Jälkipeli: Valmentaja Suhonen tietää, miltä potkujen saaminen tuntuu

Heikki Suhonen on mustavalkoisista mustavalkoisin, seuralegenda. Silti valmentaja Suhonen sai aikoinaan potkut, koska ei ollut riittävän TPS-henkinen. Heikki Suhonen on mustavalkoisista mustavalkoisin, seuralegenda. Silti valmentaja Suhonen sai aikoinaan potkut, koska ei ollut riittävän TPS-henkinen. Kuva: Hannu Tuominen

Tekstiviestillä. Puhelinsoitolla. Sähköpostilla. Tai reilusti kasvotusten kertomalla. Kaikki mahdollisia tapoja on käytetty, kun on päätetty antaa valmentajalle potkut. Osa on onnistuneita, osa enemmän tai vähemmän tökeröitä.

Joka tapauksessa maailmassa on vain kahdenlaisia valmentajia: potkut jo saaneita ja niitä, jotka tulevat kohta saamaan.

Syksyn 2019 isoin kotimainen potku-uutinen oli HC TPS:n valmentaja Kalle Kaskisen tapaus. Tapaa, miten seura toimi, on paljon kritisoitu. Kaskinen ei itse sellaista kuitenkaan allekirjoita. Hänen mukaansa asia hoidettiin niin hyvin kuin se siinä hetkessä voitiin hoitaa. Ei ole mitään vihaa ja katkeruutta ilmassa, tepsiläinen olen edelleenkin, totesi Kaskinen.

– Kaskinen on erikoistapaus, jos hän oikeasti kokee näin. Tunnen monia potkut saaneita valmentajia ympäri Suomea, joista jokainen on sanonut, miten ovat katkeroituneet. Potkujen saaminen ei ole ihan niin yksinkertaista, että lehdestä vain luetaan. On niitäkin potkut saaneita valmentajia, jotka ovat olleet lähellä tehdä itsemurhan. Potkut ovat tilanteita, missä mennään todella syvällisiin asioihin, tietää kokemuksesta Heikki Suhonen.

Osa valmentajista on kokenut jo useammat potkut.

– Yksikään tuntemani valmentaja ei ole hyväksynyt potkujaan, koska ei kukaan tee tahallaan huonoa työtä. Potkuihin johtavat useat eri syyt. Ei valmentaja ole ainoa, joka on tehnyt asiat huonosti. Toisen kerran potkujen antaminen on jo helpompaa, kun tietää, että kaveri on sen jo kerran kokenut.

Jalkapallopuolella FC TPS julkaisi jalkapallon kunniagalleriansa ensimmäiset kaksitoista jäsentä. Tilaisuutta olivat kunnioittamassa muun muassa elossa olevat TPS:n uudet kunniagallerian jäsenet. Yksi heistä oli mustavalkoisista mustavalkoisin Heikki Suhonen. Kaikkien aikojen maalitykki pelasi TPS:ssä yhteensä 637 ottelua.

”Super-Hessu” sai kunnian pitää tilaisuudessa juhlapuheen. Hetki oli ikitepsiläiselle sen verran tunteikas, että Suhoselta sortui ääni ja silmät kostuivat. Tilanne oli Martinmäen pojalle herkempi kuin moni osasi kuvitella. Kunnianosoitus osui oikeaan kohteeseen, vaikka kaudella 1991 valmentaja Suhonen saikin potkut samasta seurasta, koska ei ollut riittävän TPS-henkinen.

Ennen valmentajaksi ryhtymistä Suhosen piti lopettaa oma peliuransa. Sekään ei mennyt ihan niin kuin pelaaja itse halusi. Valmentaja Tommy Lindholm kutsui Suhosen seuran toimistolle hopeamitalikauden päätyttyä. Suhosen yllätykseksi ei keskusteltukaan jatkosopimuksesta, vaan peliuran päättymisestä.

Kun tieto sopimuksen päättymisestä tuli vasta kauden jälkeen, ei Suhonen ehtinyt saada jäähyväisiä. Vielä hopeamitali kaulassaan Suhonen ajatteli pelaavansa ensi kaudellakin TPS:n hyökkääjänä. Tommy laittoi maalitykin peliuran poikki, mutta pyysi Suhosta kakkosvalmentajaksi. Kun Lindholm siirtyi syrjään, Suhosesta tuli TPS:n päävalmentaja.

– Samaan aikaan päättyivät myös Pauno Kymäläisen ja Risto Rosenbergin urat. Olisi parempi, että pelaajalle kerrottaisiin uran päättymisestä ennen kauden päättymistä. Olisimme viimeisessä ottelussamme voineet kiittää turkulaista yleisöä.

Ensimmäisellä valmentajakaudellaan Suhosen joukkue hävisi 27 ottelustaan vain kolme, mutta jäi silti hopealle. Seuraavalla kaudella TPS ei yltänyt enää mitaleille. Kolmannesta kaudesta tulikin sitten valmentaja Suhosen painajainen. Sitä varjosti epäonni, joka huipentui maalivahti Dan-Ola Eckermanin traagiseen sairastumiseen.

– Valmentajaurani tärkein hankintamme, Kimmo Tarkkio, lähti jo aikaisemmin seuran töppäilyjen takia muualle, pelaamatta kertaakaan Turussa. Tomi Jalo lopetti. Ari Heikkinen lähti Belgiaan. Juha Halonen loukkaantui autokolarissa ja Eckerman sairastui leukemiaan. Heidän tilalle saimme ainoastaan Niclas Grönholmin kakkosdivisioonasta. Loput olivat seuran omia junnuja.

TPS:n rahatkin alkoivat olla lopussa ja kabinetin puolella oli omat vääntönsä. Suhosen ja seurajohdon kanssa tuli skismaa Venäjältä tulleen ukrainalaisen Aleksandr Ivanovin peluuttamisesta. Valmentajan mielestä hän ei mahtunut avauskokoonpanoon, johtokunnan mielestä kyllä. Siitä alkoi Suhosen lopullinen lähtölaskenta – kauden ollessa vielä kesken.

TPS:n jalkapallojaoston puheenjohtaja Dennis Seligson ja toimitusjohtaja Pekka Ruola kutsuivat Suhosen seuran toimistolle. He eivät olleet tyytyväisiä ja ratkaisuna oli vaihtaa valmentajaa.

– Vedottiin Ivanovin peluuttamattomuuteen, jonka perusteella he pitivät minua yhteistyökyvyttömänä. Kuulemma en ollut riittävän TPS-henkinen. Tämä on muisto, joka saa yhä veren kiertämään. Se oli silloin kuin olisi puukolla isketty selkään. Olinhan ollut TPS:n mukana vuodesta 1962 lähtien.

Suhonen painottaa, että valmentajan tehtävänä on valita yksitoista sen hetkistä parasta pelaajaa avaukseen.

– Muistan, miten pikkupoikana olin jo ihmetellyt, kun TPS:n harjoitusten jälkeen Ruissalon huvilalle joukko johtokunnan miehiä saapui paikalle kertomaan valmentajalle, millä kokoonpanolla seuraava ottelu pitäisi pelata.

Pikaisten potkujen jälkeen Suhonen suhtautui pitkään nuivasti itselleen tärkeään seuraansa. Syntynyt kohu oli iso kolaus TPS-ikonille.

– En voinut pitää vilpittömästi peukkuja pystyssä TPS:n menestymisen puolesta, mutta en osannut alkaa myöskään vastajännäriksi. Tunnekuohuani lievensi se, kun lähdin aika pian potkujen jälkeen valmentamaan Ouluun.

Ajan myötä tunteet tasoittuivat.

– Minulla oli pitkään melkoinen ristiriita, kun joukkueen ei tarvinnut pärjätä, mutta toivoin pelaajille menestystä ja pääsyä aina maajoukkueeseen asti. Se oli sellaisessa hämärässä maailmassa elämistä.

Rakkaus jalkapalloon oli niin kova, että tapahtumat saivat Suhosen käden menemään nyrkkiin ja naaman mutrulle aina kun tuli puhe jalkapallosta ja Turun Palloseurasta. Muutos tapahtui, kun paras ystävä otti Hessun puhutteluun.

– Heräsin vasta, kun paras ystäväni puuttui tilanteeseen toteamalla minun olevan epämieluisaa seuraa. Suutuin ensin, mutta kovan itsetutkiskelun jälkeen pystyin ottamaan askeleen eteenpäin.

Suhosella on hyvä neuvo tuleville potkut saaville valmentajille.

– Jokainen reagoi potkuihin omalla tavallaan, mutta asia kannattaisi selvittää itselleen mahdollisimman nopeasti. Seurajohdon kanssa kannattaisi selvittää ongelma tuoreeltaan. Se on vähän kuin vaikea avioero, eli pitäisi selvittää entisen kumppanin kanssa, mitkä seikat johtivat eroon. Kaikkein tärkeintä omalla kohdallani on ollut se, että kaverisuhteet ovat säilyneet, vaikka he tietävät, että välillä suhtauduin seuraan negatiivisesti, etenkin aikaisempaan johtoon.

Hannu Tuominen

FC TPS julkaisi jalkapallon kunniagalleriansa ensimmäiset kaksitoista jäsentä. Kolme heistä, Heikki Suhonen (vas.), Heikki Mäki ja Jouni Gröndahl, olivat paikalla. FC TPS julkaisi jalkapallon kunniagalleriansa ensimmäiset kaksitoista jäsentä. Kolme heistä, Heikki Suhonen (vas.), Heikki Mäki ja Jouni Gröndahl, olivat paikalla. Kuva: Hannu Tuominen

Sateet nostaneet vedenpintoja Etelä-Suomessa

Viime päivien runsaat sateet ovat nostaneet paikoin Etelä-Suomen jokien vedenpintoja. Maaperä oli helteisen ja vähäsateisen alkukesän jäljiltä kuivaa, mutta viimeisen kahden viikon aikana sateet ovat täyttäneet maavesivarastoja. Erityisesti lauantain rankkasateet saivat virtaamat paikoin reiluun kasvuun. Vielä alkuviikolla lähinnä kuuroluonteisia sateita esiintyy sääennusteiden mukaan monin paikoin, mutta keskiviikon jälkeen sateet jäänevät taas vähäisiksi.

Aurajoen rannalle syntyi Holz Kollektivin satojen metrien pituinen KaiPuu-yhteisötaideteos

KaiPuu 2020 on yhteisötaiteellinen teos Turussa, Aurajoen rannalla Tuomiokirkkosillan ja  Auransillan välillä.

Aurajoen rannalle on synnytetty Holz Kollektivin puihin kiinnittyvä satojen metrien pituinen KaiPuu yhteisötaideteos. Teos koostuu kaupunkilaisten kaipuun tarinoista.

Kaarinassa jyrsintä- ja päällystystöitä maantiellä 110 Peltolan ja Piikkiön välillä

Jyrsintä- ja päällystystyöt alkavat keskiviikkona 15. heinäkuuta maantiellä 110 Peltolan ja Piikkiön välillä. Tie on päällystettävällä osuudella nelikaistainen Peltolan ja Kaarinan välillä. Päällystystöitä tehdään Peltolan ja Kaarinan välillä molemmilla ajoradoilla, mutta toinen kaista on koko ajan liikenteen käytössä. Työmaan kohdalla on myös alennettu nopeusrajoitusta. Tällä kohteella liikennemäärät ovat päiväaikaan niin suuret, että liikennehaittojen minimoimiseksi työ tehdään yötyönä kello 18–6.

Väittelijä selvitti, millaisilla kuvioilla ruutupaperia voi värittää kompleksisesti

Etienne Moutot.

MSc Etienne Moutot tarkasteli Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan kompleksisia värityksiä ja niiden algoritmeja. Tutkimus koski Nivat'n otaksumaa, joka on toistaiseksi todistamaton matemaattinen väite.

Ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson TPS-paitaan

Turun Palloseura on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen ruotsalaisen puolustajan Johan Ivarssonin kanssa.

Ruokavirasto: Tarkkaile perunakasvustoja koloradonkuoriaisen varalta

Koloradonkuoriainen aiheutti mittavaa tuhoa 2000-luvun alkuvuosina useilla kaakkoissuomalaisilla perunapelloilla.

Suomessa ei ole todettu koloradonkuoriaisesiintymiä kesän 2016 jälkeen. Kuoriaisia voi kulkeutua Suomeen ilmavirtausten mukana niin etelästä kuin idästäkin, jossa niitä esiintyy yleisesti. On myös mahdollista, että kuoriaisia on voinut talvehtia suomalaisissa perunapelloissa. Yleisimmin koloradonkuoriaisia on Suomeen kulkeutunut kaakkoisten ilmavirtausten mukana. Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo ja Uusimaa ovat suurimman riskin alueita.

Työsuojeluviranomaiset käynnistäneet ammattikäyttöön tarkoitettujen henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen

Työsuojeluviranomaiset valvovat tänä vuonna koronavirukselta suojaavien, ammattikäyttöön tarkoitettujen henkilönsuojainten vaatimustenmukaisuutta.

Valaistus- ja kiveystyö jatkuu Piispankadulla ja Kasarmikadulla

Valaistus- ja kiveystyö jatkuu tällä viikolla Piispankadulla ja Kasarminkadulla. Ajokaista on kavennettu molemmilla kaduilla. Paikalla on liikenneopasteet. Työkoneita liikkuu liikenteen seassa. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ilveskanta hienoisessa kasvussa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusimman kanta-arvion mukaan ilveskanta on kasvanut 11 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Vuodesta 2014 alkanut ilvesten määrän lasku näyttäisi pysähtyneen ja kääntyneen loivaan nousuun. Ennen metsästyskautta 2020/2021 Suomessa arvioidaan olevan 2 065–2 170 yli vuoden ikäistä ilvestä.

Ulkovalaistusurakka jatkuu Pansiontiellä

Pansiontien ulkovalaistusurakka jatkuu tällä viikolla Juhana Herttuan puistokadun ja Pahaniemensillan välillä sekä Suikkilantien ja Pansion satamatien välillä.

Ajokiellossa ollut huumekuski poliisin haaviin Satakunnantiellä

Poliisipartiolle ilmoitettiin sunnuntaina kello 20.20 rattijuopumusepäilystä Turussa Satakunnantiellä. Poliisipartio sai havainnon ilmoitetusta autosta ja sai sen pysäytettyä.

Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry järjestää Kupittaalla Kissapiknikin

Kissapiknik järjestetään toista kertaa tiistaina 28. heinäkuuta Kupittaalla.

Viime vuonna suuren suosion saavuttanut Kissapiknik järjestetään toista kertaa tiistaina 28. heinäkuuta kello 17. Järjestäjänä on Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry.

Moottoripyörällä törkeää ylinopeutta Naantalissa, kuskilla ei ajokorttia

Poliisipartio havaitsi Naantalin Aurinkotiellä Maskuntien liikenneympyrästä Naantalin keskustan suuntaan kovaa kiihdyttäneen moottoripyörän sunnuntaina kello 20.50.

Turun Messukeskuksen ja Restelin yhteistyö jatkuu

Resteliin kuuluva Food&Events Tapahtumaravintolat jatkaa Turun Messukuksessa ravintotoiminnasta vastaavana.

Kotimaiseen ravintola-alan yritykseen Resteliin kuuluva Food&Events Tapahtumaravintolat solmi kesäkuussa uuden sopimuksen Turun Messukeskuksen kanssa, joka jatkaa kahden toimijan pitkään kestänyttä yhteistyötä.

Puukauppa jäljessä edellisvuosista

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten puun ostomäärä yksityismetsistä oli tammi−kesäkuussa 18 prosenttia pienempi kuin edellisenä vuonna. Maaliskuusta lähtien puukauppaa on käyty edellisvuoden tahtiin. Sähköisten työkalujen käyttö tuo merkittäviä etuja puukauppaan.

Seppo Paju voitti frisbeegolfin Pro Tour -kilpailun Turussa

Seppo Paju.

Suomen frisbeegolfässä Seppo Paju on voittanut kotimaisen frisbeegolfin kärkikiertueen toisen osakilpailun Turussa Aninkaisten frisbeegolfradalla. Helpolla voitto ei tullut. Suomen kansainvälisesti menestynein ja tunnetuin frisbeegolfaaja sai tasoisensa vastuksen vasta 16-vuotiaasta Severi Saviniemestä , joka onnistui venyttämään kilpailun ratkaisua äkkikuolemapeliin.

Kaivutyö sulkee ajokaistan Kuninkaanväylällä Raisiossa elokuun alkuun asti

Kaivutyö sulkee ajokaistan Kuninkaanväylä 14:n kohdalla Raisiossa ja aiheuttaa haittaa molemmissa ajosuunnissa 3. elokuuta asti. Kevyenliikenteenväylä on kavennettu.

Rahapelien ikärajavalvontaa tehostetaan

Poliisihallitus on alkuvuonna selvittänyt ikärajavalvonnan toteutumista raha-automaattipelaamisessa. Arpajaislain mukaan alle 18-vuotiaan ei saa antaa pelata rahapelejä. Kielto on ehdoton.

Urheilu

Ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson TPS-paitaan

Turun Palloseura on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen ruotsalaisen puolustajan Johan Ivarssonin kanssa.

Seppo Paju voitti frisbeegolfin Pro Tour -kilpailun Turussa

Seppo Paju.

Suomen frisbeegolfässä Seppo Paju on voittanut kotimaisen frisbeegolfin kärkikiertueen toisen osakilpailun Turussa Aninkaisten frisbeegolfradalla. Helpolla voitto ei tullut. Suomen kansainvälisesti menestynein ja tunnetuin frisbeegolfaaja sai tasoisensa vastuksen vasta 16-vuotiaasta Severi Saviniemestä , joka onnistui venyttämään kilpailun ratkaisua äkkikuolemapeliin.

Jälkipeli: Kansallisessa Liigassa on haasteensa – TPS:ssä vapaaehtoisten työ on korvaamaton

Naisten pääsarjataso on nykyään Kansallinen Liiga. Sarjaa pelataan vahvasti amatööripohjalta. Ottelutapahtumissa vapaaehtoisten seuratyöntekijöiden panos on korvaamaton.

– Naisten edustusjoukkueen taustajoukko toimii vapaaehtoisten avulla. Ainoastaan joukkueen valmennustiimille maksetaan kulukorvauksia. Kukaan ei saa palkkaa. Pelaajillekaan ei makseta, mutta onneksi he eivät kuitenkaan itse joudu maksamaan liigatasolla pelaamisestaan.

Otteluanalyysi: Inter kylvetti Ilvestä, Furuholmille hattutemppu

Mies ja päähine. Kolme maalia tiesi Timo Furuholmille uran toista hattutemppua. Knalli tuli, sateenvarjoa ei sentään tarvittu.

Ilves vieraili Kupittaalla jo toisen kerran tällä viikolla jalkapallon Veikkausliigassa, mutta toinen visiitti ei ollut yhtä iloinen kuin ensimmäinen. Ilves löi tiistaina vajaanakin TPS:n 1-0, mutta nyt tuli Interiltä kunnolla turpaan 5-1. Interin Timo Furuholm löi maalillaan alkutahdit heti 3. minuutilla ja Ilvestä vietiin.

Åboraakkeli: Historian lehdille?

Inter pääsee kamppailemaan cup-kannusta kotiyleisön edessä.

Onneksi pelipaikka ei muuttunut, vaikka jalkapallon miesten Suomen cupin loppuottelun ajankohta vaihtui. Alkuperäisen aikataulun mukaan cup-pokaali piti jakaa toukokuun puolivälissä, mutta poikkeuksellisessa tilanteessa cupin finaali pelataan Kupittaan viheriöllä 3. lokakuuta.

Amerikkalaishyökkääjä Josh Kestner TPS-paitaan

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen sopimuksen amerikkalaishyökkääjä Josh Kestneri n kanssa. 26-vuotias oikean laitahyökkääjän reviirillä viihtyvä Kestner voitti viime kaudella ECHL:n pistepörssin sekä maalikuninkuuden. Hänet valittiin myös koko sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.