Suomi seitsemättä vuotta peräkkäin suorien ulkomaisten investointien ykköskohde Pohjoismaissa

EY:n tuoreen selvityksen mukaan Suomi oli jälleen kerran suosituin suorien ulkomaisten investointien kohdemaa Pohjoismaissa. Suomi keräsi viime vuonna enemmän ulkomaisia investointeja kuin muut Pohjoismaat yhteensä. Toimialoista houkuttelevimmat sijoituskohteet olivat ohjelmistoala, sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen sekä yritys- ja asiantuntijapalvelut, jotka yhdessä vastasivat liki puolta kaikista tehdyistä sijoituksista.

EY:n Attractiveness Surveyt seuraavat toteutuneita suoria ulkomaisia investointiprojekteja, jotka synnyttävät joko uusia työpaikkoja ja/tai erityyppisiä toimitiloja. Tutkimukset kartoittavat myös yritysten näkemyksiä eri maiden ja alueiden houkuttelevuudesta investointikohteina.

Pohjoismaisen EY Nordic Attractiveness -raportin mukaan Suomi on pitänyt Pohjoismaiden ykkössijaa hallussaan jo seitsemän perättäistä vuotta. Siinä missä kaikkien muiden Pohjoismaiden investointien lukumäärä laski edellisvuoteen verrattuna, Suomi onnistui vahvistamaan asemaansa kasvattamalla vuonna 2018 investointeja kaksi prosenttia 194:ään. Ruotsissa kriteerit täyttävien investointiprojektien määrä oli 73 (laskua 32 % edellisvuoteen verrattuna), Tanskassa 56 (laskua 35 %) ja Norjassa 17 (laskua 35 %).

– Vaikka Suomen pitkä nousujohteinen trendi investointien määrässä näyttäisi nyt hieman tasaantuneen, on muistettava, että vuonna 2017 kasvu oli poikkeuksellisen suurta ja vuoteen 2014 verrattuna investointiprojektien määrät ovat kuitenkin kaksinkertaistuneet. Suomen osuus kaikista Eurooppaan tehdyistä investoinneista on myös kasvanut 3,1 prosenttiin edellisvuoden 2,9 prosentista, sanoo EY:n Suomen toimitusjohtaja Mikko Äijälä.

Toimialoista houkuttelevin investointikohde Suomessa oli jälleen ohjelmistoala (53 investointiprojektia). Toiseksi suosituimmaksi sektoriksi nousi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen, jonka yrityksiin kohdistui meillä 22 investointiprojektia, ja tällä toimialalla Suomen osuus vastasi liki neljännestä kaikista Eurooppaan tehdyistä investointiprojekteista. Maassamme kärkeen sijoittuivat myös yritys- ja asiantuntijapalvelut (17 projektia) sekä koneteollisuus (17 projektia).

– Suomen vahvuus näyttäisi olevan muun muassa monipuolisuus. Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa investoinnit kohdistuvat etupäässä digitaalisiin tai asiantuntijapalveluihin, kun taas Suomessa olemme onnistuneet houkuttelemaan investointeja melko tasaisesti monelle sektorille. Siten olemme myös pystyneet kompensoimaan projektien määrän laskua yhdellä toimialalla sillä, että joku toinen sektori on puolestaan vahvistunut, arvioi Äijälä.

Oma vaikutuksensa on myös sillä, että Suomi ainoana Pohjoismaiden euro-maana tarjoaa ulkomaalaisille sijoittajille helpomman pääsyn EU-markkinoille. Muita Suomen houkuttelevuutta lisääviä tekijöitä ovat muun muassa erinomaiset yhteydet sekä itään että länteen, työvoiman korkea koulutustaso ja hyvä saatavuus, maan vakaus ja turvallisuus, toimiva infrastruktuuri sekä hyvät yrittäjille suunnatut rahoitus- ja palvelukokonaisuudet.

Ulkomaisia suoria investointeja Suomeen tehtiin edelleen ylivoimaisesti eniten (30 % kaikista maahamme kohdistuneista projekteista) Ruotsista. Muista maista Suomen investointejaan kasvattivat etenkin Kiina (7 % kaikista investointiprojekteista), Iso-Britannia (9 %) sekä Norja (7 %).

Pohjoismaiden kaupungeista Helsingin vetovoima on omassa luokassaan. Viime vuonna kaupunkiin kohdistui 95 investointiprojektia eli lähes kolmannes kaikista Pohjoismaihin tehdyistä investoinneista. Tukholman (33 projektia) ja Kööpenhaminan (32 projektia) jälkeen Pohjoismaiden kymmenen suosituimman kaupungin joukkoon kiilasivat myös Espoo (17 projektia), Tampere (12 projektia) ja Vantaa (11 projektia) ennen esimerkiksi sijalta seitsemän löytyvää Osloa (6 projektia).

– Pääkaupunkiseudun ilmapiiriä luonnehditaan hyvin start-up -ystävälliseksi ja innovaatiomyönteiseksi. Meille onkin syntynyt tänne elinvoimainen yrityskeskittymä, jonka asemaa ja houkuttavuutta kannattaa vahvistaa edelleen. Esimerkiksi suomalaisen koulutusjärjestelmän korkea taso sekä elinympäristön turvallisuus ja viihtyisyys ovat kilpailutekijöitä, joita ei tulisi rapauttaa, sanoo Äijälä.

Euroopan kehitystä avaavan EY European Attractiveness Surveyn mukaan maanosaan tehdyt investointiprojektit vähenivät kokonaisuutena neljä prosenttia reiluun 6 350:een. Alueen suosituin investointikohde oli edellisvuosien tapaan Iso-Britannia (1 054 investointiprojektia) ennen Ranskaa (1 027) ja Saksaa (973). Eurooppa-tason vertailuissa Suomi tipahti yhden sijan alaspäin 11. houkuttelevammaksi sijoituskohteeksi.

Euroopan pienentyneet tilastot selittyvät pitkälti sillä, että kahteen alueen keskeiseen talousmahtiin, Iso-Britannian ja Saksaan, tehtyjen investointiprojektien määrä laski 12 prosenttia edellisvuodesta. Toisaalta alueelta löytyi myös uusia kasvajia: Belgiaan ja Espanjaan tehtyjen investointiprojektien määrä kasvoi liki 30 prosenttia, Puolaan 38 prosenttia ja Irlantiin peräti 52 prosenttia.

– Tämä on ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen, kun investointiprojektin määrä Euroopassa on vähentynyt. Alueen pitkittynyt poliittinen ja taloudellinen epävarmuus vaikuttaa väkisinkin sijoittajien innokkuuteen ja luottamukseen. Brexitin epäselvä tilanne on tässä yksi keskeinen tekijä, mutta sijoittajat pitävät isoina kysymysmerkkeinä myös koko EU:n vakautta sekä populististen ja protektionististen liikkeiden nousua, Äijälä kertoo.

Euroopan kaupungeista suosituin investointikohde oli tuttuun tyyliin Lontoo (457 investointiprojektia).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Fingerpori-elokuvalle 26 331 katsojaa avausviikonlopun jälkeen

Pirkko-Liina (Sanna Stellan) ja Rivo-Riitta (Jenni Kokander).

Mikko Koukin ohjaama Fingerpori -elokuva avasi 15 426 katsojalla ruuhkaisen viikonlopun katsotuimpana ensi-iltaelokuvana. Ennakoiden kanssa katsojia on koossa eiliseen sunnuntaihin mennessä kaikkiaan 26 331. Elokuvan ensi-ilta oli 16. lokakuuta.

Mimosa Helander Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piirin johtoon

Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piiri Loimaalla lauantaina järjestetyssä syyskokouksessaan valitsi puheenjohtajakseen Mimosa Helanderin Loimaalta.

Työllisyys kasvoi, työttömyys laski vuoden takaiseen verrattuna

Työllisyysaste ja työllisyysasteen trendi 2009/09–2019/09, 15–64-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli syyskuussa 40 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli 9 000 vähemmän kuin vuoden 2018 syyskuussa. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,7 prosenttia.

HKScan aloittaa yt-neuvottelut Suomessa, 25 työpaikkaa vaarassa

HKScan suunnittelee konsernilaajuisen toimintamallinsa uudistamista ja käynnistää siihen liittyvät prosessit. HKScan arvioi myös toimintansa tehostamisen tarvetta Suomessa. Suunnitellun toimintamallin uudistuksen ei arvioida johtavan henkilöstövähennyksiin yhtiön muilla markkina-alueilla kuin Suomessa.

Kolme kymmenestä ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä

Kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa stop-merkin ohi pysäyttämättä.

Stop-merkki osoittaa väistämisvelvollisuutta, mutta velvoittaa yksiselitteisesti myös pysäyttämään. Silti Liikenneturvan seurantojen mukaan kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa merkin ohi pysäyttämättä.

Vapaa-ajankalastuksesta tavoitellaan suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut uuden vapaa-ajan kalatalouden kehittämisstrategian. Laajassa yhteistyössä alan sidosryhmien kanssa valmisteltu strategia tavoittelee vapaa-ajankalastuksesta suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta, joka hyödyntää kestävästi Suomen monipuolisia kalavesiä ja kalastusmahdollisuuksia.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Mistä naisten ja miesten väliset erot perintätoimeksiantojen määrissä johtuvat?

Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi vaikuttaa olevan Pohjoismaiden tasa-arvoisin maa perintätoimeksiantojen sukupuolijakaumalla mitattuna, vaikka erojakin löytyy. Tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa keskimäärin 60 prosenttia perintätoimeksiannosta kohdistuu miehiin. Suomessa vastaava luku on 54,6 prosenttia.

Tähtinäytöksiä Iso-Heikkilän tähtitornilla

Iso-Heikkilän tähtitornilla pääsee kurkistamaan kaukoputkeen.

Turun alueen tähtiharrastusyhdistys Turun Ursa r.y. näyttää jälleen tähtiä Iso-Heikkilän tähtitornilla 25. lokakuuta alkaen kirkkaina perjantai-iltoina kello 19-21.

Suunielun syöpä lisääntyy nopeasti

Suunielun syöpä lisääntyy nopeasti. Sairaus havaitaan usein myöhään ja hoidot ovat raskaita. Tuore väitöstutkimus tarjoaa mahdollisuuksia diagnostiikan ja ennusteen tarkentamiseksi.

YTKbarometri: Työttömyysaste kääntymässä nousuun

YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli syyskuun lopussa 6,1 prosenttia. Viime vuoteen verrattuna työttömyysasteen lasku on hidastunut ja näkyvissä on merkkejä siitä, että työttömyysaste on kääntymässä nousuun.

Silakkamarkkinat ryhmittää myyjät yhteen riviin molemmin puolin jokea

Silakkamarkkinat järjestetään 24.–27. lokakuuta.

Silakkamarkkinat järjestetään nykymuodossa jo 41. kerran. Turun Silakkamarkkinat on vakiinnuttanut asemansa Helsingin Silakkamarkkinoiden kanssa yhdeksi valtakunnan tärkeimmistä kalamarkkinatapahtumista. Virallisten tietojen mukaan kalamarkkinoita Aurajoen rannalla on kuitenkin pidetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1636.

Turun Perussuomalaiset esittää kiekkopysäköinnin säilyttämistä, tilalle leikkaus luottamushenkilöiden palkkioihin

Perussuomalaiset ilmoittaa vastustavansa Turussa pysäköinnin maksujen nostoa. Se esittää tilalle leikkauksia politiikkojen palkkioihin. Perussuomalaisten Turun valtuustoryhmä esittää säästötoimenpiteenä, että Turun luottamushenkilöiden palkkioita leikataan.

Varsinais-Suomen työttömyysaste ensimmäistä kertaa pienempi kuin Uudenmaan

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli syyskuun lopussa 18 100 työtöntä työnhakijaa. Syyskuun aikana työttömien yleensä määrä yleensä vähenee, nyt 1 300 henkilöllä. Viime vuoden syyskuusta työttömien määrä väheni yhdeksällä prosentilla (1 700 henkilöllä) eli ripeämpää tahtia kuin koko maassa (-3 %).

Liikennevalotyö haittaa liikennettä Puutarhakadun ja Koulukadun risteysalueella vielä tiistaina

Liikennevalotyö haittaa liikennettä Puutarhakadun ja Koulukadun risteysalueella vielä tiistaina.

Hyrköistentien ja Mehiläisenkadun risteyksessä jyrsintä- ja päällystystöitä

Hyrköistentien ja Mehiläisenkadun risteyksessä tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä 22.-23. lokakuuta kello 8-17.

Borreliatartunnalle altistuminen oli Suomessa yleistä 50 vuotta sitten

Lymen borrelioosi on puutiaisten välittämä infektiotauti, joka on ollut Suomessa yleinen jo 50 vuotta sitten. Turun yliopiston tutkimusryhmä yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa osoitti, että 1970-luvun taitteessa ihmiset olivat viisi kertaa altistuneempia borrelioosille kuin 2010-luvulla.

Aurorankadun ja Perennakadun risteysalueella tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä

Aurorankadun ja Perennakadun risteysalueella tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä Aurorankatu 16:n kohdalla 22.-23. lokakuuta kello 8-17.

Urheilu

Näkökulma: Liigakarsinnassa ei ole jossittelun varaa

Viime vuodelta tuttu pari kohtaa jälleen liigakarsinnassa.

Jalkapallon liigakarsinnan alla suurin huomio on ymmärrettävästi kohdistunut toisen osaottelun pelipaikkaan. Kaikkien halu on tietää hyvissä ajoin, missä ratkaiseva toinen peli pelataan.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Kokkolan keskuskentän kunto tarkastetaan perjantaina

TPS ja KPV kohtaavat Veikkausliigan kaksiosaisessa karsinnassa viime vuoden malliin. KPV saattaa joutua pelaamaan kotiottelunsa Seinäjoella, mikäli Kokkolan keskuskentän kunto ei läpäise tarkastusta perjantaina.

Veikkausliigan karsinnassa kohtaavat TPS ja KPV kaksiosaisessa ottelussa. Avausosa pelataan Veritas Stadionilla Turussa torstaina 24. lokakuuta kello 18.30. Toinen osaottelu on aseteltu pelattavaksi sunnuntaina 27. lokakuuta kello 13 Kokkolan keskuskentällä.

Javenture-Areena muuttuu LähiTapiola-areenaksi

Javenture-Areenan nimi muuttuu LähiTapiola-areenaksi.

Turun Impivaarassa sijaitseva Javenture-Areena on siirtynyt uusille omistajille. Javenture-Areenan nimi muuttuu omistajamuutoksen myötä LähiTapiola-areenaksi. Vuonna 2011 toimintansa aloittanut Javenture-Areena on koko Varsinais-Suomen alueen ainoa täysimittainen jalkapallohalli.

Otteluanalyysi: TPS reserveillä maalittomaan tasapeliin

Naisten ykköstuomari Lina Lehtovaara oli ensi kertaa oikeudenjakajana Ykkösen ottelussa.

Ykkönen päättyi tussahdukseen Turussa. TPS pelasi hyvän kauden, mutta viimeisessä pelissä kentällä oli reservimiehistö porilaista MuSaa vastaan. Peli päättyi 0-0 ja vieraat olivat lähempänä voittoa.

Antero Niittymäki jättää tehtävänsä HC TPS:n urheilutoimenjohtajana

Antero Niittymäki.

HC TPS:n urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki jää sivuun tehtävästään omasta päätöksestään.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.