Otteluanalyysi: TPS reserveillä maalittomaan tasapeliin

Naisten ykköstuomari Lina Lehtovaara oli ensi kertaa oikeudenjakajana Ykkösen ottelussa. Naisten ykköstuomari Lina Lehtovaara oli ensi kertaa oikeudenjakajana Ykkösen ottelussa. Kuva: Hannu Tuominen

Ykkönen päättyi tussahdukseen Turussa. TPS pelasi hyvän kauden, mutta viimeisessä pelissä kentällä oli reservimiehistö porilaista MuSaa vastaan. Peli päättyi 0-0 ja vieraat olivat lähempänä voittoa.

TPS:n huomio oli jo, ymmärrettävistä syistä, torstaina käynnistyvissä liigakarsinnoissa. Ensimmäinen peli pelataan Kupittaalla, vastaan asettuu KPV. Kupittaan kenttä kestää syksyn rasituksen, mutta toisin taitaa olla Kokkolassa, jossa pelattiin jo lauantaina osin pelikelvottomalla kentällä. Kokkolaan on luvassa yöpakkasia, joten kenttä ei paremmaksi enää muutu.

Päätös pelipaikasta tehdään kuulemma ensi sunnuntaina eli pelipäivänä kello 11. Vaihtoehtona on Seinäjoki. Kuka oikeasti uskoo, että peli voitaisiin pelipäivänä siirtää mihinkään?

Jälkipuheitta tästäkään karsinnasta tuskiin päästään.

Maalit: -

Yleisöä: 796.

Kentän kunkku: Kentän paras pelimies oli MuSan Takanori Yokochi. Erittäin teräväliikkeinen keskikenttämies, joka järjesteli peliä kärjen takana.

Matsin surkeinta: TPS pelasi B-miehistöllä. Toisin kuin Veikkausliigassa, Ykkösen päätöskierros ei ollut dramaattinen. Kaikki oli selvää jo etukäteen. TPS päätyi kakkoseksi ja liigakarsintaan. Koska KPV pelasi jo eilen ja saa päivän enemmän huilia, valmentaja Tommi Pikkarainen heitti kehiin reservinsä ja säästeli tärkeimpiä pelaajiaan. Liigaharsinnan takia. Paikalla oli 796 katsojaa. Kotiin jääneet eivät menettäneet mitään.

Tuhlaajapoika: Oskari Jakonen kuntoutui vammastaan ja pääsi ottamaan pelituntumaa. Tuloksena oli yksi tolppalaukaus.

Illan erikoisuus: Matsin erotuomarina oli Lina Lehtovaara Paraisilta, naiserotuomarien kansallinen ykkönen. Merkityksettömässä ottelussa nähtiin kunnon painia ja kovia taklauksia. Peli ei ollut helppo. Lehtovaara heilutti keltaista korttia seitsemästi ja tuomaroi johdonmukaisesti.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Kurjat olosuhteet. Helpolla ei päässyt kuin vaihtopenkillä ja sielläkin oli sateessa ankeaa.

Mitä sanottiin?:

Tommi Pikkarainen, TPS: Ei mitään dramatiikkaa. Ei turhia vammoja eikä pelikieltoja. Kaikki pelaajat ovat edelleen käytössä ensi torstaina. Ihan ok suoritus tuolta ryhmältä. Ei olla tuossa muodossa kauheasti pelattu. vähän outoa peilipaikkaakin oli. Olihan se tosi epätasaista. Välillä puolustaminen hajosi ihan kappaleiksi. Mutta oli muutama ihan hienokin hyökkäys. Ei käy valittaminen.

Ville Ulanen, MuSa: Fantastinen kausi meiltä. Erittäin erinomainen. Moni pelaaja pystyi nostamaan tasoaan Kakkosesta Ykköseen. Pelaajat uskoivat siihen visioon, joka mulla oli. Erittäin ylpeä koko joukkueesta.

Analyysi: Ottelusta ei jäänyt kerrottavaa jälkipolville. Se pelattiin pois. MuSa lähti heti pelin jälkeen lomareissulle Mallorcalle onnistuneen kauden päätteeksi. MuSa oli joukkueista se, joka enemmän halusi voittoa. TPS:n pelaamista sekoitti luonnollisesti se, että kentällä oli paljon vähäisen peliajan miehiä ja se, että tällä kokoonpanolla TPS ei ole ennen pelannut eikä varmaan pelaa tämän jälkeenkään.

MuSa oli hallitsevampi etenkin toisella jaksolla. Erityisen vaarallisia olivat kulmapotkut, joita oli kymmenkunta. MuSa ryhmitti miehensä TPS:n maalille viitosen alueelle, jossa oli aina melkoinen ryväs miehiä. MuSa sai pallon kertaalleen maaliinkin, mutta erotuomari Lehtovaara näki tilanteessa maalivahdin häirintää, oikeutetustikin.

Kamppailu oli yllättävänkin kiihkeä ollakseen merkityksetön ottelu. Koko pelin ajan satoi ja liukas nurmi vaikutti osaltaan asiaan.

MuSan teki kummallisen vaihdon heti toisen jakson aluksi minuutin pelin jälkeen. Sami Rantala juoksi vaihtoon, mutta miksei vaihtoa tehty tauolla. Pelin jälkeen selvisi, että Rantalan ura todennäköisesti päättyi. Hän on pelannut koko uransa MuSassa ja tehnyt yli sata maalia. Hänelle järjestettiin näkyvät jäähyväiset.

TPS:n plussaksi on laskettava se, että loppukausi sujui tappioitta. Tappiottomien otteluiden putki venyi 12:een.

TPS: Miikka Mujunen; Tatu Varmanen (62. Matej Hradecky), Valtteri Vesiaho, Tomas Hradecky, Jonni Peräaho; Otto Ollikainen, Mika Mäkitalo (83. Joakim Latonen), Jani Virtanen, Jesper Karlsson, Solomon Duah (76. Albijon Muzaci); Oskari Jakonen.

MuSa: Tomi Mikkelsson; Ronald Karlsson, Antti-Pekka Pihlainen, Samuli Virtanen, Joonas Lakkamäki; Juuso Rantala, Juho Montola, Verneri Salminen (82. Joni Lämsä), Rudi Dieter (71. Arttu Virtanen); Takanori Yokochi, Sami Rantala (47, Matias Koskinen).

Erotuomari: Lina Lehtovaara.

Varoitukset: Karlsson, T. Hradecky ja Peräaho TPS. Lakkamäki, Karlsson, Pihlainen ja S. Virtanen, MuSa.

Lasse Virtanen

TPS:n ja MuSan ottelulla ei ollut merkitystä sarjasijoitusten kannalta, mutta peli oli täynnä kovia tilanteita. Sami rantalan (kesk.) ura päättyi tähän peliin. TPS:n ja MuSan ottelulla ei ollut merkitystä sarjasijoitusten kannalta, mutta peli oli täynnä kovia tilanteita. Sami rantalan (kesk.) ura päättyi tähän peliin. Kuva: Hannu Tuominen
TPS sijoittui toiseksi Ykkösessä ja jatkaa kauttaan liigakarsinnoissa KPV:tä vastaan. TPS sijoittui toiseksi Ykkösessä ja jatkaa kauttaan liigakarsinnoissa KPV:tä vastaan. Kuva: Hannu Tuominen

Lounaissuomalaisten syöpäjärjestöjen kuluvan vuoden apurahat haettavissa

Moikoisten Syöväntutkimussäätiön, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen apurahat ovat haettavissa. Apurahojen myöntämisessä etusijalla ovat väitöskirjojen tekijät ja nuoret väitelleet syöpätutkijat.

Paktin käryä ilmassa

Jarkko Virtanen.

Turun uudeksi supervirkamieheksi eli kansliapäälliköksi halajaa kuusi kandidaattia. Joukossa on nykyisin hallinnosta vastaava johtaja Tuomas Heikkinen , jota pidetään ennakkosuosikkina ja erityisesti kokoomuksen suosikkina.

TOK avaa ravintoloita ja hotelleja

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen.

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen. Turkuun saadaan kesällä myös täysin uusia ravintoloita ja hotelli.

Suomessa 6 743 koronatartuntaa, tehohoidossa 11

Kuvaajassa esitetään Covid-19-tautiin liittyvien kuolemantapausten ikäjakauma. Ikäryhmäjaottelussa on huomioitu yksityisyydensuoja. Esimerkiksi mikäli tapauksia on 1-4, merkitään se tilastoon < 5 ja näytetään kuvaajassa vaaleanharmaana pylväänä, jonka koko on vakioitu.  Tapauksista ei anneta lisää tietoa. Tiedot päivitetty 28.5.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan testattuja koronanäytteitä on yhteensä noin 176 600 (+ 3 300). Ilmoitettuja koronatapauksia on yhteensä 6 743 (+ 51). Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 313 (+ 0)

Varsinais-Suomessa 344 koronatartuntaa, sairaalahoidossa yksi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (VSSHP) on ollut todettuja koronatapauksia tähän mennessä yhteensä 344. Uusia tapauksia on kolme.

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

HealthTurku syöpää tutkimaan

Kansallinen tutkimus- ja innovaatiohanke Cancer IO on saanut 10 miljoonan euron rahoituksen Business Finlandilta. Hankkeessa kehitetään uudenlaisia ratkaisuja syövän immunoterapiahoitojen tehostamiseksi ja tuetaan uusien hoitojen käyttöönottoa terveydenhuoltojärjestelmässä. Cancer IO -ohjelma pyrkii vastaamaan IO-ajan mukanaan tuomiin uusiin haasteisiin tukemalla alan kotimaista huippututkimusta ja innovaatiotoimintaa, edesauttamalla syöpäpotilaiden hoidon yksilöllistämistä ja käyttöönottoa sairaaloissa sekä luomalla uusia lähtökohtia IO-lääkkeiden vaikuttavuuden selvittämiseksi arkikäytössä.

Koululaisten lomat alkavat poutaisessa säässä

Sää on tulevana viikonloppuna laajalti poutainen, vain Pohjois-Lapissa satelee sunnuntaina vähän vettä.

Turkulaisopet Suvivirren kimpussa

Club For Five.

20-vuotisjuhliaan viettävä a cappella -ryhmä Club for Five julkaisi toukokuussa versionsa Suvivirrestä . Kappaleesta on nyt julkaistu myös video , jolla on mukana opettajia eri puolelta Suomea. Videossa opettajat kirjoittavat Suvivirren sanoja tyhjissä luokkahuoneissa. Turkulaisuuden lippua videolla kantavat ylväinä Katariinan koulun opettaja Ville Paajakkala ja Hannuniitun koulun Petra Kosola .

Fölin busseissa voi maksaa käteisellä kesäkuun alusta alkaen, liikenne palautuu lähes normaaliksi

Käteisellä voi maksaa Fölin busseissa jälkeen kesäkuun alusta alkaen.

Turun seudun joukkoliikenne Fölin bussiliikenteessä luovuttiin käteisen rahan käytöstä alun perin valmiuslain voimassaolon ajaksi 27. maaliskuuta alkaen. Myöhemmin päätöksen sidonnaisuutta valmiuslakiin muutettiin ja käteisestä päätettiin luopua toukokuun loppuun saakka.

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit vaarallisia virustautien hoidossa

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit voivat lähes nelinkertaistaa keuhkovauriopotilaiden kuolleisuuden. Turun yliopiston tutkijat onnistuivat selvittämään, mistä tämä johtuu. Tieto on tärkeä myös taistelussa covid-19-tautia vastaan.

Käsityöläismuseo juhlii 80-vuotissyntymäpäiviään – museon nimenä on jatkossa pelkkä Luostarinmäki

Luostarinmäen käsityöläismuseo avasi ovensa välirrauhan aikana kesällä 1940.

Luostarinmäki juhlii tänä vuonna 80-vuotissyntymäpäiviään. Museossa on meneillään monivuotinen kehittämishanke, jonka myötä myös museon nimi ja ilme on uudistettu. Kesäkausi päästään aloittamaan 1. kesäkuuta, mutta juhlallisuudet siirtyvät loppukesään ja syksyyn.

Kiveystyö muuttaa liikennejärjestelyjä Kaarningonkadulla

Kiveystyö kaventaa ajokaistaa Kaarningonkadulla 29.5.–22.6. aiheuttaen haittaa molemmissa ajosuunnissa. Päivittäinen työaika on kello 6.30–18.00. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sakari Alhopuron säätiö jakoi tutkijoille 750 000 euroa

Sakari Alhopuron säätiö rahoittaa yhteensä 16 tutkijan ja tutkimusryhmän työtä kaikkiaan 750 000 eurolla. Rahoitusta myönnettiin muun muassa borrelioosin diagnostiikan ja välittäjäeläinten tutkimuksiin sekä hankkeeseen, jossa selvitetään viheraltistuksen merkitystä terveydelle.

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli poiki Ruotsin totokierrokselta 105 000 euron potin

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli Ruotsin Toto86-kierrokselle osui myöhään keskiviikkoiltana. Viidentoista osuuden nettiporukka pääsi jakamaan 105 000 euron täysosuman, kun systeemistä löytyivät neljännessä kohteessa tasapääjuoksuun päätyneet kaksi hevosta ja tämän myötä kaksi täysosumaa.

Turun kaupungin järjestämä korona-ajan kauppapalvelu päättymässä

Turun kaupunki on järjestänyt kauppapalvelua henkilöille, jotka eivät ole poikkeustilanteen vuoksi voineet asioida kaupassa, eivätkä ole voineet tilata kauppatavaroita kotiin esimerkiksi nettipalveluiden kautta. Kauppapalvelu päättyy 18. kesäkuuta.

Naantalin Haijaisten ulkoilualuetta uudistetaan, uusi laavu ja opastekyltit valmistuvat kesäkuun aikana

Haijaisten uusi puucee.

Haijaisten ulkoilualueelle on tulossa uudistuksia seuraavien viikkojen aikana. Vanha laavu puretaan, ja tilalle tulee uusi laavu. Lisäksi alueen opastekylttejä uusitaan. Toukokuun aikana yksi uudistus on jo alueelle tehty: laavun lähelle on saatu täysin uusi puucee.

Työikäisten omaishoitajien hyvinvointiin ja työllistymiseen etsitään uusia ratkaisuja

Suomessa oli yli 47 500 sopimusomaishoitajaa vuonna 2018, heistä noin 2 800 (vuonna 2017) oli Varsinais-Suomessa. Työikäisiä heistä on eri arvioiden mukaan 30–40 prosenttia. Nykyiset työllistymistä tukevat palvelut eivät ota huomioon omaishoitajatilanteen monimuotoisuutta, joten tarvitaan uusia ratkaisuja.

Urheilu

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

Maalivahti Mujunen jatkaa TPS-miehistössä

Miikka Mujunen.

Veikkausliigaan noussut TPS lähtee kauteen kolmella maalivahdilla. Viime kauden ykkösmaalivahtina päättänyt Jere Koponen sai jo viime vuoden puolella rinnalleen Santeri Aaltosen , joka siirtyi Turkuun Ykkösen voittaneesta FC Hakasta. TPS:n kolmas maalivahti on jo ennestään tuttu Miikka Mujunen , joka on solminut uuden jatkosopimuksen viime kauden seuransa kanssa. Mujusen uusi sopimus kattaa kauden 2020.

Jälkipeli: Juhani Tammisen, 70, ura on ollut värikäs niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella

Ässien luotsina Turkuhallissa marraskuussa 1997.

Juhani Tamminen . Tami. Don Tami. Lion # 79…Yhdelle miehelle on kertynyt monta eri nimeä. Jokaisella on oma merkityksensä, sillä Kuusamakujan Aurinkokuningas on kehittänyt itselleen monta erilaista brändiä. Yhteistä niille kaikille on tunnettavuus.

Muodostelmaluistelun Challenger-kilpailu kantamaan nimeä Marie Lundmark Trophy

Marie Lundmark. Kuva onm vuodelta 2004.

Suomelle ensimmäistä kertaa myönnetyn muodostelmaluistelun Challenger-sarjan kilpailun nimi on julkaistu. Turussa 14.–17. tammikuuta 2021 järjestettävän kilpailun nimeksi tulee Marie Lundmark Trophy. Nimellä halutaan kunnioittaa suomalaisen Marie Lundmarkin tekemää määrätietoista työtä suomalaisen ja kansainvälisen muodostelmaluistelun eteen.

Tuttu pelaajarunko suuri tekijä Sami Haltian paluussa päävalmentajaksi

Vuonna 2016 Sami Haltia valmensi TPS:n naiset SM-hopealle. Se oli TPS:n ensimmäinen mitali 31 vuoteen.

Kun Kansallinen Liiga kesäkuun puolivälissä pyörähtää käyntiin, TPS:n vaihtopenkillä peliä johtaa tuttu mies. Kahden vuoden tauon jälkeen Palloseuran päävalmentajaksi palaava Sami Haltia puhkuu intoa. Ei kipinä valmentamiseen varsinaisesti missään vaiheessa kadonnut, mutta Haltia myöntää, että kauden 2017 jälkeen tauko oli paikallaan.

Jälkipeli: Don Tami menee tunteisiin – ja se on tarkoituskin

Juhani "Don Tami" Tamminen.

Ei voi kuin hämmästellä Juhani Tammisen suosiota, missä tahansa eri puolella Suomea hän liikkuukin. Selfien pyytäjiä on jonoksi asti. Omituista tässä on se, että Tami, etenkin ”Don Tami” on monien mielestä Suomen ärsyttävin henkilö. Ristiriita on siis melkoinen. Tami ei edes yritä tavoitella kaikkien suosiota, silti suosio on vankkumaton.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.