Otteluanalyysi: Komealla voitolla kohti EM-lopputurnausta

Suomi juhli Fredrik Jensenin avausosumaa, joka jäi voittomaaliksi. Suomi juhli Fredrik Jensenin avausosumaa, joka jäi voittomaaliksi. Kuva: Hannu Tuominen

Jo niin lähellä, mutta vielä niin kaukana. Näin voisi kuvailla Suomen jalkapallomaajoukkueen mahdollisuuksia saavuttaa historiallinen paikka EM-lopputurnauksessa. Olympialaisissa Suomi on pelannut pari kertaa, mutta ei EM- tai MM-turnauksessa. Lähellä ollaan, sillä vakuuttava voitto 3-0 (1-0) Armeniasta jätti vierailijat jo viiden pisteen päähän Suomesta.

Toinen haastaja Bosnia-Hertsegovina hävisi Kreikalle 2-1, joten sekin on viiden pisteen päässä. Suomi on siis yhdellä voitolla kisoissa. Suomi kohtaa vielä kotonaan Liechtensteinin (15.11.) ja Kreikan vieraskentällä (18.11.).

Bosnia kohtaa Italian kotonaan (15.11.) ja Liechtensteinin vieraissa (18.11.). Armenialla om vastassa Kreikka kotona (15.11.) ja Italia vieraissa (18.11.).

Maalit: 31, Fredrik Jensen 1-0, 61. Teemu Pukki (Joel Pohjanpalo), 88. Pukki (Rasmus Schüller) 3-0.

Yleisöä: 7 231 (loppuunmyyty).

Kentän kunkku: Teemu Pukin ylistäminen on klisee, mutta hei, miten toisin voi valita, jos äijä iskee kaksi maalia silloin, kun niitä tarvitaan. Vakuuttavaa ja varmaa. Kliinistä viimeistelyä. Mutta ei vain sitä, vaan myös pyyteetöntä puolustamista. Oikea-aikaisia taklauksia ja syöttösuuntien peittämistä. Hankki vaparin ja varoituksen vastustajalle, vaikka vastassa oli kolme miestä. Unohtaa ei sovi hyvää adjutanttia Glen Kamaraa. Tasapainoinen ja riskitön peli. Keskikentän kenraali. Varmaa työskentelyä.

Illan erikoisuus: Mitä tapahtui Markku "Rive" Kanervan lippikselle ja miksi hänet on ylimalkaan nähty lippis päässä? Se kun ei ole hänen normaali asusteensa. Vettyvät silmälasit olivat Riven mukaan syy poikkeukselliseen näkymään. Lippa suojaa tihkussa näkökenttää. Lippis ei kuitenkaan ollut edes pelaajien mieleen. Liekö taikauskoa? Joka tapauksessa Riven lippis oli saksittu palasiksi ja teipattu seinään. Näemmekö vielä lippalakin Riven päässä?

Matsin surkeinta: Veritas on hieno stadion Veikkausliigaan, mutta armotta liian pieni maaotteluihin, etenkin sellaisiin maaotteluihin, jotka kiinnostavat koko kansaa. Nyt kävi niin, eikä Palloliitto sitä etukäteen tiennyt. Armenia-ottelu olisi myynyt täyteen minkä tahansa stadionin Suomessa. Ne eurot jäivät liitolta nyt keräämättä. Veritas oli täynnä kuin Turusen pyssy. Oli ahtautta ja kaikenlaisia ad hoc -järjestelyjä. Tunnelma oli kuitenkin upea. Tällaisia matseja näkisi ja kokisi mielellään useammin Kupittaalla, ahtaudesta huolimatta. Seuraava kerta on jo ensi lauantaina.

Tuhlaajapoika: Huuhkajat olisi voinut tehdä myös lisäosumia, mutta kolme maalia oli hyvä saldo. Armenialla ei juuri mahdollisuuksia ollut. Jos Romyan Hovsepyanin olisi onnistunut ohittamaan Lukas Hradeckyn pelin 23. minuutilla niin... Jos ja jos. Ei onnistunut, eikä siitä sen enempää.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Lukas Hradecky selvisi maalinsuulla vähällä. Kiitos puolustuksen. Armenia ampui vain kahdesti kohti Suomen maalia. Ja kiitos myös Luken. Hän torjui Hovsepyanin kovan kudin ensimmäisellä puoliajalla, kun pelin suunta oli vielä täysin avoin.

Mitä sanottiin?:

Joni Kauko: Oli hieno päästä pelaamaan kotona taas pitkästä aikaa. Tämä oli mulle spesiaali peli. Oli hienoa päästä avaukseen ja vetää ysikymppiä. Oltiin aika suvereeneja. Tiedettiin, että Armenia satsaa vastahyökkäyksiin. Ne otettiin pois.

Teemu Pukki: Huikee fiilis. Eka meni niin hyvin, niin päätin, että tehdään toka samalla tavalla. Oli hyvät syötöt. Meillä on ollut hyvä fiilis koko ajan. Puhuttiin, että unohdetaan peli (Bosnia) nopeasti. Sillä ei ollut enää mitään merkitystä.

Markku Kanerva: Näette erittäin tyytyväisen valmentajan. Olen äärimmäisen ylpeä pelaajien esityksestä. Ei ollut helpoimmat mahdolliset lähtökohdat peliin. Joukkue osoitti kovaa henkistä kanttia. Pystytään handlaamaan tällaiset tilanteet. Saatiin hyvä draivi joukkueeseen. Se näkyi alusta lähtien. Ollaan hyvissä asemissa. Kaksi matsia jäljellä. Homma on omissa käsissä.

Analyysi: Lähtökohta ei ollut helppo. Takana oli rökäletappio Bosniassa. Suomella ei ollut siinä pelissä mitään jakoa ja tappio piti unohtaa nopeasti. Sivussa olivat tärkeät palaset eli toppari Paulus Arajuuri ja kapteeni Tim Sparv. Ja mitä tekee valmentaja Markku Kanerva? Heittää avaukseen neljä uutta ukkoa. Avaukseen nousivat toppari Sauli Väisänen, keskikentän Joni Kauko ja Lassi Lappalainen sekä kärjen Fredrik Jensen.

Huuhkajien rosteria ei ole kehuttu leveäksi, mutta hyvin se näyttää kestävän sen, että lähes puoli joukkuetta vaihdetaan.

Kanerva palautti Huuhkajat perusarvoihin: kurinalaiseen puolustuspeliin. Kenttätasapainosta huolehdittiin eikä Armeniaa päästetty kääntämään peliä ja kontraamaan. Kyllä Armenia yritti, eikä se ole huono joukkue, mutta Suomen höntyilemättömyys ei antanut sille mahdollisuuksia.

Suomi sen sijaan käytti mahdollisuutensa. Jensen kiitti vastuusta ja reagoi oikea-aikaisesti kulmapotkun jälkitilanteessa. Suomi oli skoutannut Armenian heikkoudet ja yksi niistä oli erikoistilannepelaaminen. Maalivahti Aram Airapetyan ei pystynyt klaaraamaan korkeaa keskitystä, vaan pallo jäi pyörimään viitosen alueen kulmille, jossa Jensen reagoi nopeimmin ja vippasi pallon ulkosyrjällä verkkoon.

Toisella puoliajalla Pukki näytti, miksi hän on niin kohuttu pelaaja tällä hetkellä. Joel Pohjanpalo korvasi puujalan saaneen Jensenin ja syötti määrämittaisen pystypallon Pukille. Tämä nosti pallon hallitusti yli maalivahdin. Pelin lopussa kuvio toistettiin. Vaihtomies Rasmus Schüllerin täsmäpallo irrotti Pukin linjasta ja tämä nosti pallon toisen kerran yli maalivahdin.

Armenia oli vaarallisimmillaan ensimmäisen jaksolla, jossa sillä oli hyvät hetkensä. Kahden maalin tappioasemassa se ei enää pystynyt kunnolla haastamaan Huuhkajia. Se oli myös Suomen hyvyyttä. Mahdollisuutta ei annettu. Jauhettiin hitaita hyökkäyksiä ja varmoja syöttöjä. Riskit minimoitiin ja iskettiin, jos Armenia antoi mahdollisuuden.

Turkulaiskatsojia taatusti miellytti nähdä kolme turkulaispelaajaa avauksessa. Hradecky on itsestään selvyys maalilla, Jere Uronen on varma valinta vasemmaksi pakiksi, mikäli on pelikunnossa. Joni Kauko otti Sparvin paikan ja täytti isot saappaat erittän hyvin. Rooli oli puolustavampi kuin seurajoukkueessa, mutta tuttu Interin ajoilta.

Kamara vaihdettiin lopussa kentällä varotoimenpiteenä. Hänellä on kasassa kaksi varoitusta, eikä kolmatta haluttu tilille.

Suomi: Lukas Hradecky; Jere Uronen, Joona Toivio, Sauli Väisänen, Jukka Raitala; Lassi Lappalainen (61. Pyry Soiri), Glen Kamara (87. Rasmus Schüller), Joni Kauko, Robin Lod; Fredrik Jensen (53. Joel Pohjanpalo), Teemu Pukki.

Armenia: Aram Airapetyan; Arman Hovhannisyan, Hayk Ishkhanyan, Varazdat Haroyan, Hovhannes Hambartsumyan; Sargis Adamyan, Artak Grigoryan (72. Gor Malakyan), Rumyan Hovsepyan, Gevorg Ghazaryan (77. Edgar Babayan), Tigran Barseghyan (65. Aras Özbilis); Aleksandre Karapetyan.

Erotuomari: Jesús Gil Manzano.

Varoitukset: Hambartsumyan, Adamyan ja Haroyan, Armenia.

Lasse Virtanen

Teemu Pukki oli jälleen tehopelaaja kahdella maalilla. Teemu Pukki oli jälleen tehopelaaja kahdella maalilla. Kuva: Hannu Tuominen

Lounaissuomalaisten syöpäjärjestöjen kuluvan vuoden apurahat haettavissa

Moikoisten Syöväntutkimussäätiön, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen apurahat ovat haettavissa. Apurahojen myöntämisessä etusijalla ovat väitöskirjojen tekijät ja nuoret väitelleet syöpätutkijat.

Paktin käryä ilmassa

Jarkko Virtanen.

Turun uudeksi supervirkamieheksi eli kansliapäälliköksi halajaa kuusi kandidaattia. Joukossa on nykyisin hallinnosta vastaava johtaja Tuomas Heikkinen , jota pidetään ennakkosuosikkina ja erityisesti kokoomuksen suosikkina.

TOK avaa ravintoloita ja hotelleja

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen.

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen. Turkuun saadaan kesällä myös täysin uusia ravintoloita ja hotelli.

Suomessa 6 743 koronatartuntaa, tehohoidossa 11

Kuvaajassa esitetään Covid-19-tautiin liittyvien kuolemantapausten ikäjakauma. Ikäryhmäjaottelussa on huomioitu yksityisyydensuoja. Esimerkiksi mikäli tapauksia on 1-4, merkitään se tilastoon < 5 ja näytetään kuvaajassa vaaleanharmaana pylväänä, jonka koko on vakioitu.  Tapauksista ei anneta lisää tietoa. Tiedot päivitetty 28.5.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan testattuja koronanäytteitä on yhteensä noin 176 600 (+ 3 300). Ilmoitettuja koronatapauksia on yhteensä 6 743 (+ 51). Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 313 (+ 0)

Varsinais-Suomessa 344 koronatartuntaa, sairaalahoidossa yksi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (VSSHP) on ollut todettuja koronatapauksia tähän mennessä yhteensä 344. Uusia tapauksia on kolme.

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

HealthTurku syöpää tutkimaan

Kansallinen tutkimus- ja innovaatiohanke Cancer IO on saanut 10 miljoonan euron rahoituksen Business Finlandilta. Hankkeessa kehitetään uudenlaisia ratkaisuja syövän immunoterapiahoitojen tehostamiseksi ja tuetaan uusien hoitojen käyttöönottoa terveydenhuoltojärjestelmässä. Cancer IO -ohjelma pyrkii vastaamaan IO-ajan mukanaan tuomiin uusiin haasteisiin tukemalla alan kotimaista huippututkimusta ja innovaatiotoimintaa, edesauttamalla syöpäpotilaiden hoidon yksilöllistämistä ja käyttöönottoa sairaaloissa sekä luomalla uusia lähtökohtia IO-lääkkeiden vaikuttavuuden selvittämiseksi arkikäytössä.

Koululaisten lomat alkavat poutaisessa säässä

Sää on tulevana viikonloppuna laajalti poutainen, vain Pohjois-Lapissa satelee sunnuntaina vähän vettä.

Turkulaisopet Suvivirren kimpussa

Club For Five.

20-vuotisjuhliaan viettävä a cappella -ryhmä Club for Five julkaisi toukokuussa versionsa Suvivirrestä . Kappaleesta on nyt julkaistu myös video , jolla on mukana opettajia eri puolelta Suomea. Videossa opettajat kirjoittavat Suvivirren sanoja tyhjissä luokkahuoneissa. Turkulaisuuden lippua videolla kantavat ylväinä Katariinan koulun opettaja Ville Paajakkala ja Hannuniitun koulun Petra Kosola .

Fölin busseissa voi maksaa käteisellä kesäkuun alusta alkaen, liikenne palautuu lähes normaaliksi

Käteisellä voi maksaa Fölin busseissa jälkeen kesäkuun alusta alkaen.

Turun seudun joukkoliikenne Fölin bussiliikenteessä luovuttiin käteisen rahan käytöstä alun perin valmiuslain voimassaolon ajaksi 27. maaliskuuta alkaen. Myöhemmin päätöksen sidonnaisuutta valmiuslakiin muutettiin ja käteisestä päätettiin luopua toukokuun loppuun saakka.

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit vaarallisia virustautien hoidossa

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit voivat lähes nelinkertaistaa keuhkovauriopotilaiden kuolleisuuden. Turun yliopiston tutkijat onnistuivat selvittämään, mistä tämä johtuu. Tieto on tärkeä myös taistelussa covid-19-tautia vastaan.

Käsityöläismuseo juhlii 80-vuotissyntymäpäiviään – museon nimenä on jatkossa pelkkä Luostarinmäki

Luostarinmäen käsityöläismuseo avasi ovensa välirrauhan aikana kesällä 1940.

Luostarinmäki juhlii tänä vuonna 80-vuotissyntymäpäiviään. Museossa on meneillään monivuotinen kehittämishanke, jonka myötä myös museon nimi ja ilme on uudistettu. Kesäkausi päästään aloittamaan 1. kesäkuuta, mutta juhlallisuudet siirtyvät loppukesään ja syksyyn.

Kiveystyö muuttaa liikennejärjestelyjä Kaarningonkadulla

Kiveystyö kaventaa ajokaistaa Kaarningonkadulla 29.5.–22.6. aiheuttaen haittaa molemmissa ajosuunnissa. Päivittäinen työaika on kello 6.30–18.00. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sakari Alhopuron säätiö jakoi tutkijoille 750 000 euroa

Sakari Alhopuron säätiö rahoittaa yhteensä 16 tutkijan ja tutkimusryhmän työtä kaikkiaan 750 000 eurolla. Rahoitusta myönnettiin muun muassa borrelioosin diagnostiikan ja välittäjäeläinten tutkimuksiin sekä hankkeeseen, jossa selvitetään viheraltistuksen merkitystä terveydelle.

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli poiki Ruotsin totokierrokselta 105 000 euron potin

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli Ruotsin Toto86-kierrokselle osui myöhään keskiviikkoiltana. Viidentoista osuuden nettiporukka pääsi jakamaan 105 000 euron täysosuman, kun systeemistä löytyivät neljännessä kohteessa tasapääjuoksuun päätyneet kaksi hevosta ja tämän myötä kaksi täysosumaa.

Turun kaupungin järjestämä korona-ajan kauppapalvelu päättymässä

Turun kaupunki on järjestänyt kauppapalvelua henkilöille, jotka eivät ole poikkeustilanteen vuoksi voineet asioida kaupassa, eivätkä ole voineet tilata kauppatavaroita kotiin esimerkiksi nettipalveluiden kautta. Kauppapalvelu päättyy 18. kesäkuuta.

Naantalin Haijaisten ulkoilualuetta uudistetaan, uusi laavu ja opastekyltit valmistuvat kesäkuun aikana

Haijaisten uusi puucee.

Haijaisten ulkoilualueelle on tulossa uudistuksia seuraavien viikkojen aikana. Vanha laavu puretaan, ja tilalle tulee uusi laavu. Lisäksi alueen opastekylttejä uusitaan. Toukokuun aikana yksi uudistus on jo alueelle tehty: laavun lähelle on saatu täysin uusi puucee.

Työikäisten omaishoitajien hyvinvointiin ja työllistymiseen etsitään uusia ratkaisuja

Suomessa oli yli 47 500 sopimusomaishoitajaa vuonna 2018, heistä noin 2 800 (vuonna 2017) oli Varsinais-Suomessa. Työikäisiä heistä on eri arvioiden mukaan 30–40 prosenttia. Nykyiset työllistymistä tukevat palvelut eivät ota huomioon omaishoitajatilanteen monimuotoisuutta, joten tarvitaan uusia ratkaisuja.

Urheilu

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

Maalivahti Mujunen jatkaa TPS-miehistössä

Miikka Mujunen.

Veikkausliigaan noussut TPS lähtee kauteen kolmella maalivahdilla. Viime kauden ykkösmaalivahtina päättänyt Jere Koponen sai jo viime vuoden puolella rinnalleen Santeri Aaltosen , joka siirtyi Turkuun Ykkösen voittaneesta FC Hakasta. TPS:n kolmas maalivahti on jo ennestään tuttu Miikka Mujunen , joka on solminut uuden jatkosopimuksen viime kauden seuransa kanssa. Mujusen uusi sopimus kattaa kauden 2020.

Jälkipeli: Juhani Tammisen, 70, ura on ollut värikäs niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella

Ässien luotsina Turkuhallissa marraskuussa 1997.

Juhani Tamminen . Tami. Don Tami. Lion # 79…Yhdelle miehelle on kertynyt monta eri nimeä. Jokaisella on oma merkityksensä, sillä Kuusamakujan Aurinkokuningas on kehittänyt itselleen monta erilaista brändiä. Yhteistä niille kaikille on tunnettavuus.

Muodostelmaluistelun Challenger-kilpailu kantamaan nimeä Marie Lundmark Trophy

Marie Lundmark. Kuva onm vuodelta 2004.

Suomelle ensimmäistä kertaa myönnetyn muodostelmaluistelun Challenger-sarjan kilpailun nimi on julkaistu. Turussa 14.–17. tammikuuta 2021 järjestettävän kilpailun nimeksi tulee Marie Lundmark Trophy. Nimellä halutaan kunnioittaa suomalaisen Marie Lundmarkin tekemää määrätietoista työtä suomalaisen ja kansainvälisen muodostelmaluistelun eteen.

Tuttu pelaajarunko suuri tekijä Sami Haltian paluussa päävalmentajaksi

Vuonna 2016 Sami Haltia valmensi TPS:n naiset SM-hopealle. Se oli TPS:n ensimmäinen mitali 31 vuoteen.

Kun Kansallinen Liiga kesäkuun puolivälissä pyörähtää käyntiin, TPS:n vaihtopenkillä peliä johtaa tuttu mies. Kahden vuoden tauon jälkeen Palloseuran päävalmentajaksi palaava Sami Haltia puhkuu intoa. Ei kipinä valmentamiseen varsinaisesti missään vaiheessa kadonnut, mutta Haltia myöntää, että kauden 2017 jälkeen tauko oli paikallaan.

Jälkipeli: Don Tami menee tunteisiin – ja se on tarkoituskin

Juhani "Don Tami" Tamminen.

Ei voi kuin hämmästellä Juhani Tammisen suosiota, missä tahansa eri puolella Suomea hän liikkuukin. Selfien pyytäjiä on jonoksi asti. Omituista tässä on se, että Tami, etenkin ”Don Tami” on monien mielestä Suomen ärsyttävin henkilö. Ristiriita on siis melkoinen. Tami ei edes yritä tavoitella kaikkien suosiota, silti suosio on vankkumaton.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.