Otteluanalyysi: Komealla voitolla kohti EM-lopputurnausta

Suomi juhli Fredrik Jensenin avausosumaa, joka jäi voittomaaliksi. Suomi juhli Fredrik Jensenin avausosumaa, joka jäi voittomaaliksi. Kuva: Hannu Tuominen

Jo niin lähellä, mutta vielä niin kaukana. Näin voisi kuvailla Suomen jalkapallomaajoukkueen mahdollisuuksia saavuttaa historiallinen paikka EM-lopputurnauksessa. Olympialaisissa Suomi on pelannut pari kertaa, mutta ei EM- tai MM-turnauksessa. Lähellä ollaan, sillä vakuuttava voitto 3-0 (1-0) Armeniasta jätti vierailijat jo viiden pisteen päähän Suomesta.

Toinen haastaja Bosnia-Hertsegovina hävisi Kreikalle 2-1, joten sekin on viiden pisteen päässä. Suomi on siis yhdellä voitolla kisoissa. Suomi kohtaa vielä kotonaan Liechtensteinin (15.11.) ja Kreikan vieraskentällä (18.11.).

Bosnia kohtaa Italian kotonaan (15.11.) ja Liechtensteinin vieraissa (18.11.). Armenialla om vastassa Kreikka kotona (15.11.) ja Italia vieraissa (18.11.).

Maalit: 31, Fredrik Jensen 1-0, 61. Teemu Pukki (Joel Pohjanpalo), 88. Pukki (Rasmus Schüller) 3-0.

Yleisöä: 7 231 (loppuunmyyty).

Kentän kunkku: Teemu Pukin ylistäminen on klisee, mutta hei, miten toisin voi valita, jos äijä iskee kaksi maalia silloin, kun niitä tarvitaan. Vakuuttavaa ja varmaa. Kliinistä viimeistelyä. Mutta ei vain sitä, vaan myös pyyteetöntä puolustamista. Oikea-aikaisia taklauksia ja syöttösuuntien peittämistä. Hankki vaparin ja varoituksen vastustajalle, vaikka vastassa oli kolme miestä. Unohtaa ei sovi hyvää adjutanttia Glen Kamaraa. Tasapainoinen ja riskitön peli. Keskikentän kenraali. Varmaa työskentelyä.

Illan erikoisuus: Mitä tapahtui Markku "Rive" Kanervan lippikselle ja miksi hänet on ylimalkaan nähty lippis päässä? Se kun ei ole hänen normaali asusteensa. Vettyvät silmälasit olivat Riven mukaan syy poikkeukselliseen näkymään. Lippa suojaa tihkussa näkökenttää. Lippis ei kuitenkaan ollut edes pelaajien mieleen. Liekö taikauskoa? Joka tapauksessa Riven lippis oli saksittu palasiksi ja teipattu seinään. Näemmekö vielä lippalakin Riven päässä?

Matsin surkeinta: Veritas on hieno stadion Veikkausliigaan, mutta armotta liian pieni maaotteluihin, etenkin sellaisiin maaotteluihin, jotka kiinnostavat koko kansaa. Nyt kävi niin, eikä Palloliitto sitä etukäteen tiennyt. Armenia-ottelu olisi myynyt täyteen minkä tahansa stadionin Suomessa. Ne eurot jäivät liitolta nyt keräämättä. Veritas oli täynnä kuin Turusen pyssy. Oli ahtautta ja kaikenlaisia ad hoc -järjestelyjä. Tunnelma oli kuitenkin upea. Tällaisia matseja näkisi ja kokisi mielellään useammin Kupittaalla, ahtaudesta huolimatta. Seuraava kerta on jo ensi lauantaina.

Tuhlaajapoika: Huuhkajat olisi voinut tehdä myös lisäosumia, mutta kolme maalia oli hyvä saldo. Armenialla ei juuri mahdollisuuksia ollut. Jos Romyan Hovsepyanin olisi onnistunut ohittamaan Lukas Hradeckyn pelin 23. minuutilla niin... Jos ja jos. Ei onnistunut, eikä siitä sen enempää.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Lukas Hradecky selvisi maalinsuulla vähällä. Kiitos puolustuksen. Armenia ampui vain kahdesti kohti Suomen maalia. Ja kiitos myös Luken. Hän torjui Hovsepyanin kovan kudin ensimmäisellä puoliajalla, kun pelin suunta oli vielä täysin avoin.

Mitä sanottiin?:

Joni Kauko: Oli hieno päästä pelaamaan kotona taas pitkästä aikaa. Tämä oli mulle spesiaali peli. Oli hienoa päästä avaukseen ja vetää ysikymppiä. Oltiin aika suvereeneja. Tiedettiin, että Armenia satsaa vastahyökkäyksiin. Ne otettiin pois.

Teemu Pukki: Huikee fiilis. Eka meni niin hyvin, niin päätin, että tehdään toka samalla tavalla. Oli hyvät syötöt. Meillä on ollut hyvä fiilis koko ajan. Puhuttiin, että unohdetaan peli (Bosnia) nopeasti. Sillä ei ollut enää mitään merkitystä.

Markku Kanerva: Näette erittäin tyytyväisen valmentajan. Olen äärimmäisen ylpeä pelaajien esityksestä. Ei ollut helpoimmat mahdolliset lähtökohdat peliin. Joukkue osoitti kovaa henkistä kanttia. Pystytään handlaamaan tällaiset tilanteet. Saatiin hyvä draivi joukkueeseen. Se näkyi alusta lähtien. Ollaan hyvissä asemissa. Kaksi matsia jäljellä. Homma on omissa käsissä.

Analyysi: Lähtökohta ei ollut helppo. Takana oli rökäletappio Bosniassa. Suomella ei ollut siinä pelissä mitään jakoa ja tappio piti unohtaa nopeasti. Sivussa olivat tärkeät palaset eli toppari Paulus Arajuuri ja kapteeni Tim Sparv. Ja mitä tekee valmentaja Markku Kanerva? Heittää avaukseen neljä uutta ukkoa. Avaukseen nousivat toppari Sauli Väisänen, keskikentän Joni Kauko ja Lassi Lappalainen sekä kärjen Fredrik Jensen.

Huuhkajien rosteria ei ole kehuttu leveäksi, mutta hyvin se näyttää kestävän sen, että lähes puoli joukkuetta vaihdetaan.

Kanerva palautti Huuhkajat perusarvoihin: kurinalaiseen puolustuspeliin. Kenttätasapainosta huolehdittiin eikä Armeniaa päästetty kääntämään peliä ja kontraamaan. Kyllä Armenia yritti, eikä se ole huono joukkue, mutta Suomen höntyilemättömyys ei antanut sille mahdollisuuksia.

Suomi sen sijaan käytti mahdollisuutensa. Jensen kiitti vastuusta ja reagoi oikea-aikaisesti kulmapotkun jälkitilanteessa. Suomi oli skoutannut Armenian heikkoudet ja yksi niistä oli erikoistilannepelaaminen. Maalivahti Aram Airapetyan ei pystynyt klaaraamaan korkeaa keskitystä, vaan pallo jäi pyörimään viitosen alueen kulmille, jossa Jensen reagoi nopeimmin ja vippasi pallon ulkosyrjällä verkkoon.

Toisella puoliajalla Pukki näytti, miksi hän on niin kohuttu pelaaja tällä hetkellä. Joel Pohjanpalo korvasi puujalan saaneen Jensenin ja syötti määrämittaisen pystypallon Pukille. Tämä nosti pallon hallitusti yli maalivahdin. Pelin lopussa kuvio toistettiin. Vaihtomies Rasmus Schüllerin täsmäpallo irrotti Pukin linjasta ja tämä nosti pallon toisen kerran yli maalivahdin.

Armenia oli vaarallisimmillaan ensimmäisen jaksolla, jossa sillä oli hyvät hetkensä. Kahden maalin tappioasemassa se ei enää pystynyt kunnolla haastamaan Huuhkajia. Se oli myös Suomen hyvyyttä. Mahdollisuutta ei annettu. Jauhettiin hitaita hyökkäyksiä ja varmoja syöttöjä. Riskit minimoitiin ja iskettiin, jos Armenia antoi mahdollisuuden.

Turkulaiskatsojia taatusti miellytti nähdä kolme turkulaispelaajaa avauksessa. Hradecky on itsestään selvyys maalilla, Jere Uronen on varma valinta vasemmaksi pakiksi, mikäli on pelikunnossa. Joni Kauko otti Sparvin paikan ja täytti isot saappaat erittän hyvin. Rooli oli puolustavampi kuin seurajoukkueessa, mutta tuttu Interin ajoilta.

Kamara vaihdettiin lopussa kentällä varotoimenpiteenä. Hänellä on kasassa kaksi varoitusta, eikä kolmatta haluttu tilille.

Suomi: Lukas Hradecky; Jere Uronen, Joona Toivio, Sauli Väisänen, Jukka Raitala; Lassi Lappalainen (61. Pyry Soiri), Glen Kamara (87. Rasmus Schüller), Joni Kauko, Robin Lod; Fredrik Jensen (53. Joel Pohjanpalo), Teemu Pukki.

Armenia: Aram Airapetyan; Arman Hovhannisyan, Hayk Ishkhanyan, Varazdat Haroyan, Hovhannes Hambartsumyan; Sargis Adamyan, Artak Grigoryan (72. Gor Malakyan), Rumyan Hovsepyan, Gevorg Ghazaryan (77. Edgar Babayan), Tigran Barseghyan (65. Aras Özbilis); Aleksandre Karapetyan.

Erotuomari: Jesús Gil Manzano.

Varoitukset: Hambartsumyan, Adamyan ja Haroyan, Armenia.

Lasse Virtanen

Teemu Pukki oli jälleen tehopelaaja kahdella maalilla. Teemu Pukki oli jälleen tehopelaaja kahdella maalilla. Kuva: Hannu Tuominen

Kaavoituksen uskottavuus koetuksella

Pukkilan massalaitoksen suojelumerkintä poistuu. Rakennus aiotaan purkaa.

Pukkilan asemakaava tuli voimaan vuonna 2020. Alueelle on tulossa noin 2 500 asukasta. Vanha kaakelitehdas sai kaavassa suojelumerkinnän. Tehtaan piti jäädä seudun keskuspaikaksi ja muistoksi teollisesta historiasta. Se piti muuttaa yhteisökäyttöön.

Lemmikeille ja omistajille julistetaan joulurauha

Mikaelinkirkolla julistetaan eläimille joulurauha.

Joulun rauha kuuluu myös eläimille. Perinteisiä eläinten joulurauhan julistuksia vietetään taas Turussa Mikaelinkirkolla ja Maarian pappilan pihapiirissä. Kaarinan kirkolla järjestetään lemmikkien hartaus.

Bergqvist: Maatalouden kannattavuutta parannettava

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (r.) piti ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunta päivän täysistunnossa käsitteli opposition välikysymystä suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta tulevaisuudessa.

Arkkipiispantalon kokonaisuudesta uusi rakennussuojelupäätös

Arkkipiispan virka-asunnon vanhassa asetussuojelupäätöksessä ei ole ollut varsinaisia suojelumääräyksiä.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tehnyt 5. joulukuuta päätöksen arkkipiispantalon rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain mukaisena asiana 17.12.2014.

Opioidikorvaushoidossa olevien määrä lisääntynyt

Opioidivieroitus- tai korvaushoidossa olevien määrä on kasvanut Suomessa. Vuoden 2019 lopulla hoidossa oli yhteensä 4 779 potilasta, joista valtaosa korvaushoidossa (4 729). Opioidikorvaushoidossa olleiden potilaiden määrä oli 44 prosenttia suurempi kuin vastaavassa selvityksessä vuonna 2015.

Uusi menetelmä korkean riskin sydänpotilaiden tunnistamiseen

Emilia Tuunainen.

FM Emilia Tuunainen kehitti määrityksen, jonka avulla pystytään löytämään suurimmassa riskissä olevat sepelvaltimotautipotilaat. Määrityksellä on myös mahdollista ennustaa tulevien sydäntapahtumien riskiä.

THL siirtyy ajallisen yhteyden seuraamisesta koronan aiheuttamien kuolemien raportointiin

THL:n koronaepidemian seurantaraportit muuttuvat torstaina 8. joulukuuta. Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttuu aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Tapauksia aletaan raportoida yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa.

Sähkökatkot maksimissaan kahden tunnin mittaisia, katkojen väliin pyritään jättämään noin kuuden tunnin tauko

Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään.

Turku Energia Sähköverkot Oy on varautunut sähköpulaan ja kierrätettäviin katkoihin omalla verkkoalueellaan. Turku Energia Sähköverkot Oy vastaa sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella pois lukien Paattisten alue. Yhtiö on valmistautunut kierrättämään sähkökatkoja etukäteen määritellyn irtikytkentäsuunnitelman mukaisesti siten, että kriittiset kohteet on rajattu katkojen ulkopuolelle. Käytännössä kierrätettävät katkot koskevat koko kaupunkia, mutta osaa kaupunginosista ja niiden alueista kerrallaan.

Poliisi teki pikkujoululiikenteessä 53 000 puhalluskoetta, huumetapausten osuus nousussa

Poliisi valvoi rattijuopumusta pikkujoulujen painopisteaikoina ja seuraavina aamupäivinä kolmena viikonloppuna 18.11.–4.12. Koko maassa tehtiin yhteensä lähes 53 000 puhalluskoetta, mikä on moninkertainen määrä verrattuna aiempiin vuosiin, jolloin puhalluskokeiden tekotapaa ja myös määrää rajattiin koronan vuoksi.

K-Citymarket-ketjun Vuoden markkinoija 2022 -palkinto Turun Länsikeskukselle

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Juha Jylli.

Turun K-Citymarket Länsikeskus on palkittu K-Citymarketin vuoden 2022 parhaana markkinoijana. Erityiskiitosta kauppa saa monikanavaisesta markkinoinnistaan, jossa eri kanavat ja yleisöt on huomioitu monipuolisesti.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen talousarvio aluevaltuustoon 98,6 miljoonaa euroa alijäämäisenä

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2023–25. Valtion rahoituksen suuruus talousarviossa on 1 931,7 miljoonaa euroa. Talousarvion vuosikate on 50,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Lil Nas X ja Skrillex kiinnitetty Ruisrockiin

Behm tulee Ruisrockiin.

Lil Nas X ja Skrillex on kiinnitetty ensi kesän Ruisrockiin. Muita kansainvälisiä lisäyksiä festivaalille ovat PinkPantheress, Denzel Curry ja Yung Lean . Myös kotimainen musiikki on laajasti edustettuna Gettomasan , Haloo Helsingin! ja Jami Faltinin kaltaisin nimin.

Lähisuhdeväkivallasta kysyminen otettu rutiiniksi Raisiossa ja Ruskolla

Raisiossa ja Ruskolla on kiinnitetty huomiota lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn. Kaupungin työntekijöitä koulutetaan lähisuhdeväkivallan havaitsemiseen ja puheeksi ottamiseen.

Valon polku veti jokirannan täyteen kävijöitä – osa teoksista jatkaa Nuutinpäivään, kausivalot helmikuun loppuun

Love Boat jatkaa Förillä 13. tammikuuta asti.

Valon polku -valotapahtuma lunasti lupauksensa ja toi valoa paitsi kaupunkiin myös ihmisten mieliin. Tapahtuma keräsi runsaasti positiivista palautetta sekä kävijöiltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Haagasta läheltä Aurajokea löytyi uusi pronssikautinen hiidenkiuas

Turun Haagasta löytynyt pronssikautinen hautaröykkiö oli löydettäessä tiheän kasvillisuuden peittämä. Muinaisjäännös ajoittuu pronssikaudelle 1500-500 eKr.

Turun Haagasta läheltä Aurajokea on löytynyt uusi, aiemmin tuntematon hautaröykkiö eli hiidenkiuas. Turun yliopiston arkeologian oppiaineen tutkimusten perusteella hauta ajoittuu pronssikaudelle noin 1500–500 eaa.

Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa

Sade ja nollan ympärillä sahaavat lämpötilat lisäävät liukastumisriskiä. Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen tutkija Marjo Hipin väitöskirjatyöstä, jossa hän selvitti sään vaikutusta jalankulkijoiden liukastumisriskiin. Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa Ilmatieteen laitoksella kehitetyllä mallilla.

Katukaivoihin päätyvästä roskasta suurin osa muovia PSS ry:n kartoituksessa

Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Pidä Saaristo Siistinä ry kartoitti kesällä kaupunkien katukaivoista löytyviä roskia Helsingissä, Lahdessa ja Turussa. Kunkin kaupungin muutamaan katukaivoon asennettiin kahden kuukauden ajaksi suodattimet. Kaiken kaikkiaan makroroskaksi lukeutuvia roskia kertyi suodattimiin yhteensä 680. Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Koroilta välttyy, kun verojaan täydentää tammikuun aikana

Viime vuonna ennätyksellisen moni maksoi jäännösveroja eli mätkyjä, vaikka niiltä olisi voinut välttyä maksamalla lisäennakkoa. Kun verojaan täydentää tammikuun loppuun mennessä, niistä ei tarvitse maksaa korkoa. Lisäennakkoa kannattaa hyödyntää, jos on esimerkiksi saanut voittoja osakkeiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä.

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.