Miksi suoliston hyvinvoinnin tueksi otettu probiootti toimii tai ei toimi?

Suoliston mikrobiomi eli bakteerikanta on jokaisella yhtä yksilöllinen kuin sormenjälki. Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että suolistomikrobiston epätasapaino on yhteydessä lukuisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, liikalihavuuteen ja Parkinsonin tautiin.

Yleisimpiä epätasapainon aiheuttajia ovat antibioottikuuri ja akuutti ripuli. Antibiootit tuhoavat niin hyviä kuin pahojakin bakteereja suolistossa. Siksi antibioottikuurin rinnalle suositellaan yleensä probiootteja, jotka auttavat palauttamaan suoliston tasapainon. Probiootteja ei voi kuitenkaan niputtaa yhdeksi ryhmäksi, kuten usein virheellisesti tehdään.

Yksittäisen valmisteen vaikutus on täysin riippuvainen siitä, mitä mikrobikantaa siinä on käytetty. Viime vuosina eri sairauksien hoitoon tarkoitetut täsmäprobiootit ovat olleet kiivaan tutkimuksen ja tuotekehityksen kohteena.

Suolistosta puhutaan jopa ihmisen toisina aivoina. Niin suuri merkitys sillä on koko ihmisen hyvinvoinnille.Suolisto on täynnä erilaisia mikrobeja, joista suurin osa on bakteereja ja pienempi osa sieniä ja viruksia. Mikrobeja löytyy suolistosta yli tuhat eri lajia. Yhteensä mikrobimäärä painaa noin 1,5 kiloa, eli yhtä paljon kuin aikuisen maksa. Ne osallistuvat esimerkiksi immuunijärjestelmän toimintaan ja aineenvaihduntaan sekä tuottavat vitamiineja.

Suolistomikrobiomin koostumukseen voi itse vaikuttaa muun muassa ruokavaliolla, muilla elintavoilla sekä probioottien käytöllä. Probiooteiksi kutsutaan eläviä mikrobeja, joilla on oikein annosteltuna terveydelle edullisia vaikutuksia. Niitä on saatavana kapseleina, jauheina ja tippoina. Probiootteja lisätään myös elintarvikkeisiin, kuten meijerituotteisiin.

Arkikielessä moni puhuu probiooteista maitohappobakteereina. Suora rinnastus on kuitenkin virheellinen: kaikki maitohappobakteerit eivät ole probiootteja eivätkä kaikki probiootit ole maitohappobakteereita, vaan probioottina voi toimia myös esimerkiksi hiiva.

Lähes kaikki Suomessa myytävät probioottivalmisteet ovat bakteeripohjaisia. Niiden vaikutus perustuu joko yhteen bakteerikantaan tai useamman kannan yhdistelmään. Poikkeuksena ovat Saccharomyces boulardii -hiivalajia sisältävät valmisteet. Ranskalainen tiedemies Henri Boulard eristi kyseisen hiivakannan vuonna 1923 litsin ja mangostanin hedelmistä. Keksinnön pohjalta on kehitetty lääkeprobiootti Saccharomyces boulardii CNCM I-745, jota käytetään muun muassa antibioottiripulin ennaltaehkäisyyn. Muut itsehoitovalmisteet luokitellaan tällä hetkellä joko lääkinnällisiksi laitteiksi tai ravintolisiksi.

– Probioottien teho riippuu siitä, mitä mikrobikantaa niissä on käytetty. Eri mikrobikannat vaikuttavat elimistössä eri vaikutusmekanismein. Tämä aiheuttaa sekaannuksia jopa terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. Valmisteiden eroja ei tunneta, vaan probiootit mielletään herkästi yhtenäiseksi ryhmäksi. Kärjistäen tämän voisi rinnastaa siihen, että kaikkien antibioottien uskottaisiin tepsivän kaikkiin bakteereihin, kuvailee Biocodexin lääketieteellinen asiantuntija Jenni Kononoff.

– On monia sairauksia, joiden syntyyn suolistomikrobiston epätasapainon uskotaan vaikuttavan. Yhteys on jo todettu muun muassa diabeteksen, masennuksen, liikalihavuuden ja Parkinsonin taudin osalta. Tällä hetkellä probioottitutkimuksessa kehitetään täsmäprobiootteja muun muassa näiden sairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn, Kononoff kertoo.

Eri mikrobikannoilla on tutkimuksissa todettu olevan erilaisia vaikutusmekanismeja. Esimerkiksi Bifidobacterium longum 35624 -mikrobikanta hoitaa tutkitusti ärtyvän suolen oireyhtymän (englanniksi: irritable bowel syndrome, IBS) oireita. Siksi sitä sisältävillä valmisteilla voi tukea FODMAP-ruokavaliota, jota pidetään IBS:n ensisijaisena hoitona.

FODMAP-hiilihydraattien karsiminen johtaa kuitenkin herkästi siihen, että suolistolle tärkeiden bifidobakteerien määrä vähenee entisestään. Suoliston hyvät bakteerit käyttävät FODMAP-hiilihydraatteja ravintonaan. Täsmäprobiootit palauttavat suolistoon sieltä hävinneitä mikrobeja, mikä auttaa suoliston mikrobitasapainon palautumisessa.

Vaikka seuraavan sukupolven täsmäprobiooteista odotetaan vielä läpimurtoa, jo nyt apteekkien myymillä probiooteilla on useimmilla omat käyttökohteensa. Moniin maitohappobakteerivalmisteisiin lisätään vitamiineja ja hivenaineita käyttötarkoituksen mukaan.

– Perusterveiden ihmisten ei tarvitse syödä probiootteja jatkuvasti varmuuden vuoksi. Probiootteja tulisi mieluummin käyttää tiettyyn käyttötarpeeseen. Oikea probiootti valitaan tarpeen mukaan. Valintaan voi pyytää apua apteekin farmaseuttiselta henkilökunnalta, Kononoff mainitsee.

Suurin osa voi käyttää probiootteja täysin turvallisesti ilman rajoituksia. Jos kuitenkin ihmisen immuunipuolustus on heikentynyt tai hänellä on keskuslaskimokatetri, kaikkien probioottien käyttöä tulisi välttää.

– Sinänsä probioottien pitkäkestoisesta käytöstä ei ole yleensä haittaa. Vaikutus lakkaa, kun käytön lopettaa. Probioottien sisältämät bakteerit tai hiivat eivät jää elämään ihmisen suolistoon pysyvästi. Ne auttavat vain palauttamaan tasapainon. Hiivat poistuvat elimistöstä kokonaan ja bakteerien määrä tasaantuu pian normaalille tasolle.

Mieti, mihin haet apua probiooteista. Eri valmisteet sisältävät eri mikrobikantoja, jotka sopivat eri tilanteisiin kuten ripulin hoitoon tai terveellisen ruokavalion lisäksi.

Suosi apteekeissa myytäviä probioottivalmisteita. Apteekeissa valmisteista on saatavilla enemmän tietoa kuin esimerkiksi ruokakaupoissa.

Tarkista, että pakkauksessa mainitaan käytetyn mikrobikannan nimi eli suku, laji ja kantanumero. Vasta kantanumero erottaa mikrobikannat toisistaan ja kertoo, että kyseinen mikrobikanta on tieteellisesti tutkittu.

Joissain valmisteissa on yhdistetty useampaa eri mikrobikantaa. Tämä ei tee valmisteesta automaattisesti tehokkaampaa. Jokaisella kannalla on oma vaikutusmekanisminsa.

Probioottien välisten erojen tunteminen on haastavaa terveydenhuollon ammattilaisillekin.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lauri Korpikoski jatkaa TPS:n kapteenina

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran Liiga-joukkueen uuden kauden kapteenisto on selvillä. Kapteenisto ratkaistiin maanantaina joukkueen yhteisellä äänestyksellä.

Yksi elämän tärkeimmistä valinnoista tehdään ”alttarilla”, joka muistuttaa sänkykauppaa - varo näitä virheitä patjaostoksilla

Sängyn valintaa voisi rinnastaa hauskasti puolison valintaan.

Patjan ja tyynyn valintaa voisi kuvailla yhtä tärkeäksi kuin puolison valintaa. Nariseva ja kuoppainen kumppani ei ilahduta ketään.

Pankaa skuutit ruotuun

Sähköpotkulauta pitäisi pysäköidä pystyyn siten, että siitä ei ole haittaa jalankulkijoille tai liikenteelle.

Mikäli skuutti on jätetty vaaralliseen tai muuten sopimattomaan paikkaan, korjattakoon ne kaupungin puolesta pois, kiikutetaan ne varastoon tai löytötavaratoimistoon josta niiden omistaja saa ne noutaa 50 euron kappalekorvausta vastaan.

Paraisten Keskuspuistossa istutetaan kukkasipuleja

Paraisten kaupungin kulttuuriyksikkö ja viheryksikkö järjestävät osana vuoden kulttuurifestivaali Kulttuuriparlamenttia kukkasipuleiden istutustapahtuman Paraisten Keskuspuistossa tiistaina 6. lokakuuta kello 14–17.

Ykköstielle kaistakohtaisia vaihtuvia nopeusrajoituksia

Kaistakohtaisia vaihtuvia nopeusrajoituksia toteutetaan ensimmäistä kertaa Suomessa vilkkaimmin liikennöidyille Kehä I:n ja Kehä II:n väliselle tieosuudelle Turunväylälle ykköstielle. Eri kaistoille voidaan näyttää yhtä aikaa eri nopeusrajoituksia esimerkiksi silloin, kun liikenne uhkaa ruuhkautua erkaneville rampeille johtavilla kaistoilla.

Kela: Nuorille suunnatut matalan kynnyksen kuntoutuspalvelut osoittautuivat tarpeellisiksi ja tuloksellisiksi

Neljässä Kelan rahoittamassa hankkeessa kehitettiin ryhmämuotoisia kuntoutuspalveluita nuorille. Hankkeiden tulokset osoittavat, että nuoret tarvitsevat heille räätälöityjä kuntoutuspalveluita. Nuoren tilanteen selvittely on keskeistä, kun häntä ohjataan oikeanlaiseen palveluun. Kuntoutuksen ammattilaisilta kuntoutustyö vaati ammattitaitoa ja inhimillistä otetta.

Lapsiperheen oma vegaanikeittokirja

Elina Innasen ja Suvi Auvisen Lapsiperheen vegaanikeittokirja – Helppo arki Chocochilin resepteillä (Kustannusyhtiö Kosmos) on Suomen ensimmäinen vegaaninen keittokirja koko perheen makuun. Lapsiperheen vegaanikeittokirjaan on koottu kuuden viikon ruokalista yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa, herkuttelua unohtamatta.

Ahvenanmaan yhteyksiä ja huoltovarmuutta turvaavat tuetut laivareitit hakuun

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt uusia hakuja merenkulun julkisen palvelun velvoitteen mukaisille reiteille, joille on mahdollista myöntää niin sanottua koronatukea. Uusiksi reiteiksi on määritelty kolme Ahvenanmaan yhteyksiä turvaavaa reittiä.

Turkulaisilta kysytään historiallisen keskustan ja yliopistojen alueesta

Turun historiallisen keskustan kehittäminen etenee. Maanantaina avautuu kaikille avoin kysely , jossa kartoitetaan kaupunkilaisten näkemyksiä alueen vahvuuksista ja ongelmakohdista. Kysely on avoinna 28.9.–9.10.

Uudet kasvainmerkkiaineet parantavat munasarjasyövän diagnostiikkaa ja taudin seurantaa

Liina Salminen.

Perinteisen kasvainmerkkiaineen, CA125:n, syöpäspesifeihin sokerirakenteisiin perustuvat uudet kasvainmerkkiaineet parantavat epiteliaalisen munasarjasyövän diagnostiikkaa, seurantaa ja uusineen taudin havaitsemista. Nestemäisellä biopsialla löydetään täsmähoidon kohteita reaaliaikaisesti.

Åbot antaa tekoälyyn pohjautuvaa koronaneuvontaa lähes sadalla kielellä

Turun kaupunki ottaa käyttöön tekoälyä käyttävän neuvontabotin koronaohjeistuksen levittämisessä. Åbot-neuvontabotin tarkoitus on varmistaa, että Turun kaupungin voimassa oleva koronaohjeistus on löydettävissä kaikilla tärkeimmillä Turussa käytetyillä kielillä

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä sunnuntaina 11. lokakuuta.

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä sunnuntaina 11. lokakuuta kello 12−15. Messussa saarnaa pastori Päivi Nuotio-Niemi . Liturgina toimii Katariinanseurakunnan kappalainen Johanna Viirros ja kanttorina Markku Lautjärvi . Ari Rantanen ja lauluryhmä Rafaelin enkelit laulavat.

Työkyvyttömyyseläkkeen uusi verkkohakemus käyttöön

Työkyvyttömyyseläkkeen uusi verkkohakemus otetaan käyttöön 26. syyskuuta. Kelan henkilöasiakkaat voivat jatkossa hakea työkyvyttömyyseläkettä uudella verkkohakemuksella.

Jyrsintä- ja päällystystyö sulkee ajokaistan Mittumaarintiellä

Jyrsintä- ja päällystystyötä tehdään Mittumaarintiellä Paattistentien ja Yli-Maariankadun välillä maanantaista perjantaihin asti.

Vuoden 2012 nobelisti Brian Kobilka käynnistää BioCity Turun syksyn seminaarisarjan

BioCity Turku -tutkijayhteisön syksyn Frontiers of Science -seminaarisarja käynnistyy lokakuussa. Ensimmäinen esiintyjä on vuoden 2012 nobelisti Brian K. Kobilka , jonka esitys Structural insights into G protein coupled receptor activation kuullaan lokakuun 8. päivänä klo 18.00 alkaen.

Makwan Amirkhani kohtaa Edson Barbozan

Makwan Amirkhani.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani ottelee Abu Dhabin Fight Islandiksi nimetyllä Yas Islandin saarella viikkoa suunniteltua aiemmin. Hän kohtaa 10. lokakuuta potkuyrkkeilytaustaisen Edson Barbozan , joka on parhaimmillaan sijoitettu UFC:ssä kevytsarjan neljänneksi. Mies ottelee nykyään yhtä sarjaa alempana.

Uudessa mobiilipelissä käsitellään ihmisten moninaisuutta koululaisen näkökulmasta

Pelimo on syksyllä julkaistava mobiilipeli, jossa ihmisten moninaisuutta käsitellään koululaisen näkökulmasta. Pelin tarkoituksena on auttaa lapsia asettumaan toisen asemaan sekä ymmärtämään ihmisten välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä kiinnostavalla tavalla.

Vihertyö sulkee ajokaistan Pansiontiellä

Pansiontiellä tehdään vihertyötä Pahaniemensillan ja Suikkilantien risteyksen välillä maanantaista perjantaihin asti.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter juhli FC Lahden kustannuksella

Anthony Annan juhli pelin jälkeen maaliaan ja voittoa.

Tulihan se sieltä. Kuusi voitotonta ottelua, kolme peliä ilman tehtyä maalia. Tämän putken Inter katkaisi komealla 3-0-voitolla FC Lahdesta. Interin valmentaja José Riveiro oli Honka-ottelun jälkeen vakuuttunut siitä, että maaleja alkaa tulla, sillä peli oli jo sillä tasolla ja maalitilanteita oli riittävästi. Ja oikeassa hän oli. Inter jatkoi siitä, mihin Honkaa vastaan jäi. Kun riittävän kauan ja riittävän sitkeästi yrittää, niin palkintohan siitä seuraa.

Lauri Korpikoski jatkaa TPS:n kapteenina

Lauri Korpikoski.

Turun Palloseuran Liiga-joukkueen uuden kauden kapteenisto on selvillä. Kapteenisto ratkaistiin maanantaina joukkueen yhteisellä äänestyksellä.

Makwan Amirkhani kohtaa Edson Barbozan

Makwan Amirkhani.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani ottelee Abu Dhabin Fight Islandiksi nimetyllä Yas Islandin saarella viikkoa suunniteltua aiemmin. Hän kohtaa 10. lokakuuta potkuyrkkeilytaustaisen Edson Barbozan , joka on parhaimmillaan sijoitettu UFC:ssä kevytsarjan neljänneksi. Mies ottelee nykyään yhtä sarjaa alempana.

Valta vaihtui rytmisen voimistelun SM-välinefinaaleissa

Elisabeth Jamil , Viliina Sipilä ja Elina Jyrkönen kävivät tasaväkisen kamppailun naisten välinemestaruuksista. Yksikään viime vuoden SM-mitalisteista ei ollut mukana tämän vuoden finaaleissa.

Rytmisen voimistelun SM-kulta Elisabeth Jamilille

Elisabeth Jamil.

Rytmisen voimistelun SM-kilpailut käynnistyivät lauantaina. Turussa naisten ja nuorten neliotteluiden parissa. Tänä vuonna Suomen mestariksi voimisteli Elisabeth Jamil (Imatran Voimistelijat) yhteispisteillä 69,300. Jamil voitti naisten neliottelun SM-kultaa jopa 7,683 pisteen erolla seuraavaksi parhaaseen voimistelijaan.

Aika oli sopiva Matti Nuutisen paluulle Ura Basketiin

Ura Basketin nuori joukkue saa Matti Nuutisesta monipuolisen johtohahmon.

Ura Basketin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Granströmin ei tarvitse peitellä tyytyväisyyttään, kun seura on allekirjoittanut kolmevuotisen sopimuksen Matti Nuutisen kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen viime vuosien runkoon kuuluneen oman kasvatin kotiuttaminen vetää suun muikeaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.