Jälkipeli: Teemu Rannikko kehittyi huippuammattilaiseksi isänsä valmennuksessa

Isä Jari Rannikko (vas.) valmensi poikaansa Teemua aina aikuisiän kynnykselle asti. Äiti Anneli on ollut tuttu näky koripallokatsomossa, pelasinhan Teemun isäkin komean koripallouran. Isä Jari Rannikko (vas.) valmensi poikaansa Teemua aina aikuisiän kynnykselle asti. Äiti Anneli on ollut tuttu näky koripallokatsomossa, pelasinhan Teemun isäkin komean koripallouran. Kuva: Hannu Tuominen

Olihan se tilanne koominen. Teemu Rannikko opiskeli urheilulukiossa. Hänen opettajansa oli Kimmo Vyyryläinen, Teemun pelikaveri.

– Koulussa minä opettajana päätin, mitä tehdään. Illalla roolit vaihtuivat. Harjoituksissa Teemu kertoi, mikä on minun paikkani kentällä. Se ei ollut mikään ongelma, sillä minulla oli joukkueessamme tietty rooli. Olimme pelillisesti toistemme vastakohtia. Minä olin fyysinen puolustava pelaaja ja Teemu pelintekijä, muistelee Vyyryläinen.

Pitkän koripallouran itsekin tehnyt Vyyryläinen on seurannut Teemun urakehitystä läheltä aina pikkupojasta alkaen.

– Ensimmäisellä kaudellani pelasin samassa joukkueessa Teemun isän Jari Rannikon kanssa. Teemun kanssa pelasin viimeisen kauteni. Siihen väliin mahtuu viisitoista vuotta. Jari myös valmensi minua myöhemmin. Muistan, miten Teemu oli usein isän mukana alle kouluikäisenä harjoituksissamme pomputtaen palloa kentän reunalla.

Vyyryläinen pitää Jarin ja Teemun välistä suhdetta hyvänä esimerkkinä siitä, mitä isä-poika-valmennussuhde on parhaimmillaan.

– Jari on valmentanut omaa poikaansa aina juniorivuosista alkaen. Teemusta näkyi johtajuus jo varhain, olihan hän myös pelintekijä. Johtajuus on osin luontaista, mutta Teemun kohdalla myös henkilökohtaisten taitojen merkitys korostuu.

Usein kehuttaa Teemun peliälyä. Vyyryläinen valottaa, mistä oikeastaan on kysymys.

– Peliälyssä on loppujen lopuksi kysymys opituista taidoista. Kun pallonkäsittely on otettu haltuun jo pienestä pitäen, on helpompi keskittyä peliin. Ei tarvitse katsoa palloa, kun toistoja on tehty paljon. Pitää olla myös fiksu, että osaa tehdä oikeita valintoja, mutta sekin tulee kokemuksen myötä.

Teemu-isä Jari on samoilla linjoilla.

– Se on juuri näin, sillä minulta Teemun pelisilmä ei ainakaan ole periytynyt. Pelkästään syöttöjä harjoittelimme paljon. Se oli turhauttavaa, mutta sain ymmärtämään, että syöttötaito on tärkeintä. Kun tekniikka on hyvä, voit toteuttaa hyvää pelisilmää. Hyvään pelisilmään kuuluu myös taito ennakoida, mitä mahdollisesti tulee tapahtumaan.

Se ei ole sattuma, että Teemusta tuli koripalloilija, mutta tarjolla oli muitakin vaihtoehtoja.

– Teemu oli hyvä jalkapallossa. Ensin hän pelasi Turun Nappulaliigassa ja sen jälkeen TPS:ssä. Hänet palkittiin usein joukkueensa parhaana pelaajana. Kun alkoi tulla päällekkäisyyksiä, Teemu valitsi itse koripallon.

Teemun ollessa kahdeksanvuotias oli aika siirtyä pihapeleistä seuratoimintaan. Isä valmensi poikaansa Turun Namikassa kaikki juniorivuodet läpi. Tuloksena oli kolme Suomen mestaruutta.

– Teemu oli helppo valmennettava, koska into oli kova. Kertaakaan ei tarvinnut patistaa poikaa harjoituksiin. Valmentajaisää helpotti, kun kukaan ei kyseenalaistanut Teemun roolia. Kaikki ymmärsivät, miksi Teemu sai paljon peliaikaa.

Isä-poika-valmennussuhteeseen tuli tauko, kun Teemu nousi kovin nuorena aikuisten sarjoihin.

– Teemu oli 16-vuotias, kun hän pääsi Piilosetin miesten Mestaruussarjajoukkueeseen. Ensimmäisellä kaudellaan hän oli vielä vaihtomiehen roolissa, mutta toisella kaudella jo avauskokoonpanossa. Itse valmensin A-junioreita, mutta Teemu pelasi ja harjoitteli miesten kanssa pelaten vain pelit A-junioreissa, mikäli ottelut eivät menneet päällekkäin.

Teemulle tarjoutui mahdollisuus lähteä ammattilaiseksi ulkomaille lukion ollessa vielä kesken. Italialainen Scaligera Basket Verona tarjosi hänelle useamman vuoden kestävää sopimusta. Ennen ammattilaisuraansa Rannikko valittiin SM-sarjan vuoden pelaajaksi vuosina 1999 ja 2000.

– Me vanhemmat pidimme selvänä, että koulu on käytävä ensin loppuun. Teemu oli parikymppinen, kun hän lähti ulkomaille. Vaihtoehtona olisi ollut lähteä pelaamaan ja opiskelemaan Yhdysvaltoihin, mutta Teemu valitsi mieluummin Euroopan. Hänen fysiikkansa ja nopeutensa ei olisi ehkä olisi riittänyt NBA:ssa. Euroopassa pelaaminen isossa roolissa on varmasti ollut taloudellisesti kannattavampaa.

Vaikka poika pelasi kolmentoista vuoden ajan kaukana kotoa, ei side vanhempiin katkennut. Yhteydenpito oli tiivistä.

– Kävimme usein katsomassa Teemun pelejä eri puolilla Eurooppaa. Nyt, kun poika pelaa Suomessa, käymme katsomassa jokaisen kotiottelun. Eläkkeellä kun olemme, isovanhempien kyytiapuakin on usein tarjolla.

Salon Vilpasta edustava Teemu Rannikko on tällä hetkellä loukkaantuneena, eikä häntä nähdä korisparketeilla enää tämän kauden aikana.

Hannu Tuominen

Tästä Teemu tunnetaan hyvin. Kun pallonkäsittely on otettu haltuun jo pienestä pitäen, on helpompi keskittyä peliin. Ei tarvitse katsoa palloa, kun toistoja on tehty paljon. Tästä Teemu tunnetaan hyvin. Kun pallonkäsittely on otettu haltuun jo pienestä pitäen, on helpompi keskittyä peliin. Ei tarvitse katsoa palloa, kun toistoja on tehty paljon. Kuva: Hannu Tuominen

Uudistettu henkilöasiakkaan sairauspäivärahan verkkohakemus otetaan käyttöön

Kelan henkilöasiakkaille tarkoitettu sairauspäivärahan verkkohakemus on tällä hetkellä poissa käytöstä. Sairauspäivärahaa voi hakea paperilomakkeilla tai puhelimitse. Uudistettu verkkohakemus pyritään avaamaan mahdollisimman pian.

Kipeä olkapää? ”Olkapään vammat kannattaa hoitaa kuntoon”, sanoo olkapääortopedi

Olkapään vammaa ei kannata päästää kroonistumaan. Moni pelkää leikkausta, mutta ortopedin mukaan suurin osa olkapäävammoista saadaan kuntoon ilman leikkausta.

Turun yliopisto ja Singapore Maritime Institute jatkavat innovaatioyhteistyötään

Innovaatioleirin osallistujat, mentorit ja yhteistyöorganisaatioiden edustajat leirin päätöstilaisuudessa.

Turun yliopisto ja Singapore Maritime Instituten järjestivät yhteistyössä jo toisen Innovation Camp -innovaatioleirin. Singaporessa 11.–16. tammikuuta järjestetyn leirin voittaja valittiin viime torstaina. Leiri järjestettiin yhteistyössä yrityskumppanien Jurong Portin, MacGregorin and The China Navigation Companyn kanssa.

Sakari Alhopuron säätiön apurahat haettavissa helmikuussa

Sakari Alhopuron säätiön apurahat suunnataan tänä vuonna lääketiedettä sekä monitieteistä ympäristötutkimusta, luonnon monimuotoisuutta ja luonnonsuojelua edistävään tutkimukseen.

Kuuleminen ehdotuksesta Suomen merenhoidon seurantaohjelmaksi vuosille 2020–26 käynnistynyt

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus pyytää yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa näkemyksiä Suomen merenhoitosuunnitelman seurantaohjelmasta vuosille 2020–26.

Nuori turkulaisyrittäjä kokoaa ulkosuomalaisten tarinat yhteen

Viime viikolla avattu suomalaisetmaailmalla.fi-sivusto kokoaa ja kertoo ulkosuomalaisten tarinoita. Sivusto on niittänyt paljon kiitosta ulkosuomalaisilta, jotka ovat kaivanneet yhteistä alustaa omien kokemuksiensa ääneksi.

Kaskenlinnan sairaalan hoitajakutsujärjestelmää korjataan

Kaskenlinnan hoitajakutsujärjestelmä rikkoutui perjantaina.

Kaskenlinnan sairaalan hoitajakutsujärjestelmä on edelleen pois käytöstä. Vikaa korjataan parhaillaan. Osastoille järjestetään tilapäistä, korvaavaa kutsujärjestelmää. Henkilökunnan turvahälytysjärjestelmä on toiminut koko viikonlopun ajan normaalisti.

DNA-näytteistä tietoa eläinkantojen levittäytymisestä eri maissa

Riistapäivillä Turussa pohdittiin vesilintukantojen hoitoa, monilajista kannanhoitoa sekä suurpetokantojen, erityisesti karhun ja suden, kannanhoitoa. Teemana oli pohjoismainen yhteistyö.

Tieteellinen seminaari Turun kaupungin synnystä ja kehityksestä täyttyi hetkessä

Runsaat ja paikoin erittäin hyvin säilyneet kulttuurikerrokset, vuosikymmeniä jatkunut kaupunkiarkeologinen kaivaustoiminta ja monipuolinen historiallinen lähdeaineisto tarjoavat tutkijoille erinomaiset mahdollisuudet lähestyä kysymystä kaupungin iästä.

Turku on Suomen vanhin kaupunki, entinen pääkaupunki ja merkittävä osa valtakunnallista historiaa. Virallisesti kaupunki vietti viime vuonna 790-vuotisjuhliaan. Laskenta aloitetaan paavin 23.1.1229 päiväämän bullan maininnasta, jossa Suomen piispa saa luvan siirtää piispanistuimen paremmalle paikalle. Arkeologisen tutkimustiedon perusteella Turun kaupunki syntyi – tai perustettiin – kuitenkin vasta noin vuoden 1300 tienoilla.

Yli puolet ladattavien hybridien kilometreistä ajetaan sähköllä

Lähes 85 prosenttia ladattavien hybridien haltijoista lataa autoaan kotona vähintään kolmesti viikossa ja päivittäin autoaan lataavien osuus nousee yli 70 prosenttiin.

Autoala selvitti syystalvella toteutetussa laajassa kyselytutkimuksessa ladattavien autojen käyttö- ja lataustapoja. Sähköautot hankitaan yleensä moniautoisiin talouksiin. Tutkimuksen mukaan yli puolet ladattavien hybridien ajokilometreistä ajetaan sähköllä. Sähköautoja ladataan erityisesti kotona ja työpaikalla. Sähköautojen ajokilometrit ovat bensiiniautoja suuremmat.

THL ja Kela selvittävät korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia, 10 000 opiskelijaa saa sähköpostiinsa kyselyn

THL ja Kela toteuttavat keväällä laajan kyselyn korkeakouluopiskelijoille heidän terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus KOTT 2020 -kyselyn saa maaliskuussa 10 000 opiskelijaa Suomen yliopistoista ja ammattikorkeakouluista.

S-ryhmä kasvatti myyntiään, matkailu- ja ravitsemiskaupan vire jatkui

S-ryhmän viime vuoden veroton vähittäismyynti oli 11 713 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua edellisvuoteen verrattuna 1,7 prosenttia. S-ryhmän suurin toimiala, päivittäistavarakauppa, kasvoi Suomessa 1,8 prosenttia. Liikevaihto oli 7 383 miljoonaa euroa.

Turkuseuralla huutokauppa Brinkkalassa

Turkuseura järjestää Turku-tuotteiden huutokaupan.

Turkuseura järjestää lauantaina 8. helmikuuta huutokaupan Brinkkalan talossa. Yhdistyksen tilat siivottiin ja ulkoinen varasto tyhjennettiin syksyn aikana. Siivousurakan tuloksena löytyi kasa aarteita, joita voi huutaa itselleen Turku-tuotteiden huutokaupassa.

Hjallis Harkimo vierailee Raision lukiossa

Hjallis Harkimo.

Liikemies, kansanedustaja Hjallis Harkimo luennoi Raision lukiossa yrittäjyydestä torstaina 30. tammikuuta kello 9–10. Luennon jälkeen Harkimolla on puoli tuntia aikaa lukiolaisten kysymyksille ja keskustelulle. Tilaisuuden järjestävät Raision lukion yrittäjyyslinjalaiset eli tilaisuus on nuorten järjestämä.

Useita eri huumeita nappaillut kuski kärähti ratista Uudenmaantiellä

Henkilöauto päätyi poliisin pysäyttämäksi Uudeenmaantiellä maanantain vastaisena yönä kello 3.10. Kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille, opiaateille ja bentsodiatsepiineille. Lisäksi kuljettajalta löytyi sätkä, jonka epäillään sisältävän marihuanaa. Kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta, ja hänet määrättiin ajokieltoon.

Huumekuski kärähti Köydenpunojankadulla

Poliisipartio pysäytti henkilöauton Köydenpunojankadulla eilen sunnuntaina kello 19.45. Kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille. Asiaa tutkitaan rattijuopumuksena ja huumausaineen käyttörikoksena. Kuljettaja määrättiin ajokieltoon.

Raisionjoen pumppaamon ylivuoto ei aiheuttanut ympäristökatastrofia

Jätevettä pääsi Raisionjokeen marraskuun alussa noin 35 000 kuutiota.

Raisionjoen pumppaamolla oli 4.–8. marraskuuta ylivuoto. Jätevettä pääsi Raisionjokeen noin 35 000 kuutiota. Käsittelemätön jätevesi oli mikrobiologisesti erittäin huonolaatuista. Ylivuodon vuoksi mereen joutui noin 280 kiloa fosforia ja 2 200 kiloa typpeä. Kiintoainetta joutui mereen noin 11 000 kiloa.

Uusi sydämen vajaatoiminnalle altistava geenivirhe löytyi

Suomalaistutkijat ovat tunnistaneet uuden sydämen vajaatoiminnan geneettisen alttiustekijän sydänlihaksen toimintaan vaikuttavasta TRIM55-geenistä.

Urheilu

Lauri Tukonen palaa TPS-hyökkäykseen try out -sopimuksella

Lauri Tukonen.

Turun Palloseura vahvistuu 33-vuotiaalla laitahyökkääjä Lauri Tukosella . Tukonen liittyy HC TPS:n joukkueeseen maanantaina. Try out -sopimus kattaa aluksi viisi ottelua.

Rasmus Tirronen leikkaukseen, TPS:n maalivahtiosastolle vahvistusta Ruotsista

Rasmus Tirronen.

HC TPS:n maalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkauspöydälle. Tirronen operoidaan 27. tammikuuta. Se tarkoittaa TPS-vahdin kauden päättymistä ennenaikaisesti.

Jälkipeli: Jalkapallo on ollut Pauno Kymäläisen arkea koko elämän ajan

Leikekirjoihin on tallentunut paljon pitkän jalkapallonuran tehneen TPS-legenda Pauno Kymäläisen muistoja.

Naantalilaisen VG-62:n maakuntasarjaan 1960-luvulla nousseen joukkueen varamies, Turun Pyrkivän Suomisarja-joukkueen lupaava puolustaja, konttoristi ja parkettien partaveitsi, neljä kertaa peräkkäin Naantalin Vuoden urheilijaksi ja kerran Unikeoksi valittu taiteilijaluonteen omaava boheemi jalkapalloilija.

TPS joutuu maksamaan Jonne Virtaselle lähes 100 000 euroa ja oikeudenkäyntikulut perusteettomasta työsopimuksen purkamisesta

Jonne Virtanen.

Jonne Virtasen pelaajasopimuksen päättämiseen liittyvä erimielisyys on ollut välimiesoikeuden ratkaistavana. Välimiesoikeuden tuomiolauselman mukaan HC TPS Turku Oy velvoitetaan suorittamaan Jonne Virtaselle korvaukseksi työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä yhteensä 98 500 euroa korkolain mukaisine korkoineen 27. lokakuuta lukien.

Åboraakkeli: TPS Salibandyn voittoputkelle jatkoa?

TPS on voittoputkessa.

TPS Salibandyn pelaaminen on nytkähtänyt nihkeän alkukauden jälkeen uomiinsa. Parhaillaan TPS on viiden ottelun voittoputkessa ja kymmenestä edellisestä Salibandyliigan ottelusta Palloseura on hävinnyt vain kerran. Tuonkin ottelun Oilersille vieraissa vain niukasti 8–6.

HC TPS:n yleisömäärä pudonnut harvinaisen rajusti

Punainen on ollut hallitseva väri tällä kaudella TPS:n kotiotteluissa.

Tyhjien penkkien punainen meri tai turkulainen purjehduskausi ovat käsitteitä, kun syksyisin puhutaan HC TPS:n kotiotteluiden yleisömääristä. Tällä kaudella yleisömäärät ovat kuitenkin sukeltaneet tavalla, jota ei voi laittaa pitkittyneen purjehduskauden piikkiin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!