Jälkipeli: Musta taikuri Donald Crenshaw hurmasi turkulaiset syksyllä 1972

Donald Crenshaw oli ensimmäinen Turun NMKY:n amerikkalaisvahvistus. 1970-luvun alussa Turussa elettiin koripallobuumia, jollaista ei oltu aikaisemmin täällä koettu. Donald Crenshaw oli ensimmäinen Turun NMKY:n amerikkalaisvahvistus. 1970-luvun alussa Turussa elettiin koripallobuumia, jollaista ei oltu aikaisemmin täällä koettu. Kuva: Koripallomuseo

Tätä hetkeä turkulaiset olivat odottaneet koko syksyn. Hyvissä ajoin ennen ottelun alkua kansa virtasi sakeana joukkona Uudenmaankatua pitkin kohti Kupittaan urheiluhallia. Koripallohuuma oli vallannut Turun. Elettiin vuotta 1972.

Musta taikuri Donald Crenshaw esiintyi ensimmäisen kerran turkulaisille. Kupittaan urheiluhalli osoittautui heti liian pieneksi. Koko Turku pöhisi koripallosta. Täyteen ahdetun Kupittaan urheiluhallin tunnelma, kannustus ja amerikkalaisen ihmemiehen taikatemput eivät unohdu niiden muistista, jotka olivat silloin paikan päällä.

Turun NMKY:n menestyskausi 1972–73 on ainutlaatuinen turkulaisessa palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneen Kupittaan urheiluhallin erikoisesta rekortan-pinnoitteesta ja ensimmäisten mustien koripalloilijoiden ilmaantumisesta Suomen sarjoihin.

Pääkaupunkiseutu oli hallinnut vuosikymmeniä kotimaisia koripallomarkkinoita. Aurajoen rannoilta kuului kuitenkin kummia. Pääkaupungin asemaa valtakunnan koripallon pääkaupunkina päätettiin horjuttaa.

TuNMKY nousi mestaruussarjaan kauden 1972 päätteeksi. Ensimmäiseen pääsarjakauteen päätettiin panostaa, olihan Turkuun valmistunut uusi Kupittaan urheiluhalli.

Kunnianhimoinen projekti tarvitsi pelaajavahvistuksia. Niiden myötä TuNMKY:stä tehtiinkin oitis yksi mestariehdokkaista. Jorma Pilkevaaran siirtymisellä Ruotsista Turkuun oli ratkaiseva merkitys pelaajavärväyksille.

TuNMKY:n aloitusviisikko muodostettiin kotimaisin voimin. Yksi vielä puuttui joukkueesta. Siitä siirtouutisesta tulikin valtakunnallinen iso urheilu-uutinen. USA:n maajoukkuemies Donald Crenshaw pelaa Turun NMKY:ssä, kirjoittivat lehdet urheilusivuillaan.

1970-luvun alun TuNMKY:n Urheilijoiden johtokuntaan kuului vaikutusvaltaisia jäseniä. Puheenjohtajan nuijaa heilutti edustusjoukkueen ”kummisetä” Jukka Wihanto. Hän oli tehnyt amerikkalaiselle tarjouksen tulla Turkuun pelaamaan. Monta mutkaa oli kuitenkin vielä edessä.

Crenshaw suoritti sopimusta tehdessään varusmiespalvelustaan. Siirto Suomeen olisi mahdollista vasta myöhemmin syksyllä palvelusajan päätyttyä. Kun miestä ei alkanut kuulua, pääkaupunkilaiset alkoivat vähän jo vinoilla, että miten turkulaisista on tullut suuruudenhulluja.

Lopulta Amerikasta tuli sähke: "Olen vapautunut armeijasta. Valmis tulemaan Turkuun."

Mustan koripallotaiturin saapuminen Turkuun oli vaiherikas. Don tuli, mutta hieman mutkien kautta. Sitä ennen Turun NMKY:n oli pärjättävä kotimaisin voimin. Syksyllä alkaneessa mestaruussarjassa TuNMKY olikin pitkään voittamaton.

Marraskuun kotiottelussa KTP:tä vastaan otteluennakossa hehkutettiin, miten kaikkien aikojen kovin SM-sarjapelaaja vetää illalla yllensä TuNMKY:n värikkään peliasun. Ottelun ajankohtaa oli siirretty myöhemmäksi. Se alkaisi poikkeuksellisesti vasta klo 20. Siirtoon oli hyvä syy. Crenshaw saapuisi Helsingin lentokentälle noin klo 15 takanaan yli 18 tunnin lentomatka San Franciscosta. Hänellä olisi mahdollisesti matkaväsymystä, mutta Crenshaw oli lupautunut lähettämässään kirjeessään olevansa valmis pelaamaan illalla.

Puheenjohtaja Wihanto ja joukkueenjohtaja Pekka Lindberg olivat Helsingin lentokentällä odottamassa uutta jenkkipelaajaansa. Hartaasti odotettu musta pelimies ei astunutkaan koneesta ulos. Mies oli kadonnut. Kukaan ei tiennyt missä oli Crenshaw.

Niinpä harmistunut joukkueenjohto palasi ilman vahvistusta takaisin Turkuun ilmoittaakseen sankoin joukoin Kupittaalle saapuneelle pettyneelle turkulaisyleisölle tapahtumien yllättävästä käänteestä.

Myöhemmin uutisankaksi osoittautuneen tiedon mukaan Crenshaw olisi jäänyt pois Kööpenhaminassa. Todellisuudessa Crensahaw oli myöhästynyt New Yorkissa Suomen koneesta, koska Kaliforniasta lähtenyt lento oli kolme tuntia myöhässä.

Vihanto ja Lindberg olivat vastassa toistamiseen amerikkalaista. Nyt koneesta astui ulos hyväntuulinen ruskeaan mokkanahkatakkiin ja vaalean raidallisiin housuihin pukeutunut Crenshaw.

Donin ensimmäisestä kotiottelusta Torpan Poikia vastaan tuli ikimuistoinen. Paikalle oli saapunut paljon niitäkin, jotka eivät aikaisemmin juuri koripallo-otteluissa käyneet. Ottelusta tuli Turun NMKY:n ja Crenshawin näytös. Namika vei ja torppalaiset vikisivät. Yli parituhatta turkulaista kannusti, kun Crenshaw pelasi itsensä heti suoraan turkulaisten sydämiin.

Crenshaw on kotoisin San Franciscosta. Don ei ollut aivan NBA-tasoinen pelaaja, mutta oli kuitenkin turkulaisille melkoinen kultakimpale ja paras mahdollinen esikuva turkulaisille nuorille koripalloilijoille. Don oli esimerkillinen urheilija. Ei viinaa. Ei tupakkaa. Ei epämääräisiä naisseikkailuja. Ei myöhään valvottuja iltoja. Pelimiehen elämäntavat olivat säntilliset.

HarriSpeedyBergström, nyt eläkkeellä oleva turkulainen liikunnanopettaja, on ollut lajin parissa vuosikymmenien ajan. Speedy oli mukana jo silloin, kun TuNMKY nousi mestaruussarjaan keväällä 1972. Hän oli tärkeä osa joukkuetta, yksi kavereista. Speedy vietti paljon aikaa joukkueen mukana myös vapaa-ajallaan.

– Olin joka paikan höylä. Teippauksien ohella tein kaikkea mahdollista muitakin huoltohommia. Harjoituksissa olin usein yhtenä pelaajana kentällä.

Speedyllä on mukavat muistot Namikan ensimmäisestä amerikkalaisvahvistuksesta. Kielitaitoisena hänestä tuli ulkomaanavun Crenshawin tärkeä tuki ja hyvä ystävä.

– Doni oli kova koripalloilija, mutta myös maailman ihanin ihminen. Täsmällinen, aina ajoissa harjoituksissa eikä koskaan aiheuttanut seurajohdolle harmeja. Doni oli kouluja käynyt fiksu mies, jonka elämään kuului muutakin kuin koripallo.

Kauden 1972-73 mestaruusjoukkue vietti paljon aikaa yhdessä.

– Seuran Sirkkalankadun yläkerran edustustiloista tuli joukkueelle kuin toinen koti. Siellä valmistauduttiin peleihin ja matsin jälkeen pestiin hiet pois saunanlauteilla. Sieltä siirryttiin sitten Kaskenkadun Surkkaan (Ravintola Surutoin) syömään ja juomaan oluet. Surkka oli koko joukkueen tärkeä kantapaikka.

Hannu Tuominen

Tuomiokirkossa sukelletaan taas pintaa syvemmälle

Ruth Illman.

Viime syksynä alkanut keskustelusarja Pintaa syvemmälle jatkuu Turun tuomiokirkossa, kun tutkija Suvielise Nurmi puhuu ihmisyydestä lauantaina 22. helmikuuta kello 19. Sarjassa käsitellään kevään mittaan erilaisia teologisia, filosofisia ja eettisiä teemoja.

Paraisilla kässäkylpy tenaville

Kässäkylvyssä osallistujat saavat tutustua käsityöhön ja erilaisiin materiaaleihin leikkimielisellä tavalla.

Åbolands hantverk järjestää talviloman jälkeen Paraisilla kässäkylvyn 2–4-vuotiaille oman aikuisen seurassa. Ryhmä tapaa neljä kertaa jakson 27.2.–19.3. aikana kello 15–16. Nuoremmat sisarukset ovat myös tervetulleita mukaan. Ryhmä kokoontuu Paraisten taitokeskuksessa osoitteessa Lukkarinkuja 5.

Veistosnäyttely Ihmisen tie Martinkirkossa

Pekka Larkela.

Sunnuntaina 23. helmikuuta kello 12 avautuu Martinkirkossa psykoterapeutti Pekka Larkelan retrospektiivinen Ihmisen tie veistosnäyttely, jossa on esillä veistoksia vuodesta 1989 lähtien aina tähän päivään asti.

Ei kalliita sopimuksia torin lämmityksestä

Pitemmittä puheitta, ei kalliita vuosikymmenten sopimuksia torin lämmityksestä. Kuka tietää minkälaisia talvia tulevaisuudessa on?

Infektioriski kasvaa matkan keston ja etäisyyden mukaan

Matkustamisella ja ulkomailla asumisella on merkitystä verenluovutussoveltuvuutta arvioitaessa. Infektioriski kasvaa matkan keston ja etäisyyden mukaan. Kiinassa esiintyvän koronavirusepidemian vuoksi matkailun aiheuttamia rajoituksia ei ole ollut tarpeen muuttaa.

Kävelyopastukset nousussa, samoin rooliopastukset

Kävelyopastusten suosio kasvaa.

Kansainvälistä matkailuoppaan päivää vietetään ympäri maailman helmikuun 21. päivä. Eri paikkakunnilla toimivat opasyhdistykset järjestävät tapahtumia ja esittelevät työtään monin tavoin päivän kunniaksi. Tarkoituksena on tuoda esille ammattitaitoisten ja auktorisoitujen matkailuoppaiden arvokasta työtä Suomen matkailun hyväksi.

Raskaat moottoriajoneuvot ja ylinopeus suurimaat vaarat kevyelle liikenteelle

OECD:n International Transport Forum on julkaissut suositukset, joiden tavoitteena on tehdä kaupungeista ja kaduista entistä turvallisempia kaikille. Mikromobiiliyritys Voi on ollut mukana valmistelemassa raporttia.

Yritysten varastojen arvo laski vuoden lopussa

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa IV/2018–IV/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot laskivat edellisvuodesta 4,2 prosenttia viime vuoden neljännellä neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo laski 5,9 prosenttia vuoden 2018 neljänteen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo laski 3,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Maahanmuuttajien työllisyyskokeilusta rohkaisevia tuloksia

Maahanmuuttajien työllistämiseen keskittyneeseen kotoutumisen SIB -kokeiluun osallistuneesta 2 211 maahanmuuttajasta 869 on työllistynyt joulukuuhun mennessä. Lopullisen työllistyneiden määrän arvioidaan nousevan 1 000–1 200 henkilöön.

Koiran ei-toivottu käyttäytyminen yleistä, rotujen väliset erot suuria

Suurella osalla suomalaisista lemmikkikoirista esiintyy jonkinlaista ei-toivottua käyttäytymistä.

Kaikilla koiraroduilla esiintyy ei-toivottua käyttäytymistä, kuten ääniarkuutta, aggressiivisuutta ja eroahdistusta, mutta erot esiintyvyydessä koirarotujen välillä ovat suuria. Erilaiset ei-toivotut käyttäytymispiirteet esiintyvät usein myös yhdessä, havaitsi professori Hannes Lohen tutkimusryhmän tuore tutkimus.

MLL:n vapaaehtoiset pakkasivat ystävänpäivän kunniaksi kassikaupalla hyvää mieltä ympäri Varsinais-Suomea

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri järjesti yhteistyössä S-ryhmän myymälöiden kanssa ystävänpäivätempauksen perjantaina 14. helmikuuta. MLL:n paikallisyhdistykset jalkautuivat varsinaissuomalaisiin Saleihin, S-Marketteihin ja Prismoihin pakkaamaan asiakkaiden ostoksia Olet tärkeä -kestokasseihin ja toivottamaan hyvää ystävänpäivää. Tempaus järjestettiin kaikkiaan yhdeksässätoista myymälässä ympäri maakuntaa.

Uusi täydennyskoulutus kehittää nuorten opettajien osaamista

Rauman normaalikoulussa järjestetään uraansa aloittavien opettajien ammatillisen kehittymisen tukikoulutus 22. huhtikuuta. Opetushallituksen rahoittaman täydennyskoulutuksen toteuttaa Turun yliopiston opettajankoulutuslaitos. Ilmoittautuminen maksuttomaan koulutukseen päättyy 20. maaliskuuta.

Turkuseuran ja työväenopiston Koti kaupungissa -luennoilla tirkistellään eri vuosisatojen turkulaiskoteihin

Ilari Aalto.

Turkuseuran ja Turun suomenkielisen työväenopiston yhteistyössä järjestämä kevään luentosarja pureutuu asumisen muodonmuutoksiin Turussa.

Kaarinan ja Paraisten kaupungit yhdistävät voimansa edistääkseen Paraistenväylän rakentamista

Saaristotie Kaarinan ja Paraisten välillä on erittäin vilkkaasti liikennöity tie. Tietä pitkin kulkee päivittäin 14 000 henkilöautoa ja 700 raskasta ajoneuvoa. Paraisilla toimiva suurteollisuus tuottaa merkittävän osan Suomen rakennusteollisuuden tarvitsemasta materiaalista, joka kuljetetaan pääosin Saaristotietä pitkin.

Tieliikenteessä kuoli 17 ihmistä tammikuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 1/2020. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui tammikuussa 298 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 17 ja loukkaantui 383 ihmistä. Kuolleita oli neljä enemmän ja loukkaantuneita yksi vähemmän kuin vuoden 2019 tammikuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Joet tulvivat Lounais-Suomessa

Viikonvaihteen runsaat sateet ovat saaneet joet tulvimaan etelä- ja länsirannikon vesistöissä ja Lounais-Suomessa. Keravanjoen pinta on noussut tulvarajan yli ja saavuttanut yön aikana huippunsa. Vantaanjoki on noussut myös lähelle tulvarajaa Riihimäellä, mutta kääntynyt jo laskuun.

Kirismäen uuden risteyssillan rakentaminen etenee

Kirismäen kohdalla risteävät E18 ja valtatie 1.

Kehätien parannustyöt etenevät aikataulussaan ja ensimmäiset rakenteet alkavat jo valmistua. Kirismäen uuden risteyssillan rakentaminen etenee ja aiheuttaa näkyviä muutoksia moottoritien liikenteeseen. Sillan telineaukon rakentaminen ykköstien kohdalla rajoittaa alikulkukorkeutta 4,4 metriin. Valtatielle tulee korkeuden tarkistamista varten mittaportit ennen ajoaukkoa molempiin ajosuuntiin. Aukon leveys on seitsemän metriä.

Kotitalouksien osakesijoitukset kasvoivat viime vuonna

Suomalaiset kotitaloudet omistivat joulukuun lopussa 39,0 miljardin euron edestä pörssinoteerattuja osakkeita. Vuoden 2019 aikana kotitalouksien noteeratut osakeomistukset kasvoivat yli kuudella miljardilla eurolla. Osakeomistusten arvo nousi positiivisen markkinakehityksen myötä 5,7 miljardilla eurolla. Lisäksi kotitaloudet sijoittivat vuoden 2019 aikana nettomääräisesti 0,6 miljardia euroa uutta pääomaa osakkeisiin. Yli 90 prosenttia osakesijoituksista kohdistui kotimaisiin yrityksiin.

Urheilu

Dmitry Megalinsky vahvistaa Tuton puolustusta

Dmitry Megalinsky.

Tuto Hockey on solminut loppukauden kattavan sopimuksen puolustaja Dmitry Megalinskyn kanssa. Megalinsky on pelannut KHL:ssä 435 ottelua.

Vamma päätti Koilahden hallikauden

Taika Koilahti.

Yksi eturivin turkulaisyleisurheilija on poissa 15.–16. helmikuuta käytävistä halli-SM-kisoista. Pituushyppääjä Taika Koilahden hallikausi päättyi jo kauden ensimmäisessä pituuskisassa viime viikolla reisivammaan.

Jälkipeli: Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Lukko Areena on talkoovoimalla noussut liikuntapaikka Pöytyällä. Toteutustapa on ollut täysin poikkeuksellinen. Hallin lattiaan on maalattu myös viivoja pesäpallon harjoittelua varten. Sähly toimii alkulämmittelynä ennen pesisharjoituksia.

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Pudotuspeleihin kiriminen vaatii tasaisuutta Ura Basketilta

Dustin Thomasin panos Uran hyökkäyspelaamisessa on ollut suuri.

Kun Korisliigan runkosarjaa on pelaamatta runsas neljännes, joukkueiden voimasuhteet ovat hyvin selvillä. Kaarinan Ura Basketin osalta tämä tarkoittaa sitä, että joukkueella on mahdollisuus taistella pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon pudotuspeleihin. Pudotuspelipaikka vaatisi kuitenkin erinomaista onnistumista ja, ennen kaikkea, tasaisuutta.

Nuori norjalaiskärki Kalabatama sopimukseen TPS:n kanssa

Kabamba Tumba Kalabatama.

TPS:n Veikkausliigajoukkue vahvistaa hyökkäyspäätään norjalaiskärki Kabamba Tumba Kalabatamalla . TPS:n ja Kalabataman välinen sopimus on 2+1-vuotinen.

Raviurheilu on intohimoisten ja lannistumattomien laji

Jyrki Filatoff on ravivalmentaja ja pitkän linjan ohjastaja.

Raviurheilu on yksi lukuisista hevosurheilulajeista, joka ihastuttaa vauhdin hurmallaan. Raviurheilu on levinnyt lajina Eurooppaan 1700-luvulla Yhdysvalloista. Suomessa ensimmäiset ravit järjestettiin vuonna 1817 Turun Aurajoen jäällä. Nykyään raveja järjestetään ympäri Suomea melkein vuoden jokaisena päivänä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!