Jälkipeli: Kiekkovalmentaja Kaskisen kujanjuoksu

TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskisen ura valmentajana on ollut pitkä ja vaiherikas. TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskisen ura valmentajana on ollut pitkä ja vaiherikas. Kuva: Hannu Tuominen

Tampereella painettiin paniikkinappula pohjaan. Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi sai lähteä jo muutaman ottelun jälkeen. Jäljellä olisi ollut vielä 53 runkosarjanottelua ennen mahdollisia pudotuspelejä. Kyse on sarjasta, josta ei yksikään joukkue putoa ja suurin osa pääsee jatkopeleihin.

Todennäköisyys Kiven potkuille ennen kauden alkua oli peliyhtiöiden kertoimien mukaan eräs liigavalmentajien pienimmistä. Vastaavasti Turun Palloseuran Kalle Kaskisen arvioitiin saavan potkut ensimmäisenä.

Muutama vuosi sitten TPS pelasi Liigan pohjamudissa. Valmentajat vaihtuivat tiuhaan. Ari-Pekka Selin saapui nostamaan perinteistä suurseuraa suosta. Harva uskoi kurssin muuttumiseen. Mutta näin vain kaikkien hämmästykseksi kävi. Selinin toisella kaudella jo hyvissä ajoin marraskuussa TPS ilmoitti, että se ei enää jatkossa tarvitse kovan luokan valmentajan ammattitaitoa. Käytännössä syksyn yllättävä uutinen tarkoitti kauden päätteeksi potkuja Selinille.

Tilalle Selinin paikalle kerrottiin tulevan uusi valmentaja seuran sisäpiiristä. Kyse oli Kaskisesta, jolla oli jo takanaan pitkä ja värikäs valmentajaura, mutta silti häntä pidettiin liigaympyröissä kokemattomana keltanokkana, riskikorttina. Ei ole toista liigavalmentajaa, joka on edennyt Liigan päävalmentajaksi Espanjan jääkiekkosarjasta.

Jos Kaskinen ei olisi intohimoinen jääkiekkovalmentaja, hän olisi ehkä veroasioihin erikoistunut piinkova juristi. Kun hyvistä ennusmerkeistä huolimatta Aurajoen urheilulukion laudatur-ylioppilaan ja Saku Koivun juniorivuosien ketjukaverin kiekkoura ei lähtenytkään etenemään, oli edessä oikeustieteen opinnot. Ne etenivät lähes loppusuoralle, kunnes lätkä vei voiton.

Oma mielenkiintoinen vaihe Kaskisen urheilu-urassa on kokeilu soudun puolella. Huonosti ei mennyt sielläkään, sillä hän saavutti kaksi nuorten SM-kultaa pariairokaksikossa.

A-nuorten Suomen mestaruuden voiton jälkeen Kaskinen oli tyrkyllä TPS:n edustusjoukkueeseen. Hän ylsi Vladimir Jursinovin joukkueen kesätreeniporukkaan, mutta tie oli lopulta tukossa liigatasolle. Kaskisen mentori, oppi-isä Juhani Wahlsten lähti Espanjaan käynnistämään FC Barcelonan jääkiekkotoimintaa ja houkutteli nuoren Kaskisen mukaansa.

Yhden Espanjassa pelatun kauden jälkeen lakiopinnot jatkuivat Turussa ja Kaskinen siirtyi pelaamaan alasarjoihin, III-divisioonan korkeakouluopiskelijoista kasattuun Chiefsiin. Vähitellen syntyi valmennuskipinä ja päätyminen kursseille.

Kaskinen siirtyi TPS:n valmennusorganisaatioon 2000-luvun alkuvuosina, ensin A-junioreiden valmentajaksi ja myöhemmin liigajoukkueen apuvalmentajaksi. Siinä välissä Kaskinen ehti vielä toimia vielä kerran Espanjassa, kun hän Wahlstenin avulla päätyi FC Barcelonan päävalmentajaksi.

Viimeisimmän Espanja-vuoden jälkeen Kaskinen kuului Hannu Virran kanssa Hannu Jortikan liigajoukkueen valmennustiimiin. Jortikan siirtyessä valmennuksesta syrjään Virrasta tehtiin päävalmentaja ja Kaskisesta apuvalmentaja. Kun menestystä ei tullut vielä toisellakaan Virran kaudella, saivat molemmat, sekä päävalmentaja että apuvalmentaja, lähteä kesken kauden. Kai Suikkanen tuli tilalle.

Kaskisen kohdalla, kuten monella muullakin potkut saaneella valmentajalla, uusi työpaikka löytyi Suomen Jääkiekkoliitossa. Kaskinen muun muassa valmensi Suomen juniorimaajoukkueita. Jääkiekkoliiton kautta Erkka Westerlund kutsui Kaskisen KHL-Jokereihin ja edelleen Lauri Marjamäki A-maajoukkueeseen. Ennen omaa päävalmentajuuttaan Kaskinen oli saanut siis olla usean meritoituneen valmentajan adjutanttina.

Kaskisen valinta TPS:n päävalmentajaksi sai ristiriitaisen vastaanoton. Hän on saanut vakuutella osaamistaan heti ensimmäisestä päävalmentajapäivästä alkaen. Runkosarjan toinen sija ensimmäisellä kaudella ja neljäs viime kaudella eivät ole riittäneet kriittisille kannattajille. Tämän kauden vaatimaton alku on lisännyt vettä kiukaalle.

Jääkiekkopelissä on aina myös valmentajasta riippumattomia tekijöitä. Oula Palven, Kaapo Kakon ja Ilkka Heikkisen poislähdön myötä katosi yli 100 tehopistettä. Vuorineuvoksen palkkaa nauttivat kokeneet sotaratsut Lauri Korpikoski ja Ilari Filppula eivät ole vielä toistaiseksi ottaneet joukkueettaan selkäreppuunsa.

Tapaus Jonne Virtanen on kivi Kaskisen kengässä, vaikka urheilutoimenpäällikkö Antero Niittymäen mukaan valmentaja ei liity tapaukseen mitenkään. ”Monni” ilmeisesti ilmaisi myös mielipiteensä Kaskisen ammattitaidosta. Ei tiedetä, oliko se kulttipelaajan henkilökohtainen mielipide vai pelaajien yhteinen pukukoppinäkemys.

Lisää vettä myllyyn saatiin, kun HC TPS ilmoitti palkanneensa kokeneen valmentaja Erkka Westerlundin hallitukseensa. Moni ihmetteli, tuotiinko Westerlund mukaan TPS:n toimintaan vain, koska hänet halutaan ensi kauden valmentajaksi?

Hannu Tuominen

Näiden kahden kokeneen pelaajan edesottamuksiin kaukalossa kulminoituu Kalle Kaskisen tulevaisuus valmentajana. Kovapalkkaiset Lauri Korpikoski ja Ilari Filppula ovat isossa roolissa. Tulosta on tultava, jotta TPS menestyisi. Näiden kahden kokeneen pelaajan edesottamuksiin kaukalossa kulminoituu Kalle Kaskisen tulevaisuus valmentajana. Kovapalkkaiset Lauri Korpikoski ja Ilari Filppula ovat isossa roolissa. Tulosta on tultava, jotta TPS menestyisi. Kuva: Hannu Tuominen

Noin 130 000 suomalaista kokee lähisuhdeväkivaltaa vuosittain

Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyö edellyttää toimivia rakenteita, osaamista, riittäviä palveluja ja väkivallan vastaisen työn resursointia. Rakenteita on vahvistettava valtionhallinnossa, kunnissa ja valmisteilla olevissa tulevaisuuden sote-keskuksissa. Uhrit, väkivallan tekijät ja väkivallalle altistuneet lapset voivat saada tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti. Näin todetaan sosiaali- ja terveysministeriön tuoreessa raportissa.

Kipeä olkapää? ”Olkapään vammat kannattaa hoitaa kuntoon”, sanoo olkapääortopedi

Olkapään vammaa ei kannata päästää kroonistumaan. Moni pelkää leikkausta, mutta ortopedin mukaan suurin osa olkapäävammoista saadaan kuntoon ilman leikkausta.

Järjetöntä maksattaa verorahoilla esiaviollista seksiä

Mielestäni on järjetöntä maksattaa meidän muiden verorahoilla esiaviollista seksiä harrastavien teinien ehkäisyvälineitä. Maksakoot teinit itse oman ”huviveronsa”, jos eivät kykene hillitsemään seksuaalisia himojaan!

Veikkauksen nimissä soitettu puheluita ja kaupiteltu pelejä

Veikkauksen tiedossa on tapauksia, joissa sen pelivalikoimaan kuuluvia pelejä on kaupiteltu puhelimitse. Puhelut eivät ole olleet Veikkauksen soittamia.

TPS:n Onnipekka Pajula siirtyy hollantilaisen FC Groningenin akatemiaan

Onnipekka Pajula.

TPS:n Onnipekka Pajula jatkaa uraansa hollantilaisen FC Groningenin akatemiassa. Hän siirtyy Hollantiin lainasopimuksella, joka kestää kesäkuuhun 2021 asti. FC Groningenilla on mahdollisuus lunastaa Pajulan pelaajaoikeudet lainajakson jälkeen TPS:ltä kokonaan.

Hyvän olon harjoituksia

Heli Suutari on Belgiassa asuva yksilö- ja pariterapeutti, jolla on vastaanotto Brysselissä. Kaikki kääntyy hyväksi -kirjan harjoituskirjaan hän on koonnut noin 60 konkreettista tehtävää, joita hän on soveltanut omassa elämässään ja terapiatyössään. Harjoitukset kannustavat luopumaan turhista taisteluista ja vaalimaan omia voimia.

Tuloverokertymä maltillisessa kasvussa

Verohallinto keräsi viime vuonna veroja yhteensä 70 360 miljoonaa euroa. Suurin verokertymä tästä oli henkilöasiakkaiden tulovero, jota kertyi viime vuonna 30 818 miljoonaa.

Lounaisrannikon matkailuyrityksiä sparrataan vastuulliseen toimintaan

Rantavaja Saaristomerellä Berghamnissa.

Yrityssalon, Kemiönsaaren, Paraisten ja Metsähallituksen yhteinen Coastal Bootcamp -hanke valmentaa matkailuyrityksiä vastuulliseen toimintaan ja viestintään sekä kestävien lähimatkailu- ja retkeilypalveluiden kehittämiseen.

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma jatkuu

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) toimeenpanoa jatketaan vuosina 2020–22 Sanna Marinin hallitusohjelman linjausten mukaisesti. Nyt on jaossa valtionavustuksia, joilla kehitetään perhekeskuksia ja varhaista tukea arjessa sekä lasten ja nuorten matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluita.

Someturva neuvonut turkulaisnuoria kymmenissä verkkokiusaamistapauksissa

Turkulaisissa peruskouluissa ja lukioissa otettiin viime syksynä käyttöön Someturva-palvelu. Yli kolmasosa turkulaisnuorten ilmoittamista tapauksista on täyttänyt rikoksen tunnusmerkit. Alkuvuoteen mennessä vain osa käyttötunnuksista on aktivoitu, joten suuri osa lasten ja nuorten kohtaamasta verkkorikollisuudesta jää edelleen pimentoon.

Pohjola Rakennus rakentaa kaksi kerrostaloa Lietoon

Liedon keskustaan rakennettavassa aluehankkeessa on viisi viisikerroksista asuinkerrostaloa sekä parkkihalli.

Pohjola Rakennus Oy Suomi on allekirjoittanut sopimukset Liedon Säästöpankin ja Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n kanssa kahden kerrostalon rakentamisesta Lietoon.

Epävakainen sää saattaa nostaa jokien vedenkorkeuksia uudelleen

Viime viikon sateet nostivat jokien vedenkorkeuksia Varsinais-Suomen ja Satakunnan vesistöissä, sekä Pohjanmaan rannikkojoissa. Vedenpinnat ovat kääntyneet laskuun Vaasan eteläpuolisella alueella, mutta tällä viikolla jatkuva epävakainen sää saattaa nostaa niitä uudelleen. Vaasan pohjoispuolisella rannikolla vedenpinnat ja virtaamat nousevat hieman lähipäivien aikana.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Toimivat taksimarkkinat edellyttävät sääntelyn ja toimintatapojen kehittämistä

Taksien saatavuuteen ollaan sitä tyytymättömämpiä mitä pienemmästä kunnasta on kyse.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on selvittänyt liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä sitä, millaisia vaikutuksia ja muutostarpeita on 1.7.2018 voimaan tulleella taksiuudistuksella.

Opettajankoulutus siirtyy yhteisvalintaan keväällä, uusi soveltuvuuskoe yhdenmukainen kaikissa yliopistoissa

Opettajankoulutusten opiskelijavalinnat uudistuvat koko Suomessa keväällä. Uudessa yhteisvalinnassa hakijat voivat yhteen soveltuvuuskokeeseen osallistumalla hakea usean eri yliopiston opettajankoulutukseen sekä kunkin yliopiston sisällä useaan eri opetusalan koulutusohjelmaan.

Turun Sarjakuvakauppa täyttää kymmenen vuotta, illan kruunaa Fingerdisco

Petteri Oja.

Turun Sarjakuvakauppa avattiin kymmenen vuotta sitten 22. tammikuuta. Kymmenen vuoden olemassaolonsa aikana kauppa on vakiinnuttanut asemansa uuden sarjakuvan jälleenmyyjänä. Valikoimissa on nykyään yli 6 000 eri nimikettä, joista yli puolet on englanninkielisiä.

Väitös: 1860-luvun nälkävuodet olivat poliittisesti arkaluontoinen aihe kansallisvaltion rakennusvaiheessa

Tutkimus osoittaa, että nälkävuosista vaikeneminen Suomessa liittyy itse nälkävuosien tapahtumiin ja nälkävuosien jälkeisen ajan poliittisiin jännitteisiin.

Idän Paganini Mengla Huang tähdittää kiinalaisen uudenvuoden konserttia

Mengla Huang.

Kiinalaishuiput viulisti Mengla Huang ja kapellimestari Tianyi Lu tuovat Turkuun kiinalaista uuttavuotta juhlistavan ohjelmiston. Turun filharmonisen orkesterin konserteissa torstaina ja perjantaina 23.–24. tammikuuta kuullaan Suomen ensiesityksinä Huang Ruon teos Folk Songs sekä He Zhanhaon ja Chen Gangin Butterfly Lovers´ Violin Concerto . Ilta päättyy Antonín Dvořákin hittisinfoniaan Uudesta maailmasta .

Marttayhdistykset tuovat sankarimarttoja julkisille paikoille

Lounais-Suomen Marttojen 110-vuotisjuhlavuosi starttaa torstaina 23. tammikuuta sankarimarttojen maailmanvalloituksella.

Urheilu

TPS:n Onnipekka Pajula siirtyy hollantilaisen FC Groningenin akatemiaan

Onnipekka Pajula.

TPS:n Onnipekka Pajula jatkaa uraansa hollantilaisen FC Groningenin akatemiassa. Hän siirtyy Hollantiin lainasopimuksella, joka kestää kesäkuuhun 2021 asti. FC Groningenilla on mahdollisuus lunastaa Pajulan pelaajaoikeudet lainajakson jälkeen TPS:ltä kokonaan.

Thainyrkkeilystä kaksi SM-kultaa Turkuun

Turkulaiset thainyrkkeilijät menestyivät SM-kisoissa.

Thainyrkkeilyn 10.–12. tammikuuta käydyistä SM-kisoista saatiin kaksi Suomen mestaruutta Turkuun. Miesten 63,5-kiloisissa Turku Thaiboxing Clubin Valto Vainio-Puhju voitti finaalissa Porvoon Onni Haapalan .

Lauri Tukonen palaa TPS-hyökkäykseen try out -sopimuksella

Lauri Tukonen.

Turun Palloseura vahvistuu 33-vuotiaalla laitahyökkääjä Lauri Tukosella . Tukonen liittyy HC TPS:n joukkueeseen maanantaina. Try out -sopimus kattaa aluksi viisi ottelua.

Rasmus Tirronen leikkaukseen, TPS:n maalivahtiosastolle vahvistusta Ruotsista

Rasmus Tirronen.

HC TPS:n maalivahti Rasmus Tirronen joutuu leikkauspöydälle. Tirronen operoidaan 27. tammikuuta. Se tarkoittaa TPS-vahdin kauden päättymistä ennenaikaisesti.

Jälkipeli: Jalkapallo on ollut Pauno Kymäläisen arkea koko elämän ajan

Leikekirjoihin on tallentunut paljon pitkän jalkapallonuran tehneen TPS-legenda Pauno Kymäläisen muistoja.

Naantalilaisen VG-62:n maakuntasarjaan 1960-luvulla nousseen joukkueen varamies, Turun Pyrkivän Suomisarja-joukkueen lupaava puolustaja, konttoristi ja parkettien partaveitsi, neljä kertaa peräkkäin Naantalin Vuoden urheilijaksi ja kerran Unikeoksi valittu taiteilijaluonteen omaava boheemi jalkapalloilija.

TPS joutuu maksamaan Jonne Virtaselle lähes 100 000 euroa ja oikeudenkäyntikulut perusteettomasta työsopimuksen purkamisesta

Jonne Virtanen.

Jonne Virtasen pelaajasopimuksen päättämiseen liittyvä erimielisyys on ollut välimiesoikeuden ratkaistavana. Välimiesoikeuden tuomiolauselman mukaan HC TPS Turku Oy velvoitetaan suorittamaan Jonne Virtaselle korvaukseksi työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä yhteensä 98 500 euroa korkolain mukaisine korkoineen 27. lokakuuta lukien.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!