NÄIN VIETÄT RENNON JOULUN – VIISI VINKKIÄ, JOILLA SELÄTÄT JOULUSTRESSIN JA LAHJAPANIIKIN

Naantalin Kylpylän henkilökunta on valmistanut vierailleen yli 30 joulua. Nyt he paljastavat parhaat lahja- ja jouluvinkkinsä rentoon jouluun.

1. Joululahjaksi elämyksiä

Joulun ensimmäinen koetinkivi on lahjapaniikki. Naantalin Kylpylältä tähän löytyy ratkaisu, joka on sekä vaivaton että toimiva. Saija Etokari Kylpylän Promenade Boutiquesta kertoo, että suosituimpia lahjoja ympäri vuoden ovat ehdottomasti lahjakortit.

”Lahjakortti on nopea ja helppo hankkia ja ilahduttaa jokaista – meillä voi valita niin hoidoista, illallisista kuin lomistakin, tai yhdistellä vaikka kaikkia”, Saija vinkkaa.

Promenadesta löytyy toki myös laadukasta muotia, koruja ja muuta lahjatavaraa. ”Joulunalusaika myymälässä on ihanaa, kun saa auttaa ihmisiä lahjaostoksissa. Toisinaan lahjan saajakin on tuotu paikanpäälle valitsemaan vaikkapa mieleisensä koru tai kauluspaita”.

Saijan vinkki: ”Ystävälle hankkisin tänä jouluna ehdottomasti bilebreikki-lahjan eli lahjakortti kylpylälomalle ja oheen liput Naantalin Kylpylän Iskelmä tai Rock Weekend -tapahtumiin tulevana keväänä.”

2. Jouluna saa ottaa omaa aikaa

Monille joululoma merkitsee taukoa syksyn pitkään työrupeaman jälkeen. Silloin jouluhälinän sijaan kaipaa rauhaa. ”Irtiotto arjesta on meidän erikoisalaamme”, painottaa Kylpylän kauneuskeskuksen Henna Anttalainen. Jouluohjelmasta voi jokainen nauttia itselleen sopivissa määrin ja käydä välillä altailla uimassa lyhtyjen loisteessa tai hoidoissa rentoutumassa.

Kylpylään voi karata kesken kotijoulunkin – hoitola on auki joulunakin kaikille vieraille. ”Moni tulee tänne myös välipäiviksi palautumaan joulusta”, Henna nauraa.

Hennan vinkki: ”Parihoito on kiva lahja pariskunnalle. Hoidon ajaksi jää kaikki hälinä ja kiire hetkeksi taa, kun voi keskittyä nauttimaan yhteisestä elämyksestä.”

3. Yllätyksiä joulupöytään

Jouluna on ihana istua valmiiseen pöytään. Kylpylän ravintolat ovat avoinna myös jouluna, eikä yöpalastakaan ei tarvitse tinkiä - jouluyönä ravintolaan katetaan juhlapöytä. Naantalin Kylpylän keittiömestari Marko Ilander tuntee vieraiden mieltymykset: ”kala kaikissa muodoissa sekä Kylpylän makea jouluhalko ovat kestosuosikkeja”. Marko lisää pöytään aina myös jotain paikallista ja ei niin perinteistä: ”se tuo kivan säväyksen tuttuihin jouluruokiin.” Jos vyö alkaa kiristää, kylpylältä löytyy myös kuntosali ja liikuntatunnit sekä ympäriltä upeat ulkoilumaastot, Marko virnistää.

Markon vinkki: ”Jotta jouluruoka ei ala kyllästyttää, kokeile välillä jotain ihan muuta – meillä kylpylällä avataan 11.12. Asian fusion pop-up-ravintola Macha, jonka listalta löytyy vaihtoehtoja kimchistä sushiin ja rameniin.”

4. Perinnejoulu ilman stressiä

Joulunaika on ihanaa, mutta myös kiireistä: joulusiivous, lahjarumba, sukulaisvierailut ja kinkkukin pitäisi paistaa. ”Jos jouluvalmistelut alkavat stressata, kylpyläjoulu voisi olla sinua varten”, ehdottaa jouluemäntä Leena Laihonen. Monelle joulun perinteet ovat niin tärkeä osa joulua, että ajatus sen viettämisestä jossain muualla voi tuntua vieraalta. Leena vakuuttaa, ettei syytä huoleen ole: ”vuosien varrella olemme yhdistäneet kylpyläloman ja joulun parhaat palat – joulupukki, kuusen koristelu, joululaulut ja Tapanin tanssit kuuluvat myös kylpyläjouluun”. Lapsille on tietysti omaa ohjelmaa sekä viihdykettä Kylpylän Muksumestassa.

Leenan vinkki: ”Joulu alkaa Vanhalta Suurtorilta joulurauhanjulistuksesta. Vaihtoehtoisesti tunnelmallista joulurauhanjulistusta pääsee seuraamaan myös Naantalin vanhaan kaupunkiin, ihan kävelymatkan päähän kylpylältä. Sen jälkeen keräännytään yhteiselle joulupuurolle, joka tarjoillaan kaikille kylpylän jouluvieraille.”

5. Hyvästit joulumelankolialle

Kun joulu on ohi ja edessä kylmä ja pimeä tammikuu, melankolian vältät kääntämällä katseen tiukasti tulevaan. Välipäivien tai uudenvuoden loman hotellinjohtaja Petter Lillvik suosittelee varaamaan hyvissä ajoin, samoin talviloman. ”Kanta-asiakkaillemmekin on luvassa vaihtelua, sillä kaikki huoneemme on juuri uusittu ja ihan uusiakin rakennettu”, Petter mainitsee. Petterin suosikkeja ovat kaksikerroksiset teema-sviitit ja tyylikkäät Loft-huoneet Kylpylän ylimmässä kerroksessa. ”Syksyllä uusimme myös Kylpylän viereisen Naantali City Apartments -huoneistohotellin, joka sopii erinomaisesti pidempään lomaan isollakin porukalla.”

Petterin vinkki: ”Varaa jo nyt helmikuulle majoitus Muumi-teemahuoneeseen ja vietä päivä Muumimaailman Taikatalvessa. Tätä talviloman taattua kohokohtaa on mukava odottaa.”

Elämyksiä ja parasta aikaa yhdessä Naantalin Kylpylässä – joulun lomat ja lahjakortit löydät osoitteessa www.naantalispa.fi

Kiveniskemiä joka neljännellä

Noin joka neljännellä (24 prosenttia) autoilijalla on tuulilasissaan kiveniskemä. 17 prosenttia taas kertoo, että tuulilasissa on naarmuja, ja joka kymmenennen (8 prosenttia) tuulilasissa on jopa halkeama.

Kala on loistava D-vitamiinin lähde

Moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta. Tärkeää vitamiinia saa auringosta, mutta pohjoisessa ainoastaan keskikesällä D-vitamiinia saa auringonvalon kautta riittävästi. Maukas ja helppo tapa saada päivän D-vitamiiniannos on nauttia kala-ateria, kerrotaan Pro Kala ry:stä. Kaloissa oleva vitamiini on D3-muotoa, joka imeytyy hyvin.

Kombucha on raikas kesäjuoma

Krister Hällin ja Kirsi Seivon Kombucha – kaikki valmistuksesta ja paljon reseptejä (Kustantamo S&S) soveltuu vasta-alkajille ja kokeneemmillekin harrastajille. Kombucha on teestä hapattamalla valmistettava juoma, josta on tullut trendikäs vaihtoehto alkoholille ja virvoitusjuomille.

Muista suojautua auringolta

Ulkona oleskellessa kannattaa suojautua UV-säteilyltä. Säteily on voimakkaimmillaan juhannuksen aikoihin. Pilviselläkin säällä voi palaa, sillä ohuet yläpilvet eivät vaimenna UV-säteilyä juuri lainkaan.

Ekotekoja omassa puutarhassa

Luonnon monimuotoisuutta voi lisätä ja ilmastonmuutosta hillitä omassa puutarhassaankin. Rehevä puutarha vaimentaa luonnon ääri-ilmiöiden vaikutuksia ja sitoo vettä ja ravinteita itseensä. Mitä enemmän kasveja, sitä enemmän hiilidioksidia ilmakehästä poistuu. Luonnon monimuotoisuuden kannalta paras vaihtoehto on ”hoitamaton” puutarha rikkaruohoineen.

Naantali julkaisi ympäristöohjelmansa

Naantalin kaupungin ympäristöohjelma vuosille 2020–2024 on valmistunut. Naantalin kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman kokouksessaan 16.3.2020, ja kuluneen kevään aikana ohjelmasta on laadittu kaupunkilaisille esite, joka on nyt saatavilla kaupungin asiointipisteestä ja luettavissa verkossa. Kaupungin verkkosivuilla voi myös tutustua varsinaiseen ympäristöohjelmaan.

Turun AMK esittää 171 lisäaloituspaikkaa hallituksen lupaamalla lisärahoituksella

Osana hallituksen lisätalousarvion koronaelvytyspakettia opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt, että korkeakoulut ottaisivat yhteensä 4800 opiskelijaa suunniteltua enemmän tämän kevään hausta hallituksen myöntämällä lisärahoituksella. Turun ammattikorkeakoulu on valmis ottamaan perustutkintoihin yhteensä 171 opiskelijaa nyt käynnissä olevan haun ylitäyttönä.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Vuosittainen leväseuranta käynnistyi jälleen

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen leväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 35 havaintopaikasta, joista 21 sijaitsee meri- ja 14 sisävesialueilla. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannassa jo vuodesta 1998. Lisäksi Suomen Rotarit osallistuvat valtakunnallisesti tänä kesänä sinileväseurantaan ja heidän seurannassaan on Lounais-Suomen alueella kaikkiaan 40 havaintopaikkaa.

Turun kehätien liikenne kiertotielle Pukkilan liittymässä

Pukkilan eritasoliittymän rakentamisen myötä kehätien liikenne Yhdystien kohdalla siirretään kiertotielle ja samassa yhteydessä liittymä Suopohjantieltä Turun kehätielle suljetaan 8. kesäkuuta alkaen.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

Saariston sydän voitti Turun kauppatorin suunnittelukilpailun

Turun kauppatorin suunnittelukilpailun voittajatyö on nimeltään Saariston sydän. Tuomaristo ja turkulaiset olivat samaa mieltä siitä, että Saariston sydän oli viidestä ehdokkaasta paras kokonaissuunnitelma. Voittajatyön takana on työryhmä Sigge-Valoa-Loci.

Huumekuski kärähti Raision keskustassa

Poliisipartio pysäytti varhain torstaiaamuna kello 5 Raisiossa Kirkkoväärtinkujalla henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia. Hänellä on viimeisen vuoden aikana viisi aiempaa epäiltyä ajokortitta-ajoa.

Poliisi pysäytti piripäissään ja varastetuilla kilvillä autoilleen miehen Turussa

Poliisipartio pysäytti eilen keskiviikkona kello 20.55 Turussa Vanhalla Littoistentiellä henkilöauton, jossa oli autoon kuulumattomat rekisterikilvet, jotka oli ilmoitettu anastetuiksi. Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa ajokorttia, ja hän kertoi käyttävänsä päivittäin amfetamiinia.

V-S Yrittäjien puheenjohtaja: Tunnin juna piristysruiske koko elinkeinoelämälle

Jyrki Hakkarainen (vas.), Mikael Pentikäinen ja V-S Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Hallitus päätti keskiviikkona lisätalousarviossa merkittävistä panostuksista infrastruktuuriin. Osana pakettia Tunnin juna nytkähti liikkeelle Espoon kaupunkiradan ja Turun ratapihan rakentamisella.

Tullin mukaan kolmannes huvipuistoissa myytävistä leluista lainvastaisia

Tulli tutki kevään aikana 28 lelua, jotka oli tarkoitettu huvipuistoissa myytäviksi tai jaettaviksi. Tullilaboratoriossa tutkituista leluista 11 ei täyttänyt lelulainsäädännön asettamia vaatimuksia.

Maalle muutto kiinnostaa

Noin 70 prosenttia suomalaisista kiinnostaa maalle muutto. Asia selviää ASV Arctic Smart Village oy:n Metropolia Ammattikorkeakoululta tilaamasta markkinatutkimuksesta, joka teetettiin osana HIPPA - Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hanketta. Tutkimukseen osallistui 384 vastaajaa.

Pyöräile oikein yksisuuntaisella kadulla

Uusi tieliikennelaki mahdollistaa pyöräilyn molempiin suuntiin yksisuuntaisilla kaduilla. Tästä kerrotaan lisäkilvellä. Yksisuuntaisella kadulla ei siis saa automaattisesti ajaa kumpaankin suuntaan, vaan pyöräilijän tulee varmistaa, onko se juuri tietyllä katuosuudella sallittua. Vilkas pyöräilyreitti voidaan jatkossa merkitä pyöräkaduksi. Pyöräkadulla voi liikkua myös muita ajoneuvoja.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Haaste futiskentille

Jalkapalloväki pidättää hengitystään tällä viikolla, sillä Veikkausliiga on luvannut julkistaa otteluohjelmansa perjantaina 5. kesäkuuta.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

TPS:n kiekkonaisille jenkkipakki

TPS:n naisten jääkiekkojoukkue on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen amerikkalaispuolustaja Katie Robinsonin kanssa. Robinson kiekkoili viime kaudella yliopistosarja NCAA:ssa Minnesotan joukkueessa. Robinson on jo kolmas uusi amerikkalaispelaaja aiemmin kiinnitettyjen Sophie McGovernin ja Kirsten Wattsin lisäksi. Uutena pelaajana TPS:ään saapuu myös hyökkääjä Pihla Hämeenniemi HPK:sta.

Kansallisen Liigan otteluohjelma varmistui – TPS:n kotiavaus 17. kesäkuuta

Kansallisen Liigan uusi otteluohjelma kaudelle 2020 on valmistunut. Kansallisessa Liigassa pelataan tällä kaudella vain kaksinkertainen sarja, ilman ylempää ja alempaa loppusarjaa. Kaikki kymmenen joukkuetta pelaavat siis yhteensä 18 ottelua. Kansallisen Liigan kausi päättyy 7. marraskuuta.

Hirvisuo täydentää TPS:n salibandymiehistön

TPS:n tulevan kauden salibandymiehistö on kasassa. Kauteen hyvin maltillisin muutoksin lähtevä joukkue haluaa jatkaa siitä, mihin menneen kauden dominoivissa puolivälieräpeleissään jäi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.