Vuotovahinkoja vuosittain noin 37 000

Taloyhtiöissä kuluu käytännössä vähintään 1,5–2 vuotta suunnittelun aloittamisesta, ennen kuin putkiremontti voi alkaa. Taloyhtiöissä kuluu käytännössä vähintään 1,5–2 vuotta suunnittelun aloittamisesta, ennen kuin putkiremontti voi alkaa. Kuva: Timo Jakonen

Vesivahingot tulevat vakuutusyhtiöille kalliiksi. Yleisin vesivahingon syy on putkivuoto. Finanssialan selvityksen mukaan korvattavia vuotovahinkoja sattuu Suomessa vuosittain noin 37 000. Tämä tarkoittaa noin sataa vahinkoa joka päivä.

Yleensä putkivuodot johtuvat käyttövesi- ja viemäriputkien vanhenemisesta. Siksi putkiremonttia ei kannata lykätä liian pitkään. Vakuutusyhtiön maksamat korvaussummat laskevat putkiston iästä riippuvan ikävähennyksen mukaan. Vakuutusyhtiö saattaa myös kieltäytyä korvaamasta vahinkoa, jos putkiston tekninen käyttöikä on reilusti ylittynyt.

Putkien vaihtaminen uusiin nollaa putkiston iän ja korvausten ikävähennykset. Kun vuotoriski pienenee, kiinteistövakuutuksen hintaan saa yleensä tuntuvan alennuksen. Taloyhtiön kiinteistövakuutus kannattaa neuvotella uusiksi putkiremontin jälkeen.

Ympäristöministeriön arvion mukaan putkiremontti koskettaa lähivuosina yli miljoonaa suomalaista. Viemäriputkien käyttöikä on noin 40–50 vuotta, mutta se riippuu putkien materiaalista, putkityön laadusta ja veden ominaisuuksista. Nyt remontoidaan eniten vuosina 1970–80 rakennettuja taloja.

Vesivahinko on yleisin vahinkotyyppi suomalaisissa taloyhtiöissä. Useimmiten vesivahinko johtuu putkivuodosta. Esimerkiksi ikääntyneisiin valurautaputkiin syntyy vaurioita viemärikaasujen aiheuttaman pistekorroosion takia. Valurautaputkien sisäpinta karhenee, kun epoksikerros rikkoutuu. Näihin kohtiin alkaa helposti kerääntyä tukoksia. Tukokset ja vuodot ovat selkeitä hälytysmerkkejä siitä, että on aika selvittää putkiremontin tarve.

– Putkien rikkoutumisesta johtuvat vahingot voi estää teettämällä putkiremontin ajoissa. Myös vakuutusyhtiöt ymmärtävät sen arvon vesivahinkojen ennaltaehkäisyssä. Siksi moni vakuutusyhtiö myöntää taloyhtiön kiinteistövakuutukseen tuntuvan alennuksen, jos vanhat putket uusitaan ajoissa, vinkkaa Geberitin myynti-insinööri Carl-Johan Sandblom.

Viemäriputkien sukittaminen tai pinnoitus ostavat lisäaikaa ikääntyville putkille. Näin tehty putkiremontti ei kuitenkaan korvaa perinteistä putkiremonttia, jossa käyttövesi- ja viemäriputket vaihdetaan uusiin. Usein samalla uusitaan muutakin talotekniikkaa, kun rakenteita avataan.

– Viemäriputkien pinnoittamista ja sukitusta on tehty noin kymmenen vuotta. Siksi näiden menetelmien kestävyydestä ei ole vielä luotettavaa näyttöä pitkältä ajalta. On hyvä muistaa, että vain putkien vaihtaminen tekee niistä uudenveroisia, Sandblom muistuttaa.

Usein vuotovahinko paljastuu vasta, kun asunnon pintoihin ilmestyy näkyviä jälkiä. Rakenteiden kostumisen seurauksena seinäpinta tai kaakelisaumat saattavat tummua, maali hilseillä, parketti turvota tai muovimatto kupruilla. Rakenteiden kostuminen voi myös aiheuttaa tunkkaista hajua.

– Käyttövesiputkien vuodon saattaa huomata vedenkulutusta seuraamalla. Jos vedenkulutus yhtäkkiä nousee, eivätkä taloyhtiön asukkaat ole vaihtuneet, se saattaa olla merkki vuotavista putkista.

Jos vuotovahinko sattuu kohdalle, monelle tulee yllätyksenä, että vakuutus ei välttämättä korvaa vahingon korjausta kuin osittain. Jos käyttövesi- ja viemäriputkien tekninen käyttöikä on ylittynyt reilusti, vakuutusyhtiö voi jopa kieltäytyä korvauksista.

– Putkien ikä vaikuttaa korvausten määrään. Jos putki vuotaa, vesivahingon korvaukseen tehdään ikävähennyksiä putkiston iän perusteella. Yli 30 vuotta vanhassa rakennuksessa ikävähennys voi nousta jopa yli 50 prosenttiin korvaussummasta. Tämä tarkoittaa, että kiinteistövakuutus ei korvaa kuin puolet vahingosta, Sandblom toteaa.

Taloyhtiön viemäreiden ja käyttövesiputkien kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti erityisesti yli 30 vuotta vanhoissa taloissa, jos putkia ei ole vaihdettu. Kustannusten näkökulmasta putkiremontti kannattaa tehdä aina ajoissa, ennen kuin vuotoja sattuu. Jos putket vuotavat, vakuutus ei yleensä korvaa lainkaan putkien uusimista tai korjaamista. Niiden uusiminen on taloyhtiön vastuulla, elleivät putket ole lähes uudet.

Taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa lähinnä vuotaneen veden aiheuttamia purku-, kuivaus- ja jälleenrakennuskustannuksia. Osakkaan pinnoitteille aiheutuneita vahinkoja korvataan vain perustasoon saakka. Eli jos asunnon parketti menee pilalle vuotaneen putken takia, kiinteistövakuutus korvaa tilalle muovimaton. Uusi parketti menee osakkaan laskuun tai omaan kotivakuutukseen.

Aloita suunnittelu ajoissa. Taloyhtiöissä kuluu käytännössä vähintään 1,5–2 vuotta suunnittelun aloittamisesta, ennen kuin putkiremontti voi alkaa.

Jos viemäriputkien kunto mietityttää, tilaa putkien kuvaus ja huuhtelu niiden kunnon selvittämiseksi. Viemäriputkien huuhtelu auttaa ehkäisemään tukoksia.

Jos putkiremontti on ajankohtainen, palkkaa asiantunteva projektipäällikkö mukaan jo suunnitteluvaiheeseen. Hän osaa arvioida kokonaisuutta, sekä rakennusteknisiä töitä että LVI-puolta.

Kun valitset urakoitsijaa, tarkista yrityksen referenssit ja taloudellinen tilanne. Ne kertovat, onko urakoitsijalla resursseja hoitaa remontti kunnialla loppuun. Referenssikohteiden tulisi vastata kokoluokaltaan ja ominaisuuksiltaan omaa taloasi.

Valurautaiset viemäriputket voi putkiremontissa vaihtaa muoviputkiin, joita nykyisin suositellaan. Muoviputkien etuja ovat pitkäikäisyys, parempi kemikaalikestävyys ja paloturvallisuus sekä liukkaampi hydrauliikka: tukoksia ei synny yhtä helposti. Monet muoviputket ovat hiljaisempia, sillä viemärimelun torjuntaan on panostettu muotoilussa.

Putkiremontin yhteydessä asukkaat voivat sopia yksilöllisistä muutostöistä, joilla kylpyhuoneesta tai wc:stä saa itselle mieluisen. Selvyyden vuoksi muutostöitä koordinoimaan kannattaa pyytää yksi urakoitsijan vastuuhenkilö, jonka kanssa kaikista muutoksista sovitaan.

Varmista sujuva viestintä urakoitsijan ja asukkaiden välillä. Monilla urakoitsijoilla on esimerkiksi käytössä sähköinen alusta, jolla voi julkaista asukkaille viikkoraportteja työn edistymisestä. Hyvä tiedonkulku lisää asukkaiden tyytyväisyyttä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Pankaa skuutit ruotuun

Sähköpotkulauta pitäisi pysäköidä pystyyn siten, että siitä ei ole haittaa jalankulkijoille tai liikenteelle.

Mikäli skuutti on jätetty vaaralliseen tai muuten sopimattomaan paikkaan, korjattakoon ne kaupungin puolesta pois, kiikutetaan ne varastoon tai löytötavaratoimistoon josta niiden omistaja saa ne noutaa 50 euron kappalekorvausta vastaan.

Yksi elämän tärkeimmistä valinnoista tehdään ”alttarilla”, joka muistuttaa sänkykauppaa - varo näitä virheitä patjaostoksilla

Sängyn valintaa voisi rinnastaa hauskasti puolison valintaan.

Patjan ja tyynyn valintaa voisi kuvailla yhtä tärkeäksi kuin puolison valintaa. Nariseva ja kuoppainen kumppani ei ilahduta ketään.

Paraisten Keskuspuistossa istutetaan kukkasipuleja

Paraisten kaupungin kulttuuriyksikkö ja viheryksikkö järjestävät osana vuoden kulttuurifestivaali Kulttuuriparlamenttia kukkasipuleiden istutustapahtuman Paraisten Keskuspuistossa tiistaina 6. lokakuuta kello 14–17.

Ykköstielle kaistakohtaisia vaihtuvia nopeusrajoituksia

Kaistakohtaisia vaihtuvia nopeusrajoituksia toteutetaan ensimmäistä kertaa Suomessa vilkkaimmin liikennöidyille Kehä I:n ja Kehä II:n väliselle tieosuudelle Turunväylälle ykköstielle. Eri kaistoille voidaan näyttää yhtä aikaa eri nopeusrajoituksia esimerkiksi silloin, kun liikenne uhkaa ruuhkautua erkaneville rampeille johtavilla kaistoilla.

Kela: Nuorille suunnatut matalan kynnyksen kuntoutuspalvelut osoittautuivat tarpeellisiksi ja tuloksellisiksi

Neljässä Kelan rahoittamassa hankkeessa kehitettiin ryhmämuotoisia kuntoutuspalveluita nuorille. Hankkeiden tulokset osoittavat, että nuoret tarvitsevat heille räätälöityjä kuntoutuspalveluita. Nuoren tilanteen selvittely on keskeistä, kun häntä ohjataan oikeanlaiseen palveluun. Kuntoutuksen ammattilaisilta kuntoutustyö vaati ammattitaitoa ja inhimillistä otetta.

Lapsiperheen oma vegaanikeittokirja

Elina Innasen ja Suvi Auvisen Lapsiperheen vegaanikeittokirja – Helppo arki Chocochilin resepteillä (Kustannusyhtiö Kosmos) on Suomen ensimmäinen vegaaninen keittokirja koko perheen makuun. Lapsiperheen vegaanikeittokirjaan on koottu kuuden viikon ruokalista yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa, herkuttelua unohtamatta.

Ahvenanmaan yhteyksiä ja huoltovarmuutta turvaavat tuetut laivareitit hakuun

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt uusia hakuja merenkulun julkisen palvelun velvoitteen mukaisille reiteille, joille on mahdollista myöntää niin sanottua koronatukea. Uusiksi reiteiksi on määritelty kolme Ahvenanmaan yhteyksiä turvaavaa reittiä.

Turkulaisilta kysytään historiallisen keskustan ja yliopistojen alueesta

Turun historiallisen keskustan kehittäminen etenee. Maanantaina avautuu kaikille avoin kysely , jossa kartoitetaan kaupunkilaisten näkemyksiä alueen vahvuuksista ja ongelmakohdista. Kysely on avoinna 28.9.–9.10.

Uudet kasvainmerkkiaineet parantavat munasarjasyövän diagnostiikkaa ja taudin seurantaa

Liina Salminen.

Perinteisen kasvainmerkkiaineen, CA125:n, syöpäspesifeihin sokerirakenteisiin perustuvat uudet kasvainmerkkiaineet parantavat epiteliaalisen munasarjasyövän diagnostiikkaa, seurantaa ja uusineen taudin havaitsemista. Nestemäisellä biopsialla löydetään täsmähoidon kohteita reaaliaikaisesti.

Åbot antaa tekoälyyn pohjautuvaa koronaneuvontaa lähes sadalla kielellä

Turun kaupunki ottaa käyttöön tekoälyä käyttävän neuvontabotin koronaohjeistuksen levittämisessä. Åbot-neuvontabotin tarkoitus on varmistaa, että Turun kaupungin voimassa oleva koronaohjeistus on löydettävissä kaikilla tärkeimmillä Turussa käytetyillä kielillä

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä sunnuntaina 11. lokakuuta.

Varissuon kirkolla järjestetään työväen kirkkopyhä sunnuntaina 11. lokakuuta kello 12−15. Messussa saarnaa pastori Päivi Nuotio-Niemi . Liturgina toimii Katariinanseurakunnan kappalainen Johanna Viirros ja kanttorina Markku Lautjärvi . Ari Rantanen ja lauluryhmä Rafaelin enkelit laulavat.

Työkyvyttömyyseläkkeen uusi verkkohakemus käyttöön

Työkyvyttömyyseläkkeen uusi verkkohakemus otetaan käyttöön 26. syyskuuta. Kelan henkilöasiakkaat voivat jatkossa hakea työkyvyttömyyseläkettä uudella verkkohakemuksella.

Jyrsintä- ja päällystystyö sulkee ajokaistan Mittumaarintiellä

Jyrsintä- ja päällystystyötä tehdään Mittumaarintiellä Paattistentien ja Yli-Maariankadun välillä maanantaista perjantaihin asti.

Vuoden 2012 nobelisti Brian Kobilka käynnistää BioCity Turun syksyn seminaarisarjan

BioCity Turku -tutkijayhteisön syksyn Frontiers of Science -seminaarisarja käynnistyy lokakuussa. Ensimmäinen esiintyjä on vuoden 2012 nobelisti Brian K. Kobilka , jonka esitys Structural insights into G protein coupled receptor activation kuullaan lokakuun 8. päivänä klo 18.00 alkaen.

Makwan Amirkhani kohtaa Edson Barbozan

Makwan Amirkhani.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani ottelee Abu Dhabin Fight Islandiksi nimetyllä Yas Islandin saarella viikkoa suunniteltua aiemmin. Hän kohtaa 10. lokakuuta potkuyrkkeilytaustaisen Edson Barbozan , joka on parhaimmillaan sijoitettu UFC:ssä kevytsarjan neljänneksi. Mies ottelee nykyään yhtä sarjaa alempana.

Uudessa mobiilipelissä käsitellään ihmisten moninaisuutta koululaisen näkökulmasta

Pelimo on syksyllä julkaistava mobiilipeli, jossa ihmisten moninaisuutta käsitellään koululaisen näkökulmasta. Pelin tarkoituksena on auttaa lapsia asettumaan toisen asemaan sekä ymmärtämään ihmisten välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä kiinnostavalla tavalla.

Vihertyö sulkee ajokaistan Pansiontiellä

Pansiontiellä tehdään vihertyötä Pahaniemensillan ja Suikkilantien risteyksen välillä maanantaista perjantaihin asti.

Raisio järjestää eläkeläisviikon virtuaalisesti

Raisio järjestää tänä vuonna osana valtakunnallista vanhusten viikkoa ohjelmaa virtuaalisesti 5.–9. lokakuuta. Nettisivuilla sekä Facebook-tapahtumassa julkistetaan viikon aikana erilaisia ajankohtaisia haastatteluja, tietoiskuja sekä yritysten tarjouksia.

Urheilu

Makwan Amirkhani kohtaa Edson Barbozan

Makwan Amirkhani.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani ottelee Abu Dhabin Fight Islandiksi nimetyllä Yas Islandin saarella viikkoa suunniteltua aiemmin. Hän kohtaa 10. lokakuuta potkuyrkkeilytaustaisen Edson Barbozan , joka on parhaimmillaan sijoitettu UFC:ssä kevytsarjan neljänneksi. Mies ottelee nykyään yhtä sarjaa alempana.

Valta vaihtui rytmisen voimistelun SM-välinefinaaleissa

Elisabeth Jamil , Viliina Sipilä ja Elina Jyrkönen kävivät tasaväkisen kamppailun naisten välinemestaruuksista. Yksikään viime vuoden SM-mitalisteista ei ollut mukana tämän vuoden finaaleissa.

Rytmisen voimistelun SM-kulta Elisabeth Jamilille

Elisabeth Jamil.

Rytmisen voimistelun SM-kilpailut käynnistyivät lauantaina. Turussa naisten ja nuorten neliotteluiden parissa. Tänä vuonna Suomen mestariksi voimisteli Elisabeth Jamil (Imatran Voimistelijat) yhteispisteillä 69,300. Jamil voitti naisten neliottelun SM-kultaa jopa 7,683 pisteen erolla seuraavaksi parhaaseen voimistelijaan.

Aika oli sopiva Matti Nuutisen paluulle Ura Basketiin

Ura Basketin nuori joukkue saa Matti Nuutisesta monipuolisen johtohahmon.

Ura Basketin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Granströmin ei tarvitse peitellä tyytyväisyyttään, kun seura on allekirjoittanut kolmevuotisen sopimuksen Matti Nuutisen kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen viime vuosien runkoon kuuluneen oman kasvatin kotiuttaminen vetää suun muikeaksi.

José Riveiro jatkaa Interin päävalmentajana myös ensi kaudella

José Riveiro.

Inter on solminut ensi kauden kattavan jatkosopimuksen päävalmentaja José Riveiron kanssa. Myös hänen valmennustiimissään tällä kaudella toimineet apuvalmentaja Sergio Almenara ja fysiikkavalmentaja Michel Bellver ovat tehneet jatkosopimukset samalle ajalle.

Kankaisten Golfin jäsenmäärä ennätyslukemissa

Kankaisten Golfin jäsenmäärä kasvoi suhteellisti eniten junioreissa. Sekä pojissa että tytöissä kasvu oli 30 prosenttia.

Suomen Golfliitto on julkaissut seurojen viralliset jäsenmäärät kauden 2020 osalta. Kankaisten Golfin kauden 2020 virallinen jäsenmäärä on 1 791, kun se vuosi sitten oli 1 534. Kasvua edelliseen vuoteen siis lähes 17 prosenttia. Koko Suomen golfseurojen yhteenlaskettu jäsenmäärä on 148 190. Se kasvoi 7 962 pelaajalla, eli lähes kuudella prosenttia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.