Pelimiehen valinta: Sissiretki täynnä tuskaa

Ilme on tuima, eikä peli kovin kevyttä taivallusta aina olekaan. Ilme on tuima, eikä peli kovin kevyttä taivallusta aina olekaan. Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Kauan odotettu Ubisoftin Ghost Recon Breakpoint (PS4, Xbox One, Google Stadia, Windows) sai niskaansa valtavan shaisseryöpyn heti ilmestyttyään – ja syystä. Peli oli hämmentävän sekava ja buginen, minkä lisäksi se oli miinoitettu mikromaksuilla. Jälkimmäisistä nousi ehkä turhankin iso kapina, sillä mikromaksut olivat lähinnä keino saada oma hahmo nopeasti ylemmille tasoille, eivät pakollinen järkevässä ajassa etenemisen maksumuuri.

Valmistaja otti palautteen nöyränä vastaan, ja marraskuussa konsoliin tunkeutui liki 40 gigatavun kokoinen päivitys, jonka piti poistaa bugeja ja muita ongelmia. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Massiivisen päivityksen jälkeenkin peli on edelleen se, millaisena se syntyi; Ghost Recon Wildlandsin ja The Division -pelisarjan kömpelö äpärä, joka ei itsekään tiedä, mikä se on. Peliä on alusta alkaen markkinoitu tiimihupina, ja sellaisena se parhaiten toimiikin – edellyttäen, että lähipiiristä löytyy sisukkaita pelikavereita, jotka jaksavat väsymättä pujotella pelin rakentamissa sokkeloissa.

Tulihan se vatkain alas, vaikka henki siinä meinasi mennä. Tulihan se vatkain alas, vaikka henki siinä meinasi mennä. Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Pelimaailmaksi on rajattu keskellä Tyyntämerta oleva kuvitteellinen Auroan saari, pieni maantieteellinen ihme, josta löytyy niin viidakkoa, suota kuin lumisia vuoriakin. Alkuun hiekkalaatikko vaikuttaa todella pieneltä, mutta se on ahdettu tupaten täyteen tukikohtia, luksushuviloita, aselavetteja, voimalaitoksia ja kyliä. Lähin kohde tai tehtävä on usein pienen käppäilymatkan päässä.

Se onkin hyvä, sillä ajoneuvojen ohjaaminen tuottaa suorastaan infernaalista tuskaa. Yhtä kammottavaa toteutustapaa harvoin näkee. Onneksi poikkeuksen tekee helikopteri, jolla on varsin kätevä sukkuloida saarella – etenkin kun päivityksen myötä ruutuun ilmestyi ensiversiosta unohtunut korkeusmittari. Maasto on paikoin hyvin vaikeakulkuista, ja lukuisat pikasiirtymäleirinuotiot tulevat myös tarpeeseen.

Pelin alussa ryhmä erikoisjoukkojen sotilaita on matkalla saarelle, pelaajan hahmo on tietysti poppoon liideri. Kuinka ollakaan, helikopteri ammutaan alas ja suurin osa erikoisjampoista kuolee. Pelaaja on savuavan kopterinraadon vierellä henkitoreissaan vain pistooli kädessään, ja alkaa selvittää, mitä hittoa tapahtui. Pian tulee listittyä ensimmäinen vastaantuleva pyssyhemmo (koska kaikki saarella liikkuvat tuntemattomat tyypit ovat tottakai ilmiselvästi vihollisia) ja selvitettyä karmiva salaisuus; pelaajan entiset supersotilaskaverit olivat kopterin alasampumisen takana ja ovat jotenkin sotkeutuneet mystisellä saarella vellovaan konfliktiin.

Saarta pitääkin hallussaan Skell-niminen teknonero, jonka tappavat dronearmeijat ovat saaren valvova silmä ja pahuuden voimiin liittyneet supersotilaat Skellin tekevä käsi. Jostain on lisäksi ilmaantunut laumoittain vihollisen rivisolttuja. Jotta asetelma ei olisi millään tavalla realistinen, asuu saarella myös aivan tavallisia siviilejä, joiden nuotiolla istuskelua ei tunnu lainkaan haittaavan se, että kymmenen metrin päässä käydään tulitaistelua.

Nyt jäppiset astuitte rosvosektorille! Nyt jäppiset astuitte rosvosektorille! Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Alkuaskeleet johdattavat pelaajan saaren vastarintaliikkeen taidokkaasti kätkettyyn piilopaikkaan, josta alkaa tarjoutua päätehtäviä, sivutehtäviä, lisää sivutehtäviä ja päivittäin vaihtuvia sivutehtäviä. Kaikki näyttää tähän mennessä aika lupaavalta, kunnes pelin todellinen karva alkaa paljastua.

Isoin perusongelma on raivostuttavan sekava valikkomaailma, joka kaiken huipuksi on suunniteltu hiirellä ohjattavaksi myös konsoliversiossa. Tehtävien selailu ja valinta vaatii monenlaista klikkailua ja valikoissa edes takaisin soutamista. Lisäksi pelialueen kartta on aikamoinen tilkkutäkki. Myöskään valitun tehtävän vaikeustasosta ei saa minkäänlaista vihiä, paitsi siinä tapauksessa, että se katsotaan liian vaikeaksi pelaajan tasoon nähden.

Tehtävät noudattavat lähes poikkeuksetta samaa kaavaa ja pelaaja enimmäkseen reissaa pisteestä toiseen ja listii vihut. Jokainen armeijan käynyt tietää miltä tuntuu, kun käsketään tehdä jotakin, ja kahden sekunnin päästä kuuluu: "seis!". Tämän tunteen sietämiseen on syytä varautua, sillä pelaaminen keskeytyy jatkuvasti joko yli lentävältä dronelta tai ohi ajavalta ajoneuvolta suojautumiseen ja uusien aina vain parempien varusteiden sovittamiseen. Kun kohteelle lopulta pääsee, on edessä edellisen tehtävän tukikohdan tai talorykelmän kopio, jota on ensin vakoiltava omalla dronella. Kun viholliset on maalattu, alkaa suunnitelman tekeminen. Mistä sisään ja mistä ulos?

Kahteen pekkaan pelattaessa onnistumisen mahdollisuudet ovat paremmat, sillä kaveri voi tulla elvyttämään jos osuu liian pahasti. Vihollisia on paikoin paljonkin ja tukikohtien putsaus vie aikaa. Yksinpelaajalle edessä on silkkaa kärsimystä. Jos kuolo korjaa loppumetreillä, palautuu pelaaja alkuruutuun kirjaimellisesti. Siellä se tukikohta taas on, vihollisia täynnä, jolloin koko homma alkaa alusta. Tunti kyttäystä ja taistelua meni täysin hukkaan, ellei sattunut tarttumaan hyviä varustelöytöjä pykälään.

Ku hän ossuu tuon närreen kohal, mie sahhaan hänelt puol päätä! Ku hän ossuu tuon närreen kohal, mie sahhaan hänelt puol päätä! Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Jotta kaikki olisi vielä tuskaisampaa, on peliin rätkäisty rpg-elementtejä törkeän paljon. Erilaisia aseita ja varusteita on lukemattomia ja jokaisen vermeen väriä voi säätää. Lisäksi aseisiin voi hankkia erikoisosia. Varusteiden kokonaistaso ilmoitetaan Gear Level -lukuna, joka täytyy olla tarpeeksi korkea jotta pelaaja voi haastaa vaikeammat viholliset. Harmaita hiuksia aiheuttaa lähinnä se, että esimerkiksi löydetyn aseen gear level voi olla tuntuvasti nykyistä torrakkoa korkeampi, vaikka sen kaikki ominaisuudet olisivat tuntuvasti huonommat. Miksi ihmeessä vaihtaa?

Kykypuu on sekin hyvin laaja ja vaikeasti hahmotettava, jota vielä turboahdetaan tarjoamalla neljä eri hahmoluokkaa, jota voi kehittää yhtä aikaa. Jokaiselle hahmoluokalle voi säätää myös oman varustuksensa aseineen kaikkineen. Tunnin tai kaksikin saa helposti kulumaan pelkästään hahmon vermeitä tuunaamalla ja eri aseita testaamalla. Tämä edellyttää milloin tukikohdassa tiskiltä toiselle säntäilyä, milloin nuotiopaikalla meditointia.

Kaikkea on liikaa, aivan liikaa. Tuntuu siltä, kuin pelaaja yritettäisiin uuvuttaa tieten tahtoen.

Nyt ei mennyt niinkuin Geneven sopimuksessa. Nyt ei mennyt niinkuin Geneven sopimuksessa. Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Breakpointia olisi helppo haukkua vielä toiset 5 000 merkkiä, mutta oikeastaan kaikkein eniten harmittaa se, että mahdollisuuksia olisi loistavaksi peliksi. Vihollisten kyttääminen on paikka paikoin oikein hauskaa ja tunnelma on realistinen; kovin moneen ohilaukaukseen ei ole varaa ilman paljastumista. Maailma, aseet ja pelihahmot on hienosti mallinnettu. Tätä olisi oikein mukava pelata, ellei se turhauttavilla ratkaisuillaan löisi pelaajaa jatkuvasti polvilleen.

Jos on tottunut tahkoamaan sujuvia vapaan maailman yksinpelikampanjoita, kannattaa pelin hankkimista miettiä pari kertaa. Samanhenkiselle peliporukalle se tarjoaa enemmän viihdykettä.

Teemu P. Peltola

DNA-näytteistä tietoa eläinkantojen levittäytymisestä eri maissa

Riistapäivillä Turussa pohdittiin vesilintukantojen hoitoa, monilajista kannanhoitoa sekä suurpetokantojen, erityisesti karhun ja suden, kannanhoitoa. Teemana oli pohjoismainen yhteistyö.

Kipeä olkapää? ”Olkapään vammat kannattaa hoitaa kuntoon”, sanoo olkapääortopedi

Olkapään vammaa ei kannata päästää kroonistumaan. Moni pelkää leikkausta, mutta ortopedin mukaan suurin osa olkapäävammoista saadaan kuntoon ilman leikkausta.

Tieteellinen seminaari Turun kaupungin synnystä ja kehityksestä täyttyi hetkessä

Runsaat ja paikoin erittäin hyvin säilyneet kulttuurikerrokset, vuosikymmeniä jatkunut kaupunkiarkeologinen kaivaustoiminta ja monipuolinen historiallinen lähdeaineisto tarjoavat tutkijoille erinomaiset mahdollisuudet lähestyä kysymystä kaupungin iästä.

Turku on Suomen vanhin kaupunki, entinen pääkaupunki ja merkittävä osa valtakunnallista historiaa. Virallisesti kaupunki vietti viime vuonna 790-vuotisjuhliaan. Laskenta aloitetaan paavin 23.1.1229 päiväämän bullan maininnasta, jossa Suomen piispa saa luvan siirtää piispanistuimen paremmalle paikalle. Arkeologisen tutkimustiedon perusteella Turun kaupunki syntyi – tai perustettiin – kuitenkin vasta noin vuoden 1300 tienoilla.

Yli puolet ladattavien hybridien kilometreistä ajetaan sähköllä

Lähes 85 prosenttia ladattavien hybridien haltijoista lataa autoaan kotona vähintään kolmesti viikossa ja päivittäin autoaan lataavien osuus nousee yli 70 prosenttiin.

Autoala selvitti syystalvella toteutetussa laajassa kyselytutkimuksessa ladattavien autojen käyttö- ja lataustapoja. Sähköautot hankitaan yleensä moniautoisiin talouksiin. Tutkimuksen mukaan yli puolet ladattavien hybridien ajokilometreistä ajetaan sähköllä. Sähköautoja ladataan erityisesti kotona ja työpaikalla. Sähköautojen ajokilometrit ovat bensiiniautoja suuremmat.

THL ja Kela selvittävät korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia, 10 000 opiskelijaa saa sähköpostiinsa kyselyn

THL ja Kela toteuttavat keväällä laajan kyselyn korkeakouluopiskelijoille heidän terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus KOTT 2020 -kyselyn saa maaliskuussa 10 000 opiskelijaa Suomen yliopistoista ja ammattikorkeakouluista.

S-ryhmä kasvatti myyntiään, matkailu- ja ravitsemiskaupan vire jatkui

S-ryhmän viime vuoden veroton vähittäismyynti oli 11 713 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua edellisvuoteen verrattuna 1,7 prosenttia. S-ryhmän suurin toimiala, päivittäistavarakauppa, kasvoi Suomessa 1,8 prosenttia. Liikevaihto oli 7 383 miljoonaa euroa.

Turkuseuralla huutokauppa Brinkkalassa

Turkuseura järjestää Turku-tuotteiden huutokaupan.

Turkuseura järjestää lauantaina 8. helmikuuta huutokaupan Brinkkalan talossa. Yhdistyksen tilat siivottiin ja ulkoinen varasto tyhjennettiin syksyn aikana. Siivousurakan tuloksena löytyi kasa aarteita, joita voi huutaa itselleen Turku-tuotteiden huutokaupassa.

Hjallis Harkimo vierailee Raision lukiossa

Hjallis Harkimo.

Liikemies, kansanedustaja Hjallis Harkimo luennoi Raision lukiossa yrittäjyydestä torstaina 30. tammikuuta kello 9–10. Luennon jälkeen Harkimolla on puoli tuntia aikaa lukiolaisten kysymyksille ja keskustelulle. Tilaisuuden järjestävät Raision lukion yrittäjyyslinjalaiset eli tilaisuus on nuorten järjestämä.

Useita eri huumeita nappaillut kuski kärähti ratista Uudenmaantiellä

Henkilöauto päätyi poliisin pysäyttämäksi Uudeenmaantiellä maanantain vastaisena yönä kello 3.10. Kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille, opiaateille ja bentsodiatsepiineille. Lisäksi kuljettajalta löytyi sätkä, jonka epäillään sisältävän marihuanaa. Kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta, ja hänet määrättiin ajokieltoon.

Huumekuski kärähti Köydenpunojankadulla

Poliisipartio pysäytti henkilöauton Köydenpunojankadulla eilen sunnuntaina kello 19.45. Kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille. Asiaa tutkitaan rattijuopumuksena ja huumausaineen käyttörikoksena. Kuljettaja määrättiin ajokieltoon.

Raisionjoen pumppaamon ylivuoto ei aiheuttanut ympäristökatastrofia

Jätevettä pääsi Raisionjokeen marraskuun alussa noin 35 000 kuutiota.

Raisionjoen pumppaamolla oli 4.–8. marraskuuta ylivuoto. Jätevettä pääsi Raisionjokeen noin 35 000 kuutiota. Käsittelemätön jätevesi oli mikrobiologisesti erittäin huonolaatuista. Ylivuodon vuoksi mereen joutui noin 280 kiloa fosforia ja 2 200 kiloa typpeä. Kiintoainetta joutui mereen noin 11 000 kiloa.

Uusi sydämen vajaatoiminnalle altistava geenivirhe löytyi

Suomalaistutkijat ovat tunnistaneet uuden sydämen vajaatoiminnan geneettisen alttiustekijän sydänlihaksen toimintaan vaikuttavasta TRIM55-geenistä.

Pop up -lajitteluasema aloittaa kierroksensa Piikkiöstä

Pop up -lajitteluasema starttaa tämän vuoden kierroksensa maanantaina 27. tammikuuta Piikkiöstä.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) Pop up -lajitteluasemalle voi tuoda maksutta pieniä määriä kotitalouksien vaarallisia jätteitä, sähkölaiteromua ja poistotekstiiliä. Aseman kuluvan vuoden ensimmäinen pysähdys on Piikkiössä maanantaina 27. tammikuuta.

Paimiolaismies puhalsi 1,98 promillea Laitilassa

Henkilöautoa kuljettanut paimiolaismies puhalsi 1,98 promillea kasitiellä Laitilassa maanantaina kello 1.35.

Suomalaisia postimerkkejä palkittiin kolmessa kansainvälisessä kilpailussa

Suomalaiset postimerkit ovat saaneet tunnustusta syksyn kansainvälisissä kilpailuissa. Ilmastonmuutos-postimerkki sai arvostetun Red Dot -muotoilupalkinnon. Laulujoutsen-merkki sijoittui EUROPA-postimerkkien kilpailussa pronssille sekä asiantuntijatuomareiden että suuren yleisön äänestyksessä. Pilviä saaristossa -merkki valittiin Nexofil-kilpailussa maailman parhaaksi vuosina 2013–17 julkaistuksi postimerkiksi.

Pelastakaa Lasten joulukeräyksellä ennätystulos

Pelastakaa Lasten joulukeräys ylsi ennätykselliseen yli 1,7 miljoonan euron tuottoon ylittäen jopa edellisen joulun ennätyskeräystuloksen. Pelastakaa Lasten Lahjaksi tulevaisuus -joulukeräyksen tuotoilla tarjotaan tukea köyhien perheiden lapsille ja syrjäytymisvaarassa oleville lapsille kotimaassa pitkäkestoisesti. Suomessa elää 120 000 lasta vähävaraisissa perheissä. Köyhillä lapsilla on muita suuremmat riskit syrjäytymiseen. Joulukeräyksen tuotoilla on merkittävä rooli Pelastakaa Lasten tavoitteessa tukea jopa 35 000 lasta ja nuorta tänä vuonna.

Katualueelle ulottuva rakennustyö sulkee ajokaistan Koulukadulla

Aidan korjaustyö sulkee vasemmanpuoleisen ajokaistan Koulukatu 6:n kohdalla torstai-iltapäivään saakka.

Kunnille lähetetty ohjauskirje mielenterveys- ja päihdekuntoutujien oikeudesta hyvään asumispalveluun

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on lähettänyt kunnille ohjauskirjeen, jossa se muistuttaa, että hinta ei saa liiaksi ohjata mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluista tehtävää päätöksentekoa.

Urheilu

Lauri Tukonen palaa TPS-hyökkäykseen try out -sopimuksella

Lauri Tukonen.

Turun Palloseura vahvistuu 33-vuotiaalla laitahyökkääjä Lauri Tukosella . Tukonen liittyy HC TPS:n joukkueeseen maanantaina. Try out -sopimus kattaa aluksi viisi ottelua.

Rasmus Tirronen leikkaukseen, TPS:n maalivahtiosastolle vahvistusta Ruotsista

Rasmus Tirronen.

HC TPS:n maalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkauspöydälle. Tirronen operoidaan 27. tammikuuta. Se tarkoittaa TPS-vahdin kauden päättymistä ennenaikaisesti.

Jälkipeli: Jalkapallo on ollut Pauno Kymäläisen arkea koko elämän ajan

Leikekirjoihin on tallentunut paljon pitkän jalkapallonuran tehneen TPS-legenda Pauno Kymäläisen muistoja.

Naantalilaisen VG-62:n maakuntasarjaan 1960-luvulla nousseen joukkueen varamies, Turun Pyrkivän Suomisarja-joukkueen lupaava puolustaja, konttoristi ja parkettien partaveitsi, neljä kertaa peräkkäin Naantalin Vuoden urheilijaksi ja kerran Unikeoksi valittu taiteilijaluonteen omaava boheemi jalkapalloilija.

TPS joutuu maksamaan Jonne Virtaselle lähes 100 000 euroa ja oikeudenkäyntikulut perusteettomasta työsopimuksen purkamisesta

Jonne Virtanen.

Jonne Virtasen pelaajasopimuksen päättämiseen liittyvä erimielisyys on ollut välimiesoikeuden ratkaistavana. Välimiesoikeuden tuomiolauselman mukaan HC TPS Turku Oy velvoitetaan suorittamaan Jonne Virtaselle korvaukseksi työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä yhteensä 98 500 euroa korkolain mukaisine korkoineen 27. lokakuuta lukien.

Åboraakkeli: TPS Salibandyn voittoputkelle jatkoa?

TPS on voittoputkessa.

TPS Salibandyn pelaaminen on nytkähtänyt nihkeän alkukauden jälkeen uomiinsa. Parhaillaan TPS on viiden ottelun voittoputkessa ja kymmenestä edellisestä Salibandyliigan ottelusta Palloseura on hävinnyt vain kerran. Tuonkin ottelun Oilersille vieraissa vain niukasti 8–6.

HC TPS:n yleisömäärä pudonnut harvinaisen rajusti

Punainen on ollut hallitseva väri tällä kaudella TPS:n kotiotteluissa.

Tyhjien penkkien punainen meri tai turkulainen purjehduskausi ovat käsitteitä, kun syksyisin puhutaan HC TPS:n kotiotteluiden yleisömääristä. Tällä kaudella yleisömäärät ovat kuitenkin sukeltaneet tavalla, jota ei voi laittaa pitkittyneen purjehduskauden piikkiin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!