Suomi seitsemättä vuotta peräkkäin suorien ulkomaisten investointien ykköskohde Pohjoismaissa

EY:n tuoreen selvityksen mukaan Suomi oli jälleen kerran suosituin suorien ulkomaisten investointien kohdemaa Pohjoismaissa. Suomi keräsi viime vuonna enemmän ulkomaisia investointeja kuin muut Pohjoismaat yhteensä. Toimialoista houkuttelevimmat sijoituskohteet olivat ohjelmistoala, sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen sekä yritys- ja asiantuntijapalvelut, jotka yhdessä vastasivat liki puolta kaikista tehdyistä sijoituksista.

EY:n Attractiveness Surveyt seuraavat toteutuneita suoria ulkomaisia investointiprojekteja, jotka synnyttävät joko uusia työpaikkoja ja/tai erityyppisiä toimitiloja. Tutkimukset kartoittavat myös yritysten näkemyksiä eri maiden ja alueiden houkuttelevuudesta investointikohteina.

Pohjoismaisen EY Nordic Attractiveness -raportin mukaan Suomi on pitänyt Pohjoismaiden ykkössijaa hallussaan jo seitsemän perättäistä vuotta. Siinä missä kaikkien muiden Pohjoismaiden investointien lukumäärä laski edellisvuoteen verrattuna, Suomi onnistui vahvistamaan asemaansa kasvattamalla vuonna 2018 investointeja kaksi prosenttia 194:ään. Ruotsissa kriteerit täyttävien investointiprojektien määrä oli 73 (laskua 32 % edellisvuoteen verrattuna), Tanskassa 56 (laskua 35 %) ja Norjassa 17 (laskua 35 %).

– Vaikka Suomen pitkä nousujohteinen trendi investointien määrässä näyttäisi nyt hieman tasaantuneen, on muistettava, että vuonna 2017 kasvu oli poikkeuksellisen suurta ja vuoteen 2014 verrattuna investointiprojektien määrät ovat kuitenkin kaksinkertaistuneet. Suomen osuus kaikista Eurooppaan tehdyistä investoinneista on myös kasvanut 3,1 prosenttiin edellisvuoden 2,9 prosentista, sanoo EY:n Suomen toimitusjohtaja Mikko Äijälä.

Toimialoista houkuttelevin investointikohde Suomessa oli jälleen ohjelmistoala (53 investointiprojektia). Toiseksi suosituimmaksi sektoriksi nousi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen, jonka yrityksiin kohdistui meillä 22 investointiprojektia, ja tällä toimialalla Suomen osuus vastasi liki neljännestä kaikista Eurooppaan tehdyistä investointiprojekteista. Maassamme kärkeen sijoittuivat myös yritys- ja asiantuntijapalvelut (17 projektia) sekä koneteollisuus (17 projektia).

– Suomen vahvuus näyttäisi olevan muun muassa monipuolisuus. Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa investoinnit kohdistuvat etupäässä digitaalisiin tai asiantuntijapalveluihin, kun taas Suomessa olemme onnistuneet houkuttelemaan investointeja melko tasaisesti monelle sektorille. Siten olemme myös pystyneet kompensoimaan projektien määrän laskua yhdellä toimialalla sillä, että joku toinen sektori on puolestaan vahvistunut, arvioi Äijälä.

Oma vaikutuksensa on myös sillä, että Suomi ainoana Pohjoismaiden euro-maana tarjoaa ulkomaalaisille sijoittajille helpomman pääsyn EU-markkinoille. Muita Suomen houkuttelevuutta lisääviä tekijöitä ovat muun muassa erinomaiset yhteydet sekä itään että länteen, työvoiman korkea koulutustaso ja hyvä saatavuus, maan vakaus ja turvallisuus, toimiva infrastruktuuri sekä hyvät yrittäjille suunnatut rahoitus- ja palvelukokonaisuudet.

Ulkomaisia suoria investointeja Suomeen tehtiin edelleen ylivoimaisesti eniten (30 % kaikista maahamme kohdistuneista projekteista) Ruotsista. Muista maista Suomen investointejaan kasvattivat etenkin Kiina (7 % kaikista investointiprojekteista), Iso-Britannia (9 %) sekä Norja (7 %).

Pohjoismaiden kaupungeista Helsingin vetovoima on omassa luokassaan. Viime vuonna kaupunkiin kohdistui 95 investointiprojektia eli lähes kolmannes kaikista Pohjoismaihin tehdyistä investoinneista. Tukholman (33 projektia) ja Kööpenhaminan (32 projektia) jälkeen Pohjoismaiden kymmenen suosituimman kaupungin joukkoon kiilasivat myös Espoo (17 projektia), Tampere (12 projektia) ja Vantaa (11 projektia) ennen esimerkiksi sijalta seitsemän löytyvää Osloa (6 projektia).

– Pääkaupunkiseudun ilmapiiriä luonnehditaan hyvin start-up -ystävälliseksi ja innovaatiomyönteiseksi. Meille onkin syntynyt tänne elinvoimainen yrityskeskittymä, jonka asemaa ja houkuttavuutta kannattaa vahvistaa edelleen. Esimerkiksi suomalaisen koulutusjärjestelmän korkea taso sekä elinympäristön turvallisuus ja viihtyisyys ovat kilpailutekijöitä, joita ei tulisi rapauttaa, sanoo Äijälä.

Euroopan kehitystä avaavan EY European Attractiveness Surveyn mukaan maanosaan tehdyt investointiprojektit vähenivät kokonaisuutena neljä prosenttia reiluun 6 350:een. Alueen suosituin investointikohde oli edellisvuosien tapaan Iso-Britannia (1 054 investointiprojektia) ennen Ranskaa (1 027) ja Saksaa (973). Eurooppa-tason vertailuissa Suomi tipahti yhden sijan alaspäin 11. houkuttelevammaksi sijoituskohteeksi.

Euroopan pienentyneet tilastot selittyvät pitkälti sillä, että kahteen alueen keskeiseen talousmahtiin, Iso-Britannian ja Saksaan, tehtyjen investointiprojektien määrä laski 12 prosenttia edellisvuodesta. Toisaalta alueelta löytyi myös uusia kasvajia: Belgiaan ja Espanjaan tehtyjen investointiprojektien määrä kasvoi liki 30 prosenttia, Puolaan 38 prosenttia ja Irlantiin peräti 52 prosenttia.

– Tämä on ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen, kun investointiprojektin määrä Euroopassa on vähentynyt. Alueen pitkittynyt poliittinen ja taloudellinen epävarmuus vaikuttaa väkisinkin sijoittajien innokkuuteen ja luottamukseen. Brexitin epäselvä tilanne on tässä yksi keskeinen tekijä, mutta sijoittajat pitävät isoina kysymysmerkkeinä myös koko EU:n vakautta sekä populististen ja protektionististen liikkeiden nousua, Äijälä kertoo.

Euroopan kaupungeista suosituin investointikohde oli tuttuun tyyliin Lontoo (457 investointiprojektia).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lounaissuomalaisten syöpäjärjestöjen kuluvan vuoden apurahat haettavissa

Moikoisten Syöväntutkimussäätiön, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen apurahat ovat haettavissa. Apurahojen myöntämisessä etusijalla ovat väitöskirjojen tekijät ja nuoret väitelleet syöpätutkijat.

Paktin käryä ilmassa

Jarkko Virtanen.

Turun uudeksi supervirkamieheksi eli kansliapäälliköksi halajaa kuusi kandidaattia. Joukossa on nykyisin hallinnosta vastaava johtaja Tuomas Heikkinen , jota pidetään ennakkosuosikkina ja erityisesti kokoomuksen suosikkina.

TOK avaa ravintoloita ja hotelleja

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen.

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen. Turkuun saadaan kesällä myös täysin uusia ravintoloita ja hotelli.

Suomessa 6 743 koronatartuntaa, tehohoidossa 11

Kuvaajassa esitetään Covid-19-tautiin liittyvien kuolemantapausten ikäjakauma. Ikäryhmäjaottelussa on huomioitu yksityisyydensuoja. Esimerkiksi mikäli tapauksia on 1-4, merkitään se tilastoon < 5 ja näytetään kuvaajassa vaaleanharmaana pylväänä, jonka koko on vakioitu.  Tapauksista ei anneta lisää tietoa. Tiedot päivitetty 28.5.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan testattuja koronanäytteitä on yhteensä noin 176 600 (+ 3 300). Ilmoitettuja koronatapauksia on yhteensä 6 743 (+ 51). Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 313 (+ 0)

Varsinais-Suomessa 344 koronatartuntaa, sairaalahoidossa yksi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (VSSHP) on ollut todettuja koronatapauksia tähän mennessä yhteensä 344. Uusia tapauksia on kolme.

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

HealthTurku syöpää tutkimaan

Kansallinen tutkimus- ja innovaatiohanke Cancer IO on saanut 10 miljoonan euron rahoituksen Business Finlandilta. Hankkeessa kehitetään uudenlaisia ratkaisuja syövän immunoterapiahoitojen tehostamiseksi ja tuetaan uusien hoitojen käyttöönottoa terveydenhuoltojärjestelmässä. Cancer IO -ohjelma pyrkii vastaamaan IO-ajan mukanaan tuomiin uusiin haasteisiin tukemalla alan kotimaista huippututkimusta ja innovaatiotoimintaa, edesauttamalla syöpäpotilaiden hoidon yksilöllistämistä ja käyttöönottoa sairaaloissa sekä luomalla uusia lähtökohtia IO-lääkkeiden vaikuttavuuden selvittämiseksi arkikäytössä.

Koululaisten lomat alkavat poutaisessa säässä

Sää on tulevana viikonloppuna laajalti poutainen, vain Pohjois-Lapissa satelee sunnuntaina vähän vettä.

Turkulaisopet Suvivirren kimpussa

Club For Five.

20-vuotisjuhliaan viettävä a cappella -ryhmä Club for Five julkaisi toukokuussa versionsa Suvivirrestä . Kappaleesta on nyt julkaistu myös video , jolla on mukana opettajia eri puolelta Suomea. Videossa opettajat kirjoittavat Suvivirren sanoja tyhjissä luokkahuoneissa. Turkulaisuuden lippua videolla kantavat ylväinä Katariinan koulun opettaja Ville Paajakkala ja Hannuniitun koulun Petra Kosola .

Fölin busseissa voi maksaa käteisellä kesäkuun alusta alkaen, liikenne palautuu lähes normaaliksi

Käteisellä voi maksaa Fölin busseissa jälkeen kesäkuun alusta alkaen.

Turun seudun joukkoliikenne Fölin bussiliikenteessä luovuttiin käteisen rahan käytöstä alun perin valmiuslain voimassaolon ajaksi 27. maaliskuuta alkaen. Myöhemmin päätöksen sidonnaisuutta valmiuslakiin muutettiin ja käteisestä päätettiin luopua toukokuun loppuun saakka.

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit vaarallisia virustautien hoidossa

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit voivat lähes nelinkertaistaa keuhkovauriopotilaiden kuolleisuuden. Turun yliopiston tutkijat onnistuivat selvittämään, mistä tämä johtuu. Tieto on tärkeä myös taistelussa covid-19-tautia vastaan.

Käsityöläismuseo juhlii 80-vuotissyntymäpäiviään – museon nimenä on jatkossa pelkkä Luostarinmäki

Luostarinmäen käsityöläismuseo avasi ovensa välirrauhan aikana kesällä 1940.

Luostarinmäki juhlii tänä vuonna 80-vuotissyntymäpäiviään. Museossa on meneillään monivuotinen kehittämishanke, jonka myötä myös museon nimi ja ilme on uudistettu. Kesäkausi päästään aloittamaan 1. kesäkuuta, mutta juhlallisuudet siirtyvät loppukesään ja syksyyn.

Kiveystyö muuttaa liikennejärjestelyjä Kaarningonkadulla

Kiveystyö kaventaa ajokaistaa Kaarningonkadulla 29.5.–22.6. aiheuttaen haittaa molemmissa ajosuunnissa. Päivittäinen työaika on kello 6.30–18.00. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sakari Alhopuron säätiö jakoi tutkijoille 750 000 euroa

Sakari Alhopuron säätiö rahoittaa yhteensä 16 tutkijan ja tutkimusryhmän työtä kaikkiaan 750 000 eurolla. Rahoitusta myönnettiin muun muassa borrelioosin diagnostiikan ja välittäjäeläinten tutkimuksiin sekä hankkeeseen, jossa selvitetään viheraltistuksen merkitystä terveydelle.

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli poiki Ruotsin totokierrokselta 105 000 euron potin

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli Ruotsin Toto86-kierrokselle osui myöhään keskiviikkoiltana. Viidentoista osuuden nettiporukka pääsi jakamaan 105 000 euron täysosuman, kun systeemistä löytyivät neljännessä kohteessa tasapääjuoksuun päätyneet kaksi hevosta ja tämän myötä kaksi täysosumaa.

Turun kaupungin järjestämä korona-ajan kauppapalvelu päättymässä

Turun kaupunki on järjestänyt kauppapalvelua henkilöille, jotka eivät ole poikkeustilanteen vuoksi voineet asioida kaupassa, eivätkä ole voineet tilata kauppatavaroita kotiin esimerkiksi nettipalveluiden kautta. Kauppapalvelu päättyy 18. kesäkuuta.

Naantalin Haijaisten ulkoilualuetta uudistetaan, uusi laavu ja opastekyltit valmistuvat kesäkuun aikana

Haijaisten uusi puucee.

Haijaisten ulkoilualueelle on tulossa uudistuksia seuraavien viikkojen aikana. Vanha laavu puretaan, ja tilalle tulee uusi laavu. Lisäksi alueen opastekylttejä uusitaan. Toukokuun aikana yksi uudistus on jo alueelle tehty: laavun lähelle on saatu täysin uusi puucee.

Työikäisten omaishoitajien hyvinvointiin ja työllistymiseen etsitään uusia ratkaisuja

Suomessa oli yli 47 500 sopimusomaishoitajaa vuonna 2018, heistä noin 2 800 (vuonna 2017) oli Varsinais-Suomessa. Työikäisiä heistä on eri arvioiden mukaan 30–40 prosenttia. Nykyiset työllistymistä tukevat palvelut eivät ota huomioon omaishoitajatilanteen monimuotoisuutta, joten tarvitaan uusia ratkaisuja.

Urheilu

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

Maalivahti Mujunen jatkaa TPS-miehistössä

Miikka Mujunen.

Veikkausliigaan noussut TPS lähtee kauteen kolmella maalivahdilla. Viime kauden ykkösmaalivahtina päättänyt Jere Koponen sai jo viime vuoden puolella rinnalleen Santeri Aaltosen , joka siirtyi Turkuun Ykkösen voittaneesta FC Hakasta. TPS:n kolmas maalivahti on jo ennestään tuttu Miikka Mujunen , joka on solminut uuden jatkosopimuksen viime kauden seuransa kanssa. Mujusen uusi sopimus kattaa kauden 2020.

Jälkipeli: Juhani Tammisen, 70, ura on ollut värikäs niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella

Ässien luotsina Turkuhallissa marraskuussa 1997.

Juhani Tamminen . Tami. Don Tami. Lion # 79…Yhdelle miehelle on kertynyt monta eri nimeä. Jokaisella on oma merkityksensä, sillä Kuusamakujan Aurinkokuningas on kehittänyt itselleen monta erilaista brändiä. Yhteistä niille kaikille on tunnettavuus.

Muodostelmaluistelun Challenger-kilpailu kantamaan nimeä Marie Lundmark Trophy

Marie Lundmark. Kuva onm vuodelta 2004.

Suomelle ensimmäistä kertaa myönnetyn muodostelmaluistelun Challenger-sarjan kilpailun nimi on julkaistu. Turussa 14.–17. tammikuuta 2021 järjestettävän kilpailun nimeksi tulee Marie Lundmark Trophy. Nimellä halutaan kunnioittaa suomalaisen Marie Lundmarkin tekemää määrätietoista työtä suomalaisen ja kansainvälisen muodostelmaluistelun eteen.

Tuttu pelaajarunko suuri tekijä Sami Haltian paluussa päävalmentajaksi

Vuonna 2016 Sami Haltia valmensi TPS:n naiset SM-hopealle. Se oli TPS:n ensimmäinen mitali 31 vuoteen.

Kun Kansallinen Liiga kesäkuun puolivälissä pyörähtää käyntiin, TPS:n vaihtopenkillä peliä johtaa tuttu mies. Kahden vuoden tauon jälkeen Palloseuran päävalmentajaksi palaava Sami Haltia puhkuu intoa. Ei kipinä valmentamiseen varsinaisesti missään vaiheessa kadonnut, mutta Haltia myöntää, että kauden 2017 jälkeen tauko oli paikallaan.

Jälkipeli: Don Tami menee tunteisiin – ja se on tarkoituskin

Juhani "Don Tami" Tamminen.

Ei voi kuin hämmästellä Juhani Tammisen suosiota, missä tahansa eri puolella Suomea hän liikkuukin. Selfien pyytäjiä on jonoksi asti. Omituista tässä on se, että Tami, etenkin ”Don Tami” on monien mielestä Suomen ärsyttävin henkilö. Ristiriita on siis melkoinen. Tami ei edes yritä tavoitella kaikkien suosiota, silti suosio on vankkumaton.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.