Otteluanalyysi: Komealla voitolla kohti EM-lopputurnausta

Suomi juhli Fredrik Jensenin avausosumaa, joka jäi voittomaaliksi. Suomi juhli Fredrik Jensenin avausosumaa, joka jäi voittomaaliksi. Kuva: Hannu Tuominen

Jo niin lähellä, mutta vielä niin kaukana. Näin voisi kuvailla Suomen jalkapallomaajoukkueen mahdollisuuksia saavuttaa historiallinen paikka EM-lopputurnauksessa. Olympialaisissa Suomi on pelannut pari kertaa, mutta ei EM- tai MM-turnauksessa. Lähellä ollaan, sillä vakuuttava voitto 3-0 (1-0) Armeniasta jätti vierailijat jo viiden pisteen päähän Suomesta.

Toinen haastaja Bosnia-Hertsegovina hävisi Kreikalle 2-1, joten sekin on viiden pisteen päässä. Suomi on siis yhdellä voitolla kisoissa. Suomi kohtaa vielä kotonaan Liechtensteinin (15.11.) ja Kreikan vieraskentällä (18.11.).

Bosnia kohtaa Italian kotonaan (15.11.) ja Liechtensteinin vieraissa (18.11.). Armenialla om vastassa Kreikka kotona (15.11.) ja Italia vieraissa (18.11.).

Maalit: 31, Fredrik Jensen 1-0, 61. Teemu Pukki (Joel Pohjanpalo), 88. Pukki (Rasmus Schüller) 3-0.

Yleisöä: 7 231 (loppuunmyyty).

Kentän kunkku: Teemu Pukin ylistäminen on klisee, mutta hei, miten toisin voi valita, jos äijä iskee kaksi maalia silloin, kun niitä tarvitaan. Vakuuttavaa ja varmaa. Kliinistä viimeistelyä. Mutta ei vain sitä, vaan myös pyyteetöntä puolustamista. Oikea-aikaisia taklauksia ja syöttösuuntien peittämistä. Hankki vaparin ja varoituksen vastustajalle, vaikka vastassa oli kolme miestä. Unohtaa ei sovi hyvää adjutanttia Glen Kamaraa. Tasapainoinen ja riskitön peli. Keskikentän kenraali. Varmaa työskentelyä.

Illan erikoisuus: Mitä tapahtui Markku "Rive" Kanervan lippikselle ja miksi hänet on ylimalkaan nähty lippis päässä? Se kun ei ole hänen normaali asusteensa. Vettyvät silmälasit olivat Riven mukaan syy poikkeukselliseen näkymään. Lippa suojaa tihkussa näkökenttää. Lippis ei kuitenkaan ollut edes pelaajien mieleen. Liekö taikauskoa? Joka tapauksessa Riven lippis oli saksittu palasiksi ja teipattu seinään. Näemmekö vielä lippalakin Riven päässä?

Matsin surkeinta: Veritas on hieno stadion Veikkausliigaan, mutta armotta liian pieni maaotteluihin, etenkin sellaisiin maaotteluihin, jotka kiinnostavat koko kansaa. Nyt kävi niin, eikä Palloliitto sitä etukäteen tiennyt. Armenia-ottelu olisi myynyt täyteen minkä tahansa stadionin Suomessa. Ne eurot jäivät liitolta nyt keräämättä. Veritas oli täynnä kuin Turusen pyssy. Oli ahtautta ja kaikenlaisia ad hoc -järjestelyjä. Tunnelma oli kuitenkin upea. Tällaisia matseja näkisi ja kokisi mielellään useammin Kupittaalla, ahtaudesta huolimatta. Seuraava kerta on jo ensi lauantaina.

Tuhlaajapoika: Huuhkajat olisi voinut tehdä myös lisäosumia, mutta kolme maalia oli hyvä saldo. Armenialla ei juuri mahdollisuuksia ollut. Jos Romyan Hovsepyanin olisi onnistunut ohittamaan Lukas Hradeckyn pelin 23. minuutilla niin... Jos ja jos. Ei onnistunut, eikä siitä sen enempää.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Lukas Hradecky selvisi maalinsuulla vähällä. Kiitos puolustuksen. Armenia ampui vain kahdesti kohti Suomen maalia. Ja kiitos myös Luken. Hän torjui Hovsepyanin kovan kudin ensimmäisellä puoliajalla, kun pelin suunta oli vielä täysin avoin.

Mitä sanottiin?:

Joni Kauko: Oli hieno päästä pelaamaan kotona taas pitkästä aikaa. Tämä oli mulle spesiaali peli. Oli hienoa päästä avaukseen ja vetää ysikymppiä. Oltiin aika suvereeneja. Tiedettiin, että Armenia satsaa vastahyökkäyksiin. Ne otettiin pois.

Teemu Pukki: Huikee fiilis. Eka meni niin hyvin, niin päätin, että tehdään toka samalla tavalla. Oli hyvät syötöt. Meillä on ollut hyvä fiilis koko ajan. Puhuttiin, että unohdetaan peli (Bosnia) nopeasti. Sillä ei ollut enää mitään merkitystä.

Markku Kanerva: Näette erittäin tyytyväisen valmentajan. Olen äärimmäisen ylpeä pelaajien esityksestä. Ei ollut helpoimmat mahdolliset lähtökohdat peliin. Joukkue osoitti kovaa henkistä kanttia. Pystytään handlaamaan tällaiset tilanteet. Saatiin hyvä draivi joukkueeseen. Se näkyi alusta lähtien. Ollaan hyvissä asemissa. Kaksi matsia jäljellä. Homma on omissa käsissä.

Analyysi: Lähtökohta ei ollut helppo. Takana oli rökäletappio Bosniassa. Suomella ei ollut siinä pelissä mitään jakoa ja tappio piti unohtaa nopeasti. Sivussa olivat tärkeät palaset eli toppari Paulus Arajuuri ja kapteeni Tim Sparv. Ja mitä tekee valmentaja Markku Kanerva? Heittää avaukseen neljä uutta ukkoa. Avaukseen nousivat toppari Sauli Väisänen, keskikentän Joni Kauko ja Lassi Lappalainen sekä kärjen Fredrik Jensen.

Huuhkajien rosteria ei ole kehuttu leveäksi, mutta hyvin se näyttää kestävän sen, että lähes puoli joukkuetta vaihdetaan.

Kanerva palautti Huuhkajat perusarvoihin: kurinalaiseen puolustuspeliin. Kenttätasapainosta huolehdittiin eikä Armeniaa päästetty kääntämään peliä ja kontraamaan. Kyllä Armenia yritti, eikä se ole huono joukkue, mutta Suomen höntyilemättömyys ei antanut sille mahdollisuuksia.

Suomi sen sijaan käytti mahdollisuutensa. Jensen kiitti vastuusta ja reagoi oikea-aikaisesti kulmapotkun jälkitilanteessa. Suomi oli skoutannut Armenian heikkoudet ja yksi niistä oli erikoistilannepelaaminen. Maalivahti Aram Airapetyan ei pystynyt klaaraamaan korkeaa keskitystä, vaan pallo jäi pyörimään viitosen alueen kulmille, jossa Jensen reagoi nopeimmin ja vippasi pallon ulkosyrjällä verkkoon.

Toisella puoliajalla Pukki näytti, miksi hän on niin kohuttu pelaaja tällä hetkellä. Joel Pohjanpalo korvasi puujalan saaneen Jensenin ja syötti määrämittaisen pystypallon Pukille. Tämä nosti pallon hallitusti yli maalivahdin. Pelin lopussa kuvio toistettiin. Vaihtomies Rasmus Schüllerin täsmäpallo irrotti Pukin linjasta ja tämä nosti pallon toisen kerran yli maalivahdin.

Armenia oli vaarallisimmillaan ensimmäisen jaksolla, jossa sillä oli hyvät hetkensä. Kahden maalin tappioasemassa se ei enää pystynyt kunnolla haastamaan Huuhkajia. Se oli myös Suomen hyvyyttä. Mahdollisuutta ei annettu. Jauhettiin hitaita hyökkäyksiä ja varmoja syöttöjä. Riskit minimoitiin ja iskettiin, jos Armenia antoi mahdollisuuden.

Turkulaiskatsojia taatusti miellytti nähdä kolme turkulaispelaajaa avauksessa. Hradecky on itsestään selvyys maalilla, Jere Uronen on varma valinta vasemmaksi pakiksi, mikäli on pelikunnossa. Joni Kauko otti Sparvin paikan ja täytti isot saappaat erittän hyvin. Rooli oli puolustavampi kuin seurajoukkueessa, mutta tuttu Interin ajoilta.

Kamara vaihdettiin lopussa kentällä varotoimenpiteenä. Hänellä on kasassa kaksi varoitusta, eikä kolmatta haluttu tilille.

Suomi: Lukas Hradecky; Jere Uronen, Joona Toivio, Sauli Väisänen, Jukka Raitala; Lassi Lappalainen (61. Pyry Soiri), Glen Kamara (87. Rasmus Schüller), Joni Kauko, Robin Lod; Fredrik Jensen (53. Joel Pohjanpalo), Teemu Pukki.

Armenia: Aram Airapetyan; Arman Hovhannisyan, Hayk Ishkhanyan, Varazdat Haroyan, Hovhannes Hambartsumyan; Sargis Adamyan, Artak Grigoryan (72. Gor Malakyan), Rumyan Hovsepyan, Gevorg Ghazaryan (77. Edgar Babayan), Tigran Barseghyan (65. Aras Özbilis); Aleksandre Karapetyan.

Erotuomari: Jesús Gil Manzano.

Varoitukset: Hambartsumyan, Adamyan ja Haroyan, Armenia.

Lasse Virtanen

Teemu Pukki oli jälleen tehopelaaja kahdella maalilla. Teemu Pukki oli jälleen tehopelaaja kahdella maalilla. Kuva: Hannu Tuominen

Jesper Engström siirtyy VPS:sta Interiin

Jesper Engström (oik.) on aiemmin nähty Veikkausliigassa VPS:n paidassa.

Vaasan Palloseuraa aiemmilla kausilla edustanut Jesper Engström ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen. Sopimukseen sisältyy myös seuran optio kaudesta 2021.

Saaristomeren päätoimisten ammattikalastajien määrä pudonnut noin kolmannekseen

Antero Eloranta hankki kaksi hylkeenkestävää pushup-rysää vuosina 2009 ja 2010. Täysin aukottomiksi ratkaisuiksi nekään eivät osoittautuneet, sillä hylje oppii Elorannan mukaan päivystämään rysän ulkopuolella. Kalat eivät voi rauhoittua ja uida rysään pikkuhiljaa, luontaiseen tapaan, kun ne aistivat hylkeen läsnäolon.

Hylje- ja merimetsokantojen kasvu aiheuttaa vakavia vahinkoja pienimuotoiselle rannikkokalastukselle Itämeren alueella ja on uhka elinkeinon jatkuvuudelle, vahvistaa Luonnonvarakeskuksen uusi selvitys The Impacts of seals and cormorants experienced by Baltic Sea commercial fishers.

PAU: Lakot jatkuvat Postissa

Postilakon sovittelu on keskiviikon osalta ohitse. Posti ja logistiikka-alan unioni PAU:n mukaan neuvotteluissa ei löydetty ratkaisua.

Kähärin puistotie läpäisi lautakunnan ja etenee valmisteluun

Turun kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tiistaina muutoksin kolmen äänestyksen jälkeen asemakaavanmuutosluonnoksen Kähärin puistotiestä.

Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi syyskuussa 1,9 prosenttia

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, syyskuu 2019, %.

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta. Toimialoista suotuisammin kehittyi maa- ja vesirakentaminen, jossa työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 4,0 prosenttia. Myynnin määrällä mitattuna tämä oli ainoa kasvava toimiala. Talonrakentaminen kehittyi kaikista toimialoista heikoiten.

Poliisin Raisiossa takaa-ajamat ulkomaalaiset miehet otettu kiinni

Raisiossa nähtiin maanantaina alkuillasta hurja takaa-ajotilanne, kun poliisi aikoi pysäyttää ulkomaalaisissa kilvissä olevan pakettiauton Naantalintiellä Turun puolella kello 15. Auto lähti pakenemaan heti poliisin kytkettyä pysäytysvalon. Takaa-ajo jatkui Raision Polusmäkeen, jossa auton kuljettaja ja matkustaja lähtivät jatkamaan pakenemista jalan.

Sisäministeriö: Pelastustoimen asema turvataan sote- ja pelastustoimen uudistuksen yhteydessä

Sisäministeriö on laatinut tavoitteet pelastustoimen uudistamiselle sote-uudistuksen yhteydessä. Tavoitteena on vahvistaa pelastustoimen valtakunnallisia voimavaroja, johtamista ja ohjausta sekä tiivistää alan toimijoiden yhteistyötä. Valmistelua tehdään tiiviissä yhteistyössä koko toimialan kanssa.

Viemäri- ja vesijohtotyö jatkuu Linnankadulla ensi yönä

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee toisen ajokaistan Linnankatu 59:n kohdalla kolmena yönä. Työ jatkuu torstaille asti.

Poliisi: Pohjoismainen vastarintaliike näyttää jatkavan toimintaansa Kohti vapautta! -liikkeen nimissä

Keskusrikospoliisi tutkii, jatkaako korkeimman oikeuden väliaikaiseen toimintakieltoon määräämä Pohjoismainen vastarintaliike toimintaansa Kohti vapautta! -liikkeen nimissä sekä vastarinta.com -internetsivuilla. Esitutkintaa tapauksessa on tehty viime huhtikuusta asti. Kokonaisuuteen on lisätty marraskuussa Helsingin keskustassa järjestettyyn tilaisuuteen liittyvä rikosepäily.

TIP-Fest siirtyy Aura of Puppets -verkostolle

Festivaalin avajaisesityksenä nähty, pietarilaisen Bolshoi Puppet Theatren Daleko Daleko (Far away) oli yksi festivaalin puhutuimmista teoksista.

TIP-Fest juhli kymmenvuotista elinkaartaan ja koko ammattimaisen nukketeatteritaiteen kasvua ja kehitystä Suomessa. Miltei jokainen festivaalin esityksistä oli loppuunmyyty ja festivaalia oli viettämässä yli 2 000 nukketeatterin ystävää.

Näin tulorekisteri vaikuttaa ansiopäivärahan hakemiseen

Työttömyyskassat alkavat saada palkkatietoja tulorekisteristä 1.1.2020. Tulorekisterin myötä ansiopäivärahahakemukseen ei tarvitse jatkossa liittää niin paljon tietoja.

Liikevaihto kasvoi syyskuussa kaikilla kaupan toimialoilla

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %.

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 3,0 prosenttia vuodentakaisesta ja kehitys oli positiivista kaikilla kaupan toimialoilla. Myös työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, lisääntyi samaan aikaan 3,5 prosenttia.

Posti: PAU:n jäsenet kieltäytyneet tekemästä kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvää suojatyötä

Postinkulkua vaikeuttava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n lakko alkoi maanantaina. Arviot lakon vaikutuksista täsmentyvät päivittäin. Lakko koskee osaa Postin palveluista.

Ravintolasta poistettu mies palasi ovelle, järjestyksenvalvojalta murtui jalka

Noin 30-vuotias pöytyäläinen mies oli maanantain vastaisena yönä yhden aikaan jouduttu poistamaan auralaisesta ravintolasta. Siitä kimpaantuneena mies palasi ravintolan ovelle ja kävi hänet poistaneen järjestyksenvalvojan kimppuun.

Poliisin kyberrikosyksikkö tutkii törkeää petoksen yritystä – tunnistatko kuvan miehen?

Lounais-Suomen poliisin kyberrikostutkintayksikkö on selvittänyt alkuvuodesta alkaen epäiltyä törkeän petoksen yritystä. Tutkintaan liittyy kuvassa oleva henkilö. Kuva on otettu Vantaan Tikkurilan Prismassa torstaina 7. maaliskuuta 2019. Mies liikkui yksin ja poistui kassalla asioinnin jälkeen pysäköintihallin suuntaan. Miehen tarkempi henkilöllisyys ei ole tällä hetkellä poliisin tiedossa.

Toimivakin yritys voi joutua pois kaupparekisteristä, jos se ei ilmoita hallitustaan

Kaupparekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa ensi vuonna rekisteristä toimiviakin yrityksiä ja asunto-osakeyhtiöitä, joiden kaupparekisteritiedoissa ei ole merkittynä hallitusta ja jotka eivät ilmoita hallitustaan rekisteriin määräajassa.

Rukiin kilpailukykyä vauhditetaan uudella tutkimuksella

Ruis selviää talven yli ja sen juuristo kestää kuivuutta.

Suomalaisille tärkeä ruis on sitkeä ja vaatimaton vilja: se selviää talven yli ja sen juuristo kestää kuivuutta. Pitkäkortisena viljana se on kuitenkin altis lakoontumiselle ja satotappioille. Uusi tutkimus etsii keinoja pitää ruis kilpailukykyisenä viljana ilmastonmuutoksen keskellä.

Junnila kerää allekirjoituksia lakialoitteeseen – henkilöautojen huolloista kotitalousvähennystä

Kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila (ps.) kerää kansanedustajilta allekirjoituksia laatimaansa lakialoitteeseen, jotta henkilöautoille suoritettavat määräaikais- ja vuosihuollot sekä rengastyöt säädettäisiin kotitalousvähennykseen oikeuttaviksi menoiksi.

Urheilu

Jesper Engström siirtyy VPS:sta Interiin

Jesper Engström (oik.) on aiemmin nähty Veikkausliigassa VPS:n paidassa.

Vaasan Palloseuraa aiemmilla kausilla edustanut Jesper Engström ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen. Sopimukseen sisältyy myös seuran optio kaudesta 2021.

Henrik Moisander jatkaa Interin maalilla

Henrik Moisande.

Maalivahti Henrik Moisander ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen.

Huuhkajien historiallinen Liechtenstein-matsi näytetään isolta screeniltä Hämähäkkitontilla

Suomi on vahvasto menossa jalkapallon EM-kisoihin Teemu Pukin johdolla.

Turun kaupunki näyttää Suomen jalkapallomaajoukkueen tärkeän EM-karsintaottelun perjantaina Hämähäkkitontilla. Voitollaan Liechtensteinista Huuhkajat varmistaa EM-kisapaikan ensi vuoden turnaukseen.

Jälkipeli: Puun takaa paljastuvat Säteri ja Keinänen

Kovat kiekkomiehet Jani Säteri ja Aki Keinänen löivät hynttyyt yhteen. Tuloksena oli lätkäaiheinen podcast Puun takaa.

Ei mikä tahansa ”hockeynight”, vaan Puun takaa -lätkäpodcastin tekijät ovat kiekkomaailman pitkäaikaisia asiantuntijoita.

Ruotsalaispuolustaja Christoffer Persson lainalle TPS:aan

Turun Palloseura on vahvistanut takalinjojaan 34-vuotiaalla ruotsalaispuolustaja Christoffer Perssonilla . Persson liittyy TPS:n joukkueeseen maaottelutauon jälkeen ruotsalaisen HV71:n riveistä, jossa hän on pelannut edellisen neljän kauden ajan.

Kaapo Kakon alkukausi kertoo enemmän Rangersista kuin Kakosta

Kaapo Kakon alku New Yorkissa on ollut vaikea.

Kaapo Kakko matkasi syksyllä New Yorkin kirkkaisiin valoihin juhlittuna sankarina. Maailmanmestaruuksia oli napsittu niin junioreissa kuin aikuistenkin sarjoissa. Viime kaudella hän kannatteli TPS:ää ajoittain lähes yksinään.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.