Otteluanalyysi: Komealla voitolla kohti EM-lopputurnausta

Suomi juhli Fredrik Jensenin avausosumaa, joka jäi voittomaaliksi. Suomi juhli Fredrik Jensenin avausosumaa, joka jäi voittomaaliksi. Kuva: Hannu Tuominen

Jo niin lähellä, mutta vielä niin kaukana. Näin voisi kuvailla Suomen jalkapallomaajoukkueen mahdollisuuksia saavuttaa historiallinen paikka EM-lopputurnauksessa. Olympialaisissa Suomi on pelannut pari kertaa, mutta ei EM- tai MM-turnauksessa. Lähellä ollaan, sillä vakuuttava voitto 3-0 (1-0) Armeniasta jätti vierailijat jo viiden pisteen päähän Suomesta.

Toinen haastaja Bosnia-Hertsegovina hävisi Kreikalle 2-1, joten sekin on viiden pisteen päässä. Suomi on siis yhdellä voitolla kisoissa. Suomi kohtaa vielä kotonaan Liechtensteinin (15.11.) ja Kreikan vieraskentällä (18.11.).

Bosnia kohtaa Italian kotonaan (15.11.) ja Liechtensteinin vieraissa (18.11.). Armenialla om vastassa Kreikka kotona (15.11.) ja Italia vieraissa (18.11.).

Maalit: 31, Fredrik Jensen 1-0, 61. Teemu Pukki (Joel Pohjanpalo), 88. Pukki (Rasmus Schüller) 3-0.

Yleisöä: 7 231 (loppuunmyyty).

Kentän kunkku: Teemu Pukin ylistäminen on klisee, mutta hei, miten toisin voi valita, jos äijä iskee kaksi maalia silloin, kun niitä tarvitaan. Vakuuttavaa ja varmaa. Kliinistä viimeistelyä. Mutta ei vain sitä, vaan myös pyyteetöntä puolustamista. Oikea-aikaisia taklauksia ja syöttösuuntien peittämistä. Hankki vaparin ja varoituksen vastustajalle, vaikka vastassa oli kolme miestä. Unohtaa ei sovi hyvää adjutanttia Glen Kamaraa. Tasapainoinen ja riskitön peli. Keskikentän kenraali. Varmaa työskentelyä.

Illan erikoisuus: Mitä tapahtui Markku "Rive" Kanervan lippikselle ja miksi hänet on ylimalkaan nähty lippis päässä? Se kun ei ole hänen normaali asusteensa. Vettyvät silmälasit olivat Riven mukaan syy poikkeukselliseen näkymään. Lippa suojaa tihkussa näkökenttää. Lippis ei kuitenkaan ollut edes pelaajien mieleen. Liekö taikauskoa? Joka tapauksessa Riven lippis oli saksittu palasiksi ja teipattu seinään. Näemmekö vielä lippalakin Riven päässä?

Matsin surkeinta: Veritas on hieno stadion Veikkausliigaan, mutta armotta liian pieni maaotteluihin, etenkin sellaisiin maaotteluihin, jotka kiinnostavat koko kansaa. Nyt kävi niin, eikä Palloliitto sitä etukäteen tiennyt. Armenia-ottelu olisi myynyt täyteen minkä tahansa stadionin Suomessa. Ne eurot jäivät liitolta nyt keräämättä. Veritas oli täynnä kuin Turusen pyssy. Oli ahtautta ja kaikenlaisia ad hoc -järjestelyjä. Tunnelma oli kuitenkin upea. Tällaisia matseja näkisi ja kokisi mielellään useammin Kupittaalla, ahtaudesta huolimatta. Seuraava kerta on jo ensi lauantaina.

Tuhlaajapoika: Huuhkajat olisi voinut tehdä myös lisäosumia, mutta kolme maalia oli hyvä saldo. Armenialla ei juuri mahdollisuuksia ollut. Jos Romyan Hovsepyanin olisi onnistunut ohittamaan Lukas Hradeckyn pelin 23. minuutilla niin... Jos ja jos. Ei onnistunut, eikä siitä sen enempää.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Lukas Hradecky selvisi maalinsuulla vähällä. Kiitos puolustuksen. Armenia ampui vain kahdesti kohti Suomen maalia. Ja kiitos myös Luken. Hän torjui Hovsepyanin kovan kudin ensimmäisellä puoliajalla, kun pelin suunta oli vielä täysin avoin.

Mitä sanottiin?:

Joni Kauko: Oli hieno päästä pelaamaan kotona taas pitkästä aikaa. Tämä oli mulle spesiaali peli. Oli hienoa päästä avaukseen ja vetää ysikymppiä. Oltiin aika suvereeneja. Tiedettiin, että Armenia satsaa vastahyökkäyksiin. Ne otettiin pois.

Teemu Pukki: Huikee fiilis. Eka meni niin hyvin, niin päätin, että tehdään toka samalla tavalla. Oli hyvät syötöt. Meillä on ollut hyvä fiilis koko ajan. Puhuttiin, että unohdetaan peli (Bosnia) nopeasti. Sillä ei ollut enää mitään merkitystä.

Markku Kanerva: Näette erittäin tyytyväisen valmentajan. Olen äärimmäisen ylpeä pelaajien esityksestä. Ei ollut helpoimmat mahdolliset lähtökohdat peliin. Joukkue osoitti kovaa henkistä kanttia. Pystytään handlaamaan tällaiset tilanteet. Saatiin hyvä draivi joukkueeseen. Se näkyi alusta lähtien. Ollaan hyvissä asemissa. Kaksi matsia jäljellä. Homma on omissa käsissä.

Analyysi: Lähtökohta ei ollut helppo. Takana oli rökäletappio Bosniassa. Suomella ei ollut siinä pelissä mitään jakoa ja tappio piti unohtaa nopeasti. Sivussa olivat tärkeät palaset eli toppari Paulus Arajuuri ja kapteeni Tim Sparv. Ja mitä tekee valmentaja Markku Kanerva? Heittää avaukseen neljä uutta ukkoa. Avaukseen nousivat toppari Sauli Väisänen, keskikentän Joni Kauko ja Lassi Lappalainen sekä kärjen Fredrik Jensen.

Huuhkajien rosteria ei ole kehuttu leveäksi, mutta hyvin se näyttää kestävän sen, että lähes puoli joukkuetta vaihdetaan.

Kanerva palautti Huuhkajat perusarvoihin: kurinalaiseen puolustuspeliin. Kenttätasapainosta huolehdittiin eikä Armeniaa päästetty kääntämään peliä ja kontraamaan. Kyllä Armenia yritti, eikä se ole huono joukkue, mutta Suomen höntyilemättömyys ei antanut sille mahdollisuuksia.

Suomi sen sijaan käytti mahdollisuutensa. Jensen kiitti vastuusta ja reagoi oikea-aikaisesti kulmapotkun jälkitilanteessa. Suomi oli skoutannut Armenian heikkoudet ja yksi niistä oli erikoistilannepelaaminen. Maalivahti Aram Airapetyan ei pystynyt klaaraamaan korkeaa keskitystä, vaan pallo jäi pyörimään viitosen alueen kulmille, jossa Jensen reagoi nopeimmin ja vippasi pallon ulkosyrjällä verkkoon.

Toisella puoliajalla Pukki näytti, miksi hän on niin kohuttu pelaaja tällä hetkellä. Joel Pohjanpalo korvasi puujalan saaneen Jensenin ja syötti määrämittaisen pystypallon Pukille. Tämä nosti pallon hallitusti yli maalivahdin. Pelin lopussa kuvio toistettiin. Vaihtomies Rasmus Schüllerin täsmäpallo irrotti Pukin linjasta ja tämä nosti pallon toisen kerran yli maalivahdin.

Armenia oli vaarallisimmillaan ensimmäisen jaksolla, jossa sillä oli hyvät hetkensä. Kahden maalin tappioasemassa se ei enää pystynyt kunnolla haastamaan Huuhkajia. Se oli myös Suomen hyvyyttä. Mahdollisuutta ei annettu. Jauhettiin hitaita hyökkäyksiä ja varmoja syöttöjä. Riskit minimoitiin ja iskettiin, jos Armenia antoi mahdollisuuden.

Turkulaiskatsojia taatusti miellytti nähdä kolme turkulaispelaajaa avauksessa. Hradecky on itsestään selvyys maalilla, Jere Uronen on varma valinta vasemmaksi pakiksi, mikäli on pelikunnossa. Joni Kauko otti Sparvin paikan ja täytti isot saappaat erittän hyvin. Rooli oli puolustavampi kuin seurajoukkueessa, mutta tuttu Interin ajoilta.

Kamara vaihdettiin lopussa kentällä varotoimenpiteenä. Hänellä on kasassa kaksi varoitusta, eikä kolmatta haluttu tilille.

Suomi: Lukas Hradecky; Jere Uronen, Joona Toivio, Sauli Väisänen, Jukka Raitala; Lassi Lappalainen (61. Pyry Soiri), Glen Kamara (87. Rasmus Schüller), Joni Kauko, Robin Lod; Fredrik Jensen (53. Joel Pohjanpalo), Teemu Pukki.

Armenia: Aram Airapetyan; Arman Hovhannisyan, Hayk Ishkhanyan, Varazdat Haroyan, Hovhannes Hambartsumyan; Sargis Adamyan, Artak Grigoryan (72. Gor Malakyan), Rumyan Hovsepyan, Gevorg Ghazaryan (77. Edgar Babayan), Tigran Barseghyan (65. Aras Özbilis); Aleksandre Karapetyan.

Erotuomari: Jesús Gil Manzano.

Varoitukset: Hambartsumyan, Adamyan ja Haroyan, Armenia.

Lasse Virtanen

Teemu Pukki oli jälleen tehopelaaja kahdella maalilla. Teemu Pukki oli jälleen tehopelaaja kahdella maalilla. Kuva: Hannu Tuominen

Suomalaisten enemmistö torjuu EU:n metsäpolitiikan

Suomalaisista 64 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen pitää vastustaa EU:n pyrkimyksiä säännellä ja rajoittaa Suomen metsien käyttöä, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Enemmistö alueen yrityksistä uskoo tunnin junan vaikuttavan liiketoimintaan myönteisesti

Joulukuussa toteutettuun kyselyyn vastanneista toimitusjohtajista 60,1 prosenttia arvioi, että tunnin juna tulee vaikuttamaan positiivisesti yrityksen liiketoimintaan.

Enemmistö Turun kauppakamarin jäsenistä näkee tunnin junalla olevan toteutuessaan myönteisiä vaikutuksia liiketoimintaan. Joulukuussa toteutettuun kyselyyn vastanneista toimitusjohtajista 60,1 prosenttia arvioi, että tunnin juna tulee vaikuttamaan positiivisesti yrityksen liiketoimintaan. Kielteistä vaikutusta yritykselleen povaa kyselyn mukaan vain 4,6 prosenttia vastaajista. Kyselyyn vastasi lähes 200 varsinaissuomalaista toimitusjohtajaa.

Kestilänkulmaa korotetaan, sisäpihalle kahdeksankerroksinen asuinkerrostalo

Kestilänkulma suojellaan ja korotetaan.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee tiistaina asemakaavanmuutosta, jossa ehdotetaan osoitteessa Kristiinankatu 10a olevan tontin sisäpihalla olevan toimistorakennuksen korvaamista kahdeksankerroksisella asuinkerrostalolla.

Ville Niinistö: Hiilensidonnan markkinoilla monia mahdollisuuksia, mutta selkeitä sääntöjä tarvitaan

Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö ryhtyy neuvottelemaan Vihreän ryhmän edustajana hiilenpoistojen sertifioinnista Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa. Tavoitteena on kehittää sääntelyä hiilensidonnan todentamiseksi ja raportoinniksi ja samalla kannustaa viljelijöitä, metsänomistajia, yrityksiä ja teollisuutta uusien ratkaisujen käyttöönottoon hiilidioksidin sitomiseksi ja varastoimiseksi.

Pihabongauksessa ennätysvähän metsätiaisia

Sinitiaisia nähtiin useimmilla pihoilla.

BirdLife Suomi järjesti viime viikonloppuna Pihabongaus-tapahtuman jo 18. kerran. Tulokset kertovat karua kieltään metsätiaisten alamäestä. Sekä kuusitiaisia että erittäin uhanalaisia hömötiaisia havaittiin vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Töyhtötiaisia on vain kerran ollut vielä vähemmän kuin nyt.

Valkonen jatkaa kokoomuksen puoluehallituksessa

Kansanedustaja, Varsinais-Suomen Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Valkonen on valittu jatkokaudelle kokoomuksen puoluehallitukseen. Valkonen on ollut puoluehallituksen jäsen vuodesta 2020.

Ylioppilaskylän rantareitin ulkovalaistus saneerataan

Ylioppilaskylän rantareitti.

Aurajokivarressa sijaitsevan Ylioppiskylän rantareitin valaisinpylväiden ja valaistuksen kunto on heikko. Rantareitin valaistus on heikkokuntoisissa puupylväissä. Ilmajohdot hankautuvat osittain puiden oksistoon. Ulkovalaistuksen saneeraus on tarkoitus toteuttaa kesän aikana siten, että uusi valaistus on toiminnassa 30. kesäkuuta.

Puutarhaliitto ja Martat innostavat jakamaan puutarhataitoja

Marttaliitto ja Puutarhaliiton PUUHA-hanke haastavat kotipuutarhureita jakamaan taitojaan muille.

Tekeminen, taitaminen ja tietäminen ovat keskeisiä asioita puutarhanhoidossa. Marttaliitto ja Puutarhaliiton PUUHA-hanke haastavat kotipuutarhureita jakamaan taitojaan muille. Kampanjaan voi osallistua 25.1.–30.9.

Joka neljäs valvontamaksu johtuu virheestä, joka toistuu vuodesta toiseen

Suomen yleisin pysäköintivirhe oli viime vuonna pysäköintikiekon käyttämättä jättäminen. Siihen syyllistyi lähes joka neljäs (24,3 %) valvontamaksun saaneista autoilijoista. Vain ani harva käyttää kiekkoa virheellisesti silloin, kun muistaa laittaa sen esille, paljastavat Suomen suurimman pysäköintialan työllistäjän ParkkiPaten tuoreet tilastot vuodelta 2022.

Yritysten liikevaihdon kasvu jatkui viime kesänä Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen yritysten liikevaihto elpyi vahvasti koronakriisistä kevättalvella 2022. Liikevaihdon kasvu on jatkunut myös kesän ja alkusyksyn aikana Venäjän sotatoimista ja kasvaneesta inflaatiosta huolimatta, sillä vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä yritysten liikevaihto oli 12,6 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Hyötytietoa perintö- ja lahjaverosta sekä vähennyksistä

Veronmaksajain Keskusliiton Varsinais-Suomen paikallisyhdistys järjestää neuvontatilaisuuden perintö- ja lahjaverosuunnittelusta maanantaina 30. tammikuuta.

Nostotyö sulkee illalla ja yöllä ajokaistan Helsinginkadulla

Helsinginkatu 22:n kohdalla tehdään nostotyötä maanantain ja tiistain välisenä yönä kello 18.30–6.

Maakuntahallitus edelleen Tunnin junan takana

Maakuntahallitus käsitteli maanantaina Turun tunnin junan tilannetta ja antoi yksimielisen myönteisen lausunnon. Maakuntahallituksella on jo aiemmin sovitut, yksimieliset hallitusohjelmatavoitteet Tunnin junan suhteen. Varsinais-Suomen liitto toistaa aiemmissa lausunnoissaan esille nostetut näkemykset.

TPS:n Valtteri Pulli ja Pauliina Salonen debytoivat jääkiekkomaajoukkueissa

Pauliina Salonen.

Jääkiekon A-maajoukkueen ottelut jatkuvat Sveitsissä ja Ruotsissa pelattavassa Ruotsin EHT-turnauksessa. Huhtikuussa MM-mitaleista pelaavilla Naisleijonilla ja alle 18-vuotiailla Pikkuleijonilla on edessään viimeiset turnaukset ennen MM-kisoja: Naisleijonat matkaa Saksaan ja Pikkuleijonat isännöi neljän maan turnausta Raumalla ja Eurajoella.

Turun kauppakorkeakoululle aluetalouden lahjoitusprofessuuri

Varsinais-Suomen kunnat lahjoittavat Turun yliopiston kauppakorkeakoululle taloustieteen professuurin erityisalanaan aluetalous. Lahjoituksen arvo on 600 000 euroa.

Suomessa viime vuonna 469 euroseteliväärennöstä

Suomessa löydettiin viime vuoden aikana 469 euroseteliväärennöstä. Määrä jatkoi laskuaan edellisvuodesta, jolloin kierrosta löytyi 523 euroseteliväärennöstä.

Korona vähensi suomalaisten liikkumista 2 500 kilometrillä vuodessa asukasta kohden

Koronapandemian vaikutukset suomalaisten liikkumiseen näkyivät matkojen määrissä ja pituuksissa selvästi. Suomalainen valitsee edelleen mieluiten henkilöauton liikkumiseen, seuraavaksi eniten kuljetaan jalan. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin julkaisemasta säännöllisesti toteutettavasta valtakunnallisesta henkilöliikennetutkimuksesta, joka kartoitti viimeisimpänä suomalaisten liikkumistottumuksia vuonna 2021. Lisääntyneen etätyön vaikutus liikkumisen kokonaismäärään oli kuitenkin pieni.

Ikääntyneiden lähiliikuntamahdollisuudet paranevat Turussa

Turussa käynnistetään hanke, jonka tavoitteena on löytää liikuntapalveluiden ulkopuolelle jääneet ikäihmiset ja tukea aktiivisesti heidän liikkumismahdollisuuksiaan lähellä kotia. Alueelliset Lähiliikkujat-ryhmät lisäävät osallistujiensa hyvinvointia ja alueiden yhteisöllisyyttä. Samalla ne tasaavat liikunnan harrastamisen mahdollisuuksia kaupungin eri alueiden välillä.

Urheilu

TPS:n Valtteri Pulli ja Pauliina Salonen debytoivat jääkiekkomaajoukkueissa

Pauliina Salonen.

Jääkiekon A-maajoukkueen ottelut jatkuvat Sveitsissä ja Ruotsissa pelattavassa Ruotsin EHT-turnauksessa. Huhtikuussa MM-mitaleista pelaavilla Naisleijonilla ja alle 18-vuotiailla Pikkuleijonilla on edessään viimeiset turnaukset ennen MM-kisoja: Naisleijonat matkaa Saksaan ja Pikkuleijonat isännöi neljän maan turnausta Raumalla ja Eurajoella.

Sauli Heilimön, 41, kuolema jättää suuren aukon suomalaiseen kamppailu-urheiluun

 Aktiiviuransa jälkeen Sauli Heilimö valmensi nuorempaa kamppailijasukupolvea.

Suomalainen kamppailu-urheilukansa joutui vastaanottamaan tammikuun lopulla suru-uutisen, kun tieto 41-vuotiaan Sauli Heilimön kuolemasta levisi sosiaalisessa mediassa.

TPS varmisti naisten runkosarjan voiton

TPS löi lauantaina FBC Loiston 10 -3.

Hallitseva mestari TPS varmisti jo nyt naisten A-lohkon runkosarjan voiton, kun se haki Helsingistä 18. perättäisen kolmen pisteen voittonsa kaatamalla EräViikingit 5–4.

Wilma Murto Varsinais-Suomen paras urheilija, Jarno Koivunen paras valmentaja

Urheiluväki kokoontui Logomoon palkintogaalaan.

Logomossa juhlittiin varsinaissuomalaista urheiluvuotta 2022 yli 800 osallistujan voimin. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (LiikU) ja järjestäjäkumppaneiden isännöimässä gaalassa jaettiin tunnustusta liikunnassa ja urheilussa menestyneille henkilöille ja tahoille.

Puukkokatsomo: Interillä mahdollisuus markkinointiin

Anton Aaltonen.

FC Inter sai haaviinsa tammikuussa äärimmäisen kiinnostavan pelaajan, kun Anton Aaltosen siirtyminen HJK:n organisaatiosta Turkuun varmistui.

TPS aloittaa Ykkösen Urheilupuiston Yläkentällä

TPS avaa Ykkösen kotipelinsä Urheilupuiston Yläkentällä. Kasper Hämäläinen kuuluu joukkueen johtaviin pelaajiin.

Miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. TPS:n osalta sarjapelit potkaistaan käyntiin lauantaina 15. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.