Jälkipeli: Kiekkovalmentaja Kaskisen kujanjuoksu

TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskisen ura valmentajana on ollut pitkä ja vaiherikas. TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskisen ura valmentajana on ollut pitkä ja vaiherikas. Kuva: Hannu Tuominen

Tampereella painettiin paniikkinappula pohjaan. Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi sai lähteä jo muutaman ottelun jälkeen. Jäljellä olisi ollut vielä 53 runkosarjanottelua ennen mahdollisia pudotuspelejä. Kyse on sarjasta, josta ei yksikään joukkue putoa ja suurin osa pääsee jatkopeleihin.

Todennäköisyys Kiven potkuille ennen kauden alkua oli peliyhtiöiden kertoimien mukaan eräs liigavalmentajien pienimmistä. Vastaavasti Turun Palloseuran Kalle Kaskisen arvioitiin saavan potkut ensimmäisenä.

Muutama vuosi sitten TPS pelasi Liigan pohjamudissa. Valmentajat vaihtuivat tiuhaan. Ari-Pekka Selin saapui nostamaan perinteistä suurseuraa suosta. Harva uskoi kurssin muuttumiseen. Mutta näin vain kaikkien hämmästykseksi kävi. Selinin toisella kaudella jo hyvissä ajoin marraskuussa TPS ilmoitti, että se ei enää jatkossa tarvitse kovan luokan valmentajan ammattitaitoa. Käytännössä syksyn yllättävä uutinen tarkoitti kauden päätteeksi potkuja Selinille.

Tilalle Selinin paikalle kerrottiin tulevan uusi valmentaja seuran sisäpiiristä. Kyse oli Kaskisesta, jolla oli jo takanaan pitkä ja värikäs valmentajaura, mutta silti häntä pidettiin liigaympyröissä kokemattomana keltanokkana, riskikorttina. Ei ole toista liigavalmentajaa, joka on edennyt Liigan päävalmentajaksi Espanjan jääkiekkosarjasta.

Jos Kaskinen ei olisi intohimoinen jääkiekkovalmentaja, hän olisi ehkä veroasioihin erikoistunut piinkova juristi. Kun hyvistä ennusmerkeistä huolimatta Aurajoen urheilulukion laudatur-ylioppilaan ja Saku Koivun juniorivuosien ketjukaverin kiekkoura ei lähtenytkään etenemään, oli edessä oikeustieteen opinnot. Ne etenivät lähes loppusuoralle, kunnes lätkä vei voiton.

Oma mielenkiintoinen vaihe Kaskisen urheilu-urassa on kokeilu soudun puolella. Huonosti ei mennyt sielläkään, sillä hän saavutti kaksi nuorten SM-kultaa pariairokaksikossa.

A-nuorten Suomen mestaruuden voiton jälkeen Kaskinen oli tyrkyllä TPS:n edustusjoukkueeseen. Hän ylsi Vladimir Jursinovin joukkueen kesätreeniporukkaan, mutta tie oli lopulta tukossa liigatasolle. Kaskisen mentori, oppi-isä Juhani Wahlsten lähti Espanjaan käynnistämään FC Barcelonan jääkiekkotoimintaa ja houkutteli nuoren Kaskisen mukaansa.

Yhden Espanjassa pelatun kauden jälkeen lakiopinnot jatkuivat Turussa ja Kaskinen siirtyi pelaamaan alasarjoihin, III-divisioonan korkeakouluopiskelijoista kasattuun Chiefsiin. Vähitellen syntyi valmennuskipinä ja päätyminen kursseille.

Kaskinen siirtyi TPS:n valmennusorganisaatioon 2000-luvun alkuvuosina, ensin A-junioreiden valmentajaksi ja myöhemmin liigajoukkueen apuvalmentajaksi. Siinä välissä Kaskinen ehti vielä toimia vielä kerran Espanjassa, kun hän Wahlstenin avulla päätyi FC Barcelonan päävalmentajaksi.

Viimeisimmän Espanja-vuoden jälkeen Kaskinen kuului Hannu Virran kanssa Hannu Jortikan liigajoukkueen valmennustiimiin. Jortikan siirtyessä valmennuksesta syrjään Virrasta tehtiin päävalmentaja ja Kaskisesta apuvalmentaja. Kun menestystä ei tullut vielä toisellakaan Virran kaudella, saivat molemmat, sekä päävalmentaja että apuvalmentaja, lähteä kesken kauden. Kai Suikkanen tuli tilalle.

Kaskisen kohdalla, kuten monella muullakin potkut saaneella valmentajalla, uusi työpaikka löytyi Suomen Jääkiekkoliitossa. Kaskinen muun muassa valmensi Suomen juniorimaajoukkueita. Jääkiekkoliiton kautta Erkka Westerlund kutsui Kaskisen KHL-Jokereihin ja edelleen Lauri Marjamäki A-maajoukkueeseen. Ennen omaa päävalmentajuuttaan Kaskinen oli saanut siis olla usean meritoituneen valmentajan adjutanttina.

Kaskisen valinta TPS:n päävalmentajaksi sai ristiriitaisen vastaanoton. Hän on saanut vakuutella osaamistaan heti ensimmäisestä päävalmentajapäivästä alkaen. Runkosarjan toinen sija ensimmäisellä kaudella ja neljäs viime kaudella eivät ole riittäneet kriittisille kannattajille. Tämän kauden vaatimaton alku on lisännyt vettä kiukaalle.

Jääkiekkopelissä on aina myös valmentajasta riippumattomia tekijöitä. Oula Palven, Kaapo Kakon ja Ilkka Heikkisen poislähdön myötä katosi yli 100 tehopistettä. Vuorineuvoksen palkkaa nauttivat kokeneet sotaratsut Lauri Korpikoski ja Ilari Filppula eivät ole vielä toistaiseksi ottaneet joukkueettaan selkäreppuunsa.

Tapaus Jonne Virtanen on kivi Kaskisen kengässä, vaikka urheilutoimenpäällikkö Antero Niittymäen mukaan valmentaja ei liity tapaukseen mitenkään. ”Monni” ilmeisesti ilmaisi myös mielipiteensä Kaskisen ammattitaidosta. Ei tiedetä, oliko se kulttipelaajan henkilökohtainen mielipide vai pelaajien yhteinen pukukoppinäkemys.

Lisää vettä myllyyn saatiin, kun HC TPS ilmoitti palkanneensa kokeneen valmentaja Erkka Westerlundin hallitukseensa. Moni ihmetteli, tuotiinko Westerlund mukaan TPS:n toimintaan vain, koska hänet halutaan ensi kauden valmentajaksi?

Hannu Tuominen

Näiden kahden kokeneen pelaajan edesottamuksiin kaukalossa kulminoituu Kalle Kaskisen tulevaisuus valmentajana. Kovapalkkaiset Lauri Korpikoski ja Ilari Filppula ovat isossa roolissa. Tulosta on tultava, jotta TPS menestyisi. Näiden kahden kokeneen pelaajan edesottamuksiin kaukalossa kulminoituu Kalle Kaskisen tulevaisuus valmentajana. Kovapalkkaiset Lauri Korpikoski ja Ilari Filppula ovat isossa roolissa. Tulosta on tultava, jotta TPS menestyisi. Kuva: Hannu Tuominen

Aurakadun kulmaan avautuu helmikuussa uusi brittipubi

Manu Events aikoo kehittää Old Bankista elämyksellisen brittipubin.

Aurakadun ja Linnankadun kulmauksessa sijaitseva ravintola Old Bank on ollut pitkään yksi Turun maamerkeistä ja erikoisuuksista. Turkulainen ravintola-alan kasvuyritys Manu Events aikoo kehittää paikasta elämyksellisen brittipubin.

Työelämään tulevien nuorten vahvuutena halu kehittyä ja kehittää työtä

Työelämään tulevat nuoret kaipaavat tukea esimieheltä ja työyhteisöltä. Halu kehittyä ja kehittää työtä on nuorilla vahva, mutta elämäntilanne voi haastaa, selviää Ilmarisen ja Työterveyslaitoksen yhteisestä tutkimuksesta.

Euroopan soiden kuivuminen voi vaarantaa merkittävän hiilinielun

Suomaisema.

Kansainvälisen tutkimusryhmän selvitys osoittaa, että eri puolilla Eurooppaa sijaitsevat suot ovat muuttuneet selkeästi kuivemmiksi viimeisten vuosisatojen aikana. Soiden kuivuminen uhkaa vapauttaa turpeeseen vuosituhansien aikana kertynyttä hiiltä takaisin ilmakehään lisäten näin jo ennestään korkeaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

Tampere ja Turku asuntosijoittajien suosiossa

Suomen Vuokranantajien tuoreen vuokramarkkinakatsauksen mukaan pääkaupunkiseutu on Suomen ainoa metropoli, mutta Tampere ja Turku kirivät perässä. Katsauksen mukaan eri alueiden eriytyminen vahvistuu tulevina vuosina. Maan tärkeiden kasvukeskusten kehitystä vauhdittamaan tarvitaan fiksuja liikenneinvestointeja sekä asuntotuotantoa myös tulevina vuosina.

Räjäytykset aiheuttavat hetkellisiä pysäytyksiä Köydenpunojankadun liikenteeseen

VR:n vanhan konepaja-alueen rakennusurakkaan liittyvä kadunrakennustyö on sulkenut kulkuyhteyden Logomon ja Veturimiehenkadun välillä 9. lokakuuta lähtien.

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

PAU: Posti pakottaa työntekijänsä laajoihin lakkoihin

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää Postissa laajat lakkotoimet. Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat marraskuussa lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun.

Fingerpori-elokuvalle 26 331 katsojaa avausviikonlopun jälkeen

Pirkko-Liina (Sanna Stellan) ja Rivo-Riitta (Jenni Kokander).

Mikko Koukin ohjaama Fingerpori -elokuva avasi 15 426 katsojalla ruuhkaisen viikonlopun katsotuimpana ensi-iltaelokuvana. Ennakoiden kanssa katsojia on koossa eiliseen sunnuntaihin mennessä kaikkiaan 26 331. Elokuvan ensi-ilta oli 16. lokakuuta.

Mimosa Helander Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piirin johtoon

Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piiri Loimaalla lauantaina järjestetyssä syyskokouksessaan valitsi puheenjohtajakseen Mimosa Helanderin Loimaalta.

Työllisyys kasvoi, työttömyys laski vuoden takaiseen verrattuna

Työllisyysaste ja työllisyysasteen trendi 2009/09–2019/09, 15–64-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli syyskuussa 40 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli 9 000 vähemmän kuin vuoden 2018 syyskuussa. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,7 prosenttia.

HKScan aloittaa yt-neuvottelut Suomessa, 25 työpaikkaa vaarassa

HKScan suunnittelee konsernilaajuisen toimintamallinsa uudistamista ja käynnistää siihen liittyvät prosessit. HKScan arvioi myös toimintansa tehostamisen tarvetta Suomessa. Suunnitellun toimintamallin uudistuksen ei arvioida johtavan henkilöstövähennyksiin yhtiön muilla markkina-alueilla kuin Suomessa.

Kolme kymmenestä ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä

Kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa stop-merkin ohi pysäyttämättä.

Stop-merkki osoittaa väistämisvelvollisuutta, mutta velvoittaa yksiselitteisesti myös pysäyttämään. Silti Liikenneturvan seurantojen mukaan kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa merkin ohi pysäyttämättä.

Vapaa-ajankalastuksesta tavoitellaan suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut uuden vapaa-ajan kalatalouden kehittämisstrategian. Laajassa yhteistyössä alan sidosryhmien kanssa valmisteltu strategia tavoittelee vapaa-ajankalastuksesta suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta, joka hyödyntää kestävästi Suomen monipuolisia kalavesiä ja kalastusmahdollisuuksia.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Mistä naisten ja miesten väliset erot perintätoimeksiantojen määrissä johtuvat?

Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi vaikuttaa olevan Pohjoismaiden tasa-arvoisin maa perintätoimeksiantojen sukupuolijakaumalla mitattuna, vaikka erojakin löytyy. Tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa keskimäärin 60 prosenttia perintätoimeksiannosta kohdistuu miehiin. Suomessa vastaava luku on 54,6 prosenttia.

Tähtinäytöksiä Iso-Heikkilän tähtitornilla

Iso-Heikkilän tähtitornilla pääsee kurkistamaan kaukoputkeen.

Turun alueen tähtiharrastusyhdistys Turun Ursa r.y. näyttää jälleen tähtiä Iso-Heikkilän tähtitornilla 25. lokakuuta alkaen kirkkaina perjantai-iltoina kello 19-21.

Suunielun syöpä lisääntyy nopeasti

Suunielun syöpä lisääntyy nopeasti. Sairaus havaitaan usein myöhään ja hoidot ovat raskaita. Tuore väitöstutkimus tarjoaa mahdollisuuksia diagnostiikan ja ennusteen tarkentamiseksi.

YTKbarometri: Työttömyysaste kääntymässä nousuun

YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli syyskuun lopussa 6,1 prosenttia. Viime vuoteen verrattuna työttömyysasteen lasku on hidastunut ja näkyvissä on merkkejä siitä, että työttömyysaste on kääntymässä nousuun.

Urheilu

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

Näkökulma: Liigakarsinnassa ei ole jossittelun varaa

Viime vuodelta tuttu pari kohtaa jälleen liigakarsinnassa.

Jalkapallon liigakarsinnan alla suurin huomio on ymmärrettävästi kohdistunut toisen osaottelun pelipaikkaan. Kaikkien halu on tietää hyvissä ajoin, missä ratkaiseva toinen peli pelataan.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Kokkolan keskuskentän kunto tarkastetaan perjantaina

TPS ja KPV kohtaavat Veikkausliigan kaksiosaisessa karsinnassa viime vuoden malliin. KPV saattaa joutua pelaamaan kotiottelunsa Seinäjoella, mikäli Kokkolan keskuskentän kunto ei läpäise tarkastusta perjantaina.

Veikkausliigan karsinnassa kohtaavat TPS ja KPV kaksiosaisessa ottelussa. Avausosa pelataan Veritas Stadionilla Turussa torstaina 24. lokakuuta kello 18.30. Toinen osaottelu on aseteltu pelattavaksi sunnuntaina 27. lokakuuta kello 13 Kokkolan keskuskentällä.

Javenture-Areena muuttuu LähiTapiola-areenaksi

Javenture-Areenan nimi muuttuu LähiTapiola-areenaksi.

Turun Impivaarassa sijaitseva Javenture-Areena on siirtynyt uusille omistajille. Javenture-Areenan nimi muuttuu omistajamuutoksen myötä LähiTapiola-areenaksi. Vuonna 2011 toimintansa aloittanut Javenture-Areena on koko Varsinais-Suomen alueen ainoa täysimittainen jalkapallohalli.

Otteluanalyysi: TPS reserveillä maalittomaan tasapeliin

Naisten ykköstuomari Lina Lehtovaara oli ensi kertaa oikeudenjakajana Ykkösen ottelussa.

Ykkönen päättyi tussahdukseen Turussa. TPS pelasi hyvän kauden, mutta viimeisessä pelissä kentällä oli reservimiehistö porilaista MuSaa vastaan. Peli päättyi 0-0 ja vieraat olivat lähempänä voittoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.