Aluehallintovirasto: Kaarinan päätös olla tarjoamatta kouluruokaa JHL:n lakon aikana oli vastoin lakia
Viime vuoden lokakuussa Turun ja ympäristökuntien kouluissa oltiin ennennäkemättömässä tilanteessa, kun Julkisten ja hyvinvointialojen liiton lakko ulotettiin koskemaan myös koulujen ja päiväkotien keittiöhenkilökuntaa. Koulujen keittiöt kylmenivät 22.–23. lokakuuta, jolloin oppilaat söivät kouluissa omia pääasiassa eväitään.
Valtaosa Turun ja lähiseudun kuntien kouluista ei järjestänyt oppilaille korvaavaa lämmintä kouluateriaa.
Näin tapahtui myös Kaarinassa Valkeavuoren koulussa, jossa oli maanantaina 22.10.2018 tarjolla tuoretta leipää, juustoa, leikkelettä, vihanneksia, hedelmiä ja maitoa, lähinnä eväänsä kotiin unohtaneille oppilaille. Maanantain tarjoilun järjesti koulusihteeri olemassa olevista tarvikkeista. Tiistaina ei vastaavaa tarjoilua ollut.
Koulun oppilaan isä kanteli asiasta Lounais-Suomen aluehallintovirastoon (avi), joka antoi asiassa ratkaisunsa tänään 10. lokakuuta.
Ratkaisun mukaan yllätyksellinen ja poikkeuksellinen lakko ei oikeuttanut Kaarinan kaupunkia poikkeamaan sille kuuluvasta, laissa säädetystä velvollisuudesta tarjota päivittäinen lämmin kouluateria.
Valmiuslain mukaan velvollisuutta järjestää peruskoulun ateriaetuudet voidaan rajoittaa vain erikseen säädetyissä poikkeusoloissa, eikä ammattiyhdistyksen määräämä lakko täytä poikkeustilanteen kriteeriä. Avin mukaan muutkaan normaalioloissa ilmenevät poikkeustilanteet eivät ole sellaisia, joiden aikana voitaisiin poiketa laissa säädettyjen velvoitteiden, kuten kouluruokailun, järjestämisestä.
Kaarinan vs. sivistysjohtajan antaman selvityksen mukaan lakon piirissä olevissa keittiöissä Kaarinan keskustan alueen kouluissa ja päiväkodeissa oli töissä vain kymmenisen prosenttia siellä normaalisti työskentelevästä ruokapalveluhenkilöstöstä. Heidän tehtävänään oli lähinnä vastaan ottaa ruokatavarakuormia eri keittiöissä. Lisäksi he tarjoilivat evästarpeita niissä keittiöissä missä olivat työssä. Päiväkotien ja koulujen oppilaille ja huoltajille välitettiin tietoa lakosta ja samalla ohjeistettiin oppilaita ottamaan kouluun omat eväät.
Kaarinan selvityksen mukaan kyse oli niin sanotusta force majeure -tilanteesta eli ylivoimaisesta esteestä.
Perusopetuslain 31 §:n 2 momentin mukaan opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria.
Aluehallintovirasto katsoo, että kaupunki ei voi perustella poikkeamista laista ylivoimaisella esteellä, sillä kyseessä on sopimusoikeudellinen termi, joka tarkoittaa sopimuksen osapuolista riippumatonta, odottamatonta ja poikkeuksellista tapahtumaa, joka estää sovitun velvollisuuden täyttämisen.
Oppivelvollisen oikeudessa saada maksuton kouluateria ei ole kyse sopimukseen perustuvasta oikeudesta, vaan kunnan laissa säädetystä velvollisuudesta järjestää ateria.
Aluehallintovirasto kiinnittää vastaisen varalle Kaarinan kaupungin huomiota perusopetuslain 31 §:n ja hyvän hallinnon periaatteiden noudattamiseen. Hallintokanteluasiassa annettuun ratkaisuun ei saa hakea muutosta valittamalla.
Teemu P. Peltola