Turkulaisen Bo Family Groupin yrittäjäpariskunnat valtakunnallisen yrittäjäkisan finaaliin

Sirena Kiviranta (vas.) , Anssi Kiviranta, Tuomas Mäkelä ja Anna Ritakallio-Mäkelä. Sirena Kiviranta (vas.) , Anssi Kiviranta, Tuomas Mäkelä ja Anna Ritakallio-Mäkelä. Kuva: Ari-Matti Ruuska

EY Entrepreneur of the Year 2019 -kilpailun finalistit julkistettiin maanantaina Helsingissä EY-talolla. Finalistien joukkoon ylsi Länsi-Suomen alueelta tänä vuonna turkulaisen kiinteistövälitysyritys Bo Family Group oy:n Anssi ja Sirena Kiviranta sekä Tuomas Mäkelä ja Anna Ritakallio-Mäkelä.

Kaikkiaan yhdentoista suomalaisyrityksen omistajayrittäjät kruunattiin maanantaina omien alueidensa – Itä- ja Pohjois-Suomen, Hämeen ja Keski-Suomen, Uudenmaan sekä Länsi-Suomen – parhaiksi. He myös jatkavat kilpailun valtakunnalliseen finaaliin, jossa yksi heistä kruunataan Suomen EY Entrepreneur of the Year 2019 -kilpailun voittajaksi 1. päivä marraskuuta. Voittaja edustaa Suomea yrittäjyyden maailmanmestaruuskilpailussa (EY World Entrepreneur of the Year) ensi vuoden kesäkuussa Monte Carlossa.

Kiinteistönvälitystä kuluttajille sekä rakennuttaja-asiakkaille Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa tarjoava Bo LKV on ollut uudistamassa välitysalaa ja nostamassa alan arvostusta sekä laatustandardeja. Yritys hyödyntää muun muassa digitaalisia ratkaisuja niin nettisivujen visuaalisuudessa kuin somemarkkinoinnissakin, stailaa myyntikohteensa asuntojen hyviä puolia korostaen sekä käyttää kohteiden markkinoinnissa sisustuslehtien tasoisia kuvia.

Välityskohteiden myyntiajat ovat keskimääräistä lyhyempiä ja myyntihinnat korkeampia, samalla kun sekä myyjän että ostajan asiakaskokemus on parantunut. Yhtiö on reilussa neljässä vuodessa kasvanut varsin perinteisellä toimialalla liikevaihdolla mitattuna jo markkinakolmoseksi. Bo LKV:n palveluksessa on liki 150 henkilöä ja sen liikevaihto viimeksi päättyneellä tilikaudella oli reilu 15 miljoonaa euroa.

Vuodesta 2003 lähtien Suomessa järjestetty kilpailu etsii vuosittain yrittäjien joukosta kovia kasvajia ja vastuullisen liiketoiminnan rakentajia. Tämän vuoden kilpailua varten EY haastatteli kevään aikana kaikkiaan yli 50 kandidaattia.

Kilpailuun osallistuneista yrityksistä valtaosa (67 %) oli ollut toiminnassa vähintään 10 vuotta, yli 20 vuotta toimineitakin yrityksiä oli 40 %. Yrittäjistä 87 % oli miehiä ja heidän keski-ikänsä oli 43 vuotta. Yrittäjäksi he ovat ryhtyneet keskimäärin 29-vuotiaina.

Vastaajien keskuudessa yleisimmäksi syyksi yrittäjäksi ryhtymiselle osoittautui halu toteuttaa omia ideoita jo olemassa olevan tuotteen, palvelun tai prosessin parantamiseksi. Toiseksi eniten oli perheyrityksen vetäjiä, jotka ovat halunneet jatkaa suvun yritystä. Lähes saman verran löytyi niitä, joille kimmokkeena on ollut itsenäisyyden kaipuu tai idea uudesta tuotteesta tai palvelusta.

Yritysten päämarkkinat löytyivät selkeästi kotimaasta, joskin ulkomaisen liiketoiminnan kasvattamista ulkomaille suunniteltiinkin varsin yleisesti. Vastaajayritysten liikevaihdosta noin 87 % tulee tänä päivänä Suomesta, mutta kolmen vuoden tähtäimellä sen osuuden arvioitiin putoavan 65 prosenttiin.

Näille kasvuyrityksille henkilöstön arvostaminen ei jää juhlapuheisiin. Yrityksensä menestystekijöitä kysyttäessä suurin osa yrittäjistä mainitsee omat työntekijänsä, heidän osaamisensa sekä kilpailijoita paremman innovatiivisuuden. Uhkakuvista eniten mietityttääkin pätevän työvoiman saanti, yhdessä asiakas- ja kuluttajakäyttäytymisen muutoksen kanssa.

Haastatellut yrittäjät olivat varsin sitoutuneita omaan yritystoimintaansa. Tyypillisesti yrittäjän päivät venyvät varsin pitkiksi, keskimäärin 48 työtuntiin viikossa, joskin pisimmät työviikot venähtivät jopa 100 tuntiin, mutta samalla korostuu työn mielekkyys. Eläköitymistä ei osa suunnittele laisinkaan ja yritystoiminnan myymistäkin lähitulevaisuudessa (0-2 vuoden aikavälillä) mietti vain noin viidennes yrittäjistä.

EY Entrepreneur of the Year 2019 -kilpailun finalistit julkistettiin maanantaina EY-talolla. Tänä vuonna finalisteissa korostuu etenkin innovatiivisuus oman toimialan uudistamisessa. Yksi finalisteista kruunataan marraskuun 1. päivä järjestettävässä valtakunnallisessa loppukilpailussa Suomen EY Entrepreneur of the Year -kilpailun voittajaksi, joka edustaa Suomea yrittäjyyden maailmanmestaruuskilpailussa (EY World Entrepreneur of the Year) ensi vuoden kesäkuussa Monacossa.

– Tämän kauden kilpailijat olivat varsin tasavahva ja inspiroiva joukko täynnä mielenkiintoisia yrittäjätarinoita. Finalistien valinta ei koskaan ole helppoa. Tänä vuonna valinnoissa painottui innovatiivisuus oman toimialan uudistamisessa. Nyt loppukilpailuun valitut yritykset ovat kaikki tehneet vakaata kasvua ja omaavat lisäksi lupaavaa tulevaisuuden potentiaalia. Lisäksi heillä kaikilla on selkeä ja erottuva yritystarina ja yritysidea”, sanoo kilpailun tuomariston puheenjohtaja, Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Päätökset kilpailun finaaliin valituista yrittäjistä teki riippumaton kymmenjäseninen tuomaristo. Sen jäsenet edustavat kukin omien alojensa huippuasiantuntemusta ja kokemusta. Puheenjohtaja Piia-Noora Kaupin lisäksi tuomaristoon kuuluvat Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson, Kone Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin, viime vuoden voittaja Framery Oy:n Samu Hällfors, Small Giant Games Oy:n toimitusjohtaja Timo Soininen, yrittäjä ja Ivana Helsingin perustaja Paola Suhonen, Vaisala Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Raimo Voipio, hallitusammattilainen Leena Niemistö, Vaaka Partnersin toimitusjohtaja Juha Peltola sekä bisnesenkeli Kim Väisänen.

Tuomaristo arvioi muun muassa yrittäjähengen, taloudellisten tulosten, strategian, toimintatapojen ja innovatiivisuuden lisäksi yrittäjän ansioita vastuullisemman ja paremman maailman rakentamiseksi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lounaissuomalaisten syöpäjärjestöjen kuluvan vuoden apurahat haettavissa

Moikoisten Syöväntutkimussäätiön, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen apurahat ovat haettavissa. Apurahojen myöntämisessä etusijalla ovat väitöskirjojen tekijät ja nuoret väitelleet syöpätutkijat.

Paktin käryä ilmassa

Jarkko Virtanen.

Turun uudeksi supervirkamieheksi eli kansliapäälliköksi halajaa kuusi kandidaattia. Joukossa on nykyisin hallinnosta vastaava johtaja Tuomas Heikkinen , jota pidetään ennakkosuosikkina ja erityisesti kokoomuksen suosikkina.

TOK avaa ravintoloita ja hotelleja

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen.

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen. Turkuun saadaan kesällä myös täysin uusia ravintoloita ja hotelli.

Suomessa 6 743 koronatartuntaa, tehohoidossa 11

Kuvaajassa esitetään Covid-19-tautiin liittyvien kuolemantapausten ikäjakauma. Ikäryhmäjaottelussa on huomioitu yksityisyydensuoja. Esimerkiksi mikäli tapauksia on 1-4, merkitään se tilastoon < 5 ja näytetään kuvaajassa vaaleanharmaana pylväänä, jonka koko on vakioitu.  Tapauksista ei anneta lisää tietoa. Tiedot päivitetty 28.5.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan testattuja koronanäytteitä on yhteensä noin 176 600 (+ 3 300). Ilmoitettuja koronatapauksia on yhteensä 6 743 (+ 51). Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 313 (+ 0)

Varsinais-Suomessa 344 koronatartuntaa, sairaalahoidossa yksi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (VSSHP) on ollut todettuja koronatapauksia tähän mennessä yhteensä 344. Uusia tapauksia on kolme.

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

HealthTurku syöpää tutkimaan

Kansallinen tutkimus- ja innovaatiohanke Cancer IO on saanut 10 miljoonan euron rahoituksen Business Finlandilta. Hankkeessa kehitetään uudenlaisia ratkaisuja syövän immunoterapiahoitojen tehostamiseksi ja tuetaan uusien hoitojen käyttöönottoa terveydenhuoltojärjestelmässä. Cancer IO -ohjelma pyrkii vastaamaan IO-ajan mukanaan tuomiin uusiin haasteisiin tukemalla alan kotimaista huippututkimusta ja innovaatiotoimintaa, edesauttamalla syöpäpotilaiden hoidon yksilöllistämistä ja käyttöönottoa sairaaloissa sekä luomalla uusia lähtökohtia IO-lääkkeiden vaikuttavuuden selvittämiseksi arkikäytössä.

Koululaisten lomat alkavat poutaisessa säässä

Sää on tulevana viikonloppuna laajalti poutainen, vain Pohjois-Lapissa satelee sunnuntaina vähän vettä.

Turkulaisopet Suvivirren kimpussa

Club For Five.

20-vuotisjuhliaan viettävä a cappella -ryhmä Club for Five julkaisi toukokuussa versionsa Suvivirrestä . Kappaleesta on nyt julkaistu myös video , jolla on mukana opettajia eri puolelta Suomea. Videossa opettajat kirjoittavat Suvivirren sanoja tyhjissä luokkahuoneissa. Turkulaisuuden lippua videolla kantavat ylväinä Katariinan koulun opettaja Ville Paajakkala ja Hannuniitun koulun Petra Kosola .

Fölin busseissa voi maksaa käteisellä kesäkuun alusta alkaen, liikenne palautuu lähes normaaliksi

Käteisellä voi maksaa Fölin busseissa jälkeen kesäkuun alusta alkaen.

Turun seudun joukkoliikenne Fölin bussiliikenteessä luovuttiin käteisen rahan käytöstä alun perin valmiuslain voimassaolon ajaksi 27. maaliskuuta alkaen. Myöhemmin päätöksen sidonnaisuutta valmiuslakiin muutettiin ja käteisestä päätettiin luopua toukokuun loppuun saakka.

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit vaarallisia virustautien hoidossa

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit voivat lähes nelinkertaistaa keuhkovauriopotilaiden kuolleisuuden. Turun yliopiston tutkijat onnistuivat selvittämään, mistä tämä johtuu. Tieto on tärkeä myös taistelussa covid-19-tautia vastaan.

Käsityöläismuseo juhlii 80-vuotissyntymäpäiviään – museon nimenä on jatkossa pelkkä Luostarinmäki

Luostarinmäen käsityöläismuseo avasi ovensa välirrauhan aikana kesällä 1940.

Luostarinmäki juhlii tänä vuonna 80-vuotissyntymäpäiviään. Museossa on meneillään monivuotinen kehittämishanke, jonka myötä myös museon nimi ja ilme on uudistettu. Kesäkausi päästään aloittamaan 1. kesäkuuta, mutta juhlallisuudet siirtyvät loppukesään ja syksyyn.

Kiveystyö muuttaa liikennejärjestelyjä Kaarningonkadulla

Kiveystyö kaventaa ajokaistaa Kaarningonkadulla 29.5.–22.6. aiheuttaen haittaa molemmissa ajosuunnissa. Päivittäinen työaika on kello 6.30–18.00. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sakari Alhopuron säätiö jakoi tutkijoille 750 000 euroa

Sakari Alhopuron säätiö rahoittaa yhteensä 16 tutkijan ja tutkimusryhmän työtä kaikkiaan 750 000 eurolla. Rahoitusta myönnettiin muun muassa borrelioosin diagnostiikan ja välittäjäeläinten tutkimuksiin sekä hankkeeseen, jossa selvitetään viheraltistuksen merkitystä terveydelle.

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli poiki Ruotsin totokierrokselta 105 000 euron potin

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli Ruotsin Toto86-kierrokselle osui myöhään keskiviikkoiltana. Viidentoista osuuden nettiporukka pääsi jakamaan 105 000 euron täysosuman, kun systeemistä löytyivät neljännessä kohteessa tasapääjuoksuun päätyneet kaksi hevosta ja tämän myötä kaksi täysosumaa.

Turun kaupungin järjestämä korona-ajan kauppapalvelu päättymässä

Turun kaupunki on järjestänyt kauppapalvelua henkilöille, jotka eivät ole poikkeustilanteen vuoksi voineet asioida kaupassa, eivätkä ole voineet tilata kauppatavaroita kotiin esimerkiksi nettipalveluiden kautta. Kauppapalvelu päättyy 18. kesäkuuta.

Naantalin Haijaisten ulkoilualuetta uudistetaan, uusi laavu ja opastekyltit valmistuvat kesäkuun aikana

Haijaisten uusi puucee.

Haijaisten ulkoilualueelle on tulossa uudistuksia seuraavien viikkojen aikana. Vanha laavu puretaan, ja tilalle tulee uusi laavu. Lisäksi alueen opastekylttejä uusitaan. Toukokuun aikana yksi uudistus on jo alueelle tehty: laavun lähelle on saatu täysin uusi puucee.

Työikäisten omaishoitajien hyvinvointiin ja työllistymiseen etsitään uusia ratkaisuja

Suomessa oli yli 47 500 sopimusomaishoitajaa vuonna 2018, heistä noin 2 800 (vuonna 2017) oli Varsinais-Suomessa. Työikäisiä heistä on eri arvioiden mukaan 30–40 prosenttia. Nykyiset työllistymistä tukevat palvelut eivät ota huomioon omaishoitajatilanteen monimuotoisuutta, joten tarvitaan uusia ratkaisuja.

Urheilu

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

Maalivahti Mujunen jatkaa TPS-miehistössä

Miikka Mujunen.

Veikkausliigaan noussut TPS lähtee kauteen kolmella maalivahdilla. Viime kauden ykkösmaalivahtina päättänyt Jere Koponen sai jo viime vuoden puolella rinnalleen Santeri Aaltosen , joka siirtyi Turkuun Ykkösen voittaneesta FC Hakasta. TPS:n kolmas maalivahti on jo ennestään tuttu Miikka Mujunen , joka on solminut uuden jatkosopimuksen viime kauden seuransa kanssa. Mujusen uusi sopimus kattaa kauden 2020.

Jälkipeli: Juhani Tammisen, 70, ura on ollut värikäs niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella

Ässien luotsina Turkuhallissa marraskuussa 1997.

Juhani Tamminen . Tami. Don Tami. Lion # 79…Yhdelle miehelle on kertynyt monta eri nimeä. Jokaisella on oma merkityksensä, sillä Kuusamakujan Aurinkokuningas on kehittänyt itselleen monta erilaista brändiä. Yhteistä niille kaikille on tunnettavuus.

Muodostelmaluistelun Challenger-kilpailu kantamaan nimeä Marie Lundmark Trophy

Marie Lundmark. Kuva onm vuodelta 2004.

Suomelle ensimmäistä kertaa myönnetyn muodostelmaluistelun Challenger-sarjan kilpailun nimi on julkaistu. Turussa 14.–17. tammikuuta 2021 järjestettävän kilpailun nimeksi tulee Marie Lundmark Trophy. Nimellä halutaan kunnioittaa suomalaisen Marie Lundmarkin tekemää määrätietoista työtä suomalaisen ja kansainvälisen muodostelmaluistelun eteen.

Tuttu pelaajarunko suuri tekijä Sami Haltian paluussa päävalmentajaksi

Vuonna 2016 Sami Haltia valmensi TPS:n naiset SM-hopealle. Se oli TPS:n ensimmäinen mitali 31 vuoteen.

Kun Kansallinen Liiga kesäkuun puolivälissä pyörähtää käyntiin, TPS:n vaihtopenkillä peliä johtaa tuttu mies. Kahden vuoden tauon jälkeen Palloseuran päävalmentajaksi palaava Sami Haltia puhkuu intoa. Ei kipinä valmentamiseen varsinaisesti missään vaiheessa kadonnut, mutta Haltia myöntää, että kauden 2017 jälkeen tauko oli paikallaan.

Jälkipeli: Don Tami menee tunteisiin – ja se on tarkoituskin

Juhani "Don Tami" Tamminen.

Ei voi kuin hämmästellä Juhani Tammisen suosiota, missä tahansa eri puolella Suomea hän liikkuukin. Selfien pyytäjiä on jonoksi asti. Omituista tässä on se, että Tami, etenkin ”Don Tami” on monien mielestä Suomen ärsyttävin henkilö. Ristiriita on siis melkoinen. Tami ei edes yritä tavoitella kaikkien suosiota, silti suosio on vankkumaton.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.