Pelimiehen valinta: Sissiretki täynnä tuskaa

Ilme on tuima, eikä peli kovin kevyttä taivallusta aina olekaan. Ilme on tuima, eikä peli kovin kevyttä taivallusta aina olekaan. Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Kauan odotettu Ubisoftin Ghost Recon Breakpoint (PS4, Xbox One, Google Stadia, Windows) sai niskaansa valtavan shaisseryöpyn heti ilmestyttyään – ja syystä. Peli oli hämmentävän sekava ja buginen, minkä lisäksi se oli miinoitettu mikromaksuilla. Jälkimmäisistä nousi ehkä turhankin iso kapina, sillä mikromaksut olivat lähinnä keino saada oma hahmo nopeasti ylemmille tasoille, eivät pakollinen järkevässä ajassa etenemisen maksumuuri.

Valmistaja otti palautteen nöyränä vastaan, ja marraskuussa konsoliin tunkeutui liki 40 gigatavun kokoinen päivitys, jonka piti poistaa bugeja ja muita ongelmia. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Massiivisen päivityksen jälkeenkin peli on edelleen se, millaisena se syntyi; Ghost Recon Wildlandsin ja The Division -pelisarjan kömpelö äpärä, joka ei itsekään tiedä, mikä se on. Peliä on alusta alkaen markkinoitu tiimihupina, ja sellaisena se parhaiten toimiikin – edellyttäen, että lähipiiristä löytyy sisukkaita pelikavereita, jotka jaksavat väsymättä pujotella pelin rakentamissa sokkeloissa.

Tulihan se vatkain alas, vaikka henki siinä meinasi mennä. Tulihan se vatkain alas, vaikka henki siinä meinasi mennä. Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Pelimaailmaksi on rajattu keskellä Tyyntämerta oleva kuvitteellinen Auroan saari, pieni maantieteellinen ihme, josta löytyy niin viidakkoa, suota kuin lumisia vuoriakin. Alkuun hiekkalaatikko vaikuttaa todella pieneltä, mutta se on ahdettu tupaten täyteen tukikohtia, luksushuviloita, aselavetteja, voimalaitoksia ja kyliä. Lähin kohde tai tehtävä on usein pienen käppäilymatkan päässä.

Se onkin hyvä, sillä ajoneuvojen ohjaaminen tuottaa suorastaan infernaalista tuskaa. Yhtä kammottavaa toteutustapaa harvoin näkee. Onneksi poikkeuksen tekee helikopteri, jolla on varsin kätevä sukkuloida saarella – etenkin kun päivityksen myötä ruutuun ilmestyi ensiversiosta unohtunut korkeusmittari. Maasto on paikoin hyvin vaikeakulkuista, ja lukuisat pikasiirtymäleirinuotiot tulevat myös tarpeeseen.

Pelin alussa ryhmä erikoisjoukkojen sotilaita on matkalla saarelle, pelaajan hahmo on tietysti poppoon liideri. Kuinka ollakaan, helikopteri ammutaan alas ja suurin osa erikoisjampoista kuolee. Pelaaja on savuavan kopterinraadon vierellä henkitoreissaan vain pistooli kädessään, ja alkaa selvittää, mitä hittoa tapahtui. Pian tulee listittyä ensimmäinen vastaantuleva pyssyhemmo (koska kaikki saarella liikkuvat tuntemattomat tyypit ovat tottakai ilmiselvästi vihollisia) ja selvitettyä karmiva salaisuus; pelaajan entiset supersotilaskaverit olivat kopterin alasampumisen takana ja ovat jotenkin sotkeutuneet mystisellä saarella vellovaan konfliktiin.

Saarta pitääkin hallussaan Skell-niminen teknonero, jonka tappavat dronearmeijat ovat saaren valvova silmä ja pahuuden voimiin liittyneet supersotilaat Skellin tekevä käsi. Jostain on lisäksi ilmaantunut laumoittain vihollisen rivisolttuja. Jotta asetelma ei olisi millään tavalla realistinen, asuu saarella myös aivan tavallisia siviilejä, joiden nuotiolla istuskelua ei tunnu lainkaan haittaavan se, että kymmenen metrin päässä käydään tulitaistelua.

Nyt jäppiset astuitte rosvosektorille! Nyt jäppiset astuitte rosvosektorille! Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Alkuaskeleet johdattavat pelaajan saaren vastarintaliikkeen taidokkaasti kätkettyyn piilopaikkaan, josta alkaa tarjoutua päätehtäviä, sivutehtäviä, lisää sivutehtäviä ja päivittäin vaihtuvia sivutehtäviä. Kaikki näyttää tähän mennessä aika lupaavalta, kunnes pelin todellinen karva alkaa paljastua.

Isoin perusongelma on raivostuttavan sekava valikkomaailma, joka kaiken huipuksi on suunniteltu hiirellä ohjattavaksi myös konsoliversiossa. Tehtävien selailu ja valinta vaatii monenlaista klikkailua ja valikoissa edes takaisin soutamista. Lisäksi pelialueen kartta on aikamoinen tilkkutäkki. Myöskään valitun tehtävän vaikeustasosta ei saa minkäänlaista vihiä, paitsi siinä tapauksessa, että se katsotaan liian vaikeaksi pelaajan tasoon nähden.

Tehtävät noudattavat lähes poikkeuksetta samaa kaavaa ja pelaaja enimmäkseen reissaa pisteestä toiseen ja listii vihut. Jokainen armeijan käynyt tietää miltä tuntuu, kun käsketään tehdä jotakin, ja kahden sekunnin päästä kuuluu: "seis!". Tämän tunteen sietämiseen on syytä varautua, sillä pelaaminen keskeytyy jatkuvasti joko yli lentävältä dronelta tai ohi ajavalta ajoneuvolta suojautumiseen ja uusien aina vain parempien varusteiden sovittamiseen. Kun kohteelle lopulta pääsee, on edessä edellisen tehtävän tukikohdan tai talorykelmän kopio, jota on ensin vakoiltava omalla dronella. Kun viholliset on maalattu, alkaa suunnitelman tekeminen. Mistä sisään ja mistä ulos?

Kahteen pekkaan pelattaessa onnistumisen mahdollisuudet ovat paremmat, sillä kaveri voi tulla elvyttämään jos osuu liian pahasti. Vihollisia on paikoin paljonkin ja tukikohtien putsaus vie aikaa. Yksinpelaajalle edessä on silkkaa kärsimystä. Jos kuolo korjaa loppumetreillä, palautuu pelaaja alkuruutuun kirjaimellisesti. Siellä se tukikohta taas on, vihollisia täynnä, jolloin koko homma alkaa alusta. Tunti kyttäystä ja taistelua meni täysin hukkaan, ellei sattunut tarttumaan hyviä varustelöytöjä pykälään.

Ku hän ossuu tuon närreen kohal, mie sahhaan hänelt puol päätä! Ku hän ossuu tuon närreen kohal, mie sahhaan hänelt puol päätä! Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Jotta kaikki olisi vielä tuskaisampaa, on peliin rätkäisty rpg-elementtejä törkeän paljon. Erilaisia aseita ja varusteita on lukemattomia ja jokaisen vermeen väriä voi säätää. Lisäksi aseisiin voi hankkia erikoisosia. Varusteiden kokonaistaso ilmoitetaan Gear Level -lukuna, joka täytyy olla tarpeeksi korkea jotta pelaaja voi haastaa vaikeammat viholliset. Harmaita hiuksia aiheuttaa lähinnä se, että esimerkiksi löydetyn aseen gear level voi olla tuntuvasti nykyistä torrakkoa korkeampi, vaikka sen kaikki ominaisuudet olisivat tuntuvasti huonommat. Miksi ihmeessä vaihtaa?

Kykypuu on sekin hyvin laaja ja vaikeasti hahmotettava, jota vielä turboahdetaan tarjoamalla neljä eri hahmoluokkaa, jota voi kehittää yhtä aikaa. Jokaiselle hahmoluokalle voi säätää myös oman varustuksensa aseineen kaikkineen. Tunnin tai kaksikin saa helposti kulumaan pelkästään hahmon vermeitä tuunaamalla ja eri aseita testaamalla. Tämä edellyttää milloin tukikohdassa tiskiltä toiselle säntäilyä, milloin nuotiopaikalla meditointia.

Kaikkea on liikaa, aivan liikaa. Tuntuu siltä, kuin pelaaja yritettäisiin uuvuttaa tieten tahtoen.

Nyt ei mennyt niinkuin Geneven sopimuksessa. Nyt ei mennyt niinkuin Geneven sopimuksessa. Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Breakpointia olisi helppo haukkua vielä toiset 5 000 merkkiä, mutta oikeastaan kaikkein eniten harmittaa se, että mahdollisuuksia olisi loistavaksi peliksi. Vihollisten kyttääminen on paikka paikoin oikein hauskaa ja tunnelma on realistinen; kovin moneen ohilaukaukseen ei ole varaa ilman paljastumista. Maailma, aseet ja pelihahmot on hienosti mallinnettu. Tätä olisi oikein mukava pelata, ellei se turhauttavilla ratkaisuillaan löisi pelaajaa jatkuvasti polvilleen.

Jos on tottunut tahkoamaan sujuvia vapaan maailman yksinpelikampanjoita, kannattaa pelin hankkimista miettiä pari kertaa. Samanhenkiselle peliporukalle se tarjoaa enemmän viihdykettä.

Teemu P. Peltola

Elisan 5G-verkko avautui Kaarinaan

Elisan 5G-verkko on avautunut Kaarinassa. Verkko kattaa keskustan, Rauhalinnan, Ylikylän, Poikluoman, Kairiskulman, Nummennittyn ja Vättilän alueita, ulottuen Piispanristille ja Rauvolaan sekä Hulkkioon saakka.

Härkäpapuja voi valmistaa myös itse

Härkäpavusta ruuaksi käytetään itse pavut, palot silvitään pois. Härkäpapua suositellaan käytettävän vain kypsennettynä.

Härkäpapuja voi valmistaa myös itse. Härkäpavun palko on paksu ja nukkapintainen sisältä. Palosta poimitaan vihreät siemenet eli pavut, jotka tulee ensin keittää niissä esiintyvän lektiinin vuoksi. Keittämisen jälkeen poistetaan pavun pinnalta maitomainen kuori.

Muita kaaleja makeampi suippokaali

Muita kaaleja makeampi suippokaali voi olla väriltään vihreä tai purppura. Suippokaali on löyhäkeräisempi kuin keräkaali. Säilyvyyden parantamiseksi suippokaalista poistetaan nuhjaantuneet päällimmäiset lehdet. Suippokaali sopii miedon ja hieman makean makunsa vuoksi erinomaisesti erilaisiin kaaliraastesalaatteihin sellaisenaan ja vaikkapa hapankaaliksi.

Poistotekstiilit jälleen kiertoon

Lounais-Suomen Jätehuollon Poistotekstiilimyymälä palvelee 17. elokuuta lähtien maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 10–15 sekä torstaisin kello 10–18. Myymälä sijaitsee LSJH:n poistotekstiilihallissa, jossa poistotekstiiliä vastaanotetaan, lajitellaan ja valmistellaan kierrätykseen. Hallin ulkoseinustalla on maksuton poistotekstiilin vastaanotto, jonne asukkaat voivat tuoda käyttökelvottomat, puhtaat ja kuivat kodintekstiilit maksutta.

Asunnon myynti itse helpottuu

Elokuusta alkaen oman asuntonsa voi myydä helposti itse netistä löytyvän uuden asunnonomatoimimyynti.fi-palvelun avulla. Palvelusta voi tilata itselleen asunnon kuvaamisen, videoinnin ja esitteen, ja sieltä saa myös ostosopimus- ja kauppakirjapohjan. Lisämaksusta palveluntarjoaja laittaa myynti-ilmoitukset nettiin.

Turun telakka irtisanoo 166 yt-neuvotteluiden ensimmäisen osan jälkeen

Meyer Turun keväällä alkaneiden yt-neuvottelujen ensimmäinen osa on valmis. Työsuhde päättyy 166:lta. Luvussa on 80 toimihenkilöä ja 86 työntekijää. Telakan tuotantoaikatauluista johtuen neuvottelut jatkuvat yhä varustelu- ja suunnittelu- ja HR-osastojen osalta. Nämä neuvottelut saadaan päätökseen loppuvuoden aikana.

Jaskarock vaikuttaa liikenteeseen Raisiossa lauantaina

Viikonloppuna Raisiossa järjestettävä Jaskarock vaikuttaa liikenteeseen niin, että Varastokatu suljetaan yleiseltä liikenteeltä 14. elokuuta kello 17. Katu avataan liikenteelle Jaskarockin jälkeen. Viimeistään sunnuntaiaamuna 16. elokuuta kello 06 mennessä.

Lounais-Suomen sisävesien sinilevätilanne ennallaan

Lounais-Suomen vakiohavaintopaikkojen sinilevätilanteessa ei kuluneella viikolla ole tapahtunut suuria muutoksia. Sisävesialueilla levätilanne on hyvin edellisviikon kaltainen. Merialueilla havaintoja on tehty osin uusilla havaintopaikoilla ja satelliittikuvien perusteella Selkämerellä havaittiin alkuviikolla avomerialueella laaja sinileväesiintymä, joka ulottui Ahvenanmaalta Vaasan korkeudelle saakka.

Saaristo Open torjuu koronaa itsedesinfioivalla valokatalyysipinnoitteella

Saaristo Openia juhlitaan elokuun viimeisellä viikolla 27. – 29.8.2020 Kaarinassa, Hovirinnan rannalla. Festivaalialueella kosketuspinnat on käsitelty valokatalyysipinnoitteella, joka desinfioi kosketuspinnat minuutin välein. Menetelmä on todettu turvalliseksi jo monissa suomalaisissa huvipuistoissa ja sisäleikkipuistoissa. Jokaiselle asiakkaalle tarjotaan kasvomaski sisääntulon yhteydessä, jos asiakas sellaisen haluaa.

Iäkkään naisen ryöstänyt nainen jäi kiinni, poliisi kiittää yleisövihjeitä

Poliisi on ottanut kiinni naisen, jonka epäillään ryöstäneen 1930-luvulla syntyneen naisen Linnankadulla 8. elokuuta. Rikoksesta epäillystä julkaistiin kuvat eilen. Vuonna 1986 syntynyt epäilty otettiin kiinni Kurjenmäen alueella Turussa tänään aamulla noin kello 8.40 ja hänet on pidätetty. Epäilty saatiin tunnistettua runsaiden vihjeiden perusteella. Poliisi kiittää kaikkia vihjeiden antajia.

Vähäjoen vettä vältettävä kaikessa käytössä

Maarian altaan eteläpäässä ja Aurajokeen laskevassa Vähäjoessa on edelleen suolistobakteereita. Ely-keskus otti 24. kesäkuuta vesinäytteitä 16 eri paikasta Maarian altaan eteläpäästä, Vähäjoen varrelta ja sinne laskevista hulevesiviemäreistä. Näytteiden bakteeripitoisuudet ylittivät edelleen maa- ja metsätalousministeriön sallimat raja-arvot sekä uima- ja talousvedelle asetetut raja-arvot.

Valtatie 10:n parannustyöt muuttavat kevyenliikenteen järjestelyjä Kaarinantien ja Hämeentien risteyksen ympäristössä

Turun kehätie -hankkeen toisen rakennusvaiheeseen kuuluvat valtatie 10:n parannustyöt välillä kehätie–Kaarinantie käynnistyvät elokuussa. Liikennejärjestelyitä otetaan käyttöön pian koulujen syyslukukauden alkamisen jälkeen 20. elokuuta, ja ne aiheuttavat kiertoreittejä jalankulku- ja pyöräilyliikenteelle.

Varsinais-Suomen Keskusta liputtaa Annika Saarikon puheenjohtajuuden puolesta

Annika Saarikko.

Keskustan Varsinais-Suomen piirin vuosikokous päätti eilen yksimielisesti esittää Annikka Saarikkoa Keskustan puheenjohtajaksi. Saarikko on varsinaissuomalainen kolmannen kauden kansanedustaja sekä tiede- ja kulttuuriministeri.

Kodintekniikka käy nyt kaupaksi

Kodin elektroniikan, tietotekniikan, mobiililaitteiden sekä isojen ja pienten kodinkoneiden myynti nousi vuoden ensimmäisellä puoliskolla 9,5 prosenttia verrattuna vuoteen 2019, kertoo Elektroniikan Tukkukauppiaat ry. Voimakkaimmin kasvoivat äänentoistolaitteet (30,0 %) ja kodin tietotekniikka (21,3 %). Kamerakaupan lasku sen sijaan jatkui 11,2 prosentin vauhdilla.

Skopjesta Turkuun tiistaina saapuneella lennolla viidellä koronatartunta

Skopjen tiistaisena 11. elokuuta Turkuun saapuneella lennolla oli 146 matkustajaa. Lennolla matkustaneista 129 testattiin ja heistä viidellä todettiin koronatartunta.

Heinäkuu Museokortti-käyntien kaikkien aikojen ennätyskuukausi

Tänä kesänä Museokorttia on käytetty ennätysmäistä tahtia. Heinäkuussa rikottiin Museokortin historian kaikkien aikojen kuukausiennätys Museokortti-käyntien määrässä. Museokortilla maksettiin heinäkuussa 294 000 museovierailua, joka on 38 prosenttia enemmän vuoden takaiseen verrattuna.

Trumpetit soivat livenä ja verkossa torstaina Turun Taiteiden yössä

Jazz soi jälleen Turun Taiteiden yössä 13. elokuuta mehevästi kahden trumpetistin johdolla. Jukka Eskola yhtyeineen kiertää Turun keskustaa kuorma-auton lavalla ja Ilkka Arola soittaa trionsa kanssa ensimmäisen Jazz City Turun toimistolla taltioitavan verkkokonsertin.

Syksyn messukausi alkaa turvallisuus huomioiden

Syksyn messutapahtumat pääsevät alkuun myös Turun Messukeskuksessa. Puolen vuoden tauon jälkeen ensimmäiset messut järjestetään 12.–13. syyskuuta tarkkoja turvallisuusohjeita noudattaen.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Taikurin jäähyväiset

Lauantai 21. marraskuuta. Merkatkaa tuo päivämäärä nyt kalenteriinne isolla. Jos korona ja elämä suo, marraskuisena lauantai-iltana Kupittaan palloiluhalli täyttyy äärimmilleen täysin siitä riippumatta, miten Ura Basket Korisliigan syksyn on pelannut.

Laitapuolustaja Juri Kinnunen palaa takaisin TPS-paitaan

 Juri Kinnunen palaa TPS-paitaan.

Laitapuolustaja Juri Kinnunen siirtyy loppukauden kattavalla sopimuksella TPS:n Veikkausliigajoukkueen riveihin. 30-vuotias Kinnunen palaa takaisin Turkuun Ykkösessä pelaavasta KPV:sta. Kokkolalaisseuran general manager Matti Laitinen ilmoitti Kinnusen sopimuksen purusta tiistaina. Kinnunen edusti TPS:ää viiden kauden ajan vuosina 2014–18.

Katseet kohdistuvat naisten aitoihin PNG:ssä

Annimari Korte on yksi PNG:n seuratuimmista urheilijoista.

Tiistai-iltana käytävissä Paavo Nurmi Gamesissa suurin suomalaismielenkiinto kohdistuu naisten pika-aitoihin, jossa suomalaiset naisaiturit kisaavat Annimari Kortteen johdolla. Korte on ollut toistaiseksi kuluvalla kaudella paitsi nopea myös tasainen suorittaja. Viime kesänä Suomen ennätyksen 12,72 aitoneen Kortteen paras juoksu kuluvalla kaudella on 12,76. Korte on myös kisan alla ennakoinut Suomen ennätyksen olevan haarukassa Turussa, joko PNG:ssä tai tulevana viikonloppuna kisattavissa Kalevan kisoissa.

White vahvistaa Uraa

Damion Dantzlerin valmentama Ura Basket haalii lisää vahvistuksia.

Ura Basket on kiinnittänyt kolmanneksi ulkomaalaisekseen amerikkalaisen Javan Whiten . Kaarinalaiset odottavat 208-senttiseltä pelurilta muun muassa urheilullisuutta ja kokoisekseen hyvää liikettä sekä hyvää heittopeliä.

Arpa vie Interin Eurooppa-liigassa Unkariin

FC Inter matkustaa Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella Unkariin Budapest Honved FC:n vieraaksi. Ottelu pelataan Budapestissa 27. elokuuta.

Saviniemi paras turkulainen frisbeegolfin SM-kisoissa

Turkulaiset eivät taistelleet mitalisijoista viikonloppuna käydyissä frisbeegolfin SM-kisoissa Sipoossa. Turkulaisen 7K:n heittäjistä paras oli Severi Saviniemi. Yhteistuloksen 18 alle parin heittänyt Saviniemi oli lopputuloksissa jaetulla kuudennella sijalla. Toiseksi paras turkulainen oli jaetulle 17. sijalle sijoittunut Jasper Heino, jonka yhteistulos oli 14 alle parin.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.