Miksi suoliston hyvinvoinnin tueksi otettu probiootti toimii tai ei toimi?

Suoliston mikrobiomi eli bakteerikanta on jokaisella yhtä yksilöllinen kuin sormenjälki. Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että suolistomikrobiston epätasapaino on yhteydessä lukuisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, liikalihavuuteen ja Parkinsonin tautiin.

Yleisimpiä epätasapainon aiheuttajia ovat antibioottikuuri ja akuutti ripuli. Antibiootit tuhoavat niin hyviä kuin pahojakin bakteereja suolistossa. Siksi antibioottikuurin rinnalle suositellaan yleensä probiootteja, jotka auttavat palauttamaan suoliston tasapainon. Probiootteja ei voi kuitenkaan niputtaa yhdeksi ryhmäksi, kuten usein virheellisesti tehdään.

Yksittäisen valmisteen vaikutus on täysin riippuvainen siitä, mitä mikrobikantaa siinä on käytetty. Viime vuosina eri sairauksien hoitoon tarkoitetut täsmäprobiootit ovat olleet kiivaan tutkimuksen ja tuotekehityksen kohteena.

Suolistosta puhutaan jopa ihmisen toisina aivoina. Niin suuri merkitys sillä on koko ihmisen hyvinvoinnille.Suolisto on täynnä erilaisia mikrobeja, joista suurin osa on bakteereja ja pienempi osa sieniä ja viruksia. Mikrobeja löytyy suolistosta yli tuhat eri lajia. Yhteensä mikrobimäärä painaa noin 1,5 kiloa, eli yhtä paljon kuin aikuisen maksa. Ne osallistuvat esimerkiksi immuunijärjestelmän toimintaan ja aineenvaihduntaan sekä tuottavat vitamiineja.

Suolistomikrobiomin koostumukseen voi itse vaikuttaa muun muassa ruokavaliolla, muilla elintavoilla sekä probioottien käytöllä. Probiooteiksi kutsutaan eläviä mikrobeja, joilla on oikein annosteltuna terveydelle edullisia vaikutuksia. Niitä on saatavana kapseleina, jauheina ja tippoina. Probiootteja lisätään myös elintarvikkeisiin, kuten meijerituotteisiin.

Arkikielessä moni puhuu probiooteista maitohappobakteereina. Suora rinnastus on kuitenkin virheellinen: kaikki maitohappobakteerit eivät ole probiootteja eivätkä kaikki probiootit ole maitohappobakteereita, vaan probioottina voi toimia myös esimerkiksi hiiva.

Lähes kaikki Suomessa myytävät probioottivalmisteet ovat bakteeripohjaisia. Niiden vaikutus perustuu joko yhteen bakteerikantaan tai useamman kannan yhdistelmään. Poikkeuksena ovat Saccharomyces boulardii -hiivalajia sisältävät valmisteet. Ranskalainen tiedemies Henri Boulard eristi kyseisen hiivakannan vuonna 1923 litsin ja mangostanin hedelmistä. Keksinnön pohjalta on kehitetty lääkeprobiootti Saccharomyces boulardii CNCM I-745, jota käytetään muun muassa antibioottiripulin ennaltaehkäisyyn. Muut itsehoitovalmisteet luokitellaan tällä hetkellä joko lääkinnällisiksi laitteiksi tai ravintolisiksi.

– Probioottien teho riippuu siitä, mitä mikrobikantaa niissä on käytetty. Eri mikrobikannat vaikuttavat elimistössä eri vaikutusmekanismein. Tämä aiheuttaa sekaannuksia jopa terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. Valmisteiden eroja ei tunneta, vaan probiootit mielletään herkästi yhtenäiseksi ryhmäksi. Kärjistäen tämän voisi rinnastaa siihen, että kaikkien antibioottien uskottaisiin tepsivän kaikkiin bakteereihin, kuvailee Biocodexin lääketieteellinen asiantuntija Jenni Kononoff.

– On monia sairauksia, joiden syntyyn suolistomikrobiston epätasapainon uskotaan vaikuttavan. Yhteys on jo todettu muun muassa diabeteksen, masennuksen, liikalihavuuden ja Parkinsonin taudin osalta. Tällä hetkellä probioottitutkimuksessa kehitetään täsmäprobiootteja muun muassa näiden sairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn, Kononoff kertoo.

Eri mikrobikannoilla on tutkimuksissa todettu olevan erilaisia vaikutusmekanismeja. Esimerkiksi Bifidobacterium longum 35624 -mikrobikanta hoitaa tutkitusti ärtyvän suolen oireyhtymän (englanniksi: irritable bowel syndrome, IBS) oireita. Siksi sitä sisältävillä valmisteilla voi tukea FODMAP-ruokavaliota, jota pidetään IBS:n ensisijaisena hoitona.

FODMAP-hiilihydraattien karsiminen johtaa kuitenkin herkästi siihen, että suolistolle tärkeiden bifidobakteerien määrä vähenee entisestään. Suoliston hyvät bakteerit käyttävät FODMAP-hiilihydraatteja ravintonaan. Täsmäprobiootit palauttavat suolistoon sieltä hävinneitä mikrobeja, mikä auttaa suoliston mikrobitasapainon palautumisessa.

Vaikka seuraavan sukupolven täsmäprobiooteista odotetaan vielä läpimurtoa, jo nyt apteekkien myymillä probiooteilla on useimmilla omat käyttökohteensa. Moniin maitohappobakteerivalmisteisiin lisätään vitamiineja ja hivenaineita käyttötarkoituksen mukaan.

– Perusterveiden ihmisten ei tarvitse syödä probiootteja jatkuvasti varmuuden vuoksi. Probiootteja tulisi mieluummin käyttää tiettyyn käyttötarpeeseen. Oikea probiootti valitaan tarpeen mukaan. Valintaan voi pyytää apua apteekin farmaseuttiselta henkilökunnalta, Kononoff mainitsee.

Suurin osa voi käyttää probiootteja täysin turvallisesti ilman rajoituksia. Jos kuitenkin ihmisen immuunipuolustus on heikentynyt tai hänellä on keskuslaskimokatetri, kaikkien probioottien käyttöä tulisi välttää.

– Sinänsä probioottien pitkäkestoisesta käytöstä ei ole yleensä haittaa. Vaikutus lakkaa, kun käytön lopettaa. Probioottien sisältämät bakteerit tai hiivat eivät jää elämään ihmisen suolistoon pysyvästi. Ne auttavat vain palauttamaan tasapainon. Hiivat poistuvat elimistöstä kokonaan ja bakteerien määrä tasaantuu pian normaalille tasolle.

Mieti, mihin haet apua probiooteista. Eri valmisteet sisältävät eri mikrobikantoja, jotka sopivat eri tilanteisiin kuten ripulin hoitoon tai terveellisen ruokavalion lisäksi.

Suosi apteekeissa myytäviä probioottivalmisteita. Apteekeissa valmisteista on saatavilla enemmän tietoa kuin esimerkiksi ruokakaupoissa.

Tarkista, että pakkauksessa mainitaan käytetyn mikrobikannan nimi eli suku, laji ja kantanumero. Vasta kantanumero erottaa mikrobikannat toisistaan ja kertoo, että kyseinen mikrobikanta on tieteellisesti tutkittu.

Joissain valmisteissa on yhdistetty useampaa eri mikrobikantaa. Tämä ei tee valmisteesta automaattisesti tehokkaampaa. Jokaisella kannalla on oma vaikutusmekanisminsa.

Probioottien välisten erojen tunteminen on haastavaa terveydenhuollon ammattilaisillekin.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kaskis edustaa Turkua Michelin-oppaassa lautassymbolillaan

Kaskis edustaa Turkua Michelin-oppaassa.

Uusi Michelin Guide Nordic Countries 2020 julkistettiin 17. helmikuuta Norjan Trondheimissa. Tilaisuus järjestettiin Norjassa ensimmäistä kertaa. Trondheim valikoitui isäntäkaupungiksi viime vuosien aikana kunnianhimoisesti kehittyneen gastronomisen tarjontansa vuoksi. Pohjoismainen Michelin-opas kattaa valikoiman ravintoloita ja hotelleita Tanskassa, Suomessa, Ruotsissa, Norjassa sekä Islannissa. Ravintolavalikoima heijastaa pohjoismaisen keittiön korkeaa kulinaarista tasoa.

Julkisten menojen hintaindeksi nousi kuntataloudessa ja valtiolla

Julkisten menojen hintaindeksi nousi valtiolla Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 1,3 prosenttia viime vuoden neljännellä vuosineljänneksellä vuotta aiempaan verrattuna. Kuntatalouden hintaindeksi nousi 1,8 prosenttia ja kuntien peruspalvelujen hintaindeksi 2,3 prosenttia vastaavana aikana.

Wasalinen uuden aluksen sisustus suunnitellaan Turussa

Havainnekuva Wasalinen uuden laivan sisustuksesta.

Wasalinen uuden laivan Aurora Botnian köli laskettiin torstaina Rauman telakalla. Vaasan ja Uumajan väliseen liikennöintiin tulevan aluksen sisätilat on suunnitellut turkulainen suunnittelutoimisto Kudos Dsign Oy.

Ikäihmiset entistä useammin petosten ja hyväksikäytön kohteena

Valtion virastotalon auditoriossa järjestetään 26. helmikuuta kello 12–16 luentotilaisuus ikääntyneiden taloudellisesta kaltoinkohtelusta, petoksista ja huijauksista. Luennolla kerrotaan, kuinka ikäihminen voi suojautua sekä läheisten tekemältä taloudelliselta kaltoinkohtelulta, että ulkopuolisten huijareiden tekemiltä petoksilta ja huijauksilta niin verkossa, puhelimessa kuin ovensuussa ja pankkiautomaatillakin.

Tutkijat löysivät proteiinin, joka pitää solujen liikkumisesta vastaavan koneiston tasapainossa

Tropomoduliini-proteiini ylläpitää solun liikkumiskyvyn ja toisaalta sen ympäristöön kiinnittymisen välistä tasapainoa.

Tropomoduliini säilyttää tasapainon solujen liikkumisesta ja solun kiinnittymisestä vastaavien koneistojen välillä. Häiriöt tässä tasapainossa ovat tyypillisiä esimerkiksi syöpien leviämisessä.

Huumeiden haitat otettava tosissaan

Kirjoittaja on huolissaan nuorten huumeongelmien yleisyydestä myös Varsinais-Suomessa.

Korviini kantautui pysäyttävä tieto erityisesti nuorten huumeongelmien yleisyydestä myös Varsinais-Suomessa.

Kansalaisopistot kouluttavat opettajia ja henkilöstöä huomisen opistoihin

Vuoden alusta käynnistyi kymmenen kansalaisopiston Yhdessä enemmän -hanke kansalaisopistojen henkilökunnan ja opettajien lisäkouluttamiseksi. Opetushallituksen Ilo oppia -opistoverkostolle myöntämällä 48 000 euron avustuksella järjestetään maksuttomia työpajoja, luentoja ja koulutuspäiviä opistojen tuntiopettajille, koulutussuunnittelijoille ja muille hallinnon työntekijöille.

Anteeksiannolle oma emoji

Anteeksiannolle ei ole vielä omaa emojia, mutta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Forgivemoji-kampanja pyrkii muuttamaan tilanteen. Presidentti Tarja Halonen huipensi kampanjan poimimalla yleisöehdotusten joukosta emojin, jossa on taustalla punainen sydän ja sen edessä kaksi kättä, jotka nostavat peukalonsa pystyyn. Emojissa korostuvat anteeksiantamisen tunnepuoli ja rauhaa rakentava vaikutus.

Suomalaisesta kasvihuonevihannestuotannosta kartoitetaan virustilanne

Ruokaviraston kasvianalytiikan laboratoriossa käynnistyy maaliskuussa kaksivuotinen tutkimushanke, jossa kartoitetaan virusten esiintymistä sekä kasvihuonevihannestuotannossa että mahdollisissa viruksia levittävissä hyönteisissä eli virusvektorihyönteisissä.

Isännöitsijät: Taloyhtiölainojen saaminen vaikeutunut myös isoissa kaupungeissa

Taloyhtiöiden on entistä haastavampaa saada taloyhtiölainaa korjaushanketta varten, ilmenee Isännöintiliiton jäsenilleen tekemästä kyselystä. Isännöitsijöiden vastauksista kävi ilmi, että rahoitushaasteet eivät koske vain muuttotappioalueita.

Kutusoraikko vahvistaa taimenen lisääntymistä

Virtavesien ja taimenkantojentilan parantamiseksi tehdään paljon talkootyötä. KVVY järjestää vuosittain 6–7 tapahtumaa, joihin Rudus lahjoittaa tarvittavat kiviainekset.

Taimen nousee kotijokeensa kutemaan niin merestä kuin järvistäkin. Mutta enää se ei aina suju ongelmitta, vaan virtavesiä pitää kunnostaa kudun ja taimenkannan turvaamiseksi. Ruduskin on mukana talkoissa lahjoittamalla tärkeää kutusoraa.

Kiinteistöpalvelualan työntekijöiden työehtosopimus hyväksytty

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kiinteistötyönantajat ovat hyväksyneet uuden kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen. Alalle aiemmin ilmoitetut lakot peruuntuvat sopimuksen myötä.

Talvisodan päättymisestä 80 vuotta, liput liehuvat perjantaina 13. maaliskuuta

Liput liehuvat 13. maaliskuuta.

Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta koko maassa perjantaina 13. maaliskuuta talvisodan päättymisen 80-vuotisjuhlan johdosta. Liput nostetaan salkoon kello 8 ja lasketaan auringon laskiessa.

Raskasta liikennettä valvottiin Lounais-Suomessa, neljä ajoneuvoa joutui keskeyttämään ajon

Lounais-Suomen poliisilaitos valvoi 10.–16. helmikuuta tehostetusti raskasta liikennettä. Valvonta oli osa poliisin valtakunnallista raskaan liikenteen valvontateemaa.

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioon alkaa

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku alkaa tiistaina 18. helmikuuta ja päättyy tiistaina 10. maaliskuuta kello 15. Yhteishaussa on tänä keväänä tarjolla noin 80 620 aloituspaikkaa. Koulutukseen haetaan Opintopolku-palvelussa.

Alkuvuoden rehuvajeesta palattiin normaaliin, rehuviljat halpenivat kolmanneksen

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2010–12/2019.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat laskivat 1,8 prosenttia vuoden viimeisellä neljänneksellä. Maatalouden tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 3,3 prosenttia vähemmän ja investoinnit 1,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Valvotaanko maanteiden hoidosta vastaavien urakoitsijoiden työtä?

Yksityisten liittymien kunnossapito kuuluu liittymän omistajalle yleensä maantien reunaan asti. Yksityistien liittymästä on oltava esteetön näkemä maatielle ympäri vuoden. Talvella liittymän omistajan on tarvittaessa madallettava liittymän näkemäesteiksi kasautuvia lumivalleja, jotta esteetön näkemä säilyy.

Kova tuuli estää Förin liikennöinnin

Föri pysyys rannassa tuulen takia.

Kaupunkilautta Förin liikennöinti pysäytetään toistaiseksi kovan tuulen takia.

Urheilu

Dmitry Megalinsky vahvistaa Tuton puolustusta

Dmitry Megalinsky.

Tuto Hockey on solminut loppukauden kattavan sopimuksen puolustaja Dmitry Megalinskyn kanssa. Megalinsky on pelannut KHL:ssä 435 ottelua.

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Pudotuspeleihin kiriminen vaatii tasaisuutta Ura Basketilta

Dustin Thomasin panos Uran hyökkäyspelaamisessa on ollut suuri.

Kun Korisliigan runkosarjaa on pelaamatta runsas neljännes, joukkueiden voimasuhteet ovat hyvin selvillä. Kaarinan Ura Basketin osalta tämä tarkoittaa sitä, että joukkueella on mahdollisuus taistella pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon pudotuspeleihin. Pudotuspelipaikka vaatisi kuitenkin erinomaista onnistumista ja, ennen kaikkea, tasaisuutta.

Nuori norjalaiskärki Kalabatama sopimukseen TPS:n kanssa

Kabamba Tumba Kalabatama.

TPS:n Veikkausliigajoukkue vahvistaa hyökkäyspäätään norjalaiskärki Kabamba Tumba Kalabatamalla . TPS:n ja Kalabataman välinen sopimus on 2+1-vuotinen.

Raviurheilu on intohimoisten ja lannistumattomien laji

Jyrki Filatoff on ravivalmentaja ja pitkän linjan ohjastaja.

Raviurheilu on yksi lukuisista hevosurheilulajeista, joka ihastuttaa vauhdin hurmallaan. Raviurheilu on levinnyt lajina Eurooppaan 1700-luvulla Yhdysvalloista. Suomessa ensimmäiset ravit järjestettiin vuonna 1817 Turun Aurajoen jäällä. Nykyään raveja järjestetään ympäri Suomea melkein vuoden jokaisena päivänä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!