Jälkipeli: Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajat ovat yhtä isoa perhettä

Kotijoukkueen voitto kruunaan kannattajienkin illan. Kotijoukkueen voitto kruunaan kannattajienkin illan. Kuva: Hannu Tuominen

Tiistai-iltaisen Armenia-ottelun alkuun oli vielä useampi tunti, mutta turkulaisen Bar Innon sisätilat täyttyivät jo innokkaista Huuhkajien kannattajista. Suomen Maajoukkueen Kannattajat (SMJK) on yhdistys, joka on ollut jo vuosien ajan kotimaisen kannatuskulttuurin soihdunkantaja. Suomi ei ehkä olekaan enää maailman hiljaisin urheilukansa.

Tapana on, että kannattajat kokoontuvat hyvissä ajoin ennen ottelua etukäteen valittuun anniskelupaikkaan kohottamaan tunnelmaa. Kun Helsingin Olympiastadion on ollut jo pidempään remontissa, A-maajoukkueemme on lähtenyt maakuntiin evakkoon. Niinpä Turkukin ja turkulaiset ovat päässeet nauttimaan kansainvälisistä ottelutapahtumista.

Pari tuntia ennen Suomi-Armenia -ottelun alkua iloinen ja perin äänekäs kannattajajoukko lähti isona kulkueena vaeltamaan kohti Kupittaan jalkapallostadionia. Koska Turussa on juuri silloin ruuhka-aika, poliisi ohjasi Huuhkaja-fanit kyltteineen sivukatuja pitkin stadionille. Porukalle oli varattu Kupittaan jalkapallostadionilta omat katsomo-osat.

SMJK on perustettu jo vuonna 2002, mutta juuri nyt eletään yhdistyksen historiassa täysin poikkeuksellisia aikoja. Innokkaimmankin kannattajan into on ollut jo useamman vuoden koetuksella, koska Huuhkajien menestys on ollut nihkeää. Onpa yhteiseen matkaan mahtunut myös poikkeuksellisen karvaita ottelun viime hetken tappioitakin.

Osa nykyisistä kannattajista oli jo mukana yli parikymmentä vuotta sitten Olympiastadionilla Suomen kohdatessa Unkarin. Suomen jatkokarsintahaaveet murenivat ikimuistoisella tavalla vastustajan tehdessä kaatosateessa tasoitusmaalin ottelun lisäajalla.

Suomipoikaa koeteltiin kovalla kädellä myös EM-karsintaottelussa vuonna 2011. Maajoukkueemme kannattajia oli matkustanut sankoin joukoin Ruotsiin todistamaan naapurimaamme antamaa selkäsaunaa. Sinikeltaiset isännät murjoivat suomalaiset 5–0 Zlatan Ibrahimovicin tehdessä kolme maalia.

Toista on nyt. Suomi taistelee ensimmäistä kertaa tosissaan arvokisoihin pääsystä. Tosin epäuskoisimmille maajoukkueen konttaaminen Bosniaa vastaan toi ehkä mieleen muistot sateiselta Olympiastadionilta.

– Kyllähän maajoukkueen menestyminen näkyy myös kannattajayhdistyksen toiminnassa. Mediakin on meistä enemmän kiinnostuneita. Jäsenmäärämme on kasvanut. Yhdistyksessä on noin 2 500 jäsentä, mutta enemmänkin voisi olla, kertoo Joni Haltia, joka on yksi kannattajien puuhamiehistä.

Koska SMJK:n tavoitteena on edistää Suomen jalkapallojoukkueiden kannatusta, on Suomen Palloliitto oiva yhteistyökumppani. Kumppanuus mahdollistaa kannattajille hyvät puitteet otteluiden seuraamiselle ja toiminnan mahdollistamiselle. Palloliitto on varannut Olympiastadionilla fanikatsomolle pohjoispäädystä tilan, jota on alettu kutsumaan nimellä Pohjoiskaarre. Vaikka maaotteluita on pelattu nyt muualla, Pohjoiskaarre-banderolli on seurannut kannattajien mukana ottelupaikkakunnille.

Kannattajat osaavat ottaa myös kipakasti kantaa. Aikoinaan ihmeteltiin Hans Backen valintaa maajoukkueen valmentajaksi. Samoin Palloliiton vaikeneminen kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan korruptioskandaalista herätti kriittistä palautetta.

Eniten närää syntyi, kun Palloliitto kielsi katsomon ylle levitettävät lakanat eli niin sanotut overhead-tifot maaotteluissaan.

Monet SMJK:n jäsenistä ovat oman seurajoukkueensa kannattajia. Maailmalla on vaikeaa yhdistyä yhteisen joukkueen tueksi pahimpien viholliskannattajien kanssa. Muualla maajoukkueen kannattajaryhmät ovat pieniä verrattuna seurajoukkueiden kannattajaryhmiin. Suomessa innostutaan jo maajoukkueen karsintapelivaiheessakin.

– Suomalaiset ovat usein ”gloryhuntereita”. Television välityksellä näkee nykyään Euroopan huippujoukkueiden otteluita. On helpompi kannattaa esimerkiksi FC Barcelonaa, kun tietää joukkueen todennäköisesti menestyvän. Vastaavasti kun otaksutaan, että suomalainen seurajoukkue ei kuitenkaan pärjää, ei kannattaminenkaan innosta. Negatiivinen ajattelu tarttuu helposti.

Alun perin SMJK:n jäsenet olivat pääkaupunkiseudulta kotoisin olevia nuoria miehiä. Vähitellen toiminta on laajentunut Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin. Samalla myös ikärakenne on muuttunut. Kannattajakatsomossa näkyy myös vanhempaa porukkaa. Naisia ja lapsiperheitäkin on tullut mukaan.

Jalkapallosta lähtenyt kannatuskulttuurin muutos siirtyi myös kori- ja lentopalloon. Arvokisat synnyttivät näissä molemmissa lajeissa poikkeuksellisen ilmiön, mutta uudenlaista kannatuskulttuuria ei onnistuttu siirtämään kotimaan sarjoihin.

Mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu, jos Suomi pääsee ensimmäisen kerran jalkapallon arvokisoihin. Maailmalla marginaalissa oleva jääkiekko on ollut meillä seuratuin urheilulaji. ”Pohjoiskaaren” toiminta ennustaa murrosta suomalaisessa kannatuskulttuurissa. Tapahtuuko vallanvaihto, jos arvokisoihin pääsyn myötä kuningas jalkapallo alkaa Suomessakin menestyä?

Hannu Tuominen

Suomen maajoukkueen kannattajat matkalla kohti Kupittaan jalkapallostadionia. Suomen maajoukkueen kannattajat matkalla kohti Kupittaan jalkapallostadionia. Kuva: Hannu Tuominen
Ennen maaottelun alkua kannattajilla on tapana kokoontua yhteiseen paikkaan. Turussa Bar Into valikoitui kokoontumispaikaksi. Jo hyvissä ajoin ennen ottelua baari oli täyttynyt täpötäyteen Huuhkajien faneja. Alix Kalliojärvi ja Siiri Anttila ovat saapuneet Turkuun Kustavista. Ennen maaottelun alkua kannattajilla on tapana kokoontua yhteiseen paikkaan. Turussa Bar Into valikoitui kokoontumispaikaksi. Jo hyvissä ajoin ennen ottelua baari oli täyttynyt täpötäyteen Huuhkajien faneja. Alix Kalliojärvi ja Siiri Anttila ovat saapuneet Turkuun Kustavista. Kuva: Hannu Tuominen

TIP-Fest siirtyy Aura of Puppets -verkostolle

Festivaalin avajaisesityksenä nähty, pietarilaisen Bolshoi Puppet Theatren Daleko Daleko (Far away) oli yksi festivaalin puhutuimmista teoksista.

TIP-Fest juhli kymmenvuotista elinkaartaan ja koko ammattimaisen nukketeatteritaiteen kasvua ja kehitystä Suomessa. Miltei jokainen festivaalin esityksistä oli loppuunmyyty ja festivaalia oli viettämässä yli 2 000 nukketeatterin ystävää.

Näin tulorekisteri vaikuttaa ansiopäivärahan hakemiseen

Työttömyyskassat alkavat saada palkkatietoja tulorekisteristä 1.1.2020. Tulorekisterin myötä ansiopäivärahahakemukseen ei tarvitse jatkossa liittää niin paljon tietoja.

Liikevaihto kasvoi syyskuussa kaikilla kaupan toimialoilla

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %.

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 3,0 prosenttia vuodentakaisesta ja kehitys oli positiivista kaikilla kaupan toimialoilla. Myös työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, lisääntyi samaan aikaan 3,5 prosenttia.

Posti: PAU:n jäsenet kieltäytyneet tekemästä kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvää suojatyötä

Postinkulkua vaikeuttava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n lakko alkoi maanantaina. Arviot lakon vaikutuksista täsmentyvät päivittäin. Lakko koskee osaa Postin palveluista.

Ravintolasta poistettu mies palasi ovelle, järjestyksenvalvojalta murtui jalka

Noin 30-vuotias pöytyäläinen mies oli maanantain vastaisena yönä yhden aikaan jouduttu poistamaan auralaisesta ravintolasta. Siitä kimpaantuneena mies palasi ravintolan ovelle ja kävi hänet poistaneen järjestyksenvalvojan kimppuun.

Poliisin kyberrikosyksikkö tutkii törkeää petoksen yritystä – tunnistatko kuvan miehen?

Lounais-Suomen poliisin kyberrikostutkintayksikkö on selvittänyt alkuvuodesta alkaen epäiltyä törkeän petoksen yritystä. Tutkintaan liittyy kuvassa oleva henkilö. Kuva on otettu Vantaan Tikkurilan Prismassa torstaina 7. maaliskuuta 2019. Mies liikkui yksin ja poistui kassalla asioinnin jälkeen pysäköintihallin suuntaan. Miehen tarkempi henkilöllisyys ei ole tällä hetkellä poliisin tiedossa.

Toimivakin yritys voi joutua pois kaupparekisteristä, jos se ei ilmoita hallitustaan

Kaupparekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa ensi vuonna rekisteristä toimiviakin yrityksiä ja asunto-osakeyhtiöitä, joiden kaupparekisteritiedoissa ei ole merkittynä hallitusta ja jotka eivät ilmoita hallitustaan rekisteriin määräajassa.

Rukiin kilpailukykyä vauhditetaan uudella tutkimuksella

Ruis selviää talven yli ja sen juuristo kestää kuivuutta.

Suomalaisille tärkeä ruis on sitkeä ja vaatimaton vilja: se selviää talven yli ja sen juuristo kestää kuivuutta. Pitkäkortisena viljana se on kuitenkin altis lakoontumiselle ja satotappioille. Uusi tutkimus etsii keinoja pitää ruis kilpailukykyisenä viljana ilmastonmuutoksen keskellä.

Junnila kerää allekirjoituksia lakialoitteeseen – henkilöautojen huolloista kotitalousvähennystä

Kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila (ps.) kerää kansanedustajilta allekirjoituksia laatimaansa lakialoitteeseen, jotta henkilöautoille suoritettavat määräaikais- ja vuosihuollot sekä rengastyöt säädettäisiin kotitalousvähennykseen oikeuttaviksi menoiksi.

Kansa luottaa poliisiin, puolustusvoimiin ja yliopistoihin

Tiede itsessään sekä nimettyinä organisaatioina nauttii suomalaisten suurta luottamusta. Suomen tieteen ja tutkimuksen taso nähdään hyväksi ja tieteen kykyyn tuottaa luotettavia ja paikkansa pitäviä tuloksia uskotaan laajasti.

Turkuseura tarinoi Turun silloista ja föreistä

Turun silloista kuullaan Turkuseuran tarinaillassa.

Jokiranta siltoineen on turkulaisten ja matkailijoiden yhteinen olohuone, jossa vietetään aikaa ja ihaillaan maisemia. Miten hyvin turkulaiset tuntevat siltojen ja förien historian?

Koroisten kekritapahtumassa yleisökin saa loukuttaa pellavaa ja hamppua

Kansanmuusikko Minna Hokka soittaa keskiaikaista luikku-trumpettia pellavan ja hampun loukuttajille Koroisilla.

Koroisten tilan (Koroistentie 2) kekri alkaa lauantaina 16. marraskuuta työpajan merkeissä kello 14–16. Oman pellon kuituhamppua ja -pellavaa työstetään perinteisin menetelmin, jotta kuidut saadaan irti kehruuta varten. Alustuksissa kerrotaan kekriperinteistä sekä kuituhampun viljelystä ja käytöstä Suomessa. Illalla nautitaan elävästä musiikista ja laulusta. Myös kekripukki saattaa poiketa kylään.

Lasten sydänleikkausten aikana tehty varjoainekuvaus vähentänyt uusintaleikkauksia

Uudessa lastensairaalassa käytetään vaativissa sydänleikkauksissa apuna varjoainekuvausta, jonka ansiosta leikkaustulos voidaan todeta jo leikkaussalissa. Leikkaustulokset ovat parantuneet kolmasosassa sydänleikkauksista, joissa varjoainekuvausta on käytetty. Leikkauksen aikaista varjoainekuvausta on käytetty maailmanlaajuisesti hyvin vähän lasten sydänleikkauksissa.

Suomenpystykorvien sukutaulut selvitettiin aina 1800-luvulle asti

Suomenpystykorva on alkuperäinen luonnonkannasta ilman risteytyksiä syntynyt koirarotu.

Suomenpystykorvien rekisteröinnin historiaa kartoittanut monivuotinen projekti on tuottanut kansainvälisestikin merkittäviä tuloksia. Kansalliskoiran sukutaulutietoja voi tarkastella Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä aina 1800-luvulle saakka.

Löytävä vanhustyö seminaarissa

Fingerroosin säätiö järjestää Löytävä vanhustyö -seminaarin keskiviikkona 13. marraskuuta Raision kirjastotalolla Martinsalissa kello 12.30–16.

Verkkokalastus vähentyi edelleen

Verkkokalastuksen suosio hiipuu.

Vapaa-ajankalastajat pyydystivät verkoilla vajaan kolmanneksen saaliistaan vuonna 2018, kun vielä vuonna 2000 osuus oli puolet. Heittovavalla ja vetouistelulla pyydetyn saaliin osuus oli yhteensä 38 prosenttia. Pilkillä saatiin 12 ja ongella seitsemän prosenttia saaliista.

Poliisipartio nappasi Naantalissa huumekuskin – jäänyt 22 kertaa vuoden aikana kiinni ratista ilman ajokorttia

Poliisipartio pysäytti tiistaina kello 21.45 Naantalissa Ruonan yhdystiellä henkilöauton, jonka kuljettajalle suoritettu huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille, eikä hänellä ollut ajokorttia.

Huumekuski yritti paeta poliisia ruuhkassa Satakunnantiellä

Poliisipartio kiinnitti huomion Turussa Satakunnantiellä vastaan ajaneeseen henkilöautoon eilen tiistaina 12. marraskuuta kello 15. Partion kääntyessä henkilöauton perään, auto kiihdytti vauhtiaan ja kääntyi lopulta viheralueen ja kevyenliikenteenväylän yli Vätintielle, johon auto pysähtyi.

Urheilu

Henrik Moisander jatkaa Interin maalilla

Henrik Moisande.

Maalivahti Henrik Moisander ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen.

Huuhkajien historiallinen Liechtenstein-matsi näytetään isolta screeniltä Hämähäkkitontilla

Suomi on vahvasto menossa jalkapallon EM-kisoihin Teemu Pukin johdolla.

Turun kaupunki näyttää Suomen jalkapallomaajoukkueen tärkeän EM-karsintaottelun perjantaina Hämähäkkitontilla. Voitollaan Liechtensteinista Huuhkajat varmistaa EM-kisapaikan ensi vuoden turnaukseen.

Jälkipeli: Puun takaa paljastuvat Säteri ja Keinänen

Kovat kiekkomiehet Jani Säteri ja Aki Keinänen löivät hynttyyt yhteen. Tuloksena oli lätkäaiheinen podcast Puun takaa.

Ei mikä tahansa ”hockeynight”, vaan Puun takaa -lätkäpodcastin tekijät ovat kiekkomaailman pitkäaikaisia asiantuntijoita.

Ruotsalaispuolustaja Christoffer Persson lainalle TPS:aan

Turun Palloseura on vahvistanut takalinjojaan 34-vuotiaalla ruotsalaispuolustaja Christoffer Perssonilla . Persson liittyy TPS:n joukkueeseen maaottelutauon jälkeen ruotsalaisen HV71:n riveistä, jossa hän on pelannut edellisen neljän kauden ajan.

Kaapo Kakon alkukausi kertoo enemmän Rangersista kuin Kakosta

Kaapo Kakon alku New Yorkissa on ollut vaikea.

Kaapo Kakko matkasi syksyllä New Yorkin kirkkaisiin valoihin juhlittuna sankarina. Maailmanmestaruuksia oli napsittu niin junioreissa kuin aikuistenkin sarjoissa. Viime kaudella hän kannatteli TPS:ää ajoittain lähes yksinään.

Mäkitalo ja Virtanen eivät jatka TPS:ssa

Jani Virtanen.

TPS kokoaa parhaillaan joukkuetta Veikkausliigakaudeksi 2020. Kaksi joukkueen kokeneemman kaartin pelaajaa kuitenkin jättää seuran, sillä Jani Virtanen ja Mika Mäkitalo eivät jatka raitapaidoissa enää Veikkausliigakaudella 2020.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.