Otteluanalyysi: Pikkuhuuhkajat pyöritteli Maltaa näytöstyyliin

Benjamin Källman oli Pikkuhuuhkajien avainpelaajia. Benjamin Källman oli Pikkuhuuhkajien avainpelaajia. Kuva: Lasse Virtanen

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue eli Pikkuhuuhkajat ei antanut Maltalle mitään mahdollisuuksia EM-karsintaottelussa Kupittaalla. Suomi piti ohjaksia alusta loppuun saakka ja voitti ottelun 4-0 (3-0). Luvut olisivat voineet olla suuremmatkin, sillä Malta ei kovin pitkiä jaksoja pystynyt palloa pitämään ja se loi vain yhden puolittaisen maalipaikan.

Suomi on aloittanut EM-karsinnat erinomaisesti. Kruununa on vierasvoitto Ukrainasta, mutta Kupittaalla Pikkuhuuhkajat näytti, että peli käy myös ennakkosuosikkiasemassa. Laatuero oli huima ja se jäi näkymään myös tulostaululle, kuten kuuluukin.

Maalit: 24. Jasin Assehnoun (Mikael Soisalo) 1-0, 32. Benjamin Källman (Lucas Lingman) 2-0, 37. oma maali 3-0, 66. Onni Valakari (Eetu Vertainen).

Yleisöä: 1 320.

Kentän kunkku: Suomen joukkue oli täynnä onnistujia, joten on makuasia kenet rivistä nostaa. Benjamin Källman on maalintekijä ja hän teki työtä käskettyä. Suomen toinen osuma tappoi pelin ja se oli Källmanin käsialaa tai pääalaa. "Benkku" puski Lucas Lingmanin keskityksen hallitusti yli Maltan maalivahdin. Ykköshyökkääjä, joka on jo esiintynyt myös A-maajoukkueessa. Oli hienoa nähdä hänet entisellä kotikentällään.

Illan erikoisuus: Pelko on syvää kentän puolesta. Kahdessa viikossa pelataan viisi kovaa ottelua syksyisissä olosuhteissa. Ensi tiistaina on vuorossa Suomi-Armenia, ensi viikon lauantaina mestaruusottelu Inter-KuPS ja sunnuntaina Ykkösen päätöskierroksen merkityksetön TPS-MuSa. Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä on torstaina 24. lokakuuta liigakarsinnan ensimmäinen osa TPS-KPV. Kunpa kenttä kestäisi. On siinä kenttämestareilla tekemistä. Olisi mukava nähdä joskus joku huoltamassa kenttää pelin tauolla ja heti sen jälkeen, mutta toive on toistaiseksi ollut turha.

Matsin surkeinta: Mitä ihmettä Maltan molke oikein touhusi? Andreas Vella nyrkkeili Mikael Soisalon keskityksen käsittämättömästi omaan maaliin. Vaikka tilanteen näki moneen kertaan, oli vaikea ymmärtää, mitä hän mahtoi yrittää. Ilmeisesti nyrkki osui huonosti palloon ja peliväline lähti väärää suuntaan eli verkon perukoille. Amatöörimäinen suoritus.

Tuhlaajapoika: Benjamin Källman. Paljon hyvää, mutta myös yksi ylärimapusku ja yksi tolppalaukaus. Vielä on varaa parantaa tarkkuudessa.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Robert Jenkins vaikutti pelin alussa hieman ylilatautuneelta, sillä kortti ei meinannut pysyä taskussa, vaikka peli oli siistiä. Suomen vastaprässi oli pallon menetyksen jälkeen ankaraa ja kaksikamppailutilanteita tuli, mutta muutoin hommat jäivät vähiin. Helppo nakki erotuomarille. Toinen erittäin helpolla päässyt oli toisen polven maalivahti William Jääskeläinen. Hommia ei yksinkertaisesti ollut.

Mitä sanottiin?:

Juha Malinen: Ukrainassa tehtiin yllätystulos ja näytettiin potentiaali. Tämä oli tasonnäytös. Tämmöiset pelit täytyy pystyä hoitamaan. Niissä ei saa tulla edes vaikeuksia. Porukka oli sitoutunut tekemään ne muutamat asiat, jotka vaikuttavat hyvään lopputulokseen. Se oli ihailtavaa. Se oli 90 minuuttia. Ajatuksena oli pelata yhtä, kahta kosketusta ja olla aggressiivisia. Haluttiin kaksi leveällä olevaa laituria, koska epäiltiin, että vastassa voi olla viiden linja. Sinne haluttiin rakentaa reikiä. Uskallettiin pelata keskikentällä ja juosta selustaan.

Analyysi: Pikkuhuuhkajien valmentaja Juha Malinen hyrisi tyytyväisyydestä pelin jälkeen. Joukkue oli kurinalainen, se teki sitä, mitä oli sovittu ja se teki sitä alusta loppuun. Heikkoa hetkeä ei tullut, eikä Malta saanut minkäänlaista mahdollisuutta päästä peliin mukaan.

Pikkuhuuhkajat esiintyi edukseen laajalla rintamalla. Joukkue oli täynnä onnistujia. Källman on kovan luokan hyökkääjä, mutta hänen rinnallaan pelannut entinen TPS-pelaaja Onni Valakari on kasvanut Norjan pääsarjassa miehen mittoihin. Hän on ottanut askelia eteenpäin sekä fyysisesti että henkisesti. Todellinen liideri, johtava pelaaja, joka liikkuu nykykunnossa erittäin terävästi ja tekee rohkeita ratkaisuja.

Pikkuhuuhkajien muoto oli paperilla 3-5-2, käytännössä enemmänkin 4-3-3, sillä wingbackiksi merkitty Miko Virtanen oli käytännössä laitapakki ja Mikael Soisalo puhdas laitahyökkääjä. Soisalo on todellinen laitaraketti, joka on luotu haastamaan pakkia. Aluksi jalka oli kylmä ja keskitykset painuivat pitkiksi tai taakse, mutta vähitellen tarkkuus parani. Soisalo syötti avausmaalin ja lähetti myös keskityksen, jonka Maltan maalivahti Vella nyrkkeili omaan maaliin.

Vasemmalla laidalla pelannut FC Lahden Jasin Assehnoun esiintyi hänkin edukseen. Hyvä lähtönopeus, pelinopeus ja tasapaino. Mielenkiintoinen pelaaja.

Interin kasvatti Kaan Kairinen viihtyi hyvin entisellä kotinurmellaan. Hän oli keskikentän päällikkö, Pikkuhuuhkajien oma Tim Sparv. Kairinen lähetti pitkiä syöttöjä Maltan puolustuslinjan taakse, mutta teki myös itse rohkeita juoksuja pystyyn.

Pikkuhuuhkajien peliesitys oli erittäin hyvin koordinoitua toimintaa. Siitä paistoi laatu. Joukkueesta näki, että moni pelaaja on marinoitunut kovissa liigoissa, muun muassa Norjassa, Belgiassa ja Englannissa, ja kehittynyt. Syötöt olivat kovia ja tarkkoja. Pelinopeus oli hyvää tasoa. Silmiin pisti erityisesti raju vastaprässi pallonmenetyksen jälkeen. Maltalaisilla ei ollut tilaa eikä aikaa, sillä prässi iski oikea-aikaisesti. Pelaajat tunnistivat heti oikean hetken.

Pikkuhuuhkajien esitys oli vahva. Sääli, että sen näki vain runsaat 1 300 katsojaa. Maltasta ei ehkä ole kunnon mittariksi, mutta on luonnetesti voittaa niin sanotut helpot ottelut, jotka vain harvoin ovat helppoja.

Seuraavaksi Pikkuhuuhkajat kohtaa ensi maanantaina Porissa Tanskan.

Suomi: William Jääskeläinen; Joonas Sundman, Juhani Pikkarainen, Aapo Halme (56. Jonas Häkkinen); Jasin Assehnoun (80. Enoch Banza), Kaan Kairinen (69. Jaakko Oksanen), Lucas Lingman (69. Saku Ylätupa), Mikael Soisalo, Miko Virtanen; Benjamin Källman (56. Eetu Vertainen), Onni Valakari.

Malta: Andreas Vella; Zachary Cassar (46. Jan Busuttil) , Jean Borg, Nicholas Pulis, Zachary Grech; Gary Camilleri, Jamie Zerafa (80. Shaun Dimech), David Xuereb, Michele Sansone; Zachary Brincat (86. Omar Elouni), Myles Beerman (86. Ayrton Attard).

Erotuomari: Robert Jenkis, Wales.

Varoitukset: Halme, Suomi. Zerafa ja Beerman, Malta.

Lasse Virtanen

Fingerpori-elokuvalle 26 331 katsojaa avausviikonlopun jälkeen

Pirkko-Liina (Sanna Stellan) ja Rivo-Riitta (Jenni Kokander).

Mikko Koukin ohjaama Fingerpori -elokuva avasi 15 426 katsojalla ruuhkaisen viikonlopun katsotuimpana ensi-iltaelokuvana. Ennakoiden kanssa katsojia on koossa eiliseen sunnuntaihin mennessä kaikkiaan 26 331. Elokuvan ensi-ilta oli 16. lokakuuta.

Mimosa Helander Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piirin johtoon

Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piiri Loimaalla lauantaina järjestetyssä syyskokouksessaan valitsi puheenjohtajakseen Mimosa Helanderin Loimaalta.

Työllisyys kasvoi, työttömyys laski vuoden takaiseen verrattuna

Työllisyysaste ja työllisyysasteen trendi 2009/09–2019/09, 15–64-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli syyskuussa 40 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli 9 000 vähemmän kuin vuoden 2018 syyskuussa. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,7 prosenttia.

HKScan aloittaa yt-neuvottelut Suomessa, 25 työpaikkaa vaarassa

HKScan suunnittelee konsernilaajuisen toimintamallinsa uudistamista ja käynnistää siihen liittyvät prosessit. HKScan arvioi myös toimintansa tehostamisen tarvetta Suomessa. Suunnitellun toimintamallin uudistuksen ei arvioida johtavan henkilöstövähennyksiin yhtiön muilla markkina-alueilla kuin Suomessa.

Kolme kymmenestä ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä

Kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa stop-merkin ohi pysäyttämättä.

Stop-merkki osoittaa väistämisvelvollisuutta, mutta velvoittaa yksiselitteisesti myös pysäyttämään. Silti Liikenneturvan seurantojen mukaan kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa merkin ohi pysäyttämättä.

Vapaa-ajankalastuksesta tavoitellaan suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut uuden vapaa-ajan kalatalouden kehittämisstrategian. Laajassa yhteistyössä alan sidosryhmien kanssa valmisteltu strategia tavoittelee vapaa-ajankalastuksesta suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta, joka hyödyntää kestävästi Suomen monipuolisia kalavesiä ja kalastusmahdollisuuksia.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Mistä naisten ja miesten väliset erot perintätoimeksiantojen määrissä johtuvat?

Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi vaikuttaa olevan Pohjoismaiden tasa-arvoisin maa perintätoimeksiantojen sukupuolijakaumalla mitattuna, vaikka erojakin löytyy. Tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa keskimäärin 60 prosenttia perintätoimeksiannosta kohdistuu miehiin. Suomessa vastaava luku on 54,6 prosenttia.

Tähtinäytöksiä Iso-Heikkilän tähtitornilla

Iso-Heikkilän tähtitornilla pääsee kurkistamaan kaukoputkeen.

Turun alueen tähtiharrastusyhdistys Turun Ursa r.y. näyttää jälleen tähtiä Iso-Heikkilän tähtitornilla 25. lokakuuta alkaen kirkkaina perjantai-iltoina kello 19-21.

Suunielun syöpä lisääntyy nopeasti

Suunielun syöpä lisääntyy nopeasti. Sairaus havaitaan usein myöhään ja hoidot ovat raskaita. Tuore väitöstutkimus tarjoaa mahdollisuuksia diagnostiikan ja ennusteen tarkentamiseksi.

YTKbarometri: Työttömyysaste kääntymässä nousuun

YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli syyskuun lopussa 6,1 prosenttia. Viime vuoteen verrattuna työttömyysasteen lasku on hidastunut ja näkyvissä on merkkejä siitä, että työttömyysaste on kääntymässä nousuun.

Silakkamarkkinat ryhmittää myyjät yhteen riviin molemmin puolin jokea

Silakkamarkkinat järjestetään 24.–27. lokakuuta.

Silakkamarkkinat järjestetään nykymuodossa jo 41. kerran. Turun Silakkamarkkinat on vakiinnuttanut asemansa Helsingin Silakkamarkkinoiden kanssa yhdeksi valtakunnan tärkeimmistä kalamarkkinatapahtumista. Virallisten tietojen mukaan kalamarkkinoita Aurajoen rannalla on kuitenkin pidetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1636.

Turun Perussuomalaiset esittää kiekkopysäköinnin säilyttämistä, tilalle leikkaus luottamushenkilöiden palkkioihin

Perussuomalaiset ilmoittaa vastustavansa Turussa pysäköinnin maksujen nostoa. Se esittää tilalle leikkauksia politiikkojen palkkioihin. Perussuomalaisten Turun valtuustoryhmä esittää säästötoimenpiteenä, että Turun luottamushenkilöiden palkkioita leikataan.

Varsinais-Suomen työttömyysaste ensimmäistä kertaa pienempi kuin Uudenmaan

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli syyskuun lopussa 18 100 työtöntä työnhakijaa. Syyskuun aikana työttömien yleensä määrä yleensä vähenee, nyt 1 300 henkilöllä. Viime vuoden syyskuusta työttömien määrä väheni yhdeksällä prosentilla (1 700 henkilöllä) eli ripeämpää tahtia kuin koko maassa (-3 %).

Liikennevalotyö haittaa liikennettä Puutarhakadun ja Koulukadun risteysalueella vielä tiistaina

Liikennevalotyö haittaa liikennettä Puutarhakadun ja Koulukadun risteysalueella vielä tiistaina.

Hyrköistentien ja Mehiläisenkadun risteyksessä jyrsintä- ja päällystystöitä

Hyrköistentien ja Mehiläisenkadun risteyksessä tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä 22.-23. lokakuuta kello 8-17.

Borreliatartunnalle altistuminen oli Suomessa yleistä 50 vuotta sitten

Lymen borrelioosi on puutiaisten välittämä infektiotauti, joka on ollut Suomessa yleinen jo 50 vuotta sitten. Turun yliopiston tutkimusryhmä yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa osoitti, että 1970-luvun taitteessa ihmiset olivat viisi kertaa altistuneempia borrelioosille kuin 2010-luvulla.

Aurorankadun ja Perennakadun risteysalueella tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä

Aurorankadun ja Perennakadun risteysalueella tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä Aurorankatu 16:n kohdalla 22.-23. lokakuuta kello 8-17.

Urheilu

Näkökulma: Liigakarsinnassa ei ole jossittelun varaa

Viime vuodelta tuttu pari kohtaa jälleen liigakarsinnassa.

Jalkapallon liigakarsinnan alla suurin huomio on ymmärrettävästi kohdistunut toisen osaottelun pelipaikkaan. Kaikkien halu on tietää hyvissä ajoin, missä ratkaiseva toinen peli pelataan.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Kokkolan keskuskentän kunto tarkastetaan perjantaina

TPS ja KPV kohtaavat Veikkausliigan kaksiosaisessa karsinnassa viime vuoden malliin. KPV saattaa joutua pelaamaan kotiottelunsa Seinäjoella, mikäli Kokkolan keskuskentän kunto ei läpäise tarkastusta perjantaina.

Veikkausliigan karsinnassa kohtaavat TPS ja KPV kaksiosaisessa ottelussa. Avausosa pelataan Veritas Stadionilla Turussa torstaina 24. lokakuuta kello 18.30. Toinen osaottelu on aseteltu pelattavaksi sunnuntaina 27. lokakuuta kello 13 Kokkolan keskuskentällä.

Javenture-Areena muuttuu LähiTapiola-areenaksi

Javenture-Areenan nimi muuttuu LähiTapiola-areenaksi.

Turun Impivaarassa sijaitseva Javenture-Areena on siirtynyt uusille omistajille. Javenture-Areenan nimi muuttuu omistajamuutoksen myötä LähiTapiola-areenaksi. Vuonna 2011 toimintansa aloittanut Javenture-Areena on koko Varsinais-Suomen alueen ainoa täysimittainen jalkapallohalli.

Otteluanalyysi: TPS reserveillä maalittomaan tasapeliin

Naisten ykköstuomari Lina Lehtovaara oli ensi kertaa oikeudenjakajana Ykkösen ottelussa.

Ykkönen päättyi tussahdukseen Turussa. TPS pelasi hyvän kauden, mutta viimeisessä pelissä kentällä oli reservimiehistö porilaista MuSaa vastaan. Peli päättyi 0-0 ja vieraat olivat lähempänä voittoa.

Antero Niittymäki jättää tehtävänsä HC TPS:n urheilutoimenjohtajana

Antero Niittymäki.

HC TPS:n urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki jää sivuun tehtävästään omasta päätöksestään.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.