Max Sarinin pitkä tie Eisner-voittajaksi

Max Sarin aloitti piirtämisen perinteiseen tapaan jo lapsena. – Katselin Peukaloisen retkiä paljon ja aloin piirtää Martti-hanhea, Sarin muistelee. Max Sarin aloitti piirtämisen perinteiseen tapaan jo lapsena. – Katselin Peukaloisen retkiä paljon ja aloin piirtää Martti-hanhea, Sarin muistelee. Kuva: Ilkka Lappi

Turkulainen Max Sarin pokkasi heinäkuussa kaksi Eisner-palkintoa, kun hänen piirtämänsä Giant Days -sarjakuva palkittiin San Diegon Comic Con -tapahtumassa parhaan sarjakuvan ja parhaan huumorisarjakuvan kategoriassa.

Eisner on sarjakuva-alan arvostetuin palkinto, sarjakuva-alan Oscar. Olisi voinut luulla, että Sarin olisi pitänyt isot juhlat. Mutta hän juhli ostamalla metrilakua.

– Vihaan myöntää, mutta Eisnerin saaminen on ollut hirveän ahdistavaa. Huijarisyndroomani sanoo jatkuvasti, etten ole ansainnut Eisnereita. Ne olivat tunnustus kaikille muille, jotka ovat olleet Giant Daysia tekemässä, Sarin sanoo.

33-vuotiaan Sarinin tie Eisner-voittajaksi on ollut kaikkea muuta kuin suoraviivainen. Omat epävarmuudet ja mielenterveysongelmat muun muassa ovat olleet asioita, joiden kanssa Sarin on joutunut tulemaan toimeen. Myös opiskelupaikat ja työpaikat ovat vaihtuneet tiuhaan.

– Ehdin parikymppisenä lopettaa piirtämisenkin kokonaan, kun totesin, ettei minusta ole siihen.

Lopetuspäätös syntyi, kun hän opiskeli Walesissa piirtämistä yliopistossa.

– Olin pienistä ympyröistä tullut. Olin kuin kinkku, joka tajusi, että nuo muutkin ovat kinkkuja. Osa siellä olleista oli vieläpä savustettuja kinkkuja, eli paljon parempia. Sain hermoromahduksen ja lopetin koulun kesken ja samalla taiteen tekemisen.

Piirtäminen ei kuitenkaan suostunut jättämään Sarinia. Muutaman kiertotien kautta hän päätyi takaisin Walesiin.

– Silloin menin ihan uudella asenteella. Minun ei tarvinnut olla enää kinkku. Tajusin, että maailmassa oli kaikenlaista lihaa ja kasviksia ja vaikka mitä. Oma identiteettini ei enää romahtanut, vaikka joku muu tekikin samaa kuin minä.

Kesällä 2015 iso pyörä pyörähti Sarinin kannalta suotuisaan suuntaan.

– Ehdin olla toisella Walesin reissulla vuoden. Sen jälkeisenä kesänä opettajani otti minuun yhteyttä ja kertoi, että minuun otetaan yhteyttä. Yhteydenotto tuli ja minun haluttiin tekevän pari testisivua tällaiseen sarjakuvaan kuin Giant Days. Tein ne ja sen jälkeen minut haluttiin palkata kokoaikaiseksi piirtäjäksi.

Ensimmäinen Sarinin piirtämä Giant Days ilmestyi syksyllä 2015. Sen jälkeen Sarin on piirtänyt kerran kuukaudessa ilmestyvää Giant Daysia täysipäiväisesti neljän vuoden ajan, lukuun ottamatta kahta taukoa. Pari kuukautta Sarin lepuutti hermojaan. Toinen tauko tuli, kun hän poti jännetuppitulehdusta.

– Yksi osa Giant Daysin rankkuutta on se, että alun perin sen piti olla puolen vuoden pesti, mutta se on nyt jatkunut neljä vuotta. Mutta olen hirveän etuoikeutetussa asemassa, koska minun ei tarvitse hakea elantoani muualta.

– Minua ketuttaa se, ettei Suomessa ole ihmisillä varaa tehdä sarjakuvaa tai muuta taidetta, ellei ole jo valmiiksi tunnettu taiteilija. Kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen pitäisi löytää vielä energiaa taiteen tekemiseen. Se on vaikeaa.

Tänä syksynä Sarinin elämässä kääntyy uusi luku, sillä Giant Daysin viimeinen numero ilmestyy Yhdysvalloissa lokakuun lopussa.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Sarinin tarvitsisi miettiä, miten leipänsä tienaa. Yhteistyö Giant Daysin käsikirjoittajan John Allisonin kanssa jatkuu.

– Häneltä on tulossa uusi sarjakuva, jonka piirtäjänä jatkan. Se sijoittuu samaan maailmaan kuin Giant Days, mutta noin kymmenen vuotta ajassa eteenpäin, Sarin paljastaa.

Kuukausittain maaliskuusta 2015 ilmestynyt Giant Days on John Allisonin luoma ja käsikirjoittama sarjakuva, joka kertoo kolmesta yliopistoa käyvästä ystävästä. Giant Days seuraa heidän elämäänsä. Giant Days on draamakomedia, jossa liikutaan välillä myös arkielämän tuolla puolen.

Ensimmäinen Max Sarinin piirtämä Giant Days on numero seitsemän. Vuoden 2015 keväällä ja kesällä ilmestyneet kuusi ensimmäistä numeroa piirsi Lissa Treiman.

54 numeroidun numeron lisäksi Giant Daysista on neljä erikoisnumeroa.

Ilkka Lappi

Skopjesta saapuneille matkustajille tehtiin koronatesti Turun lentoasemalla

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri avasivat lauantaina illalla Turun lentoasemalle terveysneuvontapisteen. Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun saapuneet matkustajat testattiin ja ohjeistettiin omaehtoiseen karanteeniin. Lauantai-illan lennolla Turkuun saapui 157 matkustajaa, joille kaikille tehtiin koronatesti.

Hengitysliitto lahjoittaa korkeavirtaushappihoitolaitteen Tyksille

Hengitysliitto hankkii lahjoituksista ja keräyksistä saamillaan varoilla AIRVO 2 -laitteita, joilla helpotetaan erityisesti vaikeaa keuhkosairautta sairastavien hengitystä. Laitteet luovutetaan keskus- ja yliopistosairaaloiden käyttöön eri puolille Suomea.

Liikennevalot ajoittain pois käytöstä Pansiontiellä pylväiden vaihdon vuoksi

Liikennevalot ovat ajoittain pois käytöstä maanantaina ja tiistaina Pansiontiellä Nosturinkadun, Juhana Herttuan puistokadun, Kanslerintien ja Suikkilantien risteyksissä pylväiden vaihtotyön vuoksi.

Poliisilla kiireinen viikonloppu, Lounais-Suomessa 1 307 hälytystehtävää

Poliisilla oli perjantaiaamusta sunnuntaiaamuun helteisessä viikonlopussa Lounais-Suomessa 1 307 hälytystehtävää. Pahimmillaan yli 20 hälytystehtävää oli odotti vapautuvaa partiota. Samalla aikavälillä Lounais-Suomen poliisi on saanut hoidettavakseen 334 erilaista tutkinta-asiaa.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee kaksi ajokaistaa Koulukadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee kaksi ajokaistaa Koulukatu 21:n kohdalla. Työ aloitetaan maanantaina kello 18. Työn arvioitu päättymisajankohta on tiistaiaamuna kello 6.

Loton potti nousee kahdeksaan miljoonaan euroon, Jokerista 40 000 euron voitto Tampereentien Prismassa pelatulle riville

Loton kierroksen 32/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia eikä 6+1 -oikein tuloksia, joten ensi viikolla potti kohoaa kahdeksaan miljoonaan euroon.

Varotoimia jatkettava edelleen

Varsinais-Suomen Demarinaiset on huolissaan siitä, että koronaviruksen vaikutukset naisvaltaisilla aloilla eivät mene nopeasti ohi. Koronavirus leviää edelleen maailmalla emmekä mekään voi olla varmoja syksyn tilanteesta. Varotoimia on jatkettava.

Taiteiden iltapäivä Turun tuomiokirkolla

Tuomiokirkolla vietetään Taiteiden iltäpäivää 13. elokuuta.

Torstaina 13. elokuuta ei tarvitse odottaa Taiteiden yöhön saakka, sillä Turun tuomiokirkolla järjestetään ohjelmaa jo puolestapäivästä lähtien. Keskipäivän lyöntien alla vietetään perinteistä keskipäivän ehtoollista.

Nainen ryösti vanhuksen teräaseella uhaten Turun keskustassa aamupäivällä

Turun keskustassa tapahtuneesta törkeästä ryöstöstä kaivataan havaintoja. 1930-luvulla syntynyt nainen ryöstettiin teräaseella uhaten aamupäivällä Turun keskustassa noin kello 10.30-10.45.

Kirkolliskokous alkaa Turussa ensi maanantaina, istunnot videostriimataan

Kirkolliskokous kokoontuu ensi viikolla uudella kokoonpanollaan Turussa. Toukokuusta poikkeuksellisesti elokuulle siirretty kokous kestää alustavan suunnitelman mukaan maanantaista perjantaihin (10.–14.8.).

Turkulaisdokumentaristien seitsemännessä jaksossa lähdetään jahtaamaan jatulintarhoja

Aleksi Kauppinen ja Iisa Niemi.

Turkulaiskolmikosta koostuvan Vox Turun dokumenttielokuvat käsittelevät Turun seutua, sen historiaa ja ihmisiä. Käsikirjoittaja-ohjaaja-toimittaja Aleksi Kauppinen aloitti videoiden teon viime vuonna ja jaksoja on julkaistu seitsemän. Uusin jakso, joka julkaistiin Youtubessa 1. heinäkuuta, käsittelee Turun seudun jatulintarhoja.

Nuorten EU-keskustelu Turussa – huippukokoukseen haki mukaan 142 nuorta

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi järjestää nuorten EU-huippukokouksen Turussa 27.–28. elokuuta. Nuoret käyvät vuoropuhelua päättäjien kanssa, työskentelevät työryhmissä eri EU-teemojen parissa ja asettavat täysistunnossa painopisteet tapahtuman yhteydessä julkaistavaan julkilausumaan. Nuorten EU-huippukokouksen tulokset esitellään tapahtuman päätteeksi myös komissaari Jutta Urpilaiselle. Tapahtuma on osa Turun Eurooppa-foorumia.

Kupittaan Feeniks Oy täyttää Manu Eventsin jättämän aukon

Santtu Kiili.

Turun Tiedepuistossa sijaitsevia ravintoloita ryhtyy pyörittämään Kupittaan Feeniks Oy. Teknologiakiinteistöt etsi kesäkuussa uutta ravintoloitsijaa BioCityssä, ElectroCityssä ja TriviumCityssä sijaitseviin ravintoloihinsa. Uuden toimijan etsintä tuli ajankohtaiseksi, koska koronarajoitukset ajoivat tiloissa ravintoloita pyörittäneen Manu Events Oy:n taloudellisiin vaikeuksiin. Yritys joutui lopettamaan toimintansa ja irtisanomaan vuokrasopimuksensa Teknologiakiinteistöjen kanssa.

Eurojackpotissa kaksi täysosumaa, Jokerista 20 000 euron voitto Paraisille

Eurojackpotin kierroksen 32/2020 arvonnassa löytyi kaksi täysosumaa. Espanjassa ja Saksassa pelatuilla täysosumilla voitti 38 miljoonaa euroa.

Ynnää fenkolia lisukkeeksi

Muutaman aineksen fenkolisalaatti

Kysely: Kuntaliitoksille selvä ei

Valtaosa suomalaisista (84 %) on sitä mieltä, että talouden rattaat olisi saatava pian liikkeelle. Muuten katoaa pohja kuntapalveluiden ja terveydenhuollon rahoittamiseksi. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. Kolme neljästä (75 %) vaatii, että jatkossa omassa asuinkunnassa pitää tehdä päätökset, mihin palveluihin rahaa ylipäätään laitetaan ja mistä palveluista voidaan leikata.

Minä, keski-ikäistyvä keskinkertaisuus

Yksi aikuistumisen vaikeimmista asioista on oman keskinkertaisuutensa hyväksyminen.

THL: Kymmeniä suomalaisia altistunut koronavirukselle yksityistilaisuudessa Virossa, lähes kaikki altistuneet asetettu karanteeniin

Kymmeniä suomalaisia on altistunut koronavirukselle Virossa järjestetyssä yksityistilaisuudessa. Suurin osa altistuneista on palannut Suomeen. Osallistujiin on oltu yhteydessä ja valtaosa heistä on asetettu varotoimena karanteeniin.

Urheilu

Puukkokatsomo: Eläköön ilmaiskanavat

Tuleva jääkiekkokausi palauttaa jääkiekon Liigan television ilmaiskanaville. Yksi olennainen osa kokonaisuutta on Subilla nähtävä perjantaikierroksen suora ottelu.

Otteluanalyysi: TPS:n kotituska jatkuu

Jonatan Johanssonin TPS:n kotivoittosarake näyttää edelleen nollaa.

TPS:n jalkapallomiehistön uusi päävalmentaja Jonatan Johansson onnistui piiskaamaan joukkueensa ensimmäisessä ottelussaan vierasvoittoon Rovaniemellä. TPS:n ensimmäistä kotiottelua odotettiin kieli pitkällä, mutta turhaan. Honka oli liian vahva vastus. Se voitti pelin ansaitusti maalein 0-2.

Rannikko jatkaa uraansa Vilppaassa

Teemu Rannikko loukkasi polvensa tammikuun alussa, mutta on kuntoutumassa ja jatkamassa uraansa..

Syyskuussa 40 vuotta täyttävä koripalloilija Teemu Rannikko on solminut Salon Vilppaan kanssa yhden vuoden mittaisen jatkosopimuksen, uransa viimeisen.

Amado lopettaa uransa, Loimu joutuu palaamaan pelaajamarkkinoille

Nick Amado.

Raision Loimu kertoi noin kuukausi sitten jenkkikeskitorjuja Nick Amadon täydentävän joukkueen kokoonpanon valmiiksi, mutta nyt raisiolaiset joutuvat käynnistämään uuden keskitorjujan hakuprosessin.

Nykyinen sarjataso kelpaa

Nina Kalmin mukaan naisten Korisliiga on kehittynyt isoin harppauksin viime vuosina, mutta samalla kuilu liigan ja 1. divisioonan välillä on kasvanut. – Vaatii nousijajoukkueelta kovaa panostusta, jos haluaa liigassa säilyä, Kalmi sanoo.

Riennossa yksilöiden kehittäminen on etusijalla

Otteluanalyysi: Inter sarjan kärkeen Furuholmin maaleilla

Timo Furuholm oli jälleen Interin sankari.

IFK Mariehamn jäi Interin jyrän alle Kupittaalla jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa, mutta se oli silti hetken kiinni jopa pisteessä. Inter vei peliä mielin määrin, mutta kun se ei tehnyt paikoistaan toista maalia, maarianhaminalaiset nousivat Albion Ademin rangaistuspotkumaalilla tasoihin pelin lopussa. Inter kuitenkin kuittasi lähes välittömästi ja Timo Furuholm iski ansaitun 2-1-voittomaalin.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.