Kaksisuuntaisella mielialahäiriöllä yhteys laajaan kirjoon vanhempien psyykkisiä sairauksia

Dan Sucksdorff. Dan Sucksdorff. Kuva: Turun yliopisto

LL Dan Sucksdorff osoitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että kaksisuuntaisella mielialahäiriöllä eli bipolaarihäiriöllä on yhteys moniin vanhempien psykiatrisiin sairauksiin ja migreeniin. Vanhempien epilepsiaan sillä ei kuitenkaan ollut yhteyttä. Bipolaarihäiriötä sairastavilla itsellään esiintyi verrokkeja useammin sekä epilepsiaa että migreeniä.

Sucksdorffin tuoreessa väitöstutkimuksessa vanhempien bipolaarihäiriö, skitsofreniakirjon häiriöt, unipolaarinen eli tavanomainen masennus ja muut mielialahäiriöt, äitien ahdistuneisuushäiriöt sekä vanhempien muut neuroottiset ja persoonallisuushäiriöt olivat yhteydessä jälkikasvun bipolaarihäiriöön.

Jo ennestään tiedetään, että bipolaarihäiriö, skitsofrenia ja tavanomainen masennus kasautuvat perheissä ristiin, ja että niillä on yhteisiä geneettisiä riskitekijöitä. Tämä tutkimus viittaa siihen, että useat muutkin vanhempien psykiatriset sairaudet ovat riskitekijöitä jälkikasvun bipolaarihäiriölle, joko geneettisten tai muiden mekanismien kautta.

Sucksdorffin väitöskirjan aineiston muodostivat Suomessa aikavälillä 1983–98 syntyneet henkilöt, joilla oli bipolaarihäiriödiagnoosi valtakunnallisessa hoitoilmoitusrekisterissä vuoden 2008 loppuun mennessä. Tutkittavia kertyi yhteensä 1861 ja verrokkeja 3643. Kaikki tutkittavat olivat alle 26-vuotiaita. Tutkimuksessa hyödynnettiin myös muita valtakunnallisia rekistereitä.

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että bipolaarihäiriötä sairastavilla henkilöillä epilepsian ja migreenin riski on koholla. Näiden sairauksien mahdollisesta ristiin kasautumisesta perheissä on kuitenkin ollut erittäin vähän tietoa. Sucksdorffin tutkimuksen perusteella vanhempien migreeni näyttäisi olevan riskitekijä jälkikasvun bipolaarihäiriölle.

– Tutkimuksessa vanhemmilla, joilla itsellään ei ollut bipolaarihäiriötä, mutta joiden lapsella se oli diagnosoitu aikaisintaan 18 vuoden iässä, havaittiin esiintyvän 1,5 kertaa yleisemmin migreeniä verrattuna terveiden lasten vanhempiin, Sucksdorff kertoo.

Sen sijaan vanhempien epilepsian ja jälkikasvun bipolaarihäiriön välillä ei löytynyt yhteyttä. Bipolaarihäiriötä sairastavilla itsellään esiintyi kuitenkin oheissairauksina (eli samanaikaisina sairauksina) verrokkeja enemmän sekä epilepsiaa että migreeniä.

Todennäköisesti myös muut kuin geneettiset tekijät vaikuttavat löytyneisiin yhteyksiin.

– Esimerkiksi tilanteessa, jossa vanhemman psyykkinen sairaus on puhjennut vasta lapsen bipolaarihäiriön puhkeamisen jälkeen, voi lapsen sairastumisesta aiheutunut huoli olla merkittävä tekijä vanhemman sairastumisen taustalla, Sucksdorff huomauttaa.

Geneettisissä tutkimuksissa on kuitenkin migreenin osalta löytynyt viitteitä geneettisten riskitekijöiden päällekkäisyydestä suhteessa bipolaarihäiriöön.

– Se, että bipolaarihäiriö on yhteydessä vanhempien migreeniin muttei vanhempien epilepsiaan, voisikin viitata siihen, että bipolaarihäiriö on geneettisesti lähempänä migreeniä kuin epilepsiaa, Sucksdorff sanoo.

Bipolaarihäiriön yhteys oheissairautena ilmenevään migreeniin oli kuitenkin voimakkaampi kuin bipolaarihäiriön yhteys vanhempien migreeniin.

– Löydökset antavat olettaa, että jotkin ei-perinnölliset tekijät, joita emme vielä tunne, ovat keskeisiä niin epilepsian kuin migreeninkin kohonneessa riskissä bipolaarihäiriötä sairastavilla henkilöillä, Sucksdorff huomauttaa.

Oheissairaudet ovat yhteydessä bipolaarihäiriön vaikeampaan sairaudenkulkuun. Siksi paremman ymmärryksen saavuttaminen oheissairauksien puhkeamiseen vaikuttavista tekijöistä on haaste tulevalle tutkimukselle ja tärkeää hoidon kehittämisen kannalta.

Keskeinen osa bipolaarihäiriön riskitekijöiden kartoitusta on myös lähisukulaisten sairaushistorian selvittäminen. Erityisen tärkeää se on tilanteessa, jossa henkilöllä on sairauden puhkeamista mahdollisesti ennakoivaa oireilua.

– Tuloksiemme perusteella aiemmin luultua suurempi joukko vanhempien psykiatrisista sairauksista ja vanhempien migreeni on syytä huomioida bipolaarihäiriön riskiarviossa. Tarkka riskiarvio puolestaan mahdollistaa laadukkaat ennaltaehkäisevät toimenpiteet, Sucksdorff huomauttaa.

Sucksdorff esittää väitöskirjansa Kaksisuuntaisen mielialahäiriön yhteys epilepsiaan, migreeniin ja vanhempien psykiatrisiin sairauksiin: Kansallisiin rekistereihin perustuva tutkimus julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 20. joulukuuta.

Vastaväittäjänä on professori Olli Kampman (Tampereen yliopisto), kustoksena professori Andre Sourander (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on lastenpsykiatria.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Hengitysliitto lahjoittaa korkeavirtaushappihoitolaitteen Tyksille

Hengitysliitto hankkii lahjoituksista ja keräyksistä saamillaan varoilla AIRVO 2 -laitteita, joilla helpotetaan erityisesti vaikeaa keuhkosairautta sairastavien hengitystä. Laitteet luovutetaan keskus- ja yliopistosairaaloiden käyttöön eri puolille Suomea.

Liikennevalot ajoittain pois käytöstä Pansiontiellä pylväiden vaihdon vuoksi

Liikennevalot ovat ajoittain pois käytöstä maanantaina ja tiistaina Pansiontiellä Nosturinkadun, Juhana Herttuan puistokadun, Kanslerintien ja Suikkilantien risteyksissä pylväiden vaihtotyön vuoksi.

Poliisilla kiireinen viikonloppu, Lounais-Suomessa 1 307 hälytystehtävää

Poliisilla oli perjantaiaamusta sunnuntaiaamuun helteisessä viikonlopussa Lounais-Suomessa 1 307 hälytystehtävää. Pahimmillaan yli 20 hälytystehtävää oli odotti vapautuvaa partiota. Samalla aikavälillä Lounais-Suomen poliisi on saanut hoidettavakseen 334 erilaista tutkinta-asiaa.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee kaksi ajokaistaa Koulukadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee kaksi ajokaistaa Koulukatu 21:n kohdalla. Työ aloitetaan maanantaina kello 18. Työn arvioitu päättymisajankohta on tiistaiaamuna kello 6.

Loton potti nousee kahdeksaan miljoonaan euroon, Jokerista 40 000 euron voitto Tampereentien Prismassa pelatulle riville

Loton kierroksen 32/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia eikä 6+1 -oikein tuloksia, joten ensi viikolla potti kohoaa kahdeksaan miljoonaan euroon.

Varotoimia jatkettava edelleen

Varsinais-Suomen Demarinaiset on huolissaan siitä, että koronaviruksen vaikutukset naisvaltaisilla aloilla eivät mene nopeasti ohi. Koronavirus leviää edelleen maailmalla emmekä mekään voi olla varmoja syksyn tilanteesta. Varotoimia on jatkettava.

Taiteiden iltapäivä Turun tuomiokirkolla

Tuomiokirkolla vietetään Taiteiden iltäpäivää 13. elokuuta.

Torstaina 13. elokuuta ei tarvitse odottaa Taiteiden yöhön saakka, sillä Turun tuomiokirkolla järjestetään ohjelmaa jo puolestapäivästä lähtien. Keskipäivän lyöntien alla vietetään perinteistä keskipäivän ehtoollista.

Nainen ryösti vanhuksen teräaseella uhaten Turun keskustassa aamupäivällä

Turun keskustassa tapahtuneesta törkeästä ryöstöstä kaivataan havaintoja. 1930-luvulla syntynyt nainen ryöstettiin teräaseella uhaten aamupäivällä Turun keskustassa noin kello 10.30-10.45.

Kirkolliskokous alkaa Turussa ensi maanantaina, istunnot videostriimataan

Kirkolliskokous kokoontuu ensi viikolla uudella kokoonpanollaan Turussa. Toukokuusta poikkeuksellisesti elokuulle siirretty kokous kestää alustavan suunnitelman mukaan maanantaista perjantaihin (10.–14.8.).

Turkulaisdokumentaristien seitsemännessä jaksossa lähdetään jahtaamaan jatulintarhoja

Aleksi Kauppinen ja Iisa Niemi.

Turkulaiskolmikosta koostuvan Vox Turun dokumenttielokuvat käsittelevät Turun seutua, sen historiaa ja ihmisiä. Käsikirjoittaja-ohjaaja-toimittaja Aleksi Kauppinen aloitti videoiden teon viime vuonna ja jaksoja on julkaistu seitsemän. Uusin jakso, joka julkaistiin Youtubessa 1. heinäkuuta, käsittelee Turun seudun jatulintarhoja.

Nuorten EU-keskustelu Turussa – huippukokoukseen haki mukaan 142 nuorta

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi järjestää nuorten EU-huippukokouksen Turussa 27.–28. elokuuta. Nuoret käyvät vuoropuhelua päättäjien kanssa, työskentelevät työryhmissä eri EU-teemojen parissa ja asettavat täysistunnossa painopisteet tapahtuman yhteydessä julkaistavaan julkilausumaan. Nuorten EU-huippukokouksen tulokset esitellään tapahtuman päätteeksi myös komissaari Jutta Urpilaiselle. Tapahtuma on osa Turun Eurooppa-foorumia.

Kupittaan Feeniks Oy täyttää Manu Eventsin jättämän aukon

Santtu Kiili.

Turun Tiedepuistossa sijaitsevia ravintoloita ryhtyy pyörittämään Kupittaan Feeniks Oy. Teknologiakiinteistöt etsi kesäkuussa uutta ravintoloitsijaa BioCityssä, ElectroCityssä ja TriviumCityssä sijaitseviin ravintoloihinsa. Uuden toimijan etsintä tuli ajankohtaiseksi, koska koronarajoitukset ajoivat tiloissa ravintoloita pyörittäneen Manu Events Oy:n taloudellisiin vaikeuksiin. Yritys joutui lopettamaan toimintansa ja irtisanomaan vuokrasopimuksensa Teknologiakiinteistöjen kanssa.

Eurojackpotissa kaksi täysosumaa, Jokerista 20 000 euron voitto Paraisille

Eurojackpotin kierroksen 32/2020 arvonnassa löytyi kaksi täysosumaa. Espanjassa ja Saksassa pelatuilla täysosumilla voitti 38 miljoonaa euroa.

Ynnää fenkolia lisukkeeksi

Muutaman aineksen fenkolisalaatti

Kysely: Kuntaliitoksille selvä ei

Valtaosa suomalaisista (84 %) on sitä mieltä, että talouden rattaat olisi saatava pian liikkeelle. Muuten katoaa pohja kuntapalveluiden ja terveydenhuollon rahoittamiseksi. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. Kolme neljästä (75 %) vaatii, että jatkossa omassa asuinkunnassa pitää tehdä päätökset, mihin palveluihin rahaa ylipäätään laitetaan ja mistä palveluista voidaan leikata.

Minä, keski-ikäistyvä keskinkertaisuus

Yksi aikuistumisen vaikeimmista asioista on oman keskinkertaisuutensa hyväksyminen.

THL: Kymmeniä suomalaisia altistunut koronavirukselle yksityistilaisuudessa Virossa, lähes kaikki altistuneet asetettu karanteeniin

Kymmeniä suomalaisia on altistunut koronavirukselle Virossa järjestetyssä yksityistilaisuudessa. Suurin osa altistuneista on palannut Suomeen. Osallistujiin on oltu yhteydessä ja valtaosa heistä on asetettu varotoimena karanteeniin.

OnniBus lisää vuorotarjontaansa

OnniBus lisää vuorotarjontaansa ja kutsuu työntekijöitä töihin lomautuksilta.

Heinäkuussa suomalaiset lähtivät liikkeelle ja OnniBussin tarjonnan palauttaminen onnistui hyvin. Tästä rohkaistuneena

Urheilu

Puukkokatsomo: Eläköön ilmaiskanavat

Tuleva jääkiekkokausi palauttaa jääkiekon Liigan television ilmaiskanaville. Yksi olennainen osa kokonaisuutta on Subilla nähtävä perjantaikierroksen suora ottelu.

Otteluanalyysi: TPS:n kotituska jatkuu

Jonatan Johanssonin TPS:n kotivoittosarake näyttää edelleen nollaa.

TPS:n jalkapallomiehistön uusi päävalmentaja Jonatan Johansson onnistui piiskaamaan joukkueensa ensimmäisessä ottelussaan vierasvoittoon Rovaniemellä. TPS:n ensimmäistä kotiottelua odotettiin kieli pitkällä, mutta turhaan. Honka oli liian vahva vastus. Se voitti pelin ansaitusti maalein 0-2.

Rannikko jatkaa uraansa Vilppaassa

Teemu Rannikko loukkasi polvensa tammikuun alussa, mutta on kuntoutumassa ja jatkamassa uraansa..

Syyskuussa 40 vuotta täyttävä koripalloilija Teemu Rannikko on solminut Salon Vilppaan kanssa yhden vuoden mittaisen jatkosopimuksen, uransa viimeisen.

Amado lopettaa uransa, Loimu joutuu palaamaan pelaajamarkkinoille

Nick Amado.

Raision Loimu kertoi noin kuukausi sitten jenkkikeskitorjuja Nick Amadon täydentävän joukkueen kokoonpanon valmiiksi, mutta nyt raisiolaiset joutuvat käynnistämään uuden keskitorjujan hakuprosessin.

Nykyinen sarjataso kelpaa

Nina Kalmin mukaan naisten Korisliiga on kehittynyt isoin harppauksin viime vuosina, mutta samalla kuilu liigan ja 1. divisioonan välillä on kasvanut. – Vaatii nousijajoukkueelta kovaa panostusta, jos haluaa liigassa säilyä, Kalmi sanoo.

Riennossa yksilöiden kehittäminen on etusijalla

Otteluanalyysi: Inter sarjan kärkeen Furuholmin maaleilla

Timo Furuholm oli jälleen Interin sankari.

IFK Mariehamn jäi Interin jyrän alle Kupittaalla jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa, mutta se oli silti hetken kiinni jopa pisteessä. Inter vei peliä mielin määrin, mutta kun se ei tehnyt paikoistaan toista maalia, maarianhaminalaiset nousivat Albion Ademin rangaistuspotkumaalilla tasoihin pelin lopussa. Inter kuitenkin kuittasi lähes välittömästi ja Timo Furuholm iski ansaitun 2-1-voittomaalin.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.