velvoitteen mukaisille reiteille, joille on mahdollista myöntää niin sanottua koronatukea. Uusiksi reiteiksi on määritelty kolme Ahvenanmaan yhteyksiä turvaavaa reittiä.

Turkulaisilta kysytään historiallisen keskustan ja yliopistojen alueesta

Turun historiallisen keskustan kehittäminen etenee. Maanantaina avautuu kaikille avoin kysely , jossa kartoitetaan kaupunkilaisten näkemyksiä alueen vahvuuksista ja ongelmakohdista. Kysely on avoinna 28.9.–9.10.

Uudet kasvainmerkkiaineet parantavat munasarjasyövän diagnostiikkaa ja taudin seurantaa

Liina Salminen.

Perinteisen kasvainmerkkiaineen, CA125:n, syöpäspesifeihin sokerirakenteisiin perustuvat uudet kasvainmerkkiaineet parantavat epiteliaalisen munasarjasyövän diagnostiikkaa, seurantaa ja uusineen taudin havaitsemista. Nestemäisellä biopsialla löydetään täsmähoidon kohteita reaaliaikaisesti.

Åbot antaa tekoälyyn pohjautuvaa koronaneuvontaa lähes sadalla kielellä

Turun kaupunki ottaa käyttöön tekoälyä käyttävän neuvontabotin koronaohjeistuksen levittämisessä. Åbot-neuvontabotin tarkoitus on varmistaa, että Turun kaupungin voimassa oleva koronaohjeistus on löydettävissä kaikilla tärkeimmillä Turussa käytetyillä kielillä

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä sunnuntaina 11. lokakuuta.

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä sunnuntaina 11. lokakuuta kello 12−15. Messussa saarnaa pastori Päivi Nuotio-Niemi . Liturgina toimii Katariinanseurakunnan kappalainen Johanna Viirros ja kanttorina Markku Lautjärvi . Ari Rantanen ja lauluryhmä Rafaelin enkelit laulavat.

Työkyvyttömyyseläkkeen uusi verkkohakemus käyttöön

Työkyvyttömyyseläkkeen uusi verkkohakemus otetaan käyttöön 26. syyskuuta. Kelan henkilöasiakkaat voivat jatkossa hakea työkyvyttömyyseläkettä uudella verkkohakemuksella.

Jyrsintä- ja päällystystyö sulkee ajokaistan Mittumaarintiellä

Jyrsintä- ja päällystystyötä tehdään Mittumaarintiellä Paattistentien ja Yli-Maariankadun välillä maanantaista perjantaihin asti.

Vuoden 2012 nobelisti Brian Kobilka käynnistää BioCity Turun syksyn seminaarisarjan

BioCity Turku -tutkijayhteisön syksyn Frontiers of Science -seminaarisarja käynnistyy lokakuussa. Ensimmäinen esiintyjä on vuoden 2012 nobelisti Brian K. Kobilka , jonka esitys Structural insights into G protein coupled receptor activation kuullaan lokakuun 8. päivänä klo 18.00 alkaen.

Makwan Amirkhani kohtaa Edson Barbozan

Makwan Amirkhani.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani ottelee Abu Dhabin Fight Islandiksi nimetyllä Yas Islandin saarella viikkoa suunniteltua aiemmin. Hän kohtaa 10. lokakuuta potkuyrkkeilytaustaisen Edson Barbozan , joka on parhaimmillaan sijoitettu UFC:ssä kevytsarjan neljänneksi. Mies ottelee nykyään yhtä sarjaa alempana.

Uudessa mobiilipelissä käsitellään ihmisten moninaisuutta koululaisen näkökulmasta

Pelimo on syksyllä julkaistava mobiilipeli, jossa ihmisten moninaisuutta käsitellään koululaisen näkökulmasta. Pelin tarkoituksena on auttaa lapsia asettumaan toisen asemaan sekä ymmärtämään ihmisten välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä kiinnostavalla tavalla.

Vihertyö sulkee ajokaistan Pansiontiellä

Pansiontiellä tehdään vihertyötä Pahaniemensillan ja Suikkilantien risteyksen välillä maanantaista perjantaihin asti.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter juhli FC Lahden kustannuksella

Anthony Annan juhli pelin jälkeen maaliaan ja voittoa.

Tulihan se sieltä. Kuusi voitotonta ottelua, kolme peliä ilman tehtyä maalia. Tämän putken Inter katkaisi komealla 3-0-voitolla FC Lahdesta. Interin valmentaja José Riveiro oli Honka-ottelun jälkeen vakuuttunut siitä, että maaleja alkaa tulla, sillä peli oli jo sillä tasolla ja maalitilanteita oli riittävästi. Ja oikeassa hän oli. Inter jatkoi siitä, mihin Honkaa vastaan jäi. Kun riittävän kauan ja riittävän sitkeästi yrittää, niin palkintohan siitä seuraa.

Lauri Korpikoski jatkaa TPS:n kapteenina

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran Liiga-joukkueen uuden kauden kapteenisto on selvillä. Kapteenisto ratkaistiin maanantaina joukkueen yhteisellä äänestyksellä.

Makwan Amirkhani kohtaa Edson Barbozan

Makwan Amirkhani.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani ottelee Abu Dhabin Fight Islandiksi nimetyllä Yas Islandin saarella viikkoa suunniteltua aiemmin. Hän kohtaa 10. lokakuuta potkuyrkkeilytaustaisen Edson Barbozan , joka on parhaimmillaan sijoitettu UFC:ssä kevytsarjan neljänneksi. Mies ottelee nykyään yhtä sarjaa alempana.

Valta vaihtui rytmisen voimistelun SM-välinefinaaleissa

Elisabeth Jamil , Viliina Sipilä ja Elina Jyrkönen kävivät tasaväkisen kamppailun naisten välinemestaruuksista. Yksikään viime vuoden SM-mitalisteista ei ollut mukana tämän vuoden finaaleissa.

Rytmisen voimistelun SM-kulta Elisabeth Jamilille

Elisabeth Jamil.

Rytmisen voimistelun SM-kilpailut käynnistyivät lauantaina. Turussa naisten ja nuorten neliotteluiden parissa. Tänä vuonna Suomen mestariksi voimisteli Elisabeth Jamil (Imatran Voimistelijat) yhteispisteillä 69,300. Jamil voitti naisten neliottelun SM-kultaa jopa 7,683 pisteen erolla seuraavaksi parhaaseen voimistelijaan.

Aika oli sopiva Matti Nuutisen paluulle Ura Basketiin

Ura Basketin nuori joukkue saa Matti Nuutisesta monipuolisen johtohahmon.

Ura Basketin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Granströmin ei tarvitse peitellä tyytyväisyyttään, kun seura on allekirjoittanut kolmevuotisen sopimuksen Matti Nuutisen kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen viime vuosien runkoon kuuluneen oman kasvatin kotiuttaminen vetää suun muikeaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.