Jälkipeli: Ura Basketin Marius Van Andringan tarina ei ole ihan tavanomainen

Ura Basketin Marius Van Andringa (10) omistaa kahden maan passit. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen. Ura Basketin Marius Van Andringa (10) omistaa kahden maan passit. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen. Kuva: Hannu Tuominen

Kuten nimestäkin jo olettaa saattaa, kyseessä ei ole ihan tavallisen suomalaisen koripalloilijan tarina. Kaarinan Ura Basketin Marius Van Andringa on pelaaja, jonka suonissa virtaa vahvasti gallialaista verta. Mariuksen isä on ranskalainen ja äiti suomalainen.

Jo lähtökohdat Mariuksen mielenkiintoiselle tarinalle ovat poikkeukselliset.

Kaksoiskansalainen Van Andringa kokee olevansa puoliksi yhtä lailla ranskalainen kuin suomalainen. Koulut on käyty Suomessa, mutta lomat on vietetty Ranskassa.

– Äitini oli parikymppinen, kun hän tapasi isäni Etelä-Ranskassa. Isä on arkeologi ja äiti on ammatiltaan arkkitehti. Itse synnyin Helsingissä, mutta olen viettänyt puolet elämästäni Ranskassa. Vanhemmat ovat pitäneet yhtä jo neljäkymmentä vuotta, vaikka isä asuu nyt Pariisissa ja äiti Helsingissä. Vanhempien työkuvioita on ollut vaikea yhdistää, mutta välillä olemme asuneet kaikki yhdessä, muun muassa Roomassa. Isälle ei oikein löydy töitä Suomesta ja äiti on Suomenlinnassa arkkitehtinä. Raunioiden restaurointi on hänen erikoisalaansa, kertoo Van Andringa.

Suomessa Marius puhuu suomea äidin kanssa. Kun koulun kesälomat alkoivat, poika matkusti Ranskaan isovanhempiensa luo ja kieli vaihtui ranskaksi. Kaarinassa pelaavan Van Andringan päällimmäinen unelma on päästä pelaamaan toiseen kotimaahansa, isiensä maille, Ranskaan. Viime kesänä se olikin lähellä.

Korihaissa pelannut Marius oli jo tehnyt uuden sopimuksen Ura Basketin kanssa, kun ilmaantui mahdollisuus päästä pelaamaan Ranskaan. Ura Basket osti kuitenkin Mariuksen ulkomaan option pois, ja näin Van Andringan pelit jatkuvat Kupittaan palloiluhallissa ainakin yhden kauden ajan.

Marius pelaa koripalloa Korisliigassa suomalaisena. Vastaavasti pelaaminen Ranskassa ranskalaisena on osoittautunut vaikeaksi. Hänet on luokiteltu siellä ulkomaalaiskiintiöön. Ranskan kansalaisuudesta huolimatta Ranskan koripalloliitto ja koripalloliigakaan ei aluksi antanut Andringalle lupaa pelata muuten kuin ulkomaalaiskiintiössä.

Ranskan koripalloliiga hallinnoi maan pääsarjaa ja toiseksi ylintä sarjatasoa. Koripalloliiton vastuulla ovat loput sarjat kolmosesta alkaen. Liitto antoi valituskierroksen jälkeen Mariukselle luvan pelata korkeimmillaan kolmossarjaa, mutta hänen tavoitteensa on joko pääsarja tai toiseksi korkein sarjataso. Siihen Ranskan liiga on suhtautunut toistaiseksi nuivasti.

Van Andringa on pääkaupunkiseudun kasvatti. Eri palloilulajeja itsekin harrastanut äiti vei alle kouluikäisen poikansa Malmin Super-Koriksen harjoituksiin. Seurasta on tullut kovia pelimiehiä, kuten Sasu Salin ja Petteri Koponen.

– Ilmeisesti Malmin Super-Koris valikoitui kasvattajaseurakseni, koska enoni valmensi siellä.

Marius ei ehkä ollut maamme lahjakkain juniorikoripalloilija, mutta innostus lajiin oli kova sekä harjoittelumotivaatio korkealla.

– Jo ennen A-juniori-ikää päätin tulla koripalloilijaksi.

Van Andringan koripalloura eteni Torpan Poikien, Seagullsin ja Pussihukkien kautta Joensuun Katajaan. Pekka Salmisen valmennuksessa ja Teemu Rannikon johdattamana Marius kehittyi uudelle tasolle. Pelatessaan Joensuussa Korisliigaa, Marius valittiin Vuoden tulokkaaksi.

– Kataja kiinnostui minusta, koska näkivät, että minussa on potentiaalia. Olin kova harjoittelemaan. Salminen vei minua uskomattomasti eteenpäin. Rannikko ja Petri Virtanen tekivät minusta paremman. Voitimme Suomen mestaruuden. Aina puhutaan Teemusta, mutta isoin ansio menee valmentaja Salmiselle.

Vuoden tulokkaan matka vei Lapualle Korikobriin. Tavoitteena oli saada enemmän vastuuta. Unelmana oli myös päästä ulkomaille pelaamaan. Siihen tarjoutuikin tilaisuus, kun Mariuksella oli mahdollisuus siirtyä Saksaan pelaamaan. Kaikki ei mennyt ihan ennakko-odotuksien mukaan.

– St Oliver Wurstburgilla oli joukkue Saksan pääsarjassa sekä reservijoukkue kolmannella sarjatasolla. Tarkoitus oli, että harjoittelen ykkösjoukkueen kanssa ja pelaan aluksi reservijoukkueessa. Kävi kuitenkin ilmi, että valmentaja ei alun perinkään halunnut minua sinne, mutta urheilutoimenjohtaja halusi. Sopimukseni purettiin muutaman päivän päästä ja palasin Suomeen.

Jos Van Andringa olisi asunut koko nuoruutensa Ranskassa, hän todennäköisesti pelaisi jalkapalloa.

– Ranskan sukuni on jalkapalloperhettä. Siellä kaikki pelaavat futista. Isänikin aikoinaan. PSG on todella lähellä sydäntäni.

Mariuksen äiti pelasi aikoinaan koripalloa, käsipalloa ja tennistä. Nyt perheen lajivalikoimaan on tullut uusi laji, padel.

– Kaksi vuotta sitten halusin kaverini kanssa perustaa Helsinkiin padelin ulkokentät. Vappuna avattiin Lauttasaareen kolme kenttää. Yrittäjyys kiinnostaa minua.

Hannu Tuominen

Hengitysliitto lahjoittaa korkeavirtaushappihoitolaitteen Tyksille

Hengitysliitto hankkii lahjoituksista ja keräyksistä saamillaan varoilla AIRVO 2 -laitteita, joilla helpotetaan erityisesti vaikeaa keuhkosairautta sairastavien hengitystä. Laitteet luovutetaan keskus- ja yliopistosairaaloiden käyttöön eri puolille Suomea.

Liikennevalot ajoittain pois käytöstä Pansiontiellä pylväiden vaihdon vuoksi

Liikennevalot ovat ajoittain pois käytöstä maanantaina ja tiistaina Pansiontiellä Nosturinkadun, Juhana Herttuan puistokadun, Kanslerintien ja Suikkilantien risteyksissä pylväiden vaihtotyön vuoksi.

Poliisilla kiireinen viikonloppu, Lounais-Suomessa 1 307 hälytystehtävää

Poliisilla oli perjantaiaamusta sunnuntaiaamuun helteisessä viikonlopussa Lounais-Suomessa 1 307 hälytystehtävää. Pahimmillaan yli 20 hälytystehtävää oli odotti vapautuvaa partiota. Samalla aikavälillä Lounais-Suomen poliisi on saanut hoidettavakseen 334 erilaista tutkinta-asiaa.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee kaksi ajokaistaa Koulukadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee kaksi ajokaistaa Koulukatu 21:n kohdalla. Työ aloitetaan maanantaina kello 18. Työn arvioitu päättymisajankohta on tiistaiaamuna kello 6.

Loton potti nousee kahdeksaan miljoonaan euroon, Jokerista 40 000 euron voitto Tampereentien Prismassa pelatulle riville

Loton kierroksen 32/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia eikä 6+1 -oikein tuloksia, joten ensi viikolla potti kohoaa kahdeksaan miljoonaan euroon.

Varotoimia jatkettava edelleen

Varsinais-Suomen Demarinaiset on huolissaan siitä, että koronaviruksen vaikutukset naisvaltaisilla aloilla eivät mene nopeasti ohi. Koronavirus leviää edelleen maailmalla emmekä mekään voi olla varmoja syksyn tilanteesta. Varotoimia on jatkettava.

Taiteiden iltapäivä Turun tuomiokirkolla

Tuomiokirkolla vietetään Taiteiden iltäpäivää 13. elokuuta.

Torstaina 13. elokuuta ei tarvitse odottaa Taiteiden yöhön saakka, sillä Turun tuomiokirkolla järjestetään ohjelmaa jo puolestapäivästä lähtien. Keskipäivän lyöntien alla vietetään perinteistä keskipäivän ehtoollista.

Nainen ryösti vanhuksen teräaseella uhaten Turun keskustassa aamupäivällä

Turun keskustassa tapahtuneesta törkeästä ryöstöstä kaivataan havaintoja. 1930-luvulla syntynyt nainen ryöstettiin teräaseella uhaten aamupäivällä Turun keskustassa noin kello 10.30-10.45.

Kirkolliskokous alkaa Turussa ensi maanantaina, istunnot videostriimataan

Kirkolliskokous kokoontuu ensi viikolla uudella kokoonpanollaan Turussa. Toukokuusta poikkeuksellisesti elokuulle siirretty kokous kestää alustavan suunnitelman mukaan maanantaista perjantaihin (10.–14.8.).

Turkulaisdokumentaristien seitsemännessä jaksossa lähdetään jahtaamaan jatulintarhoja

Aleksi Kauppinen ja Iisa Niemi.

Turkulaiskolmikosta koostuvan Vox Turun dokumenttielokuvat käsittelevät Turun seutua, sen historiaa ja ihmisiä. Käsikirjoittaja-ohjaaja-toimittaja Aleksi Kauppinen aloitti videoiden teon viime vuonna ja jaksoja on julkaistu seitsemän. Uusin jakso, joka julkaistiin Youtubessa 1. heinäkuuta, käsittelee Turun seudun jatulintarhoja.

Nuorten EU-keskustelu Turussa – huippukokoukseen haki mukaan 142 nuorta

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi järjestää nuorten EU-huippukokouksen Turussa 27.–28. elokuuta. Nuoret käyvät vuoropuhelua päättäjien kanssa, työskentelevät työryhmissä eri EU-teemojen parissa ja asettavat täysistunnossa painopisteet tapahtuman yhteydessä julkaistavaan julkilausumaan. Nuorten EU-huippukokouksen tulokset esitellään tapahtuman päätteeksi myös komissaari Jutta Urpilaiselle. Tapahtuma on osa Turun Eurooppa-foorumia.

Kupittaan Feeniks Oy täyttää Manu Eventsin jättämän aukon

Santtu Kiili.

Turun Tiedepuistossa sijaitsevia ravintoloita ryhtyy pyörittämään Kupittaan Feeniks Oy. Teknologiakiinteistöt etsi kesäkuussa uutta ravintoloitsijaa BioCityssä, ElectroCityssä ja TriviumCityssä sijaitseviin ravintoloihinsa. Uuden toimijan etsintä tuli ajankohtaiseksi, koska koronarajoitukset ajoivat tiloissa ravintoloita pyörittäneen Manu Events Oy:n taloudellisiin vaikeuksiin. Yritys joutui lopettamaan toimintansa ja irtisanomaan vuokrasopimuksensa Teknologiakiinteistöjen kanssa.

Eurojackpotissa kaksi täysosumaa, Jokerista 20 000 euron voitto Paraisille

Eurojackpotin kierroksen 32/2020 arvonnassa löytyi kaksi täysosumaa. Espanjassa ja Saksassa pelatuilla täysosumilla voitti 38 miljoonaa euroa.

Ynnää fenkolia lisukkeeksi

Muutaman aineksen fenkolisalaatti

Kysely: Kuntaliitoksille selvä ei

Valtaosa suomalaisista (84 %) on sitä mieltä, että talouden rattaat olisi saatava pian liikkeelle. Muuten katoaa pohja kuntapalveluiden ja terveydenhuollon rahoittamiseksi. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. Kolme neljästä (75 %) vaatii, että jatkossa omassa asuinkunnassa pitää tehdä päätökset, mihin palveluihin rahaa ylipäätään laitetaan ja mistä palveluista voidaan leikata.

Minä, keski-ikäistyvä keskinkertaisuus

Yksi aikuistumisen vaikeimmista asioista on oman keskinkertaisuutensa hyväksyminen.

THL: Kymmeniä suomalaisia altistunut koronavirukselle yksityistilaisuudessa Virossa, lähes kaikki altistuneet asetettu karanteeniin

Kymmeniä suomalaisia on altistunut koronavirukselle Virossa järjestetyssä yksityistilaisuudessa. Suurin osa altistuneista on palannut Suomeen. Osallistujiin on oltu yhteydessä ja valtaosa heistä on asetettu varotoimena karanteeniin.

OnniBus lisää vuorotarjontaansa

OnniBus lisää vuorotarjontaansa ja kutsuu työntekijöitä töihin lomautuksilta.

Heinäkuussa suomalaiset lähtivät liikkeelle ja OnniBussin tarjonnan palauttaminen onnistui hyvin. Tästä rohkaistuneena

Urheilu

Puukkokatsomo: Eläköön ilmaiskanavat

Tuleva jääkiekkokausi palauttaa jääkiekon Liigan television ilmaiskanaville. Yksi olennainen osa kokonaisuutta on Subilla nähtävä perjantaikierroksen suora ottelu.

Otteluanalyysi: TPS:n kotituska jatkuu

Jonatan Johanssonin TPS:n kotivoittosarake näyttää edelleen nollaa.

TPS:n jalkapallomiehistön uusi päävalmentaja Jonatan Johansson onnistui piiskaamaan joukkueensa ensimmäisessä ottelussaan vierasvoittoon Rovaniemellä. TPS:n ensimmäistä kotiottelua odotettiin kieli pitkällä, mutta turhaan. Honka oli liian vahva vastus. Se voitti pelin ansaitusti maalein 0-2.

Rannikko jatkaa uraansa Vilppaassa

Teemu Rannikko loukkasi polvensa tammikuun alussa, mutta on kuntoutumassa ja jatkamassa uraansa..

Syyskuussa 40 vuotta täyttävä koripalloilija Teemu Rannikko on solminut Salon Vilppaan kanssa yhden vuoden mittaisen jatkosopimuksen, uransa viimeisen.

Amado lopettaa uransa, Loimu joutuu palaamaan pelaajamarkkinoille

Nick Amado.

Raision Loimu kertoi noin kuukausi sitten jenkkikeskitorjuja Nick Amadon täydentävän joukkueen kokoonpanon valmiiksi, mutta nyt raisiolaiset joutuvat käynnistämään uuden keskitorjujan hakuprosessin.

Nykyinen sarjataso kelpaa

Nina Kalmin mukaan naisten Korisliiga on kehittynyt isoin harppauksin viime vuosina, mutta samalla kuilu liigan ja 1. divisioonan välillä on kasvanut. – Vaatii nousijajoukkueelta kovaa panostusta, jos haluaa liigassa säilyä, Kalmi sanoo.

Riennossa yksilöiden kehittäminen on etusijalla

Otteluanalyysi: Inter sarjan kärkeen Furuholmin maaleilla

Timo Furuholm oli jälleen Interin sankari.

IFK Mariehamn jäi Interin jyrän alle Kupittaalla jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa, mutta se oli silti hetken kiinni jopa pisteessä. Inter vei peliä mielin määrin, mutta kun se ei tehnyt paikoistaan toista maalia, maarianhaminalaiset nousivat Albion Ademin rangaistuspotkumaalilla tasoihin pelin lopussa. Inter kuitenkin kuittasi lähes välittömästi ja Timo Furuholm iski ansaitun 2-1-voittomaalin.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.