Jälkipeli: Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajat ovat yhtä isoa perhettä

Kotijoukkueen voitto kruunaan kannattajienkin illan. Kotijoukkueen voitto kruunaan kannattajienkin illan. Kuva: Hannu Tuominen

Tiistai-iltaisen Armenia-ottelun alkuun oli vielä useampi tunti, mutta turkulaisen Bar Innon sisätilat täyttyivät jo innokkaista Huuhkajien kannattajista. Suomen Maajoukkueen Kannattajat (SMJK) on yhdistys, joka on ollut jo vuosien ajan kotimaisen kannatuskulttuurin soihdunkantaja. Suomi ei ehkä olekaan enää maailman hiljaisin urheilukansa.

Tapana on, että kannattajat kokoontuvat hyvissä ajoin ennen ottelua etukäteen valittuun anniskelupaikkaan kohottamaan tunnelmaa. Kun Helsingin Olympiastadion on ollut jo pidempään remontissa, A-maajoukkueemme on lähtenyt maakuntiin evakkoon. Niinpä Turkukin ja turkulaiset ovat päässeet nauttimaan kansainvälisistä ottelutapahtumista.

Pari tuntia ennen Suomi-Armenia -ottelun alkua iloinen ja perin äänekäs kannattajajoukko lähti isona kulkueena vaeltamaan kohti Kupittaan jalkapallostadionia. Koska Turussa on juuri silloin ruuhka-aika, poliisi ohjasi Huuhkaja-fanit kyltteineen sivukatuja pitkin stadionille. Porukalle oli varattu Kupittaan jalkapallostadionilta omat katsomo-osat.

SMJK on perustettu jo vuonna 2002, mutta juuri nyt eletään yhdistyksen historiassa täysin poikkeuksellisia aikoja. Innokkaimmankin kannattajan into on ollut jo useamman vuoden koetuksella, koska Huuhkajien menestys on ollut nihkeää. Onpa yhteiseen matkaan mahtunut myös poikkeuksellisen karvaita ottelun viime hetken tappioitakin.

Osa nykyisistä kannattajista oli jo mukana yli parikymmentä vuotta sitten Olympiastadionilla Suomen kohdatessa Unkarin. Suomen jatkokarsintahaaveet murenivat ikimuistoisella tavalla vastustajan tehdessä kaatosateessa tasoitusmaalin ottelun lisäajalla.

Suomipoikaa koeteltiin kovalla kädellä myös EM-karsintaottelussa vuonna 2011. Maajoukkueemme kannattajia oli matkustanut sankoin joukoin Ruotsiin todistamaan naapurimaamme antamaa selkäsaunaa. Sinikeltaiset isännät murjoivat suomalaiset 5–0 Zlatan Ibrahimovicin tehdessä kolme maalia.

Toista on nyt. Suomi taistelee ensimmäistä kertaa tosissaan arvokisoihin pääsystä. Tosin epäuskoisimmille maajoukkueen konttaaminen Bosniaa vastaan toi ehkä mieleen muistot sateiselta Olympiastadionilta.

– Kyllähän maajoukkueen menestyminen näkyy myös kannattajayhdistyksen toiminnassa. Mediakin on meistä enemmän kiinnostuneita. Jäsenmäärämme on kasvanut. Yhdistyksessä on noin 2 500 jäsentä, mutta enemmänkin voisi olla, kertoo Joni Haltia, joka on yksi kannattajien puuhamiehistä.

Koska SMJK:n tavoitteena on edistää Suomen jalkapallojoukkueiden kannatusta, on Suomen Palloliitto oiva yhteistyökumppani. Kumppanuus mahdollistaa kannattajille hyvät puitteet otteluiden seuraamiselle ja toiminnan mahdollistamiselle. Palloliitto on varannut Olympiastadionilla fanikatsomolle pohjoispäädystä tilan, jota on alettu kutsumaan nimellä Pohjoiskaarre. Vaikka maaotteluita on pelattu nyt muualla, Pohjoiskaarre-banderolli on seurannut kannattajien mukana ottelupaikkakunnille.

Kannattajat osaavat ottaa myös kipakasti kantaa. Aikoinaan ihmeteltiin Hans Backen valintaa maajoukkueen valmentajaksi. Samoin Palloliiton vaikeneminen kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan korruptioskandaalista herätti kriittistä palautetta.

Eniten närää syntyi, kun Palloliitto kielsi katsomon ylle levitettävät lakanat eli niin sanotut overhead-tifot maaotteluissaan.

Monet SMJK:n jäsenistä ovat oman seurajoukkueensa kannattajia. Maailmalla on vaikeaa yhdistyä yhteisen joukkueen tueksi pahimpien viholliskannattajien kanssa. Muualla maajoukkueen kannattajaryhmät ovat pieniä verrattuna seurajoukkueiden kannattajaryhmiin. Suomessa innostutaan jo maajoukkueen karsintapelivaiheessakin.

– Suomalaiset ovat usein ”gloryhuntereita”. Television välityksellä näkee nykyään Euroopan huippujoukkueiden otteluita. On helpompi kannattaa esimerkiksi FC Barcelonaa, kun tietää joukkueen todennäköisesti menestyvän. Vastaavasti kun otaksutaan, että suomalainen seurajoukkue ei kuitenkaan pärjää, ei kannattaminenkaan innosta. Negatiivinen ajattelu tarttuu helposti.

Alun perin SMJK:n jäsenet olivat pääkaupunkiseudulta kotoisin olevia nuoria miehiä. Vähitellen toiminta on laajentunut Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin. Samalla myös ikärakenne on muuttunut. Kannattajakatsomossa näkyy myös vanhempaa porukkaa. Naisia ja lapsiperheitäkin on tullut mukaan.

Jalkapallosta lähtenyt kannatuskulttuurin muutos siirtyi myös kori- ja lentopalloon. Arvokisat synnyttivät näissä molemmissa lajeissa poikkeuksellisen ilmiön, mutta uudenlaista kannatuskulttuuria ei onnistuttu siirtämään kotimaan sarjoihin.

Mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu, jos Suomi pääsee ensimmäisen kerran jalkapallon arvokisoihin. Maailmalla marginaalissa oleva jääkiekko on ollut meillä seuratuin urheilulaji. ”Pohjoiskaaren” toiminta ennustaa murrosta suomalaisessa kannatuskulttuurissa. Tapahtuuko vallanvaihto, jos arvokisoihin pääsyn myötä kuningas jalkapallo alkaa Suomessakin menestyä?

Hannu Tuominen

Suomen maajoukkueen kannattajat matkalla kohti Kupittaan jalkapallostadionia. Suomen maajoukkueen kannattajat matkalla kohti Kupittaan jalkapallostadionia. Kuva: Hannu Tuominen
Ennen maaottelun alkua kannattajilla on tapana kokoontua yhteiseen paikkaan. Turussa Bar Into valikoitui kokoontumispaikaksi. Jo hyvissä ajoin ennen ottelua baari oli täyttynyt täpötäyteen Huuhkajien faneja. Alix Kalliojärvi ja Siiri Anttila ovat saapuneet Turkuun Kustavista. Ennen maaottelun alkua kannattajilla on tapana kokoontua yhteiseen paikkaan. Turussa Bar Into valikoitui kokoontumispaikaksi. Jo hyvissä ajoin ennen ottelua baari oli täyttynyt täpötäyteen Huuhkajien faneja. Alix Kalliojärvi ja Siiri Anttila ovat saapuneet Turkuun Kustavista. Kuva: Hannu Tuominen

Lounaissuomalaisten syöpäjärjestöjen kuluvan vuoden apurahat haettavissa

Moikoisten Syöväntutkimussäätiön, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen apurahat ovat haettavissa. Apurahojen myöntämisessä etusijalla ovat väitöskirjojen tekijät ja nuoret väitelleet syöpätutkijat.

Paktin käryä ilmassa

Jarkko Virtanen.

Turun uudeksi supervirkamieheksi eli kansliapäälliköksi halajaa kuusi kandidaattia. Joukossa on nykyisin hallinnosta vastaava johtaja Tuomas Heikkinen , jota pidetään ennakkosuosikkina ja erityisesti kokoomuksen suosikkina.

TOK avaa ravintoloita ja hotelleja

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen.

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen. Turkuun saadaan kesällä myös täysin uusia ravintoloita ja hotelli.

Suomessa 6 743 koronatartuntaa, tehohoidossa 11

Kuvaajassa esitetään Covid-19-tautiin liittyvien kuolemantapausten ikäjakauma. Ikäryhmäjaottelussa on huomioitu yksityisyydensuoja. Esimerkiksi mikäli tapauksia on 1-4, merkitään se tilastoon < 5 ja näytetään kuvaajassa vaaleanharmaana pylväänä, jonka koko on vakioitu.  Tapauksista ei anneta lisää tietoa. Tiedot päivitetty 28.5.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan testattuja koronanäytteitä on yhteensä noin 176 600 (+ 3 300). Ilmoitettuja koronatapauksia on yhteensä 6 743 (+ 51). Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 313 (+ 0)

Varsinais-Suomessa 344 koronatartuntaa, sairaalahoidossa yksi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (VSSHP) on ollut todettuja koronatapauksia tähän mennessä yhteensä 344. Uusia tapauksia on kolme.

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

HealthTurku syöpää tutkimaan

Kansallinen tutkimus- ja innovaatiohanke Cancer IO on saanut 10 miljoonan euron rahoituksen Business Finlandilta. Hankkeessa kehitetään uudenlaisia ratkaisuja syövän immunoterapiahoitojen tehostamiseksi ja tuetaan uusien hoitojen käyttöönottoa terveydenhuoltojärjestelmässä. Cancer IO -ohjelma pyrkii vastaamaan IO-ajan mukanaan tuomiin uusiin haasteisiin tukemalla alan kotimaista huippututkimusta ja innovaatiotoimintaa, edesauttamalla syöpäpotilaiden hoidon yksilöllistämistä ja käyttöönottoa sairaaloissa sekä luomalla uusia lähtökohtia IO-lääkkeiden vaikuttavuuden selvittämiseksi arkikäytössä.

Koululaisten lomat alkavat poutaisessa säässä

Sää on tulevana viikonloppuna laajalti poutainen, vain Pohjois-Lapissa satelee sunnuntaina vähän vettä.

Turkulaisopet Suvivirren kimpussa

Club For Five.

20-vuotisjuhliaan viettävä a cappella -ryhmä Club for Five julkaisi toukokuussa versionsa Suvivirrestä . Kappaleesta on nyt julkaistu myös video , jolla on mukana opettajia eri puolelta Suomea. Videossa opettajat kirjoittavat Suvivirren sanoja tyhjissä luokkahuoneissa. Turkulaisuuden lippua videolla kantavat ylväinä Katariinan koulun opettaja Ville Paajakkala ja Hannuniitun koulun Petra Kosola .

Fölin busseissa voi maksaa käteisellä kesäkuun alusta alkaen, liikenne palautuu lähes normaaliksi

Käteisellä voi maksaa Fölin busseissa jälkeen kesäkuun alusta alkaen.

Turun seudun joukkoliikenne Fölin bussiliikenteessä luovuttiin käteisen rahan käytöstä alun perin valmiuslain voimassaolon ajaksi 27. maaliskuuta alkaen. Myöhemmin päätöksen sidonnaisuutta valmiuslakiin muutettiin ja käteisestä päätettiin luopua toukokuun loppuun saakka.

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit vaarallisia virustautien hoidossa

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit voivat lähes nelinkertaistaa keuhkovauriopotilaiden kuolleisuuden. Turun yliopiston tutkijat onnistuivat selvittämään, mistä tämä johtuu. Tieto on tärkeä myös taistelussa covid-19-tautia vastaan.

Käsityöläismuseo juhlii 80-vuotissyntymäpäiviään – museon nimenä on jatkossa pelkkä Luostarinmäki

Luostarinmäen käsityöläismuseo avasi ovensa välirrauhan aikana kesällä 1940.

Luostarinmäki juhlii tänä vuonna 80-vuotissyntymäpäiviään. Museossa on meneillään monivuotinen kehittämishanke, jonka myötä myös museon nimi ja ilme on uudistettu. Kesäkausi päästään aloittamaan 1. kesäkuuta, mutta juhlallisuudet siirtyvät loppukesään ja syksyyn.

Kiveystyö muuttaa liikennejärjestelyjä Kaarningonkadulla

Kiveystyö kaventaa ajokaistaa Kaarningonkadulla 29.5.–22.6. aiheuttaen haittaa molemmissa ajosuunnissa. Päivittäinen työaika on kello 6.30–18.00. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sakari Alhopuron säätiö jakoi tutkijoille 750 000 euroa

Sakari Alhopuron säätiö rahoittaa yhteensä 16 tutkijan ja tutkimusryhmän työtä kaikkiaan 750 000 eurolla. Rahoitusta myönnettiin muun muassa borrelioosin diagnostiikan ja välittäjäeläinten tutkimuksiin sekä hankkeeseen, jossa selvitetään viheraltistuksen merkitystä terveydelle.

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli poiki Ruotsin totokierrokselta 105 000 euron potin

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli Ruotsin Toto86-kierrokselle osui myöhään keskiviikkoiltana. Viidentoista osuuden nettiporukka pääsi jakamaan 105 000 euron täysosuman, kun systeemistä löytyivät neljännessä kohteessa tasapääjuoksuun päätyneet kaksi hevosta ja tämän myötä kaksi täysosumaa.

Turun kaupungin järjestämä korona-ajan kauppapalvelu päättymässä

Turun kaupunki on järjestänyt kauppapalvelua henkilöille, jotka eivät ole poikkeustilanteen vuoksi voineet asioida kaupassa, eivätkä ole voineet tilata kauppatavaroita kotiin esimerkiksi nettipalveluiden kautta. Kauppapalvelu päättyy 18. kesäkuuta.

Naantalin Haijaisten ulkoilualuetta uudistetaan, uusi laavu ja opastekyltit valmistuvat kesäkuun aikana

Haijaisten uusi puucee.

Haijaisten ulkoilualueelle on tulossa uudistuksia seuraavien viikkojen aikana. Vanha laavu puretaan, ja tilalle tulee uusi laavu. Lisäksi alueen opastekylttejä uusitaan. Toukokuun aikana yksi uudistus on jo alueelle tehty: laavun lähelle on saatu täysin uusi puucee.

Työikäisten omaishoitajien hyvinvointiin ja työllistymiseen etsitään uusia ratkaisuja

Suomessa oli yli 47 500 sopimusomaishoitajaa vuonna 2018, heistä noin 2 800 (vuonna 2017) oli Varsinais-Suomessa. Työikäisiä heistä on eri arvioiden mukaan 30–40 prosenttia. Nykyiset työllistymistä tukevat palvelut eivät ota huomioon omaishoitajatilanteen monimuotoisuutta, joten tarvitaan uusia ratkaisuja.

Urheilu

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

Maalivahti Mujunen jatkaa TPS-miehistössä

Miikka Mujunen.

Veikkausliigaan noussut TPS lähtee kauteen kolmella maalivahdilla. Viime kauden ykkösmaalivahtina päättänyt Jere Koponen sai jo viime vuoden puolella rinnalleen Santeri Aaltosen , joka siirtyi Turkuun Ykkösen voittaneesta FC Hakasta. TPS:n kolmas maalivahti on jo ennestään tuttu Miikka Mujunen , joka on solminut uuden jatkosopimuksen viime kauden seuransa kanssa. Mujusen uusi sopimus kattaa kauden 2020.

Jälkipeli: Juhani Tammisen, 70, ura on ollut värikäs niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella

Ässien luotsina Turkuhallissa marraskuussa 1997.

Juhani Tamminen . Tami. Don Tami. Lion # 79…Yhdelle miehelle on kertynyt monta eri nimeä. Jokaisella on oma merkityksensä, sillä Kuusamakujan Aurinkokuningas on kehittänyt itselleen monta erilaista brändiä. Yhteistä niille kaikille on tunnettavuus.

Muodostelmaluistelun Challenger-kilpailu kantamaan nimeä Marie Lundmark Trophy

Marie Lundmark. Kuva onm vuodelta 2004.

Suomelle ensimmäistä kertaa myönnetyn muodostelmaluistelun Challenger-sarjan kilpailun nimi on julkaistu. Turussa 14.–17. tammikuuta 2021 järjestettävän kilpailun nimeksi tulee Marie Lundmark Trophy. Nimellä halutaan kunnioittaa suomalaisen Marie Lundmarkin tekemää määrätietoista työtä suomalaisen ja kansainvälisen muodostelmaluistelun eteen.

Tuttu pelaajarunko suuri tekijä Sami Haltian paluussa päävalmentajaksi

Vuonna 2016 Sami Haltia valmensi TPS:n naiset SM-hopealle. Se oli TPS:n ensimmäinen mitali 31 vuoteen.

Kun Kansallinen Liiga kesäkuun puolivälissä pyörähtää käyntiin, TPS:n vaihtopenkillä peliä johtaa tuttu mies. Kahden vuoden tauon jälkeen Palloseuran päävalmentajaksi palaava Sami Haltia puhkuu intoa. Ei kipinä valmentamiseen varsinaisesti missään vaiheessa kadonnut, mutta Haltia myöntää, että kauden 2017 jälkeen tauko oli paikallaan.

Jälkipeli: Don Tami menee tunteisiin – ja se on tarkoituskin

Juhani "Don Tami" Tamminen.

Ei voi kuin hämmästellä Juhani Tammisen suosiota, missä tahansa eri puolella Suomea hän liikkuukin. Selfien pyytäjiä on jonoksi asti. Omituista tässä on se, että Tami, etenkin ”Don Tami” on monien mielestä Suomen ärsyttävin henkilö. Ristiriita on siis melkoinen. Tami ei edes yritä tavoitella kaikkien suosiota, silti suosio on vankkumaton.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.