Otteluanalyysi: Pikkuhuuhkajat pyöritteli Maltaa näytöstyyliin

Benjamin Källman oli Pikkuhuuhkajien avainpelaajia. Benjamin Källman oli Pikkuhuuhkajien avainpelaajia. Kuva: Lasse Virtanen

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue eli Pikkuhuuhkajat ei antanut Maltalle mitään mahdollisuuksia EM-karsintaottelussa Kupittaalla. Suomi piti ohjaksia alusta loppuun saakka ja voitti ottelun 4-0 (3-0). Luvut olisivat voineet olla suuremmatkin, sillä Malta ei kovin pitkiä jaksoja pystynyt palloa pitämään ja se loi vain yhden puolittaisen maalipaikan.

Suomi on aloittanut EM-karsinnat erinomaisesti. Kruununa on vierasvoitto Ukrainasta, mutta Kupittaalla Pikkuhuuhkajat näytti, että peli käy myös ennakkosuosikkiasemassa. Laatuero oli huima ja se jäi näkymään myös tulostaululle, kuten kuuluukin.

Maalit: 24. Jasin Assehnoun (Mikael Soisalo) 1-0, 32. Benjamin Källman (Lucas Lingman) 2-0, 37. oma maali 3-0, 66. Onni Valakari (Eetu Vertainen).

Yleisöä: 1 320.

Kentän kunkku: Suomen joukkue oli täynnä onnistujia, joten on makuasia kenet rivistä nostaa. Benjamin Källman on maalintekijä ja hän teki työtä käskettyä. Suomen toinen osuma tappoi pelin ja se oli Källmanin käsialaa tai pääalaa. "Benkku" puski Lucas Lingmanin keskityksen hallitusti yli Maltan maalivahdin. Ykköshyökkääjä, joka on jo esiintynyt myös A-maajoukkueessa. Oli hienoa nähdä hänet entisellä kotikentällään.

Illan erikoisuus: Pelko on syvää kentän puolesta. Kahdessa viikossa pelataan viisi kovaa ottelua syksyisissä olosuhteissa. Ensi tiistaina on vuorossa Suomi-Armenia, ensi viikon lauantaina mestaruusottelu Inter-KuPS ja sunnuntaina Ykkösen päätöskierroksen merkityksetön TPS-MuSa. Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä on torstaina 24. lokakuuta liigakarsinnan ensimmäinen osa TPS-KPV. Kunpa kenttä kestäisi. On siinä kenttämestareilla tekemistä. Olisi mukava nähdä joskus joku huoltamassa kenttää pelin tauolla ja heti sen jälkeen, mutta toive on toistaiseksi ollut turha.

Matsin surkeinta: Mitä ihmettä Maltan molke oikein touhusi? Andreas Vella nyrkkeili Mikael Soisalon keskityksen käsittämättömästi omaan maaliin. Vaikka tilanteen näki moneen kertaan, oli vaikea ymmärtää, mitä hän mahtoi yrittää. Ilmeisesti nyrkki osui huonosti palloon ja peliväline lähti väärää suuntaan eli verkon perukoille. Amatöörimäinen suoritus.

Tuhlaajapoika: Benjamin Källman. Paljon hyvää, mutta myös yksi ylärimapusku ja yksi tolppalaukaus. Vielä on varaa parantaa tarkkuudessa.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Robert Jenkins vaikutti pelin alussa hieman ylilatautuneelta, sillä kortti ei meinannut pysyä taskussa, vaikka peli oli siistiä. Suomen vastaprässi oli pallon menetyksen jälkeen ankaraa ja kaksikamppailutilanteita tuli, mutta muutoin hommat jäivät vähiin. Helppo nakki erotuomarille. Toinen erittäin helpolla päässyt oli toisen polven maalivahti William Jääskeläinen. Hommia ei yksinkertaisesti ollut.

Mitä sanottiin?:

Juha Malinen: Ukrainassa tehtiin yllätystulos ja näytettiin potentiaali. Tämä oli tasonnäytös. Tämmöiset pelit täytyy pystyä hoitamaan. Niissä ei saa tulla edes vaikeuksia. Porukka oli sitoutunut tekemään ne muutamat asiat, jotka vaikuttavat hyvään lopputulokseen. Se oli ihailtavaa. Se oli 90 minuuttia. Ajatuksena oli pelata yhtä, kahta kosketusta ja olla aggressiivisia. Haluttiin kaksi leveällä olevaa laituria, koska epäiltiin, että vastassa voi olla viiden linja. Sinne haluttiin rakentaa reikiä. Uskallettiin pelata keskikentällä ja juosta selustaan.

Analyysi: Pikkuhuuhkajien valmentaja Juha Malinen hyrisi tyytyväisyydestä pelin jälkeen. Joukkue oli kurinalainen, se teki sitä, mitä oli sovittu ja se teki sitä alusta loppuun. Heikkoa hetkeä ei tullut, eikä Malta saanut minkäänlaista mahdollisuutta päästä peliin mukaan.

Pikkuhuuhkajat esiintyi edukseen laajalla rintamalla. Joukkue oli täynnä onnistujia. Källman on kovan luokan hyökkääjä, mutta hänen rinnallaan pelannut entinen TPS-pelaaja Onni Valakari on kasvanut Norjan pääsarjassa miehen mittoihin. Hän on ottanut askelia eteenpäin sekä fyysisesti että henkisesti. Todellinen liideri, johtava pelaaja, joka liikkuu nykykunnossa erittäin terävästi ja tekee rohkeita ratkaisuja.

Pikkuhuuhkajien muoto oli paperilla 3-5-2, käytännössä enemmänkin 4-3-3, sillä wingbackiksi merkitty Miko Virtanen oli käytännössä laitapakki ja Mikael Soisalo puhdas laitahyökkääjä. Soisalo on todellinen laitaraketti, joka on luotu haastamaan pakkia. Aluksi jalka oli kylmä ja keskitykset painuivat pitkiksi tai taakse, mutta vähitellen tarkkuus parani. Soisalo syötti avausmaalin ja lähetti myös keskityksen, jonka Maltan maalivahti Vella nyrkkeili omaan maaliin.

Vasemmalla laidalla pelannut FC Lahden Jasin Assehnoun esiintyi hänkin edukseen. Hyvä lähtönopeus, pelinopeus ja tasapaino. Mielenkiintoinen pelaaja.

Interin kasvatti Kaan Kairinen viihtyi hyvin entisellä kotinurmellaan. Hän oli keskikentän päällikkö, Pikkuhuuhkajien oma Tim Sparv. Kairinen lähetti pitkiä syöttöjä Maltan puolustuslinjan taakse, mutta teki myös itse rohkeita juoksuja pystyyn.

Pikkuhuuhkajien peliesitys oli erittäin hyvin koordinoitua toimintaa. Siitä paistoi laatu. Joukkueesta näki, että moni pelaaja on marinoitunut kovissa liigoissa, muun muassa Norjassa, Belgiassa ja Englannissa, ja kehittynyt. Syötöt olivat kovia ja tarkkoja. Pelinopeus oli hyvää tasoa. Silmiin pisti erityisesti raju vastaprässi pallonmenetyksen jälkeen. Maltalaisilla ei ollut tilaa eikä aikaa, sillä prässi iski oikea-aikaisesti. Pelaajat tunnistivat heti oikean hetken.

Pikkuhuuhkajien esitys oli vahva. Sääli, että sen näki vain runsaat 1 300 katsojaa. Maltasta ei ehkä ole kunnon mittariksi, mutta on luonnetesti voittaa niin sanotut helpot ottelut, jotka vain harvoin ovat helppoja.

Seuraavaksi Pikkuhuuhkajat kohtaa ensi maanantaina Porissa Tanskan.

Suomi: William Jääskeläinen; Joonas Sundman, Juhani Pikkarainen, Aapo Halme (56. Jonas Häkkinen); Jasin Assehnoun (80. Enoch Banza), Kaan Kairinen (69. Jaakko Oksanen), Lucas Lingman (69. Saku Ylätupa), Mikael Soisalo, Miko Virtanen; Benjamin Källman (56. Eetu Vertainen), Onni Valakari.

Malta: Andreas Vella; Zachary Cassar (46. Jan Busuttil) , Jean Borg, Nicholas Pulis, Zachary Grech; Gary Camilleri, Jamie Zerafa (80. Shaun Dimech), David Xuereb, Michele Sansone; Zachary Brincat (86. Omar Elouni), Myles Beerman (86. Ayrton Attard).

Erotuomari: Robert Jenkis, Wales.

Varoitukset: Halme, Suomi. Zerafa ja Beerman, Malta.

Lasse Virtanen

Lounaissuomalaisten syöpäjärjestöjen kuluvan vuoden apurahat haettavissa

Moikoisten Syöväntutkimussäätiön, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen apurahat ovat haettavissa. Apurahojen myöntämisessä etusijalla ovat väitöskirjojen tekijät ja nuoret väitelleet syöpätutkijat.

Paktin käryä ilmassa

Jarkko Virtanen.

Turun uudeksi supervirkamieheksi eli kansliapäälliköksi halajaa kuusi kandidaattia. Joukossa on nykyisin hallinnosta vastaava johtaja Tuomas Heikkinen , jota pidetään ennakkosuosikkina ja erityisesti kokoomuksen suosikkina.

TOK avaa ravintoloita ja hotelleja

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen.

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen. Turkuun saadaan kesällä myös täysin uusia ravintoloita ja hotelli.

Suomessa 6 743 koronatartuntaa, tehohoidossa 11

Kuvaajassa esitetään Covid-19-tautiin liittyvien kuolemantapausten ikäjakauma. Ikäryhmäjaottelussa on huomioitu yksityisyydensuoja. Esimerkiksi mikäli tapauksia on 1-4, merkitään se tilastoon < 5 ja näytetään kuvaajassa vaaleanharmaana pylväänä, jonka koko on vakioitu.  Tapauksista ei anneta lisää tietoa. Tiedot päivitetty 28.5.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan testattuja koronanäytteitä on yhteensä noin 176 600 (+ 3 300). Ilmoitettuja koronatapauksia on yhteensä 6 743 (+ 51). Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 313 (+ 0)

Varsinais-Suomessa 344 koronatartuntaa, sairaalahoidossa yksi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (VSSHP) on ollut todettuja koronatapauksia tähän mennessä yhteensä 344. Uusia tapauksia on kolme.

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

HealthTurku syöpää tutkimaan

Kansallinen tutkimus- ja innovaatiohanke Cancer IO on saanut 10 miljoonan euron rahoituksen Business Finlandilta. Hankkeessa kehitetään uudenlaisia ratkaisuja syövän immunoterapiahoitojen tehostamiseksi ja tuetaan uusien hoitojen käyttöönottoa terveydenhuoltojärjestelmässä. Cancer IO -ohjelma pyrkii vastaamaan IO-ajan mukanaan tuomiin uusiin haasteisiin tukemalla alan kotimaista huippututkimusta ja innovaatiotoimintaa, edesauttamalla syöpäpotilaiden hoidon yksilöllistämistä ja käyttöönottoa sairaaloissa sekä luomalla uusia lähtökohtia IO-lääkkeiden vaikuttavuuden selvittämiseksi arkikäytössä.

Koululaisten lomat alkavat poutaisessa säässä

Sää on tulevana viikonloppuna laajalti poutainen, vain Pohjois-Lapissa satelee sunnuntaina vähän vettä.

Turkulaisopet Suvivirren kimpussa

Club For Five.

20-vuotisjuhliaan viettävä a cappella -ryhmä Club for Five julkaisi toukokuussa versionsa Suvivirrestä . Kappaleesta on nyt julkaistu myös video , jolla on mukana opettajia eri puolelta Suomea. Videossa opettajat kirjoittavat Suvivirren sanoja tyhjissä luokkahuoneissa. Turkulaisuuden lippua videolla kantavat ylväinä Katariinan koulun opettaja Ville Paajakkala ja Hannuniitun koulun Petra Kosola .

Fölin busseissa voi maksaa käteisellä kesäkuun alusta alkaen, liikenne palautuu lähes normaaliksi

Käteisellä voi maksaa Fölin busseissa jälkeen kesäkuun alusta alkaen.

Turun seudun joukkoliikenne Fölin bussiliikenteessä luovuttiin käteisen rahan käytöstä alun perin valmiuslain voimassaolon ajaksi 27. maaliskuuta alkaen. Myöhemmin päätöksen sidonnaisuutta valmiuslakiin muutettiin ja käteisestä päätettiin luopua toukokuun loppuun saakka.

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit vaarallisia virustautien hoidossa

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit voivat lähes nelinkertaistaa keuhkovauriopotilaiden kuolleisuuden. Turun yliopiston tutkijat onnistuivat selvittämään, mistä tämä johtuu. Tieto on tärkeä myös taistelussa covid-19-tautia vastaan.

Käsityöläismuseo juhlii 80-vuotissyntymäpäiviään – museon nimenä on jatkossa pelkkä Luostarinmäki

Luostarinmäen käsityöläismuseo avasi ovensa välirrauhan aikana kesällä 1940.

Luostarinmäki juhlii tänä vuonna 80-vuotissyntymäpäiviään. Museossa on meneillään monivuotinen kehittämishanke, jonka myötä myös museon nimi ja ilme on uudistettu. Kesäkausi päästään aloittamaan 1. kesäkuuta, mutta juhlallisuudet siirtyvät loppukesään ja syksyyn.

Kiveystyö muuttaa liikennejärjestelyjä Kaarningonkadulla

Kiveystyö kaventaa ajokaistaa Kaarningonkadulla 29.5.–22.6. aiheuttaen haittaa molemmissa ajosuunnissa. Päivittäinen työaika on kello 6.30–18.00. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sakari Alhopuron säätiö jakoi tutkijoille 750 000 euroa

Sakari Alhopuron säätiö rahoittaa yhteensä 16 tutkijan ja tutkimusryhmän työtä kaikkiaan 750 000 eurolla. Rahoitusta myönnettiin muun muassa borrelioosin diagnostiikan ja välittäjäeläinten tutkimuksiin sekä hankkeeseen, jossa selvitetään viheraltistuksen merkitystä terveydelle.

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli poiki Ruotsin totokierrokselta 105 000 euron potin

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli Ruotsin Toto86-kierrokselle osui myöhään keskiviikkoiltana. Viidentoista osuuden nettiporukka pääsi jakamaan 105 000 euron täysosuman, kun systeemistä löytyivät neljännessä kohteessa tasapääjuoksuun päätyneet kaksi hevosta ja tämän myötä kaksi täysosumaa.

Turun kaupungin järjestämä korona-ajan kauppapalvelu päättymässä

Turun kaupunki on järjestänyt kauppapalvelua henkilöille, jotka eivät ole poikkeustilanteen vuoksi voineet asioida kaupassa, eivätkä ole voineet tilata kauppatavaroita kotiin esimerkiksi nettipalveluiden kautta. Kauppapalvelu päättyy 18. kesäkuuta.

Naantalin Haijaisten ulkoilualuetta uudistetaan, uusi laavu ja opastekyltit valmistuvat kesäkuun aikana

Haijaisten uusi puucee.

Haijaisten ulkoilualueelle on tulossa uudistuksia seuraavien viikkojen aikana. Vanha laavu puretaan, ja tilalle tulee uusi laavu. Lisäksi alueen opastekylttejä uusitaan. Toukokuun aikana yksi uudistus on jo alueelle tehty: laavun lähelle on saatu täysin uusi puucee.

Työikäisten omaishoitajien hyvinvointiin ja työllistymiseen etsitään uusia ratkaisuja

Suomessa oli yli 47 500 sopimusomaishoitajaa vuonna 2018, heistä noin 2 800 (vuonna 2017) oli Varsinais-Suomessa. Työikäisiä heistä on eri arvioiden mukaan 30–40 prosenttia. Nykyiset työllistymistä tukevat palvelut eivät ota huomioon omaishoitajatilanteen monimuotoisuutta, joten tarvitaan uusia ratkaisuja.

Urheilu

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

Maalivahti Mujunen jatkaa TPS-miehistössä

Miikka Mujunen.

Veikkausliigaan noussut TPS lähtee kauteen kolmella maalivahdilla. Viime kauden ykkösmaalivahtina päättänyt Jere Koponen sai jo viime vuoden puolella rinnalleen Santeri Aaltosen , joka siirtyi Turkuun Ykkösen voittaneesta FC Hakasta. TPS:n kolmas maalivahti on jo ennestään tuttu Miikka Mujunen , joka on solminut uuden jatkosopimuksen viime kauden seuransa kanssa. Mujusen uusi sopimus kattaa kauden 2020.

Jälkipeli: Juhani Tammisen, 70, ura on ollut värikäs niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella

Ässien luotsina Turkuhallissa marraskuussa 1997.

Juhani Tamminen . Tami. Don Tami. Lion # 79…Yhdelle miehelle on kertynyt monta eri nimeä. Jokaisella on oma merkityksensä, sillä Kuusamakujan Aurinkokuningas on kehittänyt itselleen monta erilaista brändiä. Yhteistä niille kaikille on tunnettavuus.

Muodostelmaluistelun Challenger-kilpailu kantamaan nimeä Marie Lundmark Trophy

Marie Lundmark. Kuva onm vuodelta 2004.

Suomelle ensimmäistä kertaa myönnetyn muodostelmaluistelun Challenger-sarjan kilpailun nimi on julkaistu. Turussa 14.–17. tammikuuta 2021 järjestettävän kilpailun nimeksi tulee Marie Lundmark Trophy. Nimellä halutaan kunnioittaa suomalaisen Marie Lundmarkin tekemää määrätietoista työtä suomalaisen ja kansainvälisen muodostelmaluistelun eteen.

Tuttu pelaajarunko suuri tekijä Sami Haltian paluussa päävalmentajaksi

Vuonna 2016 Sami Haltia valmensi TPS:n naiset SM-hopealle. Se oli TPS:n ensimmäinen mitali 31 vuoteen.

Kun Kansallinen Liiga kesäkuun puolivälissä pyörähtää käyntiin, TPS:n vaihtopenkillä peliä johtaa tuttu mies. Kahden vuoden tauon jälkeen Palloseuran päävalmentajaksi palaava Sami Haltia puhkuu intoa. Ei kipinä valmentamiseen varsinaisesti missään vaiheessa kadonnut, mutta Haltia myöntää, että kauden 2017 jälkeen tauko oli paikallaan.

Jälkipeli: Don Tami menee tunteisiin – ja se on tarkoituskin

Juhani "Don Tami" Tamminen.

Ei voi kuin hämmästellä Juhani Tammisen suosiota, missä tahansa eri puolella Suomea hän liikkuukin. Selfien pyytäjiä on jonoksi asti. Omituista tässä on se, että Tami, etenkin ”Don Tami” on monien mielestä Suomen ärsyttävin henkilö. Ristiriita on siis melkoinen. Tami ei edes yritä tavoitella kaikkien suosiota, silti suosio on vankkumaton.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.