Jälkipeli: Jalkapallo on ollut Pauno Kymäläisen arkea koko elämän ajan

Leikekirjoihin on tallentunut paljon pitkän jalkapallonuran tehneen TPS-legenda Pauno Kymäläisen muistoja. Leikekirjoihin on tallentunut paljon pitkän jalkapallonuran tehneen TPS-legenda Pauno Kymäläisen muistoja. Kuva: Pauno Kymäläisen arkisto

Naantalilaisen VG-62:n maakuntasarjaan 1960-luvulla nousseen joukkueen varamies, Turun Pyrkivän Suomisarja-joukkueen lupaava puolustaja, konttoristi ja parkettien partaveitsi, neljä kertaa peräkkäin Naantalin Vuoden urheilijaksi ja kerran Unikeoksi valittu taiteilijaluonteen omaava boheemi jalkapalloilija.

Laitapuolustajana aloittanutta ja lopulta liberona pelannutta TPS-legendaa Pauno Kymäläistä voi kuvailla monin eri sanoin.

Ei tähän koskaan totu, leukaili toimittajille totuttuun tapaansa Kymäläinen syksyllä 1975. ”Paken” kaulaan oli kauden päätteeksi ripustettu mitali Suomen mestaruuden kunniaksi. Se oli Kymäläiselle jo kolmas mestaruus viiden vuoden sisällä. Tuskin kukaan aavisti silloin, että nyt yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin vuoden 1975 mestaruus on jäänyt raitapaitojen toistaiseksi viimeiseksi.

Vaikka Kymäläinen on jättänyt jalkapalloviheriöt, on yksi asia varma: yhtäkään Kupittaan Veikkausliigaottelua ei nykyään aloiteta ennen kuin Kymäläinen on asettunut muistiinpanovälineineen katsomon lehtereille. Kotimaisen jalkapalloasiantuntijan tarkkailuraporttien avulla Veikkaus laskee pelikertoimia.

Matka Raumalta Pallo-Iirojen nappulaliigasta aina TPS:n ja maajoukkueen kapteeniksi on ollut pitkä sekä värikäs. 366 ottelullaan Kymäläinen on jalkapallossa seurahistorian toiseksi eniten TPS-paidassa esiintynyt pelaaja. Edellä on vain Heikki Suhonen, TPS:n Kunniagalleriaan jo valittu pelaaja. Olettaa sopii, että Kymäläinen on seuraava.

Kymäläisen lopettaessa peliuransa vuonna 1986, kolmen kullan lisäksi tilastoihin on ikuistettu kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Kun kuusitoista kautta tuli täyteen Turun Palloseurassa, seura ilmoitti: Kiitos ei. Uutta sopimusta ei tarjottu, vaikka Kymäläisellä olisi ollut ehkä pelihalujakin. Samalla ja samalla tavoin päättyi myös Suhosen peliura.

Kymäläinen kuuluu siihen ikäpolveen, jolloin nuorempana pelattiin eri palloilulajeja. Aikuisiällä huipputasollakin työelämä yhdistettiin jalkapallon harrastamiseen.

– Aktiiviaikoinani en edes ajatellut ammattilaisuutta, vaan jalkapallo kulki elämässäni siviilielämän mukana, on Kymäläinen todennut.

Niinpä, kun tuli aika ripustaa nappulakengät viimeistä kertaa pukukopin naulaan, siirtyminen normaaliin siviilielämään tapahtui ongelmitta. Entisaikojen pääsarjatason pelaajat eivät lopettaessaan pudonneet tyhjän päälle.

Oma erityinen tarinansa on Kymäläisen maajoukkueura. Ensimmäinen kutsu tuli jo 1970-luvulla, mutta maajoukkueen vakiokokoonpanoon Kymäläinen nousi vasta ”vanhoilla päivillään” 32-vuotiaana seitsemän vuotta ensimmäisestä maaotteluaan myöhemmin. Kymäläinen on Jari Litmasen jälkeen vanhin Suomen maajoukkueen kapteenina toiminut pelaaja. Valmentaja Martti Kuuselan luottotoppari oli maajoukkueen mukana vielä 36-vuotiaana. Kymäläinen pelasi yhteensä 39 A-maaottelua.

Talvella 1987 Porista kuului kummia. Porin Pallo-Toverit ajautui tilanteeseen, missä SM-sarjassa pelaavalla joukkueella ei ollut valmentajaa. Pikainen apu löytyi Turusta. Ilman TPS-sopimusta jäänyt Kymäläinen allekirjoitti porilaisten kanssa pelaajavalmentajasopimuksen.

PPT:n Petri Sulonen oli siirtynyt liberon paikalta Turun Palloseuraan Kymäläisen tontille. Miehet siis vaihtoivat paikkoja keskenään. Tosin Kymäläisen pelit pelaajana jäivät Porissa vähiin. Popliinitakki puvun päällä pysyi valmentaja Kymäläisen päällä. Tarvetta ei ollut kentälle, sillä PPT oli kesän sensaatiojoukkue. Varmaksi putoajaksi oletettu porilaisjoukkue taistelikin mitaleista.

Kevään 1987 avausottelussaan PPT tuli Kymäläisen johdolla Turkuun. Ennakko-odotuksista huolimatta Kymäläinen ei pelannut vanhaa joukkuettaan vastaan. Valmentaja Kymäläinen kehitti taktiikan vahvaa ennakkosuosikkia vastaan, minkä turvin TPS joutui tyytymään tasapeliin.

Kauden ensimmäisessä kotiottelussaan PPT voitti Helsingin Jalkapalloklubin. Voittoja alkoikin tulla siihen tahtiin, että PPT:n menestystä pidettiin sensaationa. Moni asiantuntija olisi valinnut Kymäläisen jopa Vuoden valmentajaksi.

Kymäläisen valmennustaitoja tarvittiin Turussa kaudella 1993, silloinkin pika-aikataululla. TPS antoi kesken kauden potkut Raimo Toivaselle ja Göran Enckelmanille. Kymäläinen tuli tilalle yhdessä Tomi Jalon kanssa. Kausi jäi Kymäläisen osalta aikuistasolla viimeiseksi valmentajana, vaikka hänellä on korkein mahdollinen suomalainen valmentajatutkinto. Ympyrä sulkeutui, kun Pake ilmaantui Naantalin Kuparivuoren kentälle VG-62:n juniorivalmentajan roolissa.

Hannu Tuominen

Kymäläinen (kuvan keskellä) ja monia tuttuja 1980-luvun pelikavereita. Kymäläinen (kuvan keskellä) ja monia tuttuja 1980-luvun pelikavereita. Kuva: Pauno Kymäläisen arkisto
VG-62:n Maakuntasarjaan noussut joukkue 1960-luvulta. Varamies Kymäläinen on oikealla. VG-62:n Maakuntasarjaan noussut joukkue 1960-luvulta. Varamies Kymäläinen on oikealla. Kuva: Pauno Kymäläisen arkisto
 - Pelinumerot valittiin aikoinaan pelipaikkojen mukaan. Ensimmäisellä kaudellani 1971 numeroni oli 10, koska aloitin keskikentällä. Kaudesta 1972 alkaen olin pitkään numero 2, koska pelipaikkana oli oikea laitapuolustaja. Jouni Jalosen lopetettua siirryin toppariksi, jolloin sain numeron 3, muistelee Kymäläinen. - Pelinumerot valittiin aikoinaan pelipaikkojen mukaan. Ensimmäisellä kaudellani 1971 numeroni oli 10, koska aloitin keskikentällä. Kaudesta 1972 alkaen olin pitkään numero 2, koska pelipaikkana oli oikea laitapuolustaja. Jouni Jalosen lopetettua siirryin toppariksi, jolloin sain numeron 3, muistelee Kymäläinen. Kuva: Pauno Kymäläisen arkisto

Kaskis edustaa Turkua Michelin-oppaassa lautassymbolillaan

Kaskis edustaa Turkua Michelin-oppaassa.

Uusi Michelin Guide Nordic Countries 2020 julkistettiin 17. helmikuuta Norjan Trondheimissa. Tilaisuus järjestettiin Norjassa ensimmäistä kertaa. Trondheim valikoitui isäntäkaupungiksi viime vuosien aikana kunnianhimoisesti kehittyneen gastronomisen tarjontansa vuoksi. Pohjoismainen Michelin-opas kattaa valikoiman ravintoloita ja hotelleita Tanskassa, Suomessa, Ruotsissa, Norjassa sekä Islannissa. Ravintolavalikoima heijastaa pohjoismaisen keittiön korkeaa kulinaarista tasoa.

Julkisten menojen hintaindeksi nousi kuntataloudessa ja valtiolla

Julkisten menojen hintaindeksi nousi valtiolla Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 1,3 prosenttia viime vuoden neljännellä vuosineljänneksellä vuotta aiempaan verrattuna. Kuntatalouden hintaindeksi nousi 1,8 prosenttia ja kuntien peruspalvelujen hintaindeksi 2,3 prosenttia vastaavana aikana.

Wasalinen uuden aluksen sisustus suunnitellaan Turussa

Havainnekuva Wasalinen uuden laivan sisustuksesta.

Wasalinen uuden laivan Aurora Botnian köli laskettiin torstaina Rauman telakalla. Vaasan ja Uumajan väliseen liikennöintiin tulevan aluksen sisätilat on suunnitellut turkulainen suunnittelutoimisto Kudos Dsign Oy.

Ikäihmiset entistä useammin petosten ja hyväksikäytön kohteena

Valtion virastotalon auditoriossa järjestetään 26. helmikuuta kello 12–16 luentotilaisuus ikääntyneiden taloudellisesta kaltoinkohtelusta, petoksista ja huijauksista. Luennolla kerrotaan, kuinka ikäihminen voi suojautua sekä läheisten tekemältä taloudelliselta kaltoinkohtelulta, että ulkopuolisten huijareiden tekemiltä petoksilta ja huijauksilta niin verkossa, puhelimessa kuin ovensuussa ja pankkiautomaatillakin.

Tutkijat löysivät proteiinin, joka pitää solujen liikkumisesta vastaavan koneiston tasapainossa

Tropomoduliini-proteiini ylläpitää solun liikkumiskyvyn ja toisaalta sen ympäristöön kiinnittymisen välistä tasapainoa.

Tropomoduliini säilyttää tasapainon solujen liikkumisesta ja solun kiinnittymisestä vastaavien koneistojen välillä. Häiriöt tässä tasapainossa ovat tyypillisiä esimerkiksi syöpien leviämisessä.

Huumeiden haitat otettava tosissaan

Kirjoittaja on huolissaan nuorten huumeongelmien yleisyydestä myös Varsinais-Suomessa.

Korviini kantautui pysäyttävä tieto erityisesti nuorten huumeongelmien yleisyydestä myös Varsinais-Suomessa.

Kansalaisopistot kouluttavat opettajia ja henkilöstöä huomisen opistoihin

Vuoden alusta käynnistyi kymmenen kansalaisopiston Yhdessä enemmän -hanke kansalaisopistojen henkilökunnan ja opettajien lisäkouluttamiseksi. Opetushallituksen Ilo oppia -opistoverkostolle myöntämällä 48 000 euron avustuksella järjestetään maksuttomia työpajoja, luentoja ja koulutuspäiviä opistojen tuntiopettajille, koulutussuunnittelijoille ja muille hallinnon työntekijöille.

Anteeksiannolle oma emoji

Anteeksiannolle ei ole vielä omaa emojia, mutta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Forgivemoji-kampanja pyrkii muuttamaan tilanteen. Presidentti Tarja Halonen huipensi kampanjan poimimalla yleisöehdotusten joukosta emojin, jossa on taustalla punainen sydän ja sen edessä kaksi kättä, jotka nostavat peukalonsa pystyyn. Emojissa korostuvat anteeksiantamisen tunnepuoli ja rauhaa rakentava vaikutus.

Suomalaisesta kasvihuonevihannestuotannosta kartoitetaan virustilanne

Ruokaviraston kasvianalytiikan laboratoriossa käynnistyy maaliskuussa kaksivuotinen tutkimushanke, jossa kartoitetaan virusten esiintymistä sekä kasvihuonevihannestuotannossa että mahdollisissa viruksia levittävissä hyönteisissä eli virusvektorihyönteisissä.

Isännöitsijät: Taloyhtiölainojen saaminen vaikeutunut myös isoissa kaupungeissa

Taloyhtiöiden on entistä haastavampaa saada taloyhtiölainaa korjaushanketta varten, ilmenee Isännöintiliiton jäsenilleen tekemästä kyselystä. Isännöitsijöiden vastauksista kävi ilmi, että rahoitushaasteet eivät koske vain muuttotappioalueita.

Kutusoraikko vahvistaa taimenen lisääntymistä

Virtavesien ja taimenkantojentilan parantamiseksi tehdään paljon talkootyötä. KVVY järjestää vuosittain 6–7 tapahtumaa, joihin Rudus lahjoittaa tarvittavat kiviainekset.

Taimen nousee kotijokeensa kutemaan niin merestä kuin järvistäkin. Mutta enää se ei aina suju ongelmitta, vaan virtavesiä pitää kunnostaa kudun ja taimenkannan turvaamiseksi. Ruduskin on mukana talkoissa lahjoittamalla tärkeää kutusoraa.

Kiinteistöpalvelualan työntekijöiden työehtosopimus hyväksytty

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kiinteistötyönantajat ovat hyväksyneet uuden kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen. Alalle aiemmin ilmoitetut lakot peruuntuvat sopimuksen myötä.

Talvisodan päättymisestä 80 vuotta, liput liehuvat perjantaina 13. maaliskuuta

Liput liehuvat 13. maaliskuuta.

Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta koko maassa perjantaina 13. maaliskuuta talvisodan päättymisen 80-vuotisjuhlan johdosta. Liput nostetaan salkoon kello 8 ja lasketaan auringon laskiessa.

Raskasta liikennettä valvottiin Lounais-Suomessa, neljä ajoneuvoa joutui keskeyttämään ajon

Lounais-Suomen poliisilaitos valvoi 10.–16. helmikuuta tehostetusti raskasta liikennettä. Valvonta oli osa poliisin valtakunnallista raskaan liikenteen valvontateemaa.

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioon alkaa

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku alkaa tiistaina 18. helmikuuta ja päättyy tiistaina 10. maaliskuuta kello 15. Yhteishaussa on tänä keväänä tarjolla noin 80 620 aloituspaikkaa. Koulutukseen haetaan Opintopolku-palvelussa.

Alkuvuoden rehuvajeesta palattiin normaaliin, rehuviljat halpenivat kolmanneksen

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2010–12/2019.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat laskivat 1,8 prosenttia vuoden viimeisellä neljänneksellä. Maatalouden tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 3,3 prosenttia vähemmän ja investoinnit 1,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Valvotaanko maanteiden hoidosta vastaavien urakoitsijoiden työtä?

Yksityisten liittymien kunnossapito kuuluu liittymän omistajalle yleensä maantien reunaan asti. Yksityistien liittymästä on oltava esteetön näkemä maatielle ympäri vuoden. Talvella liittymän omistajan on tarvittaessa madallettava liittymän näkemäesteiksi kasautuvia lumivalleja, jotta esteetön näkemä säilyy.

Kova tuuli estää Förin liikennöinnin

Föri pysyys rannassa tuulen takia.

Kaupunkilautta Förin liikennöinti pysäytetään toistaiseksi kovan tuulen takia.

Urheilu

Dmitry Megalinsky vahvistaa Tuton puolustusta

Dmitry Megalinsky.

Tuto Hockey on solminut loppukauden kattavan sopimuksen puolustaja Dmitry Megalinskyn kanssa. Megalinsky on pelannut KHL:ssä 435 ottelua.

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Pudotuspeleihin kiriminen vaatii tasaisuutta Ura Basketilta

Dustin Thomasin panos Uran hyökkäyspelaamisessa on ollut suuri.

Kun Korisliigan runkosarjaa on pelaamatta runsas neljännes, joukkueiden voimasuhteet ovat hyvin selvillä. Kaarinan Ura Basketin osalta tämä tarkoittaa sitä, että joukkueella on mahdollisuus taistella pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon pudotuspeleihin. Pudotuspelipaikka vaatisi kuitenkin erinomaista onnistumista ja, ennen kaikkea, tasaisuutta.

Nuori norjalaiskärki Kalabatama sopimukseen TPS:n kanssa

Kabamba Tumba Kalabatama.

TPS:n Veikkausliigajoukkue vahvistaa hyökkäyspäätään norjalaiskärki Kabamba Tumba Kalabatamalla . TPS:n ja Kalabataman välinen sopimus on 2+1-vuotinen.

Raviurheilu on intohimoisten ja lannistumattomien laji

Jyrki Filatoff on ravivalmentaja ja pitkän linjan ohjastaja.

Raviurheilu on yksi lukuisista hevosurheilulajeista, joka ihastuttaa vauhdin hurmallaan. Raviurheilu on levinnyt lajina Eurooppaan 1700-luvulla Yhdysvalloista. Suomessa ensimmäiset ravit järjestettiin vuonna 1817 Turun Aurajoen jäällä. Nykyään raveja järjestetään ympäri Suomea melkein vuoden jokaisena päivänä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!