Pietari tyydyttää vaativammankin kulttuurinnälän
Marianne Rovio
Kävellessään entisen neuvostotyylisen Stalinin aikakauden rakennuksessa Pietarissa, jossa nykyään sijaitsee nykytaiteenmuseo Erarta, voi ilahtua jopa yllätyksellisesti museon sisältämistä venäläisen nykytaiteen kokoelmista. Erarta puhuttelee katsojaa maan suurimmalla yksityisellä nykytaiteen kokoelmallaan ja siinä voi aistia hienoista nykytaiteelle ominaista kapinointia, joka vähentää kuilua katsojan ja taitelijan välillä. Nykytaiteen tarkoitus on herättää katsojassa kysymyksiä ja pohdittavaa, ja sitä voi tulkita miten itse haluaa tulkita. Jokainen taideteos voi avautua omalla tavallaan katsojalle siis myös Erartassa, joka on jokaisen taiteen ystävän must käyntikohde Pietarissa.
Lisäksi museo on erityisen suositeltava myös niille, joille nykytaide ei aukea. Erartasta kannattaa silloin pyytää opas, ja nykytaide voi saada aivan uudenlaisen merkityksen. Opas avaa taulujen taustaa, merkitystä sekä kunkin taitelijan omia näkemyksiä todella hyvin jokaiselle, ja tekee museokierroksesta entistä syvällisemmän ja antoisamman. Tosin opas tulee halvemmaksi tietysti, jos kokoon saa ryhmän. Erartasta voi ostaa matkamuistojen lisäksi myös tauluja, mikä ei ole kovin tyypillistä taidemuseolle.
Pietari on museoiden kaupunki, ja sieltä löytyy yli 100 museota, joista Erarta on vain yksi. Eräs niistä kuuluisimmista on maailman toisiksi suurin taidemuseo eli Eremitaaši, jossa voi tutustua taidehistorian maailmaan esihistoriallisesta taiteesta lähtien. Museo on äärettömän suuri ja tavallisesti sinne saa jonottaa jonkun aikaa sisälle. Eremitaasi jo viiden rakennuksen rykelmänä ison aukion vieressä on kaunis, ja yksi rakennuksista on Talvipalatsi. Katseltavaa riittää, sillä sisäpuolella on lähes kolme miljoonaa esinettä 400 näyttelysalissa. Lisäksi Eremitaašiin kuuluvat myös kissat, ja niitä voi adoptoida.
Pietarissa kulttuurin ja estetiikan ystävä voi nauttia kaupungissa koko sielullaan monipuolisen kattauksen taidetta. Estetiikkaa, pieniä yksityiskohtia ja kauneutta löytää kaupungista kaikkialta – ravintoloista palatseihin. Jo kaupungin arkkitehtuuri on tarjolla upeita elämyksiä, sillä on vaikutteita niin kaupungin perustajan Pietari Suuren sekä hänen jälkeläistensä loisteliailta keisarikunnan ajoilta lukuisine palatseineen kuin toisaalta kaupungissa näkyvät myös massiiviset ja yksinkertaistetut neuvostorakennukset. Pietarissa on myös useita siltoja, ja osa niistä avautuu öisin laivaliikenteelle. Pietarin varmasti jokaisesta kadunkulmasta, aukiolta tai rakennuksista on kerrottavana jonkinlainen tarina. Silloin tällöin esille voi pilkistää yksityinen palatsirakennus, jonka Katariina Suuri on lahjoittanut joillekin yli 40 rakastajastaan.
Teatterinystäville Pietarissa järjestetään muun muassa teatteriristeilyjä. Ja lisäksi Pietarin pääkadun Nevski Prospektin lähellä sijaitseva yksi Venäjän vanhimmista teattereista eli Alexandrinsky-teatteri tekee osasta esityksistä mahdollisia myös ulkomaalaisille kuulokkeiden kautta tulevan käännöksen avulla.
Kirjoittaja osallistui Pietarin kaupungin järjestämälle lehdistömatkalle syyskuun lopussa.
Marianne Rovio