Turkulaisen Bo Family Groupin yrittäjäpariskunnat valtakunnallisen yrittäjäkisan finaaliin

Sirena Kiviranta (vas.) , Anssi Kiviranta, Tuomas Mäkelä ja Anna Ritakallio-Mäkelä. Sirena Kiviranta (vas.) , Anssi Kiviranta, Tuomas Mäkelä ja Anna Ritakallio-Mäkelä. Kuva: Ari-Matti Ruuska

EY Entrepreneur of the Year 2019 -kilpailun finalistit julkistettiin maanantaina Helsingissä EY-talolla. Finalistien joukkoon ylsi Länsi-Suomen alueelta tänä vuonna turkulaisen kiinteistövälitysyritys Bo Family Group oy:n Anssi ja Sirena Kiviranta sekä Tuomas Mäkelä ja Anna Ritakallio-Mäkelä.

Kaikkiaan yhdentoista suomalaisyrityksen omistajayrittäjät kruunattiin maanantaina omien alueidensa – Itä- ja Pohjois-Suomen, Hämeen ja Keski-Suomen, Uudenmaan sekä Länsi-Suomen – parhaiksi. He myös jatkavat kilpailun valtakunnalliseen finaaliin, jossa yksi heistä kruunataan Suomen EY Entrepreneur of the Year 2019 -kilpailun voittajaksi 1. päivä marraskuuta. Voittaja edustaa Suomea yrittäjyyden maailmanmestaruuskilpailussa (EY World Entrepreneur of the Year) ensi vuoden kesäkuussa Monte Carlossa.

Kiinteistönvälitystä kuluttajille sekä rakennuttaja-asiakkaille Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa tarjoava Bo LKV on ollut uudistamassa välitysalaa ja nostamassa alan arvostusta sekä laatustandardeja. Yritys hyödyntää muun muassa digitaalisia ratkaisuja niin nettisivujen visuaalisuudessa kuin somemarkkinoinnissakin, stailaa myyntikohteensa asuntojen hyviä puolia korostaen sekä käyttää kohteiden markkinoinnissa sisustuslehtien tasoisia kuvia.

Välityskohteiden myyntiajat ovat keskimääräistä lyhyempiä ja myyntihinnat korkeampia, samalla kun sekä myyjän että ostajan asiakaskokemus on parantunut. Yhtiö on reilussa neljässä vuodessa kasvanut varsin perinteisellä toimialalla liikevaihdolla mitattuna jo markkinakolmoseksi. Bo LKV:n palveluksessa on liki 150 henkilöä ja sen liikevaihto viimeksi päättyneellä tilikaudella oli reilu 15 miljoonaa euroa.

Vuodesta 2003 lähtien Suomessa järjestetty kilpailu etsii vuosittain yrittäjien joukosta kovia kasvajia ja vastuullisen liiketoiminnan rakentajia. Tämän vuoden kilpailua varten EY haastatteli kevään aikana kaikkiaan yli 50 kandidaattia.

Kilpailuun osallistuneista yrityksistä valtaosa (67 %) oli ollut toiminnassa vähintään 10 vuotta, yli 20 vuotta toimineitakin yrityksiä oli 40 %. Yrittäjistä 87 % oli miehiä ja heidän keski-ikänsä oli 43 vuotta. Yrittäjäksi he ovat ryhtyneet keskimäärin 29-vuotiaina.

Vastaajien keskuudessa yleisimmäksi syyksi yrittäjäksi ryhtymiselle osoittautui halu toteuttaa omia ideoita jo olemassa olevan tuotteen, palvelun tai prosessin parantamiseksi. Toiseksi eniten oli perheyrityksen vetäjiä, jotka ovat halunneet jatkaa suvun yritystä. Lähes saman verran löytyi niitä, joille kimmokkeena on ollut itsenäisyyden kaipuu tai idea uudesta tuotteesta tai palvelusta.

Yritysten päämarkkinat löytyivät selkeästi kotimaasta, joskin ulkomaisen liiketoiminnan kasvattamista ulkomaille suunniteltiinkin varsin yleisesti. Vastaajayritysten liikevaihdosta noin 87 % tulee tänä päivänä Suomesta, mutta kolmen vuoden tähtäimellä sen osuuden arvioitiin putoavan 65 prosenttiin.

Näille kasvuyrityksille henkilöstön arvostaminen ei jää juhlapuheisiin. Yrityksensä menestystekijöitä kysyttäessä suurin osa yrittäjistä mainitsee omat työntekijänsä, heidän osaamisensa sekä kilpailijoita paremman innovatiivisuuden. Uhkakuvista eniten mietityttääkin pätevän työvoiman saanti, yhdessä asiakas- ja kuluttajakäyttäytymisen muutoksen kanssa.

Haastatellut yrittäjät olivat varsin sitoutuneita omaan yritystoimintaansa. Tyypillisesti yrittäjän päivät venyvät varsin pitkiksi, keskimäärin 48 työtuntiin viikossa, joskin pisimmät työviikot venähtivät jopa 100 tuntiin, mutta samalla korostuu työn mielekkyys. Eläköitymistä ei osa suunnittele laisinkaan ja yritystoiminnan myymistäkin lähitulevaisuudessa (0-2 vuoden aikavälillä) mietti vain noin viidennes yrittäjistä.

EY Entrepreneur of the Year 2019 -kilpailun finalistit julkistettiin maanantaina EY-talolla. Tänä vuonna finalisteissa korostuu etenkin innovatiivisuus oman toimialan uudistamisessa. Yksi finalisteista kruunataan marraskuun 1. päivä järjestettävässä valtakunnallisessa loppukilpailussa Suomen EY Entrepreneur of the Year -kilpailun voittajaksi, joka edustaa Suomea yrittäjyyden maailmanmestaruuskilpailussa (EY World Entrepreneur of the Year) ensi vuoden kesäkuussa Monacossa.

– Tämän kauden kilpailijat olivat varsin tasavahva ja inspiroiva joukko täynnä mielenkiintoisia yrittäjätarinoita. Finalistien valinta ei koskaan ole helppoa. Tänä vuonna valinnoissa painottui innovatiivisuus oman toimialan uudistamisessa. Nyt loppukilpailuun valitut yritykset ovat kaikki tehneet vakaata kasvua ja omaavat lisäksi lupaavaa tulevaisuuden potentiaalia. Lisäksi heillä kaikilla on selkeä ja erottuva yritystarina ja yritysidea”, sanoo kilpailun tuomariston puheenjohtaja, Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Päätökset kilpailun finaaliin valituista yrittäjistä teki riippumaton kymmenjäseninen tuomaristo. Sen jäsenet edustavat kukin omien alojensa huippuasiantuntemusta ja kokemusta. Puheenjohtaja Piia-Noora Kaupin lisäksi tuomaristoon kuuluvat Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson, Kone Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin, viime vuoden voittaja Framery Oy:n Samu Hällfors, Small Giant Games Oy:n toimitusjohtaja Timo Soininen, yrittäjä ja Ivana Helsingin perustaja Paola Suhonen, Vaisala Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Raimo Voipio, hallitusammattilainen Leena Niemistö, Vaaka Partnersin toimitusjohtaja Juha Peltola sekä bisnesenkeli Kim Väisänen.

Tuomaristo arvioi muun muassa yrittäjähengen, taloudellisten tulosten, strategian, toimintatapojen ja innovatiivisuuden lisäksi yrittäjän ansioita vastuullisemman ja paremman maailman rakentamiseksi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Saaristomeren päätoimisten ammattikalastajien määrä pudonnut noin kolmannekseen

Antero Eloranta hankki kaksi hylkeenkestävää pushup-rysää vuosina 2009 ja 2010. Täysin aukottomiksi ratkaisuiksi nekään eivät osoittautuneet, sillä hylje oppii Elorannan mukaan päivystämään rysän ulkopuolella. Kalat eivät voi rauhoittua ja uida rysään pikkuhiljaa, luontaiseen tapaan, kun ne aistivat hylkeen läsnäolon.

Hylje- ja merimetsokantojen kasvu aiheuttaa vakavia vahinkoja pienimuotoiselle rannikkokalastukselle Itämeren alueella ja on uhka elinkeinon jatkuvuudelle, vahvistaa Luonnonvarakeskuksen uusi selvitys The Impacts of seals and cormorants experienced by Baltic Sea commercial fishers.

PAU: Lakot jatkuvat Postissa

Postilakon sovittelu on keskiviikon osalta ohitse. Posti ja logistiikka-alan unioni PAU:n mukaan neuvotteluissa ei löydetty ratkaisua.

Kähärin puistotie läpäisi lautakunnan ja etenee valmisteluun

Turun kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tiistaina muutoksin kolmen äänestyksen jälkeen asemakaavanmuutosluonnoksen Kähärin puistotiestä.

Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi syyskuussa 1,9 prosenttia

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, syyskuu 2019, %.

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta. Toimialoista suotuisammin kehittyi maa- ja vesirakentaminen, jossa työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 4,0 prosenttia. Myynnin määrällä mitattuna tämä oli ainoa kasvava toimiala. Talonrakentaminen kehittyi kaikista toimialoista heikoiten.

Poliisin Raisiossa takaa-ajamat ulkomaalaiset miehet otettu kiinni

Raisiossa nähtiin maanantaina alkuillasta hurja takaa-ajotilanne, kun poliisi aikoi pysäyttää ulkomaalaisissa kilvissä olevan pakettiauton Naantalintiellä Turun puolella kello 15. Auto lähti pakenemaan heti poliisin kytkettyä pysäytysvalon. Takaa-ajo jatkui Raision Polusmäkeen, jossa auton kuljettaja ja matkustaja lähtivät jatkamaan pakenemista jalan.

Sisäministeriö: Pelastustoimen asema turvataan sote- ja pelastustoimen uudistuksen yhteydessä

Sisäministeriö on laatinut tavoitteet pelastustoimen uudistamiselle sote-uudistuksen yhteydessä. Tavoitteena on vahvistaa pelastustoimen valtakunnallisia voimavaroja, johtamista ja ohjausta sekä tiivistää alan toimijoiden yhteistyötä. Valmistelua tehdään tiiviissä yhteistyössä koko toimialan kanssa.

Viemäri- ja vesijohtotyö jatkuu Linnankadulla ensi yönä

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee toisen ajokaistan Linnankatu 59:n kohdalla kolmena yönä. Työ jatkuu torstaille asti.

Poliisi: Pohjoismainen vastarintaliike näyttää jatkavan toimintaansa Kohti vapautta! -liikkeen nimissä

Keskusrikospoliisi tutkii, jatkaako korkeimman oikeuden väliaikaiseen toimintakieltoon määräämä Pohjoismainen vastarintaliike toimintaansa Kohti vapautta! -liikkeen nimissä sekä vastarinta.com -internetsivuilla. Esitutkintaa tapauksessa on tehty viime huhtikuusta asti. Kokonaisuuteen on lisätty marraskuussa Helsingin keskustassa järjestettyyn tilaisuuteen liittyvä rikosepäily.

TIP-Fest siirtyy Aura of Puppets -verkostolle

Festivaalin avajaisesityksenä nähty, pietarilaisen Bolshoi Puppet Theatren Daleko Daleko (Far away) oli yksi festivaalin puhutuimmista teoksista.

TIP-Fest juhli kymmenvuotista elinkaartaan ja koko ammattimaisen nukketeatteritaiteen kasvua ja kehitystä Suomessa. Miltei jokainen festivaalin esityksistä oli loppuunmyyty ja festivaalia oli viettämässä yli 2 000 nukketeatterin ystävää.

Näin tulorekisteri vaikuttaa ansiopäivärahan hakemiseen

Työttömyyskassat alkavat saada palkkatietoja tulorekisteristä 1.1.2020. Tulorekisterin myötä ansiopäivärahahakemukseen ei tarvitse jatkossa liittää niin paljon tietoja.

Liikevaihto kasvoi syyskuussa kaikilla kaupan toimialoilla

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %.

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 3,0 prosenttia vuodentakaisesta ja kehitys oli positiivista kaikilla kaupan toimialoilla. Myös työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, lisääntyi samaan aikaan 3,5 prosenttia.

Posti: PAU:n jäsenet kieltäytyneet tekemästä kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvää suojatyötä

Postinkulkua vaikeuttava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n lakko alkoi maanantaina. Arviot lakon vaikutuksista täsmentyvät päivittäin. Lakko koskee osaa Postin palveluista.

Ravintolasta poistettu mies palasi ovelle, järjestyksenvalvojalta murtui jalka

Noin 30-vuotias pöytyäläinen mies oli maanantain vastaisena yönä yhden aikaan jouduttu poistamaan auralaisesta ravintolasta. Siitä kimpaantuneena mies palasi ravintolan ovelle ja kävi hänet poistaneen järjestyksenvalvojan kimppuun.

Poliisin kyberrikosyksikkö tutkii törkeää petoksen yritystä – tunnistatko kuvan miehen?

Lounais-Suomen poliisin kyberrikostutkintayksikkö on selvittänyt alkuvuodesta alkaen epäiltyä törkeän petoksen yritystä. Tutkintaan liittyy kuvassa oleva henkilö. Kuva on otettu Vantaan Tikkurilan Prismassa torstaina 7. maaliskuuta 2019. Mies liikkui yksin ja poistui kassalla asioinnin jälkeen pysäköintihallin suuntaan. Miehen tarkempi henkilöllisyys ei ole tällä hetkellä poliisin tiedossa.

Toimivakin yritys voi joutua pois kaupparekisteristä, jos se ei ilmoita hallitustaan

Kaupparekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa ensi vuonna rekisteristä toimiviakin yrityksiä ja asunto-osakeyhtiöitä, joiden kaupparekisteritiedoissa ei ole merkittynä hallitusta ja jotka eivät ilmoita hallitustaan rekisteriin määräajassa.

Rukiin kilpailukykyä vauhditetaan uudella tutkimuksella

Ruis selviää talven yli ja sen juuristo kestää kuivuutta.

Suomalaisille tärkeä ruis on sitkeä ja vaatimaton vilja: se selviää talven yli ja sen juuristo kestää kuivuutta. Pitkäkortisena viljana se on kuitenkin altis lakoontumiselle ja satotappioille. Uusi tutkimus etsii keinoja pitää ruis kilpailukykyisenä viljana ilmastonmuutoksen keskellä.

Junnila kerää allekirjoituksia lakialoitteeseen – henkilöautojen huolloista kotitalousvähennystä

Kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila (ps.) kerää kansanedustajilta allekirjoituksia laatimaansa lakialoitteeseen, jotta henkilöautoille suoritettavat määräaikais- ja vuosihuollot sekä rengastyöt säädettäisiin kotitalousvähennykseen oikeuttaviksi menoiksi.

Kansa luottaa poliisiin, puolustusvoimiin ja yliopistoihin

Tiede itsessään sekä nimettyinä organisaatioina nauttii suomalaisten suurta luottamusta. Suomen tieteen ja tutkimuksen taso nähdään hyväksi ja tieteen kykyyn tuottaa luotettavia ja paikkansa pitäviä tuloksia uskotaan laajasti.

Urheilu

Henrik Moisander jatkaa Interin maalilla

Henrik Moisande.

Maalivahti Henrik Moisander ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen.

Huuhkajien historiallinen Liechtenstein-matsi näytetään isolta screeniltä Hämähäkkitontilla

Suomi on vahvasto menossa jalkapallon EM-kisoihin Teemu Pukin johdolla.

Turun kaupunki näyttää Suomen jalkapallomaajoukkueen tärkeän EM-karsintaottelun perjantaina Hämähäkkitontilla. Voitollaan Liechtensteinista Huuhkajat varmistaa EM-kisapaikan ensi vuoden turnaukseen.

Jälkipeli: Puun takaa paljastuvat Säteri ja Keinänen

Kovat kiekkomiehet Jani Säteri ja Aki Keinänen löivät hynttyyt yhteen. Tuloksena oli lätkäaiheinen podcast Puun takaa.

Ei mikä tahansa ”hockeynight”, vaan Puun takaa -lätkäpodcastin tekijät ovat kiekkomaailman pitkäaikaisia asiantuntijoita.

Ruotsalaispuolustaja Christoffer Persson lainalle TPS:aan

Turun Palloseura on vahvistanut takalinjojaan 34-vuotiaalla ruotsalaispuolustaja Christoffer Perssonilla . Persson liittyy TPS:n joukkueeseen maaottelutauon jälkeen ruotsalaisen HV71:n riveistä, jossa hän on pelannut edellisen neljän kauden ajan.

Kaapo Kakon alkukausi kertoo enemmän Rangersista kuin Kakosta

Kaapo Kakon alku New Yorkissa on ollut vaikea.

Kaapo Kakko matkasi syksyllä New Yorkin kirkkaisiin valoihin juhlittuna sankarina. Maailmanmestaruuksia oli napsittu niin junioreissa kuin aikuistenkin sarjoissa. Viime kaudella hän kannatteli TPS:ää ajoittain lähes yksinään.

Mäkitalo ja Virtanen eivät jatka TPS:ssa

Jani Virtanen.

TPS kokoaa parhaillaan joukkuetta Veikkausliigakaudeksi 2020. Kaksi joukkueen kokeneemman kaartin pelaajaa kuitenkin jättää seuran, sillä Jani Virtanen ja Mika Mäkitalo eivät jatka raitapaidoissa enää Veikkausliigakaudella 2020.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.